GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
BURSA 12.09.2017

A consemnat ADELINA TOADER
 
mărește imaginea
     *  "Programul «Prima Casă» - crește prețul anumitor imobile și va fi în prim-planul următoarei crize imobiliare"
     *  "Pașii care s-au făcut și se fac pentru atragerea investitorilor și investițiilor străine sau românești sunt insuficienți"
         Octavian Bădescu a devenit antreprenor în imobiliare cumpărând franciza Reemax Freedom, după ce și-a vândut firma de curierat Sameday către Emag cu aproximativ 2 milioane de euro.
       Domnia sa ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre provocările antreprenorilor din țara noastră, dar și despre afacerile sale pe piața imobiliară.

 
     Reporter: Care sunt provocările pe care le întâmpinați ca antreprenor în România? Cât de greu este să faci afaceri de succes, astăzi, în țara noastră?
     Octavian Bădescu: Antreprenorul, în efortul său creativ de a agrega factori de producție, are ca principală caracteristică asumarea de risc, demers generat de ideea de soluționare a unei nevoi a societății, pentru a fi recompensat prin profit.
     În România, din păcate, antreprenorul tinde să aibă pe zi ce trece un statut de tolerat, presiunile asupra sa provenind cu precădere din zona statului, care ar trebui să îl lase cât mai liber să își vadă de treabă, nu să îl constrângă cu tot felul de restricții, controale, cu hățișuri legislative și birocratice. De exemplu, în România sunt circa 2.000 de situații cu potențial sancționator. Acest număr ar trebui redus semnificativ. Antreprenorul a devenit un om a cărui menire pe această lume pare că este, în opinia multora și în special a mediului politic, să își asume riscuri investiționale, să creeze locuri de muncă și să plătească taxe. Și profitul să fie mic și eventual să îl direcționeze către activități așa-numite de CSR.
     O opinie complet eronată, principalul scop al oricărei activități economice fiind maximizarea profitului, acesta fiind recompensa riscului asumat și proporțional cu el.
     În mod normal, un antreprenor trebuie să gestioneze, în principal, problematici legate de managementul clienților, al angajaților, al furnizorilor și al banilor.
     Ori dacă ne uităm la realități, vedem că o mare parte a preocupărilor sale, a resurselor alocate - de timp, financiare și nu numai - se duce către rezolvarea unor problematici ce țin de relația cu statul - birocrație, reglementare, taxare - aspecte pe care cu mare dificultate le poate acoperi, nu în proporție de 100%. Rămâne expus diferitelor forme de sancționare oricât s-ar strădui, iar dacă prin absurd ar putea să le acopere integral, nu ar mai putea rămâne pe piață, ar ieși din afaceri sau ar aduce permanent bani de acasă.
     Acești oameni cu veleități de eroi, aceste motoare ale economiei, mai au în plus a depăși inclusiv anumite percepții, de multe ori nefavorabile, din partea opiniei publice, venite din zona politică sau din direcția celor care nu sunt antreprenori. Și uneori trebuie să depășească și obstacole care îi plasează în zone de inferioritate în raport cu competiția care își ia statul intervenționist drept aliat în a bloca accesul liber la piață.
     Concluzionând, percepția mea este că devine din ce în ce mai greu, iar faptul că dispar mai multe firme decât apar, în condițiile în care antreprenoriatul este o zonă aspirațională pentru mulți, denotă că probabil această percepție este una corectă, din nefericire.
     Reporter: Cum vedeți mediul de afaceri din țara noastră, comparativ cu alte state?
     Octavian Bădescu: Depinde cu ce state ne comparăm. Mediul economic european este diferit de cel asiatic, african sau american și nici în interiorul acestor blocuri, lucrurile nu sunt chiar uniforme.
     Aș spune că este perfectibil, ca să folosesc un eufemism. Există multe de făcut în privința limitării constrângerilor care grevează libertatea de acțiune antreprenorială și lucrurile nu se îndreaptă către o îmbunătățire. Într-o lume concurențială, globalizată, pierdem puncte. Vă dau și câteva exemple. Pe zona de impozitare nu stăm excelent în raport cu vecinii, e adevărat că sunt și țări cu impozite și mai mari, însă puterea de cumpărare și forța lor economică e mai mare, deci impactul taxării e mai mic. Și nu înseamnă că aceste țări sunt neapărat un model din această perspectivă.
     Suntem plini de instituții de control care abia așteaptă să amendeze formal sau informal tot ceea ce mișcă. Pe străzi vezi permanent poliție la pândă, senzațiile generate fiind nu de siguranță, ci de nesiguranță.
     Cheltuielile bugetare sunt mari și alocate într-o manieră care nu e favorabilă dezvoltării iar redistribuția făcută prin intermediul statului este costisitoare.
     Multe companii de stat și chiar zone din administrația centrală și mai ales locală reprezintă o formă mascată de așa-numita protecție socială, aspecte ce necesită o serioasă reevaluare.
     Reporter: Care credeți că sunt domeniile de business de viitor în țara noastră?
     Octavian Bădescu: Adevărul este că pașii care s-au făcut și se fac pentru atragerea investitorilor și investițiilor străine sau românești sunt insuficienți, mai ales comparativ cu alte țări.
     În ultima perioadă mediul tinde să devină și mai neprielnic, iar capitalul este un animal sperios.
     În 27 de ani nu am reușit să avem infrastructura necesară, schimbările legislative afectează stabilitatea și predictibilitatea - esențiale pentru investitori, avem deficiențe în absorbția fondurilor europene, lipsa corelării sistemului educațional la necesitățile pieței - stimulăm profesii cu cerere mică generând oameni care nu își găsesc locul și pleacă din țară, în acest ritm poate că se va ajunge să fie obligate firmele să asigure locuri de muncă.
     Cred că România trebuie să își speculeze avantajele competitive, ce țin, în special, de resursele naturale, de relief, de poziție geografică, de anumite caracteristici ale forței de muncă și așa mai departe și aici - spre exemplu - agricultura, turismul balnear, IT-ul, serviciile de diferite tipuri, cred că au un potențial semnificativ.
     Reporter: Care sunt perspectivele de dezvoltare ale țării noastre în ceea ce privește antreprenoriatul?
     Octavian Bădescu: Antreprenoriatul pe riscul și cu banii contribuabililor, precum cel generat prin programe de tip "Startup Nation" nu este sănătos deloc. De fapt, nu este nimic altceva decât asistență socială care influențează inclusiv statisticile despre efervescența mediului antreprenorial românesc.
     Soluțiile constau, în principal, în dereglementare și în diminuarea impozitării muncii, din acestea va rezulta și o scădere a presiunii. Ronald Reagan spunea, la un moment dat, care sunt cele mai temute cuvinte pentru un antreprenor: "Sunt de la guvern și am venit să vă ajut."
     Trendul actual ne arată că ne îndreptăm în următoarele decenii către un etatism generalizat. Însăși subvenționarea 100% a proiectelor antreprenoriale relevă o atare direcție, profund eronată conceptual. Nu așa se stimulează spiritul antreprenorial, așa se pervertesc mentalități, se distorsionează piața și se pedepsește performanța.
     Ceea ce îmi place să cred și sper, întrucât antreprenorul are o natură optimistă, este că potențialul antreprenorial autentic va depăși piedicile de diferite naturi care se ridică din zona intervenționismului guver¬namental în calea lui.
     Reporter: Cum ați caracteriza piața imobiliară din România?
     Octavian Bădescu: La nivelul zonei de consultanță și intermediere cred că se produc transformări. Clienții încep să înțeleagă tot mai mult beneficiile unor concepte precum reprezentarea exclusivă și lucrul pentru o singură parte - vânzătorul sau cumpărătorul. Prin urmare, modelul pe care îl abordează RE/MAX Freedom Group are un potențial semnificativ de dezvoltare. Există o nevoie de profesionalizare a serviciilor și aceasta va genera efecte, cei care le vor oferi vor avea de câștigat.
