AURELIAN DOCHIA:
BURSA 12.04.2018

RAMONA RADU
 
mărește imaginea
     *  Dochia: "Având în vedere execuția bugetară pe primele luni ale anului și deficitul foarte mare care se conturează, este posibil ca majorările continue de salarii să creeze dezechilibre serioase, mai ales în ceea ce privește bugetul public"
     *  Florin Jianu, CNIPMMR: "Pericolul care ne pândește pe noi, ca economie, este că mediul public se decuplează de mediul privat prin stabilirea unor salarii discreționare, în detrimentul economiei reale"
     
     Țara noastră înregistrează cea mai mare creștere a salariilor din Europa, potrivit statisticilor, și este evident faptul că acest lucru se datorează, în primul rând, măsurilor de majorare a salariilor în sectorul public, adoptate de Guvern în această perioadă, precum și creșterii salariului minim, consideră analistul financiar Aurelian Dochia.
     Domnia sa ne-a declarat: "Creșterea salariilor în sectorul public are întotdeauna un efect de presiune și asupra sectorului privat, care, fie că vrea, fie că nu vrea, trebuie să mărească salariile într-o anumită proporție, chiar dacă aceasta nu este egală cu cea din sectorul public. De obicei, în sectorul privat proporția este ceva mai redusă, pentru că sunt multe societăți care nu fac față la o creștere prea mare de salarii, mai ales sectoarele de activitate cu productivități mai mici și cu valoare adăugată mică (textile, încălțăminte, diverse servicii). În aceste sectoare, salariile nu pot să crească foarte mult, deoarece întreprinderile nu își mai acoperă cheltuielile din venituri".
     Conform datelor publicate, ieri, de Institutul Național de Statistică (INS), în luna februarie 2018 câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.128 de lei, iar câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2487 de lei, într-o creștere cu 0,1% față de luna precedentă.
     Comunicatul INS mai notează: "Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,2%, în februarie anul acesta".
     În cea de-a doua lună a acestui an, în sectorul bugetar au fost înregistrate ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (+1,1%) și în administrația publică (+0,6%), iar câștigul salarial mediu net a scăzut în sănătate și asistență socială (-2,1%), comparativ cu luna precedentă, conform INS.
     Aurelian Dochia a menționat că cele mai mari creșteri de salarii care erau prevăzute au trecut deja și și-au făcut efectul, iar ceea ce urmează are un impact bugetar ceva mai redus.
     "Chiar și în aceste condiții, având în vedere execuția bugetară pe primele luni ale anului și deficitul foarte mare care se conturează, este posibil ca majorările continue de salarii, și de alte venituri, nu neapărat să nu poată fi realizate, dar să creeze dezechilibre serioase mai ales în ceea ce privește bugetul public", a adăugat domnia sa.
     Conform domnului Dochia, o majorare a salariilor era de așteptat și la nivelul sectorului privat, fiind normală, întrucât economia țării noastre crește într-un ritm alert, piața muncii este foarte restrânsă, rata șomajului este scăzută, iar angajatorii din diferite sectoare de activitate spun că nu găsesc salariați, angajații având o putere mai mare de negociere în aceste condiții.
     Aurelian Dochia subliniază, însă, că, deși unele firme din sfera privată s-au descurcat destul de bine, în contextul economic actual, foarte multe dintre acestea, mai ales cele din zona IMM-urilor și a întreprinderilor din sectoare de activitate precum servicii, confecții, tricotaje, textile, încălțăminte etc. nu fac față, deoarece nu își pot mări prețurile în aceeași măsură în care cresc salariile.
     Acest fapt le ridică dificultăți multora dintre ele, iar unele ar putea fi obligate să își înceteze activitatea, a mai precizat domnia sa.
