DRAGOȘ CABAT, ANALIST ECONOMIC:
BURSA 11.07.2018

Ramona Radu
 
mărește imaginea
     *  Cristian Pârvan, PIAROM: "Situația deficitului este alarmantă pe fondul structurii economice și a faptului că noi consumăm produse din import mai mult decât ne permitem"
     *  Mihai Ionescu, ANEIR: "Exporturile continuă să crească, ceea ce înseamnă că economia autohtonă are, încă, rezerve substanțiale ca să-și sporească prezența pe piața internațională"
     *  INS: "Deficitul comercial al României s-a adâncit cu 500 milioane euro în primele cinci luni din 2018, comparativ cu aceeași perioadă din 2017"
     
     Deficitul comercial înregis­trat de țara noastră în primele cinci luni ale acestui an s-a adâncit cu aproximativ jumătate de miliard de euro, comparativ cu perioada similară din 2017, arată datele publicate, ieri, de Institutul Național de Statistică (INS).
     Astfel, potrivit INS, deficitul balanței comerciale în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2018 a fost de peste 5 miliarde de euro, cu aproximativ 546 de milioane de euro mai mare decât cel înregis­trat în primele cinci luni ale anului trecut.
     Reprezentanții mediului de afaceri și ai celui economic au opinii oarecum diferite, în ceea ce privește deficitul comercial înregistrat de țara noastră. Astfel, în timp ce unele voci susțin că "situația este alarmantă", fiind dublată de o scădere a valorii adăugate a produselor autohtone, altele sunt de părere că, deși imaginea actuală a balanței comerciale nu este una dezirabilă, ea nu reprezintă "o alarmă de gradul zero", întrucât țara noastră înregistrează excedent la balanța serviciilor.
     Structura economică a țării noastre trebuie, însă, schimbată pentru a reduce deficitul balanței comerciale, subliniază specialiștii.
     În ceea ce privește situația exporturilor și importurilor, INS mai arată că în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2018, exporturile au însumat 28 de miliarde de euro, iar importurile - 33 de miliarde de euro.
     De asemenea, în aceeași perioadă, exporturile au crescut cu 8,8%, iar importurile cu 9,3%, comparativ cu perioada similară din 2017, mai informează INS.
     Totodată, potrivit statisticii, în luna mai a anului curent, exporturile au însumat circa 5,8 miliarde de euro, iar importurile aproximativ 7,1 miliarde de euro, rezultând un deficit de circa 1,2 miliarde de euro.
     Față de luna mai 2017, exporturile din luna mai a acestui an s-au majorat cu 5,2%, iar importurile - cu 6,8%, mai arată INS.
     *  Dragoș Cabat: "Structura economică se corectează în timp, prin politici structurale, iar noi trebuie să dezvoltăm segmentul serviciilor"
     Analistul economic Dragoș Cabat este de părere că între starea economiei autohtone și deficitul de balanță comercială există o interdependență și un raport direct proporțional.
     Domnia sa ne-a declarat, ieri: "Cu cât țara noastră o va duce, așa-zis «mai bine», cu atât decalajul dintre importuri și exporturi se va majora, în loc să se diminueze, iar deficitul comercial va crește. Din punct de vedere structural, așadar, în momentul acesta, economia României este astfel construită încât deficitul comercial crește odată cu ea, iar acest lucru s-a văzut cel mai bine în perioada anilor 2012-2014, când deficitul comercial scădea pentru că economia s-a contractat".
     Economistul susține că atunci când exporturile noastre cresc (având în vedere că noi vindem, în special, materii prime și semi-fabricate, dar și componente etc.), avem inclusiv o creștere a importurilor, întrucât exporturile noas­tre se bazează pe acestea, subliniind că, din păcate, produsele fabricate în țara noastră nu presupun decât muncă brută, în mare parte, și valoare adăugată mai puțin.
     "Deci este normal ca, cu cât exportăm mai mult, să importăm și mai mult, iar decalajul se păstrează pentru că, pe partea cealaltă, sunt importurile de alimente și de produse finite pe care le avem și care, odată cu creșterea ușoară a puterii de cumpărare a româ­nilor, cresc exploziv", ne-a explicat domnia sa, adăugând că aceasta este o problemă structurală a economiei românești, care cu greu poate fi schimbată din cauză că, până și în domeniile unde spunem noi că avem exporturi, o bună parte din componente provin tot din import.
     Domnul Cabat a menționat: "Să luăm ca exemplu industria auto, mașinile. Noi nu facem, în țară, cea mai importantă parte a mașinii - motorul, ori acolo stă valoarea adăugată. În rest, să pui tabla, plasticul și tapițeria în mașină, presupune multă muncă și valoare adăugată redusă".
     Potrivit lui Dragoș Cabat, structura economică se corectează în timp, prin politici structurale, iar noi trebuie să dezvoltăm segmentul serviciilor, mai ales pe domeniul IT.
     Cu cât vom exporta mai mult servicii finite, cu atât vom reuși să schimbăm această structură, însă pentru moment, România este, încă, un furnizor de muncă ieftină cu valoare adăugată mică, a conchis analistul.
     *  Cristian Pârvan, PIAROM: "Avem deficit și la animale, și la produse alimentare"
     Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), susține că este evident că țara noastră consumă ceea ce produc alte state.
     Domnia sa ne-a declarat: "Țara noas­tră nu produce și, din păcate, iată că degeaba avem resurse naturale, cum este gazul metan, dacă nu mai producem îngrășăminte, nici produse petrochimice, care figurează ca valoare adăugată la gazul metan, ci îl vom arde în sobe, dacă avem noroc. Deci, deficitul este alarmant, uitați-vă că avem deficit și la animale, și la produse alimentare. De unde pretindem că asta este prioritatea și puterea și averea României, iată că importăm și mâncare mai mult decât producem și exportăm".