     În privința tranzacțiilor, piața este una care s-a dezmorțit și care, cred eu, are un potențial de creștere în continuare. În România nu sunt extrem de multe tranzacții raportat la numărul de imobile, deci există spațiu de creștere. Gradual, "proprietățile schimbă mâinile" - cum se spune - și cred că procesul se va accelera ținând cont și de tendințele demografice.
     Mai cred că piața e oarecum dis¬torsionată în principal de același intervenționism etatist. Pe de-o parte de programul "Prima Casă" care inflaționează prețul anumitor imobile și care va fi în prim-planul următoarei crize imobiliare. Pe de altă parte de încadrarea anumitor imobile în diferite etichetări depreciative - care au și diminuat valoarea acestor proprietăți private - în "buline", "risc", "urgențe" și așa mai departe, deși, practic, au fost expertizate puține imobile. Toate imobilele pot fi afectate într-un fel sau altul la eventuale cutremure de diferite grade și în ultimii 40 de ani nu a căzut niciun bloc, deși seisme au tot fost.
     Aceste imobile, "pedepsite" din multe puncte de vedere, situate cu precădere în zonele ultra-centrale din București, le consider, paradoxal, ca unele dintre cele mai sigure investiții imobiliare, întrucât fiind în anumite cazuri neasigurabile și necreditabile, au o valoare de piață cu o bază destul de corectă și sustenabilă pentru momentul actual, iar dacă ne uităm la aspecte precum randamentul investițional, valoarea de înlocuire sau la potențialul de apreciere având în vedere localizarea, observăm că, de fapt, aceste "Cenușărese" au premise de a se putea dovedi, de fapt, adevăratele prințese.
     Reporter: Mai este loc de dezvoltare pe piața imobiliară în țara noastră?
     Octavian Bădescu: Percepția pe care o am este că această piață este într-o anumită măsură încă în "vestul sălbatic" în raport cu piețele similare din alte țări și cu alte piețe din alte industrii din România.
     Piața de intermediere imobiliară este foarte fragmentată, nu sunt mulți jucători internaționali dominanți și, în plus, există spațiu suficient pentru servicii de consultanță imobiliară de calitate. Mă refer aici la serviciile de consultanță, care sunt diferite de simpla intermediere, însă insuficient speculate pe piața imobiliară românească. Motivul ține de mentalitate: nu este percepută o valoare în servicii, iar această imagine este necesar a fi schimbată.
     Această schimbare trece obligatoriu prin conceptele menționate anterior - reprezentarea exclusivă, adică un imobil poate exista doar în portofoliul unui singur consultant - concept fără de care promovarea adecvată a unei proprietăți este o iluzie, plus reprezentarea unei singure părți - în general a vânzătorului, care împreună cu comisionarea zero a cumpărătorului, elimină conflictul de interese.
     Reporter: Ce planuri de afaceri aveți odată cu preluarea francizei RE/MAX?
     Octavian Bădescu: Este prematur să detaliem, însă există un plan solid - cu o perspectivă până în anul 2025, de dezvoltare a RE/MAX Freedom Group - aceasta este denumirea comercială a companiei de consultanță imobiliară ale cărei baze le punem în acest an.
     Premisele arată că avem un brand care este lider mondial în domeniu, atât ca număr de francize, ca număr de consultanți, ca eficiență a acestora. Avem o Master Franciză care - din datele pe care le am - este una solidă, motivată, de calitate, cu experiență, cu un plan și cu resurse. Rețeaua este cea mai mare la nivel național.
     Iar dacă ai brokeri/owneri asemenea și apoi consultanți de calitate -etici, serioși, inteligenți, pregătiți - în cadrul francizelor afiliate, proiectul ar trebui să se dezvolte sănătos în continuare.
     Vom vedea cum vor evolua lucrurile și pe parcurs.
     Reporter: Ce așteptări financiare aveți de la noul business?
     Octavian Bădescu: Fiecare franciză este operată independent. Teoretic, asigurarea motivației, ca premisă principală a succesului în orice domeniu, cere ca acesta să depă¬șească ca anvergură proiectele anterioare, deci vizăm în timp pentru Freedom Group cifre cu 5-6 zerouri, însă mai sunt multe etape de parcurs până atunci.
     Este nevoie să oferi calitate pentru a genera recomandările indispensabile dezvoltării permanente. Este, de asemenea, nevoie și să ne dezvoltăm accelerat, în condiții de eficiență economică. Iar asigurarea concomitentă a acestor trei condiții reprezintă principala provocare antreprenorială în orice domeniu. Deocamdată, demarăm cu smerenia necesară gestionării cu atenție a acestui nou-născut.
     Însă demarăm cu focus pe asigurarea unui mediu de lucru care să favorizeze performanța, pregătirea și motivarea consultanților imobiliari.
     Există programe de training continuu pentru aceștia și - ca o particularitate - probabil că RE/MAX Freedom Group este singura companie care oferă posibilitatea celor performanți ca, de la un anumit nivel în sus, să beneficieze integral de sumele încasate din comisioane, pe lângă avantajele conferite de brand, de tehnologie sau de rețea.
     Ne dorim astfel să lucrăm cu cei mai buni din piață și cu cei care își propun să devină astfel.
     Din studiul realizat preliminar investiției, am înțeles că acest tip de business nu este o cursă de 100 metri, ci un maraton, implicit este necesar a fi abordat ca atare. Sunt necesare rezerve de energie, resurse. Trebuie pornit solid, cu mare atenție la fundație și la stâlpi, ca în orice construcție. Terenul însă permite o clădire înaltă și solidă, dacă-mi permiteți comparația din același domeniu imobiliar.
     Reporter: Sunteți interesat să investiți și în alte domenii pe lângă imobiliare?
     Octavian Bădescu: Niciodată să nu spui "niciodată". Însă conștientizez foarte bine avantajele focalizării și intenția este să le fructific.
     Există în abordările mele o dispersie a riscului ca principală formă de protecție, există diferite forme de investiție a capitalului, însă ca proiect antreprenorial probabil că mă voi limita în această perioadă și poate că și în viitor la ceea ce construim acum ca Freedom Group, împreună cu RE/MAX România.
     În pofida tuturor obstacolelor în creștere, este o realitate faptul că în această țară am demarat proiecte care au avut succes și sincer vorbind mi-ar plăcea ca eu sau alți antreprenori să fim stimulați prin contextul general să o facem în continuare.
     Cred în potențialul României, dar totul ține de oameni, lucrurile bune nu se vor întâmpla automat, de la sine.
     Reporter: Pe ce mizați, în general, în afacerile dumneavoastră pentru a avea reușite?
     Octavian Bădescu: Cred în motivație ca principal factor generator de succes și în focalizare. Cred în importanța unei strategii corecte, subsecvente unor obiective pe termen lung.
     Mă bazez pe o viziune, pe diferențiere, pe poziționare, pe specularea avantajelor competitive și a conjunc¬turilor de piață, pe disciplina financiară și, nu în ultimul rând, pe oameni implicați și animați de o viziune împărtășită și de valori comune, oameni la ale căror vise împlinite cred că pot ajuta.
     Reporter: Vă mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2017, ora 17:24)  
 aloooo...postacul e viu?


 
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES/EUROPARLAMENTARUL MARIA GRAPINI, DESPRE VIITORUL UE:
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
22.06.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție preponderent negativă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința de...  click să citești tot articolul
22.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, după apariția informației conform căreia cei mai mari producători auto din Germania nu mai susțin eliminarea taxelor de import dintre Uniunea...  click să citești tot articolul
21.06.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
20.06.2018
BVB
     * Circa jumătate din volum, realizat cu titlurile Banca Transilvania și BRD - Groupe Societe Generale
     
     Acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB) au înregistrat, în mare parte,...  click să citești tot articolul
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 22 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9756
2.3871
3.0154
4.0461
0.1812
0.6265
0.2240
4.6686
5.3249
1.4420
3.6343
0.2391
0.4946
1.0829
0.0635
0.4526
0.8488
4.0026
0.2962
1.0627
0.6162
0.0591
0.3615
0.1978
2.7650
0.0396
0.1524
1.0897
0.6326
0.1215
163.3962
5.6540
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
.