"CARTEL ALFA" CERE ANULAREA TRANSFERULUI CONTRIBUȚIILOR SOCIALE
BURSA 04.10.2017

 

 

R.R.
 
mărește imaginea
Foto: Mihnea Dumitru
     * Bogdan Hossu: "Pentru 2018, MFP estimează un deficit de 13,7 miliarde de lei, ca impact al pachetului de măsuri impus de Guvern"
     * Dumitru Coarnă: "Nu știu câți oameni vor mai veni la serviciu în februarie-martie"
     * Vasile Gogescu: "De un an și jumătate, muncitorii din mediul privat nu mai există pentru guvernanți"
     --------
       * ACTUALIZARE 17:15 Dragnea: "Nu putem să renunțăm la orice măsură care ajută salariații din România pentru că ne speriem de un protest"
     Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi, la Mioveni, că protestele sindicale nu pot determina renunțarea la măsura trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
     Afirmația a fost făcută în contextul în care liderul social-democrat a fost întrebat, la o conferință de presă organizată la Uzinele Dacia, cum comentează faptul că premierul Mihai Tudose ar fi anunțat, după întâlnirea cu sindicaliștii, că este dispus să ia în calcul renunțarea la această măsură, potrivit Agerpres.
     Liviu Dragnea a spus: "Eu zic că discutăm, încă nu a dat verdictul, deci mai avem o speranță. Deci mai avem o speranță, dacă ia în calcul, mai avem o speranță. Dacă ne primește la discuții, da, dacă nu, domnul Hossu (președintele Cartel Alfa Bogdan Hossu - n.r.) să conducă dumnealui guvernul, e foarte simplu. Nu putem să renunțăm la orice măsură care ajută salariații din România pentru că ne speriem de un protest".
     Liderul PSD afirmase, anterior, că măsura avută în vedere va aduce beneficii atât angajaților, cât și companiilor.
     Dragnea a declarat: "Sigur că noi asistăm în ultima perioadă la proteste generate de măriri de salarii. E o noutate, dar o să ne obișnuim și cu asta. Trecerea contribuțiilor de la companie la angajat înseamnă că pentru angajat cresc contribuțiile la pensii (...), angajatorul nu va avea o cheltuială totală mai mare, iar salariatul va avea un venit net puțin mai mare, în funcție de salariu. Deci, în condițiile în care salariatul câștigă, în condițiile în care se simplifică procedurile în cadrul companiei și compania nu pierde, de ce ar trebui să renunțăm?".
     ---------
     * ACTUALIZARE 16:58 Hossu: "Ne vom întâlni vineri cu premierul pentru a rezolva aspectul transferării contribuțiilor sociale de la angajator la angajat"
     Reprezentanții confederațiilor sindicale se vor întâlni, vineri, 6 octombrie, la ora 10:00, cu premierul, pentru a discuta revendicarea legată de anularea măsurii de transfer al contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, a declarat, astăzi, președintele Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la ieșirea de la discuțiile avute la Guvern.
     Hossu a spus: "Legat de cele două revendicări, a rămas stabilit să se ia, prin analiză, netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar să se analizeze implicația acestei măsuri asupra Legii de salarizare bugetară și să se găsească soluții legate de acest lucru. În acest sens, a rămas că vineri dimineață, la ora 10:00, cu toate confederațiile sindicale, să avem o întâlnire cu domnul prim ministru și cu restul colegilor domniei sale pentru a rezolva acest aspect".
     În ceea ce privește modificarea Legii 62 a dialogului social, președintele Cartel Alfa a precizat că se va realiza un grup de lucru cu reprezentanții ministerelor implicate, în termen de o lună urmând să fie finalizat un proiect de act normativ în acest sens.
     Liderul Cartel Alfa a explicat: "Legat de al doilea element, modificarea Legii 62, a rămas să se realizeze un grup de lucru cu ministerele care au implicație în construcția legislativă și, în termen de o lună, reprezentanții angajatorilor și angajaților, împreună cu echipa respectivă, să finalizeze un proiect de act normativ, care să facă modificarea Legii dialogului social".
     Întrebat cum vor putea fi obligați angajatorii din sectorul privat să mărească salariul brut al salariaților pentru a nu fi afectați după transferul contribuțiilor sociale în sarcina acestora, liderul sindical a răspuns că este posibil să se renunțe la acest lucru, ''dacă vor fi găsite soluții la Legea de salarizare, care să nu mai implice transferul de taxe sociale".
     -----
     * ACTUALIZARE 16:21 Tudose: "Nu s-a renunțat la transferul plății contribuțiilor la angajat; soluția o vom găsi împreună cu sindicatele"
     Premierul Mihai Tudose a declarat, astăzi, că nu a renunțat la transferul plății contribuțiilor de la angajator la angajat și că în această privință se caută o soluție alături de sindicate, astfel încât toată lumea să fie de acord.
     Mihai Tudose a declarat, în Piața Victoriei, alături de liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, potrivit Agerpres: "Nu, a spus-o și domnul președinte Hossu foarte clar. Și o repet și eu sper, la fel de clar. Nu s-a luat decizia renunțării la acest transfer. Găsim o soluție de compensare sau de implementare a Legii salarizării, dacă se poate să nu mai facem acest transfer să vedem cum compensăm, acolo va fi soluția aleasă. Dar, de vineri, așa cum v-a spus domnul președinte avem un grup de lucru, trebuie să vorbim cu toate confederațiile sindicale, fie toată lumea de acord".
     El a adăugat că măsura transferului de taxe sociale la angajat este parte dintr-un pachet legislativ, alături de Legea salarizării și scăderea nivelui de impozitare.
     Tudose a afirmat: "Era un pachet, Legea salarizării, cu acest transfer de taxe, cu scăderea nivelului de impozitare, era un pachet. Acum a intrat, practic, în vigoare, o componentă a acestui pachet legislativ. În măsura în care, și cu sprijinul confederațiilor vom găsi o altă soluție, vom aplica acea soluție. Dacă nu găsim o soluție, căutăm o soluție ca și cei din sectorul privat să nu sufere, să le crească și domniilor lor veniturile".
     Premierul a precizat că a discutat cu Hossu și pe tema sporurilor acordate la instituțiile bugetare și că, aici, lucrurile au cam luat-o razna.
     Premierul a declarat: "Și aici este o discuție pe care am avut-o cu reprezentanții Cartelului Alfa, cu domnul președinte. Și domniile lor au recunoscut că aici lucrurile au cam luat-o razna în domeniu. Sunt poziții pe anumite ștate de plată la care curg între 10 și 15 sporuri, unul după altul, de nu mai înțelege nimeni nimic. Și aici va trebui reglementat sau dereglementat, unde este cazul".
     ------
     * ACTUALIZARE 15:10
     Mitingul din Piața Victoriei, la care au participat câteva mii de persoane, s-a încheiat, după aproximativ patru ore.
     În jurul orei 15:00, manifestația s-a încheiat, la îndemnul organizatorilor, potrivit News.ro.
     Și protestul de la Ministerul Sănătății s-a încheiat, după ce o delegație a manifestanților a fost primită la negocieri. Liderii sindicali au anunțat că discuțiile nu au avut niciun rezultat, nefiind purtate cu ministrul.
     Liderii sindicali care au fost la negocieri la Ministerul Sănătății au anunțat: "A fost o discuție de dragul dialogului. Era necesară o întrevedere la nivel mai ridicat, cu ministrul, pentru că speram să ne vedem cu ministrul Sănătății. Dacă nu se găsesc soluții vom declanșa greva generală în sistemul sanitar".
     (M.I.)
     ------
     * ACTUALIZARE 11:07
     Un număr de câteva mii de reprezentanți ai sindicatelor din mai multe domenii de activitate protestează, astăzi, în Piața Victoriei din Capitală, în fața Guvernului, nemulțumiți, printre altele, de măsura autorităților de a transfera contribuțiile de asigurări din sarcina angajatorului în cea a angajatului.
     Potrivit organizatorilor, Confederația Națională Sindicală "Cartel Alfa", la miting sunt așteptați să participe în intervalul 11:00 - 16:00, un număr de 10.000 de protestatari. Acțiunea de protest are avizul comisiei de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice constituită la nivelul Primăriei Municipiului București.
     La ora 11:00, în Piața Victoriei era prezenți în jur de 3.500 de persoane. Acestea scandau și afișau bannere pe care scria: "Nu sporurilor de 1%", "Nu eliminării tichetelor de masă", "Faceți din sănătate o prioritate" sau "Dreptul de a negocia nu se negociază".
     (A.C.)
