Conferinţa BURSA Antreprenoriat fără genConferinţa BURSA Antreprenoriat fără gen

MADR anunţă măsuri împotriva comercializării vinurilor falsificate

D.I.
Miscellanea #Agro-alimentar /

MADR anunţă măsuri împotriva comercializării vinurilor falsificate

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a iniţiat acţiuni de verificare a calităţii şi conformităţii tuturor vinurilor existente pe piaţă, se arată într-un comunicat al instituţiei, dat astăzi publicităţii.

Potrivit documentului, în urma controalelor au fost depistate în depozitele unor distribuitori din judeţele Buzău, Galaţi şi Neamţ unele loturi provenite din Bulgaria, care s-au dovedit a fi falsuri.

Astfel, pentru identificarea unor eventuale fraude, probele au fost trimise pentru efectuarea de analize izotopice, specifice identificării prezenţei apei exogene, respectiv a prezenţei alcoolului etilic de altă natură decât cel obţinut prin fermentarea naturală a strugurilor. Probele au fost analizate de către Laboratorul de Spectrometrie de Masă, Cromatografie şi Fizica Ionilor din cadrul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare Cluj Napoca.

Reprezentanţii MADR afirmă că rezultatele au confirmat prezenţa apei exogene şi a alcoolului de altă origine decât cel provenit din fermentaţia mustului de struguri (vin pichet) ceea ce reprezintă elementele infracţiunii de falsificare a vinurilor, conform Legii viei şi vinului 164/2015.

Potrivit sursei citate, în urma acestor neconformităţi depistate, s-au aplicat următoarele măsuri:

- Retragerea de la comercializare a unei cantităţi de 29.174 l vin falsificat;

- Acordarea de sancţiuni contravenţionale în valoare de 80 000 lei;

- Sesizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în vederea aplicării legislaţiei fiscale;

- Sesizarea IGPR - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, în vederea efectuării cercetărilor de specialitate.

Ministerul precizează că în baza protocolului de cooperare şi a Planului comun de acţiune între MADR şi ANAF pentru verificarea legalităţii desfăşurării activităţilor de producţie şi comercializare în domeniile produselor viticole, se monitorizează toate loturile de vin de masă provenite din Bulgaria.

În comunicat se mai menţionează că piaţa vinurilor din ţara noastră "este recunoscută ca o piaţă care oferă consumatorilor produse de foarte bună calitate şi diversitate, iar Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are obligaţia de a proteja acurateţea şi prestigiul vinurilor româneşti".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS