AURELIAN DOCHIA:
BURSA 12.04.2018

RAMONA RADU
 
mărește imaginea
     *  Dochia: "Având în vedere execuția bugetară pe primele luni ale anului și deficitul foarte mare care se conturează, este posibil ca majorările continue de salarii să creeze dezechilibre serioase, mai ales în ceea ce privește bugetul public"
     *  Florin Jianu, CNIPMMR: "Pericolul care ne pândește pe noi, ca economie, este că mediul public se decuplează de mediul privat prin stabilirea unor salarii discreționare, în detrimentul economiei reale"
     
     Țara noastră înregistrează cea mai mare creștere a salariilor din Europa, potrivit statisticilor, și este evident faptul că acest lucru se datorează, în primul rând, măsurilor de majorare a salariilor în sectorul public, adoptate de Guvern în această perioadă, precum și creșterii salariului minim, consideră analistul financiar Aurelian Dochia.
     Domnia sa ne-a declarat: "Creșterea salariilor în sectorul public are întotdeauna un efect de presiune și asupra sectorului privat, care, fie că vrea, fie că nu vrea, trebuie să mărească salariile într-o anumită proporție, chiar dacă aceasta nu este egală cu cea din sectorul public. De obicei, în sectorul privat proporția este ceva mai redusă, pentru că sunt multe societăți care nu fac față la o creștere prea mare de salarii, mai ales sectoarele de activitate cu productivități mai mici și cu valoare adăugată mică (textile, încălțăminte, diverse servicii). În aceste sectoare, salariile nu pot să crească foarte mult, deoarece întreprinderile nu își mai acoperă cheltuielile din venituri".
     Conform datelor publicate, ieri, de Institutul Național de Statistică (INS), în luna februarie 2018 câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.128 de lei, iar câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2487 de lei, într-o creștere cu 0,1% față de luna precedentă.
     Comunicatul INS mai notează: "Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,2%, în februarie anul acesta".
     În cea de-a doua lună a acestui an, în sectorul bugetar au fost înregistrate ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (+1,1%) și în administrația publică (+0,6%), iar câștigul salarial mediu net a scăzut în sănătate și asistență socială (-2,1%), comparativ cu luna precedentă, conform INS.
     Aurelian Dochia a menționat că cele mai mari creșteri de salarii care erau prevăzute au trecut deja și și-au făcut efectul, iar ceea ce urmează are un impact bugetar ceva mai redus.
     "Chiar și în aceste condiții, având în vedere execuția bugetară pe primele luni ale anului și deficitul foarte mare care se conturează, este posibil ca majorările continue de salarii, și de alte venituri, nu neapărat să nu poată fi realizate, dar să creeze dezechilibre serioase mai ales în ceea ce privește bugetul public", a adăugat domnia sa.
     Conform domnului Dochia, o majorare a salariilor era de așteptat și la nivelul sectorului privat, fiind normală, întrucât economia țării noastre crește într-un ritm alert, piața muncii este foarte restrânsă, rata șomajului este scăzută, iar angajatorii din diferite sectoare de activitate spun că nu găsesc salariați, angajații având o putere mai mare de negociere în aceste condiții.
     Aurelian Dochia subliniază, însă, că, deși unele firme din sfera privată s-au descurcat destul de bine, în contextul economic actual, foarte multe dintre acestea, mai ales cele din zona IMM-urilor și a întreprinderilor din sectoare de activitate precum servicii, confecții, tricotaje, textile, încălțăminte etc. nu fac față, deoarece nu își pot mări prețurile în aceeași măsură în care cresc salariile.
     Acest fapt le ridică dificultăți multora dintre ele, iar unele ar putea fi obligate să își înceteze activitatea, a mai precizat domnia sa.
     Analistul financiar a mai spus că, pe fondul majorărilor salariale mai însemnate în sectorul public, față de cele din privat (la care se adaugă și o serie de beneficii extrasalariale, precum și o siguranță a locului de muncă), o carieră în această sferă devine interesantă pentru mulți angajați din sfera privată.
     Așadar, salariile cresc și în mediul privat, însă nu în aceeași proporție cu cele ale angajaților de la stat, a conchis Aurelian Dochia.
     *  Florin Jianu: "Avem nevoie de politici fiscale stabile, de infuzie de capital, de investiții în infrastructură, de stabilitate și predictibilitate, ca să ne continuăm creșterea economică"
     Actele normative care au intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut au determinat modificări la nivelul salariilor din mediul privat, ne-a declarat, ieri, Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
     Domnia sa a făcut referire la cele trei acte normative, care vizează majorarea salariului minim brut pe țară de la 1.450 de lei, la 1.900 de lei; transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și creșterea contribuțiilor la nivelul salariului minim pentru contractele cu timp parțial.
     Președintele CNIPMMR a afirmat: "De la sfârșitul anului trecut au intrat în vigoare trei acte normative, unul legat de majorarea salariului minim brut pe țară (ceea ce a însemnat o oarecare creștere salarială), apoi acela legat de transferul contribuțiilor sociale (ceea ce a fost o măsură relativ neutră, pentru că s-au mutat contribuțiile dintr-o parte în alta și nu a avut niciun impact). Potrivit datelor noastre, de la sfârșitul lunii februarie, măsura aceasta a fost pusă în practică de șapte din zece angajatori din România.
     Cel de-al treilea act normativ a vizat o măsură extrem de nepopulară la nivelul mediului de afaceri, mai exact creșterea contribuțiilor la nivelul salariului minim pentru contractele cu timp parțial, fiind considerată o măsură extrem de neavenită, care a lovit, de fapt, în cele mai vulnerabile contracte din economie".
     Potrivit domnului Jianu, din creșterea de 25% a tuturor salariilor din țară, anunțată de Guvern, un procent de circa 22% a fost reprezentat de contribuțiile sociale, iar aproximativ 2-3% a fost rata inflației, astfel că, practic, nu a avut loc nicio schimbare majoră.
     Florin Jianu a adăugat: "Pericolul care ne pândește pe noi, ca economie, însă, este faptul că mediul public se decuplează încet-încet de mediul privat, prin stabilirea unor salarii discreționare în unele primării și în unele ministere, în detrimentul economiei reale.
     Aici este o problemă majoră, deoarece în țările nordice, spre exemplu, salariul în mediul public se stabilește raportat la salariul mediu în industrie și nu trebuie să îl depășească, pentru a nu pierde forță de muncă din economia reală care să meargă să lucreze la stat".
     Un impact uriaș îl are, de asemenea, scăderea investițiilor, segment de unde provin bani care pleacă în zona salariilor, ne-a mai spus domnul Jianu.
     Domnia sa susține că mediul de afaceri sprijină și este de acord cu majorarea salariilor, subliniind faptul că este necesar să trecem de la forță de muncă ieftină la o economie competitivă, bazată pe inovare și pe alte atuuri, însă nu prin decuplarea economiei reale și a posibilităților acesteia de la ceea ce se întâmplă în mediul public.
     Economia reală este cea care asigură producția, iar oamenii de afaceri cresc salariile din considerente care țin de lipsa forței de muncă, de gradul de productivitate și de economia reală, a mai precizat președintele CNIPMMR.
     Conform domniei sale, țara noastră are nevoie de politici fiscale stabile (să nu se mai modifice Codul Fiscal deloc, în următorii patru ani), de infuzie de capital (fonduri europene atrase și foarte multe investiții în economie), de investiții în infrastructură, precum și de stabilitate și predictibilitate, ca să își continue creșterea economică. 

