Gala BURSA "Deceniul European din Centenarul României"
BURSA 12.09.2017

A consemnat ADELINA TOADER
 
mărește imaginea
     *  "Programul «Prima Casă» - crește prețul anumitor imobile și va fi în prim-planul următoarei crize imobiliare"
     *  "Pașii care s-au făcut și se fac pentru atragerea investitorilor și investițiilor străine sau românești sunt insuficienți"
         Octavian Bădescu a devenit antreprenor în imobiliare cumpărând franciza Reemax Freedom, după ce și-a vândut firma de curierat Sameday către Emag cu aproximativ 2 milioane de euro.
       Domnia sa ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre provocările antreprenorilor din țara noastră, dar și despre afacerile sale pe piața imobiliară.

 
     Reporter: Care sunt provocările pe care le întâmpinați ca antreprenor în România? Cât de greu este să faci afaceri de succes, astăzi, în țara noastră?
     Octavian Bădescu: Antreprenorul, în efortul său creativ de a agrega factori de producție, are ca principală caracteristică asumarea de risc, demers generat de ideea de soluționare a unei nevoi a societății, pentru a fi recompensat prin profit.
     În România, din păcate, antreprenorul tinde să aibă pe zi ce trece un statut de tolerat, presiunile asupra sa provenind cu precădere din zona statului, care ar trebui să îl lase cât mai liber să își vadă de treabă, nu să îl constrângă cu tot felul de restricții, controale, cu hățișuri legislative și birocratice. De exemplu, în România sunt circa 2.000 de situații cu potențial sancționator. Acest număr ar trebui redus semnificativ. Antreprenorul a devenit un om a cărui menire pe această lume pare că este, în opinia multora și în special a mediului politic, să își asume riscuri investiționale, să creeze locuri de muncă și să plătească taxe. Și profitul să fie mic și eventual să îl direcționeze către activități așa-numite de CSR.
     O opinie complet eronată, principalul scop al oricărei activități economice fiind maximizarea profitului, acesta fiind recompensa riscului asumat și proporțional cu el.
     În mod normal, un antreprenor trebuie să gestioneze, în principal, problematici legate de managementul clienților, al angajaților, al furnizorilor și al banilor.
     Ori dacă ne uităm la realități, vedem că o mare parte a preocupărilor sale, a resurselor alocate - de timp, financiare și nu numai - se duce către rezolvarea unor problematici ce țin de relația cu statul - birocrație, reglementare, taxare - aspecte pe care cu mare dificultate le poate acoperi, nu în proporție de 100%. Rămâne expus diferitelor forme de sancționare oricât s-ar strădui, iar dacă prin absurd ar putea să le acopere integral, nu ar mai putea rămâne pe piață, ar ieși din afaceri sau ar aduce permanent bani de acasă.
     Acești oameni cu veleități de eroi, aceste motoare ale economiei, mai au în plus a depăși inclusiv anumite percepții, de multe ori nefavorabile, din partea opiniei publice, venite din zona politică sau din direcția celor care nu sunt antreprenori. Și uneori trebuie să depășească și obstacole care îi plasează în zone de inferioritate în raport cu competiția care își ia statul intervenționist drept aliat în a bloca accesul liber la piață.
     Concluzionând, percepția mea este că devine din ce în ce mai greu, iar faptul că dispar mai multe firme decât apar, în condițiile în care antreprenoriatul este o zonă aspirațională pentru mulți, denotă că probabil această percepție este una corectă, din nefericire.
     Reporter: Cum vedeți mediul de afaceri din țara noastră, comparativ cu alte state?
     Octavian Bădescu: Depinde cu ce state ne comparăm. Mediul economic european este diferit de cel asiatic, african sau american și nici în interiorul acestor blocuri, lucrurile nu sunt chiar uniforme.
     Aș spune că este perfectibil, ca să folosesc un eufemism. Există multe de făcut în privința limitării constrângerilor care grevează libertatea de acțiune antreprenorială și lucrurile nu se îndreaptă către o îmbunătățire. Într-o lume concurențială, globalizată, pierdem puncte. Vă dau și câteva exemple. Pe zona de impozitare nu stăm excelent în raport cu vecinii, e adevărat că sunt și țări cu impozite și mai mari, însă puterea de cumpărare și forța lor economică e mai mare, deci impactul taxării e mai mic. Și nu înseamnă că aceste țări sunt neapărat un model din această perspectivă.
     Suntem plini de instituții de control care abia așteaptă să amendeze formal sau informal tot ceea ce mișcă. Pe străzi vezi permanent poliție la pândă, senzațiile generate fiind nu de siguranță, ci de nesiguranță.
     Cheltuielile bugetare sunt mari și alocate într-o manieră care nu e favorabilă dezvoltării iar redistribuția făcută prin intermediul statului este costisitoare.
     Multe companii de stat și chiar zone din administrația centrală și mai ales locală reprezintă o formă mascată de așa-numita protecție socială, aspecte ce necesită o serioasă reevaluare.
     Reporter: Care credeți că sunt domeniile de business de viitor în țara noastră?
     Octavian Bădescu: Adevărul este că pașii care s-au făcut și se fac pentru atragerea investitorilor și investițiilor străine sau românești sunt insuficienți, mai ales comparativ cu alte țări.
     În ultima perioadă mediul tinde să devină și mai neprielnic, iar capitalul este un animal sperios.
     În 27 de ani nu am reușit să avem infrastructura necesară, schimbările legislative afectează stabilitatea și predictibilitatea - esențiale pentru investitori, avem deficiențe în absorbția fondurilor europene, lipsa corelării sistemului educațional la necesitățile pieței - stimulăm profesii cu cerere mică generând oameni care nu își găsesc locul și pleacă din țară, în acest ritm poate că se va ajunge să fie obligate firmele să asigure locuri de muncă.
     Cred că România trebuie să își speculeze avantajele competitive, ce țin, în special, de resursele naturale, de relief, de poziție geografică, de anumite caracteristici ale forței de muncă și așa mai departe și aici - spre exemplu - agricultura, turismul balnear, IT-ul, serviciile de diferite tipuri, cred că au un potențial semnificativ.
     Reporter: Care sunt perspectivele de dezvoltare ale țării noastre în ceea ce privește antreprenoriatul?
     Octavian Bădescu: Antreprenoriatul pe riscul și cu banii contribuabililor, precum cel generat prin programe de tip "Startup Nation" nu este sănătos deloc. De fapt, nu este nimic altceva decât asistență socială care influențează inclusiv statisticile despre efervescența mediului antreprenorial românesc.
     Soluțiile constau, în principal, în dereglementare și în diminuarea impozitării muncii, din acestea va rezulta și o scădere a presiunii. Ronald Reagan spunea, la un moment dat, care sunt cele mai temute cuvinte pentru un antreprenor: "Sunt de la guvern și am venit să vă ajut."
     Trendul actual ne arată că ne îndreptăm în următoarele decenii către un etatism generalizat. Însăși subvenționarea 100% a proiectelor antreprenoriale relevă o atare direcție, profund eronată conceptual. Nu așa se stimulează spiritul antreprenorial, așa se pervertesc mentalități, se distorsionează piața și se pedepsește performanța.
     Ceea ce îmi place să cred și sper, întrucât antreprenorul are o natură optimistă, este că potențialul antreprenorial autentic va depăși piedicile de diferite naturi care se ridică din zona intervenționismului guver¬namental în calea lui.
     Reporter: Cum ați caracteriza piața imobiliară din România?
     Octavian Bădescu: La nivelul zonei de consultanță și intermediere cred că se produc transformări. Clienții încep să înțeleagă tot mai mult beneficiile unor concepte precum reprezentarea exclusivă și lucrul pentru o singură parte - vânzătorul sau cumpărătorul. Prin urmare, modelul pe care îl abordează RE/MAX Freedom Group are un potențial semnificativ de dezvoltare. Există o nevoie de profesionalizare a serviciilor și aceasta va genera efecte, cei care le vor oferi vor avea de câștigat.
     În privința tranzacțiilor, piața este una care s-a dezmorțit și care, cred eu, are un potențial de creștere în continuare. În România nu sunt extrem de multe tranzacții raportat la numărul de imobile, deci există spațiu de creștere. Gradual, "proprietățile schimbă mâinile" - cum se spune - și cred că procesul se va accelera ținând cont și de tendințele demografice.
     Mai cred că piața e oarecum dis¬torsionată în principal de același intervenționism etatist. Pe de-o parte de programul "Prima Casă" care inflaționează prețul anumitor imobile și care va fi în prim-planul următoarei crize imobiliare. Pe de altă parte de încadrarea anumitor imobile în diferite etichetări depreciative - care au și diminuat valoarea acestor proprietăți private - în "buline", "risc", "urgențe" și așa mai departe, deși, practic, au fost expertizate puține imobile. Toate imobilele pot fi afectate într-un fel sau altul la eventuale cutremure de diferite grade și în ultimii 40 de ani nu a căzut niciun bloc, deși seisme au tot fost.
     Aceste imobile, "pedepsite" din multe puncte de vedere, situate cu precădere în zonele ultra-centrale din București, le consider, paradoxal, ca unele dintre cele mai sigure investiții imobiliare, întrucât fiind în anumite cazuri neasigurabile și necreditabile, au o valoare de piață cu o bază destul de corectă și sustenabilă pentru momentul actual, iar dacă ne uităm la aspecte precum randamentul investițional, valoarea de înlocuire sau la potențialul de apreciere având în vedere localizarea, observăm că, de fapt, aceste "Cenușărese" au premise de a se putea dovedi, de fapt, adevăratele prințese.
     Reporter: Mai este loc de dezvoltare pe piața imobiliară în țara noastră?
     Octavian Bădescu: Percepția pe care o am este că această piață este într-o anumită măsură încă în "vestul sălbatic" în raport cu piețele similare din alte țări și cu alte piețe din alte industrii din România.
     Piața de intermediere imobiliară este foarte fragmentată, nu sunt mulți jucători internaționali dominanți și, în plus, există spațiu suficient pentru servicii de consultanță imobiliară de calitate. Mă refer aici la serviciile de consultanță, care sunt diferite de simpla intermediere, însă insuficient speculate pe piața imobiliară românească. Motivul ține de mentalitate: nu este percepută o valoare în servicii, iar această imagine este necesar a fi schimbată.
     Această schimbare trece obligatoriu prin conceptele menționate anterior - reprezentarea exclusivă, adică un imobil poate exista doar în portofoliul unui singur consultant - concept fără de care promovarea adecvată a unei proprietăți este o iluzie, plus reprezentarea unei singure părți - în general a vânzătorului, care împreună cu comisionarea zero a cumpărătorului, elimină conflictul de interese.
     Reporter: Ce planuri de afaceri aveți odată cu preluarea francizei RE/MAX?
     Octavian Bădescu: Este prematur să detaliem, însă există un plan solid - cu o perspectivă până în anul 2025, de dezvoltare a RE/MAX Freedom Group - aceasta este denumirea comercială a companiei de consultanță imobiliară ale cărei baze le punem în acest an.
     Premisele arată că avem un brand care este lider mondial în domeniu, atât ca număr de francize, ca număr de consultanți, ca eficiență a acestora. Avem o Master Franciză care - din datele pe care le am - este una solidă, motivată, de calitate, cu experiență, cu un plan și cu resurse. Rețeaua este cea mai mare la nivel național.
     Iar dacă ai brokeri/owneri asemenea și apoi consultanți de calitate -etici, serioși, inteligenți, pregătiți - în cadrul francizelor afiliate, proiectul ar trebui să se dezvolte sănătos în continuare.
     Vom vedea cum vor evolua lucrurile și pe parcurs.
     Reporter: Ce așteptări financiare aveți de la noul business?
     Octavian Bădescu: Fiecare franciză este operată independent. Teoretic, asigurarea motivației, ca premisă principală a succesului în orice domeniu, cere ca acesta să depă¬șească ca anvergură proiectele anterioare, deci vizăm în timp pentru Freedom Group cifre cu 5-6 zerouri, însă mai sunt multe etape de parcurs până atunci.
     Este nevoie să oferi calitate pentru a genera recomandările indispensabile dezvoltării permanente. Este, de asemenea, nevoie și să ne dezvoltăm accelerat, în condiții de eficiență economică. Iar asigurarea concomitentă a acestor trei condiții reprezintă principala provocare antreprenorială în orice domeniu. Deocamdată, demarăm cu smerenia necesară gestionării cu atenție a acestui nou-născut.
     Însă demarăm cu focus pe asigurarea unui mediu de lucru care să favorizeze performanța, pregătirea și motivarea consultanților imobiliari.
     Există programe de training continuu pentru aceștia și - ca o particularitate - probabil că RE/MAX Freedom Group este singura companie care oferă posibilitatea celor performanți ca, de la un anumit nivel în sus, să beneficieze integral de sumele încasate din comisioane, pe lângă avantajele conferite de brand, de tehnologie sau de rețea.
     Ne dorim astfel să lucrăm cu cei mai buni din piață și cu cei care își propun să devină astfel.
     Din studiul realizat preliminar investiției, am înțeles că acest tip de business nu este o cursă de 100 metri, ci un maraton, implicit este necesar a fi abordat ca atare. Sunt necesare rezerve de energie, resurse. Trebuie pornit solid, cu mare atenție la fundație și la stâlpi, ca în orice construcție. Terenul însă permite o clădire înaltă și solidă, dacă-mi permiteți comparația din același domeniu imobiliar.
     Reporter: Sunteți interesat să investiți și în alte domenii pe lângă imobiliare?
     Octavian Bădescu: Niciodată să nu spui "niciodată". Însă conștientizez foarte bine avantajele focalizării și intenția este să le fructific.
     Există în abordările mele o dispersie a riscului ca principală formă de protecție, există diferite forme de investiție a capitalului, însă ca proiect antreprenorial probabil că mă voi limita în această perioadă și poate că și în viitor la ceea ce construim acum ca Freedom Group, împreună cu RE/MAX România.
     În pofida tuturor obstacolelor în creștere, este o realitate faptul că în această țară am demarat proiecte care au avut succes și sincer vorbind mi-ar plăcea ca eu sau alți antreprenori să fim stimulați prin contextul general să o facem în continuare.
     Cred în potențialul României, dar totul ține de oameni, lucrurile bune nu se vor întâmpla automat, de la sine.
     Reporter: Pe ce mizați, în general, în afacerile dumneavoastră pentru a avea reușite?
     Octavian Bădescu: Cred în motivație ca principal factor generator de succes și în focalizare. Cred în importanța unei strategii corecte, subsecvente unor obiective pe termen lung.
     Mă bazez pe o viziune, pe diferențiere, pe poziționare, pe specularea avantajelor competitive și a conjunc¬turilor de piață, pe disciplina financiară și, nu în ultimul rând, pe oameni implicați și animați de o viziune împărtășită și de valori comune, oameni la ale căror vise împlinite cred că pot ajuta.
     Reporter: Vă mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2017, ora 17:24)  
 aloooo...postacul e viu?


 
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Ediții precedente
Jurnal Bursier
24.11.2017
BVB
     * Transferuri de 3,72 milioane de lei cu acțiuni "Sphera Franchise Group" pe piața "deal"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a fost marcată, în ședința de tranzacționare de ieri, de oscilații relativ reduse ale indicilor, sigurul coș de acțiuni ce a înregistrat o...  detalii
24.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au recuperat ieri, în a doua parte a zilei, din pierderile consemnate mai devreme, revenirea datorându-se publicării unor date economice pozitive privind regiunea.  detalii
23.11.2017
BVB
     * Titlurile "Banca Transilvania", cele mai lichide
       Sedința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost marcată de scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacționare...  detalii
23.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în baza evoluțiilor din sectorul petrolier.  detalii
22.11.2017
BVB
     * Titlurile celor cinci SIF-uri au avut aprecieri de peste 1%
     * Rulaj de 8,6 milioane euro, în ședința de marți
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 40,28 milioane lei, sub media anuală de 48,45 milioane lei, în contextul în...  detalii
21.11.2017
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima ședință de tranzacționare a săptămânii, o lichiditate de 26,7 milioane de lei (5,7 milioane de euro), cu mult în scădere față de ședința de...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 noiembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
10.11.2017
DUMITRU COSTIN (BNS):
     * The executives of OMV Petrom, summoned to appear in the Parliament for the third time
     * Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru, the representatives of the state on the Supervisory Board of OMV Petrom, also called in for hearings
     * Costin: "We have notified the Audit Body of the Prime-Minister"
       The management of OMV Petrom, namely Mrs. Mariana Gheorghe, as well as the representatives of the Romanian state on the Supervisory Board of OMV Petrom, Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru will be invited to appear in the hearings on the Investigation Commission for the activity of the ANRE, the members of the Commission decided on Thursday.  details
09.11.2017
     * The fear that wages will drop is unjustified
       The government's proposal to transfer the social security contributions exclusively to the employee is not at all a social-democratic measure and not even one of redistribution, rather it is one of an ultra-liberal nature, which leaves the employer in the unique position in Europe of not contributing in no way whatsoever to the social security systems (retirement and unemployment) or healthcare.  details
08.11.2017
     * A 39% stake belongs to Russian millionaire Sergey Lobanov, who is being criminally investigated in Russia for alcohol contraband
       Banca Transilvania intends to buy an initial stake of over 39% of Victoriabank, the third largest bank in the Republic of Moldova, and together with the EBRD, would own a majority stake, according to a press release sent yesterday.  details
07.11.2017
     * Brokers: The depreciation of EL, amid the drop in the market, as well as due to deal with the FP
     * Adrian Simionescu: "Investors feel the price at which EL has acquired from the Proprietatea Fund its stakes is very high and unjustified"
     * The FP-Electrica deal, among the topics of the PNL vote of no-confidence against Energy minister Toma Petcu
       It seems the stock market did not take kindly to the approval of the transaction by which "Electrica" acquires the stakes of the Proprietatea Fund in its branches, at least for now, because EL stock dropped abruptly, immediately after the general shareholder meeting of October 26th.  details
06.11.2017
     Finally, after many statements concerning the fundamental changes in the fiscal policy, announced from one day to the next and then denied, we have the argumentation note and the draft of the emergency ordinance to amend the Tax Code published, which the Ministry of Public Finance will apply starting with the beginning of next year.  details
01.11.2017
PSD SENATOR EUGEN TEODOROVICI:
     * "The MADR made a «shopping list» of projects - with local level libraries and a ferry for crossing the Danube"
     * "Within three years at most, Romania can draw 3 billion Euros in European funds"
     * "Unfortunately, Romania promotes politicians instead of promoting specialists"
       Romania has embarrassed itself with the proposals that had been initially prepared for the Juncker plan, said Eugen Teodorovici. Mr. Teodorovici is the president of the Budget and Finance Commission of the Romanian Senate, member of the European Affairs Commission and former minister of European Funds.  details
01.11.2017
ADVERTISING
     Esports, no longer the "unruly" child of the tech and sports entertainment fields, has established itself as a legitimate and profitable industry. Romanian production company PGL is at the forefront of its acceptance and growth.  details
.