     Preșdintele PIAROM subliniază că avem nevoie de o altă structură economică și politici economice diferite ca să schimbăm această situație. Cristian Pârvan adaugă: "Despre acestea, însă, nu vorbește nimeni. Toată ziua discutăm doar despre venituri, salarii, des­pre pensii și pensii speciale etc., doar despre cum împărțim banii pe care nu îi avem".
     În acest sens, mediul de afaceri autohton susține că este evident că ar trebui să reîncepem să acționăm, inclusiv prin ajutoare de stat, care să fie acordate și care să îi ajute pe cei care pot deveni subfurnizori de produse sau servicii ale marilor companii, ținând seama de unele criterii, astfel încât să fie mai multă valoare adăugată realizată în țară, ne-a mai spus domnul Pârvan.
     "Situația este alarmantă, așadar, pe fondul structurii economice și a faptului că noi consumăm produse din import mai mult decât ne permitem, iar de aici avem și deficitul de balanță comercială, iar după ce UE va limita transporturile internaționale făcute de țara noastră, care compensează peste jumătate din deficitul de balanță comercială, o să ne fie și mai greu", a afirmat domnia sa.
     Așadar, în absența unor produse autohtone cu valoare adăugată și în contextul unei îngrădiri a sectorului serviciilor, deficitul de balanță comercială va avea tot mai puține soluții de compensare, astfel că va deveni unul net, ne-a explicat Cristian Pârvan.
     *  Mihai Ionescu, ANEIR: "Deficitul comercial nu este de dorit, dar nici nu reprezintă o alarmă de gradul zero, atât timp cât încă avem un excedent la balanța serviciilor"
     Mihai Ionescu, președintele Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR), este de părere că deficitul comercial de cinci miliarde de euro, înregistrat de țara noastră în primele cinci luni ale anului curent, nu este de dorit, dar nici nu reprezintă o alarmă de gradul zero, atât timp cât încă avem un excedent la balanța serviciilor.
     Domnia sa ne-a mai spus: "Sigur, un deficit de o jumătate de miliard de euro, în plus față de anul trecut, nu este atât de catastrofal, având în vedere că, în balanța serviciilor, avem excedente, care acoperă, în bună măsură, chiar dacă nu în totalitate, deficitul balanței de bunuri. Așa se explică și faptul că nu a fost o presiune prea mare pe cursul de schimb valutar, care a fost relativ constant, pentru că dacă am fi avut un deficit foarte mare, atunci exista o presiune suplimentară și se deprecia și mai mult leul".
     Totodată, președintele ANEIR remarcă faptul că exporturile continuă să crească, ceea ce înseamnă, conform opiniei sale, că economia autohtonă are, încă, rezerve substanțiale pentru a-și spori prezența pe piața internațională.
     Domnul Ionescu a adăugat: "De alt­fel, ponderea exporturilor în PIB-ul României este, încă, redusă, de numai 40%, comparativ cu media europeană (54%), ceea ce înseamnă că, în materie de exporturi, sunt mari rezerve de creștere, iar pentru asta trebuie sprijiniți exportatorii, prin mijloacele pe care statul le are la îndemână. Aici mă gândesc la programul de promovare a exporturilor și la programul de internaționalizare a IMM-urilor, ambele fiind blocate la această oră, din păcate. Blocajul este cauzat, pe de o parte, de unele defecțiuni de programare bugetară; iar cel de internaționalizare pe fondul întârzierii în modificarea OUG 8/2017, care stabilește modul de implementare al acestui program, care încă nu a fost lansat".
     Pe de altă parte, faptul că importurile cresc este un lucru generat atât de nevoia de importuri de completare pentru producția de export, știindu-se că peste două treimi din produsele de export au la bază componente din import - așadar, vrând-nevrând, dacă se majorează exporturile, se majorează și importurile - cât și din cauză că avem o cerere de consum ridicată, ca urmare a creșterilor de salarii și de pensii, precum și pe fondul accesării, într-o mai mare măsură, a fondurilor europene, care încă nu au ajuns la nivelul așteptat, dar în implementarea proiectelor de acest tip sunt necesare investiții pe care le poți realiza aducând echipamente și utilaje din import, ne-a mai spus Mihai Ionescu.
     Informațiile INS mai arată: "În perioada 1 ianuarie - 31 mai 2018, ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (48,6% la export și 37,4% la import) și alte produse manufacturate (32,4% la export și respectiv 30,8% la import)".
     Totodată, conform statisticii, valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri, în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2018 a fost de 21,5 miliarde de euro, la expedieri, și de 24,9 miliarde de euro, la introduceri, reprezentând 76,7% din total exporturi și 75,3% din total importuri.
     Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri, în aceeași perioadă, a fost de 6,5 miliarde de euro la exporturi și de 8,1 miliarde de euro la importuri, reprezentând 23,3% din total exporturi și 24,7% din total importuri, mai notează datele INS. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2018, ora 12:27)  
 Sa multumim psd-alde-udmr pt asta, se ocupa sa scape infractorii, in loc sa conduca Tara si sa gestioneze Economía correct.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 12:41)
 
 Infractori sunt șefii parchetelor care țin dosarele de mare corupție sub calorifer.
 Alianța de la guvernare tocmai ne-a scăpat de dou dintre cei mai mari infractori securiști.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 17:57)
 
 Abia astept sa vad rezultatul. Oare incepem cu petrom , capodopera psd-ului?


 
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
EUROPARLAMENTARUL ROMÂN THEODOR STOLOJAN AVERTIZEAZĂ:
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,41%, de la 3,39%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis în depreciere.  click să citești tot articolul
Internaţional
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.07.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Indicii - în creștere, după ce Ministerul Finanțelor a retras proiectul privind plafonarea prețului gazelor"
     
     Ultima ședință de tranzacționare a Bursei de Valori...  click să citești tot articolul
23.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs descendent vineri, după ce președintele american Donald Trump a amenințat China cu noi taxe vamale.  click să citești tot articolul
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9463
2.3807
3.0169
4.0019
0.1800
0.6248
0.2232
4.6562
5.2019
1.4298
3.5534
0.2409
0.4865
1.0765
0.0630
0.4491
0.8319
3.9954
0.2967
1.0432
0.5894
0.0580
0.3522
0.2098
2.7025
0.0395
0.1511
1.0877
0.6297
0.1195
157.3290
5.5975
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.