Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 20.07.2018

Ramona Radu
 
mărește imaginea
     *  Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici: "Plafonarea prețului gazelor este o practică comunistă, însă doar până la un punct, pentru că nu avem concurență"
     *  Virgil Popescu, deputat PNL: "Solicit ministrului de Finanțe să renunțe la această hotărâre, ca să nu transforme România într-o țară sud-americană"
     
     Plafonarea prețului gazelor naturale, propusă de Guvern zilele acestea, a încins spiritele. În timp ce Executivul și sindicaliștii din sectorul petrochimic salută această propunere, opoziția și producătorii o contestă.
     Ministrul de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat, ieri, că această plafonare poate părea o "practică comunistă", însă doar până la un punct. Domnia sa a explicat: "Vorbim de concurență în domeniu, dar care concurență? Dacă tot vorbim de ea, atunci să fie una corectă. Noi în țară avem doi operatori care cresc foarte des, și nejustificat, prețurile gazelor. Și atunci apare întrebarea «de ce tot cresc aceste prețuri», în condițiile în care investițiile asumate de către ei nu au fost realizate.
     Toată această situație se răsfrânge asupra economiei și a consumatorilor, iar unii se reped imediat că este o practică comunistă, de parcă ar fi din altă țară cei care o fac. Eu nu am nicio legătură cu practicile comuniste".
     Ministrul de Finanțe susține că vor fi reduceri de prețuri resimțite de consumatori, adăugând: "Vă dau un exemplu: la consumatorii casnici se dau foarte multe subvenții, iar dacă va fi scăzut prețul, și subvenția va scădea. Vor avea de câștigat, așadar, și clienții casnici, și cei industriali".
     Eugen Teodorovici a menționat că Guvernul va discuta și cu reprezentanții Comisiei Europene pe acest subiect, subliniind: "Nu vrem să intervenim în piață, dar sunt situații în care statul trebuie să intervină și să ajute piața cu adevărat, nu doi operatori".
     La data de 18 iulie, MFP a publicat pe site-ul său un proiect de hotărâre de Guvern prin care se stabilește prețul de vânzare a gazelor naturale la 55 de lei/MWh, până la data de 30 iunie 2021.
     *  Virgil Popescu: "Propunerea Ministerului de Finanțe contravine directivelor europene și încalcă principiile unei economii de piață"
     Vicepreședintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, liberalul Virgil Popescu, este de părere că propunerea Ministerului de Finanțe contravine directivelor europene și încalcă principiile unei economii de piață.
     Domnia sa afirmă: "Ministerul Finanțelor a anunțat că vrea plafonarea prețului gazelor până în 2021, operând astfel o reducere forțată a prețului gazelor. O asemenea intervenție încalcă principiile liberalismului și pe cele ale unei economii de piață și a liberei concurențe. Este posibil ca ministrul Finanțelor să fi uitat că România este țară membră a Uniunii Europene?!? Pentru că altfel nu se explică această decizie care contravine directivelor europene privind piața energiei prin care s-a impus liberalizarea prețurilor gazelor, respectiv vânzarea lor în regim concurențial".
     Virgil Popescu opinează că nici statul, nici consumatorul și nici industria ori investitorii strategici din Marea Neagră nu au de câștigat în urma plafonării prețului gazelor naturale din producția internă. În schimb, potrivit domniei sale, ar avea de câștigat Gazprom - întrucât dependența, deja exis­tentă, a țării noastre de gazul rusesc va fi alimentată - și exportatorii, întrucât un preț mai mic va favoriza exporturile de gaz românesc, în timp ce noi vom importa mai scump de la ruși.
     Deputatul îi solicită ministrului de Finanțe să renunțe la această hotărâre cât mai repede, "pentru că altfel trans­formă România într-o țară sud-americană".
     *  ROPEPCA: "Pe termen mediu și lung o astfel de măsură conduce la creșterea dependenței de sursele externe"
     Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) contestă plafonarea prețurilor gazelor naturale din producția internă.
     Într-un comunicat, ROPEPCA se arată profund îngrijorată de proiectul de Hotărâre de Guvern, prin care executivul vrea să plafoneze prețul de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori la 55 lei/MWh până în 2021, sub nivelul de dinainte de liberalizarea pieței, de 60 lei/MWh, cu motivarea că, în absența unei astfel de măsuri, gazele interne se vor mai scumpi până la peste 80 lei/MWh în 2019.
     Comunicatul notează: "Producătorii autohtoni de gaze naturale contestă atât obiectul acestei decizii, cât și modul în care este luată, fără o consultare corectă cu părțile implicate. ROPEPCA susține că plafonarea prețului de vânzare al gazelor din producția internă este o măsură contraconcurențială, menită să pună producătorii autohtoni într-o poziție dis­criminatorie în raport cu importul de gaze naturale.
     Pe termen mediu și lung o astfel de măsură conduce la creșterea dependenței de sursele externe. Creșterea cantităților importate va genera un impact negativ atât în ceea ce privește siguranța în aprovizionare a consumatorilor, cât și asupra prețului suportat de aceștia.
     Trebuie menționat că statul încasează 60% din această creștere a prețului gazelor de după liberalizarea pieței, prin suprataxarea acestuia. Mai mult, redevențele trebuie plătite conform prețului de referință stabilit prin raportare la prețurile de pe bursa de la Baumgarten, mult mai mari față de prețurile practicate în România".
     Haralad Kraft, președintele ROPEPCA, precizează: "Considerăm că tocmai pentru asigurarea unui mediu concurențial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania, Guvernul trebuie să ia măsuri care să nu des­curajeze investițiile în producția autohtonă de gaze naturale".
     Investițiile în dezvoltarea de zăcăminte, care se realizează cu costuri mari de producție, sunt puse în pericol de o astfel de decizie a Guvernului României, iar impunerea unui preț de 55 lei/MWh pune sub semnul întrebării viabilitatea economică a unor zăcăminte, ceea ce ar putea atrage închiderea acestora, cu impact asupra producției și a locurilor de muncă, mai arată Asociația. "O Hotărâre de Guvern care plafonează prețul de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori este neconformă cu statutul piață liberă. Această decizie va descuraja producția internă de gaze naturale pentru care companiile din România investesc sume semnificative în exploatarea zăcămintelor și în crearea de locuri de muncă", susține Harald Kraft.
     *  Federația Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie: "Fără o bursă la care toți producătorii să fie obligați să vândă, prețurile vor crește în continuare"
     Federația Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie susține propunerea MFP de plafonare a prețului gazelor naturale. Aceasta precizează într-un comunicat: "Federația Sindicatelor Libere din Chimie și Petrochimie salută inițiativa Ministerului Energiei și a Ministerului Finanțelor de a promova o hotărâre de Guvern prin care să se plafoneze prețul gazelor naturale din producția internă. Atât timp cât există numai doi producători și nu există o bursă la care toți producătorii să fie obligați să vândă, prețurile au crescut și vor crește în continuare, punând astfel în mare dificultate atât industria autohtonă, cât și cetățenii care suportă din ce în ce mai greu facturile la gazele naturale! 

     Plafonarea prețului gazelor naturale este o măsură bună dacă se adresează consumatorilor casnici și IMM-urilor, a declarat, ieri, Flroin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
     Domnia sa a declarat: "Eu cred că trebuie să se refere la consumatorul final, fie că este IMM sau consumator casnic. Piața s-a liberalizat, dar din producția internă dăm întâi la consumatorii mari, după care dăm la cei mijlocii, mici și casnici. Așadar, tot populația și IMM-urile au de suferit. Ar trebui să ne uităm și aici la cum îi ajutăm și, dacă prețul final scade pentru aceste categorii, atunci, da, este o măsură bună".
     
     _______________
     
     Comitetul de reglementare din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat, ieri, că începând cu data de 1 august 2018 gazele naturale pentru consumatorii casnici vor fi mai scumpe cu 5,83%.
     Comunicatul ANRE notează: "Având în vedere solicitările furnizorilor de gaze naturale și în urma analizei minuțioase a costurilor reflectate în prețul final, Comitetul de reglementare, aplicând prevederile legale, a constatat că sunt îndeplinite condițiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a prețului gazelor naturale pentru clienții finali casnici, începând cu data de 1 august 2018. În ședința din 19.07.2018, membrii Comitetului de reglementare al ANRE au luat în discuție solicitările furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea prețurilor. Solicitările vin ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preț care nu mai este reglementat. În prezent, gazele naturale de proveniență internă se vând pe piața concurențială, inclusiv pentru clienții casnici, prețul de achiziție al acestora fiind stabilit în mod liber, pe baza cererii și a ofertei".
     
     _______________
     
     Ministrul Finanțelor a anunțat, ieri, că și-ar dori să elimine acciza la carburanți și că are în vedere o astfel de măsură, subliniind, însă, că aceasta ar trebui să se reflecte în prețul plătit de consumatori la pompă, și nu să ajungă în buzunarele companiilor din sector.
     Domnia sa a precizat: "Ne putem gândi la scoaterea accizei la carburanți. Eu personal, mi-aș dori foarte mult. În cazul în care s-ar scoate, efectul s-ar duce către populație. Dacă reducerea respectivă nu se duce la pompă, ci în buzunarul unor companii, nu am făcut nimic".
     
     _______________
     
     *  Căderi de peste 4% pentru Romgaz și Petrom, în ședința de ieri
     Acțiunile Romgaz (SNG) și OMV Petrom (SNP) au suferit scăderi de 5,03%, res­pectiv 4,64% în ședința de tranzacționare de ieri, pe fondul anunțului conform căruia prețul maxim de vânzare a gazelor naturale din producția internă la producători este posibil să fie plafonat la 55 lei/Mwh, până la 30 iunie 2021, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanțelor Publice.
     Căderea acțiunilor SNG, până la prețul de 30,2 lei, s-a manifestat pe fondul unor transferuri de 1,36 milioane de titluri, rulaj care, cu excepția ședinței din data de 12 noiembrie 2013, prima zi de tranzacționare a companiei la Bursa de Valori București (BVB), reprezintă cel mai mare volum înregistrat de titlurile emitentului de la listare și până în prezent, potrivit investing.com.
     Titlurile SNP s-au depreciat până la prețul de 0,308 lei/unitate, pe fondul unor trans­feruri de 5,72 milioane de acțiuni. Și acțiunile Transgaz (TGN) au scăzut, în ședința de ieri, până la prețul de 324 lei/titlu, scăderea de 1,22% apărând pe fondul unui volum de 8.291 de titluri. (A.I.)

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Anonim în data de 20.07.2018, ora 00:34)  
 Pretul la gaz in Romania oricum este mai mic decat cel tranzactionat la viena
 Acolo este 107 lei mhw si la noi este 80
 Masura nu o sa fie pusa in practica deoaeece CE nu este de acord si este ilegala intr-o economie de piata


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.07.2018, ora 08:54)
 
 Un bun motiv pentru ROEXIT


 
2.  KIM JON UN e mic copil pe langa astia
    (mesaj trimis de Mama lui KIM în data de 20.07.2018, ora 10:14)  
 Am ajuns de rasul Europei cu incompetentii astia! Ei se cred in Coreea de Nord, unde nenorocitul ala taie si spanzura! A mai fost un comunistoid care a sfarsit de Craciun!


 
3.  Plafonarea prețurilor la gaza
    (mesaj trimis de Sfax în data de 20.07.2018, ora 11:43)  
 Ca Valcov avenit cu o astfel de propunere nu as fi surprins. Dar propunerea a fost susținută și de Teodorovici pe care l-am apreciat pana acum. Culmea ca poate deveni hotărâre de guvern.
 Parca nu am face parte din UE sau am intenționa sa ieșim! Companiile vor fi tentate sa exporte și in final va trebui sa importam scump. S-ar compromite investițiile din Marea Neagră ca sa numai vorbim de bulversarea BVB.
 Doamne, cum de am votat astfel de conducători!


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.07.2018, ora 13:01)
 
 Legea, când ea e, e ca un ghinion, trebuie s-o respecți.
 50% din gazul extras se tranzacționează în România. Tentațiile când apar pușcăria se umple.
 Germania are industrie, noi nu obligăm Germania să ne dea industria. Noi de ce am dona resursele?


 
4.  Gratis e mai ieftin
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2018, ora 12:00)  
 Propun sa le dea pe gratis. Asa rupem gura targului si toata lumea va fi fericita. Rusii nu au cum sa vina cu pret mai competitiv si industria pe gaze se va dezvolta. Q.E.D.


 
5.  Valcov nu-si mai ascunde tablourile
    (mesaj trimis de Viza în data de 20.07.2018, ora 12:12)  
 Din cauza comunistilor din PSD nu mai avem nici o sansa la zona euro! Am ajuns coada Europei, dupa Bulgaria. dansul, masa si felicitarile sunt pe sfarsite, acus vine scadenta (adica austeritatea) si vom fi toti vai mama noastra! Cand n-ai nici un fel de strategie si arunci cu amandoua mainile in stanga si in dreapta (bugetari, pensii, ajutoare sociale), acolo ajungem toti de la primul din privat pana la ultimul pensionar.


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.07.2018, ora 12:57)
 
 Să fim serioși, bugetele Securității cresc de mai bine de 10 ani, alocăm și 2% la fier vechi, vom aloca 4%, nu ai motive să fii nemulțumit.


 
Aceeasi sectiune (Materii Prime)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.