MAE sărbătoreşte Ziua Universală a Iei

T.T.
Cultură /

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Ministerul Afacerilor Externe salută sărbătorirea de astăzi a Zilei Universale a Iei - un "etalon de frumuseţe şi istorie populară".

Ia este "parte importantă a portului tradiţional românesc" şi "o dovadă vie a tezaurului cultural şi o parte integrantă a patrimoniului naţional", arată MAE, într-un comunicat.

Obiectul vestimentar este "un etalon de frumuseţe şi istorie populară împletite într-un echilibru perfect ce exprimă spiritul creativ românesc".

"Considerată drept reper al identităţii româneşti, ia a atras atenţia de-a lungul timpului prin frumuseţea şi bogăţia decoraţiilor, dar şi prin componenta magică pe care i-o atribuie tradiţia populară", subliniază MAE.

Totodată, Ministerul de Externe aminteşte că ia a fost reprezentată uneori în creaţia unora dintre marii pictori români şi europeni - Henri Matisse, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion şi că a fost apreciată inclusiv de reginele Elisabeta şi Maria ale României şi promovată intens drept simbol identitar în principal în ultimii ani, ceea ce a şi dus la oficializarea acestei sărbători în anul 2013.

Mai multe ambasade, oficii consulare şi institute culturale româneşti în străinătate organizează evenimente de marcare a Zilei Iei alături de reprezentanţele diasporei româneşti din statele de reşedinţă, ca sărbători ale feminităţii, frumuseţii şi apartenenţei de neam, menţionează MAE.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, începând cu anul 2013, la data de 24 iunie, de Sânziene, celebrând piesa principală a costumului popular românesc, dar şi ideea de feminitate.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS