Apanova
AURELIAN DOCHIA:
BURSA 12.04.2018

RAMONA RADU
 
mărește imaginea
     *  Dochia: "Având în vedere execuția bugetară pe primele luni ale anului și deficitul foarte mare care se conturează, este posibil ca majorările continue de salarii să creeze dezechilibre serioase, mai ales în ceea ce privește bugetul public"
     *  Florin Jianu, CNIPMMR: "Pericolul care ne pândește pe noi, ca economie, este că mediul public se decuplează de mediul privat prin stabilirea unor salarii discreționare, în detrimentul economiei reale"
     
     Țara noastră înregistrează cea mai mare creștere a salariilor din Europa, potrivit statisticilor, și este evident faptul că acest lucru se datorează, în primul rând, măsurilor de majorare a salariilor în sectorul public, adoptate de Guvern în această perioadă, precum și creșterii salariului minim, consideră analistul financiar Aurelian Dochia.
     Domnia sa ne-a declarat: "Creșterea salariilor în sectorul public are întotdeauna un efect de presiune și asupra sectorului privat, care, fie că vrea, fie că nu vrea, trebuie să mărească salariile într-o anumită proporție, chiar dacă aceasta nu este egală cu cea din sectorul public. De obicei, în sectorul privat proporția este ceva mai redusă, pentru că sunt multe societăți care nu fac față la o creștere prea mare de salarii, mai ales sectoarele de activitate cu productivități mai mici și cu valoare adăugată mică (textile, încălțăminte, diverse servicii). În aceste sectoare, salariile nu pot să crească foarte mult, deoarece întreprinderile nu își mai acoperă cheltuielile din venituri".
     Conform datelor publicate, ieri, de Institutul Național de Statistică (INS), în luna februarie 2018 câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.128 de lei, iar câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2487 de lei, într-o creștere cu 0,1% față de luna precedentă.
     Comunicatul INS mai notează: "Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,2%, în februarie anul acesta".
     În cea de-a doua lună a acestui an, în sectorul bugetar au fost înregistrate ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (+1,1%) și în administrația publică (+0,6%), iar câștigul salarial mediu net a scăzut în sănătate și asistență socială (-2,1%), comparativ cu luna precedentă, conform INS.
     Aurelian Dochia a menționat că cele mai mari creșteri de salarii care erau prevăzute au trecut deja și și-au făcut efectul, iar ceea ce urmează are un impact bugetar ceva mai redus.
     "Chiar și în aceste condiții, având în vedere execuția bugetară pe primele luni ale anului și deficitul foarte mare care se conturează, este posibil ca majorările continue de salarii, și de alte venituri, nu neapărat să nu poată fi realizate, dar să creeze dezechilibre serioase mai ales în ceea ce privește bugetul public", a adăugat domnia sa.
     Conform domnului Dochia, o majorare a salariilor era de așteptat și la nivelul sectorului privat, fiind normală, întrucât economia țării noastre crește într-un ritm alert, piața muncii este foarte restrânsă, rata șomajului este scăzută, iar angajatorii din diferite sectoare de activitate spun că nu găsesc salariați, angajații având o putere mai mare de negociere în aceste condiții.
     Aurelian Dochia subliniază, însă, că, deși unele firme din sfera privată s-au descurcat destul de bine, în contextul economic actual, foarte multe dintre acestea, mai ales cele din zona IMM-urilor și a întreprinderilor din sectoare de activitate precum servicii, confecții, tricotaje, textile, încălțăminte etc. nu fac față, deoarece nu își pot mări prețurile în aceeași măsură în care cresc salariile.
     Acest fapt le ridică dificultăți multora dintre ele, iar unele ar putea fi obligate să își înceteze activitatea, a mai precizat domnia sa.
     Analistul financiar a mai spus că, pe fondul majorărilor salariale mai însemnate în sectorul public, față de cele din privat (la care se adaugă și o serie de beneficii extrasalariale, precum și o siguranță a locului de muncă), o carieră în această sferă devine interesantă pentru mulți angajați din sfera privată.
     Așadar, salariile cresc și în mediul privat, însă nu în aceeași proporție cu cele ale angajaților de la stat, a conchis Aurelian Dochia.
     *  Florin Jianu: "Avem nevoie de politici fiscale stabile, de infuzie de capital, de investiții în infrastructură, de stabilitate și predictibilitate, ca să ne continuăm creșterea economică"
     Actele normative care au intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut au determinat modificări la nivelul salariilor din mediul privat, ne-a declarat, ieri, Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
     Domnia sa a făcut referire la cele trei acte normative, care vizează majorarea salariului minim brut pe țară de la 1.450 de lei, la 1.900 de lei; transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și creșterea contribuțiilor la nivelul salariului minim pentru contractele cu timp parțial.
     Președintele CNIPMMR a afirmat: "De la sfârșitul anului trecut au intrat în vigoare trei acte normative, unul legat de majorarea salariului minim brut pe țară (ceea ce a însemnat o oarecare creștere salarială), apoi acela legat de transferul contribuțiilor sociale (ceea ce a fost o măsură relativ neutră, pentru că s-au mutat contribuțiile dintr-o parte în alta și nu a avut niciun impact). Potrivit datelor noastre, de la sfârșitul lunii februarie, măsura aceasta a fost pusă în practică de șapte din zece angajatori din România.
     Cel de-al treilea act normativ a vizat o măsură extrem de nepopulară la nivelul mediului de afaceri, mai exact creșterea contribuțiilor la nivelul salariului minim pentru contractele cu timp parțial, fiind considerată o măsură extrem de neavenită, care a lovit, de fapt, în cele mai vulnerabile contracte din economie".
     Potrivit domnului Jianu, din creșterea de 25% a tuturor salariilor din țară, anunțată de Guvern, un procent de circa 22% a fost reprezentat de contribuțiile sociale, iar aproximativ 2-3% a fost rata inflației, astfel că, practic, nu a avut loc nicio schimbare majoră.
     Florin Jianu a adăugat: "Pericolul care ne pândește pe noi, ca economie, însă, este faptul că mediul public se decuplează încet-încet de mediul privat, prin stabilirea unor salarii discreționare în unele primării și în unele ministere, în detrimentul economiei reale.
     Aici este o problemă majoră, deoarece în țările nordice, spre exemplu, salariul în mediul public se stabilește raportat la salariul mediu în industrie și nu trebuie să îl depășească, pentru a nu pierde forță de muncă din economia reală care să meargă să lucreze la stat".
     Un impact uriaș îl are, de asemenea, scăderea investițiilor, segment de unde provin bani care pleacă în zona salariilor, ne-a mai spus domnul Jianu.
     Domnia sa susține că mediul de afaceri sprijină și este de acord cu majorarea salariilor, subliniind faptul că este necesar să trecem de la forță de muncă ieftină la o economie competitivă, bazată pe inovare și pe alte atuuri, însă nu prin decuplarea economiei reale și a posibilităților acesteia de la ceea ce se întâmplă în mediul public.
     Economia reală este cea care asigură producția, iar oamenii de afaceri cresc salariile din considerente care țin de lipsa forței de muncă, de gradul de productivitate și de economia reală, a mai precizat președintele CNIPMMR.
     Conform domniei sale, țara noastră are nevoie de politici fiscale stabile (să nu se mai modifice Codul Fiscal deloc, în următorii patru ani), de infuzie de capital (fonduri europene atrase și foarte multe investiții în economie), de investiții în infrastructură, precum și de stabilitate și predictibilitate, ca să își continue creșterea economică. 

     Majorarea costurilor de producție determină majorarea prețurilor în magazine și, respectiv, creșterea inflației, ne-a spus domnul Dochia. Potrivit Băncii Naționale a României, valoarea actuală a inflației este de 4,72% (februarie 2018, față de februarie 2017), ținta stabilită de BNR pentru anul acesta fiind de 2,50%.
     Domnia sa ne-a precizat că nivelul de anul trecut al inflației nu era cel real, întrucât acesta era tras în jos de măsurile de modificare a impozitării.
     
     
     România va atinge anul acesta o anvelopă salarială în sectorul public similară cu cea din perioada anterioară crizei, astfel că toate eforturile de ajustare au fost năruite, a declarat, miercuri, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, citat de Agerpres.
     
     Potrivit INS, majorările câștigului salarial mediu net față de luna ianuarie a anului curent s-au datorat acordării de prime ocazionale (premii anuale ori pentru performanțe deosebite, al 13-lea salariu), acordării de drepturi în natură și de ajutoare bănești, precum și a unor sume din profitul net și a altor fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), precum și realizărilor de producție ori încasărilor mai mari ( în funcție de contracte).
     Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmceutice (12,8%); fabricarea produselor din tutun (10,1%); activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (între 3,5% și 7%), mai arată datele INS.
     Institutul Național de Statistică informează că au avut loc și unele scăderi salariale, cele mai semnificative înregistrându-se la nivelul activităților de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale (au scăzut cu 7%); în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, depozitare și activități auxiliare pentru transport, transporturi pe apă, alte activități industriale (scăderi între 3% și 5%).

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 13:39
     * Dolarul a crescut cu 0,44 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 3,8973 lei
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6516 lei pentru moneda europeană, în scădere cu 0,47 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6563 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări, 11:35
ALERT: CEL MAI MARE NIVEL DIN ULTIMII TREI ANI ȘI JUMĂTATE
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut, astăzi, la 2,28%, față de 2,22%, valoare înregistrată în ședința anterioară, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional, 17:20
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Internaţional, 16:20
Germania:
     Un sondaj urmărit cu atenție a arătat o scădere mai mare decât cea preconizată a încrederii în afaceri, pe fondul îngrijorărilor legate de tensiunile comerciale internaționale, informează The Gazette.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 15:40
     Garanti Bank, una dintre cele mai dinamice bănci de pe piața locală, a acordat recent o finanțare de 9,3 milioane de lei furnizorului de servicii medicale Anima, parte a grupului MedLife, pentru dezvoltarea rețelei sale de clinici, conform comunicatului de presă remis către Redacție.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.04.2018
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a avut parte de un debut de săptămână pozitiv din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii încheind ședința de tranzacționare de ieri în creștere.  click să citești tot articolul
24.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs pozitiv în a doua parte a zilei de ieri, pe fondul unor date mixte privind economia regiunii.  click să citești tot articolul
23.04.2018
BVB
     * Fondul Proprietatea - pe primul loc în topul lichidității
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte, în ședința de tranzacționare de vineri, de un rulaj de doar 32,23...  click să citești tot articolul
23.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ușor vineri, din cauza pierderilor de pe segmentul bunurilor de larg consum, generate de rezultatele anunțate de companiile din domeniu, precum "Reckitt Benckiser...  click să citești tot articolul
19.04.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, un volum de numai 24,19 milioane de lei (5,2 milioane de euro), în scădere...  click să citești tot articolul
18.04.2018
BVB
     * Acțiunile Transgaz au crescut cu peste 2%
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de ieri, a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 91,16 milioane de lei (19,61 milioane de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
Vezi harta temperaturilor
harta temperaturilor
     24.04.2018 
     Prognoza pentru România
     Vremea va fi deosebit de caldă, dar va deveni, în general instabilă, în majoritatea regiunilor. Îndeosebi pe parcursul zilei, în jumătatea de nord a țării și pe arii restrânse în rest, vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile și cu caracter torențial, izolat vor fi mai însemnate cantitativ și vor fi condiții de grindină. Temperaturile maxime vor avea valori de la 17...18 grade în nordul litoralului, până în jur de 30 de grade în Oltenia și în Muntenia, iar cele minime vor fi cuprinse între 7 și 15 grade.
     Prognoza pentru București
     Vremea va fi în continuare deosebit de caldă, astfel că temperatura maximă va fi în jurul valorii de 29 de grade, iar minima de 12...14 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, mai ales după-amiaza, când se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 24 aprilie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8997
2.3784
2.9689
3.8973
0.1829
0.6245
0.2153
4.6516
5.3161
1.4877
3.5027
0.2308
0.4835
1.1073
0.0618
0.4483
0.9320
3.8120
0.3101
1.1042
0.6045
0.0575
0.3538
0.2020
2.7148
0.0394
0.1457
1.0378
0.6272
0.1213
162.6060
5.5082
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
.