Martiriul recunoscut, primul pas spre beatificare a fost făcut

Ziarul BURSA #Miscellanea /

Vizita Papei Francisc în ţara noastră, care va avea loc în perioada 31 mai - 2 iunie, este precedată de recunoaşterea de către acesta a martiriului a şapte episcopi greco-catolici ucişi de regimul comunist de la noi la mijlocul secolului al XX-lea.

Episcopii Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tito Livio Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu au fost recunoscuţi "ucişi în ura faţă de credinţă" în perioada 1950-1970, informează News.ro. Aceştia au fost arestaţi şi încarceraţi în închisori şi lagăre până când au murit din cauza izolării, frigului, foamei, bolii sau a muncii grele la care au fost supuşi. Majoritatea nu au fost judecaţi sau condamnaţi şi au  fost îngropaţi în morminte nemarcate, fără serviciu religios.

Cu un an înaintea morţii sale, episcopul Iuliu Hossu a fost numit numit, de către Sf Paul al VI-lea, cardinal "in pectore" (în secret). După ce a fost ţinut ani de zile la izolare, el a murit într-un spital la Bucureşti, în 1970, la vârsta de 85 de ani. El a trăit în arest la domiciliu din 1955, după ce a fost eliberat din închisoare. Ultimele sale cuvinte au fost "lupta mea s-a încheiat, a voastră continuă". În afară de încarcerare şi izolare, episcopul auxiliar Vasile Aftenie al Făgăraşului şi Albei Iulia a fost torturat la sediul Ministerului de Interne, iar ulterior a murit din cauza rănilor, la 10 mai 1950, la vârsta de 50 de ani. Episcopul Valeriu Traian Frenţiu al Oradei a murit în închisoare, în 1952, la vârsta de 77 de ani, episcopul auxiliar Tit Liviu Chinezu al Făgăraşului şi Albei Iulia a murit în închisoare în 1955, la vârsta de 50 de ani, episcopul Ioan Suciu, administratorul apostolic al Făgăraşului şi Albei Iulia, a murit în 1953, la vârsta de 45 de ani, episcopul Ioan Bălan al Lugojului a murit la închisoare în 1959, la vârsta de 79 de ani, iar episcopul Alexandru Rusu al Maramureşului a murit la închisoare în 1963, la vârsta de 78 de ani.

În urma unei întâlniri cu cardinalul Angelo Becciu, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, Papa Francisc a aprobat publicarea decretelor cu privire la martiriul celor şapte episcopi, deschizând astfel calea către beatificarea aces­tora, dar şi a altor şapte persoane.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS