BURSA 16.05.2018

Călin Rechea
 
mărește imaginea
Călin Rechea      Estimarea- semnal de la INS a venit cu o mare surpriză negativă. Economia a stagnat în T1 2018 față de trimestrul precedent, iar creșterea anuală s-a temperat cu mult peste așteptări, până la 4%, de la 6,7% în T4 2017 (vezi graficul 1).
     Estimările-semnal privind creșterea economică au fost raportate și de Eurostat. În T1 2018, PIB-ul zonei euro și-a temperat creșterea anuală până la 2,5%, de la 2,8% în trimestrul precedent, iar PIB-ul din UE (inclusiv Marea Britanie) și-a temperat creșterea anuală până la 2,4%, de la 2,7%. Ambele regiuni au înregistrat creșteri trimestriale de 0,4%.
     În clasamentul creșterilor anuale, pe primul loc se află Letonia (+5,2%), urmată de Polonia (+4,9%), Ungaria (+4,7%) și Cehia (+4,5%), conform datelor ajustate pentru sezonalitate.
     România se află pe locul al cincilea, cu o creștere anuală de 4,2% și este singura țară a cărei economie a înregistrat o stagnare trimestrială. Celelalte țări care au raportat datele la Eurostat au înregis­trat creșteri trimestriale între 0,1% (Marea Britanie) și 1,7% (Letonia).
     Danemarca este singura țară europeană a cărei economie a înregistrat o contracție față de T1 2017, de 0,8%, după o creștere anuală a PIB-ului de 1,3% în T4 2017, pe fondul unei creșteri trimestriale de 0,3%.
     Economiile Olandei și Germaniei au crescut sub așteptări în T1 2018, cu rate anuale de 3%, respectiv 2,3%, în condițiile în care oficialii BCE au subliniat că "temperarea creșterii este doar temporară", după cum scrie Bloomberg.
     Printre factorii invocați pentru încetinirea economică se află declinul schimburilor comerciale și vremea neobișnuit de rece.
     Stagnarea economiei noastre are loc pe fondul accelerării semnificative a creșterii prețurilor de consum, care a ajuns la o rată anuală de 5% la sfârșitul primului trimestru din 2018, de la 3,3% în decembrie 2017.
     Valoarea deflatorului, un indice de preț cu acoperire mai largă, care include toate bunurile și serviciile din economie, încă nu este disponibilă pentru T1 2018. În ultimul trimestru al anului trecut, creșterea sa anuală a fost de 5,8%, iar pentru întreg anul 2017 a fost de 5,3%, după o creștere de 1,9% în T1 2017.
     Stagnarea economică a avut loc în condițiile unei scăderi a producției industriale cu 3,6% în T1 2018 față de sfârșitul anului precedent, conform datelor ajustate pentru numărul zilelor lucrătoare și sezonalitate, pe fondul unei scăderi cu 3,9% a producției din industria prelucrătoare (vezi graficul 2)
     O temperare semnificativă s-a înregistrat și la nivelul sectorului construcțiilor, a cărui dinamică este determinată, aproape exclusiv, de lucrările pentru clădiri rezidențiale (vezi graficul 3).
     Un factor suplimentar de îngrijorare pentru evoluția economiei, amintit și în minuta ultimei ședințe de politică monetară de la BNR, îl reprezintă adâncirea deficitului comercial și a celui de cont curent.
     Condițiile monetare relaxate și cele de stimulare a consumului, pe fondul unei relative stabilități a monedei naționale față de euro, au condus la creșterea soldului negativ al balanței comerciale cu 18% în T1 2018 față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 2,72 miliarde de euro (vezi graficul 4).
     Pentru întreg anul 2017, soldul negativ a fost de aproape 13 miliarde de euro, după o creștere de circa 30% față de 2016.
     "În cazul exportului net e posibilă menținerea sau chiar mărirea contribuției negative la formarea PIB-ului", se arată în minuta ședinței de politică monetară a BNR, unde mai este subliniată preocuparea pentru "dinamica anuală în continuă creștere a importurilor de bunuri și servicii și accelerarea în primele luni din acest an a creșterii deficitului de cont curent".
     Conform ultimelor date de la BNR, deficitul de cont curent a crescut cu 25,6% în T1 2018 față de același trimes­tru din anul anterior, până la 967 de milioane de euro, pe fondul unei scăderii anuale a investițiilor străine directe.
     În aceste condiții, presiunile pentru deprecierea leului se vor accentua în absența unor măsuri dure de politică monetară, însă acestea vor avea efecte deosebit de negative asupra creșterii economice.
     O astfel de dilemă pentru autoritățile noastre monetare și fiscale a apărut ca urmare a întârzierii reformelor structurale și a promovării unor politici prociclice, iar lipsa de acțiune, din cauza consecințelor electorale negative, ar putea facilita intrarea țării noastre în "zodia" stagflației, fenomen caracterizat printr-o stagnare sau un declin al PIB-ului, pe fondul unei creșteri a inflației.
     Primele date provizorii privind evoluția PIB-ului și a componentelor sale vor fi publicate de INS în 7 iunie 2018, conform calendarului de pe site-ul instituției. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Nu cred o iota, dom'le...
    (mesaj trimis de Prostu satului în data de 16.05.2018, ora 10:11)  
 Minte INS, la fel cum minte si Iohannis... Toti mint, dom'le, si astia, si UiE, si BNR, toti mint ca sa nu se vada realizarile PSD si cat de frumos construieste domnu' Dragnea, impreuna cu doamna Dancila si toate celelalte doamne...
 Ia sa schimbe ei conducerea la INS, si-o sa vedeti cum o sa iasa imediat adevarul la iveala, respectiv faptul ca lucrurile merg mai bine ca niciodata!


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 16.05.2018, ora 18:26)
 
 De când a revenit România pe creștere economică pozitivă, precizare obligatorie pentru boci, din 2011, consumați aceeași pastă de pate deja digerat.


 
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 13:06
     * Dolarul a câștigat 4,03 bani în fața monedei naționale
     * Francul a ajuns la 3,9869 lei  click să citești tot articolul
Strategia Naţională Anticorupţie, 09:25
UPDATE
     * ACTUALIZARE: Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat astăzi pentru data de 5 iunie pronunțarea în dosarul "Gala Bute", în care Elena Udrea a fost condamnată în primă instanță la șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu.
     --------
     Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) ar urma să pronunțe astăzi decizia definitivă în dosarul "Gala Bute", în care fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea - aflată în Costa Rica - a fost condamnată, în primă instanță, la șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu.  click să citești tot articolul
Politică, 13:20
     Premierul Viorica Dăncilă se întâlnește, astăzi, la ora 13:30, la Guvern, cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, informează Agerpres.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 13:07
BCR STARTUP NATION:
     Banca Comercială Română (BCR) a aprobat peste 1.700 de credite de prefinanțare în cadrul programului StartUp Nation, din care aproximativ 1.400 au fost deja acceptate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), se arată într-un comunicat de presă remis Redacției noastre.  click să citești tot articolul
Politică, 12:57
     Deputatul PSD Cătălin Rădulescu este cercetat pentru infracțiunea de ultraj de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce, la finalul lunii ianuarie a acestui an, a jignit-o pe jurista Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, pe holurile unei instanțe de judecată.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.05.2018
BVB
     Volumul consemnat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de numai 21,2 milioane de lei, sub valoarea medie acestui an, de circa 50,3 milioane de lei, în contextul în care nu...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, după ce Giuseppe Conte a fost propus prim-ministru în Italia de coaliția populistă formată din Mișcarea 5 Stele și...  click să citești tot articolul
22.05.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a început săptămâna de tranzacționare într-o notă negativă, toți indicii marcând scăderi de peste 1%.  click să citești tot articolul
22.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, pe fondul relaxării tensiunilor comerciale dintre China și SUA, în urma unui acord la care au ajuns cele două țări la finele săptămânii trecute.  click să citești tot articolul
21.05.2018
BVB
     * Volum de 6,9 milioane de euro
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat o săptămână de tranzacționare negativă din punctul de vedere al cotațiilor, principalul coș de...  click să citești tot articolul
21.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul incertitudinilor privind situația politică din Italia, respectiv al tensiunilor comerciale dintre China și SUA. Vineri, Mișcarea 5 Stele din Italia...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 mai 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9757
2.3669
3.0650
3.9869
0.1798
0.6214
0.2202
4.6292
5.2748
1.4510
3.6046
0.2342
0.4864
1.0744
0.0641
0.4503
0.8126
3.9502
0.3129
1.0830
0.6185
0.0578
0.3648
0.1985
2.7262
0.0392
0.1514
1.0754
0.6267
0.1229
164.5489
5.6028
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
.