CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
DINU MALACOPOL, AKTA:
BURSA 12.02.2018

A consemnat Emilia Olescu
 
mărește imaginea
     *  "Visul oricărui angajat de call center este să lucreze la stat, unde sunt cele mai mari salarii"
     *  "Lipsa unei baze de date unice - o problemă de strategie națională"
     *  AKTA vrea să încheie un parteneriat cu o bancă, pentru prestarea serviciilor financiare prin punctele sale de vânzare
         Inexistența unei baze de date naționale unice este o problemă de lipsă de strategie a țării în domeniul guvernării digitale, consideră Dinu Malacopol, CEO AKTA. Domnia sa susține că, indiferent câți specialiști IT am avea, dacă nu avem o strategie națională prin care să li se spună aces­tora ce trebuie făcut pentru a putea migra către o economie dezvoltată, atunci nu vom avea niciodată o administrație modernă. Dinu Malacopol ne-a vorbit, într-un interviu, des­pre evoluția și problemele din sectorul de IT&C, precum și despre strategia de dezvoltare a companiei pe care o conduce.

 
     Reporter: Legat de încurajarea specialiștilor din IT, sunt voci în dezacord cu reducerea impozitelor și taxelor aplicate veniturilor din în acest sector, pe motiv că statul face discriminare între IT-iști și, de exemplu, medici sau profesori. În același timp, sunt și opinii care aprobă măsura de neimpozitare a salariilor din IT. Dumneavoastră cum vedeți aplicarea unor facilități fiscale în domeniu?
     Dinu Malacopol: Adevărul este undeva la mijloc. Dacă vorbim despre educație, sănătate, de partea de siguranță națională, atunci putem spune că acestea sunt chestiuni vitale pentru un sistem, fiind greu să discutăm însă despre o valoare adăugată pe termen scurt. Învățământul, dacă este făcut așa cum ne dorim, probabil că are nevoie de 10-20 de ani ca să înceapă să producă la nivel de performanță internațională. Sănătatea la fel - este nevoie de investiții, de stabilizarea forței de muncă. Dacă vorbim de mediul de business însă, este altă discuție. Acolo ar trebui să avem o strategie națională și dacă IT-ul local este inclus în strategia națională, atunci este foarte bine.
     Totodată, măsura de neimpozitare a salariilor din IT cred că a fost adoptată în urmă cu 15 ani, dar nu au fost niciodată evaluate efectele, nu am văzut niciodată o analiză în acest sens. Ce s-a întâmplat în acești 15 ani? Au produs universitățile mai multă forță de muncă în IT? A devenit domeniul mai atractiv? Câți specialiști au plecat din țară?
     Reporter: Aș completa întrebând care este produsul finit, la nivel național? Pentru că nu avem o bază de date solidă nici în sănătate, nici în educație, nici în domeniul fiscal...
     Dinu Malacopol: O construcție de economie digitală pornește de la partea de jos, care înseamnă bazele de date. Există nenumărate baze de date despre aceiași oameni, însă unii au baza cu datale de identificare, alții au datele fiscale, alții pe cele de sănătate. O singură bază de date care să conțină toate aceste informații ar constitui fundamentul unei construcții despre care vorbiți, cu sisteme în care nu mai trebuie să te deplasezi, să faci cozi etc. Aceasta este o problemă de strategie. Niciun guvern nu a unificat până acum bazele de date din diverse ministere ca să înceapă să construiască o platformă de guvernare modernă. Sistemele sunt relativ simple, cunoscute și pot fi cumpărate de oriunde din lume, dar fiecare stakeholder guvernamental din România și-a făcut construcția lui - o bază de date pe care nu a împărțit-o cu ceilalți, a tot adăugat sisteme, software etc. Și toată lumea este nefericită.
     Spuneți că avem specialiști. Putem să avem orice, dacă nu avem o strategie, nu avem nimic. Specialiștii construiesc, dar trebuie să le ceri ceva clar, specific, măsurabil. Ca să ceri ceva, trebuie să știi ce ai în față peste 5-10 ani și după aceea începi să construiești. Noi încercăm să inventăm apa caldă și facem sisteme extraordinare care nu comunică între ele și omul trebuie să se ducă să ia hârtia dintr-o parte, să o ducă în cealaltă parte și tot așa.
     Reporter: Vă rog să îmi spuneți cum evoluează piața IT, sector în care susținem că avem cei mai buni specialiști, pe care îi sprijinim inclusiv fiscal?
     Dinu Malacopol: IT este o piață unde există elite, programatori și dezvoltatori de aplicații, dar și operațiuni de outsourcing, input de date sau alte operațiuni logistice pentru marile corporații occidentale. Elitele sunt reprezentate de cei care știu programare și cod, pentru că acestea se plătesc bine, iar ceilalți alcătuiesc o forță de muncă ce face back-office pentru marile corporații. Problema noastră este să menținem vârfurile, pentru că acolo se fac banii atât pentru firme, dar și ca economie națională. Aici apare discuția legată de învățământul românesc, de încurajarea elitelor etc.
     *  "Intenționăm să lansăm un canal de televiziune"
     Reporter: Trecând la piața telecom, pe care și activați, în ce mod a evoluat aceasta, în ultimii ani? Mai este loc de alți competitori?
     Dinu Malacopol: Piața telecom din țara noastră este foarte competitivă, pentru că sunt jucători mari în domeniu care, de-a lungul timpului, au adus tehnologii bune și, ca atare, raportul calitate-preț este unul mult mai bun decât în alte țări. În ceea ce privește actorii din piață, a existat tot timpul o consolidare, jucătorii locali s-au transformat în regionali și după aceea în naționali. Noi reprezentăm o companie medie, adică suntem cel mai mic dintre cei mari și cel mai mare dintre cei mici. Segmentul pe care activăm noi este piața din afara orașelor mari, iar strategia a fost să dezvoltăm servicii de telecomunicații în zonele mici urbane și rurale. Rețelele noastre sunt construite în aceste zone. În mod tradițional, am început în urmă cu 20 de ani să furnizăm servicii video pe rețelele respective - televiziune prin cablu (analogică, după aceea digitală), la care s-a adăugat internetul, telefonia fixă și acum telefonia mobilă. Avem așa numitul sistem "quad play" - patru servicii către același client, împachetate, pe aceeași factură. Suntem, din punct de vedere al acestui "quad play", în topul jucătorilor din România, alături de RCS, Telekom și, mai nou, Orange.
     Reporter: Ce cotă de piață aveți?
     Dinu Malacopol: La nivelul țării, avem peste 10% din piață, dacă vorbim de servicii video. Desigur, cota de piață se împarte în funcție de tehnologii, de numărul de servicii oferite etc., dar pentru noi a fost foarte important că am ajuns în acest top 4 jucători care oferă "quad play", că suntem printre jucătorii care oferă conținut exclusiv - avem un program de televiziune pe care îl operăm noi, Cinemaraton, singurul program de televiziune dedicat cinematografiei românești și care urmează să împlinească în curând un an de funcționare. Este realizat de AKTA și distribuit pe rețeaua noastră, către clienții proprii și către clienții Telekom.
     Reporter: Ce strategie de dezvoltare aveți?
     Dinu Malacopol: Ca strategie, un motor de creștere este Internetul, pentru că aici cererea crește, iar, în prezent, numărul solicitărilor crește mai mult la noi față de marile orașe, pentru că ele sunt acoperite deja cu rețea de Internet.
     De asemenea, în trimestrul al IV-lea din 2017, am lansat telefonia mobilă pe baza unui contract MVNO (Mobile Virtual Network Operator). Practic, suntem un operator virtual de telefonie mobilă și aici vedem din nou un motor de creștere.
     Mai intenționăm să lansăm un canal de televiziune, care, de asemenea, va fi în rețeaua noastră și, eventual, va fi distribuit și de alți operatori, pe baze comerciale.
     Un alt proiect interesant vizează prestarea de servicii financiare de tip banking, în zonele noastre. În România, zonele non-urbane sunt, practic, lipsite de orice servicii. Până astăzi, băncile nu au considerat interesantă această parte a țării și, în momentul de față, o văd ca pe o zonă de creștere, iar noi începem să căutăm un parteneriat prin care să distribuim servicii financiare către clienții noștri. Așa cum avem un parteneriat pentru încasare de facturi cu un astfel de operator, care utilizează infrastructura noastră pentru încasarea facturilor, în același mod intenționăm să ajungem la un parteneriat cu o bancă, probabil, pentru servicii financiare. Practic, intenționăm să transformăm prezența noastră fizică, prin punctele de vânzare, într-un centru de servicii unde să fie efectuate operațiuni financiare.
     Reporter: Câte astfel de puncte de vânzare aveți?
     Dinu Malacopol: Avem peste 100 de centre și, în funcție de acest proiect, vom analiza posibilitatea extinderii noastre în teritoriu.
     Reporter: Cât la sută din localitățile mici din țară sunt acoperite de AKTA?
     Dinu Malacopol: Suntem prezenți în 34 de județe și acoperim peste 3.000 de localități. Vorbim de 1 milion și jumătate de case. În momentul de față, în România sunt în jur de 7 milioane de case, dintre care noi avem peste un milion și jumătate, restul fiind în marile orașe și în alte zone.
     Reporter: Care este valoarea investițiilor realizate anul trecut?
     Dinu Malacopol: Cifra de afaceri a fost, anul trecut, de 65 de milioane de euro și am avut o investiție de 7 milioane de euro. În 2018, intenționăm să investim 10 milioane de euro.
     Reporter: În 25 mai urmează să intre în vigoare noul Regulament pentru protecția datelor personale (GDPR). Cum va influența acesta activitatea firmelor și cât de pregătit este mediul de afaceri pentru implementarea lui?
     Dinu Malacopol: GDPR este o încercare pentru mediul de business, întrucât trebuie rapid implementat un astfel de proiect complex. Totul pornește de la o analiză și sunt firme specializate care fac astfel de analize, despre modul în care operatorii gestionează datele personale. Acum se vine cu un cadrul de reglementare foarte clar, iar pentru firmele care gestionează astfel de date este o investiție semnificativă și o responsabilizare mai mare. Ca investiție, vorbim de zeci de mii de euro pentru o companie medie cum suntem noi. Este o investiție ce reflectă responsabilitatea firmei în acest domeniu.
     Reporter: Câți angajați aveți?
     Dinu Malacopol: Avem 1800 de salariați.
     Reporter: Care sunt problemele cu care se confruntă AKTA?
     Dinu Malacopol: Aceleași cu ale tuturor investitorilor - fiscalitatea, lipsa de stabilitate și predictibilitate etc. În plus, există o problemă suplimentară referitoare la forța de muncă tehnică. În momentul de față, în vestul Europei există proiecte foarte mari, cum ar fi, de exemplu, construcția de rețele de fibră optică. Foarte multe proiecte de acolo se derulează cu oameni din România, care au fost, practic, calificați în țara noastră, de companiile de telecomunicații de aici și acum lipesc fibră optică în Anglia, în Germania, în piețe importante unde există proiecte foarte mari în domeniu. Acest aspect creează o presiune asupra noastră, adițională creșterii costurilor generale, prin creșterea salariilor și a taxelor, o presiune suplimentară referitoare la identificarea unei forțe de muncă deja calificate sau la calificarea unor specialiști.
     Reporter: Ce soluții considerați că ar trebui luate pentru rezolvarea acestor probleme?
     Dinu Malacopol: Eu cred că aici vorbim de cerere și ofertă, iar educația românească este total deconectată de cererile industriei.
     Nu știu câtă industrie metalurgică mai este în România, dar Politehnica produce zeci, ca să nu zic sute de ingineri metalurgi. La fel se întâmplă în avocatură. Niciodată industria nu a fost racordată la învățământul profesional și la învățământul superior. Este o ruptură care durează de peste 20 de ani și, dacă vorbim de economie digitală, nu înțeleg de ce Universitățile din România cheltuiesc bani publici ca să producă specialiști în domenii care nu au căutare. Dacă ne uităm la call centere, există absolvenți de orice facultate umanistă, orice facultate economică etc. În același timp, visul oricărui angajat de call center este să lucreze la stat, unde sunt cele mai mari salarii.
     Așadar, realitatea este că, pe de o parte, se produc specialități care nu au nicio cerere și, pe de altă parte, există disparitatea aceasta între ce poate să ofere industria privată și ce poate să ofere administrația sau companiile mari de stat. Revenind la partea tehnică, de inginerie electrică, eu m-aș bucura să existe un plan pe 20 de ani în care Politehnica să își dubleze numărul de locuri la facultățile de computer sciences sau electronică.
     În același timp, ne uităm la discuția care s-a iscat referitoare la plata studiilor. Anglia este un exemplu de țară cu educație la nivel mondial, iar în Anglia un cetățean britanic sau european ca să facă facultate contractează un împrumut de la stat pe care trebuie să îl ramburseze ulterior, dintr-un număr de salarii, în anumite condiții. Mi se pare absolut normal să se întâmple așa, pentru că, până la urmă, noi, din taxele noastre, plătim în momentul de față o producție de ingineri metalurgi, de exemplu, care nici nu vor lucra vreodată în industria respectivă.
     Reporter: Una din provocările actuale este zona de cyber security. Cum se protejează firmele de atacurile cibernetice, care se înmulțesc tot mai mult?
     Dinu Malacopol: Actorii economici se pregătesc, însă întrebarea este dacă avem o strategie la nivel național prin care să se protejeze administrația. Acolo sunt punctele slabe, acolo există foarte mulți administratori, multe baze de date care nu comunică între ele și acestea sunt vulnerabilități.
     Reporter: Ce părere aveți despre intenția de a realiza cât mai multe proiecte de smart city?
     Dinu Malacopol: În momentul de față există nu știu câte definiții ale inteligenței artificiale, dar nimeni nu știe foarte clar ce este aceasta. Așa și cu smart city - nimeni nu știe exact ce este. Probabil că cea mai bună definiție ar fi un concurs de idei despre "cum facem viața comunităților mai ușoară". După acest concurs, primăria trebuie să implementeze astfel de proiecte. Dar, până în momentul de față, singurele proiecte de smart city pe care le-am văzut au fost dezvoltate tot în interiorul unor campusuri ale unor firme private care au făcut primele clădiri cu senzori, economisesc etc.
     Pentru smart city trebuie să pornim tot de la o strategie, care să conțină punctul unde dorim să ajungem cu un anume oraș peste 20 de ani și, în funcție de răspuns, să începem să creionăm distribuția de inteligență ca, până la urmă, locuitorii să fie mulțumiți și fericiți. În prezent, nu știu în câte orașe sau localități din România locuitorii sunt mulțumiți de ceea ce au. În sfârșit, după ce creionăm aceste proiecte, în primul rând ne orientăm către bani și către sursele de finanțare. Cam așa stau lucrurile pe partea de smart city.
     Reporter: Mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2018, ora 00:11)  
 Tariceanu nu se simte confortabil fata de neimpozitarea specialistilor IT. Bine ca rinocerii se simt OK cu neimpozitarea hoardelor incolonate in BOR.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2018, ora 07:24)  
 Iata o evaluare :
 Atentie : sunt neimpozitati numai programatorii (cei care fac programe) , in numar de cateva zeci de mii , la care prin acte , se poate dovedi , ca in anul respectiv , au produs programe , in valoare de cel putin 10.000 de EUR.
 Acestia sunt la privati , deci produc plusvaloare pentru economie . Cu IT-ul s-a ajuns la 6% din PIB cu perspective de crestere pana la 12%
 Dar hai sa-i omoram , noi nu avem nevoie sa avem nevoie de cresterea PIB-ului .
 Avem nevoie insa de cresteri la cei care consuma acest PIB : bugetarii .
 si alte scheme din ce in ce mai ingenioase . Si hai sa fie si acestia
 neimpozitati : cercetatori , BOR etc.


 
3.  Precizare pentru cei care nu cunosc speta
    (mesaj trimis de IT în data de 12.02.2018, ora 08:39)  
 iAceasta facilitate a fost acordata companiilor din IT pentru a putea oferii salarii nete mai mari la costuri mai mici, adica de a ramine competitive. In IT salariile se negociaza pe net iar in CM se trece salariul brut rezultat. Cu scutirea de impozit rezulta un salariu brut mai mic la un salariu net negociat, de aici rezulta cheltuiala mai mica a angajatorului. Angajatul cistiga un salariu net mai mare prin neretinerea impozitului insa avind un salariu brut mai mic pierde la pensie (contributie mai mica) IT-stii nu sunt apriori scutiti de impozit si anume poti fii scutit numai in cazul in care lucreaza in companii care indeplinesc conditiile stipulate in lege si daca compania este dispusa sa acorde aceasta facilitate. Mai mult daca lucrezi ca PFA si ai contracte in valuta chiar daca indeplinesti toate conditiile nu esti scutit de impozit!


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2018, ora 13:18)  
 discriminare este si prin faptul ca un profesor munceste 18 ore pe saptamana, iar ceilalti muncesc peste 180


 
  4.1.   Esti IDIOT AMICIE!!!  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de J-man , in data de 12.02.2018, ora 15:15)
 
 Si daca ar munci 7 zile din 7, ziua la tine ar avea aproape 26 ore!!!!


 
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.02.2018
BVB
     O treime din rulajul ședinței de tranzacționare de ieri a venit din transferul "deal" efectuat cu 1,5% din acțiunile SIF5 Oltenia, în valoare de 17,68 milioane lei. Schimbul a fost realizat...  click să citești tot articolul
23.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care așteptările tot mai mari legate de majorarea dobânzilor în SUA au afectat apetitul pentru risc, la nivel global.  click să citești tot articolul
22.02.2018
BVB
     * Piața a înregistrat a treia scădere consecutivă
     * Titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,14%
       Piața a înregistrat în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, cea de a treia zi de scădere consecutivă, majoritatea cotațiilor emitenților listați la Bursa de Valori București (BVB)...  click să citești tot articolul
22.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în special în sectorul tehnologic, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
21.02.2018
BVB
     * George Brande, Interfinbrok: "Investitorii stau într­-o stare de expectativă, ceea ce poate explica rulajul redus"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de ieri preponderent în scădere, singurul indice ce a cunoscut o creștere fiind BET-FI, al celor cinci...  click să citești tot articolul
21.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în a doua parte a zilei, datorită rezultator financiare peste așteptări anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9567
2.3802
2.9752
4.0473
0.1839
0.6251
0.2138
4.6552
5.2837
1.4879
3.5385
0.2273
0.4804
1.1161
0.0671
0.4637
0.9990
3.7813
0.3261
1.1634
0.5969
0.0584
0.3509
0.2033
2.7585
0.0395
0.1402
1.0295
0.6259
0.1202
161.6184
5.4853
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
.