DINU MALACOPOL, AKTA:
BURSA 12.02.2018

A consemnat Emilia Olescu
 
mărește imaginea
     *  "Visul oricărui angajat de call center este să lucreze la stat, unde sunt cele mai mari salarii"
     *  "Lipsa unei baze de date unice - o problemă de strategie națională"
     *  AKTA vrea să încheie un parteneriat cu o bancă, pentru prestarea serviciilor financiare prin punctele sale de vânzare
         Inexistența unei baze de date naționale unice este o problemă de lipsă de strategie a țării în domeniul guvernării digitale, consideră Dinu Malacopol, CEO AKTA. Domnia sa susține că, indiferent câți specialiști IT am avea, dacă nu avem o strategie națională prin care să li se spună aces­tora ce trebuie făcut pentru a putea migra către o economie dezvoltată, atunci nu vom avea niciodată o administrație modernă. Dinu Malacopol ne-a vorbit, într-un interviu, des­pre evoluția și problemele din sectorul de IT&C, precum și despre strategia de dezvoltare a companiei pe care o conduce.

 
     Reporter: Legat de încurajarea specialiștilor din IT, sunt voci în dezacord cu reducerea impozitelor și taxelor aplicate veniturilor din în acest sector, pe motiv că statul face discriminare între IT-iști și, de exemplu, medici sau profesori. În același timp, sunt și opinii care aprobă măsura de neimpozitare a salariilor din IT. Dumneavoastră cum vedeți aplicarea unor facilități fiscale în domeniu?
     Dinu Malacopol: Adevărul este undeva la mijloc. Dacă vorbim despre educație, sănătate, de partea de siguranță națională, atunci putem spune că acestea sunt chestiuni vitale pentru un sistem, fiind greu să discutăm însă despre o valoare adăugată pe termen scurt. Învățământul, dacă este făcut așa cum ne dorim, probabil că are nevoie de 10-20 de ani ca să înceapă să producă la nivel de performanță internațională. Sănătatea la fel - este nevoie de investiții, de stabilizarea forței de muncă. Dacă vorbim de mediul de business însă, este altă discuție. Acolo ar trebui să avem o strategie națională și dacă IT-ul local este inclus în strategia națională, atunci este foarte bine.
     Totodată, măsura de neimpozitare a salariilor din IT cred că a fost adoptată în urmă cu 15 ani, dar nu au fost niciodată evaluate efectele, nu am văzut niciodată o analiză în acest sens. Ce s-a întâmplat în acești 15 ani? Au produs universitățile mai multă forță de muncă în IT? A devenit domeniul mai atractiv? Câți specialiști au plecat din țară?
     Reporter: Aș completa întrebând care este produsul finit, la nivel național? Pentru că nu avem o bază de date solidă nici în sănătate, nici în educație, nici în domeniul fiscal...
     Dinu Malacopol: O construcție de economie digitală pornește de la partea de jos, care înseamnă bazele de date. Există nenumărate baze de date despre aceiași oameni, însă unii au baza cu datale de identificare, alții au datele fiscale, alții pe cele de sănătate. O singură bază de date care să conțină toate aceste informații ar constitui fundamentul unei construcții despre care vorbiți, cu sisteme în care nu mai trebuie să te deplasezi, să faci cozi etc. Aceasta este o problemă de strategie. Niciun guvern nu a unificat până acum bazele de date din diverse ministere ca să înceapă să construiască o platformă de guvernare modernă. Sistemele sunt relativ simple, cunoscute și pot fi cumpărate de oriunde din lume, dar fiecare stakeholder guvernamental din România și-a făcut construcția lui - o bază de date pe care nu a împărțit-o cu ceilalți, a tot adăugat sisteme, software etc. Și toată lumea este nefericită.
     Spuneți că avem specialiști. Putem să avem orice, dacă nu avem o strategie, nu avem nimic. Specialiștii construiesc, dar trebuie să le ceri ceva clar, specific, măsurabil. Ca să ceri ceva, trebuie să știi ce ai în față peste 5-10 ani și după aceea începi să construiești. Noi încercăm să inventăm apa caldă și facem sisteme extraordinare care nu comunică între ele și omul trebuie să se ducă să ia hârtia dintr-o parte, să o ducă în cealaltă parte și tot așa.
     Reporter: Vă rog să îmi spuneți cum evoluează piața IT, sector în care susținem că avem cei mai buni specialiști, pe care îi sprijinim inclusiv fiscal?
     Dinu Malacopol: IT este o piață unde există elite, programatori și dezvoltatori de aplicații, dar și operațiuni de outsourcing, input de date sau alte operațiuni logistice pentru marile corporații occidentale. Elitele sunt reprezentate de cei care știu programare și cod, pentru că acestea se plătesc bine, iar ceilalți alcătuiesc o forță de muncă ce face back-office pentru marile corporații. Problema noastră este să menținem vârfurile, pentru că acolo se fac banii atât pentru firme, dar și ca economie națională. Aici apare discuția legată de învățământul românesc, de încurajarea elitelor etc.
     *  "Intenționăm să lansăm un canal de televiziune"
     Reporter: Trecând la piața telecom, pe care și activați, în ce mod a evoluat aceasta, în ultimii ani? Mai este loc de alți competitori?
     Dinu Malacopol: Piața telecom din țara noastră este foarte competitivă, pentru că sunt jucători mari în domeniu care, de-a lungul timpului, au adus tehnologii bune și, ca atare, raportul calitate-preț este unul mult mai bun decât în alte țări. În ceea ce privește actorii din piață, a existat tot timpul o consolidare, jucătorii locali s-au transformat în regionali și după aceea în naționali. Noi reprezentăm o companie medie, adică suntem cel mai mic dintre cei mari și cel mai mare dintre cei mici. Segmentul pe care activăm noi este piața din afara orașelor mari, iar strategia a fost să dezvoltăm servicii de telecomunicații în zonele mici urbane și rurale. Rețelele noastre sunt construite în aceste zone. În mod tradițional, am început în urmă cu 20 de ani să furnizăm servicii video pe rețelele respective - televiziune prin cablu (analogică, după aceea digitală), la care s-a adăugat internetul, telefonia fixă și acum telefonia mobilă. Avem așa numitul sistem "quad play" - patru servicii către același client, împachetate, pe aceeași factură. Suntem, din punct de vedere al acestui "quad play", în topul jucătorilor din România, alături de RCS, Telekom și, mai nou, Orange.
     Reporter: Ce cotă de piață aveți?
     Dinu Malacopol: La nivelul țării, avem peste 10% din piață, dacă vorbim de servicii video. Desigur, cota de piață se împarte în funcție de tehnologii, de numărul de servicii oferite etc., dar pentru noi a fost foarte important că am ajuns în acest top 4 jucători care oferă "quad play", că suntem printre jucătorii care oferă conținut exclusiv - avem un program de televiziune pe care îl operăm noi, Cinemaraton, singurul program de televiziune dedicat cinematografiei românești și care urmează să împlinească în curând un an de funcționare. Este realizat de AKTA și distribuit pe rețeaua noastră, către clienții proprii și către clienții Telekom.
     Reporter: Ce strategie de dezvoltare aveți?
     Dinu Malacopol: Ca strategie, un motor de creștere este Internetul, pentru că aici cererea crește, iar, în prezent, numărul solicitărilor crește mai mult la noi față de marile orașe, pentru că ele sunt acoperite deja cu rețea de Internet.
     De asemenea, în trimestrul al IV-lea din 2017, am lansat telefonia mobilă pe baza unui contract MVNO (Mobile Virtual Network Operator). Practic, suntem un operator virtual de telefonie mobilă și aici vedem din nou un motor de creștere.
     Mai intenționăm să lansăm un canal de televiziune, care, de asemenea, va fi în rețeaua noastră și, eventual, va fi distribuit și de alți operatori, pe baze comerciale.
