Gala BURSA 2018

Măsuri privind "Prima Casă", elaborate de MFP şi FNGCIMM

Bănci-Asigurări /

Măsuri privind "Prima Casă", elaborate de MFP şi FNGCIMM

Ministerul Finanţelor Publice împreună cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) au elaborat o procedură şi criteriile de evaluare a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii participanţi în cadrul programului "Prima Casă".

Potrivit unui comunicat remis Redacţiei, această măsură vizează atingerea principalului scop al Programului Prima Casă, şi anume cel social, astfel încât să beneficieze de acest program naţional categoriile sociale care au nevoie reală de sprijin în achiziţionarea unui spatiu locativ.

În data de 6 decembrie 2017, în Monitorul Oficial nr. 963, a fost publicat Ordinul ministrului finanţelor publice nr.3097/2017, prin care se aprobă Procedura şi criteriile de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii participanţi în cadrul programului "Prima Casă", care va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2018.

"Există o preocupare majoră de optimizare a proceselor de garantare la nivelul FNGCIMM. Pentru Programul Prima Casă, în paralel cu procesul de eficientizare a fluxului de garantare se desfăşoară procese de recalibrare şi reparametrizare ce pot conduce la o targetare cât mai eficientă din punct de vedere social, pentru a putea beneficia de acest program acei oameni care au o reală nevoie de locuinţă. Programul evoluează permanent, răspundem prompt dinamicii pieţei, astfel încât să aibă o adresabilitate socială cât mai eficienta şi să genereze beneficii maxime", a declarat directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Alexandru Petrescu.

Această nouă procedură are ca scop utilizarea mai eficientă a plafoanelor alocate anual pentru Programul Prima Casă, prin elaborarea unor criterii care vor sta la baza evaluării activităţii finanţatorilor.

Astfel, în concordanţă cu liniile directoare şi obiectivele stabilite prin Strategia Programului Prima casă 2017-2020 a fost stabilită o modalitate de evaluare a activităţii finanţatorilor şi de ajustare a plafoanelor de garantare care se alocă finanţatorilor participanţi în cadrul Programului Prima casă, la începutul fiecărui an calendaristic în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de fiecare finanţator în totalul garanţiilor acordate în cadrul programului în anul precedent.

Noua strategie de alocare a plafoanelor se înscrie pe linia reducerii graduale a intervenţiei statului prin garantare asumând că piaţa creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu creşterea accesibilităţii populaţiei la produsele standard ale băncilor. Asumarea unei proporţii echilibrate între creditele contractate în cadrul Programului Prima casă şi cele contractate în condiţiile standard oferite de finanţatori este o parte importantă a unei politici publice de orientare a Programului Prima casă către susţinerea unor obiective sociale bine definite pe termen mediu şi lung.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.afeer.rowww.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.roALB Romania 2018www.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită