Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
MIHAI IONESCU, ANEIR:
BURSA 11.09.2018

RAMONA RADU
 
mărește imaginea
Mihai Ionescu, ANEIR
     *  INS: "Deficitul balanței comerciale s-a cifrat, în iulie, la 1,2 miliarde de euro, iar în primele șapte luni din an a fost de 7,5 miliarde de euro" *  Ionescu, președinte ANEIR: "Din datele preliminare pe care le avem, deficitul comercial se va accentua și în august"
     

     Deficitul balanței comerciale a țării noastre s-a cifrat, în luna iulie a anului curent, la aproximativ 1,2 miliarde de euro, arată datele publicate, ieri, de Institutul Național de Statistică (INS) într-un comunicat, care indică pentru perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2018, un deficit al balanței comerciale de circa 7,5 miliarde de euro, în ascensiune cu 766,5 milioane de euro, față de valoarea consemnată în perioada similară a anului trecut.
     Mihai Ionescu, președintele Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR) susține că, pe lângă alte aspecte, lipsa forței de muncă aduce o contribuție însemnată la adâncirea deficitului comercial.
     Domnia sa ne-a declarat, ieri: "Din cele șapte luni analizate, doar în trei exporturile au fost mai mari decât importurile (martie, aprilie și iunie), iar din această cauză deficitul balanței comerciale a crescut, în loc să scadă. Din păcate, în iulie s-a revenit la creșterea deficitului comercial, situație care, din datele preliminare pe care le avem, se va menține și în august, așadar deficitul balanței comerciale se va accentua în continuare. În lunile în care exporturile au depășit importurile, au fost mai multe contracte, decât în restul timpului. La asta, contribuie și lipsa forței de muncă, iar autoritățile au tot promis că rezolvă această problemă din iunie. Mă refer aici la muncitorii străini, care lucrează în România și care sunt plătiți cu salariul mediu pe economie, iar autoritățile au promis că vor schimba și că aceștia vor fi remunerați, la fel ca muncitorii români, cu salariul minim pe economie. Dar, uite că întârzie cu această măsură, iar oamenii au comenzi, dar nu au cum să le onoreze pentru că duc lipsă de angajați".
     Potrivit INS, în iulie 2018, exporturile au însumat circa 5,9 miliarde de euro, iar importurile au înregistrat o valoare aproximativă de 7,1 miliarde de euro.
     Astfel, față de aceeași lună a anului trecut, exporturile din iulie au crescut cu 12,9%, iar importurile s-au majorat cu 15,4%.
     Conform cifrelor INS, în perioada 1 ianuarie -31 iulie 2018, exporturile au totalizat 39,8 miliarde de euro, iar importurile 47,4 miliarde de euro, majorându-se cu 10,4%, respectiv 10,5%, comparativ cu perioada similară din 2017.
     *  Ionescu, ANEIR: "Prin stabilitate, cursul de schimb valutar încurajează exporturile"
     Președintele ANEIR ne-a vorbit, ieri, și despre blocajul întâmpinat la nivelul Programului de Promovare a Exporturilor, pe fondul întârzierii ordonanței privind rectificarea bugetară, domnul Ionescu explicând: "Rectificarea bugetară a fost efectuată mai târziu cu o lună și zece zile. Practic, au fost puse în pericol 15 manifestări externe, la care țara noastră trebuia să participe. Acum, cu rectificarea bugetară s-a rezolvat, dar urmează să analizăm situația în Consiliul de Export ca să vedem ce am pierdut, efectiv, și ce se mai poate salva".
     Nu în ultimul rând, cursul de schimb valutar nu poate fi considerat o cauză pentru majorarea deficitului balanței comerciale, ci din contră, prin stabilitate, cursul de schimb valutar asigură o evoluție normală și încurajea-ză exporturile, a subliniat domnia sa.
     *  INS: "Exporturile de mașini și echipamente pentru transport au crescut cu 12,3%, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2018"
     În ceea ce privește mărfurile comercializate, cifrele INS arată că exporturile de băuturi și tutun au totalizat, în primele șapte luni din an, 484,5 milioane de euro, consemnând o scădere de 4,4% față de aceeași perioadă din 2017.
     De asemenea, exporturile de materiale crude, necomestibile, exclusiv combustibil, s-au cifrat la aproximativ 1,3 miliarde de euro, fiind în creștere cu 12,9% față de primele șapte luni ale anului trecut, mai indică INS.
     Conform sursei citate, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2018, exporturile de mașini și echipamente pentru transport au totalizat circa 19,1 miliarde de euro, marcând o creștere de 12,3% comparativ cu perioada similară din 2017.
     Totodată, datele statistice mai informează că, în primele șapte luni din an, exporturile de alimente și animale vii au avut o valoare aproximativă de 2,2 miliarde de euro, sumă mai mare cu 4,2% comparativ cu primele șapte luni din 2017.
     În privința importurilor, INS indică un total al acestora de 406,9 milioane de euro, pe segmentul de băuturi și tutun, în perioada ianuarie-iulie 2018, sumă mai mare cu 11,7%, față de aceeași perioadă din 2017.
     Totodată, sursa citată informează că importurile de materiale crude, necomestibile, exclusiv combustibil, s-au cifrat la circa 1,4 miliarde de euro, valoare mai mare cu 8,2% față de primele șapte luni ale anului trecut, mai indică INS.
     Conform sursei citate, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2018, importurile de mașini și echipamente pentru transport au totalizat aproximativ 18,08 miliarde de euro, marcând o creștere de 12,7% comparativ cu perioada similară din 2017.
     Totodată, datele statistice mai informează că, în primele șapte luni din an, importurile de alimente și animale vii au totalizat circa 3,4 miliarde de euro, această valoare fiind mai mare cu 1,6% față de primele șapte luni din 2017.
     Comunicatul INS mai notează: "În perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2018, ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (48,1% la export și 38,1% la import) și alte produse manufacturate (32,5% la export, respectiv 30,8% la import)".
     Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în perioada menționată a fost de 30,5 miliarde de euro la expedieri și de 35,6 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 76,6% din total exporturi și 75,1% din total importuri, mai arată INS.
     Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri în această perioadă a fost de 9,3 miliarde de euro la exporturi și de 11,8 miliarde de euro la importuri, reprezentând 23,4% din total exporturi și 24,9% din total importuri, mai notează comunicatul citat. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
PwC: nivel ridicat al deficitului de TVA pentru România
MINISTERUL FINANȚELOR, DEPSRE SCHEMA DE AJUTOR DE STAT:
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 22,68 milioane lei (4,86 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul s-a apreciat cu 0,38 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 4,0997 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,14%, valoare înregistrată și în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8692
2.3828
3.0570
4.0997
0.1819
0.6248
0.2210
4.6603
5.2120
1.4399
3.5102
0.2353
0.4868
1.0865
0.0602
0.4506
0.6447
3.9613
0.2754
0.9679
0.5762
0.0545
0.3543
0.2088
2.6322
0.0394
0.1414
1.0785
0.6272
0.1222
152.8355
5.5615
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.