Electrica Furnizare
CONFERINȚA "Fondurile Europene" - Ediția a IX-a
"CARTEL ALFA" CERE ANULAREA TRANSFERULUI CONTRIBUȚIILOR SOCIALE
BURSA 04.10.2017

 

 

R.R.
 
mărește imaginea
Foto: Mihnea Dumitru
     * Bogdan Hossu: "Pentru 2018, MFP estimează un deficit de 13,7 miliarde de lei, ca impact al pachetului de măsuri impus de Guvern"
     * Dumitru Coarnă: "Nu știu câți oameni vor mai veni la serviciu în februarie-martie"
     * Vasile Gogescu: "De un an și jumătate, muncitorii din mediul privat nu mai există pentru guvernanți"
     --------
       * ACTUALIZARE 17:15 Dragnea: "Nu putem să renunțăm la orice măsură care ajută salariații din România pentru că ne speriem de un protest"
     Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi, la Mioveni, că protestele sindicale nu pot determina renunțarea la măsura trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
     Afirmația a fost făcută în contextul în care liderul social-democrat a fost întrebat, la o conferință de presă organizată la Uzinele Dacia, cum comentează faptul că premierul Mihai Tudose ar fi anunțat, după întâlnirea cu sindicaliștii, că este dispus să ia în calcul renunțarea la această măsură, potrivit Agerpres.
     Liviu Dragnea a spus: "Eu zic că discutăm, încă nu a dat verdictul, deci mai avem o speranță. Deci mai avem o speranță, dacă ia în calcul, mai avem o speranță. Dacă ne primește la discuții, da, dacă nu, domnul Hossu (președintele Cartel Alfa Bogdan Hossu - n.r.) să conducă dumnealui guvernul, e foarte simplu. Nu putem să renunțăm la orice măsură care ajută salariații din România pentru că ne speriem de un protest".
     Liderul PSD afirmase, anterior, că măsura avută în vedere va aduce beneficii atât angajaților, cât și companiilor.
     Dragnea a declarat: "Sigur că noi asistăm în ultima perioadă la proteste generate de măriri de salarii. E o noutate, dar o să ne obișnuim și cu asta. Trecerea contribuțiilor de la companie la angajat înseamnă că pentru angajat cresc contribuțiile la pensii (...), angajatorul nu va avea o cheltuială totală mai mare, iar salariatul va avea un venit net puțin mai mare, în funcție de salariu. Deci, în condițiile în care salariatul câștigă, în condițiile în care se simplifică procedurile în cadrul companiei și compania nu pierde, de ce ar trebui să renunțăm?".
     ---------
     * ACTUALIZARE 16:58 Hossu: "Ne vom întâlni vineri cu premierul pentru a rezolva aspectul transferării contribuțiilor sociale de la angajator la angajat"
     Reprezentanții confederațiilor sindicale se vor întâlni, vineri, 6 octombrie, la ora 10:00, cu premierul, pentru a discuta revendicarea legată de anularea măsurii de transfer al contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, a declarat, astăzi, președintele Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la ieșirea de la discuțiile avute la Guvern.
     Hossu a spus: "Legat de cele două revendicări, a rămas stabilit să se ia, prin analiză, netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar să se analizeze implicația acestei măsuri asupra Legii de salarizare bugetară și să se găsească soluții legate de acest lucru. În acest sens, a rămas că vineri dimineață, la ora 10:00, cu toate confederațiile sindicale, să avem o întâlnire cu domnul prim ministru și cu restul colegilor domniei sale pentru a rezolva acest aspect".
     În ceea ce privește modificarea Legii 62 a dialogului social, președintele Cartel Alfa a precizat că se va realiza un grup de lucru cu reprezentanții ministerelor implicate, în termen de o lună urmând să fie finalizat un proiect de act normativ în acest sens.
     Liderul Cartel Alfa a explicat: "Legat de al doilea element, modificarea Legii 62, a rămas să se realizeze un grup de lucru cu ministerele care au implicație în construcția legislativă și, în termen de o lună, reprezentanții angajatorilor și angajaților, împreună cu echipa respectivă, să finalizeze un proiect de act normativ, care să facă modificarea Legii dialogului social".
     Întrebat cum vor putea fi obligați angajatorii din sectorul privat să mărească salariul brut al salariaților pentru a nu fi afectați după transferul contribuțiilor sociale în sarcina acestora, liderul sindical a răspuns că este posibil să se renunțe la acest lucru, ''dacă vor fi găsite soluții la Legea de salarizare, care să nu mai implice transferul de taxe sociale".