     Analistul financiar a mai spus că, pe fondul majorărilor salariale mai însemnate în sectorul public, față de cele din privat (la care se adaugă și o serie de beneficii extrasalariale, precum și o siguranță a locului de muncă), o carieră în această sferă devine interesantă pentru mulți angajați din sfera privată.
     Așadar, salariile cresc și în mediul privat, însă nu în aceeași proporție cu cele ale angajaților de la stat, a conchis Aurelian Dochia.
     *  Florin Jianu: "Avem nevoie de politici fiscale stabile, de infuzie de capital, de investiții în infrastructură, de stabilitate și predictibilitate, ca să ne continuăm creșterea economică"
     Actele normative care au intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut au determinat modificări la nivelul salariilor din mediul privat, ne-a declarat, ieri, Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
     Domnia sa a făcut referire la cele trei acte normative, care vizează majorarea salariului minim brut pe țară de la 1.450 de lei, la 1.900 de lei; transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și creșterea contribuțiilor la nivelul salariului minim pentru contractele cu timp parțial.
     Președintele CNIPMMR a afirmat: "De la sfârșitul anului trecut au intrat în vigoare trei acte normative, unul legat de majorarea salariului minim brut pe țară (ceea ce a însemnat o oarecare creștere salarială), apoi acela legat de transferul contribuțiilor sociale (ceea ce a fost o măsură relativ neutră, pentru că s-au mutat contribuțiile dintr-o parte în alta și nu a avut niciun impact). Potrivit datelor noastre, de la sfârșitul lunii februarie, măsura aceasta a fost pusă în practică de șapte din zece angajatori din România.
     Cel de-al treilea act normativ a vizat o măsură extrem de nepopulară la nivelul mediului de afaceri, mai exact creșterea contribuțiilor la nivelul salariului minim pentru contractele cu timp parțial, fiind considerată o măsură extrem de neavenită, care a lovit, de fapt, în cele mai vulnerabile contracte din economie".
     Potrivit domnului Jianu, din creșterea de 25% a tuturor salariilor din țară, anunțată de Guvern, un procent de circa 22% a fost reprezentat de contribuțiile sociale, iar aproximativ 2-3% a fost rata inflației, astfel că, practic, nu a avut loc nicio schimbare majoră.
     Florin Jianu a adăugat: "Pericolul care ne pândește pe noi, ca economie, însă, este faptul că mediul public se decuplează încet-încet de mediul privat, prin stabilirea unor salarii discreționare în unele primării și în unele ministere, în detrimentul economiei reale.
     Aici este o problemă majoră, deoarece în țările nordice, spre exemplu, salariul în mediul public se stabilește raportat la salariul mediu în industrie și nu trebuie să îl depășească, pentru a nu pierde forță de muncă din economia reală care să meargă să lucreze la stat".
     Un impact uriaș îl are, de asemenea, scăderea investițiilor, segment de unde provin bani care pleacă în zona salariilor, ne-a mai spus domnul Jianu.
     Domnia sa susține că mediul de afaceri sprijină și este de acord cu majorarea salariilor, subliniind faptul că este necesar să trecem de la forță de muncă ieftină la o economie competitivă, bazată pe inovare și pe alte atuuri, însă nu prin decuplarea economiei reale și a posibilităților acesteia de la ceea ce se întâmplă în mediul public.
     Economia reală este cea care asigură producția, iar oamenii de afaceri cresc salariile din considerente care țin de lipsa forței de muncă, de gradul de productivitate și de economia reală, a mai precizat președintele CNIPMMR.
     Conform domniei sale, țara noastră are nevoie de politici fiscale stabile (să nu se mai modifice Codul Fiscal deloc, în următorii patru ani), de infuzie de capital (fonduri europene atrase și foarte multe investiții în economie), de investiții în infrastructură, precum și de stabilitate și predictibilitate, ca să își continue creșterea economică. 

