Macron îi transmite lui Trump că nu face diplomaţie pe Twitter

T.T.
Internaţional /

Donald Trump (sursa foto: Twitter)

Donald Trump (sursa foto: Twitter)

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, i-a răspuns omologului său american, Donald Trump, care l-a atacat pe Twitter, declarând că el nu are activităţi diplomatice prin postări pe Twitter, scrie Politico, conform News.ro.

Într-un interviu acordat televiziunii franceze TV1, la bordul portavionului Charles de Gaulle, Macron a declarat: "În toate momentele importante ale istoriei noastre am fost aliaţi, iar între aliaţi există respect, nu vreau să aud restul".

În interviu, Macron a declarat că dorinţa sa de a avea o armată europeană nu reprezintă o respingere a NATO sau a alianţei Franţei cu SUA, ci un garant al "suveranităţii" Franţei.

Trump a scris pe Twitter, după ce Macron a cerut o armată europeană: "Emmanuel Macron sugerează să îşi construiască propria armată pentru a proteja Europa de SUA, China şi Rusia. Dar Germania a fost pericolul în ambele Războaie Mondiale - cum a ieşit pentru Franţa atunci? Începuseră să vorbească germană la Paris înainte ca SUA să intervină. Plăteşte pentru NATO sau nu!".

Trump a adăugat: "Problema este că Emmanuel are o rată foarte scăzută de popularitate în Franţa, la 26% iar rata şomajului este de aproape 10%. Doar încerca să distragă atenţia cu un alt subiect. Apropo, nu există o ţară mai naţionalistă decât Franţa, oamenii sunt foarte mândri şi au şi de ce!".

Într-o nou mesaj publicat pe Twitter, Trump a scris: "Faceţi Franţa grozavă din nou!".

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Sunt de acord si cu Macron (in primul rand) dar sunt de acord si cu Trump (in al doilea rand). Iar aici Macron vorbeste despre ceva care (de fapt un scenariu), dupa caderea "cortinei de fier" si dupa dizolvarea aliantei economico-militare numita "Tratatul de la Varsovia", impunea, de facto, nu vreo alianta economica dar macar dizolvarea aliantei militare adverse, adica a NATO.

  In discutiile purtate la vremea aceea s-a stabilit ca dupa dizolvarea aliantei estice, nici cea vestica sa nu se mai extinda, de asemenea stabilindu-se un asa zis "cordon sanitar" compus din tari precum Cehoslovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria care nu puteau accede la alianta militara vestica, aceasta fiind o conditie pusa de Rusia pentru a acepta retragerea trupelor din Germania de rasarit si pentru a-si da acceptul in privinta reunificarii Germaniei. 

  Istoria cunoaste aceste evenimente si intelegeri. Cunoaste si barbatii de stat precum H. W. Bush, Gorbaciov sau Kohl care au fost garantii politici ai acestor intelegeri. Cunoaste de asemenea ca pe fondul slabirii politico-aconomice a Rusiei din primii ani de dupa 1989, NATO nu numai ca nu a fost desfiintata dar chiar s-a extins chiar in tarile care reprezentau acel visat "cordon sanitar". 

  Acest "cordon sanitar" nu reprezenta vreao "camasa de forta" pentru situatii de criza sau revolta ci era doar o zona tampon intre cele doua mari blocuri militare din perioada razboiului rece, utila cel putin in vederea asigurarii unei minime increderi intre cele doua mari puteri nucleare (Rusia, chiar invinsa, dupa descoperirile din 1990, ca ogive nucleare, era o putere nucleara cam de 3 ori mai mare decat America), in vederea dezescaladarii si crearii unor punti de dialog si intelegere, atat a realitatilor cat si a "miscarilor" pe viitor. 

  Personal si ca om aproape informat, consider ca: 

  Rusia si-a facut temele (de pe pozitia ei slaba de atunci), a incheiat relatii bilaterale, si-a scimbat forma de organizare statala, doctrina militara si pe cea economica, a creat pluripartitismul si toate conditiile pentru aparitia si dezvoltarea democratiei si a libertatilor individuale. A oferit independenta unor republici din fosta URSS (chiar daca acest lucru era o cedare de "teritoriu national", hai sai spunem extrema si apoape inacceptabila), a incheiat tratatul START si mii de module (miez) nucleare au fost trimise (contra cost) la principalul partener militar, adica America, pentru a fi saracite si utilizate ca si combustibil in centrale nucleare. A fost o adevarata relatie americano-rusa, un vals - cadril care a condus mai tarziu la lichidarea definitiva (posibil) a armelor chimice detinute de Rusia. Noua creata UE a primit in Consiliu Rusia, cu drepturi depline. Si au fost mult mai multe lucruri pozitive care au oferit Europei si entitatii tranatlantice semnale si garantii in privinta directiei in care Rusia doreste sa se dezvolte. 

  America (cat de frumos se vede copacul, un mar stricat tot exista) ca principal finantator al NATO se pare ca a atipit exact cand trebuia sa raspunda "in oglinda" deschiderii (nu neaparat sinceritatii, fiindca vorbim de politica si interese nationale) dar macar sa treaca la (daca nu lichidarea macar la reducerea) prezentei acestei entitati in teritoriile aflate pana mai deunazi sub tutela URSS. Raspunsul prietenesc a fost extinderea NATO, nu pe comtinentul american, asiatic sau oriental, nu, ci exact in acel interspatiu numit "cordonul sanitar". 

  Greseala, vointa, banuieli. 

  La vremea negocierilor dintre Bush seniorul si Gorbaciov, acel teritoriu important (republica sovietica), numita de Stalin "Ucraina" si fara legatura cu acest mic popor care a fost primit de Petru cel Mare ca "federat" si crestinat de Biserica pravoslavnica, nu era independent si deci, nu facea parte din "cordonul sanitar", nu, era parte intrinseca a Rusiei, altfel spus, subiect fara obiect in aceasta apropiere anormala a NATO fata de Rusia. 

  In buna intelegere, UE a fost, mai mereu, precursorul NATO. Ianukovici (la presiunile Rusiei) a refuzat sa inceapa procedurile (infecte de altfel) de aderare la UE. Apoi a fost "maidanul", fuga acestui "presedinte", instaurarea haosului prelungit si dorinta acestui "printisor", numit NATO de stapanire a noi gradini dar, in interiorul lui tot mai contestat si mai subfinantat. 

  Macron are dreptate pentru ca de 73 de ani, alegerile si aliantele Europei au avut stranse legaturi transatlantice dar din punct de vedere militar, controlul este strict transatlantic. Europa este captiva si nu poate trece la un nou nivel de aliante si deci, la un nou progres. Totul este ramas impietrit in acel 9 mai 1945, cand Wilhem Keitel semneaza capitularea neconditionata si putin mai tarziu pe 2 septembrie cand Japonia nazista, la bordul navei americane Missouri, semneaza si ea un asemenea act. Europa este, ea insasi in relatii de alianta militara cu America si in relatii de razboi cu Rusia.  

  Dezmembrarea Rusiei nu are nici o legatura cu securitatea Europei. Pana la urma NATO are nevoie de un dusman pe masura iar acela nu poate fi decat Rusia urmasul URSS (a fost creat exclusiv pentru asta), deci aceasta retorica sau acest posibil razboi nu este al Europei ci al Americii. 

  Voia lui Trump. Si Trump are dreptate, de pe pozitia stapanului care bate cu pumnu-n masa si afirma "sunt cetatean american", precum "acum bietul" nostru Dumnezeu, balacindu-se in intunericul primordial si care dintr-o toana sa pur si simplu, pentru proprie adoratie a cerut "sa fie lumina". 

  China, iata, pentru al 4-lea an premianta economic. 

  Pozitiile se schimba si nu au legatura cu dorintele, unele refulate, specifice varstei a treia.

  Si totusi i-as acorda si domnului Trum un semi`atu. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
ApanovaAdvertisement
Comercianti de Diamante
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS