Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
DINU MALACOPOL, AKTA:
BURSA 12.02.2018

A consemnat Emilia Olescu
 
mărește imaginea
     *  "Visul oricărui angajat de call center este să lucreze la stat, unde sunt cele mai mari salarii"
     *  "Lipsa unei baze de date unice - o problemă de strategie națională"
     *  AKTA vrea să încheie un parteneriat cu o bancă, pentru prestarea serviciilor financiare prin punctele sale de vânzare
         Inexistența unei baze de date naționale unice este o problemă de lipsă de strategie a țării în domeniul guvernării digitale, consideră Dinu Malacopol, CEO AKTA. Domnia sa susține că, indiferent câți specialiști IT am avea, dacă nu avem o strategie națională prin care să li se spună aces­tora ce trebuie făcut pentru a putea migra către o economie dezvoltată, atunci nu vom avea niciodată o administrație modernă. Dinu Malacopol ne-a vorbit, într-un interviu, des­pre evoluția și problemele din sectorul de IT&C, precum și despre strategia de dezvoltare a companiei pe care o conduce.

 
     Reporter: Legat de încurajarea specialiștilor din IT, sunt voci în dezacord cu reducerea impozitelor și taxelor aplicate veniturilor din în acest sector, pe motiv că statul face discriminare între IT-iști și, de exemplu, medici sau profesori. În același timp, sunt și opinii care aprobă măsura de neimpozitare a salariilor din IT. Dumneavoastră cum vedeți aplicarea unor facilități fiscale în domeniu?
     Dinu Malacopol: Adevărul este undeva la mijloc. Dacă vorbim despre educație, sănătate, de partea de siguranță națională, atunci putem spune că acestea sunt chestiuni vitale pentru un sistem, fiind greu să discutăm însă despre o valoare adăugată pe termen scurt. Învățământul, dacă este făcut așa cum ne dorim, probabil că are nevoie de 10-20 de ani ca să înceapă să producă la nivel de performanță internațională. Sănătatea la fel - este nevoie de investiții, de stabilizarea forței de muncă. Dacă vorbim de mediul de business însă, este altă discuție. Acolo ar trebui să avem o strategie națională și dacă IT-ul local este inclus în strategia națională, atunci este foarte bine.
     Totodată, măsura de neimpozitare a salariilor din IT cred că a fost adoptată în urmă cu 15 ani, dar nu au fost niciodată evaluate efectele, nu am văzut niciodată o analiză în acest sens. Ce s-a întâmplat în acești 15 ani? Au produs universitățile mai multă forță de muncă în IT? A devenit domeniul mai atractiv? Câți specialiști au plecat din țară?
     Reporter: Aș completa întrebând care este produsul finit, la nivel național? Pentru că nu avem o bază de date solidă nici în sănătate, nici în educație, nici în domeniul fiscal...
     Dinu Malacopol: O construcție de economie digitală pornește de la partea de jos, care înseamnă bazele de date. Există nenumărate baze de date despre aceiași oameni, însă unii au baza cu datale de identificare, alții au datele fiscale, alții pe cele de sănătate. O singură bază de date care să conțină toate aceste informații ar constitui fundamentul unei construcții despre care vorbiți, cu sisteme în care nu mai trebuie să te deplasezi, să faci cozi etc. Aceasta este o problemă de strategie. Niciun guvern nu a unificat până acum bazele de date din diverse ministere ca să înceapă să construiască o platformă de guvernare modernă. Sistemele sunt relativ simple, cunoscute și pot fi cumpărate de oriunde din lume, dar fiecare stakeholder guvernamental din România și-a făcut construcția lui - o bază de date pe care nu a împărțit-o cu ceilalți, a tot adăugat sisteme, software etc. Și toată lumea este nefericită.
     Spuneți că avem specialiști. Putem să avem orice, dacă nu avem o strategie, nu avem nimic. Specialiștii construiesc, dar trebuie să le ceri ceva clar, specific, măsurabil. Ca să ceri ceva, trebuie să știi ce ai în față peste 5-10 ani și după aceea începi să construiești. Noi încercăm să inventăm apa caldă și facem sisteme extraordinare care nu comunică între ele și omul trebuie să se ducă să ia hârtia dintr-o parte, să o ducă în cealaltă parte și tot așa.
     Reporter: Vă rog să îmi spuneți cum evoluează piața IT, sector în care susținem că avem cei mai buni specialiști, pe care îi sprijinim inclusiv fiscal?
     Dinu Malacopol: IT este o piață unde există elite, programatori și dezvoltatori de aplicații, dar și operațiuni de outsourcing, input de date sau alte operațiuni logistice pentru marile corporații occidentale. Elitele sunt reprezentate de cei care știu programare și cod, pentru că acestea se plătesc bine, iar ceilalți alcătuiesc o forță de muncă ce face back-office pentru marile corporații. Problema noastră este să menținem vârfurile, pentru că acolo se fac banii atât pentru firme, dar și ca economie națională. Aici apare discuția legată de învățământul românesc, de încurajarea elitelor etc.
     *  "Intenționăm să lansăm un canal de televiziune"
     Reporter: Trecând la piața telecom, pe care și activați, în ce mod a evoluat aceasta, în ultimii ani? Mai este loc de alți competitori?
     Dinu Malacopol: Piața telecom din țara noastră este foarte competitivă, pentru că sunt jucători mari în domeniu care, de-a lungul timpului, au adus tehnologii bune și, ca atare, raportul calitate-preț este unul mult mai bun decât în alte țări. În ceea ce privește actorii din piață, a existat tot timpul o consolidare, jucătorii locali s-au transformat în regionali și după aceea în naționali. Noi reprezentăm o companie medie, adică suntem cel mai mic dintre cei mari și cel mai mare dintre cei mici. Segmentul pe care activăm noi este piața din afara orașelor mari, iar strategia a fost să dezvoltăm servicii de telecomunicații în zonele mici urbane și rurale. Rețelele noastre sunt construite în aceste zone. În mod tradițional, am început în urmă cu 20 de ani să furnizăm servicii video pe rețelele respective - televiziune prin cablu (analogică, după aceea digitală), la care s-a adăugat internetul, telefonia fixă și acum telefonia mobilă. Avem așa numitul sistem "quad play" - patru servicii către același client, împachetate, pe aceeași factură. Suntem, din punct de vedere al acestui "quad play", în topul jucătorilor din România, alături de RCS, Telekom și, mai nou, Orange.
     Reporter: Ce cotă de piață aveți?
     Dinu Malacopol: La nivelul țării, avem peste 10% din piață, dacă vorbim de servicii video. Desigur, cota de piață se împarte în funcție de tehnologii, de numărul de servicii oferite etc., dar pentru noi a fost foarte important că am ajuns în acest top 4 jucători care oferă "quad play", că suntem printre jucătorii care oferă conținut exclusiv - avem un program de televiziune pe care îl operăm noi, Cinemaraton, singurul program de televiziune dedicat cinematografiei românești și care urmează să împlinească în curând un an de funcționare. Este realizat de AKTA și distribuit pe rețeaua noastră, către clienții proprii și către clienții Telekom.
     Reporter: Ce strategie de dezvoltare aveți?
     Dinu Malacopol: Ca strategie, un motor de creștere este Internetul, pentru că aici cererea crește, iar, în prezent, numărul solicitărilor crește mai mult la noi față de marile orașe, pentru că ele sunt acoperite deja cu rețea de Internet.
     De asemenea, în trimestrul al IV-lea din 2017, am lansat telefonia mobilă pe baza unui contract MVNO (Mobile Virtual Network Operator). Practic, suntem un operator virtual de telefonie mobilă și aici vedem din nou un motor de creștere.
     Mai intenționăm să lansăm un canal de televiziune, care, de asemenea, va fi în rețeaua noastră și, eventual, va fi distribuit și de alți operatori, pe baze comerciale.
     Un alt proiect interesant vizează prestarea de servicii financiare de tip banking, în zonele noastre. În România, zonele non-urbane sunt, practic, lipsite de orice servicii. Până astăzi, băncile nu au considerat interesantă această parte a țării și, în momentul de față, o văd ca pe o zonă de creștere, iar noi începem să căutăm un parteneriat prin care să distribuim servicii financiare către clienții noștri. Așa cum avem un parteneriat pentru încasare de facturi cu un astfel de operator, care utilizează infrastructura noastră pentru încasarea facturilor, în același mod intenționăm să ajungem la un parteneriat cu o bancă, probabil, pentru servicii financiare. Practic, intenționăm să transformăm prezența noastră fizică, prin punctele de vânzare, într-un centru de servicii unde să fie efectuate operațiuni financiare.
     Reporter: Câte astfel de puncte de vânzare aveți?
     Dinu Malacopol: Avem peste 100 de centre și, în funcție de acest proiect, vom analiza posibilitatea extinderii noastre în teritoriu.
     Reporter: Cât la sută din localitățile mici din țară sunt acoperite de AKTA?
     Dinu Malacopol: Suntem prezenți în 34 de județe și acoperim peste 3.000 de localități. Vorbim de 1 milion și jumătate de case. În momentul de față, în România sunt în jur de 7 milioane de case, dintre care noi avem peste un milion și jumătate, restul fiind în marile orașe și în alte zone.
     Reporter: Care este valoarea investițiilor realizate anul trecut?
     Dinu Malacopol: Cifra de afaceri a fost, anul trecut, de 65 de milioane de euro și am avut o investiție de 7 milioane de euro. În 2018, intenționăm să investim 10 milioane de euro.
     Reporter: În 25 mai urmează să intre în vigoare noul Regulament pentru protecția datelor personale (GDPR). Cum va influența acesta activitatea firmelor și cât de pregătit este mediul de afaceri pentru implementarea lui?
     Dinu Malacopol: GDPR este o încercare pentru mediul de business, întrucât trebuie rapid implementat un astfel de proiect complex. Totul pornește de la o analiză și sunt firme specializate care fac astfel de analize, despre modul în care operatorii gestionează datele personale. Acum se vine cu un cadrul de reglementare foarte clar, iar pentru firmele care gestionează astfel de date este o investiție semnificativă și o responsabilizare mai mare. Ca investiție, vorbim de zeci de mii de euro pentru o companie medie cum suntem noi. Este o investiție ce reflectă responsabilitatea firmei în acest domeniu.
     Reporter: Câți angajați aveți?
     Dinu Malacopol: Avem 1800 de salariați.
     Reporter: Care sunt problemele cu care se confruntă AKTA?
     Dinu Malacopol: Aceleași cu ale tuturor investitorilor - fiscalitatea, lipsa de stabilitate și predictibilitate etc. În plus, există o problemă suplimentară referitoare la forța de muncă tehnică. În momentul de față, în vestul Europei există proiecte foarte mari, cum ar fi, de exemplu, construcția de rețele de fibră optică. Foarte multe proiecte de acolo se derulează cu oameni din România, care au fost, practic, calificați în țara noastră, de companiile de telecomunicații de aici și acum lipesc fibră optică în Anglia, în Germania, în piețe importante unde există proiecte foarte mari în domeniu. Acest aspect creează o presiune asupra noastră, adițională creșterii costurilor generale, prin creșterea salariilor și a taxelor, o presiune suplimentară referitoare la identificarea unei forțe de muncă deja calificate sau la calificarea unor specialiști.
     Reporter: Ce soluții considerați că ar trebui luate pentru rezolvarea acestor probleme?
     Dinu Malacopol: Eu cred că aici vorbim de cerere și ofertă, iar educația românească este total deconectată de cererile industriei.
     Nu știu câtă industrie metalurgică mai este în România, dar Politehnica produce zeci, ca să nu zic sute de ingineri metalurgi. La fel se întâmplă în avocatură. Niciodată industria nu a fost racordată la învățământul profesional și la învățământul superior. Este o ruptură care durează de peste 20 de ani și, dacă vorbim de economie digitală, nu înțeleg de ce Universitățile din România cheltuiesc bani publici ca să producă specialiști în domenii care nu au căutare. Dacă ne uităm la call centere, există absolvenți de orice facultate umanistă, orice facultate economică etc. În același timp, visul oricărui angajat de call center este să lucreze la stat, unde sunt cele mai mari salarii.
     Așadar, realitatea este că, pe de o parte, se produc specialități care nu au nicio cerere și, pe de altă parte, există disparitatea aceasta între ce poate să ofere industria privată și ce poate să ofere administrația sau companiile mari de stat. Revenind la partea tehnică, de inginerie electrică, eu m-aș bucura să existe un plan pe 20 de ani în care Politehnica să își dubleze numărul de locuri la facultățile de computer sciences sau electronică.
     În același timp, ne uităm la discuția care s-a iscat referitoare la plata studiilor. Anglia este un exemplu de țară cu educație la nivel mondial, iar în Anglia un cetățean britanic sau european ca să facă facultate contractează un împrumut de la stat pe care trebuie să îl ramburseze ulterior, dintr-un număr de salarii, în anumite condiții. Mi se pare absolut normal să se întâmple așa, pentru că, până la urmă, noi, din taxele noastre, plătim în momentul de față o producție de ingineri metalurgi, de exemplu, care nici nu vor lucra vreodată în industria respectivă.
     Reporter: Una din provocările actuale este zona de cyber security. Cum se protejează firmele de atacurile cibernetice, care se înmulțesc tot mai mult?
     Dinu Malacopol: Actorii economici se pregătesc, însă întrebarea este dacă avem o strategie la nivel național prin care să se protejeze administrația. Acolo sunt punctele slabe, acolo există foarte mulți administratori, multe baze de date care nu comunică între ele și acestea sunt vulnerabilități.
     Reporter: Ce părere aveți despre intenția de a realiza cât mai multe proiecte de smart city?
     Dinu Malacopol: În momentul de față există nu știu câte definiții ale inteligenței artificiale, dar nimeni nu știe foarte clar ce este aceasta. Așa și cu smart city - nimeni nu știe exact ce este. Probabil că cea mai bună definiție ar fi un concurs de idei despre "cum facem viața comunităților mai ușoară". După acest concurs, primăria trebuie să implementeze astfel de proiecte. Dar, până în momentul de față, singurele proiecte de smart city pe care le-am văzut au fost dezvoltate tot în interiorul unor campusuri ale unor firme private care au făcut primele clădiri cu senzori, economisesc etc.
     Pentru smart city trebuie să pornim tot de la o strategie, care să conțină punctul unde dorim să ajungem cu un anume oraș peste 20 de ani și, în funcție de răspuns, să începem să creionăm distribuția de inteligență ca, până la urmă, locuitorii să fie mulțumiți și fericiți. În prezent, nu știu în câte orașe sau localități din România locuitorii sunt mulțumiți de ceea ce au. În sfârșit, după ce creionăm aceste proiecte, în primul rând ne orientăm către bani și către sursele de finanțare. Cam așa stau lucrurile pe partea de smart city.
     Reporter: Mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2018, ora 00:11)  
 Tariceanu nu se simte confortabil fata de neimpozitarea specialistilor IT. Bine ca rinocerii se simt OK cu neimpozitarea hoardelor incolonate in BOR.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2018, ora 07:24)  
 Iata o evaluare :
 Atentie : sunt neimpozitati numai programatorii (cei care fac programe) , in numar de cateva zeci de mii , la care prin acte , se poate dovedi , ca in anul respectiv , au produs programe , in valoare de cel putin 10.000 de EUR.
 Acestia sunt la privati , deci produc plusvaloare pentru economie . Cu IT-ul s-a ajuns la 6% din PIB cu perspective de crestere pana la 12%
 Dar hai sa-i omoram , noi nu avem nevoie sa avem nevoie de cresterea PIB-ului .
 Avem nevoie insa de cresteri la cei care consuma acest PIB : bugetarii .
 si alte scheme din ce in ce mai ingenioase . Si hai sa fie si acestia
 neimpozitati : cercetatori , BOR etc.


 
3.  Precizare pentru cei care nu cunosc speta
    (mesaj trimis de IT în data de 12.02.2018, ora 08:39)  
 iAceasta facilitate a fost acordata companiilor din IT pentru a putea oferii salarii nete mai mari la costuri mai mici, adica de a ramine competitive. In IT salariile se negociaza pe net iar in CM se trece salariul brut rezultat. Cu scutirea de impozit rezulta un salariu brut mai mic la un salariu net negociat, de aici rezulta cheltuiala mai mica a angajatorului. Angajatul cistiga un salariu net mai mare prin neretinerea impozitului insa avind un salariu brut mai mic pierde la pensie (contributie mai mica) IT-stii nu sunt apriori scutiti de impozit si anume poti fii scutit numai in cazul in care lucreaza in companii care indeplinesc conditiile stipulate in lege si daca compania este dispusa sa acorde aceasta facilitate. Mai mult daca lucrezi ca PFA si ai contracte in valuta chiar daca indeplinesti toate conditiile nu esti scutit de impozit!


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2018, ora 13:18)  
 discriminare este si prin faptul ca un profesor munceste 18 ore pe saptamana, iar ceilalti muncesc peste 180


 
  4.1.   Esti IDIOT AMICIE!!!  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de J-man , in data de 12.02.2018, ora 15:15)
 
 Si daca ar munci 7 zile din 7, ziua la tine ar avea aproape 26 ore!!!!


 
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9000
2.3862
3.1229
4.0936
0.1803
0.6256
0.2275
4.6669
5.3090
1.4425
3.6267
0.2387
0.4937
1.0844
0.0620
0.4512
0.7209
4.0761
0.2832
1.0953
0.5880
0.0555
0.3598
0.2131
2.6831
0.0394
0.1447
1.1097
0.6282
0.1249
160.9953
5.6653
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.