CONFERINȚA "Viitorul pieței de capital românești" - Ediția a VI-a
BURSA 12.09.2017

A consemnat ADELINA TOADER
 
mărește imaginea
     *  "Programul «Prima Casă» - crește prețul anumitor imobile și va fi în prim-planul următoarei crize imobiliare"
     *  "Pașii care s-au făcut și se fac pentru atragerea investitorilor și investițiilor străine sau românești sunt insuficienți"
         Octavian Bădescu a devenit antreprenor în imobiliare cumpărând franciza Reemax Freedom, după ce și-a vândut firma de curierat Sameday către Emag cu aproximativ 2 milioane de euro.
       Domnia sa ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre provocările antreprenorilor din țara noastră, dar și despre afacerile sale pe piața imobiliară.

 
     Reporter: Care sunt provocările pe care le întâmpinați ca antreprenor în România? Cât de greu este să faci afaceri de succes, astăzi, în țara noastră?
     Octavian Bădescu: Antreprenorul, în efortul său creativ de a agrega factori de producție, are ca principală caracteristică asumarea de risc, demers generat de ideea de soluționare a unei nevoi a societății, pentru a fi recompensat prin profit.
     În România, din păcate, antreprenorul tinde să aibă pe zi ce trece un statut de tolerat, presiunile asupra sa provenind cu precădere din zona statului, care ar trebui să îl lase cât mai liber să își vadă de treabă, nu să îl constrângă cu tot felul de restricții, controale, cu hățișuri legislative și birocratice. De exemplu, în România sunt circa 2.000 de situații cu potențial sancționator. Acest număr ar trebui redus semnificativ. Antreprenorul a devenit un om a cărui menire pe această lume pare că este, în opinia multora și în special a mediului politic, să își asume riscuri investiționale, să creeze locuri de muncă și să plătească taxe. Și profitul să fie mic și eventual să îl direcționeze către activități așa-numite de CSR.
     O opinie complet eronată, principalul scop al oricărei activități economice fiind maximizarea profitului, acesta fiind recompensa riscului asumat și proporțional cu el.
     În mod normal, un antreprenor trebuie să gestioneze, în principal, problematici legate de managementul clienților, al angajaților, al furnizorilor și al banilor.
     Ori dacă ne uităm la realități, vedem că o mare parte a preocupărilor sale, a resurselor alocate - de timp, financiare și nu numai - se duce către rezolvarea unor problematici ce țin de relația cu statul - birocrație, reglementare, taxare - aspecte pe care cu mare dificultate le poate acoperi, nu în proporție de 100%. Rămâne expus diferitelor forme de sancționare oricât s-ar strădui, iar dacă prin absurd ar putea să le acopere integral, nu ar mai putea rămâne pe piață, ar ieși din afaceri sau ar aduce permanent bani de acasă.
     Acești oameni cu veleități de eroi, aceste motoare ale economiei, mai au în plus a depăși inclusiv anumite percepții, de multe ori nefavorabile, din partea opiniei publice, venite din zona politică sau din direcția celor care nu sunt antreprenori. Și uneori trebuie să depășească și obstacole care îi plasează în zone de inferioritate în raport cu competiția care își ia statul intervenționist drept aliat în a bloca accesul liber la piață.
     Concluzionând, percepția mea este că devine din ce în ce mai greu, iar faptul că dispar mai multe firme decât apar, în condițiile în care antreprenoriatul este o zonă aspirațională pentru mulți, denotă că probabil această percepție este una corectă, din nefericire.
     Reporter: Cum vedeți mediul de afaceri din țara noastră, comparativ cu alte state?
     Octavian Bădescu: Depinde cu ce state ne comparăm. Mediul economic european este diferit de cel asiatic, african sau american și nici în interiorul acestor blocuri, lucrurile nu sunt chiar uniforme.
     Aș spune că este perfectibil, ca să folosesc un eufemism. Există multe de făcut în privința limitării constrângerilor care grevează libertatea de acțiune antreprenorială și lucrurile nu se îndreaptă către o îmbunătățire. Într-o lume concurențială, globalizată, pierdem puncte. Vă dau și câteva exemple. Pe zona de impozitare nu stăm excelent în raport cu vecinii, e adevărat că sunt și țări cu impozite și mai mari, însă puterea de cumpărare și forța lor economică e mai mare, deci impactul taxării e mai mic. Și nu înseamnă că aceste țări sunt neapărat un model din această perspectivă.
     Suntem plini de instituții de control care abia așteaptă să amendeze formal sau informal tot ceea ce mișcă. Pe străzi vezi permanent poliție la pândă, senzațiile generate fiind nu de siguranță, ci de nesiguranță.
     Cheltuielile bugetare sunt mari și alocate într-o manieră care nu e favorabilă dezvoltării iar redistribuția făcută prin intermediul statului este costisitoare.
     Multe companii de stat și chiar zone din administrația centrală și mai ales locală reprezintă o formă mascată de așa-numita protecție socială, aspecte ce necesită o serioasă reevaluare.
     Reporter: Care credeți că sunt domeniile de business de viitor în țara noastră?
     Octavian Bădescu: Adevărul este că pașii care s-au făcut și se fac pentru atragerea investitorilor și investițiilor străine sau românești sunt insuficienți, mai ales comparativ cu alte țări.
     În ultima perioadă mediul tinde să devină și mai neprielnic, iar capitalul este un animal sperios.
     În 27 de ani nu am reușit să avem infrastructura necesară, schimbările legislative afectează stabilitatea și predictibilitatea - esențiale pentru investitori, avem deficiențe în absorbția fondurilor europene, lipsa corelării sistemului educațional la necesitățile pieței - stimulăm profesii cu cerere mică generând oameni care nu își găsesc locul și pleacă din țară, în acest ritm poate că se va ajunge să fie obligate firmele să asigure locuri de muncă.
     Cred că România trebuie să își speculeze avantajele competitive, ce țin, în special, de resursele naturale, de relief, de poziție geografică, de anumite caracteristici ale forței de muncă și așa mai departe și aici - spre exemplu - agricultura, turismul balnear, IT-ul, serviciile de diferite tipuri, cred că au un potențial semnificativ.
     Reporter: Care sunt perspectivele de dezvoltare ale țării noastre în ceea ce privește antreprenoriatul?
     Octavian Bădescu: Antreprenoriatul pe riscul și cu banii contribuabililor, precum cel generat prin programe de tip "Startup Nation" nu este sănătos deloc. De fapt, nu este nimic altceva decât asistență socială care influențează inclusiv statisticile despre efervescența mediului antreprenorial românesc.
     Soluțiile constau, în principal, în dereglementare și în diminuarea impozitării muncii, din acestea va rezulta și o scădere a presiunii. Ronald Reagan spunea, la un moment dat, care sunt cele mai temute cuvinte pentru un antreprenor: "Sunt de la guvern și am venit să vă ajut."
     Trendul actual ne arată că ne îndreptăm în următoarele decenii către un etatism generalizat. Însăși subvenționarea 100% a proiectelor antreprenoriale relevă o atare direcție, profund eronată conceptual. Nu așa se stimulează spiritul antreprenorial, așa se pervertesc mentalități, se distorsionează piața și se pedepsește performanța.
     Ceea ce îmi place să cred și sper, întrucât antreprenorul are o natură optimistă, este că potențialul antreprenorial autentic va depăși piedicile de diferite naturi care se ridică din zona intervenționismului guver¬namental în calea lui.
     Reporter: Cum ați caracteriza piața imobiliară din România?
     Octavian Bădescu: La nivelul zonei de consultanță și intermediere cred că se produc transformări. Clienții încep să înțeleagă tot mai mult beneficiile unor concepte precum reprezentarea exclusivă și lucrul pentru o singură parte - vânzătorul sau cumpărătorul. Prin urmare, modelul pe care îl abordează RE/MAX Freedom Group are un potențial semnificativ de dezvoltare. Există o nevoie de profesionalizare a serviciilor și aceasta va genera efecte, cei care le vor oferi vor avea de câștigat.
     În privința tranzacțiilor, piața este una care s-a dezmorțit și care, cred eu, are un potențial de creștere în continuare. În România nu sunt extrem de multe tranzacții raportat la numărul de imobile, deci există spațiu de creștere. Gradual, "proprietățile schimbă mâinile" - cum se spune - și cred că procesul se va accelera ținând cont și de tendințele demografice.
     Mai cred că piața e oarecum dis¬torsionată în principal de același intervenționism etatist. Pe de-o parte de programul "Prima Casă" care inflaționează prețul anumitor imobile și care va fi în prim-planul următoarei crize imobiliare. Pe de altă parte de încadrarea anumitor imobile în diferite etichetări depreciative - care au și diminuat valoarea acestor proprietăți private - în "buline", "risc", "urgențe" și așa mai departe, deși, practic, au fost expertizate puține imobile. Toate imobilele pot fi afectate într-un fel sau altul la eventuale cutremure de diferite grade și în ultimii 40 de ani nu a căzut niciun bloc, deși seisme au tot fost.
     Aceste imobile, "pedepsite" din multe puncte de vedere, situate cu precădere în zonele ultra-centrale din București, le consider, paradoxal, ca unele dintre cele mai sigure investiții imobiliare, întrucât fiind în anumite cazuri neasigurabile și necreditabile, au o valoare de piață cu o bază destul de corectă și sustenabilă pentru momentul actual, iar dacă ne uităm la aspecte precum randamentul investițional, valoarea de înlocuire sau la potențialul de apreciere având în vedere localizarea, observăm că, de fapt, aceste "Cenușărese" au premise de a se putea dovedi, de fapt, adevăratele prințese.
     Reporter: Mai este loc de dezvoltare pe piața imobiliară în țara noastră?
     Octavian Bădescu: Percepția pe care o am este că această piață este într-o anumită măsură încă în "vestul sălbatic" în raport cu piețele similare din alte țări și cu alte piețe din alte industrii din România.
     Piața de intermediere imobiliară este foarte fragmentată, nu sunt mulți jucători internaționali dominanți și, în plus, există spațiu suficient pentru servicii de consultanță imobiliară de calitate. Mă refer aici la serviciile de consultanță, care sunt diferite de simpla intermediere, însă insuficient speculate pe piața imobiliară românească. Motivul ține de mentalitate: nu este percepută o valoare în servicii, iar această imagine este necesar a fi schimbată.
     Această schimbare trece obligatoriu prin conceptele menționate anterior - reprezentarea exclusivă, adică un imobil poate exista doar în portofoliul unui singur consultant - concept fără de care promovarea adecvată a unei proprietăți este o iluzie, plus reprezentarea unei singure părți - în general a vânzătorului, care împreună cu comisionarea zero a cumpărătorului, elimină conflictul de interese.
     Reporter: Ce planuri de afaceri aveți odată cu preluarea francizei RE/MAX?
     Octavian Bădescu: Este prematur să detaliem, însă există un plan solid - cu o perspectivă până în anul 2025, de dezvoltare a RE/MAX Freedom Group - aceasta este denumirea comercială a companiei de consultanță imobiliară ale cărei baze le punem în acest an.
     Premisele arată că avem un brand care este lider mondial în domeniu, atât ca număr de francize, ca număr de consultanți, ca eficiență a acestora. Avem o Master Franciză care - din datele pe care le am - este una solidă, motivată, de calitate, cu experiență, cu un plan și cu resurse. Rețeaua este cea mai mare la nivel național.
     Iar dacă ai brokeri/owneri asemenea și apoi consultanți de calitate -etici, serioși, inteligenți, pregătiți - în cadrul francizelor afiliate, proiectul ar trebui să se dezvolte sănătos în continuare.
     Vom vedea cum vor evolua lucrurile și pe parcurs.
     Reporter: Ce așteptări financiare aveți de la noul business?
     Octavian Bădescu: Fiecare franciză este operată independent. Teoretic, asigurarea motivației, ca premisă principală a succesului în orice domeniu, cere ca acesta să depă¬șească ca anvergură proiectele anterioare, deci vizăm în timp pentru Freedom Group cifre cu 5-6 zerouri, însă mai sunt multe etape de parcurs până atunci.
     Este nevoie să oferi calitate pentru a genera recomandările indispensabile dezvoltării permanente. Este, de asemenea, nevoie și să ne dezvoltăm accelerat, în condiții de eficiență economică. Iar asigurarea concomitentă a acestor trei condiții reprezintă principala provocare antreprenorială în orice domeniu. Deocamdată, demarăm cu smerenia necesară gestionării cu atenție a acestui nou-născut.
     Însă demarăm cu focus pe asigurarea unui mediu de lucru care să favorizeze performanța, pregătirea și motivarea consultanților imobiliari.
     Există programe de training continuu pentru aceștia și - ca o particularitate - probabil că RE/MAX Freedom Group este singura companie care oferă posibilitatea celor performanți ca, de la un anumit nivel în sus, să beneficieze integral de sumele încasate din comisioane, pe lângă avantajele conferite de brand, de tehnologie sau de rețea.
     Ne dorim astfel să lucrăm cu cei mai buni din piață și cu cei care își propun să devină astfel.
     Din studiul realizat preliminar investiției, am înțeles că acest tip de business nu este o cursă de 100 metri, ci un maraton, implicit este necesar a fi abordat ca atare. Sunt necesare rezerve de energie, resurse. Trebuie pornit solid, cu mare atenție la fundație și la stâlpi, ca în orice construcție. Terenul însă permite o clădire înaltă și solidă, dacă-mi permiteți comparația din același domeniu imobiliar.
     Reporter: Sunteți interesat să investiți și în alte domenii pe lângă imobiliare?
     Octavian Bădescu: Niciodată să nu spui "niciodată". Însă conștientizez foarte bine avantajele focalizării și intenția este să le fructific.
     Există în abordările mele o dispersie a riscului ca principală formă de protecție, există diferite forme de investiție a capitalului, însă ca proiect antreprenorial probabil că mă voi limita în această perioadă și poate că și în viitor la ceea ce construim acum ca Freedom Group, împreună cu RE/MAX România.
     În pofida tuturor obstacolelor în creștere, este o realitate faptul că în această țară am demarat proiecte care au avut succes și sincer vorbind mi-ar plăcea ca eu sau alți antreprenori să fim stimulați prin contextul general să o facem în continuare.
     Cred în potențialul României, dar totul ține de oameni, lucrurile bune nu se vor întâmpla automat, de la sine.
     Reporter: Pe ce mizați, în general, în afacerile dumneavoastră pentru a avea reușite?
     Octavian Bădescu: Cred în motivație ca principal factor generator de succes și în focalizare. Cred în importanța unei strategii corecte, subsecvente unor obiective pe termen lung.
     Mă bazez pe o viziune, pe diferențiere, pe poziționare, pe specularea avantajelor competitive și a conjunc¬turilor de piață, pe disciplina financiară și, nu în ultimul rând, pe oameni implicați și animați de o viziune împărtășită și de valori comune, oameni la ale căror vise împlinite cred că pot ajuta.
     Reporter: Vă mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2017, ora 17:24)  
 aloooo...postacul e viu?


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Companii-Afaceri, 12:00
ANUL TRECUT,
     Angajatorii au cheltuit, în medie, într-o lună 3.493 lei pe salariat în 2016, în creștere cu 9,5%, comparativ cu 2015, iar câștigul salarial mediu lunar brut pe total economie a fost de 2.809 lei, cu 9,9% mai mare, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).  detalii
Strategia Naţională Anticorupţie, 11:58
     Deputatul Partidului Social Democrat (PSD) Andreea Cosma s-a prezentat astăzi la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din Ploiești, unde a fost citată ca martor într-un dosar care îl vizează pe fostul procuror al acestei structuri Mircea Negulescu, suspendat după ce în spațiul public au apărut înregistrări în care el discuta despre dosare cu soția unui inculpat.  detalii
Strategia Naţională Anticorupţie, 11:35
     Un avocat din Baroul Timiș a fost ridicat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din Timișoara, după ce acesta a fost prins în flagrant în timp ce primea mită în valoare de 2.000 de euro pentru a opri o executare silită.  detalii
Companii-Afaceri, 11:35
     Directorul general al companiei qatareze Power International Holding, Moutaz Al-Khayyat, a afirmat, într-o întâlnire cu ministrul român al Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, că intenționează să înceapă o investiție mijlocie în România, existând posibilitatea ca, ulterior, să poată coopta drept co-investitor cel mai mare fond de investiții din țara sa, Qatar Investment Authority, informează ministerul de resort.  detalii
Bănci-Asigurări, 11:16
EUROINSOL:
     Prospecțiuni își va achita datoriile către creditori, în valoare de 93 de milioane de lei, în decursul următorilor trei ani, în toată această perioadă societatea mizând pe venituri de 747 milioane de lei și pe un profit brut de peste 80 de milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, după ce, în alegerile de duminică, cancelarul german Angela Merkel a câștigat cel de-al patrulea mandat în fruntea țării, însă și-a redus majoritatea...  detalii
26.09.2017
BVB
     * Titlurile FP, cele mai lichide
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 83,83 milioane de lei (18,23 milioane de euro), în contextul în care opt...  detalii
25.09.2017
BVB
     * Acțiunile "Fondul Proprietatea" au scăzut cu 1,41%
       Ședința de tranzacționare de vineri a ieșit în evidență prin scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), BET coborând cu 0,48%, aceasta fiind cea de-a șaptea ședință consecutivă în...  detalii
25.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs mixt vineri, în urma unui discurs al premierului britanic Theresa May privind ieșirea țării sale din UE.  detalii
22.09.2017
BVB
     * Piața, dominată de raportarea tranzacției prin care FP a vândut 2,56% din SNP și de listarea obligațiunilor IIB
     * "SIF Banat-Crișana" și-a răscumpărat aproape 540.000 din acțiuni,...  detalii
22.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs pozitiv ieri, sectorul bancar fiind în ascensiune după ce Federal Reserve (Fed) din SUA a indicat, în ziua precedentă, că va continua să majoreze costul...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0783
2,3502
3,1374
3,9747
0,1766
0,6178
0,2188
4,5965
5,2337
1,4807
3,4515
0,2175
0,4942
1,0767
0,0675
0,4818
1,0992
3,8670
0,2914
1,2374
0,5840
0,0595
0,3417
0,2173
2,8148
0,0385
0,1467
1,0528
0,6142
0,1168
161,0893
5,4848
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that...  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of...  details
19.09.2017
     * Anghel continues to act illegally and puts Sobolewski on the list, even though he didn't submit his candidacy
       Three candidates have been included in the race for the CEO seat of the Bucharest Stoch Exchange (BVB), during the internal selection process initiated by the Board of Directors, namely, Paul...  details
13.09.2017
PSD LEADERS HAVE APPROVED THE CREATION OF A COMMISSION TO INVESTIGATE THE ANRE
     * Elections at the ANRE this autumn
       Social Democrat leaders have approved the request of PM Mihai Tudose to set up an investigation commission which would audit the activity of the National Authority for the Regulation of the Energy...  details
12.09.2017
THE MISSION OF BSE PRESIDENT LUCIAN ANGHEL
     * The press release about the results of the BSE has omitted mentioning the IPO of Nuclearelectrica
     * Even though it quotes PwC, the data posted by the BSE differs from that of the consulting firm
       In a promotional campaign that isn't justified by reality in any way, the Bucharest Stock Exchange (BVB) is being maneuvered by its president Lucian Anghel into posting wacky press releases...  details
11.09.2017
THE CONTRACT INCLUDES A NON-COMPETE CLAUSE
     Even though the Bucharest Stock Exchange has announced it is looking for a CEO, it is likely that Ludwik Sobolewski will remain on the payroll of the BSE for two more years, because his contract...  details
11.09.2017
FINANCE MINISTRY ONCE AGAIN CONFIRMS WHAT BURSA HAS REPORTED BEFORE:
     Hundreds of millions of Euros have gone from our banks to tax havens, Minister of Public Finance Ionuț Mișa states, in an interview with a financial newspaper. The official thus confirms what BURSA...  details
07.09.2017
     * "I hope that the government won't use the new fiscal regime of royalties as an intimidation tool against hydrocarbon producers"
     * Interview with PNL Lucian Bode, former minister of the economy
       Reporter: What is your opinion on the decision of the authorities to once again change the Energy Strategy?
     Lucian Bode: To me, the unreliability of the current government is...  details
05.09.2017
THE ONLY CANDIDATE FOR THE BOARD OF THE EXCHANGE, IN THE GENERAL SHAREHOLDER MEETING OF SEPTEMBER 14TH
     * Mr. Hanga hopes for a constructive approach and aimed at the future, and at the development of the BSE
       Radu Hanga, senior advisor for the Board of Directors of Banca Transilvania, is the only candidate proposed to fill out the Board of the Bucharest Stock Exchange, after the death of Cristian Micu,...  details
05.09.2017
ENERGY MINISTRY WANTS TO UPDATE THE ENERGY STRATEGY, BY MID-OCTOBER
     * State secretary Andrei Maioreanu: "The updating of the Strategy was necessary, because the existing draft was predominantly focused on the objectives expressed by the EU and less on the objectives of the Romanian energy system"
     * Ion Lungu: "Each government devises a new strategy"
       The amendment of the Energy Strategy in one month is a bad joke, says Jack Cutișteanu, CEO of Petprod, reacting to the announcement made by the representatives of the Ministry of Energy, according...  details
30.08.2017
ISAR, ABOUT THE CONSTANT INCREASE OF THE EURO:
     * Senator Daniel Zamfir wants to call Mugur Isărescu in for hearings, next week
     * Isar: "The opening of the parliamentary session involves multiple negotiations"
     * The leu has weakened to 4.5985 lei against the Euro
       The leu yesterday weakened again, reaching the level of 4.5985 lei against the Euro, after on Monday it was quoted at 4.5958 lei.  details
29.08.2017
     * Dochia: "The pension fund management firms will close down on their own if the fee gets eliminated"
     * Aurelian Dochia: "The government's communication is a permanent blunder, and the result is that nobody is interested anymore in what the authorities are saying"
     * PFP: "The current government, starting with its own prime-minister, is characterized by a ferocious economic illiteracy"
       The 2nd pension pillar continues to be the focus of politicians, who come out with conflicting statements on the matter. After last week, PM Mihai Tudose and deputy prime-minister Marcel have...  details
25.08.2017
THE BSE CRISIS
     The embarrassing situation generated at the Bucharest Stock Exchange (BSE) by its former CEO Ludwik Sobolewski, who, with the complicity of BSE president Lucian Anghel, has tried, against the will...  details
24.08.2017
IF THE CONTRIBUTION IS REDUCED
     * "If the state pension system is the only one that gets kept, eventually the state may be unable to pay the pensions", says Dochia
       The 2nd pension pillar is once again grabs the attention of the public, after information from sources surfaced yesterday that the Ministry of Public Finances intends to cut by half the...  details
23.08.2017
     Ludwik Sobolewski announced, on Monday night, that he has decided not to exercise his mandate as CEO of the Bucharest Stock Exchange, "even though he could", invoking an alleged difference...  details
.