"CARTEL ALFA" CERE ANULAREA TRANSFERULUI CONTRIBUȚIILOR SOCIALE
BURSA 04.10.2017

 

 

R.R.
 
mărește imaginea
Foto: Mihnea Dumitru
     * Bogdan Hossu: "Pentru 2018, MFP estimează un deficit de 13,7 miliarde de lei, ca impact al pachetului de măsuri impus de Guvern"
     * Dumitru Coarnă: "Nu știu câți oameni vor mai veni la serviciu în februarie-martie"
     * Vasile Gogescu: "De un an și jumătate, muncitorii din mediul privat nu mai există pentru guvernanți"
     --------
       * ACTUALIZARE 17:15 Dragnea: "Nu putem să renunțăm la orice măsură care ajută salariații din România pentru că ne speriem de un protest"
     Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi, la Mioveni, că protestele sindicale nu pot determina renunțarea la măsura trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
     Afirmația a fost făcută în contextul în care liderul social-democrat a fost întrebat, la o conferință de presă organizată la Uzinele Dacia, cum comentează faptul că premierul Mihai Tudose ar fi anunțat, după întâlnirea cu sindicaliștii, că este dispus să ia în calcul renunțarea la această măsură, potrivit Agerpres.
     Liviu Dragnea a spus: "Eu zic că discutăm, încă nu a dat verdictul, deci mai avem o speranță. Deci mai avem o speranță, dacă ia în calcul, mai avem o speranță. Dacă ne primește la discuții, da, dacă nu, domnul Hossu (președintele Cartel Alfa Bogdan Hossu - n.r.) să conducă dumnealui guvernul, e foarte simplu. Nu putem să renunțăm la orice măsură care ajută salariații din România pentru că ne speriem de un protest".
     Liderul PSD afirmase, anterior, că măsura avută în vedere va aduce beneficii atât angajaților, cât și companiilor.
     Dragnea a declarat: "Sigur că noi asistăm în ultima perioadă la proteste generate de măriri de salarii. E o noutate, dar o să ne obișnuim și cu asta. Trecerea contribuțiilor de la companie la angajat înseamnă că pentru angajat cresc contribuțiile la pensii (...), angajatorul nu va avea o cheltuială totală mai mare, iar salariatul va avea un venit net puțin mai mare, în funcție de salariu. Deci, în condițiile în care salariatul câștigă, în condițiile în care se simplifică procedurile în cadrul companiei și compania nu pierde, de ce ar trebui să renunțăm?".
     ---------
     * ACTUALIZARE 16:58 Hossu: "Ne vom întâlni vineri cu premierul pentru a rezolva aspectul transferării contribuțiilor sociale de la angajator la angajat"
     Reprezentanții confederațiilor sindicale se vor întâlni, vineri, 6 octombrie, la ora 10:00, cu premierul, pentru a discuta revendicarea legată de anularea măsurii de transfer al contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, a declarat, astăzi, președintele Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la ieșirea de la discuțiile avute la Guvern.
     Hossu a spus: "Legat de cele două revendicări, a rămas stabilit să se ia, prin analiză, netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar să se analizeze implicația acestei măsuri asupra Legii de salarizare bugetară și să se găsească soluții legate de acest lucru. În acest sens, a rămas că vineri dimineață, la ora 10:00, cu toate confederațiile sindicale, să avem o întâlnire cu domnul prim ministru și cu restul colegilor domniei sale pentru a rezolva acest aspect".
     În ceea ce privește modificarea Legii 62 a dialogului social, președintele Cartel Alfa a precizat că se va realiza un grup de lucru cu reprezentanții ministerelor implicate, în termen de o lună urmând să fie finalizat un proiect de act normativ în acest sens.
     Liderul Cartel Alfa a explicat: "Legat de al doilea element, modificarea Legii 62, a rămas să se realizeze un grup de lucru cu ministerele care au implicație în construcția legislativă și, în termen de o lună, reprezentanții angajatorilor și angajaților, împreună cu echipa respectivă, să finalizeze un proiect de act normativ, care să facă modificarea Legii dialogului social".