     Majorarea costurilor de producție determină majorarea prețurilor în magazine și, respectiv, creșterea inflației, ne-a spus domnul Dochia. Potrivit Băncii Naționale a României, valoarea actuală a inflației este de 4,72% (februarie 2018, față de februarie 2017), ținta stabilită de BNR pentru anul acesta fiind de 2,50%.
     Domnia sa ne-a precizat că nivelul de anul trecut al inflației nu era cel real, întrucât acesta era tras în jos de măsurile de modificare a impozitării.
     
     
     România va atinge anul acesta o anvelopă salarială în sectorul public similară cu cea din perioada anterioară crizei, astfel că toate eforturile de ajustare au fost năruite, a declarat, miercuri, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, citat de Agerpres.
     
     Potrivit INS, majorările câștigului salarial mediu net față de luna ianuarie a anului curent s-au datorat acordării de prime ocazionale (premii anuale ori pentru performanțe deosebite, al 13-lea salariu), acordării de drepturi în natură și de ajutoare bănești, precum și a unor sume din profitul net și a altor fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), precum și realizărilor de producție ori încasărilor mai mari ( în funcție de contracte).
     Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmceutice (12,8%); fabricarea produselor din tutun (10,1%); activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (între 3,5% și 7%), mai arată datele INS.
     Institutul Național de Statistică informează că au avut loc și unele scăderi salariale, cele mai semnificative înregistrându-se la nivelul activităților de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale (au scăzut cu 7%); în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, depozitare și activități auxiliare pentru transport, transporturi pe apă, alte activități industriale (scăderi între 3% și 5%).

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
EUROPARLAMENTARUL ROMÂN THEODOR STOLOJAN AVERTIZEAZĂ:
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BET-FI, SINGURUL INDICE ÎN SCĂDERE
     Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au cunoscut aprecieri moderate, în ședința de tranzacționare de ieri, pe fondul unui volum de numai 26,2 milioane de lei, sub valoarea...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut o evoluție mixtă ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de corporațiile listate.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9463
2.3807
3.0169
4.0019
0.1800
0.6248
0.2232
4.6562
5.2019
1.4298
3.5534
0.2409
0.4865
1.0765
0.0630
0.4491
0.8319
3.9954
0.2967
1.0432
0.5894
0.0580
0.3522
0.2098
2.7025
0.0395
0.1511
1.0877
0.6297
0.1195
157.3290
5.5975
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.