Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
MARIUS BUDĂI:
BURSA 14.03.2018

E.O.
 
mărește imaginea
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României
     *  BNR prognozează o creștere a inflației la 4,9% în primul trimestru din acest an, respectiv la 5,1%, în al doilea trimestru
     *  Budăi: "FMI nu a venit la noi să ne tragă de urechi, Fondul este obligat să ne evalueze anual"
       Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), atrage majorarea prețurilor, prin prezentarea nivelului la care va ajunge rata inflației, este de părere social-democratul Marius Budăi, președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților. Acesta susține că agenții economici cresc anticipat prețurile, precizând, citat de Agerpres: "O să am o părere un pic contondentă cu domnul guvernator al Băncii Naționale și o să vă spun că, din punctul meu de vedere, ca președinte al Comisiei de buget-finanțe, atunci când guvernatorul Ro­mâniei iese și spune că vom avea o inflație de 4,3% nu face altceva decât să atragă o mărire a prețurilor pentru că fiecare - și am discutat cu cei din mediul privat - a primit un semnal de alarmă și atunci ei au zis: «Băi, noi nu mai așteptăm aprilie, mai, iunie. Majorăm de acum prețurile»".
     Domnul Budăi ne-a spus că, prin prognozele făcute, Guvernatorul BNR poate să creeze o oarecare panică în piață.
     Banca Națională a României a revizuit în creștere, de la 3,2% la 3,5%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an. Pentru finele lui 2019, BNR estimează o rată a inflației de 3,1%. Rata anuală a inflației a urcat la 3,32%, în luna decembrie 2017, adică la cel mai înalt nivel de după august 2013, când atingea 3,67%.
     Raportul BNR aspra inflației din luna februarie 2018 arată o creștere a indicelui prețurilor de consum la 4,9% în primul trimestru din acest an și apoi la 5,1%, în al doilea trimestru din 2018.
     Mugur Isărescu a explicat că majorarea inflației în prima parte a acestui an se va produce pe un efect de bază cauzat de faptul că în lunile ianuarie și februarie 2017 au fost înregistrate scăderi de prețuri: "Dacă mai avem în vedere și majorările de prețuri din a doua jumătate a anului precedent, vedem de unde apar cele 4,5% - 5%, cât vom vedea în indicele de preț. Altminteri, prognoza noastră este foarte calmă. Dacă nu avem factori externi, creșterile lunare vor fi, începând cu primăvara acestui an, efectiv limitate. Cifra care o să apară și o să vă tulbure de fiecare dată la Statistică va fi însă 4,5 - 4,8%. Și repetată în fiecare lună creează anticipațiile inflaționiste. Când se stinge acest efect de bază? Se stinge în partea a doua a anului când se împlinesc 12 luni și când creșterile masive, 1,3% din octombrie 2017, ies din indicele de calcul".
     Rata anuală a inflației a urcat, în februarie 2018, la 4,7%, de la 4,3% în ianuarie 2018, conform Institutului Național de Statistică (INS), publicate ieri. Acesta arată: "Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2017 - februarie 2018) față de precedentele 12 luni (martie 2016 - februarie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,1%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 1,6%".
      Prețul mărfurilor alimentare au crescut cu 3,74% și a celor nealimentare cu 6,27%, comparativ cu luna februarie 2017.
     Potrivit sursei citate, față de luna ianuarie 2018, prețurile au urcat cu 0,3%, în condițiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 0,61%, cele nealimentare cu 0,13%, iar serviciile cu 0,18%. Față de luna decembrie 2017, prețurile au urcat cu 1,08%, în februarie 2018, în condițiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 1,25%, cele nealimentare cu 1,21%, iar serviciile cu 0,5%.
     *  Inflația, deficitul bugetar și structura creșterii economice - în atenția FMI
     Inflația reprezintă unul dintre subiectele de interes pentru delegația Fondului Monetar Internațional (FMI), care se află în țara noastră. Marius Budăi a discutat, ieri, în cadrul comisiei pe care o conduce, cu oficialii Fondului, printre subiectele de pe ordinea de zi regăsindu-se atât nivelul deficitului bugetar, cât și structura creșterii economice. Budăi a menționat "Au fost discuții interesante. Ei ne-au prezentat îngrijorările lor. Ne-au și felicitat pentru creșterea economică. Ne-au cerut date suplimentare pe care le-am pus la dispoziție, cu cifre, cu nume, cu ramuri separate. Am folosit în prezentarea pentru Fondul Monetar Internațional cifre publicate de Banca Națională a României, de Institutul Național de Statistică, de Comisia Europeană și nu în ultimul rând de Eurostat. Au fost mulțumiți la sfârșitul discuției, zic eu, deoarece au văzut că multe din cele ridicate de colegii noștri din opoziție nu s-au transferat și nu s-au adeverit și în cifre. Au spus, la sfârșitul discuției, că vom rediscuta la sfârșitul misiunii, după ce se vor întâlni cu toți factorii și cu toți decidenții din România".
     Parlamentarul a menționat că reprezentanții delegației FMI au fost interesați în ce măsură creșterea noas­tră economică este sustenabilă, precum și dacă aceasta este bazată pe consum.
     Printre altele, domnul Budăi ne-a spus că cifrele prezentate FMI sunt cele oficiale, din rapoartele BNR, INS, CE și Eurostat, componentele inflației cu care se confruntă țara noastră fiind atât de ordin intern, cât și extern.
     Potrivit lui Marius-Constantin Budăi, delegației FMI i-au fost prezentate trei inițiative: banca de dezvoltare, legea achizițiilor publice și legea parteneriatului public-privat: "Le-am prezentat ceea ce vrem să modificăm prin Legea achizițiilor publice. Să preluăm acel model german de Lege a achizițiilor publice și acel model de lege, vă spun acest lucru în premieră, astăzi am discutat de parteneriat public-privat pe modelul Slovaciei, să-l adaptăm la situația din România".
     Parlamentarul a ținut să menționeze că "FMI nu a venit în țara noas­tră ca să ne tragă de urechi", precizând: "Noi suntem membri cu drepturi depline ai FMI, iar acesta are obligația să vină și să ne facă această evaluare în fiecare an".
     Claudiu Năsui, membru al USR, a declarat că delegația FMI a atras atenția asupra faptului că avem o creștere economică bazată în mare parte pe consum, că nu este sustenabilă și că a venit odată cu explozia deficitelor bugetar și structural.
     Potrivit celor mai recente date ale INS, creșterea noastră economică în ultimul trimestru din 2017 a urcat cu 6,9% pe seria brută și cu 7% pe seria ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară de anul trecut. PIB-ul estimat pentru anul 2017 a fost de 856,351 miliarde de lei prețuri curente, în creștere - în termeni reali - cu 7% față de anul 2016. Creșterea a fost generată, în principal, de cheltuiala pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 10,3% contribuind cu 6,4% la avansul PIB. Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 24,3 miliarde de lei, respectiv 2,88% din Produsul Intern Brut (PIB), în 2017. 

     *  Guvernatorul BNR a răspuns interpelării lui Marius Budăi
     Marius Constantin Budăi i-a adresat, recent, unele întrebări Guvernatorului BNR Mugur Isărescu, deputatul făcând referire la articolul publicat de domnul Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR, pe platforma opiniibnr.ro, cu titlul "Îngrijorările domnului profesor Socol referitoare la vinovatul de serviciu".
     Marius Constantin Budăi precizează, în textul interpelării: "În pofida «disclaimer»-ului menționat pe platforma menționată, potrivit căruia articolele publicate pe site-ul «OpiniiBNR.ro» reprezintă doar puncte de vedere personale ale unor specialiști BNR, care nu ar reflecta poziția oficială a Băncii Naționale a României, vă mărturisesc că îmi vine greu să fac o delimitare între aceste opinii personale ale domnului Lucian Croitoru și poziția sa oficială de consilier personal al Guvernatorului BNR.
     Această dificultate este accentuată de faptul că domnul consilier Lucian Croitoru exprimă poziții care contestă datele oficiale prezentate de Banca Națională a României. Așadar, dacă poate fi de înțeles caracterul personal al interpretărilor pe care le pot avea specialiștii BNR asupra unor date oficiale prezentate de această instituție, este foarte greu de explicat când aceștia contestă pur și simplu aceste date oficiale al Băncii Naționale a României. (...) Este foarte greu ca un cititor al acestor opinii personale să facă abstracție de calitatea oficială a domnului Lucian Croitoru de consilier al Guvernatorului BNR și să nu se întrebe dacă dânsul nu are cumva acces la alte date decât cele prezentate oficial sau dacă nu cumva domnia sa și consideră că datele BNR nu sunt foarte precise, ceea ce, în mod evident, afectează imaginea acestei instituții și poate induce confuzie în sistemul bancar din România".
     Șeful Băncii Centrale i-a răspuns parlamentarului, menționând că poziția domnului Lucian Croitoru reprezintă o părere personală și nu poziția BNR, după cum ne-a spus Marius Budăi. Domnia sa ne-a declarat: "Am formulat din nou o opinie, ca răspuns la scrisoarea BNR, pe care o voi retrimite Guvernatorului Băncii Naționale, cu speranța că voi avea cu domnia sa o discuție constructivă. Eu nu înțeleg cum pot decela care sunt opiniile personale pe care le au angajații BNR de cele pe care le au în calitate de reprezentanți ai băncii".
     -----------------------------------
     *  Băncile centrale caută noi strategii pentru atingerea țintei de inflație
     În condițiile în care multe bănci centrale nu reușesc să își atingă ținta de inflație, unele au început să se gândească la modificarea acestui instrument pe care îl utilizează pentru a ghida economia, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
     Decizia Băncii Naționale a Norvegiei de a reduce ținta de inflație este ultimul exemplu în acest sens și vine după alte ajustări mai mult sau mai puțin oficiale în Suedia, Argentina și zona euro. Chiar și în Noua Zeelandă, prima țară care a adoptat politica de țintire a inflației, Banca centrală a decis să treacă la un obiectiv mai amplu care să includă și un accent pe gradul de ocupare.
     Nu există, însă, o unică soluție pentru toate autoritățile monetare, iar opiniile sunt împărțite. Majorarea țintei de inflație a fost discutată intens în ultimii ani, la fel ca reducerea sau modificarea acestei ținte.
     Claudio Borio, un oficial de la Banca Reglementelor Internaționale, a pus gaz pe foc în această dezbatere, într-un discurs ținut în luna septembrie, în care a cerut o amplă regândire a modului în care globalizarea și progresele tehnologice au influențat inflația.
     "Ar trebui să aruncăm cărțile de economie?", s-a întrebat, retoric, săptămâna trecută președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, adăugând: "Există costuri serioase care apar odată cu renunțarea la credibilitate și ancorarea estimărilor".
     Chiar dacă liderii BCE au rămas credincioși țintei lor de stabilitate a prețurilor în timpul crizei care a lovit zona euro în ultimul deceniu, ei și-au acordat totuși mai mult timp pentru a atinge obiectivul propus. Orizontul mediu de timp în care inflația de bază ar urma să se apropie de 2%, orizont care odată se presupunea că acoperă o perioadă cuprinsă între 18 și 24 de luni, a fost prelungit până undeva între trei și cinci ani.
     În SUA, mai mulți oficiali ai Rezervei Federale și-au exprimat opinia ca ținta de inflație să fie operată ca un interval în timp ce alții ar dori țintirea prețurilor. Însă, orice modificare a țintei de 2% ar atrage atenția Congresului. Noul președinte al Fed, Jerome Powell, a fost întrebat cu privire la acest subiect la o audiere care a avut loc luna trecută. "Cred că actualul cadru funcționează", a spus Jerome Powell în fața comisiei pentru servicii financiare din Camera Reprezentanților.
     În Norvegia, Banca Națională a adoptat recent prima modificare a țintei de inflație din ultimii 17 ani, reducând ținta la 2%, de la 2,5%. În acest fel, ținta de inflație a Băncii Naționale este similară cu cea a altor bănci centrale și acesta este o decizie rezonabilă având în vedere că intrările de fonduri în economie provenite din exporturile de petrol vor începe să scadă.
     În Suedia, Banca Centrală a modificat ținta de inflație pentru a ține cont de costurile creditelor ipotecare și a reintrodus o bandă de variație de 1-3 puncte procentuale în jurul țintei de inflație de 2%. În plus, o companie guvernamentală de revizuire analizează în prezent modificarea țintei de inflație, introdusă în urmă cu 20 de ani, iar recomandările comisiei vor fi prezentate la începutul lui 2019.
     În Polonia, rata inflației, al cărui control este principalul mandat al Băncii Naționale, a depășit ținta de 2,5% aproape în continuu după 2012. O propunere venită din partea membrului în comitetul de politică monetară Kamil Zubelewicz de a reduce ținta de inflație, impusă în urmă cu 14 ani, nu a obținut sprijinul altor membri.
     În Noua Zeelandă, la trei decenii după ce a introdus pentru prima dată la nivel global țintirea inflației, Banca Centrală a decis să îi extindă mandatul pentru a include și un accent pe locurile de muncă. Această modificare a fost declanșată de o schimbare de guvern. În plus, noua administrație vrea să adauge și membrii externi în comitetul de politică monetară al Băncii Centrale.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.03.2018, ora 00:10)  
 La mintea rinocerilor PSD, geofizicienii sunt vinovati de producerea cutremurelor, cobind in studiile lor de specialitate.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 14.03.2018, ora 01:01)
 
