ALEX MILCEV, EY ROMÂNIA:
BURSA 13.04.2018

RAMONA RADU
 
     Introducerea declarației unice fiscale, care comasează șapte formulare ce trebuiau completate de contribuabili, la declararea veniturilor, și depunerea acesteia doar în format digital, începând cu anul 2019, reprezintă un progres clar pe care îl face țara noastră, în ceea ce privește modelul fiscal pe care îl aplică, a declarat, ieri, Alex Milcev, partener, liderul departamentului de asistență fiscală și juridică, EY România.
     Domnia sa consideră că modelul fiscal pe care o țară decide să îl aplice trebuie să corespundă gradului de dezvoltare a acelui stat, explicând că modelul fiscal actual aplicat la noi în țară este simplu, în comparație cu cele din alte țări, fiind unul potrivit pentru stadiul de dezvoltare al țării noastre.
     Domnul Milcev a adăugat: "ANAF și Ministerul de Finanțe au înțeles importanța acestui sistem și de aceea au introdus și sistemul de bonusare pentru contribuabilii care fac plata online, încă de anul acesta, deși ea devine obligatorie abia de anul viitor. Au înțeles că viitorul este online, și nu pe hârtie sau la coadă la ghișeu".
     Începând din 2018, răspunderea pentru estimarea, declararea și plata, la timp, a sumei datorate de către contribuabilii care realizează venituri din activități individuale sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică (PFA, drepturi de autor, venituri din chirii etc.) le revine doar acestora, iar Fiscul va face doar verificări ale lor și nu va mai emite decizii de impunere, a mai spus reprezentantul EY România, care a reamintit că, anul acesta se depun declarațiile pe veniturile realizate în 2017, fiind și ultima dată când ANAF va emite decizii de impunere, iar pe data de 15 iulie contribuabilii vor trebui să depună declarația estimativă (anticipativă) pentru anul curent, care are ca termen de plată data de 15 martie 2019.
     Printre avantajele aduse de acest sis-tem se numără un control sporit al contribuabilului asupra propriilor finanțe (prin faptul că întreaga răspundere îi revine acestuia, astfel că va ști ce sumă are de plătit, pentru ce anume și când trebuie să o plătească); facilitarea în mod activ a depunerii formularului online, care va deveni regulă de anul viitor, precum și eliminarea birocrației, a mai precizat reprezentantul EY România.
     Dezavantajele sunt reprezentate de faptul că depunerea online ar putea să le ridice probleme contribuabililor care fie nu au acces la internet fie nu au cunoștințe de utilizare a computerului, spre exemplu, conform acestuia.
     Claudia Sofianu, partener, liderul diviziei de impozit pe venit și contribuții sociale, EY România, a subliniat faptul că declarația fiscală unică trebuie depusă atât de cetățenii rezidenți, cât și de cei nerezidenți, dar în momentul de față, aceasta nu este bilingvă, motiv pentru care contribuabilii străini ar putea întâmpina dificultăți.
     "Deși s-a redus cota impozitului pe venit, de la 16% la 10%, toți banii care nu se încasau până acum la bugetul de stat, din această sursă, sau care se încasau cu întârziere, fiind, practic înșirați pe ani de zile, vor fi concentrați într-o singură zi, de acum încolo. Eu cred că bugetul de stat va avea de câștigat, iar acesta mi se pare un scenariu rezonabil care să conducă la acest lucru", a mai spus Alex Milcev.
     Doamna Sofianu a mai precizat că, spre deosebire de alte state europne care aplică un model asemănător, la noi în țară nu este permisă amânarea termenului de plată, depășirea acestuia fiind sancționată cu amenzi între 50 și 500 de lei. 

     Țara noastră are nevoie de reglementări în ceea ce privește taxarea tranzacțiilor cu criptomonede, a declarat, ieri, Gabriel Sincu, partener asociat, departamentul de asistență fiscală și juridică, EY România.
     Potrivit domniei sale, este necesar ca Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Ministerul Finanțelor Publice să stabilească, clar, modalitatea de impozitare a veniturilor obținute în urma tranzacțiilor de acest tip.
     
     Uniunea Europeană și-a propus să schimbe modul în care este impozitată, în prezent, economia digitală, a precizat, ieri, Alex Milcev.
     Potrivit domniei sale, de acum înainte, Uniunea Europeană va considera că firmele de comerț online au prezență într-o anumită țară membră, dacă veniturile înregistrate acolo ating șapte milioa-ne de euro și dacă au câteva zeci de mii de utilizatori.
     În ceea ce privește numărul de utilizatori, sunt, încă, discuții dacă acest prag să fie stabilit la 30.000 de utilizatori sau la 50.000, a adăugat Gabriel Sincu.
     Practic, dacă platformele de comerț online, înregistrate în țara respectivă, ating sau depășesc cele două praguri, vor trebui să plătească impozit pe profit, au mai precizat reprezentanții EY România.
     Aceștia au atras atenția asupra faptului că țara noastră va trebui să aducă această directivă într-o formă finală, în cele șase luni în care va deține președinția Consiliului Europei.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
EUROPARLAMENTARUL ROMÂN THEODOR STOLOJAN AVERTIZEAZĂ:
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BET-FI, SINGURUL INDICE ÎN SCĂDERE
     Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au cunoscut aprecieri moderate, în ședința de tranzacționare de ieri, pe fondul unui volum de numai 26,2 milioane de lei, sub valoarea...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut o evoluție mixtă ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de corporațiile listate.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9496
2.3800
3.0322
4.0037
0.1798
0.6245
0.2243
4.6549
5.2150
1.4325
3.5498
0.2403
0.4866
1.0777
0.0632
0.4490
0.8298
4.0128
0.2985
1.0420
0.5919
0.0581
0.3520
0.2108
2.7028
0.0395
0.1514
1.0925
0.6294
0.1199
156.9985
5.6105
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.