GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
12 ANI DE LA ÎNTOARCEREA JURNALIȘTILOR ROMÂNI RĂPIȚI
BURSA 23.05.2017

E.O.O.
 
mărește imaginea
     *  "Am fost audiați în complexul SRI K2 - T14"
     *  "Un ofițer SRI a vehiculat o răscumpărare de peste 12 milioane de euro pentru eliberarea noastră"
         Acum 12 ani, pe 23 mai 2005, ziariștii Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, răpiți în 28 martie și ținuți ostatici 55 de zile în împrejurimile orașului Bagdad, aterizau pe Aeroportul Otopeni.
       O telegramă clasificată a Ambasadei SUA de la București, emisă în 23 mai 2015, nota că eliberarea jurnaliștilor a fost o surpriză totală pentru diplomații americani acreditați la București. Presa a notat și faptul că, deși fusese eliberat odată cu românii, printre cei care au aterizat pe Baza Militară 90 nu se afla și cetățeanul american Mohammad Munaf, ghidul celor trei în epopeea irakiană.
       Cabinetul președintelui de la acea dată, Traian Băsescu, a precizat că Munaf fusese reținut pentru audieri de Forțele Multinaționale campate în Irak. Printr-o complicitate între două state aliate și membre NATO, mai bine de un deceniu, teroristul american Mohammad Munaf avea să fie ținut departe de justiția română. Astfel, din rațiuni de stat, oficialii de la București demarau afacerea "Răpirea din Irak" cu o minciună. Rememorăm evenimentul debarcării jurnaliștilor răpiți pe Baza Militară 90 și sejurul acestora de la vila K2 a SRI, alături de fostul președinte Traian Băsescu și alte personalități ale vremii, prin intermediul mărturiei scrise de jurnalistul Ohanesian Eduard. Aceeași vilă care a găzduit actorii celui mai recent scandal, referitor la fraudarea alegerilor prezidențiale din 2009, în care au fost implicați unii capi ai instituților de forță ale țării: Laura Codruța Kovesi, Gabriel Oprea, Florian Coldea și Sebastian Ghiță.

 
     Sosirea noastră pe aeroport a întrecut orice așteptări. În vârtejul evenimentului, explozia unui pneu din trenul de aterizare al aeronavei Hercules C130B (afacere despre care scrisesem cu puțin timp în urmă) a trecut aproape neobservată. Călătoria am petrecut-o în compania celui ce avea să devină mare "grangur" al Serviciului Român de Informații - colonelul de la Direcția Antitero, Florian Coldea. Din cauza procedurilor de coborâre cu blindatul înaripat, am dat afară mâncarea primită de la MApN. Nu era prima oară. O pățisem și la întoarcerea din Afganistan, în 2004.
     După aterizarea cu peripeții, polițiștii de frontieră se mișcau aproape robotic, ștampilându-ne la foc automat pașapoartele mult încercate în Irak. În grabă și pe genunchi, n-au făcut decât să-mi mânjească documentul de călătorie cu tuș.
     Primii coborâți din avion, perechea de la postul Prima TV, Marie-Jeanne Ion și Sorin Mișcoci. Pe aeroport, show-ul mediatic demarase în trombă. Mai rezervat, am coborât ultimul. Anemia și zilele petrecute la orizontală în beciul răpitorilor și-au spus cuvântul. Picioarele refuzau să mă asculte. Odată cu noi au coborât membrii echipelor speciale deplasate la Bagdad, fiecare având câte două sau mai multe genți negre de piele în mâini. Toți erau cagulați, unii dintre ei ușor de recunoscut pentru specialiștii în domeniu. S-au remarcat viitorul general și prim-adjunct al directorului SRI, colonelul Florin Coldea, cu un cap mai înalt decât ceilalți și un subordonat al său, Cristi, în tricou de culoare roșie. Ce competențe avea Serviciul Român de Informații într-o operațiune desfășurată în afara țării este greu de explicat chiar și astăzi. În fața familiei, am rămas fără cuvinte. Am reușit să bâigui totuși câteva cuvinte mamei mele și cam atât.
     Vârtejul îmbrățișărilor nu a putut acoperi atitudinea promptă a mamei jurnalistei Marie-Jeanne, o femeie dintr-o bucată. "Tot nu te potolești ?!", a șuierat ea către odor.
     Era de față crema puterii portocalii la acea oră. Traian Băsescu pe buze cu zâmbetul său inconfundabil, premierul Tăriceanu rânjea pătrat și miniștrii, secretarii de stat, șefii serviciilor speciale stăteau înșirați de-a lungul traseului ca și cum ar fi asistat la vizita unui important șef de stat. Iureșul de pe aeroport m-a surprins total. Parcă s-a strâns o țară întreagă să ne aclame. Printre ei, mătuși, veri, colegi, prieteni pe care nu-i mai văzusem de o viață. Și atât de mulți necunoscuți ! O surpriză neașteptată.
     Plini de recunoștință, Marie-Jeanne și Mișcoci l-au ridicat în slăvi pe Traian Băsescu. Puțini "specialiști în ale terorismului" au observat că am fost lăsați să ne apropiem de președintele țării și de părinți fără nici o opreliște. Fără să fi fost supuși unei perioade de carantină. Orice ar fi fost în sufletul meu, nu puteam face opinie separată, cel puțin nu în acel moment de euforie generală. Președintele speculase din plin evenimentele. Nu noi, ci Traian Băsescu era omul zilei.
     * Debriefing la vila K2, construită pentru Drăghici
     Fostul președintele Traian Băsescu a scurtat întrevederea cu părinții și cu un zâmbet larg le-a spus: "Acum sunt invitații mei ". Carantina de-abia acum începea. Am fost conduși în hangarul pentru elicoptere. Multă lume, ofițeri, generali, servicii, personal de întreținere, cunoscuți, necunoscuți. Mai multe dube ale Serviciului Român de Informații așteptau cuminți, încolonate. Mașinile identice, împodobite cu girofaruri și perdeluțe la geamuri aveau sa plece în trombă atrăgând ziariștii ca niște magneți. S-au împrăștiat în toate direcțiile. Ne-am suit în ultima dubă și am plecat după ce s-a eliberat aeroportul. Pe traseu, am fost ascunși după perdeluțe. Dar am putut vedea în urma noastră Casa Presei Libere. Trei zile am stat ascunși sub nasul jurnaliștilor, într-o vilă diplomatică aparținând Serviciului Român de Informații, despre care, după fuga deputatului Sebastian Ghiță, am aflat că se numea K2 (denumirea vine de la fosta stradă Kalinin, actuala Mircea Eliade). Clădirea, înconjurată de copaci înalți, a găzduit de-a lungul timpului numeroase personalități aflate în vizită în România. Inițial, fusese construită pentru Alexandru Drăghici, nefastul ministru de interne din perioada dejistă. Nu a apucat să locuiască în vilă.
     Clădirea, proiectată după model sovietic, era deosebit de frumoasă, protejată de o curte imensă și străjuită de jur-împrejur de copaci înalți și stufoși. Camerele erau luxoase, cu băi, cămări, living room, mese din marmură placate cu mozaic pictat de o frumusețe aparte. Încăperile de la parter, foarte înalte, erau folosite pe post de birouri sau saloane.
     Deși televizorul din camera mea avea imaginea tulbure, am putut vedea cum îl săltau mascații pe Omar Hayssam. Inițial, fusese arestat într-un dosar economic.
     Dulapurile erau burdușite cu halate albe de baie și alte răsfățuri. Trei zile nu ne-a lipsit nimic în afară de libertatea de mișcare. Eram deținuți de lux, într-o casă păzită 24 de ore din 24 de ofițeri SRI. O scară interioară șerpuia de la apartamentele noastre în jos, într-un uriaș living. Acolo au fost organizate audierile noastre, cu procurori și psihologi, fără avocat. În niște camere cu uși mari și grele din lemn, cu aer de săli de tribunal. Una din acestea era sala de mese. Colonelul Florian Coldea era pretutindeni. Mă întrebam când mai are timp să doarmă. Mi-a acordat o atenție specială (fie ea și la ordin), fiind apropiați o perioadă lungă de timp. Alături de el, ocazional mai apăreau și alți grei ai statului. Făceam ce făceam și le stricam pofta de mâncare, întrebându-i ba de jaful de la CIM Krivoi Rog, din Ucraina, ba de tunurile de la Bancorex. Nu doream ca specialiștii în informații să creadă că mi-au fost afectate memoria sau spiritul critic.
     Puteam doar să bănuiesc ce se ascunde în spatele firmelor (controlate de Securitate).
     * Binomul lucra încă din 2005
     Încă de la sosirea pe aeroport era foarte clar că nu reprezentăm nici un pericol epidemiologic sau de altă natură. Altfel, nu am fi stat în apropierea președintelui, oficialilor, părinților. Personalul medical ne-a recoltat probe și au făcut analize complexe. Medicii au fost aduși de la Spitalul Militar de Urgență "Profesor Doctor Agrippa Ionescu", din cadrul Serviciului Român de Informații. Ulterior, am primit doar o mică parte din analize (cu parafa laboratorului UM 0502 București), după cum relevă lipsa paginilor listate într-un sistem informatic specializat. Nu s-au făcut teste anti-drog sau, dacă s-au făcut, nu sunt publice. În cazul nostru, acest tip de analize erau extrem de importante.
     Vila K2 era păzită strașnic de cohorte de ofițeri ai spionajului intern. Pe holuri și în jurul clădirii străjuiau permanent echipe de băieți bine făcuți, îmbrăcați la costum și cravată. Ca pe vremuri. Peste noapte, trei jurnaliști deveniseră obiectiv strategic de importanță națională. Sau electorală.
     De abia acum am aflat că vila K2 se află într-un imens complex al SRI, care cuprindea terenuri de sport și alte clădiri cu destinație specială.
     Atunci aveam libertatea să explorăm doar casa. Afară însă, nu puteam trece de "firul roșu" invizibil. Cum depășeam limita virtuală, un băiat cu ochi albaștri ne apostrofa. Prin grădină ne-am plimbat numai însoțiți de șeful spitalului SRI, colonelul Cristian Celea, sau împreună cu președintele țării. Un țarc din sârmă adăpostea două căprioare jigărite și un câine ciobănesc care-i trezeau doctorului Celea amintiri plăcute de la țară.
     Comportamentul autorităților a fost exemplar. Fiecare ziarist a fost audiat separat de o echipă formată dintr-un procuror DIICOT și un psiholog SRI, prima atestare oficială a binomului. Toți tineri, cu vârsta în jur de 30 de ani. Toți raportau, personal, președintelui Traian Băsescu. Zi de zi, era prezent la vilă actualul prim-adjunct SRI Coldea, un fel de maestru de ceremonii al evenimentului. Generalul (pe stil nou) este genul omului nou de tip iliescian: sărac și cinstit, dar cu mai multe medalii americane în vitrină decât Nicolae Ceaușescu. Procurorul Raluca Botea m-a audiat în prezența psihologului SRI Florin Glință. S-a consemnat un prim set de declarații (semnate de audiat si de procuror), documente care nu trebuiau să apară la dosarul public al răpirii. Cel puțin așa ni s-a promis. Procurorii ne-au prezentat seturi de fotografii cu niște arabi și am ascultat înregistrări cu Hadji Saadi (șeful răpitorilor) din timpul negocierilor. I-am recunoscut în poze pe Youssef Al Amin, fratele ghidului nostru Munaf, și pe cel care ne-a interogat imediat după răpire. Trebuie să recunosc faptul că înregistrarea cu Abu Sahar, numele adevărat Hadji Saadi, m-a impresionat profund și am simțit nevoia să scot căștile de pe urechi cât mai repede. Nu era o amintire tocmai plăcută. Echipa care a audiat-o pe jurnalista Marie-Jeane era formată dintr-un excelent procuror, Alina Albu, și psihologul Raluca Gladoveanu.
     Pentru prima dată am pomenit numele "jurnalistului" Ion Bocioacă și am vorbit despre rolul său în răpire. Mai târziu, la audierile de la Parchetul General, procurorul de caz Ciprian Nastasiu jongla liniștit cu aceste declarații, de parcă ar fi vrut să ne spună: "Știu eu ce știu!". Nu s-au făcut profiluri psihologice sau cel puțin nu ni s-a adus la cunoștință acest lucru. Alături de analizele toxicologice, părerea psihologilor putea atârna greu în analiza magistraților care au instrumentat cazul.
     În dimineața celei de-a doua zi de detenție la vila de lux, în holul mare, Marie-Jeanne a primit o casetă audio de la mine. A rămas cu gura cascată. Nu se aștepta să primească de la mine singura dovadă a periplului nostru irakian (toate înregistrările celor doi fuseseră confiscate de teroriști). Era vorba de înregistrările audio cu afaceristul Raad Halool sau premierul Iyad Allawi. Faptul că nu a dat publicității singura dovadă palpabilă a periplului nostru jurnalistic în Irak ar putea spune mult despre statutul ei.
     Marie-Jeanne stătea ca pe ace, imediat după începerea audierilor manifestându-și nemulțumirea și amenințând că va pleca acasă imediat, dacă lucrurile continuau după același tipic. O deranjau întrebările magistraților și a izbucnit violent după prima audiere. "Prințesa" Buzăului devenise nervoasă, neobișnuită fiind ca cineva să o chestioneze.
     La rândul meu, sătul de scormoneala psihologilor, i-am spus tânărului Glință:
     "Vrei să știi ce este în capul meu ? Du-te și citește ce am scris în perioada februarie-martie 2005 !".
     Am constatat cu surprindere că psihologul m-a ascultat. A citit și a doua zi mi-a spus textual :
     "Dumitale îți lipsește instinctul de conservare ! Acolo este opera unui întreg serviciu de informații".
     La un moment dat, după episodul debrifuirii, Raluca Botea a părăsit dosarul răpirii. Dealtfel, la intervențiile politice făcute de putere asupra Parchetului General, toată echipa condusă de procurorul George Muscalu a avut probleme cu noul șef interimar, Doru Ioan Cristescu, magistratul sereiului, omul de încredere al președintelui Traian Băsescu și cu un trecut pătat. Nici procurorul Alina Albu, care s-a ocupat și ea de noi, nu a făcut mulți purici pe la Ministerul Public. După ce a scos la iveală complicitățile serviciilor secrete în dosarele celebrului Zaher Iskandarani, a fost mutată (sau a plecat din proprie inițiativă) la Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului de Interne. Dosarele arabilor s-au închis cu NUP, Iskandarani a fost trimis la tratament, iar afacerile cu tutun de contrabandă au devenit secrete de stat. Procurorii dăduseră din nou peste ofițeri SRI.
     * La ușa mea, capul SRI
     Traian Băsescu ne-a onorat cu prezența sa în fiecare seară. Lucru mare să te viziteze trei zile la rând cel mai mare important om din stat. Cum îl vedeam pe șeful SRI Radu Timofte la ușa camerei, cumințel și tăcut, pe băncuță, știam că vine Băsescu. Aveam să aflu curând adevăratul scop al debriefingului. Tot ce declaram în cursul zilei echipei de procurori și psihologi auzeam seara din gura președintelui. Absolut totul.
     În momentele de destindere de pe terasa vilei de protocol SRI, Băsescu, un individ deschis de felul lui, era cât p-aci să ne pună în temă cu statutul blondei de la Golden Blitz. Marie-Jeanne, curioasă ca de obicei, a deschis subiectul. "Elena... Ha! Ha! Ha!", s-a abținut președintele de la comentarii.
     Își amintise că are de a face cu ziariști. Însă și-a manifestat deschis nemulțumirea față de prestația generală a premierului Călin Popescu Tăriceanu.
     Atmosfera de detenție de lux era animată doar de glumele prezidențiale. Ne-a împărtășit câte ceva din experiența sa prin parchete și ne-a atras atenția asupra metodelor folosite de procurori. După dosarul "Flota", Băsescu nu avea păreri prea bune despre magistrații țării. Ne-a sfătuit să ne constituim părți civile în procesul ce va urma. Știind că totul nu era decât o cacealma, mai târziu, președintele avea să ne îndemne public printr-o conferință de presă să urmăm această procedură. Interesant este faptul că statul român, deși a mobilizat resurse importante pentru eliberarea jurnaliștilor, nu s-a constituit parte civilă. Nu avea de recuperat chiar nimic de la "organizatorii răpirii" ? Nu. Oficialii români au vegheat ca până la audierea victimelor, teroristul să-și înstrăineze averea din spatele gratiilor.
     Traian Băsescu avea de ce să fie binedispus. Ne-a povestit cât de mult a ajutat eliberarea noastră la imaginea României, dar și cât a crescut cota sa în sondaje. O sinceritate confortabilă pentru un președinte democrat, șef al celulei de criză de la București. Odată cu eliberarea ostaticilor, procentajul său o luase razna. Evenimentul eliberării ostaticilor s-a suprapus peste problemele de sănătate ale pesedistului numărul unu, Ion Iliescu, sondajele creditându-l pe șeful statului cu un procentaj de 56% în preferințele electoratului. Și era în creștere. La sfârșitul lunii mai 2005, Traian Băsescu atingea apogeul puterii. N-am reușit să înțeleg de ce a dat cu bâta-n baltă. De ce a secretizat operațiunile speciale din spatele afacerii Răpirea din Irak, traficul cu armament, operațiunea Livada și legăturile cu traficantul Viktor Bout ?
     În ultima zi a debriefingului, am aflat că Marie-Jeanne se temea în legătură cu relația dintre tatăl ei, senatorul PSD Ion Vasile, și "teroristul numărul unu al României", Omar Hayssam. A confirmat-o chiar președintele. Sorin Mișcoci nu comenta, mai ales nu înceta cu mulțumirile.
     Am așteptat răbdător, ultima seară. Băsescu a vrut să ne ducă la localul său preferat, mai ales că, spunea el "nu este departe de locul acesta". Cum securiștii aveau un loc preferat de întâlnire și interceptări, așa avea președintele o atracție către Golden Blitz. Se pare că un potențial filaj al presei de scandal l-a făcut să renunțe la idee.
     Am profitat de ocazie să-l întreb pe demnitar de ce l-a trimis ca responsabil direct cu eliberarea tocmai pe generalul SIE Isac Adrian. Un personaj pe care, înainte de răpire, îl scuturasem zdravăn în articolele mele. Mai puteam să scriu despre abuzurile unor cadre de la conducerea Serviciului de Informații Externe ?
     N-aveam de unde să știu de prietenia veche și trainică (înainte de 1989) care-i lega pe ofițerii de securitate Isac Adrian, Silvian Ionescu și Marin Antonescu de Traian Băsescu. După Revoluție, cei trei au ajuns în funcții de conducere importante: Isac - șeful unor direcții din cadrul Serviciul de Informații Externe, Silvian Ionescu - șef în Partidul Democrat, ulterior numit la comanda Gărzii de Mediu (plătit și pe statele SIE la rubrica "relație operativă"). Securistul DIE, Marin Antonescu, vicepreședinte al filialei PD Dâmbovița, figura ca acționar al Parcului Industrial Mija (ridicat pe terenurile și în clădirile Uzinei Mecanice Mija, aparținând Romarm), alături de arabii Mohammad Yassin și Fatih Taher. Acolo unde se produc grenade, bombe, blindaje și obuze antitanc. Cum în politică nimic nu este întâmplător, supraveghetorul lui Traian Băsescu la post, la Anvers, Marin Antonescu, și-a promovat odrasla Oana pe post de europarlamentar, alături de Elena Băsescu.
     * Sinceritatea unui Președinte și "Filiera japoneză"
     Admirația mea pentru Traian Băsescu, neclintită după eliberarea din iadul din Bagdad, a început să se clatine odată cu unul din accesele sale de sinceritate. Deși a bâiguit încurcat că Portul Constanța (aproape de locul în care aliații americani și-au așezat bazele militare) și Zona Liberă ba ar fi, ba n-ar fi obiective strategice, Băsescu a recunoscut că a semnat cu mânuța lui (de ministru al transporturilor la acea dată) intrarea agenției semiguvernamentale Japan International Cooperation Agency (JICA) în România. O agenție ticsită cu spioni pro-ruși, care nu are nici o legătură cu NATO sau cu Uniunea Europeană. Despre JICA pomenisem în articolele premergătoare răpirii din Irak. "Problema" niponă a fost semnalată conducerii Serviciului Român de Informații care, în mod curios, nu a făcut nimic. Mi-a luat ceva timp să înțeleg vechile contacte și frății din epoca sovietică, orașul Constanța fiind înfrațit cu portul Yokohama din anii 70 (o prefectură condusă de comuniști), unde au fost construite o parte dintre navele celebrei și dispărutei flote românești.
     " Este normal Ovidiu. Noi avem spioni la ei, cum au și ei la noi", mi-a spus el cu multă naturalețe președintele.
     Am rămas stupefiat de atâta sinceritate prezidențială, convins fiind că nu a făcut-o în deplină cunoștință de cauză. Mai târziu, când aveam să-l întreb pe atașatul "cultural" al Ambasadei Japoniei la București, Kazutoshi Hayashi (fost secretar II, astăzi traducător de limbă română la curtea imperială niponă) ce era cu gașca de generali SIE (foști securiști DIE) la Tokio, m-am lămurit pe deplin. Hayashi a tăcut, neștiind cum să se topescă în canapeaua de sub el.
     La un moment dat, într-un exces de generozitate, Traian Băsescu ne-a propus să mergem la odihnă, la un prieten din Austria. Cel mai probabil la hotelul din Viena la care era proprietar pedelistul Vasile Blaga. Am refuzat toți. Marie Jeanne era invitată la bunul ei prieten, celebrul cântăreț italian Al Bano.
