BURSA 11.10.2018

 

 

Călin Rechea
 
mărește imaginea
Ilustrație de MAKE
Călin Rechea      Institutul Național de Statistică a dezamăgit Banca Națională, din nou, prin raportarea unei creșteri peste așteptări a prețurilor. În septembrie 2018, indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu o rată anuală de 5,03%, după un avans de 5,06% în luna precedentă, pe fondul unei creșteri lunare de 0,47%.
     Din punct de vedere al componentelor IPC, prețurile alimentelor au înregistrat cea mai mare creștere lunară în septembrie 2018, de 0,83%, iar creșterea anuală s-a accelerat până la un maxim al ultimilor 5 ani, de 4,44%, după o creștere de 4,15% în luna precedentă (vezi graficul 1).
     Prețurile produselor nealimentare și-au temperat creșterea anuală până la 6,55%, de la 6,78% în luna anterioară, aproa­pe de maximul ultimilor 8 ani, pe fondul unei creșteri lunare de 0,32%.
     Serviciile au avut cea mai mare contribuție la "temperarea" mediei lunare a inflației, printr-o creștere de 0,26%, care a condus la o creștere anuală de 2,54%, după un avans de 2,61% în luna precedentă, în condițiile în care reprezintă sectorul cel mai "vulnerabil" față de puterea de cumpărare a consumatorilor.
     În raportul asupra inflației din februarie 2018, BNR anticipa o rată a inflației de 4,8% la sfârșitul T3 2018, iar pentru sfârșitul anului de 3,5%, limita superioară a intervalului țintă.
     Ultimul raport asupra inflației, cel din august 2018, a inclus o ușoară revizuire în creștere a inflației din trimestrul al treilea, până la 4,9%, pe fondul readucerii prognozei pentru sfârșitul anului la 3,5%, după o creștere la 3,6% în raportul asupra inflației din luna mai 2018.
     După cum se observă, toate prognozele BNR au subestimat creșterea prețurilor de consum în primele trei trimes­tre ale anului curent, iar accentuarea dezechilibrelor externe, reflectate de evoluția deficitului comercial, indică o creștere a presiunilor inflaționiste în perioada următoare.
     Conform ultimelor date de la INS, deficitul comercial al României, exprimat în euro, a crescut cu o rată anuală de 14% în primele opt luni ale anului, în timp ce valoarea în lei arată o creștere de 16,6%.
     Din păcate, INS nu raportează și un indice al prețurilor importurilor și exporturilor pentru a avea o situație mai clară a presiunilor inflaționiste din exterior, așa cum fac birourile de statistică din Germania sau Statele Unite.
     În ceea ce privește Germania, prețurile importurilor par să reprezinte o problemă, deoarece Destatis (Biroul Federal de Statistică) a întârziat raportarea acestora cu cel puțin două săptămâni, iar recent problemele par să se fi extins și la nivelul prețurilor en-gros din economie. Oare i-au speriat cifrele din august 2018 pe statisticienii oficiali din Germania?
     Se poate, însă la noi nu există decât certitudini. Într-un discurs ținut cu ocazia deschiderii anului universitar la Universitatea din Craiova, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea a declarat că "Banca Națională apără stabilitatea prețurilor, stabilitatea financiară și stabilitatea cursului de schimb", iar "ținta de inflație va fi atinsă și în 2018, când estimăm că va fi, la sfârșitul anului, 3,5%, pentru a se reduce spre 3% în 2019".
     Mai mult, "pentru a menține stabilitatea prețurilor a fost nevoie până acum de 3 creșteri de dobândă, de la 1,75% la 2,5% - dar acesta este un cost de oportunitate necesar pentru păstrarea credibilității cursului de schimb", după cum a mai precizat Liviu Voinea.
     Dar unde este stabilitatea prețurilor, când rata lor anuală de creștere este mai mare de 5%? Nici dacă apelăm la rata medie, inflației din ultimele 12 luni, de 4,5%, nu se poate face o astfel de afirmație, în condițiile în care aceas­ta a crescut de la 4,2% în august 2018.
     Viceguvernatorul Voinea a mai declarat că "BNR este independentă, dar asta nu înseamnă că ea nu dă socoteală".
     Dar cum poate fi proclamată independența băncii centrale, când a devenit tot mai evident că dobânda de politică monetară ar fi trebuit să fie majorată pentru temperarea presiunilor inflaționiste, astfel încât să nu ajungem într-o situație similară cu cea din Turcia, unde majorări cu multe puncte procentuale nu au fost suficiente pentru stăvilirea inflației, deoarece au venit prea târziu?
     În acest context a fost publicată minuta ședinței de politică monetară din 3 octombrie 2018, unde se precizează că s-a înregistrat o frânare neașteptată a cererii de consum, diminuarea puternică a ritmului de creștere a economiei față de anul trecut, reamplificarea gradului de tensionare a pieței muncii în T2 2018 și "sporirea" contribuției negative a investițiilor la dinamica Produsului Intern Brut, similară "contribuției" negative a exportului net.
     Cu toate că viceguvernatorul Voinea a declarat că independența BNR nu înseamnă că "ea nu dă socoteală", minuta ultimei ședințe de politică monetară arată că instituția monetară a statului român face eforturi deosebite pentru a-și declina orice responsabilitate privind evoluția economiei.
     Cum vor arăta presiunile inflaționiste în lunile următoare?
     Dacă rata lunară medie a inflației se va situa între 0,1% și 0,5%, atunci rata anuală a inflației din septembrie 2019 se va încadra între 1,21% și 6,17%, după o accelerare semnificativă în T3 2019 (vezi graficul 2).
     În octombrie 2018, rata anuală a inflației va înregistra o scădere semnificativă, până la 4,5%, chiar dacă avansul lunar va fi de 0,75%, media lunară a creșterii prețurilor din T4 2017.
     Pentru o inflație de 3,5% la sfârșitul acestui an, conform prognozei BNR din ultimul raport asupra inflației, media lunară a creșterii prețurilor trebuie să fie de cel mult 0,26% în perioada octombrie 2018 - decembrie 2018.
     O medie a inflației lunare de 0,3% va conduce la o creștere anuală a prețurilor de consum până la 3,66% în septembrie 2019, în timp ce o medie lunară de 0,75% înseamnă o rată a inflației de 9,4% pentru aceeași lună a anului viitor.
     În acest context, economia noastră are nevoie de mai multe miracole care să "acționeze" concertat, astfel încât banca centrală să poată menține iluzia controlului prețurilor.
     La final trebuie să reamintesc avertismentul pe care l-am repetat în mai multe articole anterioare: o rată a inflației de 2% nu reprezintă sub nicio formă stabilitatea prețurilor, așa cum sus­țin băncile centrale, pentru că o funcție exponențială cu exponentul 0,02 înseamnă o dublare a nivelului său inițial după 35 de iterații. Dacă inflația anuală este de 5%, prețurile se dublează în circa 14 ani.
     Oare suntem pregătiți pentru vremurile interesante care vor veni? 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2018, ora 03:22)  
 Ati observat ca BNR angajeaza in dra ci ..posturi peste posturi..nelimitate. Bine daca nu ai relatii stabile degeaba. Treci la proba scrisa ..poti sa iei si nota 200 ca la interviu nu ai sanse, te resping prin propozitia " Ne pare rau nu ati fost selectat" si gata. 2 ani nu mai ai dreptul la nimic legat de angajare in BNR. Dragut


 
2.  Preturile la mancare au crescut in draci
    (mesaj trimis de Cris în data de 11.10.2018, ora 08:59)  
 Ma uitam ieri in Carrefour, bananele au crescut de la 4 lei la 8 lei in doar o luna. La fel, o mare parte din celelalte bunuri de stricta necesitate pe care le cumpara romanul. Astfel de cresteri nu pot fi puse integral pe seama cursului de schimb, e vorba de-o escrocherie a celor care vor sa se imbogateasca pe spinarea populatiei.


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.10.2018, ora 09:27)
 
  Eu am cumparat ieri banane din supermarket la 4,49 lei.
  Pretul cartofilor a crescut cu 22% in septembrie si a "stricat" inflatia anuala. Ce frumos spune ZF, cartoful este cosmarul din septembrie al guvernatorului.
  Nu cred ca este cazul sa ne alarmam prea tare cu inflatia , consumul populatiei a intrat in scadere abrupta si asta se va vedea in preturile volatile. Imobiliarele au luat si ele o pauza. Ce ma sperie pe mine sunt deficitele gemene, atat de dragi guvernarii actuale... si ma intreb cine va plati factura . Ca de obicei , cred ca victime colaterale vor fi detinatorii de economii si investitii in lei.


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.10.2018, ora 10:33)
 
  Olguta Vasilescu: Impactul financiar a noii legi a pensiilor va fi în anul 2019 de 8,4 miliarde de lei, în 2020- 24, 8 miliarde , în 2021- 58 de miliarde, iar în anul 2022 - 81 de miliarde.
  Deci , ca sa traducem , statul va plati 8,4 mld lei in plus in 2019 fata de ceea ce plateste acum , si acum oricum bugetul de pensii este puternic pe deficit...
  In 2021 statul va plati la pensii in plus fata de 2018 cu 58 mld lei ( 12,3 mld euro la cursul de acum). Stau si ma intreb , de unde cred ei ca o sa scoata sumele astea fabuloase ?


 
  2.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.10.2018, ora 13:11)
 
 .....Varza a crescut cu peste 33 % fdata de anul trecut ( 1,5 lei la 2 lei }. Vorbesc acum de varza.....deoarece populatia cumpara pentru a o pune la butoi { sarmale de craciun }


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2018, ora 09:54)  
  BNR se lupta si face lobby la ministerul de finante,toti pensionarii sa fie obligati sa ia pensia pe card.....


 
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
ADEVĂRATA SOLUȚIE PENTRU STOPAREA ÎNCĂLZIRII GLOBALE ANTROPICE ESTE IGNORATĂ DE AUTORITĂȚI
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
175 milioane metrii cubi de apă
Jurnal Bursier
23.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs ușor pozitiv ieri, pe fondul redresării pieței din Italia, generată de faptul că agenția de rating Moody's a informat că nu va retrograda imediat țara...  click să citești tot articolul
23.10.2018
BVB
     * Rulaj de doar 28 milioane de lei
       * Rulaj de doar 28 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat un debut pozitiv de săptămână din punctul de vedere al cotațiilor, șapte dintre cei nouă...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     * Rulaj de 39,86 milioane de lei
     Șapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în teritoriul pozitiv, în contextul...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza rezultatelor financiare dezamăgitoare raportate de unele companii din sectorul auto și cel al...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 22 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8814
2.3863
3.0994
4.0659
0.1807
0.6256
0.2259
4.6671
5.2855
1.4444
3.5941
0.2397
0.4927
1.0873
0.0621
0.4516
0.7172
4.0557
0.2831
1.0917
0.5844
0.0552
0.3584
0.2103
2.6694
0.0394
0.1443
1.1042
0.6279
0.1238
159.4364
5.6439
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.10.2018
THE VENICE COMMISSION CLAIMS:
     * Klaus Iohannis is asking for the resignation of Tudorel Toader as minister of Justice
     * Ludovic Orban: "We are at risk of saying goodbye to Schengen, and goodbye to European funds"
     
     On Friday, the Venice Commission passed the report concerning the amendment of the laws of justice and the criminal legislation by the PSD-ALDE majority parliamentary coalition. In its opinion, the Commission expresses its concern over the fact that many of the changes made to the Criminal Code and the Criminal Procedure Code in Romania seriously weaken the effectiveness of the criminal justice system when it comes to fighting corruption, violent crimes and organized crime.  click here to read the entire article
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
.