Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
IONEL BLĂNCULESCU:
BURSA 22.12.2017

A consemnat ANCUȚA STANCIU
 
mărește imaginea
     *  "CEFC va condiționa preluarea subsidiarei KazMunaiGaz din România de rezolvarea situației litigioase"
     *  "Pentru offshore, nivelul redevențelor trebuie să fie cu mult mai redus, investițiile inițiale de descoperire și apoi de extracție sunt extrem de ridicate"
       Evoluția industriei petroliere în România anului 2017 poate fi considerată pozitivă, ca urmare a revenirii sensibile a prețului barilului de țiței, ajungând, în prezent, la 63,76 USD pe cotația ce ne interesează pentru analiză, ICE Brent Crude, spune consultantul în investiții Ionel Blănculescu, adăugând: "Anul a fost marcat de un început în jur de 55 USD/baril, coborând spre jumătatea anului la 45 USD/baril, de atunci crescând continuu spre un maxim de 64,69 USD/baril, stabilizându-se în ultimele zile ale anului la nivelul specificat mai sus, de 63,76 USD/baril. Faptul că vorbim de o creștere ponderată aferentă anului 2017 de 12-14% reprezintă cert un element de valoare adăugată pentru această industrie. Nivelul de 64 USD/baril permite investiții în industria petrolieră, ceea ce reprezintă un element pozitiv. Desigur, deoarece ne raportăm la industria petrolieră din România, se cuvine să precizăm că, încă, situația este complicată pentru KazMunaiGaz Rompetrol Năvodari, ca urmare a sechestrului și procedurilor judiciare în curs, care grevează activitatea companiei și desigur regimul investițional, chiar transferul pachetului de acțiuni către CEFC, China Energy, care a achiziționat KazMunaiGaz International (n.r. CEFC a cumpărat 51% din KMG International), proprietarul celor două rafinării din România, Năvodari și Ploiești. Sperăm ca anul 2018 să rezolve definitiv problema existentă acolo, pentru a permite continuarea proiectelor de investiții, între care important este cel legat de Centrala de Cogenerare de la Midia, proiect în valoare de aproximativ 100 milioane euro. De asemenea, situația judiciară de la Lukoil îngrijorează industria petrolieră din România, aceste litigii grevând fără doar și poate asupra evoluției acesteia, chiar și în condițiile creșterii și în anul 2018 a cotațiilor la țiței, spre nivelul 70-80 USD/baril".
     În opinia domnului Ionel Blăculescu, upstream-ul rămâne prin definiție sectorul cel mai profitabil al industriei de profil, întotdeauna profitul rezultă la extracție, însă și downstream-ul încearcă să contribuie, în special prin diversificarea activităților ce țin de stațiile de combustibil, care cresc și cantitativ și calitativ.
     Întrebat dacă țara noastră poate deveni poarta de intrare a țițeiului în Europa, domnul Ionel Blănculescu a precizat: "Nu i-aș spune poartă, ci portiță, și numai în condițiile în care România va intra pe «One Road, One Belt», programul guvernamental al Chinei, numit și Noul Drum al Mătăsii, financiare, cum am completat eu. Și ar mai fi o condiție, să dorească acest lucru și Turcia, deci prietenia și colaborarea cu statul turc trebuie să continue să evolueze, să prezinte progrese, astfel încât Bosforul să nu reprezinte la un moment dat o piedică, ci permanent un sprijin, pentru operaționalizarea portiței spre Europa, în ceea ce privește intrarea țițeiului în elitistul spațiu European".
     Despre principalele direcții pe care țara noastră ar trebui să le urmeze ca să devină independentă energetic, domnul Ionel Blănculescu ne-a declarat: "Într-o economie globalizată, este utopic să afirmi că ar putea exista independența energetică, fiind mai mult sau mai puțin dependenți de Rusia, în industria petrolieră, chiar dacă aparent și în anumite momente aceste legături nu se văd, ele există. Gândiți-vă la faptul că depindem substanțial de KazMunaiGaz Rompetrol, proprietar Kazahstan, și Socar, proprietar Azerbaidjan, poate afirma cineva că între Rusia și cele două țări foste CSI nu există în continuare relații de toate felurile, care ar putea la un moment dat, funcție de dezvoltările geo-politice, să influențeze într-un fel sau altul, pozitiv sau negativ, industria noastră petrolieră? Deocamdată influența din partea Rusiei este pozitivă, atât timp cât cele două țări sunt prezente în România și fac investiții importante în economia națională. Interesele petroliere care sunt prezente în România fac parte dintr-o rețea globalizată de interese, din acest motiv din punctul meu de vedere nu poate exista independență energetică, nici nu știu dacă ne-ar avantaja foarte mult. Am mai obținut o dată, cu sacrificii foarte mari, în perioada 1980-1989, independența în domeniul datoriei externe, plătind-o în totalitate, față de alte state în situații mult mai grele decât a noastră, care la final au fost în câștig față de noi. O fi fost bine, o fi fost rău, eu zic că a fost destul de rău".
     *  "Memorandumul statului român cu KazMunaiGaz Rompetrol este imposibil de pus în practică"
     Companiile din industria noastră petrolieră s-au confruntat, în ultima perioadă, cu acuzații publice destul de grave.
     Rompetrol are sechestru pe bunuri și active de aproape doi ani de zile, Lukoil a fost acuzată de evaziune fiscală și spălare de bani, iar în cazul OMV Petrom, Dumitru Costin, președintele BNS, a afirmat că aceasta ar fi prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei, potrivit unor controale făcute de Curtea de Conturi, însă acești bani nu au fost recuperați din 2015 până în prezent. OMV a respins vehement acuzațiile de neplată a obligațiilor către stat.
     Ionel Blănculescu susține: "Să nu discutăm de OMV Petrom, deoarece în cazul acestei companii sunt probleme de interpretare, de acte juridice, texte de lege, de contracte etc. așa că ar trebui să așteptăm finalizarea acestui proces de analiză și după aceea să comentăm. În cazul KazMunaiGaz Rompetrol, se impune deblocarea unei situații fără ieșire, așa după cum se prezintă astăzi, care persistă de mai mulți ani. Aceasta se poate face prin renunțarea de către ambele părți la Memorandumul adoptat, cu miliardul de euro investiții, pentru readucere aminte și continuarea procedurilor în instanțele de judecată, știut fiind faptul că fondul a fost deja câștigat de compania petrolieră la Tribunalul Constanța, după care procesul a fost suspendat. În cazul Lukoil, de asemenea instanțele de judecată sunt cele care trebuie să se pronunțe și se vor pronunța. Anul 2018 va fi foarte important din acest punct de vedere, nu cred că procedurile în instanțe se vor finaliza, cred că vor continua și în anul 2019, deci am putea spune că situația cel puțin juridică a celor două mari companii rămâne complicată în continuare. Ca o concluzie, aș putea spune că lipsa de profesionalism de înaltă calitate, viziune, experiență în cele două construcții petroliere, din motive obiective și subiective, și de o parte și de alta a beligeranților, din ultimii peste 10 ani, au condus la situațiile de acum. Adică altfel spus, cele două companii și-au făcut-o cu mâna lor, iar acum trag cu greutate la soluționări de situații atât de complicate, care afectează destul de evident bunul mers al activității acestora".
     Memorandumul de înțelegere dintre Rompetrol și statul român, încheiat în februarie 2013, expiră la finalul acestui an. Recent, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, în cadrul audierilor din Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE, că Ministerul Energiei nu va prelungi memorandumul cu KazMunaiGaz, proprietarul Rompetrol, aprobat prin hotărâre de Guvern în 2014, iar compania va trebui să-și plătească datoria către stat pentru a-și dovedi buna credință.
     La rândul său, Ministerul Energiei a precizat, într-un comunicat, că o prelungire a Memorandumului va fi discutată după îndeplinirea a două condiții, respectiv achitarea datoriei istorice a companiei față de statul român și soluționarea cauzei de către justiție. Premierul Mihai Tudose a subliniat că cele două condiții trebuie întrunite cumulativ, altfel statul român nu va mai putea lua în calcul înțelegerea din 2013.
     Ionel Blănculescu apreciază: "Din punctul meu de vedere, astăzi sau mâine, Memorandumul statului român cu KazMunaiGaz Rompetrol este imposibil de pus în practică, cu cât mai repede se va înțelege această axiomă, de către ambele părți, cu atât mai repede se va soluționa, într-un fel sau altul, diferendul, litigiul. Cu certitudine, CEFC va condiționa preluarea subsidiarei KazMunaiGaz din România de rezolvarea situației litigioase, și câți dintre noi nu ar proceda la fel, dacă ar fi puși într-o situație identică? Ar cumpăra cineva o casă cu sechestrul pe ea, grevată de așa zise datorii de un nivel de câteva ori mai mare decât prețul de piață al casei? Categoric, nu! Aceasta este explicația simplă a momentului în care ne aflăm. Dar dacă va fi și va fi, consider eu, răbdarea chinezească este proverbială, nu degeaba picătura chinezească de acolo provine, atunci România ar intra de facto în «One Road, One Belt», noul Drum al mătăsii financiare, Programul guvernamental al Chinei în valoare de 265 miliarde USD, care va lega interesele economice și nu numai ale acesteia, rutier, feroviar și maritim, cu peste 60 de state din întreaga lume, deci și cu România, desigur cu avantajele aferente de ambele părți".
      * "Contractul de privatizare (n.r. la Petrom) a securizat pachetul de control al OMV prin diverse proceduri ce urmează a se aplica, la momentul potrivit"
     Autoritățile statului au tărăgănat, ani de-a rândul, majorarea de capital cu terenurile aportate la "OMV Petrom", în ciuda avertismentelor de la Curtea de Conturi.
     Ionel Blănculescu spune: "Situația este extrem de complicată, în sensul că nimeni nu dorește ca legea să nu se aplice, privind această operațiune, însă coroborat cu contractul de privatizare și alte accesorii, trebuie procedat în așa fel încât nici statul să nu fie păgubit, adică valoarea terenurilor cu care se va majora capitalul companiei să fie cea de piață, nu una artificială, și nici OMV ca proprietar, să-și piardă pachetul de control, de 51%, la OMV Petrom. Contractul de privatizare, din câte cunosc, a prevăzut astfel de situații și a securizat pachetul de control al OMV prin diverse proceduri ce urmează a se aplica, la momentul potrivit. Oricum, situația este în evoluție, în progres. Sunt convins că se va găsi calea justă". În opinia domnului Blănculescu, dacă actorii implicați nu vor găsi o soluție convenabilă, cu certitudine o vor face instanțele de judecată naționale sau internaționale.
     Recent, Ministerul Economiei a pus în dezbatere un proiect de Lege privind administrarea și valorificarea participațiilor statului, care prevede, printre altele, modificarea legislației majorărilor de capital cu terenurile aportate de stat.
     Domnia sa a mai precizat: "Actualul sistem de redevențe, la nivel onshore, este și am spus-o în mod repetat ridicat, raportat la sistemele similare din lume, așa că ar trebui să fie menținut la nivelul de acum și atât. Mai ales că barilul de țiței ca valoare s-a înjumătățit și să nu mai vorbim de calitatea zăcămintelor de petrol din țara noastră, care nu sunt de cea mai bună calitate, pentru a li se aplica super redevențe, ca în Irak, Kazahstan sau Rusia. Să lăsăm lucrurile așa cum sunt, că sunt bune în special pentru statul român. Să încasezi până la 13% din veniturile companiilor petroliere, la o marjă de câștig de 18%, cam cât anunță regulat OMV Petrom echivalează cu a câștiga din redevențe cam cât încasează compania profit pe toate operațiunile de extracție, procesare și valorificare combustibili. Pentru o mai bună înțelegere: la 1 miliard euro venituri, compania petrolieră plătește până la 13% redevențe, adică 130 milioane euro. Profitul ei la miliardul de euro produs este de 180 milioane euro, deci statul câștigă până la maxim 72% din profitul companiei, nu este bine? Cele două părți sunt aproape la paritate, cât câștigă compania petrolieră câștigă și statul. Să nu mai vorbim de încă jumătate de miliard de euro, prin taxe și impozite, pe care statul le câștigă, cei 50% din tot, adică din prețul la pompă, atât de cunoscuți astăzi nouă. Pentru offshore, situația este diferită, nivelul redevențelor trebuie să fie cu mult mai redus, investițiile inițiale de descoperire și apoi de extracție sunt extrem de ridicate". În opinia lui Ionel Blănculescu, statul trebuie să aibă în vedere acest aspect, la stabilirea redevențelor, cel puțin pentru primii ani de activitate. 

 link: "Un regim drastic al redevențelor poate afecta investițiile viitoare în domeniu"

 link: ROPEPCA:"România este în proporție de aproape 90% independentă față de Rusia"
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Periul pe titei
    (mesaj trimis de Dr.WHO în data de 22.12.2017, ora 09:55)  
 Pariul pe titei se dovedeste din ce in ce mai rentabil.Scaderea drastica a depozitelor de petrol nord-americane, cresterea accentuata a consumului, conduc pretul barilului brent la peste 70 $. Pe BVB este clar ca tot ceea ce este plasament in industria petroliera va creste accentuat.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de Intrusul în data de 05.01.2018, ora 12:52)  
 D-le Blanculescu redeventele medii in Romania la titei sunt de 5,18% si la gazele naturale sunt de 8,28% in anul 2016. si nu reprezinta 13% din veniturile companiilor.De ce nu prezentati procentele redventelor din venituri si la alte tari din lume pentru comparatie?Aveti curajul? Cat despre terenuri, cine ne impiedica sa aplicam legea?Dar cheltuielile pentru ecologizarea sondelor istorice decontate la OMV pe baza documentelor prezentate de acestia fara niciun aviz de la vreo instituti. Ala nu este castig. Dar cu gazul natural cu pret de productie utilizat la termocentrala proprie de energie electria.Se sta bine in Romania!


 
Aceeasi sectiune (Materii Prime)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9000
2.3862
3.1229
4.0936
0.1803
0.6256
0.2275
4.6669
5.3090
1.4425
3.6267
0.2387
0.4937
1.0844
0.0620
0.4512
0.7209
4.0761
0.2832
1.0953
0.5880
0.0555
0.3598
0.2131
2.6831
0.0394
0.1447
1.1097
0.6282
0.1249
160.9953
5.6653
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.