IONEL BLĂNCULESCU:
BURSA 22.12.2017

A consemnat ANCUȚA STANCIU
 
mărește imaginea
     *  "CEFC va condiționa preluarea subsidiarei KazMunaiGaz din România de rezolvarea situației litigioase"
     *  "Pentru offshore, nivelul redevențelor trebuie să fie cu mult mai redus, investițiile inițiale de descoperire și apoi de extracție sunt extrem de ridicate"
       Evoluția industriei petroliere în România anului 2017 poate fi considerată pozitivă, ca urmare a revenirii sensibile a prețului barilului de țiței, ajungând, în prezent, la 63,76 USD pe cotația ce ne interesează pentru analiză, ICE Brent Crude, spune consultantul în investiții Ionel Blănculescu, adăugând: "Anul a fost marcat de un început în jur de 55 USD/baril, coborând spre jumătatea anului la 45 USD/baril, de atunci crescând continuu spre un maxim de 64,69 USD/baril, stabilizându-se în ultimele zile ale anului la nivelul specificat mai sus, de 63,76 USD/baril. Faptul că vorbim de o creștere ponderată aferentă anului 2017 de 12-14% reprezintă cert un element de valoare adăugată pentru această industrie. Nivelul de 64 USD/baril permite investiții în industria petrolieră, ceea ce reprezintă un element pozitiv. Desigur, deoarece ne raportăm la industria petrolieră din România, se cuvine să precizăm că, încă, situația este complicată pentru KazMunaiGaz Rompetrol Năvodari, ca urmare a sechestrului și procedurilor judiciare în curs, care grevează activitatea companiei și desigur regimul investițional, chiar transferul pachetului de acțiuni către CEFC, China Energy, care a achiziționat KazMunaiGaz International (n.r. CEFC a cumpărat 51% din KMG International), proprietarul celor două rafinării din România, Năvodari și Ploiești. Sperăm ca anul 2018 să rezolve definitiv problema existentă acolo, pentru a permite continuarea proiectelor de investiții, între care important este cel legat de Centrala de Cogenerare de la Midia, proiect în valoare de aproximativ 100 milioane euro. De asemenea, situația judiciară de la Lukoil îngrijorează industria petrolieră din România, aceste litigii grevând fără doar și poate asupra evoluției acesteia, chiar și în condițiile creșterii și în anul 2018 a cotațiilor la țiței, spre nivelul 70-80 USD/baril".
     În opinia domnului Ionel Blăculescu, upstream-ul rămâne prin definiție sectorul cel mai profitabil al industriei de profil, întotdeauna profitul rezultă la extracție, însă și downstream-ul încearcă să contribuie, în special prin diversificarea activităților ce țin de stațiile de combustibil, care cresc și cantitativ și calitativ.
     Întrebat dacă țara noastră poate deveni poarta de intrare a țițeiului în Europa, domnul Ionel Blănculescu a precizat: "Nu i-aș spune poartă, ci portiță, și numai în condițiile în care România va intra pe «One Road, One Belt», programul guvernamental al Chinei, numit și Noul Drum al Mătăsii, financiare, cum am completat eu. Și ar mai fi o condiție, să dorească acest lucru și Turcia, deci prietenia și colaborarea cu statul turc trebuie să continue să evolueze, să prezinte progrese, astfel încât Bosforul să nu reprezinte la un moment dat o piedică, ci permanent un sprijin, pentru operaționalizarea portiței spre Europa, în ceea ce privește intrarea țițeiului în elitistul spațiu European".
     Despre principalele direcții pe care țara noastră ar trebui să le urmeze ca să devină independentă energetic, domnul Ionel Blănculescu ne-a declarat: "Într-o economie globalizată, este utopic să afirmi că ar putea exista independența energetică, fiind mai mult sau mai puțin dependenți de Rusia, în industria petrolieră, chiar dacă aparent și în anumite momente aceste legături nu se văd, ele există. Gândiți-vă la faptul că depindem substanțial de KazMunaiGaz Rompetrol, proprietar Kazahstan, și Socar, proprietar Azerbaidjan, poate afirma cineva că între Rusia și cele două țări foste CSI nu există în continuare relații de toate felurile, care ar putea la un moment dat, funcție de dezvoltările geo-politice, să influențeze într-un fel sau altul, pozitiv sau negativ, industria noastră petrolieră? Deocamdată influența din partea Rusiei este pozitivă, atât timp cât cele două țări sunt prezente în România și fac investiții importante în economia națională. Interesele petroliere care sunt prezente în România fac parte dintr-o rețea globalizată de interese, din acest motiv din punctul meu de vedere nu poate exista independență energetică, nici nu știu dacă ne-ar avantaja foarte mult. Am mai obținut o dată, cu sacrificii foarte mari, în perioada 1980-1989, independența în domeniul datoriei externe, plătind-o în totalitate, față de alte state în situații mult mai grele decât a noastră, care la final au fost în câștig față de noi. O fi fost bine, o fi fost rău, eu zic că a fost destul de rău".
     *  "Memorandumul statului român cu KazMunaiGaz Rompetrol este imposibil de pus în practică"
     Companiile din industria noastră petrolieră s-au confruntat, în ultima perioadă, cu acuzații publice destul de grave.
     Rompetrol are sechestru pe bunuri și active de aproape doi ani de zile, Lukoil a fost acuzată de evaziune fiscală și spălare de bani, iar în cazul OMV Petrom, Dumitru Costin, președintele BNS, a afirmat că aceasta ar fi prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei, potrivit unor controale făcute de Curtea de Conturi, însă acești bani nu au fost recuperați din 2015 până în prezent. OMV a respins vehement acuzațiile de neplată a obligațiilor către stat.
     Ionel Blănculescu susține: "Să nu discutăm de OMV Petrom, deoarece în cazul acestei companii sunt probleme de interpretare, de acte juridice, texte de lege, de contracte etc. așa că ar trebui să așteptăm finalizarea acestui proces de analiză și după aceea să comentăm. În cazul KazMunaiGaz Rompetrol, se impune deblocarea unei situații fără ieșire, așa după cum se prezintă astăzi, care persistă de mai mulți ani. Aceasta se poate face prin renunțarea de către ambele părți la Memorandumul adoptat, cu miliardul de euro investiții, pentru readucere aminte și continuarea procedurilor în instanțele de judecată, știut fiind faptul că fondul a fost deja câștigat de compania petrolieră la Tribunalul Constanța, după care procesul a fost suspendat. În cazul Lukoil, de asemenea instanțele de judecată sunt cele care trebuie să se pronunțe și se vor pronunța. Anul 2018 va fi foarte important din acest punct de vedere, nu cred că procedurile în instanțe se vor finaliza, cred că vor continua și în anul 2019, deci am putea spune că situația cel puțin juridică a celor două mari companii rămâne complicată în continuare. Ca o concluzie, aș putea spune că lipsa de profesionalism de înaltă calitate, viziune, experiență în cele două construcții petroliere, din motive obiective și subiective, și de o parte și de alta a beligeranților, din ultimii peste 10 ani, au condus la situațiile de acum. Adică altfel spus, cele două companii și-au făcut-o cu mâna lor, iar acum trag cu greutate la soluționări de situații atât de complicate, care afectează destul de evident bunul mers al activității acestora".
     Memorandumul de înțelegere dintre Rompetrol și statul român, încheiat în februarie 2013, expiră la finalul acestui an. Recent, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, în cadrul audierilor din Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE, că Ministerul Energiei nu va prelungi memorandumul cu KazMunaiGaz, proprietarul Rompetrol, aprobat prin hotărâre de Guvern în 2014, iar compania va trebui să-și plătească datoria către stat pentru a-și dovedi buna credință.
     La rândul său, Ministerul Energiei a precizat, într-un comunicat, că o prelungire a Memorandumului va fi discutată după îndeplinirea a două condiții, respectiv achitarea datoriei istorice a companiei față de statul român și soluționarea cauzei de către justiție. Premierul Mihai Tudose a subliniat că cele două condiții trebuie întrunite cumulativ, altfel statul român nu va mai putea lua în calcul înțelegerea din 2013.
     Ionel Blănculescu apreciază: "Din punctul meu de vedere, astăzi sau mâine, Memorandumul statului român cu KazMunaiGaz Rompetrol este imposibil de pus în practică, cu cât mai repede se va înțelege această axiomă, de către ambele părți, cu atât mai repede se va soluționa, într-un fel sau altul, diferendul, litigiul. Cu certitudine, CEFC va condiționa preluarea subsidiarei KazMunaiGaz din România de rezolvarea situației litigioase, și câți dintre noi nu ar proceda la fel, dacă ar fi puși într-o situație identică? Ar cumpăra cineva o casă cu sechestrul pe ea, grevată de așa zise datorii de un nivel de câteva ori mai mare decât prețul de piață al casei? Categoric, nu! Aceasta este explicația simplă a momentului în care ne aflăm. Dar dacă va fi și va fi, consider eu, răbdarea chinezească este proverbială, nu degeaba picătura chinezească de acolo provine, atunci România ar intra de facto în «One Road, One Belt», noul Drum al mătăsii financiare, Programul guvernamental al Chinei în valoare de 265 miliarde USD, care va lega interesele economice și nu numai ale acesteia, rutier, feroviar și maritim, cu peste 60 de state din întreaga lume, deci și cu România, desigur cu avantajele aferente de ambele părți".
      * "Contractul de privatizare (n.r. la Petrom) a securizat pachetul de control al OMV prin diverse proceduri ce urmează a se aplica, la momentul potrivit"
     Autoritățile statului au tărăgănat, ani de-a rândul, majorarea de capital cu terenurile aportate la "OMV Petrom", în ciuda avertismentelor de la Curtea de Conturi.
     Ionel Blănculescu spune: "Situația este extrem de complicată, în sensul că nimeni nu dorește ca legea să nu se aplice, privind această operațiune, însă coroborat cu contractul de privatizare și alte accesorii, trebuie procedat în așa fel încât nici statul să nu fie păgubit, adică valoarea terenurilor cu care se va majora capitalul companiei să fie cea de piață, nu una artificială, și nici OMV ca proprietar, să-și piardă pachetul de control, de 51%, la OMV Petrom. Contractul de privatizare, din câte cunosc, a prevăzut astfel de situații și a securizat pachetul de control al OMV prin diverse proceduri ce urmează a se aplica, la momentul potrivit. Oricum, situația este în evoluție, în progres. Sunt convins că se va găsi calea justă". În opinia domnului Blănculescu, dacă actorii implicați nu vor găsi o soluție convenabilă, cu certitudine o vor face instanțele de judecată naționale sau internaționale.
     Recent, Ministerul Economiei a pus în dezbatere un proiect de Lege privind administrarea și valorificarea participațiilor statului, care prevede, printre altele, modificarea legislației majorărilor de capital cu terenurile aportate de stat.
     Domnia sa a mai precizat: "Actualul sistem de redevențe, la nivel onshore, este și am spus-o în mod repetat ridicat, raportat la sistemele similare din lume, așa că ar trebui să fie menținut la nivelul de acum și atât. Mai ales că barilul de țiței ca valoare s-a înjumătățit și să nu mai vorbim de calitatea zăcămintelor de petrol din țara noastră, care nu sunt de cea mai bună calitate, pentru a li se aplica super redevențe, ca în Irak, Kazahstan sau Rusia. Să lăsăm lucrurile așa cum sunt, că sunt bune în special pentru statul român. Să încasezi până la 13% din veniturile companiilor petroliere, la o marjă de câștig de 18%, cam cât anunță regulat OMV Petrom echivalează cu a câștiga din redevențe cam cât încasează compania profit pe toate operațiunile de extracție, procesare și valorificare combustibili. Pentru o mai bună înțelegere: la 1 miliard euro venituri, compania petrolieră plătește până la 13% redevențe, adică 130 milioane euro. Profitul ei la miliardul de euro produs este de 180 milioane euro, deci statul câștigă până la maxim 72% din profitul companiei, nu este bine? Cele două părți sunt aproape la paritate, cât câștigă compania petrolieră câștigă și statul. Să nu mai vorbim de încă jumătate de miliard de euro, prin taxe și impozite, pe care statul le câștigă, cei 50% din tot, adică din prețul la pompă, atât de cunoscuți astăzi nouă. Pentru offshore, situația este diferită, nivelul redevențelor trebuie să fie cu mult mai redus, investițiile inițiale de descoperire și apoi de extracție sunt extrem de ridicate". În opinia lui Ionel Blănculescu, statul trebuie să aibă în vedere acest aspect, la stabilirea redevențelor, cel puțin pentru primii ani de activitate. 

 link: "Un regim drastic al redevențelor poate afecta investițiile viitoare în domeniu"

 link: ROPEPCA:"România este în proporție de aproape 90% independentă față de Rusia"
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  Periul pe titei
    (mesaj trimis de Dr.WHO în data de 22.12.2017, ora 09:55)  
 Pariul pe titei se dovedeste din ce in ce mai rentabil.Scaderea drastica a depozitelor de petrol nord-americane, cresterea accentuata a consumului, conduc pretul barilului brent la peste 70 $. Pe BVB este clar ca tot ceea ce este plasament in industria petroliera va creste accentuat.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de Intrusul în data de 05.01.2018, ora 12:52)  
 D-le Blanculescu redeventele medii in Romania la titei sunt de 5,18% si la gazele naturale sunt de 8,28% in anul 2016. si nu reprezinta 13% din veniturile companiilor.De ce nu prezentati procentele redventelor din venituri si la alte tari din lume pentru comparatie?Aveti curajul? Cat despre terenuri, cine ne impiedica sa aplicam legea?Dar cheltuielile pentru ecologizarea sondelor istorice decontate la OMV pe baza documentelor prezentate de acestia fara niciun aviz de la vreo instituti. Ala nu este castig. Dar cu gazul natural cu pret de productie utilizat la termocentrala proprie de energie electria.Se sta bine in Romania!


 
Aceeasi sectiune (Materii Prime)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 15:40
     Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București s-au sesizat din oficiu cu privire la incidentele în care au fost implicați un membru al jandarmeriei Române și protestatarii prezenți sâmbătă seara în Piața Universității, se arată într-un comunicat remis astăzi Redacției.  click să citești tot articolul
Politică, 15:29
LIVIU DRAGNEA:
     Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat astăzi că răspunde la orice invitație a președintelui Klaus Iohannis pentru a discuta despre profilul miniștrilor.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 14:56
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 40,1 milioane lei (8,6 milioane euro).  click să citești tot articolul
Macroeconomie, 14:54
BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI:
     Masa monetară în sens larg a înregistrat la sfârșitul lunii decembrie 2017 un sold 350.580,8 de milioane lei, aceasta crescând cu 3,2% față de luna noiembrie a aceluiași an, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României (BNR), remis astăzi Redacției.  click să citești tot articolul
Internaţional, 14:17
     Compania aeriană low-cost Wizz Air este interesată de achiziționarea Alitalia, dar numai pentru rutele pe distanțe scurte și lungi, a afirmat directorul general Jozsef Varadi, într-un interviu acordat unei publicațiii italiene.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
22.01.2018
BVB
     * Dragoș Mesaroș, Goldring: "Circa 93% din întregul rulaj consemnat vineri cu titlurile societății bancare a fost desfășurat printr-un singur transfer. Este clar că acesta a fost realizat de către investitorii instituționali"
       Acțiunile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD) au fost, din nou, titlurile cu cel mai mare volum din ședința de tranzacționare de vineri, rulajul consemnat cu acțiunile societății bancare...  click să citești tot articolul
19.01.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de ieri, prin volumul mare înregistrat de acțiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), de...  click să citești tot articolul
19.01.2018
BURSELE DIN LUME / DATORITĂ REZULTATELOR COMPANIILOR
     Acțiunile de pe piețele din Europa au crescut ușor ieri, după recordurile consemnate în ziua anterioară pe Wall Street. Sectorul tehnologic a avut cele mai importante câștiguri, în baza...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BVB
     * Deal de peste 9 milioane de lei cu titluri "Banca Transilvania"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, printr-o evoluție pozitivă atât în ceea ce privește cotațiile...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Titlurile societăților listate în Europa au scăzut ieri, după ce companii printre care "Burberry Group" Plc și "Skanska" AB au raportat rezultate financiare dezamăgitoare.  click să citești tot articolul
17.01.2018
BVB
     * Transferuri de 10,5 milioane de lei cu acțiuni "Banca Transilvania"
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 38,87 de milioane de lei, peste cel din ședința precedentă, de 28,5 milioane de lei, dar sub valoarea medie...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 ianuarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3.0369
2.3867
3.0559
3.9611
0.1837
0.6271
0.2152
4.6679
5.3186
1.5063
3.4451
0.2261
0.4839
1.1191
0.0674
0.4741
1.0049
3.8116
0.3145
1.1904
0.5951
0.0597
0.3549
0.2032
2.7914
0.0394
0.1323
1.0377
0.6280
0.1197
163.7611
5.4980
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
20.12.2017
     The red spot on the white paper becomes greenish, but maintains it's shape, when you move your eyes to the empty part.  click here to read the entire article
19.12.2017
     Approximately 700 magistrates from several courts and prosecutor offices in the country have gathered yesterday on the steps of the Bucharest Court of Appeal.  click here to read the entire article
18.12.2017
     * The Secretary General of the European Federation of Journalists has pledged to support with all his strength, the efforts of FAIR-MediaSind to halt the politicians' attacks on the independence of Romanian journalists
       The political assault on the freedom of the press in Romania, through the amendment of the laws of justice by the coalition in power, was one of the main issues today in the meeting of the Social Dialog Commission of the European Commission, which was attended, on behalf of Romania, Leonard Pădureț, president of the FAIR - MediaSind Culture and Mass Media Federation, together with executive president Cristi Godinac.  click here to read the entire article
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  click here to read the entire article
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  click here to read the entire article
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  click here to read the entire article
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  click here to read the entire article
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  click here to read the entire article
.