BURSA 13.07.2018

George Marinescu
 
mărește imaginea
     Institutul Național de Statistică a publicat, în urmă cu două zile, lucrarea "România - în cifre". Publicația, care momentan este disponibilă doar în limba engleză, oferă o radiografie amplă a țării noastre pentru anul 2017, majoritatea cifrelor fiind valabile până la începutul lui septembrie 2018, așa cum este consemnat în lucrarea respectivă.
     Cei care vor răsfoi acest anuar statis­tic vor avea acces la toate domeniile de activitate, la tabele și grafice care arată evoluția sau involuția anumitor procente, la datele privind populația activă, privind pensionarii, șomerii, asistații social, precum și la venitul lunar și cheltuielile unei familii pe parcursul a 30 de zile. Statisticienii ne spun câți bani luăm, pe ce se duc, dacă ne mai rămân sau nu economii, ne transmit care este starea economiei naționale, dar și starea infrastructurii din țara noastră.
     Conform studiului INS, totalul veniturilor lunare pentru o familie s-a ridicat, în 2017, la 3391,7 lei, o creștere cu aproape 400 de lei față de anul precedent.
     Din acest venit, 67,7% reprezintă salariile încasate de membrii familiei, 24% din diferite provizioane sociale, 2,6% din activități agricole, 2,6% din activități independente și 3,1% reprezintă venituri din alte surse neprecizate.
     Cele mai mari venituri lunare au fost înregistrate, anul trecut, în domeniul comunicațiilor și IT, unde salariul mediu net a fost de 4738 lei. Ei sunt urmați de angajații din sistemul financiar și de asigurări cu 4475 de lei salariu mediu lunar net, de cei din sectorul minier cu 3724 de lei, din administrația publică și apărare (fără angajații MapN, SRI, SIE, MAI) cu 3704 lei, din serviciile de utilitate publică (electricitate, gaze, apă, energie termică, etc.) cu 3415 lei și cei din activități științifice și tehnice cu 3333 lei salariu mediu lunar.
     Pe ultimele două locuri în această statistică se situează salariile medii lunare din construcții cu 1708 lei și turism (hoteluri și restaurante) cu 1393 lei.
     De menționat la acest capitol că salariul mediu lunar net în educație a fost de numai 2324 lei, iar în sănătate de 2679 lei.
     *  Plata facturilor și alimentele înghit 60% din bugetul familiei
     În privința cheltuielilor lunare făcute de o familie, conform datelor furnizate de INS în acest raport, 39,9% din totalul veniturilor sunt cheltuite pentru produse nealimentare, 31.4% sunt alocați pentru hrană și 28,7% pentru plata facturilor, întreținerii și altor servicii.
     Studiul făcut de angajații INS ne oferă și o repartizare judicioasă a cheltuielilor făcute de o familie. Astfel, în domeniul alimentar, o familie alocă 34,3% din buget pentru produse agro-alimentare și pentru băuturi fără alcool, în timp ce pentru băuturile alcoolice și pentru tutun se cheltuie 8,2% din venitul lunar.
     Doar 7,1% sunt alocați pentru achiziționarea de haine și încălțăminte, 17,1% pentru întreținerea casei, plata facturilor la apă, gaze, electricitate și pentru achiziționarea de combustibil sau carburanți și 6,6% pentru transport.
     Cele mai puține alocări de fonduri lunare din partea unei familii sunt cele din sănătate - 4,9%, cultură și distracție - 4%, cele pentru ieșirile la hoteluri, cafenele, restaurante și terase - 1,8%, iar pentru educație... doar 0,3% din bugetul lunar.
     În privința bunurilor achiziționate pe parcursul unui an calendaristic, studiul arată că în țara noastră sunt 160 de televizoare la 100 de locuitori. La aces­tea se adaugă, calculat tot la suta de locuitori, 72 de frigidere, 56 de combine frigorifice, 98 de aragaze, plite sau mașini de gătit, 86 de mașini de spălat, 39 de biciclete și 34 de autoturisme. Pe ultimul loc la achiziționarea de bunuri se află motocicletele și mopedele cu aproape o bucată la 100 de locuitori.
     *  Proprietatea privată, o caracteristică a românilor
     În privința locuințelor, studiul publicat de INS arată că la nivelul întregii țări există 8.977.000 de imobile, cu un total de 24.488.000 de camere. Din totalul locuințelor, la sfârșitul anului 2017, 98,8% erau deținute în proprietate privată, ceea ce ne situează pe primul loc în Europa în acest domeniu.
     Dacă împărțim numărul total de metri pătrați construiți în țara noastră în domeniul locuințelor la numărul de camere, conform datelor din raport, rezultă o medie de 17,4 mp pentru o singură cameră.
     Din totalul locuințelor, 37,4% au patru sau mai multe camere, 26,5% - trei camere, 31,1% - două camere și 5% dintre unitățile locative au o singură cameră.
     Anul trecut au fost construite 53.300 de locuințe, cu 1100 mai multe decât în 2016.
     Statistica din acest domeniu nu ne spune câte dintre locuințele finisate, anul trecut, au fost realizate de dezvoltatorii imobiliari din țara noastră și nici nu se referă la prețurile cu care pot fi achiziționate de la aceștia unitățile locative.
     De asemenea, din datele raportului nu reiese câte dintre imobile sunt construite din chirpici, din cărămidă, din BCA sau din fier-beton și nici câte dintre acestea sunt racordate la rețeaua de utilități: apă curentă, canalizare, gaze, energie electrică. Totodată, din informațiile furnizate, nu aflăm câte beneficiază de un sistem de energie termică, câte folosesc energia solară sau energia eoliană și nici care este media numărului de persoane care locuiesc într-o cameră.
     Deși statisticienii vorbesc despre milioane de case, nu au introdus în raport câte dintre ele mai sunt locuite, știut fiind faptul că în mediul rural și în zonele de munte are loc o depopulare masivă, foarte multe dintre imobile fiind goale de mai mulți ani, pentru că proprietarii acestora au decedat, iar urmașii lor s-au mutat la oraș sau au plecat la muncă în străinătate, mulți dintre ei stabilindu-și domiciliul pe alte meleaguri. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Mamaliciki
    (mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2018, ora 10:25)  
 Singura politica economica la romani: papa tot, traieste pe credit. De aici vine si dependenta de politic care intretine iluzia bunastarii. De fapt 90% din populatie e rupta- n c...r, dar suntem multumiti ca avem hd, 100 canale, internet, facebook si politica la tv. si ne c...am in dosul casei, fara apa curenta, fara gaze, fara autostrazi. Traim intr-o iluzie generala. Vai de mamaliga noastra.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.07.2018, ora 11:07)
 
 Din fericire, pe stadioane sărăcanii strigă Puie Mesede. O dreaptă adevărată, bazată pe austeritate și investiții ale statului în firmele Securității, se construiește cu sărăcani care mănâncă pe credit.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.07.2018, ora 13:35)
 
 Orice om serios poate constata ca acest articol -bazat volens -nolens pe cifre ,.contrazice in mod evident articolul semnat de acelasi autor un pic mai sus. Contradictia e mama progresului !!


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2018, ora 15:26)  
 Spre surpriderea mea rezultatele sunt mai bune decat ma asteptam.Atunci dece excrocii si naivii spun atatea prostii?La o emisiune TV se spunea ca in ministere sunt oameni care se "straduiesc" sa se ia masuri proste si slujesc interesele altora,atunci dece asemenea oameni mai sunt tinuti prin minisere?


 
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
EUROPARLAMENTARUL ROMÂN THEODOR STOLOJAN AVERTIZEAZĂ:
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,41%, de la 3,39%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis în depreciere.  click să citești tot articolul
Internaţional
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.07.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Indicii - în creștere, după ce Ministerul Finanțelor a retras proiectul privind plafonarea prețului gazelor"
     
     Ultima ședință de tranzacționare a Bursei de Valori...  click să citești tot articolul
23.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs descendent vineri, după ce președintele american Donald Trump a amenințat China cu noi taxe vamale.  click să citești tot articolul
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9463
2.3807
3.0169
4.0019
0.1800
0.6248
0.2232
4.6562
5.2019
1.4298
3.5534
0.2409
0.4865
1.0765
0.0630
0.4491
0.8319
3.9954
0.2967
1.0432
0.5894
0.0580
0.3522
0.2098
2.7025
0.0395
0.1511
1.0877
0.6297
0.1195
157.3290
5.5975
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.