Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 13.07.2018

George Marinescu
 
mărește imaginea
     Institutul Național de Statistică a publicat, în urmă cu două zile, lucrarea "România - în cifre". Publicația, care momentan este disponibilă doar în limba engleză, oferă o radiografie amplă a țării noastre pentru anul 2017, majoritatea cifrelor fiind valabile până la începutul lui septembrie 2018, așa cum este consemnat în lucrarea respectivă.
     Cei care vor răsfoi acest anuar statis­tic vor avea acces la toate domeniile de activitate, la tabele și grafice care arată evoluția sau involuția anumitor procente, la datele privind populația activă, privind pensionarii, șomerii, asistații social, precum și la venitul lunar și cheltuielile unei familii pe parcursul a 30 de zile. Statisticienii ne spun câți bani luăm, pe ce se duc, dacă ne mai rămân sau nu economii, ne transmit care este starea economiei naționale, dar și starea infrastructurii din țara noastră.
     Conform studiului INS, totalul veniturilor lunare pentru o familie s-a ridicat, în 2017, la 3391,7 lei, o creștere cu aproape 400 de lei față de anul precedent.
     Din acest venit, 67,7% reprezintă salariile încasate de membrii familiei, 24% din diferite provizioane sociale, 2,6% din activități agricole, 2,6% din activități independente și 3,1% reprezintă venituri din alte surse neprecizate.
     Cele mai mari venituri lunare au fost înregistrate, anul trecut, în domeniul comunicațiilor și IT, unde salariul mediu net a fost de 4738 lei. Ei sunt urmați de angajații din sistemul financiar și de asigurări cu 4475 de lei salariu mediu lunar net, de cei din sectorul minier cu 3724 de lei, din administrația publică și apărare (fără angajații MapN, SRI, SIE, MAI) cu 3704 lei, din serviciile de utilitate publică (electricitate, gaze, apă, energie termică, etc.) cu 3415 lei și cei din activități științifice și tehnice cu 3333 lei salariu mediu lunar.
     Pe ultimele două locuri în această statistică se situează salariile medii lunare din construcții cu 1708 lei și turism (hoteluri și restaurante) cu 1393 lei.
     De menționat la acest capitol că salariul mediu lunar net în educație a fost de numai 2324 lei, iar în sănătate de 2679 lei.
     *  Plata facturilor și alimentele înghit 60% din bugetul familiei
     În privința cheltuielilor lunare făcute de o familie, conform datelor furnizate de INS în acest raport, 39,9% din totalul veniturilor sunt cheltuite pentru produse nealimentare, 31.4% sunt alocați pentru hrană și 28,7% pentru plata facturilor, întreținerii și altor servicii.
     Studiul făcut de angajații INS ne oferă și o repartizare judicioasă a cheltuielilor făcute de o familie. Astfel, în domeniul alimentar, o familie alocă 34,3% din buget pentru produse agro-alimentare și pentru băuturi fără alcool, în timp ce pentru băuturile alcoolice și pentru tutun se cheltuie 8,2% din venitul lunar.
     Doar 7,1% sunt alocați pentru achiziționarea de haine și încălțăminte, 17,1% pentru întreținerea casei, plata facturilor la apă, gaze, electricitate și pentru achiziționarea de combustibil sau carburanți și 6,6% pentru transport.
     Cele mai puține alocări de fonduri lunare din partea unei familii sunt cele din sănătate - 4,9%, cultură și distracție - 4%, cele pentru ieșirile la hoteluri, cafenele, restaurante și terase - 1,8%, iar pentru educație... doar 0,3% din bugetul lunar.
     În privința bunurilor achiziționate pe parcursul unui an calendaristic, studiul arată că în țara noastră sunt 160 de televizoare la 100 de locuitori. La aces­tea se adaugă, calculat tot la suta de locuitori, 72 de frigidere, 56 de combine frigorifice, 98 de aragaze, plite sau mașini de gătit, 86 de mașini de spălat, 39 de biciclete și 34 de autoturisme. Pe ultimul loc la achiziționarea de bunuri se află motocicletele și mopedele cu aproape o bucată la 100 de locuitori.
     *  Proprietatea privată, o caracteristică a românilor
     În privința locuințelor, studiul publicat de INS arată că la nivelul întregii țări există 8.977.000 de imobile, cu un total de 24.488.000 de camere. Din totalul locuințelor, la sfârșitul anului 2017, 98,8% erau deținute în proprietate privată, ceea ce ne situează pe primul loc în Europa în acest domeniu.
     Dacă împărțim numărul total de metri pătrați construiți în țara noastră în domeniul locuințelor la numărul de camere, conform datelor din raport, rezultă o medie de 17,4 mp pentru o singură cameră.
     Din totalul locuințelor, 37,4% au patru sau mai multe camere, 26,5% - trei camere, 31,1% - două camere și 5% dintre unitățile locative au o singură cameră.
     Anul trecut au fost construite 53.300 de locuințe, cu 1100 mai multe decât în 2016.
     Statistica din acest domeniu nu ne spune câte dintre locuințele finisate, anul trecut, au fost realizate de dezvoltatorii imobiliari din țara noastră și nici nu se referă la prețurile cu care pot fi achiziționate de la aceștia unitățile locative.
     De asemenea, din datele raportului nu reiese câte dintre imobile sunt construite din chirpici, din cărămidă, din BCA sau din fier-beton și nici câte dintre acestea sunt racordate la rețeaua de utilități: apă curentă, canalizare, gaze, energie electrică. Totodată, din informațiile furnizate, nu aflăm câte beneficiază de un sistem de energie termică, câte folosesc energia solară sau energia eoliană și nici care este media numărului de persoane care locuiesc într-o cameră.
     Deși statisticienii vorbesc despre milioane de case, nu au introdus în raport câte dintre ele mai sunt locuite, știut fiind faptul că în mediul rural și în zonele de munte are loc o depopulare masivă, foarte multe dintre imobile fiind goale de mai mulți ani, pentru că proprietarii acestora au decedat, iar urmașii lor s-au mutat la oraș sau au plecat la muncă în străinătate, mulți dintre ei stabilindu-și domiciliul pe alte meleaguri. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Mamaliciki
    (mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2018, ora 10:25)  
 Singura politica economica la romani: papa tot, traieste pe credit. De aici vine si dependenta de politic care intretine iluzia bunastarii. De fapt 90% din populatie e rupta- n c...r, dar suntem multumiti ca avem hd, 100 canale, internet, facebook si politica la tv. si ne c...am in dosul casei, fara apa curenta, fara gaze, fara autostrazi. Traim intr-o iluzie generala. Vai de mamaliga noastra.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.07.2018, ora 11:07)
 