     Majorarea costurilor de producție determină majorarea prețurilor în magazine și, respectiv, creșterea inflației, ne-a spus domnul Dochia. Potrivit Băncii Naționale a României, valoarea actuală a inflației este de 4,72% (februarie 2018, față de februarie 2017), ținta stabilită de BNR pentru anul acesta fiind de 2,50%.
     Domnia sa ne-a precizat că nivelul de anul trecut al inflației nu era cel real, întrucât acesta era tras în jos de măsurile de modificare a impozitării.
     
     
     România va atinge anul acesta o anvelopă salarială în sectorul public similară cu cea din perioada anterioară crizei, astfel că toate eforturile de ajustare au fost năruite, a declarat, miercuri, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, citat de Agerpres.
     
     Potrivit INS, majorările câștigului salarial mediu net față de luna ianuarie a anului curent s-au datorat acordării de prime ocazionale (premii anuale ori pentru performanțe deosebite, al 13-lea salariu), acordării de drepturi în natură și de ajutoare bănești, precum și a unor sume din profitul net și a altor fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), precum și realizărilor de producție ori încasărilor mai mari ( în funcție de contracte).
     Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmceutice (12,8%); fabricarea produselor din tutun (10,1%); activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (între 3,5% și 7%), mai arată datele INS.
     Institutul Național de Statistică informează că au avut loc și unele scăderi salariale, cele mai semnificative înregistrându-se la nivelul activităților de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale (au scăzut cu 7%); în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, depozitare și activități auxiliare pentru transport, transporturi pe apă, alte activități industriale (scăderi între 3% și 5%).

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
DOBÂNDĂ DE 3% PE AN ȘI STIMULENT DE 600 DE LEI:
ADEVĂRATA SOLUȚIE PENTRU STOPAREA ÎNCĂLZIRII GLOBALE ANTROPICE ESTE IGNORATĂ DE AUTORITĂȚI
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
175 milioane metrii cubi de apă
Jurnal Bursier
24.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut, ieri, până la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, din cauza tensiunilor diplomatice cu Arabia Saudită, a temerilor legate de bugetul Italiei și de negocierile de...  click să citești tot articolul
24.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 8,35% din acțiunile Conpet, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 8,35% din acțiunile Conpet, realizate prin piața "deal"
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de ieri, printr-un rulaj de...  click să citești tot articolul
23.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs ușor pozitiv ieri, pe fondul redresării pieței din Italia, generată de faptul că agenția de rating Moody's a informat că nu va retrograda imediat țara...  click să citești tot articolul
23.10.2018
BVB
     * Rulaj de doar 28 milioane de lei
       * Rulaj de doar 28 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat un debut pozitiv de săptămână din punctul de vedere al cotațiilor, șapte dintre cei nouă...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     * Rulaj de 39,86 milioane de lei
     Șapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în teritoriul pozitiv, în contextul...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza rezultatelor financiare dezamăgitoare raportate de unele companii din sectorul auto și cel al...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3862
3.1040
4.0897
0.1808
0.6256
0.2269
4.6670
5.2812
1.4461
3.6223
0.2382
0.4911
1.0861
0.0622
0.4513
0.7023
4.0662
0.2830
1.1031
0.5862
0.0553
0.3578
0.2099
2.6677
0.0394
0.1447
1.1070
0.6282
0.1238
161.4068
5.6548
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.10.2018
THE VENICE COMMISSION CLAIMS:
     * Klaus Iohannis is asking for the resignation of Tudorel Toader as minister of Justice
     * Ludovic Orban: "We are at risk of saying goodbye to Schengen, and goodbye to European funds"
     
     On Friday, the Venice Commission passed the report concerning the amendment of the laws of justice and the criminal legislation by the PSD-ALDE majority parliamentary coalition. In its opinion, the Commission expresses its concern over the fact that many of the changes made to the Criminal Code and the Criminal Procedure Code in Romania seriously weaken the effectiveness of the criminal justice system when it comes to fighting corruption, violent crimes and organized crime.  click here to read the entire article
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
.