     Un alt proiect interesant vizează prestarea de servicii financiare de tip banking, în zonele noastre. În România, zonele non-urbane sunt, practic, lipsite de orice servicii. Până astăzi, băncile nu au considerat interesantă această parte a țării și, în momentul de față, o văd ca pe o zonă de creștere, iar noi începem să căutăm un parteneriat prin care să distribuim servicii financiare către clienții noștri. Așa cum avem un parteneriat pentru încasare de facturi cu un astfel de operator, care utilizează infrastructura noastră pentru încasarea facturilor, în același mod intenționăm să ajungem la un parteneriat cu o bancă, probabil, pentru servicii financiare. Practic, intenționăm să transformăm prezența noastră fizică, prin punctele de vânzare, într-un centru de servicii unde să fie efectuate operațiuni financiare.
     Reporter: Câte astfel de puncte de vânzare aveți?
     Dinu Malacopol: Avem peste 100 de centre și, în funcție de acest proiect, vom analiza posibilitatea extinderii noastre în teritoriu.
     Reporter: Cât la sută din localitățile mici din țară sunt acoperite de AKTA?
     Dinu Malacopol: Suntem prezenți în 34 de județe și acoperim peste 3.000 de localități. Vorbim de 1 milion și jumătate de case. În momentul de față, în România sunt în jur de 7 milioane de case, dintre care noi avem peste un milion și jumătate, restul fiind în marile orașe și în alte zone.
     Reporter: Care este valoarea investițiilor realizate anul trecut?
     Dinu Malacopol: Cifra de afaceri a fost, anul trecut, de 65 de milioane de euro și am avut o investiție de 7 milioane de euro. În 2018, intenționăm să investim 10 milioane de euro.
     Reporter: În 25 mai urmează să intre în vigoare noul Regulament pentru protecția datelor personale (GDPR). Cum va influența acesta activitatea firmelor și cât de pregătit este mediul de afaceri pentru implementarea lui?
     Dinu Malacopol: GDPR este o încercare pentru mediul de business, întrucât trebuie rapid implementat un astfel de proiect complex. Totul pornește de la o analiză și sunt firme specializate care fac astfel de analize, despre modul în care operatorii gestionează datele personale. Acum se vine cu un cadrul de reglementare foarte clar, iar pentru firmele care gestionează astfel de date este o investiție semnificativă și o responsabilizare mai mare. Ca investiție, vorbim de zeci de mii de euro pentru o companie medie cum suntem noi. Este o investiție ce reflectă responsabilitatea firmei în acest domeniu.
     Reporter: Câți angajați aveți?
     Dinu Malacopol: Avem 1800 de salariați.
     Reporter: Care sunt problemele cu care se confruntă AKTA?
     Dinu Malacopol: Aceleași cu ale tuturor investitorilor - fiscalitatea, lipsa de stabilitate și predictibilitate etc. În plus, există o problemă suplimentară referitoare la forța de muncă tehnică. În momentul de față, în vestul Europei există proiecte foarte mari, cum ar fi, de exemplu, construcția de rețele de fibră optică. Foarte multe proiecte de acolo se derulează cu oameni din România, care au fost, practic, calificați în țara noastră, de companiile de telecomunicații de aici și acum lipesc fibră optică în Anglia, în Germania, în piețe importante unde există proiecte foarte mari în domeniu. Acest aspect creează o presiune asupra noastră, adițională creșterii costurilor generale, prin creșterea salariilor și a taxelor, o presiune suplimentară referitoare la identificarea unei forțe de muncă deja calificate sau la calificarea unor specialiști.
     Reporter: Ce soluții considerați că ar trebui luate pentru rezolvarea acestor probleme?
     Dinu Malacopol: Eu cred că aici vorbim de cerere și ofertă, iar educația românească este total deconectată de cererile industriei.
     Nu știu câtă industrie metalurgică mai este în România, dar Politehnica produce zeci, ca să nu zic sute de ingineri metalurgi. La fel se întâmplă în avocatură. Niciodată industria nu a fost racordată la învățământul profesional și la învățământul superior. Este o ruptură care durează de peste 20 de ani și, dacă vorbim de economie digitală, nu înțeleg de ce Universitățile din România cheltuiesc bani publici ca să producă specialiști în domenii care nu au căutare. Dacă ne uităm la call centere, există absolvenți de orice facultate umanistă, orice facultate economică etc. În același timp, visul oricărui angajat de call center este să lucreze la stat, unde sunt cele mai mari salarii.
     Așadar, realitatea este că, pe de o parte, se produc specialități care nu au nicio cerere și, pe de altă parte, există disparitatea aceasta între ce poate să ofere industria privată și ce poate să ofere administrația sau companiile mari de stat. Revenind la partea tehnică, de inginerie electrică, eu m-aș bucura să existe un plan pe 20 de ani în care Politehnica să își dubleze numărul de locuri la facultățile de computer sciences sau electronică.
     În același timp, ne uităm la discuția care s-a iscat referitoare la plata studiilor. Anglia este un exemplu de țară cu educație la nivel mondial, iar în Anglia un cetățean britanic sau european ca să facă facultate contractează un împrumut de la stat pe care trebuie să îl ramburseze ulterior, dintr-un număr de salarii, în anumite condiții. Mi se pare absolut normal să se întâmple așa, pentru că, până la urmă, noi, din taxele noastre, plătim în momentul de față o producție de ingineri metalurgi, de exemplu, care nici nu vor lucra vreodată în industria respectivă.
     Reporter: Una din provocările actuale este zona de cyber security. Cum se protejează firmele de atacurile cibernetice, care se înmulțesc tot mai mult?
     Dinu Malacopol: Actorii economici se pregătesc, însă întrebarea este dacă avem o strategie la nivel național prin care să se protejeze administrația. Acolo sunt punctele slabe, acolo există foarte mulți administratori, multe baze de date care nu comunică între ele și acestea sunt vulnerabilități.
     Reporter: Ce părere aveți despre intenția de a realiza cât mai multe proiecte de smart city?
     Dinu Malacopol: În momentul de față există nu știu câte definiții ale inteligenței artificiale, dar nimeni nu știe foarte clar ce este aceasta. Așa și cu smart city - nimeni nu știe exact ce este. Probabil că cea mai bună definiție ar fi un concurs de idei despre "cum facem viața comunităților mai ușoară". După acest concurs, primăria trebuie să implementeze astfel de proiecte. Dar, până în momentul de față, singurele proiecte de smart city pe care le-am văzut au fost dezvoltate tot în interiorul unor campusuri ale unor firme private care au făcut primele clădiri cu senzori, economisesc etc.
     Pentru smart city trebuie să pornim tot de la o strategie, care să conțină punctul unde dorim să ajungem cu un anume oraș peste 20 de ani și, în funcție de răspuns, să începem să creionăm distribuția de inteligență ca, până la urmă, locuitorii să fie mulțumiți și fericiți. În prezent, nu știu în câte orașe sau localități din România locuitorii sunt mulțumiți de ceea ce au. În sfârșit, după ce creionăm aceste proiecte, în primul rând ne orientăm către bani și către sursele de finanțare. Cam așa stau lucrurile pe partea de smart city.
     Reporter: Mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2018, ora 00:11)  
 Tariceanu nu se simte confortabil fata de neimpozitarea specialistilor IT. Bine ca rinocerii se simt OK cu neimpozitarea hoardelor incolonate in BOR.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2018, ora 07:24)  
 Iata o evaluare :
 Atentie : sunt neimpozitati numai programatorii (cei care fac programe) , in numar de cateva zeci de mii , la care prin acte , se poate dovedi , ca in anul respectiv , au produs programe , in valoare de cel putin 10.000 de EUR.
 Acestia sunt la privati , deci produc plusvaloare pentru economie . Cu IT-ul s-a ajuns la 6% din PIB cu perspective de crestere pana la 12%
 Dar hai sa-i omoram , noi nu avem nevoie sa avem nevoie de cresterea PIB-ului .
 Avem nevoie insa de cresteri la cei care consuma acest PIB : bugetarii .
 si alte scheme din ce in ce mai ingenioase . Si hai sa fie si acestia
 neimpozitati : cercetatori , BOR etc.


 
3.  Precizare pentru cei care nu cunosc speta
    (mesaj trimis de IT în data de 12.02.2018, ora 08:39)  
 iAceasta facilitate a fost acordata companiilor din IT pentru a putea oferii salarii nete mai mari la costuri mai mici, adica de a ramine competitive. In IT salariile se negociaza pe net iar in CM se trece salariul brut rezultat. Cu scutirea de impozit rezulta un salariu brut mai mic la un salariu net negociat, de aici rezulta cheltuiala mai mica a angajatorului. Angajatul cistiga un salariu net mai mare prin neretinerea impozitului insa avind un salariu brut mai mic pierde la pensie (contributie mai mica) IT-stii nu sunt apriori scutiti de impozit si anume poti fii scutit numai in cazul in care lucreaza in companii care indeplinesc conditiile stipulate in lege si daca compania este dispusa sa acorde aceasta facilitate. Mai mult daca lucrezi ca PFA si ai contracte in valuta chiar daca indeplinesti toate conditiile nu esti scutit de impozit!


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2018, ora 13:18)  
 discriminare este si prin faptul ca un profesor munceste 18 ore pe saptamana, iar ceilalti muncesc peste 180


 
  4.1.   Esti IDIOT AMICIE!!!  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de J-man , in data de 12.02.2018, ora 15:15)
 
 Si daca ar munci 7 zile din 7, ziua la tine ar avea aproape 26 ore!!!!


 
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 11:18
     Administrația Trump a lansat o investigație de securtiate națională referitoare la importurile de autoturisme și camioane, care ar putea avea ca rezultat introducerea unor tarife similare cu cele impuse în martie pentru oțel și aluminiu, relatează Reuters.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări, 11:10
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut, astăzi, la 2,79%, comparativ cu valoare înregistrată 2,77% în ședința anterioară, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 10:45
     Acționarii producătorului de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă, vor allege, în ședința din 28, iunie șapte administratori provizorii, ca urmare a expirării mandatelor actualilor membri, arată un document transmis Bursei de Valori București (BVB).  click să citești tot articolul
Internaţional, 10:33
     Principalii indici bursieri europeni au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în scădere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 10:27
      Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis mixt ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.05.2018
BVB
     * Depreciere de aproape 1% pentru BET
     
     Rulajul consemnat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 24,9 milioane de lei (5,37 milioane de euro), peste cel...  click să citești tot articolul
24.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs negativ ieri, pe fondul revenirii temerilor generate de tensiunile dintre SUA și China, după ce președintele american Donald Trump a declarat că "nu e chiar...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BVB
     Volumul consemnat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de numai 21,2 milioane de lei, sub valoarea medie acestui an, de circa 50,3 milioane de lei, în contextul în care nu...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, după ce Giuseppe Conte a fost propus prim-ministru în Italia de coaliția populistă formată din Mișcarea 5 Stele și...  click să citești tot articolul
22.05.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a început săptămâna de tranzacționare într-o notă negativă, toți indicii marcând scăderi de peste 1%.  click să citești tot articolul
22.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, pe fondul relaxării tensiunilor comerciale dintre China și SUA, în urma unui acord la care au ajuns cele două țări la finele săptămânii trecute.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 mai 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9757
2.3669
3.0650
3.9869
0.1798
0.6214
0.2202
4.6292
5.2748
1.4510
3.6046
0.2342
0.4864
1.0744
0.0641
0.4503
0.8126
3.9502
0.3129
1.0830
0.6185
0.0578
0.3648
0.1985
2.7262
0.0392
0.1514
1.0754
0.6267
0.1229
164.5489
5.6028
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
.