Apanova
RATA ANUALĂ A INFLAȚIEI A AJUNS LA 5%, ÎN MARTIE
BURSA 13.04.2018

Emilia Olescu
 
mărește imaginea
     *  Siegfried Mureșan: "Actualul guvern duce România și pe români spre o nouă criză"
     
     Economia noastră este supraîncălzită, conform oricărei definiții, susține Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. Afirmația domniei sale vine în contextul în care rata anuală a inflației a ajuns la 5%, în luna martie, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).
     Ionuț Dumitru ne-a declarat: "Oricât de mult s-ar spune în cercurile guvernamentale că economia nu este supraîn­călzită, avem toate semnalele, toate dovezile palpabile de supraîncălzire a ei. Ne confruntăm cu o creștere foarte rapidă a inflației, care a crescut într-un an de la un nivel negativ la plus 5%. Deficitul de balanță comercială de asemenea a crescut foarte repede și continuă să crească. Avem peste 30% majorare de deficit comercial față de anul trecut. Este adevărat că accelerarea consumului generează creștere economică, dar problema este că avem un consum care crește prea mult și nu este ancorat în oferta internă. Avem o majorare de consum de peste 10%, în timp ce PIB-ul a avut o evoluție de 7%, deci oferta internă crește și ea foarte repede, dar nu ține pasul cu consumul. Astfel, avem cerere mai mare decât oferta, adică presiuni inflaționiste, iar exporturile sunt mai mici decât importurile, aces­tea din urmă crescând din excesul de cerere. Riscurile cele mai mari vor fi în perioada imediat următoare. Dacă nu derapează mai mult inflația până în septembrie, avem șanse ca aceasta să mai scadă la finalul anului".
     Ionuț Dumitru ne-a spus că analiștii se așteptau la o nouă creștere a ratei inflației, estimând că aceasta va mai crește până în jurul nivelului de 5,2%, în aprilie, după care va stagna la peste 5% și, ulterior, va începe să scadă.
     Președintele Consiliului Fiscal menționează: "Mă îngrijorează creșterile la alimentele de bază - pâine, carne, lapte -, care, de luni de zile, cresc cu 0,3%-0,4%, de la lună la lună, acest lucru însemnând creșteri foarte mari. A crescut și prețul gazelor, vor mai fi majorări de prețuri la combustibili, pentru că a crescut prețul petrolului. Sunt două categorii de factori care generează această inflație. Pe de o parte, vorbim de factorii fundamentali, care sunt cei mai importanți, și, pe de altă parte, cei conjuncturali. Factorii fundamentali sunt legați de excesul de cerere agregată. Avem o creștere a consumului foarte rapidă". Anul trecut, consumul a crescut cu peste 10% în termeni reali, ceea ce, în trermeni nominali, înseamnă foarte mult, mai evidențiază Ionuț Dumitru.
     *  Siegfried Mureșan: "Cu o rată a inflației de 5%, nivelul de trai al românilor a scăzut în plină creștere economică" 
     Cu o rată a inflației de 5%, nivelul de trai al românilor a scăzut în plină creștere economică, este de părere deputatul european Siegfried Mureșan, care apreciază: "Datele publicate de Institutul Național de Statistică vin să susțină toate avertismentele pe care le-am transmis guvernelor PSD - ALDE în ultimele 15 luni. Deși am încheiat anul cu o creștere economică de 6,9%, măsurile economice și fiscale catastrofale luate de actuala coaliție de guvernare au dus la scăderea nivelului de trai al românilor. Oamenii își permit să cumpere cu aceiași bani mai puțin de la o lună la alta, iar acest lucru este dovedit de cifrele INS. Indicele câștigului salarial real în luna februarie 2018, calculat ca raport între salariul net și rata inflației, a fost de 99,8% față de nivelul din luna ianuarie. Mai exact, în luna februarie, inflația a cres­cut mai mult decât veniturile românilor, iar oamenii și-au permis mai puține lucruri față de luna anterioară. Mai mult, rata inflației pentru luna martie a ajuns un nivel-record al ultimilor cinci ani, de 5%, ceea ce înseamnă că nivelul de trai al oamenilor a scăzut și mai mult față de luna februarie.
