Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
DUPĂ PRIMELE OPT LUNI ALE ANULUI
BURSA 03.09.2018

Andrei Iacomi
 
mărește imaginea
     * Randamentul BET-TR, mai mult decât dublu față de cel al indicelui BET
     * Pierderi de circa 20% pentru Digi și MedLife
     
     BRD - Groupe Societe Generale (BRD) și OMV Petrom (SNP) reprezintă acțiunile care au adus investitorilor cele mai mari câștiguri din structura indicelui BET, referința pieței noastre de capital, după primele opt luni ale anului ambii emitenți oferind investitorilor rentabilități totale (incluzând și dividendele) de peste 20%.
     În acest timp, indicele BET-TR, cel care prin includerea dividendelor în modul de calcul oferă imaginea reală a rentabilităților celor mai lichide treisprezece acțiuni de la Bursa de Valori București (BVB), cu excepția celor cinci SIF-uri, a urcat cu 15,65%, mai mult decât dublu față de avansul marcat de BET, de 6,72%.
     Titlurile BRD au oferit investitorilor un randament total de 22,95%, mai mult de jumătate fiind dat de dividendul brut pe acțiune de 1,64 de lei (Vezi tabel).
     Anul trecut, societatea bancară a obținut un profit net la nivel individual de 1,38 miliarde de lei, rata de distribuție a dividendului fiind de 83%.
     În primul trimestru al anului 2018, BRD a obținut un rezultat net de 392 milioane de lei, în creștere cu aproape 28% față de cel obținut în primele trei luni ale anului 2017, în timp ce în primul semestru al acestui an, societatea bancară a raportat un profit net de 767 milioane de lei, cu 2,2% mai mare decât cel din aceeași perioadă a anului trecut.
     Potrivit analiștilor din piața de capital consultați în mod constant pe parcursul anului de Ziarul BURSA, evoluția activității societății banacare a fost influențată, în primele opt luni ale anului, îndeosebi, de tendința de apreciere a dobânzilor din această perioadă.
     Indicele ROBOR (rata medie a dobânzii la care băncile comerciale se împrumută între ele, în funcție de care se calculează creditele acordate în lei) a crescut constant de la începutul lui 2018 și până la finalul lunii august a acestui an, ROBOR la trei luni urcând de la 2,05% pe data de 29 decembrie 2017, la 3,22% la data de 31 august 2018.
     De asemenea, în acest an, Banca Națională a României (BNR) a crescut de două ori rata dobânzii de politică monetară, până la nivelul de 2,5%, după ce, pe tot parcursul anului 2017, rata dobânzii a fost de 1,75%.
     Acțiunile SNP au oferit investitorilor un randament total de 21,68%, în perioada 29 decembrie 2017 - 31 iulie 2018, cea mai mare pondere în rentabilitatea titlurilor SNP fiind dată de aprecierea cotației.
     Evoluția prețului petrolului pe plan internațional, rezultatele financiare bune precum și aprobarea unui dividend brut de 0,02 lei/titlu din rezultatul anului 2017 reprezintă principalele elemente care au susținut cotația SNP în primele opt luni din 2018, au apreciat analiștii.
     În acest interval, prețul sortimentului de țiței Brent, relevant pentru piața europeană, a crescut cu circa 16,5%, în timp ce pe piața americană, petrolul West Texas Intermediate (WTI) a urcat, după primele opt luni din 2018, cu 15,8%.
     OMV Petrom a obținut, în primul trimestru al acestui an, un profit net consolidat de 854 milioane de lei, în creștere cu 38% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce pentru primul semestru, rezultatul net al grupului petrolier a fost de 1,288 miliarde de lei, în creștere cu 6% în raport cu rezultatul obținut după primele șase luni ale anului trecut.
     În anul 2017, emitentul a obținut un profit net de 2,481 miliarde de lei, în creștere cu 139% față de rezultatul din 2016.
     Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au livrat un randament total de 19,78%, mai mult de trei sferturi din această rentabilitate fiind dată de dividendul de 4,99 lei/titlu (4,34 lei/unitate fiind aferent rezultatului anului 2017 și 0,65 lei/acțiune celui reportat), pe care producătorul de gaze naturale controlat de Statul Român l-a distribuit în acest an, ca urmare a memorandumului Guvernului privind distribuirea a minimum 90% din rezultatul aferent anului trecut sub formă de dividend către companiile pe care Statul le are în portofoliu.
     Cu un randament total de 16,92%, acțiunile Banca Transilvania (TLV) reprezintă ultimele titluri din structura principalului coș de acțiuni al pieței noastre de capital ce au obținut, după primele opt luni ale anului, o rentabilitate peste cea marcată de BET-TR.
     Pe lângă câștigul obținut din aprecierea cotației și dividend, deținătorii de titluri TLV au beneficiat, la începutul lunii august, și de acțiunile gratuite distribuite de societatea bancară ca urmare a operațiunii de majorare de capital cu suma de 471,04 milioane de lei, prin emisiunea de acțiuni noi, operațiune de piață ce s-a realizat prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anului 2017, banca din Cluj distribuind gratuit către acționari 11 titluri noi la 100 de titluri deținute.
     Cea mai mai mare pierdere din cadrul indicelui BET, după primele opt luni ale anului, a fost înregistrată de acțiunile DIGI Communications NV (DIGI), a căror cotație a coborât cu 23,68%, iar incluzând și dividendul, de 0,35 lei/unitate, titlurile operatorului de telecomunicații au un randament negativ de 22,76%, de la începutul anului și până pe 31 august 2018.
     Potrivit analiștilor, principalele motive ce au cauzat această depreciere sunt gradul mare de îndatorare a operatorului de telecomunicații, de circa 90%, într-o perioadă de creștere a dobânzilor, precum și existența, în permanență, a unor oportunități mai bune de investiții, la BVB.
     Nici acțiunile prestatorului de servicii medicale MedLife (M) nu s-au descurcat cu mult mai bine, investitorii în titlurile M suferind o pierdere de 19,35%, de la începutul anului și până în prezent.
     Lipsa dividendelor, gradul mare de îndatorare al emitentului (de circa 70%), precum și lichiditatea redusă a titlurilor la BVB reprezintă cauzele identificate de analiști pentru picajul cotației M.
     De menționat că, performanța în ansamblu a pieței din acest an este inferioară celei din primele opt luni ale lui 2017, când BET afișa un avans de 13,65%, în timp ce BET-TR urca cu 21,94%, principala cauză pentru evoluția mai slabă a referinței pieței noastre de capital din 2018 fiind, potrivit analiștilor, incertitudinea din spațiul public privind viitorul Pilonului II de pensii, cel mai mare investitor instituțional de la BVB. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2018, ora 07:26)  
 Frumos.


 
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 43,4 milioane lei (9,34 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a coborât cu 2,26 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a apreciat la 4,1351 lei
      Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6559 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,40 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6519 lei.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.