RATA ANUALĂ A INFLAȚIEI A AJUNS LA 5%, ÎN MARTIE
BURSA 13.04.2018

Emilia Olescu
 
mărește imaginea
     *  Siegfried Mureșan: "Actualul guvern duce România și pe români spre o nouă criză"
     
     Economia noastră este supraîncălzită, conform oricărei definiții, susține Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. Afirmația domniei sale vine în contextul în care rata anuală a inflației a ajuns la 5%, în luna martie, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).
     Ionuț Dumitru ne-a declarat: "Oricât de mult s-ar spune în cercurile guvernamentale că economia nu este supraîn­călzită, avem toate semnalele, toate dovezile palpabile de supraîncălzire a ei. Ne confruntăm cu o creștere foarte rapidă a inflației, care a crescut într-un an de la un nivel negativ la plus 5%. Deficitul de balanță comercială de asemenea a crescut foarte repede și continuă să crească. Avem peste 30% majorare de deficit comercial față de anul trecut. Este adevărat că accelerarea consumului generează creștere economică, dar problema este că avem un consum care crește prea mult și nu este ancorat în oferta internă. Avem o majorare de consum de peste 10%, în timp ce PIB-ul a avut o evoluție de 7%, deci oferta internă crește și ea foarte repede, dar nu ține pasul cu consumul. Astfel, avem cerere mai mare decât oferta, adică presiuni inflaționiste, iar exporturile sunt mai mici decât importurile, aces­tea din urmă crescând din excesul de cerere. Riscurile cele mai mari vor fi în perioada imediat următoare. Dacă nu derapează mai mult inflația până în septembrie, avem șanse ca aceasta să mai scadă la finalul anului".
     Ionuț Dumitru ne-a spus că analiștii se așteptau la o nouă creștere a ratei inflației, estimând că aceasta va mai crește până în jurul nivelului de 5,2%, în aprilie, după care va stagna la peste 5% și, ulterior, va începe să scadă.
     Președintele Consiliului Fiscal menționează: "Mă îngrijorează creșterile la alimentele de bază - pâine, carne, lapte -, care, de luni de zile, cresc cu 0,3%-0,4%, de la lună la lună, acest lucru însemnând creșteri foarte mari. A crescut și prețul gazelor, vor mai fi majorări de prețuri la combustibili, pentru că a crescut prețul petrolului. Sunt două categorii de factori care generează această inflație. Pe de o parte, vorbim de factorii fundamentali, care sunt cei mai importanți, și, pe de altă parte, cei conjuncturali. Factorii fundamentali sunt legați de excesul de cerere agregată. Avem o creștere a consumului foarte rapidă". Anul trecut, consumul a crescut cu peste 10% în termeni reali, ceea ce, în trermeni nominali, înseamnă foarte mult, mai evidențiază Ionuț Dumitru.
     *  Siegfried Mureșan: "Cu o rată a inflației de 5%, nivelul de trai al românilor a scăzut în plină creștere economică" 
     Cu o rată a inflației de 5%, nivelul de trai al românilor a scăzut în plină creștere economică, este de părere deputatul european Siegfried Mureșan, care apreciază: "Datele publicate de Institutul Național de Statistică vin să susțină toate avertismentele pe care le-am transmis guvernelor PSD - ALDE în ultimele 15 luni. Deși am încheiat anul cu o creștere economică de 6,9%, măsurile economice și fiscale catastrofale luate de actuala coaliție de guvernare au dus la scăderea nivelului de trai al românilor. Oamenii își permit să cumpere cu aceiași bani mai puțin de la o lună la alta, iar acest lucru este dovedit de cifrele INS. Indicele câștigului salarial real în luna februarie 2018, calculat ca raport între salariul net și rata inflației, a fost de 99,8% față de nivelul din luna ianuarie. Mai exact, în luna februarie, inflația a cres­cut mai mult decât veniturile românilor, iar oamenii și-au permis mai puține lucruri față de luna anterioară. Mai mult, rata inflației pentru luna martie a ajuns un nivel-record al ultimilor cinci ani, de 5%, ceea ce înseamnă că nivelul de trai al oamenilor a scăzut și mai mult față de luna februarie.
     Aceasta este consecința directă a măsurilor economice și fiscale luate de guvernele PSD - ALDE. În timp ce au tăiat cheltuielile cu investițiile care ar fi dus la creștere economică sustenabilă, au cheltuit banii de la buget pe pomeni electorale și, în plus, s-au împrumutat în numele românilor pentru a implementa politici populiste de creștere a consumului. Au încercat să păcălească oamenii spunând că Guvernul PSD - ALDE a crescut salariile. În realitate, o dovedesc toți indicatorii macroeconomici, oamenii câștigă mai puțin. Inflația generată de creșterea consumului a înghițit creșterile salariale ale angajaților de la stat, iar oamenii care lucrează în mediul privat și care, în marea lor majoritate, nu au beneficiat de creșteri salariale, văd că salariul lor valorează din ce în ce mai puțin de la o lună la alta. Să ai o creștere economică de 6,9%, iar nivelul de trai al oamenilor să scadă în acest timp, asta înseamnă că nu știi să administrezi o țară. Singura lor preocupare constantă de când au venit la putere a fost să slăbească lupta anticorupție, astfel încât cei care fură din banii publici să poată fura în continuare liniștiți. 
     Actualul guvern PSD - ALDE, condus de prim-ministrul Viorica Dăncilă, a arătat în cele aproape 3 luni de când se află la putere că nu este capabil să redreseze economia și că ne adâncește și mai mult în criza economică spre care ne-au dus precedentele două guverne PSD - ALDE. Rolul unui guvern este să protejeze oamenii de crize economice, în timp ce actualul guvern, prin măsurile pe care le întreprinde, duce România și pe români spre o nouă criză. De aceea, actualul executiv trebuie să-și dea demisia în bloc. Avem nevoie de un nou guvern, fără PSD și ALDE, care să aplice reformele structurale necesare pentru a ajunge la o creștere economică sustenabilă pe care să o resimtă și românii în buzunarele lor." 
     Prețurile de consum, în luna martie comparativ cu luna februarie 2018, au crescut cu 0,3%. Rata medie a inflației, în ultimele 12 luni (aprilie 2017 - martie 2018) față de precedentele 12 luni (aprilie 2016 - martie 2017), este 2,5%.
     Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a precizat, recent, în Parlament, că Banca Națională nu are nicio putere asupra prețurilor administrate sau a politicilor fiscale, în afară de discuție sau dialog și găsirea unui mix care să țină sub control echilibrele în economie.
     Conform lui Mugur Isărescu, printre factorii care au stat la baza creșterii inflației se numără majorarea prețurilor energiei electrice, a gazelor naturale, energiei termice, combustibililor, precum și creșterea prețurilor legumelor, fructelor și ouălor. Banca Națională a României nu are o viziune optimis­tă cu privire la inflația din acest an, dar nici una pesimistă, ci una realistă, a adăugat domnia sa.
     Rata anuală a inflației a fost de 3,3%, la finalul lui 2017, urcând, în februarie 2018, la 4,7%, de la 4,3% în ianuarie 2018. BNR a revizuit în creștere, la 3,5%, de la 3,2%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an, iar pentru sfârșitul lui 2019, BNR estimea­ză o rată a inflației de 3,1%.
     Rata anuală a inflației în zona euro a crescut, în martie, până la 1,4%, de la 1,1% în luna precedentă. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Roa în data de 13.04.2018, ora 08:42)  
 Ce rea e sotuatia din tara... Nici ca am mai vazut asa ceva.
 Asta daca neuam dupa marii ideologi, economisti, pardon - Ionut Dumitru, Vasilica Citu, Adrian Codarlasu. (Lucian Anghel, fiind la carma BVB, trebuie sa se abtina).
 Apropos de propaganda/specialist in economie - aruncati o privire pe pagina de facebook a domnului Codarlasu.
 Nu doar ca prevesteste apocalipsa economica, dar diatribuie la greu din"coruptia ucide" . Si nicidecum teme economice.


