Conferinţa BURSA Antreprenoriat fără genConferinţa BURSA Antreprenoriat fără gen

MASA ROTUNDĂ "PIAŢA JOCURILOR DE NOROC, ÎN PERICOL" / VALENTIN MIRCEA, EXPERT ÎN CONCURENŢĂ:"Proiectul privind < păcănelele > ar putea fi văzut ca ajutor de stat"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Gambling /

"Proiectul privind < păcănelele > ar putea fi văzut ca ajutor de stat"

Proiectul legislativ care prevede că "păcănelele" vor putea funcţiona doar în cazinouri şi agenţii LOTO ar putea fi văzut de Comisia Europeană ca ajutor de stat, a precizat Valentin Mircea, expert în concurenţă şi fost vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei, subliniind că proiectul trebuie îmbunătăţit.

Reglementarea ar trebui să prevadă că aparatele pot fi amplasate în acele agenţii care respectă anumite condiţii legale, acestea urmând să fie trecute în proiect, a menţionat domnia sa. Acesta a subliniat că, în caz contrar, dependenţa se va muta de la privat la stat, adică jucătorii se vor muta de la aparatele de tip slot machine operate de companiile private la videoloterie, practicată în agenţiile LOTO.

Problema este că operatorii privaţi licenţiaţi plătesc taxe la stat, în timp ce aparatele de tip VLT, pe care Loteria are monopol, nu sunt supuse taxării.

"În acest caz, nici nu am opri fenomenul şi vom avea şi efecte secundare în piaţă", susţine Valentin Mircea, precizând şi că iniţiativa trebuie să respecte reglementările europene.

Domnia sa ne-a declarat: "Directiva Europeană care urmăreşte să armonizeze reglementările tehnice, într-un sens mai larg, afectează libertatea în domeniul serviciilor şi bunurilor din piaţa internă. De exemplu, o condiţionare de instalare a unor echipamente în anumite locaţii, cum este cazul acestui proiect, reprezintă o condiţionare tehnică şi Comisia Europeană trebuie să se pronunţe pe aspectele procedurale din iniţiativă. De asemenea, pot exista şi obiecţii pe fond, dacă limitările nu sunt proporţionale. Ele pot fi făcute, nu se interzic, dar trebuie să fie proporţionale, pentru a atinge obiectivul urmărit. Din punct de vedere concurenţial, dacă pui un monopol unei anumite companii, cum este aici cazul Loteriei Române, este o discriminare pentru cei din piaţă. Poate fi aleasă o companie, însă în urma unei licitaţii. Altfel, Comisia Europeană poate considera acest proiect drept ajutor de stat, prin prisma faptului că statul renunţă la nişte venituri - acele taxe de autorizare - iar Loteria Română va avea mai mulţi clienţi pe videoloterie, o activitate care nu este taxată".

O astfel de iniţiativă ar trebui să conţină, mai degrabă, măsuri de control al accesului - acte de identitate, camere de luat vederi etc., opinează Valentin Mircea, subliniind: "În opinia mea, acest tip de aparate ar putea să nu fie amplasate în orice bar, ci în locaţii cu mai multe maşini, pentru a putea fi verificate mai uşor. Trebuie gândit şi ce însemnă acel număr minim de maşini, astfel încât acesta să nu fie foarte mare, pentru ca orice operator să intre în piaţă dacă doreşte".

Domnul Mircea este de părere că iniţiativa are la bază intenţii bune, dar că trebuie să-şi îndeplinească obiectivul vizat atingând în mică măsură piaţa privată.

Proiectul legislativ care vizează piaţa jocurilor de tip slot machine nu a ajuns încă la Consiliul Concurenţei (CC), pentru ca autoritatea să poată face o analiză pe document, potrivit Georgetei Fotino, director în cadrul CC. Domnia sa a precizat că Autoritatea de concurenţă va analiza această iniţiativă în momentul în care va exista o solicitare în acest sens, astfel încât să fie respectate regulile din domeniu.

Odeta Nestor: "ONJN are un proiect care prevede conectarea tuturor echipamentelor la un server al Oficiului"

Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) promovează o iniţiativă care vizează şi piaţa sloturilor, prevăzând conectarea tuturor echipamentelor de tip slot machine la un server al ONJN, ne-a spus Odeta Nestor, preşedintele Oficiului.

Domnia sa ne-a precizat: "În acest mod, vom putea urmări şi controla veniturile din zona slot machine. Tot în proiectul nostru avem reglementări ce privesc minorii. Cu alte cuvinte, acolo unde au fost identificaţi minori jucând, se va solicita ridicarea licenţei. Va fi o penalitate foarte gravă, astfel încât organizatorii jocurilor de noroc să se gândească de zece ori înainte de a mai accepta minori în săli. În cadrul dezbaterii, am identificat alte câteva propuneri pe care le voi face publice după ce le voi discuta cu industria şi după ce vor fi stabilite".

Odeta Nestor consideră necesară o informare mai bună a iniţiatorilor proiectului dezbătut ieri: "Le voi explica punctual ce implică această propunere şi ce implică un proiect cu o reglemenatre corectă şi eficientă şi, de asemenea, ce presupune proiectul ONJN. Le voi prezenta toate aceste lucruri şi le voi propune să îmbinăm cele două proiecte pentru a ajunge la un numitor comun".

Preşedintele ONJN a subliniat că Oficiul a demarat o serie de proiecte în colaborare cu Liga Studenţilor şi Consiliul Naţional al Elevilor pentru a explica ce înseamnă joc responsabil, în condiţiile în care, acum, mediul online este foarte tentant pentru tineri. "Programele nu se vor limita aici, pe viitor vom colabora cât mai mult cu asociaţiile de profil. Mai bine controlăm şi coordonăm o problemă decât să o eliminăm", a spus domnia sa, menţionând că ONJN analizează preluarea Loteriei sub coordonarea sa.

Oficiul a efectuat, din toamna anului trecut şi până în prezent, peste 4.000 de controale, licenţiind 10.000-12.000 de aparate şi confiscând 1.000-1.200 de maşini.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS