Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
EUROSTAT:
BURSA 17.05.2018

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     *  Florian Libocor: "O țară întreagă nu înțelege că, acum, cu 1.400 de lei nu mai este în măsură să cumpere aceleași bunuri și servicii pe care le cumpăra în urmă cu un an cu o mie de lei"
     *  Vasilescu, BNR: "Dobânda și inflația sunt surori siameze"
     
     Rata anuală a inflației înregistrată de țara noastră în luna aprilie a atins cea mai mare valoare din Uniunea Europeană (UE), respectiv 4,3%, evidențiază Eurostat. Alături de Româ-nia, pe primele locuri ca nivel al inflației se află Slovacia (cu 3%) și Estonia (2,9%), în timp ce statele cu cea mai scăzută inflație sunt Cipru (minus 0,3%) și Irlanda (minus 0,1%).
     În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut, în aprilie, la 1,2% și în UE la 1,4%, de la 1,3%, respectiv 1,5% în martie, conform Eurostat.
     Economistul-șef al BRD, Florian Libocor, este de părere că românii nu înțeleg că, în prezent, pot cumpăra mai puține decât acum un an, chiar dacă salariile lor au fost majorate: "Din păcate, și îmi cer scuze dacă cineva se va simți într-un fel sau altul, din păcate, din cauza nivelului de educație extrem de jos, oricum ai spune-o, oamenii nu vor înțelege. Motiv pentru care vor fi întotdeauna ținta perfectă pentru o capcană populistă. Din păcate, oamenii nu pot să înțeleagă. Trebuie să înțeleagă o țară întreagă, iar țara înțelege că i-a crescut salariul cu 40% spre exemplu, de la 1.000 la 1.400 de lei, nu înțelege că acum cu 1.400 de lei nu mai este în măsură să cumpere aceleași bunuri și servicii pe care le cumpăra acum un an cu o mie de lei".
     Conform economistului, citat de Agerpres, este ca și cum i-ai explica unui copil că este periculos să se joace cu chibrituri, când el nu știe ce este focul.
     Libocor i-a îndemnat pe români să facă un calcul - câtă pâine cumpără acum cu salariul mărit și câtă pâine cumpărau înainte să li se mărească salariul - și le-a trimis guvernanților o avertizare - "să aibă grijă, deoarece cu aceeași măsură cu care măsoară ei acum, vor fi și ei măsurați".
     Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naționale a României (BNR), a subliniat: "Sper că majorarea salariilor va avea și un efect benefic imediat, în condițiile în care 3,5 milioane de locuitori au plecat din România. Și au plecat oameni care sunt în stare să plece, adică cei mai inventivi, cei mai întreprinzători și cei mai curajoși. Și-au luat viața în spate și s-au dus în lume. Trebuie să fim atenți, că noi îi așteptăm înapoi, dar dacă ne uităm la statistici vedem că în 2007-2008 trimiteau câte 7-8 miliarde de euro în țară, acum trimit sub 5 miliarde de euro. E limpede ce s-a întâmplat: ei s-au instalat acolo, și-au luat copiii, i-au dat la școală acolo, și-au făcut asigurări medicale și atunci ce mai trimit acum este în primul rând rezultatul unui reflex și grija pentru cei rămași aici, care nu vor merge niciodată cu ei, adică părinți, bunici, bătrâni".
     Dobânda și inflația sunt indicatori aflați în strânsă legătură, iar Banca Națională a României a învățat să intervină psihologic în piață, cu efecte imediate asupra prețurilor, care încep să scadă, a completat Adrian Vasilescu, explicând: "Unele voci care critică BNR spun: ce bancă e asta, care ne-a dat inflație mare și dobândă mare? Parlamentari, prezenți continuu în dezbaterile televizate, pun mereu această întrebare. Dar dobânda și inflația sunt surori siameze. Practic, inflația mare cere o dobândă mare. Altă critică - BNR ne face această inflație de bună înțelegere cu Guvernul. Cum s-au înțeles ei? Guvernul să se facă că presează BNR că nu face și nu drege, iar BNR să facă o inflație mare ca să mănânce din creșterea de salarii, pentru că Guvernul nu mai are bani. Aberație mai mare ca asta nu există", a sus-ținut Vasilescu, continuând: "După fiecare șoc, pentru că aici este ca în chirurgie - nu faci o operație în timpul crizei - o intervenție pe șoc, pe prețuri care explodează la energie electrică, la energie termică, la combustibil, la gaze, orice intervenție este inutilă. Aștepți să treacă șocul și vin două luni în care ai coborât inflația. Și vine iar un șoc și iar nu intervii în șoc sau dacă intervii trebuie să fii sigur că intervenția poate să cadă bine".
     Conform domnului Vasilescu, experiența arată că politica monetară a băncii centrale are efect asupra prețurilor, dar cu o întârziere de patru-cinci luni, chiar și mai lungă.
     "BNR a mai învățat ceva, pe cursul de schimb. De multe ori, pentru a aduce cursul de schimb în limite normale, nu trebuie să umble la rezerve, să scoată sute de milioane de euro și să intervină pe piață. Intervii cu un efect psihologic. De foarte multe ori, intervențiile pe piața valutară ale BNR sunt doar un zornăit de rezervă, care arată pieței că BNR este gata să intervină. Acesta este efectul psihologic. Din faptul că politica monetară acționează cu întârziere, efectele se produc cu întârziere. Dar efectul psihologic se produce imediat, iar toate aceste căderi de prețuri după șocurile respective sunt rezultatul unor efecte psihologice ale intervenției BNR".
     Spre deosebire de Fed sau de Banca Centrală Europeană, care au dus dobânzile spre zero, BNR a anticipat climatul inflaționist și a păstrat dobânda de 1,75% timp de câțiva ani, până în ianuarie 2018, a reiterat Adrian Vasilescu.
     "Știm că avem dobândă de 2,5%, dar nu știm cum va fi inflația în mai și iunie și să sperăm că nu vom avea în iulie un nou șoc cu care să începem un nou trimestru", a subliniat reprezentantul BNR.
     Rata anuală a inflației a ajuns la 5,2%, în luna aprilie, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Acestea arată că, în aprilie față de martie, cel mai mult a crescut prețul gazelor, cu 4,26%.
     Diferența dintre cifrele INS și cele ale Eurostat vine din faptul că cele două entități utilizează metodologii distincte. "Eurostat calculează un indice armonizat al prețurilor de consum, având alte ponderi în coșul de consum față de INS", ne-a explicat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
     Așteptările analiștilor economici arată o inflație mare pe tot parcursul verii, după care evoluția prețurilor de consum va începe să aibă un trend descrescător. Ionuț Dumitru esti-mează că vârful inflației va fi de 5,2%, până în luna septembrie, când aceasta va scădea la 4,7%. Până la finalul anului în curs, rata inflației va ajunge la 3,6%, ca urmare a efectelor de bază.
     Prognoza ratei inflației pentru anul în curs a fost revizuită în sus de către Banca Națională a României (BNR), de la 3,5% la 3,6%, estimându-se un nivel de 3%, în scădere de la 3,1%, pentru decembrie 2019. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Votantii ciumei rosii
    (mesaj trimis de Paul în data de 17.05.2018, ora 00:33)  
 Nu-ti cere scuze, nu ai nicio vina. Toata prostimea care a votat ciuma rosie nu va intelege niciodata scurta lectie de economie pe care ai expus-o. Si cealalta prostime care n-a iesit la vot a facut ca ciumatii rosii sa castige alegerile si acu' dupa ei prapadul! Isi indeasa in buzunare ceea ce fura cu nerusinare si vor sa dea legi care sa-i scape de parnaie! Penalilor ce sunteti!


 
  1.1.   Ceilalți ce votează?  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Anonim , in data de 17.05.2018, ora 06:13)
 
 Votanții ciumei roșii au votat si au castigat, bugetarii in special. Dar ceilalți votanți nu au avut ce sa voteze si nu au votat. Așa ca nu mai criticați votanții ciumei roșii degeaba, ei au fost mai inteligenți decât ceilalti


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.05.2018, ora 08:35)
 
 Securitatea legiferează secret, peste Constituție, abuzează, fură și plătește propagandă securistă pentru format caractere mici de intelectuali wannabe, care știe să scrie și să citește.


 
  1.3.   ce securitate ? :)  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de un guru , in data de 17.05.2018, ora 10:34)
 
 Mai vezi tu mare securitate in tara asta ? Poate insecuritate ...A doua migratie dupa Siria spune tot.Plus migratia in Madagascar , Serbia, Costa Rica in dosare cu milioane de dolari paguba.Scapau astia de Securitatea lui Ceasca ? Nu cred.


 
  1.4.   un om destept !  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de un guru , in data de 17.05.2018, ora 10:38)
 
 Bravo , anonimule ! Deci avem ciuma care da (unora) si ciuma care ia ( de la toti) .Sa votam bine , zic ! :) Ciuma de fapt e prostia si coruptia si e peste tot ...


 
  1.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.05.2018, ora 12:10)
 
 Da, da altii sunt de vina nu Cei de la putere. Hai sa inventam vinovati ca sa justificam prapadul, furturile si legile date pentru a scapa vinovatii.


 
  1.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.05.2018, ora 15:29)
 
 Coaliția legiferează și corectează abuzurile Securității. Sistemul mafiot este tot acolo și încă se chinuie să împiedice corectarea abuzurilor Securității.
 PNL, USR și Iohannis resping și contestă zilnic.
 Prăpădul a fost monitorizat de către SRI până când s-a gândit să-l protejeze pentru corporații și pentru firmele de casă.
 De ce oare urlați zilnic din cauza salariilor? Unde sunt investițiile în firmele de casă? Vă este foame?


 
  1.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.05.2018, ora 15:55)
 
 Ia-ti ma securistule medicamentele si nu mai elucubra. PSDALDE #ciumarosie stie oricine, puteti minti cat vreti in rest.


 
  1.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.05.2018, ora 18:47)
 
 Medicamentul este imunoserei și trebuie să-l ia România.
 Propaganda securistă va muri de foame, se vede deja pe fața lui Mălin Bot, dar trebuie să facem acest sacrificiu.
 Deci nu de ciumă trebuie să-ți faci tu griji. Pune niște cartofi deoparte.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 17.05.2018, ora 05:52)  
 imperiul valahilor ( a 4 a Roma) cade sub povara egoismului si a cautarii gloriei desarte!


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 17.05.2018, ora 07:21)  
 Care dobinda are legatura cu inflatia , domnule Vasilescu , cea la imprumuturi doar ? L a economisire surorile sunt vitrege !


 
  3.1.   si castiguri in autoturisme :))  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de un guru , in data de 17.05.2018, ora 10:19)
 
 Aia de pe libretul de economii CEC :))


 
4.  Salar 2200 lei
    (mesaj trimis de anonim în data de 17.05.2018, ora 07:36)  
 În mână 1200.


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 17.05.2018, ora 09:11)  
 s-au activat slugile,hai criticati caci la sfirsitul anului o sa stati cu ,coada intre picioare,prezicatorilor


 
  5.1.   asa e :)  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de un guru , in data de 17.05.2018, ora 10:29)
 
 Va fi rau cand toti vor crede ca e bine :) De ex dl Libocor era optimist in 2008 pe un post tv economic si a venit criza :)


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de un guru în data de 17.05.2018, ora 10:17)  
 Libocor se gandea la Argentina :) Altfel nu inteleg cum naiba cumperi acum cu 1400cat cumparai cu 1000 lei acum un an :)))


 
  6.1.   Halatu cat e halatu ?  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de un guru , in data de 17.05.2018, ora 10:21)
 
 Vreau formula aia din care i-a iesit rezultatul dl Libocor ! :)))


 
  6.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de stefan , in data de 17.05.2018, ora 12:31)
 
 Asa sunt anal-istii cei mai buni matematicieni - dobanda 40% la suta pe an. daca li se permite la toti anagramatii sa publice orice ineptii.De ce oamenii deponenti in banci nu cauta sa faca alceva cu banii decat sa-i depuna cu 0,5-1% ?
 Se vorbeste mult de ciuma rosie.Intrebare- daca cel cu salariul minim pe economie castiga 650 Lei/luna acum 2 ani si acum are 1200lei/luna pe cine credeti ca vor vota ( sunt din start cel putin 30% din angajati+ bugetarii cu toata inflatia de asa zisa 5%. Concluzia care e?


 
7.  fără titlu
    (mesaj trimis de d.i. în data de 17.05.2018, ora 13:48)  
 am obosit vazand atatia "dăstepti"! lasati neica fasolea curata si suflati-va mucii in batista! inflatia nu mai este de sorginte monetara, operatiunile de open market prin care se monetizeaza creditele finantate din moneda de cont nu mai sunt valabile?? papagalilor!


 
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
ADEVĂRATA SOLUȚIE PENTRU STOPAREA ÎNCĂLZIRII GLOBALE ANTROPICE ESTE IGNORATĂ DE AUTORITĂȚI
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
175 milioane metrii cubi de apă
Jurnal Bursier
22.10.2018
     * Rulaj de 39,86 milioane de lei
     Șapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în teritoriul pozitiv, în contextul...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza rezultatelor financiare dezamăgitoare raportate de unele companii din sectorul auto și cel al...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9000
2.3862
3.1229
4.0936
0.1803
0.6256
0.2275
4.6669
5.3090
1.4425
3.6267
0.2387
0.4937
1.0844
0.0620
0.4512
0.7209
4.0761
0.2832
1.0953
0.5880
0.0555
0.3598
0.2131
2.6831
0.0394
0.1447
1.1097
0.6282
0.1249
160.9953
5.6653
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.