Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
DRAGOȘ CABAT, ANALIST ECONOMIC:
BURSA 11.07.2018

Ramona Radu
 
mărește imaginea
     *  Cristian Pârvan, PIAROM: "Situația deficitului este alarmantă pe fondul structurii economice și a faptului că noi consumăm produse din import mai mult decât ne permitem"
     *  Mihai Ionescu, ANEIR: "Exporturile continuă să crească, ceea ce înseamnă că economia autohtonă are, încă, rezerve substanțiale ca să-și sporească prezența pe piața internațională"
     *  INS: "Deficitul comercial al României s-a adâncit cu 500 milioane euro în primele cinci luni din 2018, comparativ cu aceeași perioadă din 2017"
     
     Deficitul comercial înregis­trat de țara noastră în primele cinci luni ale acestui an s-a adâncit cu aproximativ jumătate de miliard de euro, comparativ cu perioada similară din 2017, arată datele publicate, ieri, de Institutul Național de Statistică (INS).
     Astfel, potrivit INS, deficitul balanței comerciale în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2018 a fost de peste 5 miliarde de euro, cu aproximativ 546 de milioane de euro mai mare decât cel înregis­trat în primele cinci luni ale anului trecut.
     Reprezentanții mediului de afaceri și ai celui economic au opinii oarecum diferite, în ceea ce privește deficitul comercial înregistrat de țara noastră. Astfel, în timp ce unele voci susțin că "situația este alarmantă", fiind dublată de o scădere a valorii adăugate a produselor autohtone, altele sunt de părere că, deși imaginea actuală a balanței comerciale nu este una dezirabilă, ea nu reprezintă "o alarmă de gradul zero", întrucât țara noastră înregistrează excedent la balanța serviciilor.
     Structura economică a țării noastre trebuie, însă, schimbată pentru a reduce deficitul balanței comerciale, subliniază specialiștii.
     În ceea ce privește situația exporturilor și importurilor, INS mai arată că în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2018, exporturile au însumat 28 de miliarde de euro, iar importurile - 33 de miliarde de euro.
     De asemenea, în aceeași perioadă, exporturile au crescut cu 8,8%, iar importurile cu 9,3%, comparativ cu perioada similară din 2017, mai informează INS.
     Totodată, potrivit statisticii, în luna mai a anului curent, exporturile au însumat circa 5,8 miliarde de euro, iar importurile aproximativ 7,1 miliarde de euro, rezultând un deficit de circa 1,2 miliarde de euro.
     Față de luna mai 2017, exporturile din luna mai a acestui an s-au majorat cu 5,2%, iar importurile - cu 6,8%, mai arată INS.
     *  Dragoș Cabat: "Structura economică se corectează în timp, prin politici structurale, iar noi trebuie să dezvoltăm segmentul serviciilor"
     Analistul economic Dragoș Cabat este de părere că între starea economiei autohtone și deficitul de balanță comercială există o interdependență și un raport direct proporțional.
     Domnia sa ne-a declarat, ieri: "Cu cât țara noastră o va duce, așa-zis «mai bine», cu atât decalajul dintre importuri și exporturi se va majora, în loc să se diminueze, iar deficitul comercial va crește. Din punct de vedere structural, așadar, în momentul acesta, economia României este astfel construită încât deficitul comercial crește odată cu ea, iar acest lucru s-a văzut cel mai bine în perioada anilor 2012-2014, când deficitul comercial scădea pentru că economia s-a contractat".
     Economistul susține că atunci când exporturile noastre cresc (având în vedere că noi vindem, în special, materii prime și semi-fabricate, dar și componente etc.), avem inclusiv o creștere a importurilor, întrucât exporturile noas­tre se bazează pe acestea, subliniind că, din păcate, produsele fabricate în țara noastră nu presupun decât muncă brută, în mare parte, și valoare adăugată mai puțin.
     "Deci este normal ca, cu cât exportăm mai mult, să importăm și mai mult, iar decalajul se păstrează pentru că, pe partea cealaltă, sunt importurile de alimente și de produse finite pe care le avem și care, odată cu creșterea ușoară a puterii de cumpărare a româ­nilor, cresc exploziv", ne-a explicat domnia sa, adăugând că aceasta este o problemă structurală a economiei românești, care cu greu poate fi schimbată din cauză că, până și în domeniile unde spunem noi că avem exporturi, o bună parte din componente provin tot din import.
     Domnul Cabat a menționat: "Să luăm ca exemplu industria auto, mașinile. Noi nu facem, în țară, cea mai importantă parte a mașinii - motorul, ori acolo stă valoarea adăugată. În rest, să pui tabla, plasticul și tapițeria în mașină, presupune multă muncă și valoare adăugată redusă".
     Potrivit lui Dragoș Cabat, structura economică se corectează în timp, prin politici structurale, iar noi trebuie să dezvoltăm segmentul serviciilor, mai ales pe domeniul IT.
     Cu cât vom exporta mai mult servicii finite, cu atât vom reuși să schimbăm această structură, însă pentru moment, România este, încă, un furnizor de muncă ieftină cu valoare adăugată mică, a conchis analistul.
     *  Cristian Pârvan, PIAROM: "Avem deficit și la animale, și la produse alimentare"
     Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), susține că este evident că țara noastră consumă ceea ce produc alte state.
     Domnia sa ne-a declarat: "Țara noas­tră nu produce și, din păcate, iată că degeaba avem resurse naturale, cum este gazul metan, dacă nu mai producem îngrășăminte, nici produse petrochimice, care figurează ca valoare adăugată la gazul metan, ci îl vom arde în sobe, dacă avem noroc. Deci, deficitul este alarmant, uitați-vă că avem deficit și la animale, și la produse alimentare. De unde pretindem că asta este prioritatea și puterea și averea României, iată că importăm și mâncare mai mult decât producem și exportăm".
     Preșdintele PIAROM subliniază că avem nevoie de o altă structură economică și politici economice diferite ca să schimbăm această situație. Cristian Pârvan adaugă: "Despre acestea, însă, nu vorbește nimeni. Toată ziua discutăm doar despre venituri, salarii, des­pre pensii și pensii speciale etc., doar despre cum împărțim banii pe care nu îi avem".
     În acest sens, mediul de afaceri autohton susține că este evident că ar trebui să reîncepem să acționăm, inclusiv prin ajutoare de stat, care să fie acordate și care să îi ajute pe cei care pot deveni subfurnizori de produse sau servicii ale marilor companii, ținând seama de unele criterii, astfel încât să fie mai multă valoare adăugată realizată în țară, ne-a mai spus domnul Pârvan.
     "Situația este alarmantă, așadar, pe fondul structurii economice și a faptului că noi consumăm produse din import mai mult decât ne permitem, iar de aici avem și deficitul de balanță comercială, iar după ce UE va limita transporturile internaționale făcute de țara noastră, care compensează peste jumătate din deficitul de balanță comercială, o să ne fie și mai greu", a afirmat domnia sa.
     Așadar, în absența unor produse autohtone cu valoare adăugată și în contextul unei îngrădiri a sectorului serviciilor, deficitul de balanță comercială va avea tot mai puține soluții de compensare, astfel că va deveni unul net, ne-a explicat Cristian Pârvan.
     *  Mihai Ionescu, ANEIR: "Deficitul comercial nu este de dorit, dar nici nu reprezintă o alarmă de gradul zero, atât timp cât încă avem un excedent la balanța serviciilor"
     Mihai Ionescu, președintele Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR), este de părere că deficitul comercial de cinci miliarde de euro, înregistrat de țara noastră în primele cinci luni ale anului curent, nu este de dorit, dar nici nu reprezintă o alarmă de gradul zero, atât timp cât încă avem un excedent la balanța serviciilor.
     Domnia sa ne-a mai spus: "Sigur, un deficit de o jumătate de miliard de euro, în plus față de anul trecut, nu este atât de catastrofal, având în vedere că, în balanța serviciilor, avem excedente, care acoperă, în bună măsură, chiar dacă nu în totalitate, deficitul balanței de bunuri. Așa se explică și faptul că nu a fost o presiune prea mare pe cursul de schimb valutar, care a fost relativ constant, pentru că dacă am fi avut un deficit foarte mare, atunci exista o presiune suplimentară și se deprecia și mai mult leul".
     Totodată, președintele ANEIR remarcă faptul că exporturile continuă să crească, ceea ce înseamnă, conform opiniei sale, că economia autohtonă are, încă, rezerve substanțiale pentru a-și spori prezența pe piața internațională.
     Domnul Ionescu a adăugat: "De alt­fel, ponderea exporturilor în PIB-ul României este, încă, redusă, de numai 40%, comparativ cu media europeană (54%), ceea ce înseamnă că, în materie de exporturi, sunt mari rezerve de creștere, iar pentru asta trebuie sprijiniți exportatorii, prin mijloacele pe care statul le are la îndemână. Aici mă gândesc la programul de promovare a exporturilor și la programul de internaționalizare a IMM-urilor, ambele fiind blocate la această oră, din păcate. Blocajul este cauzat, pe de o parte, de unele defecțiuni de programare bugetară; iar cel de internaționalizare pe fondul întârzierii în modificarea OUG 8/2017, care stabilește modul de implementare al acestui program, care încă nu a fost lansat".
     Pe de altă parte, faptul că importurile cresc este un lucru generat atât de nevoia de importuri de completare pentru producția de export, știindu-se că peste două treimi din produsele de export au la bază componente din import - așadar, vrând-nevrând, dacă se majorează exporturile, se majorează și importurile - cât și din cauză că avem o cerere de consum ridicată, ca urmare a creșterilor de salarii și de pensii, precum și pe fondul accesării, într-o mai mare măsură, a fondurilor europene, care încă nu au ajuns la nivelul așteptat, dar în implementarea proiectelor de acest tip sunt necesare investiții pe care le poți realiza aducând echipamente și utilaje din import, ne-a mai spus Mihai Ionescu.
     Informațiile INS mai arată: "În perioada 1 ianuarie - 31 mai 2018, ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (48,6% la export și 37,4% la import) și alte produse manufacturate (32,4% la export și respectiv 30,8% la import)".
     Totodată, conform statisticii, valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri, în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2018 a fost de 21,5 miliarde de euro, la expedieri, și de 24,9 miliarde de euro, la introduceri, reprezentând 76,7% din total exporturi și 75,3% din total importuri.
     Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri, în aceeași perioadă, a fost de 6,5 miliarde de euro la exporturi și de 8,1 miliarde de euro la importuri, reprezentând 23,3% din total exporturi și 24,7% din total importuri, mai notează datele INS. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2018, ora 12:27)  
 Sa multumim psd-alde-udmr pt asta, se ocupa sa scape infractorii, in loc sa conduca Tara si sa gestioneze Economía correct.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 12:41)
 
 Infractori sunt șefii parchetelor care țin dosarele de mare corupție sub calorifer.
 Alianța de la guvernare tocmai ne-a scăpat de dou dintre cei mai mari infractori securiști.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.07.2018, ora 17:57)
 
 Abia astept sa vad rezultatul. Oare incepem cu petrom , capodopera psd-ului?


 
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,83 milioane lei (2,11 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a coborât cu 0,29 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 4,1141 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut astăzi la 3,10% de la 3,09%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
18.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt ieri după-amiază, pe fondul revenirii temerilor legate de escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii: SUA și China.  click să citești tot articolul
17.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri, în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, un rulaj în creștere de 61,09 milioane...  click să citești tot articolul
14.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri, în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de ieri, un rulaj în creștere de 43,41 milioane de lei, aproape dublu față de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8832
2.3788
3.0701
4.1141
0.1830
0.6237
0.2216
4.6524
5.2395
1.4389
3.5396
0.2372
0.4873
1.0836
0.0593
0.4477
0.6305
3.9764
0.2698
0.9558
0.5802
0.0546
0.3545
0.2120
2.6285
0.0393
0.1415
1.0826
0.6262
0.1225
153.8126
5.5773
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.