 Geofizică e una, sociologia e altceva.
 La mintea 'ugurlanilor propagandei securiste, dacă dai sondaje cu partidul Securității la 20%, calitatea membrilor acestui partid este responsabilă pentru depășirea pragului minim de intrarea în Parlament.
 Tot țugurlanii propagandei securiste cred că dacă Isărescu le spune rinocerilor că vor crește prețurile, aceștia nu vor mai consuma produse vândute la suprapreț de către jigodii.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 14.03.2018, ora 05:59)
 
 Tu nu poti deosebi intre geofizica, finante si politica.


 
2.  Rau am ajuns
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.03.2018, ora 08:43)  
 daca ne da lectii de economie o buda psd-ista!


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 14.03.2018, ora 09:53)
 
 ste ridcol, într-adevăr.
 Ciobanii securiști sunt de dreapta. E un pic și mai greu să iei lecții de economie de la ăștia.
 Sunt unii agitați care tot anunță din 2011 dezastrul economic al PSD și economia crește exact de atunci.


 
3.  S-a rupt lantul de iubire?
    (mesaj trimis de Alex S în data de 14.03.2018, ora 10:12)  
 PSD-istii au inceput sa caute vinovati peste tot numai in curtea lor nu, la fel ca BNR. Se termina si distractia la un moment dat.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de ionel el insusi în data de 14.03.2018, ora 13:24)  
 bre musiu Budai, cine oblige FMI sa faca evaluari anuale ale Romaniei ??????? II evalueaza cumva si pe nembti, britanici, francezi etc ? Sau numai pe aia fraieri, cu expertiil lui peste pe post de finantisti ???? Aveti vre-un exemplu bun legat de politicile FMI ? eu unul nu am auzit


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 14.03.2018, ora 16:34)
 
 FMI presteaza servicii statelor membre.


 
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
PwC: nivel ridicat al deficitului de TVA pentru România
MINISTERUL FINANȚELOR, DEPSRE SCHEMA DE AJUTOR DE STAT:
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 24 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8774
2.3815
3.0579
4.1276
0.1817
0.6244
0.2210
4.6578
5.1941
1.4395
3.5127
0.2353
0.4872
1.0821
0.0600
0.4516
0.6364
3.9575
0.2774
0.9771
0.5771
0.0545
0.3541
0.2100
2.6380
0.0394
0.1409
1.0774
0.6272
0.1220
152.4712
5.5582
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.