IONEL BLĂNCULESCU:
BURSA 22.12.2017

A consemnat ANCUȚA STANCIU
 
mărește imaginea
     *  "CEFC va condiționa preluarea subsidiarei KazMunaiGaz din România de rezolvarea situației litigioase"
     *  "Pentru offshore, nivelul redevențelor trebuie să fie cu mult mai redus, investițiile inițiale de descoperire și apoi de extracție sunt extrem de ridicate"
       Evoluția industriei petroliere în România anului 2017 poate fi considerată pozitivă, ca urmare a revenirii sensibile a prețului barilului de țiței, ajungând, în prezent, la 63,76 USD pe cotația ce ne interesează pentru analiză, ICE Brent Crude, spune consultantul în investiții Ionel Blănculescu, adăugând: "Anul a fost marcat de un început în jur de 55 USD/baril, coborând spre jumătatea anului la 45 USD/baril, de atunci crescând continuu spre un maxim de 64,69 USD/baril, stabilizându-se în ultimele zile ale anului la nivelul specificat mai sus, de 63,76 USD/baril. Faptul că vorbim de o creștere ponderată aferentă anului 2017 de 12-14% reprezintă cert un element de valoare adăugată pentru această industrie. Nivelul de 64 USD/baril permite investiții în industria petrolieră, ceea ce reprezintă un element pozitiv. Desigur, deoarece ne raportăm la industria petrolieră din România, se cuvine să precizăm că, încă, situația este complicată pentru KazMunaiGaz Rompetrol Năvodari, ca urmare a sechestrului și procedurilor judiciare în curs, care grevează activitatea companiei și desigur regimul investițional, chiar transferul pachetului de acțiuni către CEFC, China Energy, care a achiziționat KazMunaiGaz International (n.r. CEFC a cumpărat 51% din KMG International), proprietarul celor două rafinării din România, Năvodari și Ploiești. Sperăm ca anul 2018 să rezolve definitiv problema existentă acolo, pentru a permite continuarea proiectelor de investiții, între care important este cel legat de Centrala de Cogenerare de la Midia, proiect în valoare de aproximativ 100 milioane euro. De asemenea, situația judiciară de la Lukoil îngrijorează industria petrolieră din România, aceste litigii grevând fără doar și poate asupra evoluției acesteia, chiar și în condițiile creșterii și în anul 2018 a cotațiilor la țiței, spre nivelul 70-80 USD/baril".
     În opinia domnului Ionel Blăculescu, upstream-ul rămâne prin definiție sectorul cel mai profitabil al industriei de profil, întotdeauna profitul rezultă la extracție, însă și downstream-ul încearcă să contribuie, în special prin diversificarea activităților ce țin de stațiile de combustibil, care cresc și cantitativ și calitativ.
     Întrebat dacă țara noastră poate deveni poarta de intrare a țițeiului în Europa, domnul Ionel Blănculescu a precizat: "Nu i-aș spune poartă, ci portiță, și numai în condițiile în care România va intra pe «One Road, One Belt», programul guvernamental al Chinei, numit și Noul Drum al Mătăsii, financiare, cum am completat eu. Și ar mai fi o condiție, să dorească acest lucru și Turcia, deci prietenia și colaborarea cu statul turc trebuie să continue să evolueze, să prezinte progrese, astfel încât Bosforul să nu reprezinte la un moment dat o piedică, ci permanent un sprijin, pentru operaționalizarea portiței spre Europa, în ceea ce privește intrarea țițeiului în elitistul spațiu European".
     Despre principalele direcții pe care țara noastră ar trebui să le urmeze ca să devină independentă energetic, domnul Ionel Blănculescu ne-a declarat: "Într-o economie globalizată, este utopic să afirmi că ar putea exista independența energetică, fiind mai mult sau mai puțin dependenți de Rusia, în industria petrolieră, chiar dacă aparent și în anumite momente aceste legături nu se văd, ele există. Gândiți-vă la faptul că depindem substanțial de KazMunaiGaz Rompetrol, proprietar Kazahstan, și Socar, proprietar Azerbaidjan, poate afirma cineva că între Rusia și cele două țări foste CSI nu există în continuare relații de toate felurile, care ar putea la un moment dat, funcție de dezvoltările geo-politice, să influențeze într-un fel sau altul, pozitiv sau negativ, industria noastră petrolieră? Deocamdată influența din partea Rusiei este pozitivă, atât timp cât cele două țări sunt prezente în România și fac investiții importante în economia națională. Interesele petroliere care sunt prezente în România fac parte dintr-o rețea globalizată de interese, din acest motiv din punctul meu de vedere nu poate exista independență energetică, nici nu știu dacă ne-ar avantaja foarte mult. Am mai obținut o dată, cu sacrificii foarte mari, în perioada 1980-1989, independența în domeniul datoriei externe, plătind-o în totalitate, față de alte state în situații mult mai grele decât a noastră, care la final au fost în câștig față de noi. O fi fost bine, o fi fost rău, eu zic că a fost destul de rău".
     *  "Memorandumul statului român cu KazMunaiGaz Rompetrol este imposibil de pus în practică"
     Companiile din industria noastră petrolieră s-au confruntat, în ultima perioadă, cu acuzații publice destul de grave.
     Rompetrol are sechestru pe bunuri și active de aproape doi ani de zile, Lukoil a fost acuzată de evaziune fiscală și spălare de bani, iar în cazul OMV Petrom, Dumitru Costin, președintele BNS, a afirmat că aceasta ar fi prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei, potrivit unor controale făcute de Curtea de Conturi, însă acești bani nu au fost recuperați din 2015 până în prezent. OMV a respins vehement acuzațiile de neplată a obligațiilor către stat.
     Ionel Blănculescu susține: "Să nu discutăm de OMV Petrom, deoarece în cazul acestei companii sunt probleme de interpretare, de acte juridice, texte de lege, de contracte etc. așa că ar trebui să așteptăm finalizarea acestui proces de analiză și după aceea să comentăm. În cazul KazMunaiGaz Rompetrol, se impune deblocarea unei situații fără ieșire, așa după cum se prezintă astăzi, care persistă de mai mulți ani. Aceasta se poate face prin renunțarea de către ambele părți la Memorandumul adoptat, cu miliardul de euro investiții, pentru readucere aminte și continuarea procedurilor în instanțele de judecată, știut fiind faptul că fondul a fost deja câștigat de compania petrolieră la Tribunalul Constanța, după care procesul a fost suspendat. În cazul Lukoil, de asemenea instanțele de judecată sunt cele care trebuie să se pronunțe și se vor pronunța. Anul 2018 va fi foarte important din acest punct de vedere, nu cred că procedurile în instanțe se vor finaliza, cred că vor continua și în anul 2019, deci am putea spune că situația cel puțin juridică a celor două mari companii rămâne complicată în continuare. Ca o concluzie, aș putea spune că lipsa de profesionalism de înaltă calitate, viziune, experiență în cele două construcții petroliere, din motive obiective și subiective, și de o parte și de alta a beligeranților, din ultimii peste 10 ani, au condus la situațiile de acum. Adică altfel spus, cele două companii și-au făcut-o cu mâna lor, iar acum trag cu greutate la soluționări de situații atât de complicate, care afectează destul de evident bunul mers al activității acestora".
     Memorandumul de înțelegere dintre Rompetrol și statul român, încheiat în februarie 2013, expiră la finalul acestui an. Recent, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, în cadrul audierilor din Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE, că Ministerul Energiei nu va prelungi memorandumul cu KazMunaiGaz, proprietarul Rompetrol, aprobat prin hotărâre de Guvern în 2014, iar compania va trebui să-și plătească datoria către stat pentru a-și dovedi buna credință.
     La rândul său, Ministerul Energiei a precizat, într-un comunicat, că o prelungire a Memorandumului va fi discutată după îndeplinirea a două condiții, respectiv achitarea datoriei istorice a companiei față de statul român și soluționarea cauzei de către justiție. Premierul Mihai Tudose a subliniat că cele două condiții trebuie întrunite cumulativ, altfel statul român nu va mai putea lua în calcul înțelegerea din 2013.
     Ionel Blănculescu apreciază: "Din punctul meu de vedere, astăzi sau mâine, Memorandumul statului român cu KazMunaiGaz Rompetrol este imposibil de pus în practică, cu cât mai repede se va înțelege această axiomă, de către ambele părți, cu atât mai repede se va soluționa, într-un fel sau altul, diferendul, litigiul. Cu certitudine, CEFC va condiționa preluarea subsidiarei KazMunaiGaz din România de rezolvarea situației litigioase, și câți dintre noi nu ar proceda la fel, dacă ar fi puși într-o situație identică? Ar cumpăra cineva o casă cu sechestrul pe ea, grevată de așa zise datorii de un nivel de câteva ori mai mare decât prețul de piață al casei? Categoric, nu! Aceasta este explicația simplă a momentului în care ne aflăm. Dar dacă va fi și va fi, consider eu, răbdarea chinezească este proverbială, nu degeaba picătura chinezească de acolo provine, atunci România ar intra de facto în «One Road, One Belt», noul Drum al mătăsii financiare, Programul guvernamental al Chinei în valoare de 265 miliarde USD, care va lega interesele economice și nu numai ale acesteia, rutier, feroviar și maritim, cu peste 60 de state din întreaga lume, deci și cu România, desigur cu avantajele aferente de ambele părți".
      * "Contractul de privatizare (n.r. la Petrom) a securizat pachetul de control al OMV prin diverse proceduri ce urmează a se aplica, la momentul potrivit"
     Autoritățile statului au tărăgănat, ani de-a rândul, majorarea de capital cu terenurile aportate la "OMV Petrom", în ciuda avertismentelor de la Curtea de Conturi.
     Ionel Blănculescu spune: "Situația este extrem de complicată, în sensul că nimeni nu dorește ca legea să nu se aplice, privind această operațiune, însă coroborat cu contractul de privatizare și alte accesorii, trebuie procedat în așa fel încât nici statul să nu fie păgubit, adică valoarea terenurilor cu care se va majora capitalul companiei să fie cea de piață, nu una artificială, și nici OMV ca proprietar, să-și piardă pachetul de control, de 51%, la OMV Petrom. Contractul de privatizare, din câte cunosc, a prevăzut astfel de situații și a securizat pachetul de control al OMV prin diverse proceduri ce urmează a se aplica, la momentul potrivit. Oricum, situația este în evoluție, în progres. Sunt convins că se va găsi calea justă". În opinia domnului Blănculescu, dacă actorii implicați nu vor găsi o soluție convenabilă, cu certitudine o vor face instanțele de judecată naționale sau internaționale.
     Recent, Ministerul Economiei a pus în dezbatere un proiect de Lege privind administrarea și valorificarea participațiilor statului, care prevede, printre altele, modificarea legislației majorărilor de capital cu terenurile aportate de stat.
     Domnia sa a mai precizat: "Actualul sistem de redevențe, la nivel onshore, este și am spus-o în mod repetat ridicat, raportat la sistemele similare din lume, așa că ar trebui să fie menținut la nivelul de acum și atât. Mai ales că barilul de țiței ca valoare s-a înjumătățit și să nu mai vorbim de calitatea zăcămintelor de petrol din țara noastră, care nu sunt de cea mai bună calitate, pentru a li se aplica super redevențe, ca în Irak, Kazahstan sau Rusia. Să lăsăm lucrurile așa cum sunt, că sunt bune în special pentru statul român. Să încasezi până la 13% din veniturile companiilor petroliere, la o marjă de câștig de 18%, cam cât anunță regulat OMV Petrom echivalează cu a câștiga din redevențe cam cât încasează compania profit pe toate operațiunile de extracție, procesare și valorificare combustibili. Pentru o mai bună înțelegere: la 1 miliard euro venituri, compania petrolieră plătește până la 13% redevențe, adică 130 milioane euro. Profitul ei la miliardul de euro produs este de 180 milioane euro, deci statul câștigă până la maxim 72% din profitul companiei, nu este bine? Cele două părți sunt aproape la paritate, cât câștigă compania petrolieră câștigă și statul. Să nu mai vorbim de încă jumătate de miliard de euro, prin taxe și impozite, pe care statul le câștigă, cei 50% din tot, adică din prețul la pompă, atât de cunoscuți astăzi nouă. Pentru offshore, situația este diferită, nivelul redevențelor trebuie să fie cu mult mai redus, investițiile inițiale de descoperire și apoi de extracție sunt extrem de ridicate". În opinia lui Ionel Blănculescu, statul trebuie să aibă în vedere acest aspect, la stabilirea redevențelor, cel puțin pentru primii ani de activitate. 

 link: "Un regim drastic al redevențelor poate afecta investițiile viitoare în domeniu"

 link: ROPEPCA:"România este în proporție de aproape 90% independentă față de Rusia"
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Periul pe titei
    (mesaj trimis de Dr.WHO în data de 22.12.2017, ora 09:55)  
 Pariul pe titei se dovedeste din ce in ce mai rentabil.Scaderea drastica a depozitelor de petrol nord-americane, cresterea accentuata a consumului, conduc pretul barilului brent la peste 70 $. Pe BVB este clar ca tot ceea ce este plasament in industria petroliera va creste accentuat.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de Intrusul în data de 05.01.2018, ora 12:52)  
 D-le Blanculescu redeventele medii in Romania la titei sunt de 5,18% si la gazele naturale sunt de 8,28% in anul 2016. si nu reprezinta 13% din veniturile companiilor.De ce nu prezentati procentele redventelor din venituri si la alte tari din lume pentru comparatie?Aveti curajul? Cat despre terenuri, cine ne impiedica sa aplicam legea?Dar cheltuielile pentru ecologizarea sondelor istorice decontate la OMV pe baza documentelor prezentate de acestia fara niciun aviz de la vreo instituti. Ala nu este castig. Dar cu gazul natural cu pret de productie utilizat la termocentrala proprie de energie electria.Se sta bine in Romania!


 
Aceeasi sectiune (Materii Prime)
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BET-FI, SINGURUL INDICE ÎN SCĂDERE
     Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au cunoscut aprecieri moderate, în ședința de tranzacționare de ieri, pe fondul unui volum de numai 26,2 milioane de lei, sub valoarea...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut o evoluție mixtă ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de corporațiile listate.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9496
2.3800
3.0322
4.0037
0.1798
0.6245
0.2243
4.6549
5.2150
1.4325
3.5498
0.2403
0.4866
1.0777
0.0632
0.4490
0.8298
4.0128
0.2985
1.0420
0.5919
0.0581
0.3520
0.2108
2.7028
0.0395
0.1514
1.0925
0.6294
0.1199
156.9985
5.6105
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.