 
2.  RIA Novosti
    (mesaj trimis de ioan din Ardeal în data de 13.04.2018, ora 09:38)  
 Rusofili din toate partile uniti-va!


 
  2.1.   Mesaj eliminat conform regulamentului  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Redacția , in data de 13.04.2018, ora 10:32)
 
 ...


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.04.2018, ora 12:58)
 
 România nu poate crește economic decât cu austeritate, investiții în Securitate și fier vechi american, eventual cu salarii minime de 1-2 Euro.
 Propagandiștii raptului corporatist sunt de acord.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2018, ora 13:54)  
 acest (fragment eliminat conform regulamentului) pardon economist agreat de multinationale debiteaza numai aberatii si pe bani foarte multi,ai grija si nu te mai consuma atita ca s-ar putea sa-ti plesnesca inima prevazatorule


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de marius în data de 13.04.2018, ora 19:52)  
 Inca nu e rau, probleme vor incepe sa apara cand nu ne vom mai putea imprumuta sa platim pomenile electorale si furturile mizerabililor. Adica peste cativa ani, cand nu se va mai putea face nimic.
 Atunci ar trebui sa-i cautam acasa sa le cerem socoteala pentru distrugerea tarii.


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.04.2018, ora 21:03)
 
 Împrumuturile pentru rapturile Securității prin schema ANRP și bugete serviciii vor fi puse la socoteală.
 Majorările salariale și despăgubirile datorate așa-zisei austerități adoptate de guvernul Securității vor fi puse la socoteală?


 
  4.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.04.2018, ora 23:06)
 
 da, dar sunt bani marunti pe langa jaful PCR


 
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
EUROPARLAMENTARUL ROMÂN THEODOR STOLOJAN AVERTIZEAZĂ:
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BET-FI, SINGURUL INDICE ÎN SCĂDERE
     Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au cunoscut aprecieri moderate, în ședința de tranzacționare de ieri, pe fondul unui volum de numai 26,2 milioane de lei, sub valoarea...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut o evoluție mixtă ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de corporațiile listate.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9496
2.3800
3.0322
4.0037
0.1798
0.6245
0.2243
4.6549
5.2150
1.4325
3.5498
0.2403
0.4866
1.0777
0.0632
0.4490
0.8298
4.0128
0.2985
1.0420
0.5919
0.0581
0.3520
0.2108
2.7028
0.0395
0.1514
1.0925
0.6294
0.1199
156.9985
5.6105
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.