     ----
     Guvernanții trebuie să renunțe la măsura de trecere a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, consideră unii reprezentanți ai sindicatelor, membri ai Confederației Naționale Sindicale (CNS "Cartel ALFA").
     Aceștia s-au adresat Comisiei Europene în vederea rezolvării problemelor generate de transferul taxelor sociale ale angajatorului către angajat, precum și pentru deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la propunerea comună de modificare a Legii 62/2011 privind dialogul social, înaintată de sindicaliștii Guvernului. Totodată, CNS "Cartel ALFA" a anunțat, ieri, un protest ce va avea loc, astăzi, începând cu ora 11:00, în fața sediului Guvernului, la care sunt așteptați aproximativ 10.000 de participanți.
     Potrivit lui Bogdan Iulian Hossu, președintele CNS "Cartel ALFA", măsura transferului contribuțiilor la angajat penalizează eforturile salariaților și deresponsabilizează angajatorul în totalitate față de angajat, anulând efectele majorării salariale nete.
     Domnia sa a afirmat, ieri: "Este un mecanism care încearcă să distrugă, de facto, modelul social european. Vom avea încă o bilă neagră pentru că vom fi singurul stat care va încerca să facă acest lucru".
     Conform președintelui CNS "Cartel ALFA", logica din spatele implementării acestei măsuri este una falsă, deoarece toată lumea, inclusiv guvernanții, recunosc că prevederea conform căreia angajatorii vor fi obligați să majoreze salariile nete ale angajaților pentru a suplini costurile provocate de efectivitatea acestei măsuri, va fi anulată de către Curtea Constituțională.
     "Toate aceste măsuri și declarații, cu caracter populist, au un singur scop: maximizarea profitului pentru angajatori. 19% dintre persoanele angajate din România fac parte din categoria angajaților săraci, în timp ce media europeană este de 9%", a adăugat domnia sa.
     Liderul de sindicat susține că transferul contribuțiilor sociale va reduce salariul net. De asemenea, potrivit acestuia, la un salariu brut de 2.600 de lei, angajatul va pierde până la 302 lei, ceea ce înseamnă o reducere nominală de circa 17% a salariului net. Domnul Hossu a mai afirmat că majorarea cu 25% a salariilor din sistemul bugetar, de la 1 ianuarie 2018, reprezintă, în condițiile transferului menționat, doar 4,26%. Conform domniei sale, de la 1 ianuarie 2018, salariul mediu brut va fi de 4.100 de lei.
     Pentru anul 2018, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) estimează un deficit de 13,7 miliarde de lei, ca impact al pachetului de măsuri impus de Guvern (reducerea contribuțiilor sociale, a impozitului pe venit, transferul contribuțiilor de la angajator la angajat), a adăugat domnia sa, subliniind: "Experiența ne-a arătat că nu există angajatori de bună credință, care să fie de acord să renegocieze contractele de muncă cu salariații, în favoarea acestora".
     * Dumitru Coarnă: "Dacă nu se face transferul contribuțiilor sociale, guvernanții nu au bani pentru majorările salariale promise"
     Dumitru Coarnă, vicepreședintele CNS "Cartel ALFA" și președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, este, de asemenea, de părere că prin transferul de contribuții sociale de la angajator la angajat vor fi neutralizate majorările salariale, subliniind că Legea 153/2017 privind salarizarea unitară reduce plafonul de 30% pentru condiții de muncă, acordat personalului din sistemul de apărare și de ordine publică.
     Domnia sa a precizat că ia în calcul și demararea unor acțiuni comune de protest cu Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).
     Potrivit domnului Coarnă, majorările de 25-30% prevăzute de lege pentru anumite categorii de salariați, vor fi neutralizate prin transferul contribuțiilor sociale, ceea ce înseamnă că la salariul net se va adăuga 4%, iar plafonul de 30% acordat pentru gărzile medicilor, sărbătorile legale lucrate de polițiști și de medici, turele de noapte efectuate de către aceștia etc. va fi diminuat pentru că nu vor mai fi bani.
     "Transferul contribuțiilor va afecta salariul net, iar sistemul va fi distrus. Nu știu câți oameni vor mai veni la serviciu în februarie-martie, pentru că nu pot veni cu bani de acasă. Trebuie să se renunțe la transferul acestor contribuții sociale. În mediul privat lucrurile vor scăpa de sub control, deoarece nu îl poți obliga pe angajator să renegocieze contractul de muncă cu angajatul", a mai spus domnia sa.