 Din fericire, pe stadioane sărăcanii strigă Puie Mesede. O dreaptă adevărată, bazată pe austeritate și investiții ale statului în firmele Securității, se construiește cu sărăcani care mănâncă pe credit.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.07.2018, ora 13:35)
 
 Orice om serios poate constata ca acest articol -bazat volens -nolens pe cifre ,.contrazice in mod evident articolul semnat de acelasi autor un pic mai sus. Contradictia e mama progresului !!


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2018, ora 15:26)  
 Spre surpriderea mea rezultatele sunt mai bune decat ma asteptam.Atunci dece excrocii si naivii spun atatea prostii?La o emisiune TV se spunea ca in ministere sunt oameni care se "straduiesc" sa se ia masuri proste si slujesc interesele altora,atunci dece asemenea oameni mai sunt tinuti prin minisere?


 
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,83 milioane lei (2,11 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a coborât cu 0,29 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 4,1141 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut astăzi la 3,10% de la 3,09%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
18.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt ieri după-amiază, pe fondul revenirii temerilor legate de escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii: SUA și China.  click să citești tot articolul
17.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri, în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, un rulaj în creștere de 61,09 milioane...  click să citești tot articolul
14.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri, în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de ieri, un rulaj în creștere de 43,41 milioane de lei, aproape dublu față de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8832
2.3788
3.0701
4.1141
0.1830
0.6237
0.2216
4.6524
5.2395
1.4389
3.5396
0.2372
0.4873
1.0836
0.0593
0.4477
0.6305
3.9764
0.2698
0.9558
0.5802
0.0546
0.3545
0.2120
2.6285
0.0393
0.1415
1.0826
0.6262
0.1225
153.8126
5.5773
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.