GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
MARIUS BUDĂI:
BURSA 14.03.2018

E.O.
 
mărește imaginea
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României
     *  BNR prognozează o creștere a inflației la 4,9% în primul trimestru din acest an, respectiv la 5,1%, în al doilea trimestru
     *  Budăi: "FMI nu a venit la noi să ne tragă de urechi, Fondul este obligat să ne evalueze anual"
       Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), atrage majorarea prețurilor, prin prezentarea nivelului la care va ajunge rata inflației, este de părere social-democratul Marius Budăi, președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților. Acesta susține că agenții economici cresc anticipat prețurile, precizând, citat de Agerpres: "O să am o părere un pic contondentă cu domnul guvernator al Băncii Naționale și o să vă spun că, din punctul meu de vedere, ca președinte al Comisiei de buget-finanțe, atunci când guvernatorul Ro­mâniei iese și spune că vom avea o inflație de 4,3% nu face altceva decât să atragă o mărire a prețurilor pentru că fiecare - și am discutat cu cei din mediul privat - a primit un semnal de alarmă și atunci ei au zis: «Băi, noi nu mai așteptăm aprilie, mai, iunie. Majorăm de acum prețurile»".
     Domnul Budăi ne-a spus că, prin prognozele făcute, Guvernatorul BNR poate să creeze o oarecare panică în piață.
     Banca Națională a României a revizuit în creștere, de la 3,2% la 3,5%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an. Pentru finele lui 2019, BNR estimează o rată a inflației de 3,1%. Rata anuală a inflației a urcat la 3,32%, în luna decembrie 2017, adică la cel mai înalt nivel de după august 2013, când atingea 3,67%.
     Raportul BNR aspra inflației din luna februarie 2018 arată o creștere a indicelui prețurilor de consum la 4,9% în primul trimestru din acest an și apoi la 5,1%, în al doilea trimestru din 2018.
     Mugur Isărescu a explicat că majorarea inflației în prima parte a acestui an se va produce pe un efect de bază cauzat de faptul că în lunile ianuarie și februarie 2017 au fost înregistrate scăderi de prețuri: "Dacă mai avem în vedere și majorările de prețuri din a doua jumătate a anului precedent, vedem de unde apar cele 4,5% - 5%, cât vom vedea în indicele de preț. Altminteri, prognoza noastră este foarte calmă. Dacă nu avem factori externi, creșterile lunare vor fi, începând cu primăvara acestui an, efectiv limitate. Cifra care o să apară și o să vă tulbure de fiecare dată la Statistică va fi însă 4,5 - 4,8%. Și repetată în fiecare lună creează anticipațiile inflaționiste. Când se stinge acest efect de bază? Se stinge în partea a doua a anului când se împlinesc 12 luni și când creșterile masive, 1,3% din octombrie 2017, ies din indicele de calcul".
     Rata anuală a inflației a urcat, în februarie 2018, la 4,7%, de la 4,3% în ianuarie 2018, conform Institutului Național de Statistică (INS), publicate ieri. Acesta arată: "Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2017 - februarie 2018) față de precedentele 12 luni (martie 2016 - februarie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,1%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 1,6%".
      Prețul mărfurilor alimentare au crescut cu 3,74% și a celor nealimentare cu 6,27%, comparativ cu luna februarie 2017.
     Potrivit sursei citate, față de luna ianuarie 2018, prețurile au urcat cu 0,3%, în condițiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 0,61%, cele nealimentare cu 0,13%, iar serviciile cu 0,18%. Față de luna decembrie 2017, prețurile au urcat cu 1,08%, în februarie 2018, în condițiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 1,25%, cele nealimentare cu 1,21%, iar serviciile cu 0,5%.
     *  Inflația, deficitul bugetar și structura creșterii economice - în atenția FMI
     Inflația reprezintă unul dintre subiectele de interes pentru delegația Fondului Monetar Internațional (FMI), care se află în țara noastră. Marius Budăi a discutat, ieri, în cadrul comisiei pe care o conduce, cu oficialii Fondului, printre subiectele de pe ordinea de zi regăsindu-se atât nivelul deficitului bugetar, cât și structura creșterii economice. Budăi a menționat "Au fost discuții interesante. Ei ne-au prezentat îngrijorările lor. Ne-au și felicitat pentru creșterea economică. Ne-au cerut date suplimentare pe care le-am pus la dispoziție, cu cifre, cu nume, cu ramuri separate. Am folosit în prezentarea pentru Fondul Monetar Internațional cifre publicate de Banca Națională a României, de Institutul Național de Statistică, de Comisia Europeană și nu în ultimul rând de Eurostat. Au fost mulțumiți la sfârșitul discuției, zic eu, deoarece au văzut că multe din cele ridicate de colegii noștri din opoziție nu s-au transferat și nu s-au adeverit și în cifre. Au spus, la sfârșitul discuției, că vom rediscuta la sfârșitul misiunii, după ce se vor întâlni cu toți factorii și cu toți decidenții din România".
     Parlamentarul a menționat că reprezentanții delegației FMI au fost interesați în ce măsură creșterea noas­tră economică este sustenabilă, precum și dacă aceasta este bazată pe consum.
     Printre altele, domnul Budăi ne-a spus că cifrele prezentate FMI sunt cele oficiale, din rapoartele BNR, INS, CE și Eurostat, componentele inflației cu care se confruntă țara noastră fiind atât de ordin intern, cât și extern.
     Potrivit lui Marius-Constantin Budăi, delegației FMI i-au fost prezentate trei inițiative: banca de dezvoltare, legea achizițiilor publice și legea parteneriatului public-privat: "Le-am prezentat ceea ce vrem să modificăm prin Legea achizițiilor publice. Să preluăm acel model german de Lege a achizițiilor publice și acel model de lege, vă spun acest lucru în premieră, astăzi am discutat de parteneriat public-privat pe modelul Slovaciei, să-l adaptăm la situația din România".
     Parlamentarul a ținut să menționeze că "FMI nu a venit în țara noas­tră ca să ne tragă de urechi", precizând: "Noi suntem membri cu drepturi depline ai FMI, iar acesta are obligația să vină și să ne facă această evaluare în fiecare an".
     Claudiu Năsui, membru al USR, a declarat că delegația FMI a atras atenția asupra faptului că avem o creștere economică bazată în mare parte pe consum, că nu este sustenabilă și că a venit odată cu explozia deficitelor bugetar și structural.
     Potrivit celor mai recente date ale INS, creșterea noastră economică în ultimul trimestru din 2017 a urcat cu 6,9% pe seria brută și cu 7% pe seria ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară de anul trecut. PIB-ul estimat pentru anul 2017 a fost de 856,351 miliarde de lei prețuri curente, în creștere - în termeni reali - cu 7% față de anul 2016. Creșterea a fost generată, în principal, de cheltuiala pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 10,3% contribuind cu 6,4% la avansul PIB. Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 24,3 miliarde de lei, respectiv 2,88% din Produsul Intern Brut (PIB), în 2017. 

     *  Guvernatorul BNR a răspuns interpelării lui Marius Budăi
     Marius Constantin Budăi i-a adresat, recent, unele întrebări Guvernatorului BNR Mugur Isărescu, deputatul făcând referire la articolul publicat de domnul Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR, pe platforma opiniibnr.ro, cu titlul "Îngrijorările domnului profesor Socol referitoare la vinovatul de serviciu".
     Marius Constantin Budăi precizează, în textul interpelării: "În pofida «disclaimer»-ului menționat pe platforma menționată, potrivit căruia articolele publicate pe site-ul «OpiniiBNR.ro» reprezintă doar puncte de vedere personale ale unor specialiști BNR, care nu ar reflecta poziția oficială a Băncii Naționale a României, vă mărturisesc că îmi vine greu să fac o delimitare între aceste opinii personale ale domnului Lucian Croitoru și poziția sa oficială de consilier personal al Guvernatorului BNR.
     Această dificultate este accentuată de faptul că domnul consilier Lucian Croitoru exprimă poziții care contestă datele oficiale prezentate de Banca Națională a României. Așadar, dacă poate fi de înțeles caracterul personal al interpretărilor pe care le pot avea specialiștii BNR asupra unor date oficiale prezentate de această instituție, este foarte greu de explicat când aceștia contestă pur și simplu aceste date oficiale al Băncii Naționale a României. (...) Este foarte greu ca un cititor al acestor opinii personale să facă abstracție de calitatea oficială a domnului Lucian Croitoru de consilier al Guvernatorului BNR și să nu se întrebe dacă dânsul nu are cumva acces la alte date decât cele prezentate oficial sau dacă nu cumva domnia sa și consideră că datele BNR nu sunt foarte precise, ceea ce, în mod evident, afectează imaginea acestei instituții și poate induce confuzie în sistemul bancar din România".
     Șeful Băncii Centrale i-a răspuns parlamentarului, menționând că poziția domnului Lucian Croitoru reprezintă o părere personală și nu poziția BNR, după cum ne-a spus Marius Budăi. Domnia sa ne-a declarat: "Am formulat din nou o opinie, ca răspuns la scrisoarea BNR, pe care o voi retrimite Guvernatorului Băncii Naționale, cu speranța că voi avea cu domnia sa o discuție constructivă. Eu nu înțeleg cum pot decela care sunt opiniile personale pe care le au angajații BNR de cele pe care le au în calitate de reprezentanți ai băncii".
     -----------------------------------
     *  Băncile centrale caută noi strategii pentru atingerea țintei de inflație
     În condițiile în care multe bănci centrale nu reușesc să își atingă ținta de inflație, unele au început să se gândească la modificarea acestui instrument pe care îl utilizează pentru a ghida economia, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
     Decizia Băncii Naționale a Norvegiei de a reduce ținta de inflație este ultimul exemplu în acest sens și vine după alte ajustări mai mult sau mai puțin oficiale în Suedia, Argentina și zona euro. Chiar și în Noua Zeelandă, prima țară care a adoptat politica de țintire a inflației, Banca centrală a decis să treacă la un obiectiv mai amplu care să includă și un accent pe gradul de ocupare.
     Nu există, însă, o unică soluție pentru toate autoritățile monetare, iar opiniile sunt împărțite. Majorarea țintei de inflație a fost discutată intens în ultimii ani, la fel ca reducerea sau modificarea acestei ținte.
     Claudio Borio, un oficial de la Banca Reglementelor Internaționale, a pus gaz pe foc în această dezbatere, într-un discurs ținut în luna septembrie, în care a cerut o amplă regândire a modului în care globalizarea și progresele tehnologice au influențat inflația.
     "Ar trebui să aruncăm cărțile de economie?", s-a întrebat, retoric, săptămâna trecută președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, adăugând: "Există costuri serioase care apar odată cu renunțarea la credibilitate și ancorarea estimărilor".
     Chiar dacă liderii BCE au rămas credincioși țintei lor de stabilitate a prețurilor în timpul crizei care a lovit zona euro în ultimul deceniu, ei și-au acordat totuși mai mult timp pentru a atinge obiectivul propus. Orizontul mediu de timp în care inflația de bază ar urma să se apropie de 2%, orizont care odată se presupunea că acoperă o perioadă cuprinsă între 18 și 24 de luni, a fost prelungit până undeva între trei și cinci ani.
     În SUA, mai mulți oficiali ai Rezervei Federale și-au exprimat opinia ca ținta de inflație să fie operată ca un interval în timp ce alții ar dori țintirea prețurilor. Însă, orice modificare a țintei de 2% ar atrage atenția Congresului. Noul președinte al Fed, Jerome Powell, a fost întrebat cu privire la acest subiect la o audiere care a avut loc luna trecută. "Cred că actualul cadru funcționează", a spus Jerome Powell în fața comisiei pentru servicii financiare din Camera Reprezentanților.
     În Norvegia, Banca Națională a adoptat recent prima modificare a țintei de inflație din ultimii 17 ani, reducând ținta la 2%, de la 2,5%. În acest fel, ținta de inflație a Băncii Naționale este similară cu cea a altor bănci centrale și acesta este o decizie rezonabilă având în vedere că intrările de fonduri în economie provenite din exporturile de petrol vor începe să scadă.
     În Suedia, Banca Centrală a modificat ținta de inflație pentru a ține cont de costurile creditelor ipotecare și a reintrodus o bandă de variație de 1-3 puncte procentuale în jurul țintei de inflație de 2%. În plus, o companie guvernamentală de revizuire analizează în prezent modificarea țintei de inflație, introdusă în urmă cu 20 de ani, iar recomandările comisiei vor fi prezentate la începutul lui 2019.
     În Polonia, rata inflației, al cărui control este principalul mandat al Băncii Naționale, a depășit ținta de 2,5% aproape în continuu după 2012. O propunere venită din partea membrului în comitetul de politică monetară Kamil Zubelewicz de a reduce ținta de inflație, impusă în urmă cu 14 ani, nu a obținut sprijinul altor membri.
     În Noua Zeelandă, la trei decenii după ce a introdus pentru prima dată la nivel global țintirea inflației, Banca Centrală a decis să îi extindă mandatul pentru a include și un accent pe locurile de muncă. Această modificare a fost declanșată de o schimbare de guvern. În plus, noua administrație vrea să adauge și membrii externi în comitetul de politică monetară al Băncii Centrale.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.03.2018, ora 00:10)  
 La mintea rinocerilor PSD, geofizicienii sunt vinovati de producerea cutremurelor, cobind in studiile lor de specialitate.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 14.03.2018, ora 01:01)
 
 Geofizică e una, sociologia e altceva.
 La mintea 'ugurlanilor propagandei securiste, dacă dai sondaje cu partidul Securității la 20%, calitatea membrilor acestui partid este responsabilă pentru depășirea pragului minim de intrarea în Parlament.
 Tot țugurlanii propagandei securiste cred că dacă Isărescu le spune rinocerilor că vor crește prețurile, aceștia nu vor mai consuma produse vândute la suprapreț de către jigodii.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 14.03.2018, ora 05:59)
 
 Tu nu poti deosebi intre geofizica, finante si politica.


 
2.  Rau am ajuns
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.03.2018, ora 08:43)  
 daca ne da lectii de economie o buda psd-ista!


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 14.03.2018, ora 09:53)
 
 ste ridcol, într-adevăr.
 Ciobanii securiști sunt de dreapta. E un pic și mai greu să iei lecții de economie de la ăștia.
 Sunt unii agitați care tot anunță din 2011 dezastrul economic al PSD și economia crește exact de atunci.


 
3.  S-a rupt lantul de iubire?
    (mesaj trimis de Alex S în data de 14.03.2018, ora 10:12)  
 PSD-istii au inceput sa caute vinovati peste tot numai in curtea lor nu, la fel ca BNR. Se termina si distractia la un moment dat.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de ionel el insusi în data de 14.03.2018, ora 13:24)  
 bre musiu Budai, cine oblige FMI sa faca evaluari anuale ale Romaniei ??????? II evalueaza cumva si pe nembti, britanici, francezi etc ? Sau numai pe aia fraieri, cu expertiil lui peste pe post de finantisti ???? Aveti vre-un exemplu bun legat de politicile FMI ? eu unul nu am auzit


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 14.03.2018, ora 16:34)
 
 FMI presteaza servicii statelor membre.


 
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES/EUROPARLAMENTARUL MARIA GRAPINI, DESPRE VIITORUL UE:
PENTRU O EVENTUALĂ LIMITARE A GRADULUI DE ÎNDATOARE A POPULAȚIEI,
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 12:40
DACIAN CIOLOȘ:
     Fostul premier Dacian Cioloș, membru fondator al partidului 'Mișcarea România Împreună', consideră că în acest moment sunt necesare o reformă profundă a statului și o reformă în politică, apreciind că singura soluție la situația actuală o reprezintă demisia guvernului, organizarea unui referendum pentru Justiție și alegeri anticipate, relatează Agerpres.  click să citești tot articolul
Politică, 12:07
IORDACHE, DESPRE PROTESTUL DIN PIAȚA VICTORIEI:
     Președintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiției, deputatul PSD Florin Iordache, a spus astăzi că el crede că forțele de ordine și-au făcut datoria la protestul de miercuri seară din Piața Victoriei, întrebându-se de ce este încălcat dreptul la liberă circulație al celor care vor să treacă prin Piața Victoriei, dar care nu vor să protesteze. Referitor la reținerea jurnalistului german, Iordache spune că este foarte bine că a fost reținut, deoarece a încălcat legea și spune că trebuie să ne conformăm, iar dacă legea este încălcată, aceasta trebuie făcută mai dură.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 11:45
     Patru din cele cinci acțiuni cunoscute sub numele FAANG, respectiv Facebook, Alphabet, Amazon and Netflix, au atins miercuri niveluri istorice, numai Apple lipsind pentru a fi un scor perfect, relatează News.ro.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 11:20
METROREX:
     Metrorex, compania de stat care administrează rețeaua de metrou din București, va cumpăra energie electrică în valoare de 59,9 milioane lei (12,8 milioane euro), fără TVA, de la producătorul de energie Hidroelectrica, una dintre cele mai profitabile companii de stat, potrivit unui anunț publicat astăzi pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări, 11:07
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 2,95%, de la 2,93%, valoare înregistrată în ședința anterioară, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.06.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
20.06.2018
BVB
     * Circa jumătate din volum, realizat cu titlurile Banca Transilvania și BRD - Groupe Societe Generale
     
     Acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB) au înregistrat, în mare parte,...  click să citești tot articolul
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9848
2.3875
3.0417
4.0627
0.1803
0.6267
0.2262
4.6695
5.3144
1.4333
3.6690
0.2392
0.4953
1.0792
0.0635
0.4537
0.8509
4.0518
0.2951
1.0745
0.6233
0.0594
0.3644
0.1980
2.7734
0.0396
0.1541
1.1031
0.6327
0.1229
164.6160
5.6935
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
.