     Întrebat cum vor putea fi obligați angajatorii din sectorul privat să mărească salariul brut al salariaților pentru a nu fi afectați după transferul contribuțiilor sociale în sarcina acestora, liderul sindical a răspuns că este posibil să se renunțe la acest lucru, ''dacă vor fi găsite soluții la Legea de salarizare, care să nu mai implice transferul de taxe sociale".
     -----
     * ACTUALIZARE 16:21 Tudose: "Nu s-a renunțat la transferul plății contribuțiilor la angajat; soluția o vom găsi împreună cu sindicatele"
     Premierul Mihai Tudose a declarat, astăzi, că nu a renunțat la transferul plății contribuțiilor de la angajator la angajat și că în această privință se caută o soluție alături de sindicate, astfel încât toată lumea să fie de acord.
     Mihai Tudose a declarat, în Piața Victoriei, alături de liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, potrivit Agerpres: "Nu, a spus-o și domnul președinte Hossu foarte clar. Și o repet și eu sper, la fel de clar. Nu s-a luat decizia renunțării la acest transfer. Găsim o soluție de compensare sau de implementare a Legii salarizării, dacă se poate să nu mai facem acest transfer să vedem cum compensăm, acolo va fi soluția aleasă. Dar, de vineri, așa cum v-a spus domnul președinte avem un grup de lucru, trebuie să vorbim cu toate confederațiile sindicale, fie toată lumea de acord".
     El a adăugat că măsura transferului de taxe sociale la angajat este parte dintr-un pachet legislativ, alături de Legea salarizării și scăderea nivelui de impozitare.
     Tudose a afirmat: "Era un pachet, Legea salarizării, cu acest transfer de taxe, cu scăderea nivelului de impozitare, era un pachet. Acum a intrat, practic, în vigoare, o componentă a acestui pachet legislativ. În măsura în care, și cu sprijinul confederațiilor vom găsi o altă soluție, vom aplica acea soluție. Dacă nu găsim o soluție, căutăm o soluție ca și cei din sectorul privat să nu sufere, să le crească și domniilor lor veniturile".
     Premierul a precizat că a discutat cu Hossu și pe tema sporurilor acordate la instituțiile bugetare și că, aici, lucrurile au cam luat-o razna.
     Premierul a declarat: "Și aici este o discuție pe care am avut-o cu reprezentanții Cartelului Alfa, cu domnul președinte. Și domniile lor au recunoscut că aici lucrurile au cam luat-o razna în domeniu. Sunt poziții pe anumite ștate de plată la care curg între 10 și 15 sporuri, unul după altul, de nu mai înțelege nimeni nimic. Și aici va trebui reglementat sau dereglementat, unde este cazul".
     ------
     * ACTUALIZARE 15:10
     Mitingul din Piața Victoriei, la care au participat câteva mii de persoane, s-a încheiat, după aproximativ patru ore.
     În jurul orei 15:00, manifestația s-a încheiat, la îndemnul organizatorilor, potrivit News.ro.
     Și protestul de la Ministerul Sănătății s-a încheiat, după ce o delegație a manifestanților a fost primită la negocieri. Liderii sindicali au anunțat că discuțiile nu au avut niciun rezultat, nefiind purtate cu ministrul.
     Liderii sindicali care au fost la negocieri la Ministerul Sănătății au anunțat: "A fost o discuție de dragul dialogului. Era necesară o întrevedere la nivel mai ridicat, cu ministrul, pentru că speram să ne vedem cu ministrul Sănătății. Dacă nu se găsesc soluții vom declanșa greva generală în sistemul sanitar".
     (M.I.)
     ------
     * ACTUALIZARE 11:07
     Un număr de câteva mii de reprezentanți ai sindicatelor din mai multe domenii de activitate protestează, astăzi, în Piața Victoriei din Capitală, în fața Guvernului, nemulțumiți, printre altele, de măsura autorităților de a transfera contribuțiile de asigurări din sarcina angajatorului în cea a angajatului.
     Potrivit organizatorilor, Confederația Națională Sindicală "Cartel Alfa", la miting sunt așteptați să participe în intervalul 11:00 - 16:00, un număr de 10.000 de protestatari. Acțiunea de protest are avizul comisiei de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice constituită la nivelul Primăriei Municipiului București.
     La ora 11:00, în Piața Victoriei era prezenți în jur de 3.500 de persoane. Acestea scandau și afișau bannere pe care scria: "Nu sporurilor de 1%", "Nu eliminării tichetelor de masă", "Faceți din sănătate o prioritate" sau "Dreptul de a negocia nu se negociază".
     (A.C.)
     ----
     Guvernanții trebuie să renunțe la măsura de trecere a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, consideră unii reprezentanți ai sindicatelor, membri ai Confederației Naționale Sindicale (CNS "Cartel ALFA").
     Aceștia s-au adresat Comisiei Europene în vederea rezolvării problemelor generate de transferul taxelor sociale ale angajatorului către angajat, precum și pentru deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la propunerea comună de modificare a Legii 62/2011 privind dialogul social, înaintată de sindicaliștii Guvernului. Totodată, CNS "Cartel ALFA" a anunțat, ieri, un protest ce va avea loc, astăzi, începând cu ora 11:00, în fața sediului Guvernului, la care sunt așteptați aproximativ 10.000 de participanți.
     Potrivit lui Bogdan Iulian Hossu, președintele CNS "Cartel ALFA", măsura transferului contribuțiilor la angajat penalizează eforturile salariaților și deresponsabilizează angajatorul în totalitate față de angajat, anulând efectele majorării salariale nete.
     Domnia sa a afirmat, ieri: "Este un mecanism care încearcă să distrugă, de facto, modelul social european. Vom avea încă o bilă neagră pentru că vom fi singurul stat care va încerca să facă acest lucru".
     Conform președintelui CNS "Cartel ALFA", logica din spatele implementării acestei măsuri este una falsă, deoarece toată lumea, inclusiv guvernanții, recunosc că prevederea conform căreia angajatorii vor fi obligați să majoreze salariile nete ale angajaților pentru a suplini costurile provocate de efectivitatea acestei măsuri, va fi anulată de către Curtea Constituțională.
     "Toate aceste măsuri și declarații, cu caracter populist, au un singur scop: maximizarea profitului pentru angajatori. 19% dintre persoanele angajate din România fac parte din categoria angajaților săraci, în timp ce media europeană este de 9%", a adăugat domnia sa.
     Liderul de sindicat susține că transferul contribuțiilor sociale va reduce salariul net. De asemenea, potrivit acestuia, la un salariu brut de 2.600 de lei, angajatul va pierde până la 302 lei, ceea ce înseamnă o reducere nominală de circa 17% a salariului net. Domnul Hossu a mai afirmat că majorarea cu 25% a salariilor din sistemul bugetar, de la 1 ianuarie 2018, reprezintă, în condițiile transferului menționat, doar 4,26%. Conform domniei sale, de la 1 ianuarie 2018, salariul mediu brut va fi de 4.100 de lei.
     Pentru anul 2018, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) estimează un deficit de 13,7 miliarde de lei, ca impact al pachetului de măsuri impus de Guvern (reducerea contribuțiilor sociale, a impozitului pe venit, transferul contribuțiilor de la angajator la angajat), a adăugat domnia sa, subliniind: "Experiența ne-a arătat că nu există angajatori de bună credință, care să fie de acord să renegocieze contractele de muncă cu salariații, în favoarea acestora".
     * Dumitru Coarnă: "Dacă nu se face transferul contribuțiilor sociale, guvernanții nu au bani pentru majorările salariale promise"
     Dumitru Coarnă, vicepreședintele CNS "Cartel ALFA" și președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, este, de asemenea, de părere că prin transferul de contribuții sociale de la angajator la angajat vor fi neutralizate majorările salariale, subliniind că Legea 153/2017 privind salarizarea unitară reduce plafonul de 30% pentru condiții de muncă, acordat personalului din sistemul de apărare și de ordine publică.
     Domnia sa a precizat că ia în calcul și demararea unor acțiuni comune de protest cu Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).
     Potrivit domnului Coarnă, majorările de 25-30% prevăzute de lege pentru anumite categorii de salariați, vor fi neutralizate prin transferul contribuțiilor sociale, ceea ce înseamnă că la salariul net se va adăuga 4%, iar plafonul de 30% acordat pentru gărzile medicilor, sărbătorile legale lucrate de polițiști și de medici, turele de noapte efectuate de către aceștia etc. va fi diminuat pentru că nu vor mai fi bani.
     "Transferul contribuțiilor va afecta salariul net, iar sistemul va fi distrus. Nu știu câți oameni vor mai veni la serviciu în februarie-martie, pentru că nu pot veni cu bani de acasă. Trebuie să se renunțe la transferul acestor contribuții sociale. În mediul privat lucrurile vor scăpa de sub control, deoarece nu îl poți obliga pe angajator să renegocieze contractul de muncă cu angajatul", a mai spus domnia sa.
     În lipsa transferului contribuțiilor sociale, guvernanții ar rămâne fără bani pentru a acoperi majorările salariale promise, a conchis domnia sa.
     * Gabriel Predica: "Sistemul de sănătate se confruntă cu două probleme majore: transferul contribuțiilor sociale și limitarea sporurilor pentru condiții de muncă"
      Vicepreședintele CNS "Cartel ALFA" și președintele Federației "Solidaritatea Sanitară", Gabriel Predica, a declarat, ieri, că sistemul de sănătate se confruntă cu două probleme majore: transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și limitarea sporurilor pentru condiții de muncă.
     Domnul Predica a afirmat că pentru 99% dintre angajații sistemului de sănătate veniturile nete vor scădea, după ce contribuțiile sociale vor trece în sarcina angajatului.
     De asemenea, Legea 153/2017, impune ca sporurile pentru condiții de muncă în sistemul sanitar să fie limitate la 1%.
     Domnia sa a afirmat: "Vom fi în situația în care managementul unităților sanitare va tăia drastic din acest spor. În ceea ce privește personalul nemedical, prin Legea 153/2017, un muncitor, de la un spital de monospecialitate, de TBC, spre exemplu, nu va mai beneficia de niciun spor pentru condiții de muncă, odată ce i se majorează salariul cu 4%, ci i se va înjumătăți salariul.
     * Iulică Mantescu: "Cerem modificarea Legii 62/2011, altfel mecanicii vor lua în calcul oprirea activității"
     Iulică Mantescu, vicepreședintele CNS "Cartel ALFA" și președinte Federația Mecanicilor de Locomotivă, susține că Legea 62/2011 trebuie să fie schimbată, în vederea organizării de negocieri colective.
     Totodată, potrivit domniei sale, este necesar ca Guvernul să facă o ierarhizare și în sectorul privat, subliniind că în mediul economic nu există pârghii legale pentru a i se impune angajatorului să majoreze salariul brut al angajatului, iar salariații sunt cei care vor avea de suferit.
     Din contră, angajatorii vor vedea problema ca o oportunitate de maximizare a profitului, mai susține domnia sa.
     "Cerem modificarea legii 62/2011, altfel mecanicii vor lua, probabil, în calcul oprirea activității", a precizat domnia sa.
     La rectificarea bugetară, Ministerul Transporturilor a pierdut cei mai mulți bani, 48% din suma repartizată la începutul anului, a conchis domnul Iulică Mantescu.
     * Vasile Gogescu: "Legea 62/2011 trebuie corectată"
     Președintele Federației Sindicatelor din Comerț și vicepreședintele CNS "Cartel ALFA", Vasile Gogescu, a afirmat, ieri: "De un an și jumătate, muncitorii din mediul privat nu mai există pentru guvernanți. Mai auzim din când în când de câte o majorare a salariului minim, din care, însă, un om nu poate trăi".
     Totodată, domnia sa susține că Legea 62/2011 afectează foarte mult muncitorii din mediul privat, și de aceea trebuie corectată. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de d.i. în data de 04.10.2017, ora 11:37)  
 desi cererea este corecta, m-am convins, astia de la sindicate sunt diletanti! "transferul" contributiilor de la angajator la angajat va avea repercusiuni extraordinare (evident, negative!) si asupra venitului salarial disponibil si asupra puterii de cumparare a venitului salarial, si asupra angajatorului si asupra bugetului de stat si asupra capitalizarii fondurilor de asigurari sociale de sanatate (CASS) si de pensii (CAS)!!


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 17:19
     Banca Națională a României (BNR) va lansa luni în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema "Istoria aurului - Coroana reginei Elisabeta a României", potrivit unui comunicat de presă al BNR.  detalii
Internaţional, 16:55
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  detalii
Macroeconomie, 16:20
     Bugetul Academiei Române pe 2018, în forma propusă de Guvern a fost aprobat astăzi de Comisiile reunite pentru buget-finanțe ale Parlamentului, potrivit Agerpres.  detalii
Politică, 16:08
LIVIU POP:
     Țara noastră este singurul stat din Uniunea Europeană care mai are profesori necalificați, peste 4.700, iar prin programul de formare susținut cu fonduri europene vor fi specializați toți în următorii trei ani, alături de cadre didactice care vor urma a doua sau chiar a treia specializare, de proiect urmând să beneficieze în total 55.000 de profesori, a declarat Ministrul Educației , Liviu Pop, potrivit Agerpres.  detalii
Macroeconomie, 15:30
     Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat a fost avizat favorabil, astăzi, de comisiile reunite pentru buget, finanțe și bănci din Parlament, cu 20 de voturi pentru și 13 împotrivă, potrivit Agerpres.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
15.12.2017
BVB
     Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de ieri a fost de 34,1 milioane lei sub media zilnică anuală de 48 milioane lei și în scădere față de...  detalii
15.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Piețele din Europa s-au înscris pe un curs descendent ieri, în majoritate, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să mențină nemodificată dobânda de politică monetară, promițând totodată că...  detalii
14.12.2017
BVB
     * Acțiunile Electrica au mai pierdut 1,82%, până la 10,78 lei/unitate
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost de 64,3 milioane lei, peste media zilnică anuală de 47,9 milioane lei și...  detalii
14.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând anunțul băncii centrale americane (Fed) privind politica sa monetară viitoare.  detalii
13.12.2017
BVB
     * "Întotdeauna, din piețele mici, se iese mai repede decât din cele mari, pentru că lichiditatea este mai scăzută", punctează analistul
     * "Deal" de aproape 17 milioane de lei cu titlurile DIGI
       Ședința de tranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) a fost marcată de o nouă scădere generalizată a pieței, toți indicii bursei suferind deprecieri ale cotațiilor.  detalii
13.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au urmat un curs ascendent ieri, în baza avansului din sectorul petrolului și gazelor.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 15 decembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0149
2,3697
3,0804
4,9729
0,1804
0,6226
0,2199
4,6346
5,2711
1,4767
3,5016
0,2275
0,4742
1,0989
0,0667
0,4662
1,0163
3,9285
0,2943
1,1755
0,5945
0,0613
0,3603
0,2053
2,7598
0,0389
0,1420
1,0696
0,6141
0,1208
158,8245
5,5552
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  details
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  details
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  details
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
.