     Aceasta este consecința directă a măsurilor economice și fiscale luate de guvernele PSD - ALDE. În timp ce au tăiat cheltuielile cu investițiile care ar fi dus la creștere economică sustenabilă, au cheltuit banii de la buget pe pomeni electorale și, în plus, s-au împrumutat în numele românilor pentru a implementa politici populiste de creștere a consumului. Au încercat să păcălească oamenii spunând că Guvernul PSD - ALDE a crescut salariile. În realitate, o dovedesc toți indicatorii macroeconomici, oamenii câștigă mai puțin. Inflația generată de creșterea consumului a înghițit creșterile salariale ale angajaților de la stat, iar oamenii care lucrează în mediul privat și care, în marea lor majoritate, nu au beneficiat de creșteri salariale, văd că salariul lor valorează din ce în ce mai puțin de la o lună la alta. Să ai o creștere economică de 6,9%, iar nivelul de trai al oamenilor să scadă în acest timp, asta înseamnă că nu știi să administrezi o țară. Singura lor preocupare constantă de când au venit la putere a fost să slăbească lupta anticorupție, astfel încât cei care fură din banii publici să poată fura în continuare liniștiți. 
     Actualul guvern PSD - ALDE, condus de prim-ministrul Viorica Dăncilă, a arătat în cele aproape 3 luni de când se află la putere că nu este capabil să redreseze economia și că ne adâncește și mai mult în criza economică spre care ne-au dus precedentele două guverne PSD - ALDE. Rolul unui guvern este să protejeze oamenii de crize economice, în timp ce actualul guvern, prin măsurile pe care le întreprinde, duce România și pe români spre o nouă criză. De aceea, actualul executiv trebuie să-și dea demisia în bloc. Avem nevoie de un nou guvern, fără PSD și ALDE, care să aplice reformele structurale necesare pentru a ajunge la o creștere economică sustenabilă pe care să o resimtă și românii în buzunarele lor." 
     Prețurile de consum, în luna martie comparativ cu luna februarie 2018, au crescut cu 0,3%. Rata medie a inflației, în ultimele 12 luni (aprilie 2017 - martie 2018) față de precedentele 12 luni (aprilie 2016 - martie 2017), este 2,5%.
     Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a precizat, recent, în Parlament, că Banca Națională nu are nicio putere asupra prețurilor administrate sau a politicilor fiscale, în afară de discuție sau dialog și găsirea unui mix care să țină sub control echilibrele în economie.
     Conform lui Mugur Isărescu, printre factorii care au stat la baza creșterii inflației se numără majorarea prețurilor energiei electrice, a gazelor naturale, energiei termice, combustibililor, precum și creșterea prețurilor legumelor, fructelor și ouălor. Banca Națională a României nu are o viziune optimis­tă cu privire la inflația din acest an, dar nici una pesimistă, ci una realistă, a adăugat domnia sa.
     Rata anuală a inflației a fost de 3,3%, la finalul lui 2017, urcând, în februarie 2018, la 4,7%, de la 4,3% în ianuarie 2018. BNR a revizuit în creștere, la 3,5%, de la 3,2%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an, iar pentru sfârșitul lui 2019, BNR estimea­ză o rată a inflației de 3,1%.
     Rata anuală a inflației în zona euro a crescut, în martie, până la 1,4%, de la 1,1% în luna precedentă. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Roa în data de 13.04.2018, ora 08:42)  
 Ce rea e sotuatia din tara... Nici ca am mai vazut asa ceva.
 Asta daca neuam dupa marii ideologi, economisti, pardon - Ionut Dumitru, Vasilica Citu, Adrian Codarlasu. (Lucian Anghel, fiind la carma BVB, trebuie sa se abtina).
 Apropos de propaganda/specialist in economie - aruncati o privire pe pagina de facebook a domnului Codarlasu.
 Nu doar ca prevesteste apocalipsa economica, dar diatribuie la greu din"coruptia ucide" . Si nicidecum teme economice.


 
2.  RIA Novosti
    (mesaj trimis de ioan din Ardeal în data de 13.04.2018, ora 09:38)  
 Rusofili din toate partile uniti-va!


 
  2.1.   Mesaj eliminat conform regulamentului  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Redacția , in data de 13.04.2018, ora 10:32)
 
 ...


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.04.2018, ora 12:58)
 
 România nu poate crește economic decât cu austeritate, investiții în Securitate și fier vechi american, eventual cu salarii minime de 1-2 Euro.
 Propagandiștii raptului corporatist sunt de acord.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2018, ora 13:54)  
 acest (fragment eliminat conform regulamentului) pardon economist agreat de multinationale debiteaza numai aberatii si pe bani foarte multi,ai grija si nu te mai consuma atita ca s-ar putea sa-ti plesnesca inima prevazatorule


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de marius în data de 13.04.2018, ora 19:52)  
 Inca nu e rau, probleme vor incepe sa apara cand nu ne vom mai putea imprumuta sa platim pomenile electorale si furturile mizerabililor. Adica peste cativa ani, cand nu se va mai putea face nimic.
 Atunci ar trebui sa-i cautam acasa sa le cerem socoteala pentru distrugerea tarii.


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.04.2018, ora 21:03)
 
 Împrumuturile pentru rapturile Securității prin schema ANRP și bugete serviciii vor fi puse la socoteală.
 Majorările salariale și despăgubirile datorate așa-zisei austerități adoptate de guvernul Securității vor fi puse la socoteală?


 
  4.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.04.2018, ora 23:06)
 
 da, dar sunt bani marunti pe langa jaful PCR


 
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 13:39
     * Dolarul a crescut cu 0,44 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 3,8973 lei
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6516 lei pentru moneda europeană, în scădere cu 0,47 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6563 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări, 11:35
ALERT: CEL MAI MARE NIVEL DIN ULTIMII TREI ANI ȘI JUMĂTATE
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut, astăzi, la 2,28%, față de 2,22%, valoare înregistrată în ședința anterioară, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional, 17:20
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Internaţional, 16:20
Germania:
     Un sondaj urmărit cu atenție a arătat o scădere mai mare decât cea preconizată a încrederii în afaceri, pe fondul îngrijorărilor legate de tensiunile comerciale internaționale, informează The Gazette.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 15:40
     Garanti Bank, una dintre cele mai dinamice bănci de pe piața locală, a acordat recent o finanțare de 9,3 milioane de lei furnizorului de servicii medicale Anima, parte a grupului MedLife, pentru dezvoltarea rețelei sale de clinici, conform comunicatului de presă remis către Redacție.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.04.2018
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a avut parte de un debut de săptămână pozitiv din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii încheind ședința de tranzacționare de ieri în creștere.  click să citești tot articolul
24.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs pozitiv în a doua parte a zilei de ieri, pe fondul unor date mixte privind economia regiunii.  click să citești tot articolul
23.04.2018
BVB
     * Fondul Proprietatea - pe primul loc în topul lichidității
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte, în ședința de tranzacționare de vineri, de un rulaj de doar 32,23...  click să citești tot articolul
23.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ușor vineri, din cauza pierderilor de pe segmentul bunurilor de larg consum, generate de rezultatele anunțate de companiile din domeniu, precum "Reckitt Benckiser...  click să citești tot articolul
19.04.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, un volum de numai 24,19 milioane de lei (5,2 milioane de euro), în scădere...  click să citești tot articolul
18.04.2018
BVB
     * Acțiunile Transgaz au crescut cu peste 2%
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de ieri, a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 91,16 milioane de lei (19,61 milioane de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
Vezi harta temperaturilor
harta temperaturilor
     24.04.2018 
     Prognoza pentru România
     Vremea va fi deosebit de caldă, dar va deveni, în general instabilă, în majoritatea regiunilor. Îndeosebi pe parcursul zilei, în jumătatea de nord a țării și pe arii restrânse în rest, vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile și cu caracter torențial, izolat vor fi mai însemnate cantitativ și vor fi condiții de grindină. Temperaturile maxime vor avea valori de la 17...18 grade în nordul litoralului, până în jur de 30 de grade în Oltenia și în Muntenia, iar cele minime vor fi cuprinse între 7 și 15 grade.
     Prognoza pentru București
     Vremea va fi în continuare deosebit de caldă, astfel că temperatura maximă va fi în jurul valorii de 29 de grade, iar minima de 12...14 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, mai ales după-amiaza, când se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 24 aprilie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8997
2.3784
2.9689
3.8973
0.1829
0.6245
0.2153
4.6516
5.3161
1.4877
3.5027
0.2308
0.4835
1.1073
0.0618
0.4483
0.9320
3.8120
0.3101
1.1042
0.6045
0.0575
0.3538
0.2020
2.7148
0.0394
0.1457
1.0378
0.6272
0.1213
162.6060
5.5082
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
.