CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
MARIUS BUDĂI:
BURSA 14.03.2018

E.O.
 
mărește imaginea
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României
     *  BNR prognozează o creștere a inflației la 4,9% în primul trimestru din acest an, respectiv la 5,1%, în al doilea trimestru
     *  Budăi: "FMI nu a venit la noi să ne tragă de urechi, Fondul este obligat să ne evalueze anual"
       Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), atrage majorarea prețurilor, prin prezentarea nivelului la care va ajunge rata inflației, este de părere social-democratul Marius Budăi, președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților. Acesta susține că agenții economici cresc anticipat prețurile, precizând, citat de Agerpres: "O să am o părere un pic contondentă cu domnul guvernator al Băncii Naționale și o să vă spun că, din punctul meu de vedere, ca președinte al Comisiei de buget-finanțe, atunci când guvernatorul Ro­mâniei iese și spune că vom avea o inflație de 4,3% nu face altceva decât să atragă o mărire a prețurilor pentru că fiecare - și am discutat cu cei din mediul privat - a primit un semnal de alarmă și atunci ei au zis: «Băi, noi nu mai așteptăm aprilie, mai, iunie. Majorăm de acum prețurile»".
     Domnul Budăi ne-a spus că, prin prognozele făcute, Guvernatorul BNR poate să creeze o oarecare panică în piață.
     Banca Națională a României a revizuit în creștere, de la 3,2% la 3,5%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an. Pentru finele lui 2019, BNR estimează o rată a inflației de 3,1%. Rata anuală a inflației a urcat la 3,32%, în luna decembrie 2017, adică la cel mai înalt nivel de după august 2013, când atingea 3,67%.
     Raportul BNR aspra inflației din luna februarie 2018 arată o creștere a indicelui prețurilor de consum la 4,9% în primul trimestru din acest an și apoi la 5,1%, în al doilea trimestru din 2018.
     Mugur Isărescu a explicat că majorarea inflației în prima parte a acestui an se va produce pe un efect de bază cauzat de faptul că în lunile ianuarie și februarie 2017 au fost înregistrate scăderi de prețuri: "Dacă mai avem în vedere și majorările de prețuri din a doua jumătate a anului precedent, vedem de unde apar cele 4,5% - 5%, cât vom vedea în indicele de preț. Altminteri, prognoza noastră este foarte calmă. Dacă nu avem factori externi, creșterile lunare vor fi, începând cu primăvara acestui an, efectiv limitate. Cifra care o să apară și o să vă tulbure de fiecare dată la Statistică va fi însă 4,5 - 4,8%. Și repetată în fiecare lună creează anticipațiile inflaționiste. Când se stinge acest efect de bază? Se stinge în partea a doua a anului când se împlinesc 12 luni și când creșterile masive, 1,3% din octombrie 2017, ies din indicele de calcul".
     Rata anuală a inflației a urcat, în februarie 2018, la 4,7%, de la 4,3% în ianuarie 2018, conform Institutului Național de Statistică (INS), publicate ieri. Acesta arată: "Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2017 - februarie 2018) față de precedentele 12 luni (martie 2016 - februarie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,1%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 1,6%".
      Prețul mărfurilor alimentare au crescut cu 3,74% și a celor nealimentare cu 6,27%, comparativ cu luna februarie 2017.
     Potrivit sursei citate, față de luna ianuarie 2018, prețurile au urcat cu 0,3%, în condițiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 0,61%, cele nealimentare cu 0,13%, iar serviciile cu 0,18%. Față de luna decembrie 2017, prețurile au urcat cu 1,08%, în februarie 2018, în condițiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 1,25%, cele nealimentare cu 1,21%, iar serviciile cu 0,5%.
     *  Inflația, deficitul bugetar și structura creșterii economice - în atenția FMI
     Inflația reprezintă unul dintre subiectele de interes pentru delegația Fondului Monetar Internațional (FMI), care se află în țara noastră. Marius Budăi a discutat, ieri, în cadrul comisiei pe care o conduce, cu oficialii Fondului, printre subiectele de pe ordinea de zi regăsindu-se atât nivelul deficitului bugetar, cât și structura creșterii economice. Budăi a menționat "Au fost discuții interesante. Ei ne-au prezentat îngrijorările lor. Ne-au și felicitat pentru creșterea economică. Ne-au cerut date suplimentare pe care le-am pus la dispoziție, cu cifre, cu nume, cu ramuri separate. Am folosit în prezentarea pentru Fondul Monetar Internațional cifre publicate de Banca Națională a României, de Institutul Național de Statistică, de Comisia Europeană și nu în ultimul rând de Eurostat. Au fost mulțumiți la sfârșitul discuției, zic eu, deoarece au văzut că multe din cele ridicate de colegii noștri din opoziție nu s-au transferat și nu s-au adeverit și în cifre. Au spus, la sfârșitul discuției, că vom rediscuta la sfârșitul misiunii, după ce se vor întâlni cu toți factorii și cu toți decidenții din România".
     Parlamentarul a menționat că reprezentanții delegației FMI au fost interesați în ce măsură creșterea noas­tră economică este sustenabilă, precum și dacă aceasta este bazată pe consum.
     Printre altele, domnul Budăi ne-a spus că cifrele prezentate FMI sunt cele oficiale, din rapoartele BNR, INS, CE și Eurostat, componentele inflației cu care se confruntă țara noastră fiind atât de ordin intern, cât și extern.
     Potrivit lui Marius-Constantin Budăi, delegației FMI i-au fost prezentate trei inițiative: banca de dezvoltare, legea achizițiilor publice și legea parteneriatului public-privat: "Le-am prezentat ceea ce vrem să modificăm prin Legea achizițiilor publice. Să preluăm acel model german de Lege a achizițiilor publice și acel model de lege, vă spun acest lucru în premieră, astăzi am discutat de parteneriat public-privat pe modelul Slovaciei, să-l adaptăm la situația din România".
     Parlamentarul a ținut să menționeze că "FMI nu a venit în țara noas­tră ca să ne tragă de urechi", precizând: "Noi suntem membri cu drepturi depline ai FMI, iar acesta are obligația să vină și să ne facă această evaluare în fiecare an".
     Claudiu Năsui, membru al USR, a declarat că delegația FMI a atras atenția asupra faptului că avem o creștere economică bazată în mare parte pe consum, că nu este sustenabilă și că a venit odată cu explozia deficitelor bugetar și structural.
     Potrivit celor mai recente date ale INS, creșterea noastră economică în ultimul trimestru din 2017 a urcat cu 6,9% pe seria brută și cu 7% pe seria ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară de anul trecut. PIB-ul estimat pentru anul 2017 a fost de 856,351 miliarde de lei prețuri curente, în creștere - în termeni reali - cu 7% față de anul 2016. Creșterea a fost generată, în principal, de cheltuiala pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 10,3% contribuind cu 6,4% la avansul PIB. Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 24,3 miliarde de lei, respectiv 2,88% din Produsul Intern Brut (PIB), în 2017. 

     *  Guvernatorul BNR a răspuns interpelării lui Marius Budăi
     Marius Constantin Budăi i-a adresat, recent, unele întrebări Guvernatorului BNR Mugur Isărescu, deputatul făcând referire la articolul publicat de domnul Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR, pe platforma opiniibnr.ro, cu titlul "Îngrijorările domnului profesor Socol referitoare la vinovatul de serviciu".
     Marius Constantin Budăi precizează, în textul interpelării: "În pofida «disclaimer»-ului menționat pe platforma menționată, potrivit căruia articolele publicate pe site-ul «OpiniiBNR.ro» reprezintă doar puncte de vedere personale ale unor specialiști BNR, care nu ar reflecta poziția oficială a Băncii Naționale a României, vă mărturisesc că îmi vine greu să fac o delimitare între aceste opinii personale ale domnului Lucian Croitoru și poziția sa oficială de consilier personal al Guvernatorului BNR.
     Această dificultate este accentuată de faptul că domnul consilier Lucian Croitoru exprimă poziții care contestă datele oficiale prezentate de Banca Națională a României. Așadar, dacă poate fi de înțeles caracterul personal al interpretărilor pe care le pot avea specialiștii BNR asupra unor date oficiale prezentate de această instituție, este foarte greu de explicat când aceștia contestă pur și simplu aceste date oficiale al Băncii Naționale a României. (...) Este foarte greu ca un cititor al acestor opinii personale să facă abstracție de calitatea oficială a domnului Lucian Croitoru de consilier al Guvernatorului BNR și să nu se întrebe dacă dânsul nu are cumva acces la alte date decât cele prezentate oficial sau dacă nu cumva domnia sa și consideră că datele BNR nu sunt foarte precise, ceea ce, în mod evident, afectează imaginea acestei instituții și poate induce confuzie în sistemul bancar din România".
     Șeful Băncii Centrale i-a răspuns parlamentarului, menționând că poziția domnului Lucian Croitoru reprezintă o părere personală și nu poziția BNR, după cum ne-a spus Marius Budăi. Domnia sa ne-a declarat: "Am formulat din nou o opinie, ca răspuns la scrisoarea BNR, pe care o voi retrimite Guvernatorului Băncii Naționale, cu speranța că voi avea cu domnia sa o discuție constructivă. Eu nu înțeleg cum pot decela care sunt opiniile personale pe care le au angajații BNR de cele pe care le au în calitate de reprezentanți ai băncii".
     -----------------------------------
     *  Băncile centrale caută noi strategii pentru atingerea țintei de inflație
     În condițiile în care multe bănci centrale nu reușesc să își atingă ținta de inflație, unele au început să se gândească la modificarea acestui instrument pe care îl utilizează pentru a ghida economia, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
     Decizia Băncii Naționale a Norvegiei de a reduce ținta de inflație este ultimul exemplu în acest sens și vine după alte ajustări mai mult sau mai puțin oficiale în Suedia, Argentina și zona euro. Chiar și în Noua Zeelandă, prima țară care a adoptat politica de țintire a inflației, Banca centrală a decis să treacă la un obiectiv mai amplu care să includă și un accent pe gradul de ocupare.
     Nu există, însă, o unică soluție pentru toate autoritățile monetare, iar opiniile sunt împărțite. Majorarea țintei de inflație a fost discutată intens în ultimii ani, la fel ca reducerea sau modificarea acestei ținte.
     Claudio Borio, un oficial de la Banca Reglementelor Internaționale, a pus gaz pe foc în această dezbatere, într-un discurs ținut în luna septembrie, în care a cerut o amplă regândire a modului în care globalizarea și progresele tehnologice au influențat inflația.
     "Ar trebui să aruncăm cărțile de economie?", s-a întrebat, retoric, săptămâna trecută președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, adăugând: "Există costuri serioase care apar odată cu renunțarea la credibilitate și ancorarea estimărilor".
     Chiar dacă liderii BCE au rămas credincioși țintei lor de stabilitate a prețurilor în timpul crizei care a lovit zona euro în ultimul deceniu, ei și-au acordat totuși mai mult timp pentru a atinge obiectivul propus. Orizontul mediu de timp în care inflația de bază ar urma să se apropie de 2%, orizont care odată se presupunea că acoperă o perioadă cuprinsă între 18 și 24 de luni, a fost prelungit până undeva între trei și cinci ani.
     În SUA, mai mulți oficiali ai Rezervei Federale și-au exprimat opinia ca ținta de inflație să fie operată ca un interval în timp ce alții ar dori țintirea prețurilor. Însă, orice modificare a țintei de 2% ar atrage atenția Congresului. Noul președinte al Fed, Jerome Powell, a fost întrebat cu privire la acest subiect la o audiere care a avut loc luna trecută. "Cred că actualul cadru funcționează", a spus Jerome Powell în fața comisiei pentru servicii financiare din Camera Reprezentanților.
     În Norvegia, Banca Națională a adoptat recent prima modificare a țintei de inflație din ultimii 17 ani, reducând ținta la 2%, de la 2,5%. În acest fel, ținta de inflație a Băncii Naționale este similară cu cea a altor bănci centrale și acesta este o decizie rezonabilă având în vedere că intrările de fonduri în economie provenite din exporturile de petrol vor începe să scadă.
     În Suedia, Banca Centrală a modificat ținta de inflație pentru a ține cont de costurile creditelor ipotecare și a reintrodus o bandă de variație de 1-3 puncte procentuale în jurul țintei de inflație de 2%. În plus, o companie guvernamentală de revizuire analizează în prezent modificarea țintei de inflație, introdusă în urmă cu 20 de ani, iar recomandările comisiei vor fi prezentate la începutul lui 2019.
     În Polonia, rata inflației, al cărui control este principalul mandat al Băncii Naționale, a depășit ținta de 2,5% aproape în continuu după 2012. O propunere venită din partea membrului în comitetul de politică monetară Kamil Zubelewicz de a reduce ținta de inflație, impusă în urmă cu 14 ani, nu a obținut sprijinul altor membri.
     În Noua Zeelandă, la trei decenii după ce a introdus pentru prima dată la nivel global țintirea inflației, Banca Centrală a decis să îi extindă mandatul pentru a include și un accent pe locurile de muncă. Această modificare a fost declanșată de o schimbare de guvern. În plus, noua administrație vrea să adauge și membrii externi în comitetul de politică monetară al Băncii Centrale.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.03.2018, ora 00:10)  
 La mintea rinocerilor PSD, geofizicienii sunt vinovati de producerea cutremurelor, cobind in studiile lor de specialitate.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 14.03.2018, ora 01:01)
 
