CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 12.09.2017

A consemnat ADELINA TOADER
 
mărește imaginea
     *  "Programul «Prima Casă» - crește prețul anumitor imobile și va fi în prim-planul următoarei crize imobiliare"
     *  "Pașii care s-au făcut și se fac pentru atragerea investitorilor și investițiilor străine sau românești sunt insuficienți"
         Octavian Bădescu a devenit antreprenor în imobiliare cumpărând franciza Reemax Freedom, după ce și-a vândut firma de curierat Sameday către Emag cu aproximativ 2 milioane de euro.
       Domnia sa ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre provocările antreprenorilor din țara noastră, dar și despre afacerile sale pe piața imobiliară.

 
     Reporter: Care sunt provocările pe care le întâmpinați ca antreprenor în România? Cât de greu este să faci afaceri de succes, astăzi, în țara noastră?
     Octavian Bădescu: Antreprenorul, în efortul său creativ de a agrega factori de producție, are ca principală caracteristică asumarea de risc, demers generat de ideea de soluționare a unei nevoi a societății, pentru a fi recompensat prin profit.
     În România, din păcate, antreprenorul tinde să aibă pe zi ce trece un statut de tolerat, presiunile asupra sa provenind cu precădere din zona statului, care ar trebui să îl lase cât mai liber să își vadă de treabă, nu să îl constrângă cu tot felul de restricții, controale, cu hățișuri legislative și birocratice. De exemplu, în România sunt circa 2.000 de situații cu potențial sancționator. Acest număr ar trebui redus semnificativ. Antreprenorul a devenit un om a cărui menire pe această lume pare că este, în opinia multora și în special a mediului politic, să își asume riscuri investiționale, să creeze locuri de muncă și să plătească taxe. Și profitul să fie mic și eventual să îl direcționeze către activități așa-numite de CSR.
     O opinie complet eronată, principalul scop al oricărei activități economice fiind maximizarea profitului, acesta fiind recompensa riscului asumat și proporțional cu el.
     În mod normal, un antreprenor trebuie să gestioneze, în principal, problematici legate de managementul clienților, al angajaților, al furnizorilor și al banilor.
     Ori dacă ne uităm la realități, vedem că o mare parte a preocupărilor sale, a resurselor alocate - de timp, financiare și nu numai - se duce către rezolvarea unor problematici ce țin de relația cu statul - birocrație, reglementare, taxare - aspecte pe care cu mare dificultate le poate acoperi, nu în proporție de 100%. Rămâne expus diferitelor forme de sancționare oricât s-ar strădui, iar dacă prin absurd ar putea să le acopere integral, nu ar mai putea rămâne pe piață, ar ieși din afaceri sau ar aduce permanent bani de acasă.
     Acești oameni cu veleități de eroi, aceste motoare ale economiei, mai au în plus a depăși inclusiv anumite percepții, de multe ori nefavorabile, din partea opiniei publice, venite din zona politică sau din direcția celor care nu sunt antreprenori. Și uneori trebuie să depășească și obstacole care îi plasează în zone de inferioritate în raport cu competiția care își ia statul intervenționist drept aliat în a bloca accesul liber la piață.
     Concluzionând, percepția mea este că devine din ce în ce mai greu, iar faptul că dispar mai multe firme decât apar, în condițiile în care antreprenoriatul este o zonă aspirațională pentru mulți, denotă că probabil această percepție este una corectă, din nefericire.
     Reporter: Cum vedeți mediul de afaceri din țara noastră, comparativ cu alte state?
     Octavian Bădescu: Depinde cu ce state ne comparăm. Mediul economic european este diferit de cel asiatic, african sau american și nici în interiorul acestor blocuri, lucrurile nu sunt chiar uniforme.
     Aș spune că este perfectibil, ca să folosesc un eufemism. Există multe de făcut în privința limitării constrângerilor care grevează libertatea de acțiune antreprenorială și lucrurile nu se îndreaptă către o îmbunătățire. Într-o lume concurențială, globalizată, pierdem puncte. Vă dau și câteva exemple. Pe zona de impozitare nu stăm excelent în raport cu vecinii, e adevărat că sunt și țări cu impozite și mai mari, însă puterea de cumpărare și forța lor economică e mai mare, deci impactul taxării e mai mic. Și nu înseamnă că aceste țări sunt neapărat un model din această perspectivă.
     Suntem plini de instituții de control care abia așteaptă să amendeze formal sau informal tot ceea ce mișcă. Pe străzi vezi permanent poliție la pândă, senzațiile generate fiind nu de siguranță, ci de nesiguranță.
     Cheltuielile bugetare sunt mari și alocate într-o manieră care nu e favorabilă dezvoltării iar redistribuția făcută prin intermediul statului este costisitoare.
     Multe companii de stat și chiar zone din administrația centrală și mai ales locală reprezintă o formă mascată de așa-numita protecție socială, aspecte ce necesită o serioasă reevaluare.
     Reporter: Care credeți că sunt domeniile de business de viitor în țara noastră?
     Octavian Bădescu: Adevărul este că pașii care s-au făcut și se fac pentru atragerea investitorilor și investițiilor străine sau românești sunt insuficienți, mai ales comparativ cu alte țări.
     În ultima perioadă mediul tinde să devină și mai neprielnic, iar capitalul este un animal sperios.
     În 27 de ani nu am reușit să avem infrastructura necesară, schimbările legislative afectează stabilitatea și predictibilitatea - esențiale pentru investitori, avem deficiențe în absorbția fondurilor europene, lipsa corelării sistemului educațional la necesitățile pieței - stimulăm profesii cu cerere mică generând oameni care nu își găsesc locul și pleacă din țară, în acest ritm poate că se va ajunge să fie obligate firmele să asigure locuri de muncă.
     Cred că România trebuie să își speculeze avantajele competitive, ce țin, în special, de resursele naturale, de relief, de poziție geografică, de anumite caracteristici ale forței de muncă și așa mai departe și aici - spre exemplu - agricultura, turismul balnear, IT-ul, serviciile de diferite tipuri, cred că au un potențial semnificativ.
     Reporter: Care sunt perspectivele de dezvoltare ale țării noastre în ceea ce privește antreprenoriatul?
     Octavian Bădescu: Antreprenoriatul pe riscul și cu banii contribuabililor, precum cel generat prin programe de tip "Startup Nation" nu este sănătos deloc. De fapt, nu este nimic altceva decât asistență socială care influențează inclusiv statisticile despre efervescența mediului antreprenorial românesc.
     Soluțiile constau, în principal, în dereglementare și în diminuarea impozitării muncii, din acestea va rezulta și o scădere a presiunii. Ronald Reagan spunea, la un moment dat, care sunt cele mai temute cuvinte pentru un antreprenor: "Sunt de la guvern și am venit să vă ajut."
     Trendul actual ne arată că ne îndreptăm în următoarele decenii către un etatism generalizat. Însăși subvenționarea 100% a proiectelor antreprenoriale relevă o atare direcție, profund eronată conceptual. Nu așa se stimulează spiritul antreprenorial, așa se pervertesc mentalități, se distorsionează piața și se pedepsește performanța.
     Ceea ce îmi place să cred și sper, întrucât antreprenorul are o natură optimistă, este că potențialul antreprenorial autentic va depăși piedicile de diferite naturi care se ridică din zona intervenționismului guver¬namental în calea lui.
     Reporter: Cum ați caracteriza piața imobiliară din România?
     Octavian Bădescu: La nivelul zonei de consultanță și intermediere cred că se produc transformări. Clienții încep să înțeleagă tot mai mult beneficiile unor concepte precum reprezentarea exclusivă și lucrul pentru o singură parte - vânzătorul sau cumpărătorul. Prin urmare, modelul pe care îl abordează RE/MAX Freedom Group are un potențial semnificativ de dezvoltare. Există o nevoie de profesionalizare a serviciilor și aceasta va genera efecte, cei care le vor oferi vor avea de câștigat.
     În privința tranzacțiilor, piața este una care s-a dezmorțit și care, cred eu, are un potențial de creștere în continuare. În România nu sunt extrem de multe tranzacții raportat la numărul de imobile, deci există spațiu de creștere. Gradual, "proprietățile schimbă mâinile" - cum se spune - și cred că procesul se va accelera ținând cont și de tendințele demografice.
     Mai cred că piața e oarecum dis¬torsionată în principal de același intervenționism etatist. Pe de-o parte de programul "Prima Casă" care inflaționează prețul anumitor imobile și care va fi în prim-planul următoarei crize imobiliare. Pe de altă parte de încadrarea anumitor imobile în diferite etichetări depreciative - care au și diminuat valoarea acestor proprietăți private - în "buline", "risc", "urgențe" și așa mai departe, deși, practic, au fost expertizate puține imobile. Toate imobilele pot fi afectate într-un fel sau altul la eventuale cutremure de diferite grade și în ultimii 40 de ani nu a căzut niciun bloc, deși seisme au tot fost.
     Aceste imobile, "pedepsite" din multe puncte de vedere, situate cu precădere în zonele ultra-centrale din București, le consider, paradoxal, ca unele dintre cele mai sigure investiții imobiliare, întrucât fiind în anumite cazuri neasigurabile și necreditabile, au o valoare de piață cu o bază destul de corectă și sustenabilă pentru momentul actual, iar dacă ne uităm la aspecte precum randamentul investițional, valoarea de înlocuire sau la potențialul de apreciere având în vedere localizarea, observăm că, de fapt, aceste "Cenușărese" au premise de a se putea dovedi, de fapt, adevăratele prințese.
     Reporter: Mai este loc de dezvoltare pe piața imobiliară în țara noastră?
     Octavian Bădescu: Percepția pe care o am este că această piață este într-o anumită măsură încă în "vestul sălbatic" în raport cu piețele similare din alte țări și cu alte piețe din alte industrii din România.
     Piața de intermediere imobiliară este foarte fragmentată, nu sunt mulți jucători internaționali dominanți și, în plus, există spațiu suficient pentru servicii de consultanță imobiliară de calitate. Mă refer aici la serviciile de consultanță, care sunt diferite de simpla intermediere, însă insuficient speculate pe piața imobiliară românească. Motivul ține de mentalitate: nu este percepută o valoare în servicii, iar această imagine este necesar a fi schimbată.
     Această schimbare trece obligatoriu prin conceptele menționate anterior - reprezentarea exclusivă, adică un imobil poate exista doar în portofoliul unui singur consultant - concept fără de care promovarea adecvată a unei proprietăți este o iluzie, plus reprezentarea unei singure părți - în general a vânzătorului, care împreună cu comisionarea zero a cumpărătorului, elimină conflictul de interese.
     Reporter: Ce planuri de afaceri aveți odată cu preluarea francizei RE/MAX?
     Octavian Bădescu: Este prematur să detaliem, însă există un plan solid - cu o perspectivă până în anul 2025, de dezvoltare a RE/MAX Freedom Group - aceasta este denumirea comercială a companiei de consultanță imobiliară ale cărei baze le punem în acest an.
     Premisele arată că avem un brand care este lider mondial în domeniu, atât ca număr de francize, ca număr de consultanți, ca eficiență a acestora. Avem o Master Franciză care - din datele pe care le am - este una solidă, motivată, de calitate, cu experiență, cu un plan și cu resurse. Rețeaua este cea mai mare la nivel național.
     Iar dacă ai brokeri/owneri asemenea și apoi consultanți de calitate -etici, serioși, inteligenți, pregătiți - în cadrul francizelor afiliate, proiectul ar trebui să se dezvolte sănătos în continuare.
     Vom vedea cum vor evolua lucrurile și pe parcurs.
     Reporter: Ce așteptări financiare aveți de la noul business?
     Octavian Bădescu: Fiecare franciză este operată independent. Teoretic, asigurarea motivației, ca premisă principală a succesului în orice domeniu, cere ca acesta să depă¬șească ca anvergură proiectele anterioare, deci vizăm în timp pentru Freedom Group cifre cu 5-6 zerouri, însă mai sunt multe etape de parcurs până atunci.
     Este nevoie să oferi calitate pentru a genera recomandările indispensabile dezvoltării permanente. Este, de asemenea, nevoie și să ne dezvoltăm accelerat, în condiții de eficiență economică. Iar asigurarea concomitentă a acestor trei condiții reprezintă principala provocare antreprenorială în orice domeniu. Deocamdată, demarăm cu smerenia necesară gestionării cu atenție a acestui nou-născut.
     Însă demarăm cu focus pe asigurarea unui mediu de lucru care să favorizeze performanța, pregătirea și motivarea consultanților imobiliari.
     Există programe de training continuu pentru aceștia și - ca o particularitate - probabil că RE/MAX Freedom Group este singura companie care oferă posibilitatea celor performanți ca, de la un anumit nivel în sus, să beneficieze integral de sumele încasate din comisioane, pe lângă avantajele conferite de brand, de tehnologie sau de rețea.
     Ne dorim astfel să lucrăm cu cei mai buni din piață și cu cei care își propun să devină astfel.
     Din studiul realizat preliminar investiției, am înțeles că acest tip de business nu este o cursă de 100 metri, ci un maraton, implicit este necesar a fi abordat ca atare. Sunt necesare rezerve de energie, resurse. Trebuie pornit solid, cu mare atenție la fundație și la stâlpi, ca în orice construcție. Terenul însă permite o clădire înaltă și solidă, dacă-mi permiteți comparația din același domeniu imobiliar.
     Reporter: Sunteți interesat să investiți și în alte domenii pe lângă imobiliare?
     Octavian Bădescu: Niciodată să nu spui "niciodată". Însă conștientizez foarte bine avantajele focalizării și intenția este să le fructific.
     Există în abordările mele o dispersie a riscului ca principală formă de protecție, există diferite forme de investiție a capitalului, însă ca proiect antreprenorial probabil că mă voi limita în această perioadă și poate că și în viitor la ceea ce construim acum ca Freedom Group, împreună cu RE/MAX România.
     În pofida tuturor obstacolelor în creștere, este o realitate faptul că în această țară am demarat proiecte care au avut succes și sincer vorbind mi-ar plăcea ca eu sau alți antreprenori să fim stimulați prin contextul general să o facem în continuare.
     Cred în potențialul României, dar totul ține de oameni, lucrurile bune nu se vor întâmpla automat, de la sine.
     Reporter: Pe ce mizați, în general, în afacerile dumneavoastră pentru a avea reușite?
     Octavian Bădescu: Cred în motivație ca principal factor generator de succes și în focalizare. Cred în importanța unei strategii corecte, subsecvente unor obiective pe termen lung.
     Mă bazez pe o viziune, pe diferențiere, pe poziționare, pe specularea avantajelor competitive și a conjunc¬turilor de piață, pe disciplina financiară și, nu în ultimul rând, pe oameni implicați și animați de o viziune împărtășită și de valori comune, oameni la ale căror vise împlinite cred că pot ajuta.
     Reporter: Vă mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2017, ora 17:24)  
 aloooo...postacul e viu?


 
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 19:41
     Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, i-a solicitat astăzi constructorului lotului 3 al autostrăzii Lugoj-Deva să decidă în cel mult o săptămână dacă poate continua lucrările pe acest tronson, în condițiile în care acestea înaintează greu de un an de zile, potrivit paginii de Facebook a Ministerului Transporturilor.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 18:49
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au închis în teritoriu pozitiv ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, lichiditatea totală fiind de 16,8 milioane de lei (3,6 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional, 17:48
ATAC ARMAT LA ZURICH
     Două persoane au fost împușcate și ucise, în această după-amiază, în fața unei unități bancare din orașul elvețian Zurich, conform poliției, informează BBC.  click să citești tot articolul
Politică, 17:04
     Șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, s-a întâlnit, astăzi, la sediul SMAp, cu generalul-locotenent Christopher Cavoli, Comandantul Forțelor Terestre Americane în Europa (USAREUR), se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (M.Ap.N), remis Redacției.  click să citești tot articolul
Internaţional, 16:57
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.02.2018
BVB
     O treime din rulajul ședinței de tranzacționare de ieri a venit din transferul "deal" efectuat cu 1,5% din acțiunile SIF5 Oltenia, în valoare de 17,68 milioane lei. Schimbul a fost realizat...  click să citești tot articolul
23.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care așteptările tot mai mari legate de majorarea dobânzilor în SUA au afectat apetitul pentru risc, la nivel global.  click să citești tot articolul
22.02.2018
BVB
     * Piața a înregistrat a treia scădere consecutivă
     * Titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,14%
       Piața a înregistrat în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, cea de a treia zi de scădere consecutivă, majoritatea cotațiilor emitenților listați la Bursa de Valori București (BVB)...  click să citești tot articolul
22.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în special în sectorul tehnologic, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
21.02.2018
BVB
     * George Brande, Interfinbrok: "Investitorii stau într­-o stare de expectativă, ceea ce poate explica rulajul redus"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de ieri preponderent în scădere, singurul indice ce a cunoscut o creștere fiind BET-FI, al celor cinci...  click să citești tot articolul
21.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în a doua parte a zilei, datorită rezultator financiare peste așteptări anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9567
2.3802
2.9752
4.0473
0.1839
0.6251
0.2138
4.6552
5.2837
1.4879
3.5385
0.2273
0.4804
1.1161
0.0671
0.4637
0.9990
3.7813
0.3261
1.1634
0.5969
0.0584
0.3509
0.2033
2.7585
0.0395
0.1402
1.0295
0.6259
0.1202
161.6184
5.4853
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
.