     -----
     * ACTUALIZARE 16:21 Tudose: "Nu s-a renunțat la transferul plății contribuțiilor la angajat; soluția o vom găsi împreună cu sindicatele"
     Premierul Mihai Tudose a declarat, astăzi, că nu a renunțat la transferul plății contribuțiilor de la angajator la angajat și că în această privință se caută o soluție alături de sindicate, astfel încât toată lumea să fie de acord.
     Mihai Tudose a declarat, în Piața Victoriei, alături de liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, potrivit Agerpres: "Nu, a spus-o și domnul președinte Hossu foarte clar. Și o repet și eu sper, la fel de clar. Nu s-a luat decizia renunțării la acest transfer. Găsim o soluție de compensare sau de implementare a Legii salarizării, dacă se poate să nu mai facem acest transfer să vedem cum compensăm, acolo va fi soluția aleasă. Dar, de vineri, așa cum v-a spus domnul președinte avem un grup de lucru, trebuie să vorbim cu toate confederațiile sindicale, fie toată lumea de acord".
     El a adăugat că măsura transferului de taxe sociale la angajat este parte dintr-un pachet legislativ, alături de Legea salarizării și scăderea nivelui de impozitare.
     Tudose a afirmat: "Era un pachet, Legea salarizării, cu acest transfer de taxe, cu scăderea nivelului de impozitare, era un pachet. Acum a intrat, practic, în vigoare, o componentă a acestui pachet legislativ. În măsura în care, și cu sprijinul confederațiilor vom găsi o altă soluție, vom aplica acea soluție. Dacă nu găsim o soluție, căutăm o soluție ca și cei din sectorul privat să nu sufere, să le crească și domniilor lor veniturile".
     Premierul a precizat că a discutat cu Hossu și pe tema sporurilor acordate la instituțiile bugetare și că, aici, lucrurile au cam luat-o razna.
     Premierul a declarat: "Și aici este o discuție pe care am avut-o cu reprezentanții Cartelului Alfa, cu domnul președinte. Și domniile lor au recunoscut că aici lucrurile au cam luat-o razna în domeniu. Sunt poziții pe anumite ștate de plată la care curg între 10 și 15 sporuri, unul după altul, de nu mai înțelege nimeni nimic. Și aici va trebui reglementat sau dereglementat, unde este cazul".
     ------
     * ACTUALIZARE 15:10
     Mitingul din Piața Victoriei, la care au participat câteva mii de persoane, s-a încheiat, după aproximativ patru ore.
     În jurul orei 15:00, manifestația s-a încheiat, la îndemnul organizatorilor, potrivit News.ro.
     Și protestul de la Ministerul Sănătății s-a încheiat, după ce o delegație a manifestanților a fost primită la negocieri. Liderii sindicali au anunțat că discuțiile nu au avut niciun rezultat, nefiind purtate cu ministrul.
     Liderii sindicali care au fost la negocieri la Ministerul Sănătății au anunțat: "A fost o discuție de dragul dialogului. Era necesară o întrevedere la nivel mai ridicat, cu ministrul, pentru că speram să ne vedem cu ministrul Sănătății. Dacă nu se găsesc soluții vom declanșa greva generală în sistemul sanitar".
     (M.I.)
     ------
     * ACTUALIZARE 11:07
     Un număr de câteva mii de reprezentanți ai sindicatelor din mai multe domenii de activitate protestează, astăzi, în Piața Victoriei din Capitală, în fața Guvernului, nemulțumiți, printre altele, de măsura autorităților de a transfera contribuțiile de asigurări din sarcina angajatorului în cea a angajatului.
     Potrivit organizatorilor, Confederația Națională Sindicală "Cartel Alfa", la miting sunt așteptați să participe în intervalul 11:00 - 16:00, un număr de 10.000 de protestatari. Acțiunea de protest are avizul comisiei de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice constituită la nivelul Primăriei Municipiului București.
     La ora 11:00, în Piața Victoriei era prezenți în jur de 3.500 de persoane. Acestea scandau și afișau bannere pe care scria: "Nu sporurilor de 1%", "Nu eliminării tichetelor de masă", "Faceți din sănătate o prioritate" sau "Dreptul de a negocia nu se negociază".
     (A.C.)
     ----
     Guvernanții trebuie să renunțe la măsura de trecere a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, consideră unii reprezentanți ai sindicatelor, membri ai Confederației Naționale Sindicale (CNS "Cartel ALFA").
     Aceștia s-au adresat Comisiei Europene în vederea rezolvării problemelor generate de transferul taxelor sociale ale angajatorului către angajat, precum și pentru deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la propunerea comună de modificare a Legii 62/2011 privind dialogul social, înaintată de sindicaliștii Guvernului. Totodată, CNS "Cartel ALFA" a anunțat, ieri, un protest ce va avea loc, astăzi, începând cu ora 11:00, în fața sediului Guvernului, la care sunt așteptați aproximativ 10.000 de participanți.
     Potrivit lui Bogdan Iulian Hossu, președintele CNS "Cartel ALFA", măsura transferului contribuțiilor la angajat penalizează eforturile salariaților și deresponsabilizează angajatorul în totalitate față de angajat, anulând efectele majorării salariale nete.
     Domnia sa a afirmat, ieri: "Este un mecanism care încearcă să distrugă, de facto, modelul social european. Vom avea încă o bilă neagră pentru că vom fi singurul stat care va încerca să facă acest lucru".
     Conform președintelui CNS "Cartel ALFA", logica din spatele implementării acestei măsuri este una falsă, deoarece toată lumea, inclusiv guvernanții, recunosc că prevederea conform căreia angajatorii vor fi obligați să majoreze salariile nete ale angajaților pentru a suplini costurile provocate de efectivitatea acestei măsuri, va fi anulată de către Curtea Constituțională.
     "Toate aceste măsuri și declarații, cu caracter populist, au un singur scop: maximizarea profitului pentru angajatori. 19% dintre persoanele angajate din România fac parte din categoria angajaților săraci, în timp ce media europeană este de 9%", a adăugat domnia sa.
     Liderul de sindicat susține că transferul contribuțiilor sociale va reduce salariul net. De asemenea, potrivit acestuia, la un salariu brut de 2.600 de lei, angajatul va pierde până la 302 lei, ceea ce înseamnă o reducere nominală de circa 17% a salariului net. Domnul Hossu a mai afirmat că majorarea cu 25% a salariilor din sistemul bugetar, de la 1 ianuarie 2018, reprezintă, în condițiile transferului menționat, doar 4,26%. Conform domniei sale, de la 1 ianuarie 2018, salariul mediu brut va fi de 4.100 de lei.
     Pentru anul 2018, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) estimează un deficit de 13,7 miliarde de lei, ca impact al pachetului de măsuri impus de Guvern (reducerea contribuțiilor sociale, a impozitului pe venit, transferul contribuțiilor de la angajator la angajat), a adăugat domnia sa, subliniind: "Experiența ne-a arătat că nu există angajatori de bună credință, care să fie de acord să renegocieze contractele de muncă cu salariații, în favoarea acestora".
     * Dumitru Coarnă: "Dacă nu se face transferul contribuțiilor sociale, guvernanții nu au bani pentru majorările salariale promise"
     Dumitru Coarnă, vicepreședintele CNS "Cartel ALFA" și președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, este, de asemenea, de părere că prin transferul de contribuții sociale de la angajator la angajat vor fi neutralizate majorările salariale, subliniind că Legea 153/2017 privind salarizarea unitară reduce plafonul de 30% pentru condiții de muncă, acordat personalului din sistemul de apărare și de ordine publică.
     Domnia sa a precizat că ia în calcul și demararea unor acțiuni comune de protest cu Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).
     Potrivit domnului Coarnă, majorările de 25-30% prevăzute de lege pentru anumite categorii de salariați, vor fi neutralizate prin transferul contribuțiilor sociale, ceea ce înseamnă că la salariul net se va adăuga 4%, iar plafonul de 30% acordat pentru gărzile medicilor, sărbătorile legale lucrate de polițiști și de medici, turele de noapte efectuate de către aceștia etc. va fi diminuat pentru că nu vor mai fi bani.
     "Transferul contribuțiilor va afecta salariul net, iar sistemul va fi distrus. Nu știu câți oameni vor mai veni la serviciu în februarie-martie, pentru că nu pot veni cu bani de acasă. Trebuie să se renunțe la transferul acestor contribuții sociale. În mediul privat lucrurile vor scăpa de sub control, deoarece nu îl poți obliga pe angajator să renegocieze contractul de muncă cu angajatul", a mai spus domnia sa.
     În lipsa transferului contribuțiilor sociale, guvernanții ar rămâne fără bani pentru a acoperi majorările salariale promise, a conchis domnia sa.
     * Gabriel Predica: "Sistemul de sănătate se confruntă cu două probleme majore: transferul contribuțiilor sociale și limitarea sporurilor pentru condiții de muncă"
      Vicepreședintele CNS "Cartel ALFA" și președintele Federației "Solidaritatea Sanitară", Gabriel Predica, a declarat, ieri, că sistemul de sănătate se confruntă cu două probleme majore: transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și limitarea sporurilor pentru condiții de muncă.
     Domnul Predica a afirmat că pentru 99% dintre angajații sistemului de sănătate veniturile nete vor scădea, după ce contribuțiile sociale vor trece în sarcina angajatului.
     De asemenea, Legea 153/2017, impune ca sporurile pentru condiții de muncă în sistemul sanitar să fie limitate la 1%.
     Domnia sa a afirmat: "Vom fi în situația în care managementul unităților sanitare va tăia drastic din acest spor. În ceea ce privește personalul nemedical, prin Legea 153/2017, un muncitor, de la un spital de monospecialitate, de TBC, spre exemplu, nu va mai beneficia de niciun spor pentru condiții de muncă, odată ce i se majorează salariul cu 4%, ci i se va înjumătăți salariul.
     * Iulică Mantescu: "Cerem modificarea Legii 62/2011, altfel mecanicii vor lua în calcul oprirea activității"
     Iulică Mantescu, vicepreședintele CNS "Cartel ALFA" și președinte Federația Mecanicilor de Locomotivă, susține că Legea 62/2011 trebuie să fie schimbată, în vederea organizării de negocieri colective.
     Totodată, potrivit domniei sale, este necesar ca Guvernul să facă o ierarhizare și în sectorul privat, subliniind că în mediul economic nu există pârghii legale pentru a i se impune angajatorului să majoreze salariul brut al angajatului, iar salariații sunt cei care vor avea de suferit.
     Din contră, angajatorii vor vedea problema ca o oportunitate de maximizare a profitului, mai susține domnia sa.
     "Cerem modificarea legii 62/2011, altfel mecanicii vor lua, probabil, în calcul oprirea activității", a precizat domnia sa.
     La rectificarea bugetară, Ministerul Transporturilor a pierdut cei mai mulți bani, 48% din suma repartizată la începutul anului, a conchis domnul Iulică Mantescu.
     * Vasile Gogescu: "Legea 62/2011 trebuie corectată"
     Președintele Federației Sindicatelor din Comerț și vicepreședintele CNS "Cartel ALFA", Vasile Gogescu, a afirmat, ieri: "De un an și jumătate, muncitorii din mediul privat nu mai există pentru guvernanți. Mai auzim din când în când de câte o majorare a salariului minim, din care, însă, un om nu poate trăi".
     Totodată, domnia sa susține că Legea 62/2011 afectează foarte mult muncitorii din mediul privat, și de aceea trebuie corectată. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de d.i. în data de 04.10.2017, ora 11:37)  
 desi cererea este corecta, m-am convins, astia de la sindicate sunt diletanti! "transferul" contributiilor de la angajator la angajat va avea repercusiuni extraordinare (evident, negative!) si asupra venitului salarial disponibil si asupra puterii de cumparare a venitului salarial, si asupra angajatorului si asupra bugetului de stat si asupra capitalizarii fondurilor de asigurari sociale de sanatate (CASS) si de pensii (CAS)!!


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 14:07
     * Dolarul a pierdut 1,31 bani în fața monedei naționale
     * Francul a coborât la 3,9774 lei
       Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,5921 lei pentru moneda europeană, în creștere cu 0,80 bani, comparativ cu ședința de ieri, când euro a fost cotat la 4,5841 lei.  detalii
Politică, 15:34
     Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a discutat, astăzi, cu leaderii federațiilor sindicale feroviare despre situația existentă la nivelul companiilor din calea ferată, soluții pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și actele normative care trebuie promovate pentru dezvoltarea domeniului feroviar, informează Minsiterul Transporturilor, prin intermediul unui comunciat de presă.  detalii
Politică, 15:04
     Miniștrii justiției din perioada 2004 - 2008, Cristian Diaconescu, Monica Macovei, Tudor Chiuariu și Cătălin Predoiu, vor fi chemați săptămâna viitoare pentru audieri în fața comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA, a anunțat astăzi Șerban Nicolae.  detalii
Companii-Afaceri, 14:34
     Bonami este pe cale să atingă cifra de afaceri de 3 milioane de euro, la un an de când s-a lansat pe piața din țara noastră, informează compania, prin intermediul unui comunicat de presă.  detalii
Internaţional, 14:23
     Patru dintre indicii burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.10.2017
BVB
     * Acțiunile "Aerostar" - avans de aproape 15%, după semnarea memorandumului cu "Raytheon International Defence System" privind înzestrarea armatei cu sisteme Patriot
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 31 milioane de lei (6,75 milioane euro), sub media zilnică a acestui an (48,13 milioane...  detalii
19.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  detalii
18.10.2017
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     * Acțiunile "Impact Developer & Contractor" înregistrează un salt de 3,04%
       După evoluția mixtă de luni a indicilor Bursei de Valori București (BVB), ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de creșterea generală a pieței, în contextul unui rulaj de aproape 24...  detalii
18.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ieri, în majoritate, în special cele din sectorul auto, din cauza slăbirii cererii din domeniu.  detalii
17.10.2017
BVB
     * Titlurile "Fondul Proprietatea" conduc topul lichidității
       Săptămâna de tranzacționare a debutat cu un rulaj de 32,54 milioane de lei, superior celui înregistrat vineri, de circa 23 milioane de lei, în contextul în care cinci dintre indicii Bursei de...  detalii
16.10.2017
BVB / ÎN ULTIMA ȘEDINȚĂ A SĂPTĂMÂNII,
     * Dragoș Mesaroș, "Goldring": "După demisiile miniștrilor, de joi seară, probabil că investitorii au prins curaj, intrând la cumpărare"
       Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a încheiat în teritoriul pozitiv, toți indicii Bursei de Valori București (BVB) marcând creșteri.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 18 octombrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0529
2,3438
3,1159
3,9799
0,1783
0,6158
0,2211
4,5841
5,1388
1,4872
3,4624
0,2244
0,4904
1,0831
0,0680
0,4778
1,0591
3,9032
0,2893
1,2360
0,5892
0,0599
0,3449
0,2076
2,7804
0,0385
0,1468
1,0627
0,6106
0,1178
160,6797
5,4996
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
18.10.2017
OVIDIU DEMETRESCU, ARBA:
     * The management of the company accepted two applications that were sent in late, for the elections of October 26th, claiming they were submitted "within reasonable delays"
     * "I think that we are embarrassing ourselves, by the mere fact that we were able to interpret the law in such a way", said Ovidiu Demetrescu
     * "Demetrescu: "ASF and BVB should react, in the case of Electrica, if they had a management with a free spirit"
       The directors of "Electrica" (EL) violated the law when accepting the applications backed by the government for the elections of the new management, recorded eight minutes after the deadline from the convening notice, claiming they were submitted "within a reasonable delay", says Ovidiu Demetrescu, the president of the Romanian Association for Good Management (Asociația Română de Bună Administrare - ARBA).  details
16.10.2017
EXCLUSIVE
     * "The US and Saudi Arabia - the main sponsors of terrorism in the world"
     * (Interview with His Excellency, Mr. Hamid Moayyer, ambassador of the Republic of Iran in Romania)
       Donald Trump, the United States president, must decide by October 15th whether or not he will certify if Iran has followed the terms of the nuclear agreement signed in 2015 by Iran and six major western powers.  details
12.10.2017
EARTHLY LAWS, IGNORED ON THE BSE PLANET
     The Bucharest Stock Exchange (BVB), the operator of the Romanian capital market, still stands by the nonsensical claim made by its former CEO Ludwik Sobolewski, that his contract expired on August 21st, but not his mandate.  details
12.10.2017
AT THE INVESTIGATIVE COMMISSION OF THE ACTIVITY OF THE ANRE
     * Sources: PSD has four names for the head of the ANRE
     * Rumored names: Florentin Pandele, mayor of Voluntari, Iulian Iancu, president of the Industries Commission, former prime-minister Sorin Grindeanu and deputy Eugen Nicolicea
       Niculae Havrileț, the president of the National Authority for Regulation in the Energy Sector (ANRE), together with other members of the Regulatory Committee of the ANRE, will arrive before the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE.  details
11.10.2017
RADU CRĂCIUN, APAPR, ABOUT THE INVESTMENT OF PRIVATE PENSION FUNDS IN DIGI, A COMPANY WHICH HAS CRIMINAL ISSUES:
     Mandatory private pension funds which have invested in Digi Communications, the parent company of RCS&RDS, which was indicted on money laundering and offering bribes, have taken this operating risk into account, by offering a lower price in the IPO, Radu Crăciun, member on the Board of Directors of the Romanian Association of Privately Managed Pensions (APAPR).  details
09.10.2017
     President of BURSA Press Group, Florian Goldstein (MAKE), participated, as speaker, on September 26th, at a debate regarding the future of the European Union, in Brussels, at the invitation of Group of the European People's Party.
     The subject of the debate can be synthesized in four questions:
     1. Would it be recommendable for the EU Non-Eurozone States to adopt Euro currency?(...)
     -------------
     Question nr.1 answers given by my fellow citizens are divided, and this summer polemic between the Euro MP Theodor Stolojan and Daniel Daianu (member of the Romanian National Bank Board of Directors) in the financial newspaper BURSA has shaped up the idea we could adopt Euro anytime (given the condition of maintaining the macroeconomic balances), an idea opposed to the one claiming Euro adoption should wait till the convergence criteria would be fulfilled.  details
09.10.2017
UNICREDIT WARNS THAT THE ROMANIAN GOVERNMENT IS REPEATING MANY OF THE MISTAKES THAT HAVE LED TO THE RECESSION OF 2009-2010
     * Vasilescu: "There are many crystal ball readers, even in the banking system"
     * UniCredit estimates that the leu will continue to weaken against the Euro to 4.6-4.7, in the first quarter of 2018, and that the policy rate will increase to 2.5%
       UniCredit Bank analysts are issuing a warning that the Romanian government is repeating many of the mistakes that have led to the recession of 2009-2010. The quoted experts are mentioning both the fiscal policy that is risky for the economy, as well as the fact that the leu will significantly weaken in 2018, and the deficit may increase to 3.7%. Among other things, the UniCredit report issued on Friday predicts an EUR/RON exchange rate of 4.7 and a policy rate of 2.5%, for the beginning of next year.  details
05.10.2017
AFTER BEING FORCED TO MOVE THE BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY TOURNAMENT TO BUDAPEST
     * Ilie Năstase: "If I was Țiriac, I would sue Mugur Isărescu"
       PNL senator Daniel Zamfir, president of the Budget Commission in the Senate, a vocal critic of the banking system, of the NBR and of its governor is adamant about bringing up the activity of the NBR from all angles.  details
03.10.2017
     * The BSE may be taken off the watchlist
     * FTSE only noted improvements when it comes to stock lending, while the liquidity requirement has not yet been met
     * Poland, upgraded to the emerging market status
     * Mongolia and Nigeria, removed from the watchlists
       The Bucharest Stock Exchange (BSE) remains a frontier market, for at least a year, after, on Friday night, FTSE Russell did not give promote it.  details
02.10.2017
     * Iulian Iancu: "We shouldn't stand out by being silent in Brussels and be forced to give natural gas to the neighboring countries, by taking it away from our industrial consumers"
     * Emil Calotă: "If we do not take action, the natural gas stored by the Romanian producers will remain unused, because there will be far cheaper imported gas available"
       The National Authority for the Regulation of the Energy Market (ANRE) has asked for the reconsideration of gas storage policies in Romania to be made a priority, Emil Calotă, the vice-president of the ANRE recently said, in the debates in the Industry Commission of the Romania Parliament about the Draft Law concerning the approval of the Government Emergency Ordinance no.64/2016 for the amendment and completion of the Law of Electricity and of natural gas no. 123/ 2012.  details
29.09.2017
LUCIAN ANGHEL:
     We can't expect Romania to be upgraded to the emerging market status right now, BSE president Lucian Anghel said yesterday, as FTSE Russell will publish today its annual classification report.  details
28.09.2017
     Central European Media (CME), the owner of Pro TV, is currently in negotiations to sell the four TV stations it still holds in Central and Eastern Europe, according to Echo 24, which quotes several concerned sources.  details
27.09.2017
     The Romanian Commercial Bank (BCR) is saying for the first time, that the sale of the Cemacon was made at a price of 1 Euro, and the lender stressed that this was done to save the company.  details
26.09.2017
THE CONFERENCE "THE FUTURE OF THE ROMANIAN CAPITAL MARKET" - THE 6TH EDITION/MIRCEA URSACHE, ASF:
     * Cappon, Prodan and Sobolewski yesterday had their interviews for the position of CEO of the BSE
     Ludwik Sobolewski is no longer the CEO of the Bucharest Stock Exchange (BVB), Mircea Ursache, the vice-president of the Financial Oversight Authority (ASF) said yesterday. He added that the ASF has conducted an analysis concerning corporate governance at the BSE.  details
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that system for the next issue aimed at individual investors as early as this year, according to market sources.  details
.