Marii traderi de petrol au mituit angajaţi ai Petrobras Brazilia

Ziarul BURSA #Internaţional /

Cele mai mari companii de trading de petrol din lume, Vitol, Trafigura şi Glencore, au plătit mită de peste 30 de milioane de dolari unor angajaţi ai companiei braziliene de stat Petrobras, într-o schemă care ar putea funcţiona în continuare, au afirmat recent procurori citaţi de Reuters.

Directori de rang înalt ai companiilor internaţionale au avut "cunoştinţe totale şi fără echivoc des­pre corupţia în care este implicată Petroleo Brasileiro, cunoscută sub numele Petrobras", au afirmat anchetatorii într-o conferinţă de presă, conform news.ro.

Darea de mită a avut loc în perioada 2011-2014.

Anchetatorii au spus că detaliile pe care le-au făcut publice reprezintă doar "vârful icebergului" şi că cele mai recente dezvăluiri arată cele mai puternice legături internaţionale cunoscute până în prezent în cadrul investigaţiei "Car Wash", centrată pe corupţia de la Petrobras.

Angajaţii Petrobras le-au oferit companiilor de trading preţuri scăzute pentru petrol şi produse derivate, precum şi tancuri de stocare, în peste 160 de operaţiuni, iar apoi au împărţit banii, potrivit autorităţilor.

Emailuri obţinute de poliţia federală din Brazilia arată că cei implicaţi s-au folosit de porecle precum Tiger, Batman sau Mr M şi au discutat preţuri mai mici decât cele din piaţă pentru petrol sau tancuri petroliere, în timp ce facturile erau completate cu preţurile din piaţă. Diferenţele variau între 20 cenţi până la un dolar pe baril, iar termenul pentru mită era "delta".

Procurorii au mai obţinut documente cu mitele plătite, în care sunt menţionate numele traderilor Vitol, Glencore şi Trafigura.

Mita a trecut prin conturi bancare din Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Elveţia şu Uruguai, pe lângă altele, ridicând semne de întrebare dacă vor fi deschise investigaţii şi în ţările respective.

Poliţia braziliană a alertat Interpolul, pentru ares­tarea unui angajat al Petrobras din Houston.

Petrobras a anunţat că este o victimă a corupţiei şi că va colabora în continuare cu autorităţile.

Purtătorii de cuvânt ai Glencore şi Trafigura au refuzat să comenteze. Un purtător de cuvânt al Vitol a spus că firma are toleranţă zero faţă de darea de mită şi corupţie.

Peste 130 de oameni de afaceri şi politicieni au fost condamnaţi în cadrul investigaţiei "Car Wash" în Brazilia, inclusiv fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, care execută o pedeapsă de 12 ani de închisoare.

Ultimele evenimente au loc într-o perioadă în care Petrobras spera să lase în urmă corupţia. În luna septembrie, Petrobras a încheiat un acord de 850 de milioane de dolari cu autorităţile din Brazilia şi Statele Unite, pentru închiderea unei investigaţii.

Miercuri, Petrobras a lansat un nou plan de afaceri, cu obiectivul "de a-şi îmbunătăţi credibilitatea, mândria şi reputaţia".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită