Apanova
CONFERINȚA ANTREPRENORIATUL FEMININ - Ediția a VI-a
BURSA 13.01.2018

Călin Rechea
 
mărește imaginea
Călin Rechea      Prima majorare a dobânzii de politică monetară din ultimii 10 ani, cu 0,25 puncte procentuale, este prea mică și a venit prea târziu pentru a avea un efect semnificativ asupra așteptărilor inflaționiste.
     Semnalul începerii noului ciclu de restricționare a politicii monetare a venit și printr-o analiză publicată pe site-ul propriu de Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, în ultima zi a anului trecut (n.a. "Un motiv pentru care inflația a întârziat să apară", 31 decembrie 2017).
     "După administrarea timp de trei ani la rând a stimulului fiscal, firmele nu au mai putut înțelege corect semnificația unei creșteri a prețurilor pentru propriile produse. Ele au considerat că prețurile produselor lor au crescut pentru că a crescut cererea pentru acele produse, nu și pentru că a crescut inflația agregată", se arată în articol, iar astfel "inflația a rămas irațional de joasă, în timp ce PIB a crescut cu rate înalte".
     Lucian Croitoru mai scrie că "dintre factorii importanți ai inflației de bază - inflația bunurilor de consum din import, excedentul de cerere, persistența inflației și anticipațiile inflaționiste - numai primii trei au contribuit pozitiv la formarea inflației până de curând". Ultimul, anticipațiile inflaționiste crescătoare, s-a adăugat celor trei factori din al treilea trimestru al anului trecut.
     În aceste condiții, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu estimează că rata anuală a inflației se va situa între 4% și 5% în primul semestru din 2018 și aprecia că "s-au îndeplinit suficiente condiții care fac necesară creșterea ratei dobânzii de politică monetară".
     "Cu cât rata dobânzii va fi crescută mai devreme, cu atât mai bine", mai scrie Lucian Croitoru. Iar Banca Națională a crescut dobânda de referință. Decizia a generat reacții virulente în presă, cele mai multe referitoare la impulsul dat creșterii dobânzilor pentru creditele acordate populației.
     A greșit BNR? Da, dar nu pentru că a majorat dobânda, ci pentru că a redus-o până la minimul istoric de 1,75% și a menținut-o acolo o perioadă îndelungată (n.a. aproape trei ani), chiar și când semnalele referitoare la supraîncălzirea economiei au atins pragul de alarmă, cel puțin cu un an în urmă.
     În acest fel s-a creat o dependență de banii ieftini atât la nivelul gospodăriilor populației sau firmelor, dar mai ales la nivelul bugetului public. De asemenea, efectul banilor ieftini se manifestă și prin fragilizarea structurii economice a țării, care va avea mari dificultăți de adaptare odată cu intrarea pe o traiectorie de normalizare a costurilor de finanțare la nivel internațional.
     Analiza publicată de Lucian Croitoru a fost preluată pe site-ul Republica.ro, iar acolo a apărut și reacția unui producător. Acesta scrie că prețurile produselor nu au fost majorate în 2015 și 2016, în ciuda creșterii semnificative a costurilor salariale, deoarece "ne-am mulțumit să câștigăm prin creșterea volumului", în condițiile în care "am compensat cheltuielile cu salariile prin achiziții de materii prime mai ieftine".
     Oare materiile prime mai ieftine nu au condus și la reducerea calității produsului final? Din păcate, aceasta reprezintă o formă a inflației ascunse, alături de fenomenul cunoscut sub numele de shrinkflation, care implică reducerea cantității din ambalaj, pe fondul menținerii sau creșterii ușoare a prețului.
     Producătorul care scrie pe marginea analizei lui Lucian Croitoru s-a confruntat în 2017 cu o creștere accelerată a prețului materiilor prime, în condițiile unei scăderi a productivității muncii, și arată că "am anunțat scumpiri în 2018 deoarece abia în T3 2017 am realizat că e grav".
     Este greu de crezut că experiența producătorului care citește analize ale specialiștilor de la BNR este singulară.
     Acesta este contextul în care a venit majorarea dobânzii de politică monetară. În mod normal, creșterea dobânzii oficiale ar fi fost urmată de o apreciere a monedei naționale, iar reacția pieței a confirmat așteptările, însă doar pentru o perioadă foarte scurtă (vezi graficul 1).
     De ce? Pentru că anunțul de pe site-ul BNR a fost urmat de declarațiile guvernatorului Mugur Isărescu în cadrul conferinței de presă. Conducătorul băncii centrale a României a precizat că se urmărește "o stabilitate mai mare a dobânzilor cu o flexibilitate mai mare a cursului".
     În acest fel, Mugur Isărescu a confirmat că Banca Națională va reacționa în continuare la "mișcările" pieței și va încerca să "stabilizeze" dobânzile, însă acest lucru este imposibil când încerci să "conduci din spate".
     După ce a afirmat că majorarea dobânzii de politică monetară nu va conduce automat și la creșterea dobânzilor pentru credite, guvernatorul BNR a fost întrebat ce relevanță mai are dobânda de referință?
     Mugur Isărescu a răspuns că "dobânda de politică monetară are și alte funcții", nu doar influențarea dobânzilor la credite, printre care se află "funcția de semnal cu privire la strategia BNR, atragerea de capital străin pentru finanțarea deficitelor bugetare și de cont curent și susținerea aprecierii cursului de schimb". Dar de ce ar veni capitalul străin să finanțeze deficitele noastre, când politicile guvernamentale sunt imprevizibile și iresponsabile?
     Mai mult, "creșterea dobânzii arată că Banca Națională reacționează", a mai declarat conducătorul instituției monetare a statului român, deoarece "lucrăm cu anticipații", iar majorarea dobânzii mai arată că "nu am stat acasă și nici nu am dormit aici la Banca Națională".
     Nimeni nu a acuzat BNR că a "dormit în post", însă lipsa de reacție la derapajele bugetare și supraîncălzirea economiei par să indice că s-a uitat în altă parte și nu a dorit să strice "miracolul" economic din ultimii ani, un miracol datorat, aproape exclusiv, politicii monetare a banilor ieftini de la noi și iluziei redresării europene prin tipărire.
     BNR nu poate să acuze guvernele din ultimii ani că au promovat o politică fiscală prociclică, în condițiile în care politica monetară a fost prociclică după recesiunea din 2009, o "prăbușire" economică care a fost rezultatul unei creșteri necontrolate a creditării, adică tot a unei politici monetare prociclice.
     Tot creșterea creditării, mai ales a celei imobiliare în lei, a distorsionat economia și după 2013, când programul "Prima Casă" a stimulat reluarea "extravaganței" de pe piața imobiliară și creșterea sectorului construcțiilor, pe fondul "încurajărilor" venite de la oficialii BNR privind "accesarea" creditelor ieftine.
     În aceste condiții, Băncii Naționale nu i-a mai rămas decât să spere că incertitudinile economice se vor diminua în viitorul apropiat, iar inflația va reintra în intervalul țintă în a doua jumătate a anului curent, după cum a declarat Mugur Isărescu la conferința de presă.
     Din păcate, preferința oficialilor BNR pentru "corecții graduale" nu va avea o influență semnificativă asupra așteptărilor pieței, care știe că restricționarea politicii monetare, prin creșterea dobânzii de intervenție, nu poate fi "accelerată".
     În ceea ce privește recomandările guvernatorului Isărescu, referitoare la o creștere economică bazată pe investiții și mai puțin prin consum, acestea nu vor găsi ecou nici la nivel guvernamental și nici la nivelul agenților economici.
     Pentru investiții private nu sunt necesare doar costuri de finanțare reduse, ci, mai ales, de un mediu fiscal și de reglementare stabil și permisiv. Despre așa-numitele "investiții" publice nu mai este nimic de spus, acestea reprezentând, de ani buni, doar o risipire iresponsabilă a resurselor financiare ale statului.
     Dacă ar fi dorit cu adevărat ancorarea anticipațiilor inflaționiste, BNR ar fi trebuit să acționeze cel puțin de la jumătatea anului trecut, iar astfel ar fi demonstrat că independența sa este reală, nu doar o declarație lipsită de conținut.
     În analiza sa, Lucian Croitoru a mai precizat că majorarea dobânzii de politică monetară va conduce și la "crearea mai devreme a unui spațiu mai mare pentru reducerea dobânzii dacă va apărea o recesiune". Adică BNR se pregătește să contracareze efectele unei recesiuni generate de divergența dintre așteptări și realitate, pe fondul banilor ieftini, prin ieftinirea banilor? Oare ce fel de economie "sustenabilă" va avea țara noastră dacă va fi supusă periodic unor astfel de șocuri?
     "Oricât de devreme va fi crescută rata dobânzii, ea va fi considerată la originea scăderii ritmului de creștere a PIB în 2018", scrie consilierul guvernatorului BNR în finalul analizei sale.
     Acesta este, probabil, unul dintre motivele pentru care decizia Băncii Naționale este susținută și de Napoleon Pop, fost membru al CA al BNR, în prezent consultant de strategie la Cancelaria BNR, într-un articol de pe site-ul OpiniiBNR.ro (n.a. "Reacție la ultima decizie de politică monetară a BNR", 10 ianuarie 2018).
     Domnul Pop ne asigură că "BNR nu își bruschează instrumentele de politică monetară", a căror eficiență "presupune pași mici, bine judecați, graduali, determinați la confluența unei baze teoretice profunde, a unor rezultate provenind din modele consistente de corelații și, nu în ultimul rând, de intuiția ultimilor decidenți, membrii consiliului de administrație, care trebuie să le îmbine în creuzetul unei vaste educații, expertize și experiențe practice".
     Ar mai fi ceva de spus? Poate tot o continuare a discursului fostului membru al Consiliului de Administrație al BNR, care susține că "trebuie să conlucrăm cu toții la înțelegerea politicii monetare, la funcționarea ei corectă și la asimilarea efectelor ei", despre care spune că "sunt mereu benefice". Chiar așa?
     Mai mult, domnul Pop mai scrie că "politica monetară nu trebuie plimbată după cum ne place, din economie de piață în cea planificată sau invers".
     Dar "stabilirea" dobânzii de referință nu reprezintă planificare, în condițiile în care nici măcar marile bănci centrale nu știu care ar trebui să fie așa-numita dobândă de echilibru?
     Poate că oficialii BNR consideră că așteptările inflaționiste pot fi ancorate, însă creșterea dobânzii cu 0,25 de puncte procentuale nu va fi suficientă pentru atingerea acestui obiectiv.
     "Ancorarea" așteptărilor inflaționiste nu se poate face cu o dobândă de politică monetară aflată cu mult sub limita superioară a intervalului de variație a țintei de inflație (n.a. 3,5%) și nicidecum cu o dobândă aflată sub ținta de inflație de 2,5%, în condițiile în care rata inflației a crescut accelerat peste 3%.
     "Frâna" monetară ar fi trebuit apăsată mai demult, odată cu adoptarea unor măsuri pentru limitarea creditării populației, în condițiile în care nu ar fi trebuit uitată lecția crizei de la sfârșitului deceniului trecut.
     Dacă Banca Națională apasă doar "ușor" frâna, viteza unei economii fragile ca a noastră nu se va reduce și încrederea investitorilor străini va fi subminată, pentru că nimeni nu va ști ce se întâmplă cu "direcția" la următoarea "curbă".
     Iar dacă frâna va fi apăsată cu putere, poate pe fondul unei noi inflații peste așteptări, "mașina" noastră economică se va "dezintegra" din mers.
     Ați verificat centurile de siguranță? 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Dictatura democratiei
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, ora 00:36)  
 Se face cu banca?!?
 Trebuia sa comparati cu $, francul care a fost stabil si asa ajungem la titlul meu.
 Clujul spune ca e buza crizei, spatii comerciale goale in centru, asa ceva am vazut doar in ani 2009-2010. Care mai rezista ofera 1100 ron in mana angajatilor, cat chiria la periferia Clujului.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de MIHAI , in data de 13.01.2018, ora 11:56)
 
 Cine este acest CROITORU? Este propunerea de prim -ministru a lui BASESCU..Cand vom scapa de oamenii lui BASESCU(Probabil in 2025 , cand L. STANCIU de la CCR VA IESI LA PENSIE) lucrurile vor intra in normalitate.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.01.2018, ora 23:34)
 
 Nu stiu cine e acest Croitoru dar STIU SIGUR ca doar dupa ce tu si cei ca tine vor fi spanzurati vom scapa de propaganda ruseasca. Nu mai aveti nici o jena, derbedeilor???


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
27.04.2018
BVB
     * Volum de 41 milioane lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, un volum de 41,03 milioane de lei , valoare situată sub...  click să citești tot articolul
27.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
26.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs negativ ieri, investitorii fiind mai interesați de titlurile de stat americane - datorită randamentelor - decât de acțiuni.  click să citești tot articolul
26.04.2018
BVB
     Rulajul înregistrat în ședința de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 61,08 milioane de lei (13,14 milioane de euro), circa o treime din valoarea tranzacționată fiind realizată cu...  click să citești tot articolul
25.04.2018
BVB
     * Dragoș Mesaroș, Goldring: "Dacă BET reușește să construiască un suport în zona nivelului de 9.000 de puncte, există șanse importante ca indicele să continue să urce"
     
     Piața...  click să citești tot articolul
25.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, investitorii din regiune fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 26 aprilie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8896
2.3770
2.9725
3.8808
0.1827
0.6240
0.2157
4.6490
5.3189
1.4851
3.4922
0.2305
0.4799
1.1002
0.0609
0.4445
0.9390
3.8160
0.3088
1.0952
0.6034
0.0571
0.3537
0.2027
2.6979
0.0394
0.1455
1.0389
0.6264
0.1209
162.4008
5.5073
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
.