RAPORT UNICREDIT:
BURSA 11.07.2018
mărește imaginea
     Creșterea economică ar putea încetini la 3,9% în 2018 și la 3,5% în 2019, iar consumul va continua să fie principalul motor al creșterii, relevă raportul trimestrial al UniCredit, potrivit Agerpres.
     Raportul informează: "Anticipăm o încetinire semnificativă a creșterii economice începând de anul acesta, la mai puțin de 4% atât în 2018, cât și în 2019. Consumul va continua să fie principalul motor al creșterii datorită majorărilor salariale semnificative. În același timp, impactul negativ al creditării noi pe fondul condițiilor financiare mai restrictive, impulsul fiscal redus și efecte de bază negative (în special în agricultură) vor conduce la încetinirea economică. Inflația anuală ar putea atinge nivelul maxim de anul acesta în vară și cel mai probabil se va tempera în T4 2018, dar va rămâne deasupra țintei, în cea mai mare parte a anilor 2018 - 2019. Este foarte probabil ca BNR să majoreze dobânda de politică monetară de încă două ori anul acesta, în august și în T4 2018".
     Potrivit economiștilor băncii, creșterea economică încetinește în România din cauza ritmurilor de creștere nesustenabile din 2016 - 2017. Aceștia susțin că încetinirea nu este surprinzătoare. O parte semnificativă a creșterii de anul trecut a fost bazată pe șocuri de ofertă (recolta excepțională), pe impulsul fiscal și pe cel al creditului. Ambele se temperează deja. În același timp, mediul politic volatil nu este propice pentru reformele necesare accelerării creșterii potențiale și corectării dezechilibrelor macroeconomice.
     Raportul mai arată: "Riscurile politice rămân semnificative. Încercarea majorității parlamentare de a schimba Codul Penal a atras atenționări din partea instituțiilor europene. În luna iulie, Comisia de la Veneția va emite un raport preliminar cu privire la slăbirea separației puterilor în stat, urmat de o opinie privind modificarea Codului Penal pe 19 octombrie. Comisia Europeană le-a cerut autorităților române să aștepte opiniile Comisiei de la Veneția înainte să adopte modificările legislative. În același timp, suspendarea președintelui și riscul unor modificări legislative de amploare prin ordonanțe de urgență sau alte proceduri rapide sunt mult mai puțin probabile decât la începutul lunii iunie. Solidaritatea coaliției de guvernare va fi testată în cazul în care instituțiile Uniunii Europene se vor opune modificărilor legislative recente, însă această încercare de a limita independența justiției este puțin probabil să se concluzioneze fără o schimbare de guvern".
     Economiștii susțin că, dat fiind programul electoral încărcat din perioada următoare, mixul politicilor macroeconomice ar putea continua să se deterioreze deoarece creșterea salariilor și pensiilor va limita fondurile disponibile pentru alte tipuri de cheltuieli fis­cale. Cheltuielile de personal vor crește cu aproximativ 1,3 puncte procentuale din PIB în 2018 față de 2017. Mai mult, Guvernul ia în calcul implementarea în 2019 - 2020 a tuturor majorărilor salariale planificate până în anul 2022.
     Documentul transmite: "Această cheltuială suplimentară ar putea fi finanțată prin oprirea contribuțiilor la pensiile administrate privat din Pilonul II, care ar elibera fonduri de aproximativ 0,8% din PIB pe an. În cazul în care contribuțiile la Pilonul II al sistemului de pensii vor continua, Guvernul va întâmpina dificultăți în acoperirea cheltuielilor suplimentare, deoarece gradul de colectare a impozitelor continuă să se deterioreze. Veniturile colectate din impozite indirecte s-ar putea diminua anul acesta cu 0,4 punc­te procentuale din PIB, în timp ce veniturile din impozite directe sunt estimate să scadă cu 1 punct procentual din PIB după ce impozitul pe salarii și venit a fost redus de la 16% la 10%. Cu toate acestea, estimăm că deficitul bugetar se va încadra la limită în ținta de deficit de 3% din PIB pentru anul aces­ta dacă execuția bugetară, excluzând salariile, va fi similară celei din precedentul mandat al Ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici".
     Conform raportului, încadrarea în țintă poate fi realizată în principal prin reducerea altor cheltuieli spre finalul anului, cu excepția cheltuielilor cu salariile. Colectarea TVA și a taxelor vamale s-ar îmbunătăți dacă s-ar urma exemplele de succes din regiune, însă "Ministerul Finanțelor Publice pare să aibă alte priorități". Una din ele este recuperarea impozitelor restante ale populației - cuplate cu o amnistie fis­cală. Ele sunt estimate la 14-15 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 1,5% din PIB, dar vor avea doar una impact temporar. Mai îngrijorător este faptul că nu există un angajament de a menține deficitul bugetar sub 3% din PIB în 2019.
     Economiștii băncii menționează că deficitele bugetare mari sunt reflectate și de deficitul contului curent, care ar putea atinge 4% din PIB anul acesta și în 2019. Deoarece deficitul contului curent va fi acoperit doar parțial de investițiile străine directe (ISD) și de intrările de fonduri UE, România ar putea înregistra singura balanță de bază extinsă negativă din UE în 2018-2019. Intrările de fonduri UE ar putea atinge doar 1% din PIB, atât în 2018, cât și în 2019, existând riscul ca acestea să fie chiar mai mici.
     Comisia Europeană a avertizat că există riscul unei proceduri de infringement care ar opri transferurile de la bugetul UE în cazul în care autoritățile care auditează proiectele finanțate din fonduri UE își vor pierde independența. Chiar dacă Guvernul a simplificat legislația pentru parteneriatul public privat, este posibil ca acest pas să nu fie suficient pentru a spori investițiile deoarece diverse proiecte mari de infrastructură au fost anulate sau amânate.
     Raportul mai arată: "Anticipăm o temperare a creșterii PIB la doar 3,9% în 2018 și la 3,5% în 2019. În primul rând, creditarea încetinește și impulsul creditării ar putea deveni negativ în a doua jumătate a anului 2018. Dobânzile mai mari la creditele în lei, criteriile mai restrictive de creditare și garanțiile mai mici acordate pentru creditele pentru locuințe vor preveni accelerarea creditului acordat gospodăriilor populației. În al doilea rând, investițiile private ar putea fi afectate de mediul fiscal incert și de majorarea rapidă a salariilor. În al treilea rând, este probabil ca recolta să fie mai slabă decât în 2017 deoarece lipsa precipitațiilor limitează dezvoltarea culturilor de cereale. În al patrulea rând, impulsul fiscal va fi minim dacă guvernul nu majorează deficitul bugetar peste 3% din PIB. În cazul unei depășiri a aces­tui nivel, estimăm că efectul cheltuielilor fiscale suplimentare asupra creșterii PIB va fi contrabalansat de creșterea dobânzilor, atât pentru sectorul privat, cât și pentru stat".
     Potrivit documentului, leul a avut o evoluție mai favorabilă decât alte monede din Europa Centrală în perioada aprilie-iunie datorită suportului semnificativ acordat de BNR prin intervenții valutare. Dat fiind faptul că leul are cele mai slabe fundamente din toate monedele cu curs de schimb liber din Uniunea Europeană, tendința de depreciere a acestuia ar trebui să se reia. Cel mai probabil acest lucru se va întâmpla doar dacă inflația se va apropia de intervalul din jurul țintei (1,5% - 3,5%). Până atunci, BNR ar putea menține cursul euro-leu sub 4,70, permițând o depreciere mai puternică anul viitor, când efectul inflaționist al politicii fiscale va fi mai redus. În 2019, cursul euro-leu ar putea oscila într-un interval cu limită superioară la 4,80 dacă inflația scade sub 3,5%.
     "Anticipăm o creștere a inflației anuale până la un vârf de 5,6% în iunie. Cursul de schimb stabil va compensa o parte din efectul prețului mai mare al petrolului asupra inflației. Ne așteptăm la reducerea inflației anuale începând cu luna septembrie, favorizată de efecte de bază. Aproximativ 3 puncte procentuale din nivelul actual al inflației sunt explicate de majorări ale taxelor și ale prețurilor reglementate, cele mai multe dintre acestea fiind implementate în septembrie - decembrie 2017. Inflația totală ar putea atinge nivelul de 4,1% la finalul anului 2018, rămânând în afara intervalului țintit de 1,5 - 3,5%. Reducerea inflației spre nivelul de 3,5% ar putea fi încetinită anul viitor de creșterea inflației de bază", se menționează în raport.
     De asemenea, economiștii susțin că, în acest context, BNR este în situația de a continua ciclul majorărilor dobânzii de politică monetară, însă presiunile politice și creșterea ponderii creditelor cu întârzieri la plată ar putea limita creșterea dobânzii cheie la doar 50 de puncte de bază. O primă majorare a dobânzii de politică monetară ar putea avea loc în august, când BNR ar putea majora prognoza de inflație pentru 2018 - 2020. O nouă majorare cu 25 de puncte de bază ar putea urma în T4 2018.
     Pe parcursul verii, cheltuielile bugetare limitate, plăți mari de taxe și plăți de dividende făcute de întreprinderile de stat către buget ar putea conduce la un deficit de lichiditate pe piața interbancară. BNR ar putea limita acest deficit prin operațiuni repo, dar doar dacă presiunile de depreciere asupra leului vor scădea.
     Apetitul redus pentru risc al investitorilor în piețe emergente și intervențiile de pe piața valutară au condus la rate mai mari ale dobânzilor interbancare. O reducere semnificativă a ratelor dobânzilor ROBOR este improbabilă în 2018 - 2019. BNR ar putea menține dobânda de politică monetară nemodificată în 2019, date fiind încetinirea creșterii economice și faptul că se apropie alegerile pentru Consiliul de administrație al BNR.  
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
EUROPARLAMENTARUL ROMÂN THEODOR STOLOJAN AVERTIZEAZĂ:
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,41%, de la 3,39%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis în depreciere.  click să citești tot articolul
Internaţional
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.07.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Indicii - în creștere, după ce Ministerul Finanțelor a retras proiectul privind plafonarea prețului gazelor"
     
     Ultima ședință de tranzacționare a Bursei de Valori...  click să citești tot articolul
23.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs descendent vineri, după ce președintele american Donald Trump a amenințat China cu noi taxe vamale.  click să citești tot articolul
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9463
2.3807
3.0169
4.0019
0.1800
0.6248
0.2232
4.6562
5.2019
1.4298
3.5534
0.2409
0.4865
1.0765
0.0630
0.4491
0.8319
3.9954
0.2967
1.0432
0.5894
0.0580
0.3522
0.2098
2.7025
0.0395
0.1511
1.0877
0.6297
0.1195
157.3290
5.5975
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.