Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
RATA ANUALĂ A INFLAȚIEI A AJUNS LA 5%, ÎN MARTIE
BURSA 13.04.2018

Emilia Olescu
 
mărește imaginea
     *  Siegfried Mureșan: "Actualul guvern duce România și pe români spre o nouă criză"
     
     Economia noastră este supraîncălzită, conform oricărei definiții, susține Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. Afirmația domniei sale vine în contextul în care rata anuală a inflației a ajuns la 5%, în luna martie, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).
     Ionuț Dumitru ne-a declarat: "Oricât de mult s-ar spune în cercurile guvernamentale că economia nu este supraîn­călzită, avem toate semnalele, toate dovezile palpabile de supraîncălzire a ei. Ne confruntăm cu o creștere foarte rapidă a inflației, care a crescut într-un an de la un nivel negativ la plus 5%. Deficitul de balanță comercială de asemenea a crescut foarte repede și continuă să crească. Avem peste 30% majorare de deficit comercial față de anul trecut. Este adevărat că accelerarea consumului generează creștere economică, dar problema este că avem un consum care crește prea mult și nu este ancorat în oferta internă. Avem o majorare de consum de peste 10%, în timp ce PIB-ul a avut o evoluție de 7%, deci oferta internă crește și ea foarte repede, dar nu ține pasul cu consumul. Astfel, avem cerere mai mare decât oferta, adică presiuni inflaționiste, iar exporturile sunt mai mici decât importurile, aces­tea din urmă crescând din excesul de cerere. Riscurile cele mai mari vor fi în perioada imediat următoare. Dacă nu derapează mai mult inflația până în septembrie, avem șanse ca aceasta să mai scadă la finalul anului".
     Ionuț Dumitru ne-a spus că analiștii se așteptau la o nouă creștere a ratei inflației, estimând că aceasta va mai crește până în jurul nivelului de 5,2%, în aprilie, după care va stagna la peste 5% și, ulterior, va începe să scadă.
     Președintele Consiliului Fiscal menționează: "Mă îngrijorează creșterile la alimentele de bază - pâine, carne, lapte -, care, de luni de zile, cresc cu 0,3%-0,4%, de la lună la lună, acest lucru însemnând creșteri foarte mari. A crescut și prețul gazelor, vor mai fi majorări de prețuri la combustibili, pentru că a crescut prețul petrolului. Sunt două categorii de factori care generează această inflație. Pe de o parte, vorbim de factorii fundamentali, care sunt cei mai importanți, și, pe de altă parte, cei conjuncturali. Factorii fundamentali sunt legați de excesul de cerere agregată. Avem o creștere a consumului foarte rapidă". Anul trecut, consumul a crescut cu peste 10% în termeni reali, ceea ce, în trermeni nominali, înseamnă foarte mult, mai evidențiază Ionuț Dumitru.
     *  Siegfried Mureșan: "Cu o rată a inflației de 5%, nivelul de trai al românilor a scăzut în plină creștere economică" 
     Cu o rată a inflației de 5%, nivelul de trai al românilor a scăzut în plină creștere economică, este de părere deputatul european Siegfried Mureșan, care apreciază: "Datele publicate de Institutul Național de Statistică vin să susțină toate avertismentele pe care le-am transmis guvernelor PSD - ALDE în ultimele 15 luni. Deși am încheiat anul cu o creștere economică de 6,9%, măsurile economice și fiscale catastrofale luate de actuala coaliție de guvernare au dus la scăderea nivelului de trai al românilor. Oamenii își permit să cumpere cu aceiași bani mai puțin de la o lună la alta, iar acest lucru este dovedit de cifrele INS. Indicele câștigului salarial real în luna februarie 2018, calculat ca raport între salariul net și rata inflației, a fost de 99,8% față de nivelul din luna ianuarie. Mai exact, în luna februarie, inflația a cres­cut mai mult decât veniturile românilor, iar oamenii și-au permis mai puține lucruri față de luna anterioară. Mai mult, rata inflației pentru luna martie a ajuns un nivel-record al ultimilor cinci ani, de 5%, ceea ce înseamnă că nivelul de trai al oamenilor a scăzut și mai mult față de luna februarie.
     Aceasta este consecința directă a măsurilor economice și fiscale luate de guvernele PSD - ALDE. În timp ce au tăiat cheltuielile cu investițiile care ar fi dus la creștere economică sustenabilă, au cheltuit banii de la buget pe pomeni electorale și, în plus, s-au împrumutat în numele românilor pentru a implementa politici populiste de creștere a consumului. Au încercat să păcălească oamenii spunând că Guvernul PSD - ALDE a crescut salariile. În realitate, o dovedesc toți indicatorii macroeconomici, oamenii câștigă mai puțin. Inflația generată de creșterea consumului a înghițit creșterile salariale ale angajaților de la stat, iar oamenii care lucrează în mediul privat și care, în marea lor majoritate, nu au beneficiat de creșteri salariale, văd că salariul lor valorează din ce în ce mai puțin de la o lună la alta. Să ai o creștere economică de 6,9%, iar nivelul de trai al oamenilor să scadă în acest timp, asta înseamnă că nu știi să administrezi o țară. Singura lor preocupare constantă de când au venit la putere a fost să slăbească lupta anticorupție, astfel încât cei care fură din banii publici să poată fura în continuare liniștiți. 
     Actualul guvern PSD - ALDE, condus de prim-ministrul Viorica Dăncilă, a arătat în cele aproape 3 luni de când se află la putere că nu este capabil să redreseze economia și că ne adâncește și mai mult în criza economică spre care ne-au dus precedentele două guverne PSD - ALDE. Rolul unui guvern este să protejeze oamenii de crize economice, în timp ce actualul guvern, prin măsurile pe care le întreprinde, duce România și pe români spre o nouă criză. De aceea, actualul executiv trebuie să-și dea demisia în bloc. Avem nevoie de un nou guvern, fără PSD și ALDE, care să aplice reformele structurale necesare pentru a ajunge la o creștere economică sustenabilă pe care să o resimtă și românii în buzunarele lor." 
     Prețurile de consum, în luna martie comparativ cu luna februarie 2018, au crescut cu 0,3%. Rata medie a inflației, în ultimele 12 luni (aprilie 2017 - martie 2018) față de precedentele 12 luni (aprilie 2016 - martie 2017), este 2,5%.
     Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a precizat, recent, în Parlament, că Banca Națională nu are nicio putere asupra prețurilor administrate sau a politicilor fiscale, în afară de discuție sau dialog și găsirea unui mix care să țină sub control echilibrele în economie.
     Conform lui Mugur Isărescu, printre factorii care au stat la baza creșterii inflației se numără majorarea prețurilor energiei electrice, a gazelor naturale, energiei termice, combustibililor, precum și creșterea prețurilor legumelor, fructelor și ouălor. Banca Națională a României nu are o viziune optimis­tă cu privire la inflația din acest an, dar nici una pesimistă, ci una realistă, a adăugat domnia sa.
     Rata anuală a inflației a fost de 3,3%, la finalul lui 2017, urcând, în februarie 2018, la 4,7%, de la 4,3% în ianuarie 2018. BNR a revizuit în creștere, la 3,5%, de la 3,2%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an, iar pentru sfârșitul lui 2019, BNR estimea­ză o rată a inflației de 3,1%.
     Rata anuală a inflației în zona euro a crescut, în martie, până la 1,4%, de la 1,1% în luna precedentă. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Roa în data de 13.04.2018, ora 08:42)  
 Ce rea e sotuatia din tara... Nici ca am mai vazut asa ceva.
 Asta daca neuam dupa marii ideologi, economisti, pardon - Ionut Dumitru, Vasilica Citu, Adrian Codarlasu. (Lucian Anghel, fiind la carma BVB, trebuie sa se abtina).
 Apropos de propaganda/specialist in economie - aruncati o privire pe pagina de facebook a domnului Codarlasu.
 Nu doar ca prevesteste apocalipsa economica, dar diatribuie la greu din"coruptia ucide" . Si nicidecum teme economice.


 
2.  RIA Novosti
    (mesaj trimis de ioan din Ardeal în data de 13.04.2018, ora 09:38)  
 Rusofili din toate partile uniti-va!


 
  2.1.   Mesaj eliminat conform regulamentului  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Redacția , in data de 13.04.2018, ora 10:32)
 
 ...


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.04.2018, ora 12:58)
 
 România nu poate crește economic decât cu austeritate, investiții în Securitate și fier vechi american, eventual cu salarii minime de 1-2 Euro.
 Propagandiștii raptului corporatist sunt de acord.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2018, ora 13:54)  
 acest (fragment eliminat conform regulamentului) pardon economist agreat de multinationale debiteaza numai aberatii si pe bani foarte multi,ai grija si nu te mai consuma atita ca s-ar putea sa-ti plesnesca inima prevazatorule


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de marius în data de 13.04.2018, ora 19:52)  
 Inca nu e rau, probleme vor incepe sa apara cand nu ne vom mai putea imprumuta sa platim pomenile electorale si furturile mizerabililor. Adica peste cativa ani, cand nu se va mai putea face nimic.
 Atunci ar trebui sa-i cautam acasa sa le cerem socoteala pentru distrugerea tarii.


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.04.2018, ora 21:03)
 
 Împrumuturile pentru rapturile Securității prin schema ANRP și bugete serviciii vor fi puse la socoteală.
 Majorările salariale și despăgubirile datorate așa-zisei austerități adoptate de guvernul Securității vor fi puse la socoteală?


 
  4.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.04.2018, ora 23:06)
 
 da, dar sunt bani marunti pe langa jaful PCR


 
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
MINISTERUL FINANȚELOR, DEPSRE SCHEMA DE AJUTOR DE STAT:
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM):
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.