DINU MALACOPOL, AKTA:
BURSA 12.02.2018

A consemnat Emilia Olescu
 
mărește imaginea
     *  "Visul oricărui angajat de call center este să lucreze la stat, unde sunt cele mai mari salarii"
     *  "Lipsa unei baze de date unice - o problemă de strategie națională"
     *  AKTA vrea să încheie un parteneriat cu o bancă, pentru prestarea serviciilor financiare prin punctele sale de vânzare
         Inexistența unei baze de date naționale unice este o problemă de lipsă de strategie a țării în domeniul guvernării digitale, consideră Dinu Malacopol, CEO AKTA. Domnia sa susține că, indiferent câți specialiști IT am avea, dacă nu avem o strategie națională prin care să li se spună aces­tora ce trebuie făcut pentru a putea migra către o economie dezvoltată, atunci nu vom avea niciodată o administrație modernă. Dinu Malacopol ne-a vorbit, într-un interviu, des­pre evoluția și problemele din sectorul de IT&C, precum și despre strategia de dezvoltare a companiei pe care o conduce.

 
     Reporter: Legat de încurajarea specialiștilor din IT, sunt voci în dezacord cu reducerea impozitelor și taxelor aplicate veniturilor din în acest sector, pe motiv că statul face discriminare între IT-iști și, de exemplu, medici sau profesori. În același timp, sunt și opinii care aprobă măsura de neimpozitare a salariilor din IT. Dumneavoastră cum vedeți aplicarea unor facilități fiscale în domeniu?
     Dinu Malacopol: Adevărul este undeva la mijloc. Dacă vorbim despre educație, sănătate, de partea de siguranță națională, atunci putem spune că acestea sunt chestiuni vitale pentru un sistem, fiind greu să discutăm însă despre o valoare adăugată pe termen scurt. Învățământul, dacă este făcut așa cum ne dorim, probabil că are nevoie de 10-20 de ani ca să înceapă să producă la nivel de performanță internațională. Sănătatea la fel - este nevoie de investiții, de stabilizarea forței de muncă. Dacă vorbim de mediul de business însă, este altă discuție. Acolo ar trebui să avem o strategie națională și dacă IT-ul local este inclus în strategia națională, atunci este foarte bine.
     Totodată, măsura de neimpozitare a salariilor din IT cred că a fost adoptată în urmă cu 15 ani, dar nu au fost niciodată evaluate efectele, nu am văzut niciodată o analiză în acest sens. Ce s-a întâmplat în acești 15 ani? Au produs universitățile mai multă forță de muncă în IT? A devenit domeniul mai atractiv? Câți specialiști au plecat din țară?
     Reporter: Aș completa întrebând care este produsul finit, la nivel național? Pentru că nu avem o bază de date solidă nici în sănătate, nici în educație, nici în domeniul fiscal...
     Dinu Malacopol: O construcție de economie digitală pornește de la partea de jos, care înseamnă bazele de date. Există nenumărate baze de date despre aceiași oameni, însă unii au baza cu datale de identificare, alții au datele fiscale, alții pe cele de sănătate. O singură bază de date care să conțină toate aceste informații ar constitui fundamentul unei construcții despre care vorbiți, cu sisteme în care nu mai trebuie să te deplasezi, să faci cozi etc. Aceasta este o problemă de strategie. Niciun guvern nu a unificat până acum bazele de date din diverse ministere ca să înceapă să construiască o platformă de guvernare modernă. Sistemele sunt relativ simple, cunoscute și pot fi cumpărate de oriunde din lume, dar fiecare stakeholder guvernamental din România și-a făcut construcția lui - o bază de date pe care nu a împărțit-o cu ceilalți, a tot adăugat sisteme, software etc. Și toată lumea este nefericită.
     Spuneți că avem specialiști. Putem să avem orice, dacă nu avem o strategie, nu avem nimic. Specialiștii construiesc, dar trebuie să le ceri ceva clar, specific, măsurabil. Ca să ceri ceva, trebuie să știi ce ai în față peste 5-10 ani și după aceea începi să construiești. Noi încercăm să inventăm apa caldă și facem sisteme extraordinare care nu comunică între ele și omul trebuie să se ducă să ia hârtia dintr-o parte, să o ducă în cealaltă parte și tot așa.
     Reporter: Vă rog să îmi spuneți cum evoluează piața IT, sector în care susținem că avem cei mai buni specialiști, pe care îi sprijinim inclusiv fiscal?
     Dinu Malacopol: IT este o piață unde există elite, programatori și dezvoltatori de aplicații, dar și operațiuni de outsourcing, input de date sau alte operațiuni logistice pentru marile corporații occidentale. Elitele sunt reprezentate de cei care știu programare și cod, pentru că acestea se plătesc bine, iar ceilalți alcătuiesc o forță de muncă ce face back-office pentru marile corporații. Problema noastră este să menținem vârfurile, pentru că acolo se fac banii atât pentru firme, dar și ca economie națională. Aici apare discuția legată de învățământul românesc, de încurajarea elitelor etc.
     *  "Intenționăm să lansăm un canal de televiziune"
     Reporter: Trecând la piața telecom, pe care și activați, în ce mod a evoluat aceasta, în ultimii ani? Mai este loc de alți competitori?
     Dinu Malacopol: Piața telecom din țara noastră este foarte competitivă, pentru că sunt jucători mari în domeniu care, de-a lungul timpului, au adus tehnologii bune și, ca atare, raportul calitate-preț este unul mult mai bun decât în alte țări. În ceea ce privește actorii din piață, a existat tot timpul o consolidare, jucătorii locali s-au transformat în regionali și după aceea în naționali. Noi reprezentăm o companie medie, adică suntem cel mai mic dintre cei mari și cel mai mare dintre cei mici. Segmentul pe care activăm noi este piața din afara orașelor mari, iar strategia a fost să dezvoltăm servicii de telecomunicații în zonele mici urbane și rurale. Rețelele noastre sunt construite în aceste zone. În mod tradițional, am început în urmă cu 20 de ani să furnizăm servicii video pe rețelele respective - televiziune prin cablu (analogică, după aceea digitală), la care s-a adăugat internetul, telefonia fixă și acum telefonia mobilă. Avem așa numitul sistem "quad play" - patru servicii către același client, împachetate, pe aceeași factură. Suntem, din punct de vedere al acestui "quad play", în topul jucătorilor din România, alături de RCS, Telekom și, mai nou, Orange.
     Reporter: Ce cotă de piață aveți?
     Dinu Malacopol: La nivelul țării, avem peste 10% din piață, dacă vorbim de servicii video. Desigur, cota de piață se împarte în funcție de tehnologii, de numărul de servicii oferite etc., dar pentru noi a fost foarte important că am ajuns în acest top 4 jucători care oferă "quad play", că suntem printre jucătorii care oferă conținut exclusiv - avem un program de televiziune pe care îl operăm noi, Cinemaraton, singurul program de televiziune dedicat cinematografiei românești și care urmează să împlinească în curând un an de funcționare. Este realizat de AKTA și distribuit pe rețeaua noastră, către clienții proprii și către clienții Telekom.
     Reporter: Ce strategie de dezvoltare aveți?
     Dinu Malacopol: Ca strategie, un motor de creștere este Internetul, pentru că aici cererea crește, iar, în prezent, numărul solicitărilor crește mai mult la noi față de marile orașe, pentru că ele sunt acoperite deja cu rețea de Internet.
     De asemenea, în trimestrul al IV-lea din 2017, am lansat telefonia mobilă pe baza unui contract MVNO (Mobile Virtual Network Operator). Practic, suntem un operator virtual de telefonie mobilă și aici vedem din nou un motor de creștere.
     Mai intenționăm să lansăm un canal de televiziune, care, de asemenea, va fi în rețeaua noastră și, eventual, va fi distribuit și de alți operatori, pe baze comerciale.
     Un alt proiect interesant vizează prestarea de servicii financiare de tip banking, în zonele noastre. În România, zonele non-urbane sunt, practic, lipsite de orice servicii. Până astăzi, băncile nu au considerat interesantă această parte a țării și, în momentul de față, o văd ca pe o zonă de creștere, iar noi începem să căutăm un parteneriat prin care să distribuim servicii financiare către clienții noștri. Așa cum avem un parteneriat pentru încasare de facturi cu un astfel de operator, care utilizează infrastructura noastră pentru încasarea facturilor, în același mod intenționăm să ajungem la un parteneriat cu o bancă, probabil, pentru servicii financiare. Practic, intenționăm să transformăm prezența noastră fizică, prin punctele de vânzare, într-un centru de servicii unde să fie efectuate operațiuni financiare.
     Reporter: Câte astfel de puncte de vânzare aveți?
     Dinu Malacopol: Avem peste 100 de centre și, în funcție de acest proiect, vom analiza posibilitatea extinderii noastre în teritoriu.
     Reporter: Cât la sută din localitățile mici din țară sunt acoperite de AKTA?
     Dinu Malacopol: Suntem prezenți în 34 de județe și acoperim peste 3.000 de localități. Vorbim de 1 milion și jumătate de case. În momentul de față, în România sunt în jur de 7 milioane de case, dintre care noi avem peste un milion și jumătate, restul fiind în marile orașe și în alte zone.
     Reporter: Care este valoarea investițiilor realizate anul trecut?
     Dinu Malacopol: Cifra de afaceri a fost, anul trecut, de 65 de milioane de euro și am avut o investiție de 7 milioane de euro. În 2018, intenționăm să investim 10 milioane de euro.
     Reporter: În 25 mai urmează să intre în vigoare noul Regulament pentru protecția datelor personale (GDPR). Cum va influența acesta activitatea firmelor și cât de pregătit este mediul de afaceri pentru implementarea lui?
     Dinu Malacopol: GDPR este o încercare pentru mediul de business, întrucât trebuie rapid implementat un astfel de proiect complex. Totul pornește de la o analiză și sunt firme specializate care fac astfel de analize, despre modul în care operatorii gestionează datele personale. Acum se vine cu un cadrul de reglementare foarte clar, iar pentru firmele care gestionează astfel de date este o investiție semnificativă și o responsabilizare mai mare. Ca investiție, vorbim de zeci de mii de euro pentru o companie medie cum suntem noi. Este o investiție ce reflectă responsabilitatea firmei în acest domeniu.
     Reporter: Câți angajați aveți?
     Dinu Malacopol: Avem 1800 de salariați.
     Reporter: Care sunt problemele cu care se confruntă AKTA?
     Dinu Malacopol: Aceleași cu ale tuturor investitorilor - fiscalitatea, lipsa de stabilitate și predictibilitate etc. În plus, există o problemă suplimentară referitoare la forța de muncă tehnică. În momentul de față, în vestul Europei există proiecte foarte mari, cum ar fi, de exemplu, construcția de rețele de fibră optică. Foarte multe proiecte de acolo se derulează cu oameni din România, care au fost, practic, calificați în țara noastră, de companiile de telecomunicații de aici și acum lipesc fibră optică în Anglia, în Germania, în piețe importante unde există proiecte foarte mari în domeniu. Acest aspect creează o presiune asupra noastră, adițională creșterii costurilor generale, prin creșterea salariilor și a taxelor, o presiune suplimentară referitoare la identificarea unei forțe de muncă deja calificate sau la calificarea unor specialiști.
     Reporter: Ce soluții considerați că ar trebui luate pentru rezolvarea acestor probleme?
     Dinu Malacopol: Eu cred că aici vorbim de cerere și ofertă, iar educația românească este total deconectată de cererile industriei.
     Nu știu câtă industrie metalurgică mai este în România, dar Politehnica produce zeci, ca să nu zic sute de ingineri metalurgi. La fel se întâmplă în avocatură. Niciodată industria nu a fost racordată la învățământul profesional și la învățământul superior. Este o ruptură care durează de peste 20 de ani și, dacă vorbim de economie digitală, nu înțeleg de ce Universitățile din România cheltuiesc bani publici ca să producă specialiști în domenii care nu au căutare. Dacă ne uităm la call centere, există absolvenți de orice facultate umanistă, orice facultate economică etc. În același timp, visul oricărui angajat de call center este să lucreze la stat, unde sunt cele mai mari salarii.
     Așadar, realitatea este că, pe de o parte, se produc specialități care nu au nicio cerere și, pe de altă parte, există disparitatea aceasta între ce poate să ofere industria privată și ce poate să ofere administrația sau companiile mari de stat. Revenind la partea tehnică, de inginerie electrică, eu m-aș bucura să existe un plan pe 20 de ani în care Politehnica să își dubleze numărul de locuri la facultățile de computer sciences sau electronică.
     În același timp, ne uităm la discuția care s-a iscat referitoare la plata studiilor. Anglia este un exemplu de țară cu educație la nivel mondial, iar în Anglia un cetățean britanic sau european ca să facă facultate contractează un împrumut de la stat pe care trebuie să îl ramburseze ulterior, dintr-un număr de salarii, în anumite condiții. Mi se pare absolut normal să se întâmple așa, pentru că, până la urmă, noi, din taxele noastre, plătim în momentul de față o producție de ingineri metalurgi, de exemplu, care nici nu vor lucra vreodată în industria respectivă.
     Reporter: Una din provocările actuale este zona de cyber security. Cum se protejează firmele de atacurile cibernetice, care se înmulțesc tot mai mult?
     Dinu Malacopol: Actorii economici se pregătesc, însă întrebarea este dacă avem o strategie la nivel național prin care să se protejeze administrația. Acolo sunt punctele slabe, acolo există foarte mulți administratori, multe baze de date care nu comunică între ele și acestea sunt vulnerabilități.
     Reporter: Ce părere aveți despre intenția de a realiza cât mai multe proiecte de smart city?
     Dinu Malacopol: În momentul de față există nu știu câte definiții ale inteligenței artificiale, dar nimeni nu știe foarte clar ce este aceasta. Așa și cu smart city - nimeni nu știe exact ce este. Probabil că cea mai bună definiție ar fi un concurs de idei despre "cum facem viața comunităților mai ușoară". După acest concurs, primăria trebuie să implementeze astfel de proiecte. Dar, până în momentul de față, singurele proiecte de smart city pe care le-am văzut au fost dezvoltate tot în interiorul unor campusuri ale unor firme private care au făcut primele clădiri cu senzori, economisesc etc.
     Pentru smart city trebuie să pornim tot de la o strategie, care să conțină punctul unde dorim să ajungem cu un anume oraș peste 20 de ani și, în funcție de răspuns, să începem să creionăm distribuția de inteligență ca, până la urmă, locuitorii să fie mulțumiți și fericiți. În prezent, nu știu în câte orașe sau localități din România locuitorii sunt mulțumiți de ceea ce au. În sfârșit, după ce creionăm aceste proiecte, în primul rând ne orientăm către bani și către sursele de finanțare. Cam așa stau lucrurile pe partea de smart city.
     Reporter: Mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2018, ora 00:11)  
 Tariceanu nu se simte confortabil fata de neimpozitarea specialistilor IT. Bine ca rinocerii se simt OK cu neimpozitarea hoardelor incolonate in BOR.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2018, ora 07:24)  
 Iata o evaluare :
 Atentie : sunt neimpozitati numai programatorii (cei care fac programe) , in numar de cateva zeci de mii , la care prin acte , se poate dovedi , ca in anul respectiv , au produs programe , in valoare de cel putin 10.000 de EUR.
 Acestia sunt la privati , deci produc plusvaloare pentru economie . Cu IT-ul s-a ajuns la 6% din PIB cu perspective de crestere pana la 12%
 Dar hai sa-i omoram , noi nu avem nevoie sa avem nevoie de cresterea PIB-ului .
 Avem nevoie insa de cresteri la cei care consuma acest PIB : bugetarii .
 si alte scheme din ce in ce mai ingenioase . Si hai sa fie si acestia
 neimpozitati : cercetatori , BOR etc.


 
3.  Precizare pentru cei care nu cunosc speta
    (mesaj trimis de IT în data de 12.02.2018, ora 08:39)  
 iAceasta facilitate a fost acordata companiilor din IT pentru a putea oferii salarii nete mai mari la costuri mai mici, adica de a ramine competitive. In IT salariile se negociaza pe net iar in CM se trece salariul brut rezultat. Cu scutirea de impozit rezulta un salariu brut mai mic la un salariu net negociat, de aici rezulta cheltuiala mai mica a angajatorului. Angajatul cistiga un salariu net mai mare prin neretinerea impozitului insa avind un salariu brut mai mic pierde la pensie (contributie mai mica) IT-stii nu sunt apriori scutiti de impozit si anume poti fii scutit numai in cazul in care lucreaza in companii care indeplinesc conditiile stipulate in lege si daca compania este dispusa sa acorde aceasta facilitate. Mai mult daca lucrezi ca PFA si ai contracte in valuta chiar daca indeplinesti toate conditiile nu esti scutit de impozit!


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2018, ora 13:18)  
 discriminare este si prin faptul ca un profesor munceste 18 ore pe saptamana, iar ceilalti muncesc peste 180


 
  4.1.   Esti IDIOT AMICIE!!!  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de J-man , in data de 12.02.2018, ora 15:15)
 
 Si daca ar munci 7 zile din 7, ziua la tine ar avea aproape 26 ore!!!!


 
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
17.08.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice care a închis ședința de tranzacționare în teritoriu negativ
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, pe fondul redresării prețurilor metalelor.
     În acest conext, titlurile "BHP Billiton" Plc., cel mai mare grup minier din lume, s-au apreciat cu 1,2%, la...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 17 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9714
2.3811
3.1091
4.1043
0.1810
0.6244
0.2284
4.6569
5.1960
1.4370
3.6974
0.2463
0.4824
1.0804
0.0606
0.4447
0.6623
4.0889
0.2732
1.0468
0.5943
0.0583
0.3632
0.2138
2.6975
0.0395
0.1467
1.1132
0.6274
0.1230
154.7175
5.6740
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.