 Geofizică e una, sociologia e altceva.
 La mintea 'ugurlanilor propagandei securiste, dacă dai sondaje cu partidul Securității la 20%, calitatea membrilor acestui partid este responsabilă pentru depășirea pragului minim de intrarea în Parlament.
 Tot țugurlanii propagandei securiste cred că dacă Isărescu le spune rinocerilor că vor crește prețurile, aceștia nu vor mai consuma produse vândute la suprapreț de către jigodii.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 14.03.2018, ora 05:59)
 
 Tu nu poti deosebi intre geofizica, finante si politica.


 
2.  Rau am ajuns
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.03.2018, ora 08:43)  
 daca ne da lectii de economie o buda psd-ista!


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 14.03.2018, ora 09:53)
 
 ste ridcol, într-adevăr.
 Ciobanii securiști sunt de dreapta. E un pic și mai greu să iei lecții de economie de la ăștia.
 Sunt unii agitați care tot anunță din 2011 dezastrul economic al PSD și economia crește exact de atunci.


 
3.  S-a rupt lantul de iubire?
    (mesaj trimis de Alex S în data de 14.03.2018, ora 10:12)  
 PSD-istii au inceput sa caute vinovati peste tot numai in curtea lor nu, la fel ca BNR. Se termina si distractia la un moment dat.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de ionel el insusi în data de 14.03.2018, ora 13:24)  
 bre musiu Budai, cine oblige FMI sa faca evaluari anuale ale Romaniei ??????? II evalueaza cumva si pe nembti, britanici, francezi etc ? Sau numai pe aia fraieri, cu expertiil lui peste pe post de finantisti ???? Aveti vre-un exemplu bun legat de politicile FMI ? eu unul nu am auzit


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 14.03.2018, ora 16:34)
 
 FMI presteaza servicii statelor membre.


 
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 17:58
     Peste 150 de persoane au protestat astăzi în fața Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, cerând demisia ministrului Justiției Tudorel Toader, suspendat din funcția de rector al universității în perioada mandatului de la minister.  click să citești tot articolul
Internaţional, 17:14
     Mii de croați au participat sâmbătă la un protest în capitala Zagreb împotriva Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (cunoscută și sub numele de Convenția de la Istanbul), după ce guvernul a trimis parlamentului spre ratificare acest document, criticat pentru că ar amenința valorile tradiționale prin favorizarea căsătoriilor homosexuale și acceptarea unui așa-numit al treilea gen, relatează agențiile AFP, Reuters și EFE.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 16:35
     Mai multe instituții publice din Capitală, dar și organizații marchează sâmbătă ''Ora Pământului''.
     Administrația Prezidențială se alătură, pentru al patrulea an consecutiv, campaniei "Earth Hour" - Ora Pământului.  click să citești tot articolul
Internaţional, 16:06
     Anchetatorii francezi încercă astăzi să stabilească circumstanțele atentatului jihadist comis vineri în sud-vestul țării de un atacator care a fost doborât după ce a ucis patru persoane, printre care un jandarm omagiat ca erou, relatează AFP.  click să citești tot articolul
Internaţional, 15:34
     Fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont ar putea fi arestat în Finlanda după ce autoritățile finlandeze au primit un mandat internațional pentru reținerea lui, emis de Spania, scrie Reuters.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs negativ ieri, după publicarea unor date din care rezultă că activitățile de business din zona euro înregistrează cel mai lent ritm de creștere din ultimul...  click să citești tot articolul
23.03.2018
BVB
     * Deal de 12,4% cu titlurile Carbochim
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de o ședință negativă din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii bursei încheind ziua de tranzacționare în scădere.
     Rulajul...  click să citești tot articolul
22.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
       Volumul înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii de tranzacționare a scăzut la 44,97 milioane de lei (9,64 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de 46 de milioane de lei....  click să citești tot articolul
22.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând decizia de politică monetară a băncii centrale americane (Fed).
     Titlurile conglomeratului german "Bayer" AG s-au depreciat cu...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     * Boromir Ind a ajuns la o deținere de 96,25% din Boromir Prod și poate cere retragerea obligatorie a acționarilor și delistarea de la bursă
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a scăzut la 46,24 milioane de lei (9,91 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de aproape 55 de milioane de...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs poztiv ieri, pe fondul deprecierii euro, generată de publicarea unor date dezamăgitoare privind încrederea oamenilor de afaceri din Germania....  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9196
2.3853
2.9273
3.9936
0.1834
0.6263
0.2147
4.6651
5.3315
1.4900
3.6049
0.2286
0.4864
1.1025
0.0662
0.4571
0.9522
3.7841
0.3203
1.1414
0.5984
0.0582
0.3501
0.2029
2.7405
0.0394
0.1439
1.0303
0.6269
0.1212
163.3202
5.5044
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
.