     În lipsa transferului contribuțiilor sociale, guvernanții ar rămâne fără bani pentru a acoperi majorările salariale promise, a conchis domnia sa.
     * Gabriel Predica: "Sistemul de sănătate se confruntă cu două probleme majore: transferul contribuțiilor sociale și limitarea sporurilor pentru condiții de muncă"
      Vicepreședintele CNS "Cartel ALFA" și președintele Federației "Solidaritatea Sanitară", Gabriel Predica, a declarat, ieri, că sistemul de sănătate se confruntă cu două probleme majore: transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și limitarea sporurilor pentru condiții de muncă.
     Domnul Predica a afirmat că pentru 99% dintre angajații sistemului de sănătate veniturile nete vor scădea, după ce contribuțiile sociale vor trece în sarcina angajatului.
     De asemenea, Legea 153/2017, impune ca sporurile pentru condiții de muncă în sistemul sanitar să fie limitate la 1%.
     Domnia sa a afirmat: "Vom fi în situația în care managementul unităților sanitare va tăia drastic din acest spor. În ceea ce privește personalul nemedical, prin Legea 153/2017, un muncitor, de la un spital de monospecialitate, de TBC, spre exemplu, nu va mai beneficia de niciun spor pentru condiții de muncă, odată ce i se majorează salariul cu 4%, ci i se va înjumătăți salariul.
     * Iulică Mantescu: "Cerem modificarea Legii 62/2011, altfel mecanicii vor lua în calcul oprirea activității"
     Iulică Mantescu, vicepreședintele CNS "Cartel ALFA" și președinte Federația Mecanicilor de Locomotivă, susține că Legea 62/2011 trebuie să fie schimbată, în vederea organizării de negocieri colective.
     Totodată, potrivit domniei sale, este necesar ca Guvernul să facă o ierarhizare și în sectorul privat, subliniind că în mediul economic nu există pârghii legale pentru a i se impune angajatorului să majoreze salariul brut al angajatului, iar salariații sunt cei care vor avea de suferit.
     Din contră, angajatorii vor vedea problema ca o oportunitate de maximizare a profitului, mai susține domnia sa.
     "Cerem modificarea legii 62/2011, altfel mecanicii vor lua, probabil, în calcul oprirea activității", a precizat domnia sa.
     La rectificarea bugetară, Ministerul Transporturilor a pierdut cei mai mulți bani, 48% din suma repartizată la începutul anului, a conchis domnul Iulică Mantescu.
     * Vasile Gogescu: "Legea 62/2011 trebuie corectată"
     Președintele Federației Sindicatelor din Comerț și vicepreședintele CNS "Cartel ALFA", Vasile Gogescu, a afirmat, ieri: "De un an și jumătate, muncitorii din mediul privat nu mai există pentru guvernanți. Mai auzim din când în când de câte o majorare a salariului minim, din care, însă, un om nu poate trăi".
     Totodată, domnia sa susține că Legea 62/2011 afectează foarte mult muncitorii din mediul privat, și de aceea trebuie corectată. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de d.i. în data de 04.10.2017, ora 11:37)  
 desi cererea este corecta, m-am convins, astia de la sindicate sunt diletanti! "transferul" contributiilor de la angajator la angajat va avea repercusiuni extraordinare (evident, negative!) si asupra venitului salarial disponibil si asupra puterii de cumparare a venitului salarial, si asupra angajatorului si asupra bugetului de stat si asupra capitalizarii fondurilor de asigurari sociale de sanatate (CASS) si de pensii (CAS)!!


 
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
EUROPARLAMENTARUL ROMÂN THEODOR STOLOJAN AVERTIZEAZĂ:
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BET-FI, SINGURUL INDICE ÎN SCĂDERE
     Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au cunoscut aprecieri moderate, în ședința de tranzacționare de ieri, pe fondul unui volum de numai 26,2 milioane de lei, sub valoarea...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut o evoluție mixtă ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de corporațiile listate.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9463
2.3807
3.0169
4.0019
0.1800
0.6248
0.2232
4.6562
5.2019
1.4298
3.5534
0.2409
0.4865
1.0765
0.0630
0.4491
0.8319
3.9954
0.2967
1.0432
0.5894
0.0580
0.3522
0.2098
2.7025
0.0395
0.1511
1.0877
0.6297
0.1195
157.3290
5.5975
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.