     Orice s-ar spune, președintele este om de lume, un adevărat maestru în detensionarea atmosferei în societate. Între ofițerii serviciilor secrete se simțea ca peștele în apă. Fiindcă discuțiile intraseră în impas și cei de față nu își mai găseau cuvintele, măgăreața a picat pe cel mai apropiat ofițer SRI. Tânărul care ne servea la masă era un adevărat Van Damme dâmbovițean.
     "Tu ce ești, ofițer ? Ha! Ha! Ha! Adu-mi o placintă cu brânză", a ordonat comandantul suprem.
     Toată lumea zâmbea din nou.
     Timofte cel tăcut și-a manifestat interesul reținut pentru mine o singură dată. Cred că mă știa foarte bine din interceptările făcute de trupa de la centrul de ascultări Tonola, condusă de subordonatul său, generalul-maior Dumitru Zamfir, urechist vechi al Securității la serviciul AB 13, Direcția "R".
     * Băsescu: "Măi, copii, ce vreți voi de la mine?"
     Într-un moment de sinceritate maximă, Băsescu ne-a dat de înțeles că armata română ar fi făcut ceva acte de caritate în schimbul eliberării noastre. Apoi, fără un motiv anume, președintele a schimbat registrul. Spunea că va fi nevoit să ne tragă de urechi public pentru modul în care am plecat. "Ca berbecii", fără protecția armatei. Era un atac direct la adresa libertății presei. Cu alte cuvinte, jurnalism să fie, dar cu arma la spate. Am sesizat șmecheria și am taxat-o dur la timpul potrivit.
     În vila lui Drăghici am avut prima confirmare a faptului că s-a plătit în schimbul eliberării noastre. Unul dintre ofițerii SRI participanți la operațiune, din proprie inițiativă, înaintase în șoaptă o cifră cuprinsă între 9 și 12 milioane dolari. Am fost și eu de față la discuție. Informația părea o tentativă de intoxicare, dar a fost confirmată după câțiva ani chiar de procurorul de caz, Ciprian Nastasiu.
     "Mai sus sau mai jos?", am întrebat.
     "Mai jos", a venit răspunsul ofițerului.
     Ulterior, Băsescu avea să spulbere orice îndoială:
     "Măi copii, știți cine v-a eliberat ? S-a întâlnit Securitatea lui Ceaușescu cu Securitatea lui Saddam ! Simplu ca bună ziua".
     Sinceritatea prezidențială clocotea și... în ultima seară, sătul de gargară, dar prietenos, Traian Băsescu a luat taurul de coarne. Ne-a spus direct:
     "Măi, copii, ce vreți voi de la mine?".
     Mai în glumă, mai în serios, Marie Jeanne l-a întrebat dacă nu ne ia la el (se referea la echipa de la Cotroceni). Vedeta fusese de nenumărate ori în staffurile prezidențiale iliesciene, prezentă cu obiective precise.
     Tot atunci, președintele mi-a acordat câteva minute între patru ochi. O plimbare prin grădina vilei lui Drăghici cu un democrat original avea să fie hotărâtoare pentru viitorul meu. I-am spus că, în lipsa unor măsuri drastice, lupta anticorupție nu valorează doi bani găuriți, că trebuia găsită o soluție ca serviciile secrete să fie mai transparente pe domenii ce țin de corupție instituționalizată și criminalitate economico-financiară. Altfel, responsabilitatea dosarelor sensibile va rămâne veșnic suspendată între serviciile speciale (care au strâns informațiile, au raportat corupția sau nu) și beneficiarii (de obicei procurorii care se ocupă de dosare sau le pun la sertar să le umple praful), i-am mai precizat lui Băsescu, menționând că nu vom ști niciodată pe cine să tragem la răspundere, fiindcă serviciile secrete sunt mute, nu spun cine sunt beneficiarii notelor informative.
     Câtă naivitate din partea mea!
     Propunerile mele veniseră mult prea repede.
     Ce-i expuneam eu, acolo și atunci, președintelui Traian Băsescu, avea să capete contur după șapte ani, când lupta împotriva corupților era dictată de Uniunea Europeană. Ca și protejații săi din noua Securitate, președintele mi-a oferit un compromis: să fiu informat preferențial când am nevoie, într-un dosar sensibil sau în altul.
     Am sesizat pericolul și am refuzat.
     Doream ca totul să se desfășoare într-un cadru legal. Eu nu-i cerusem favoruri. Nu eram șantajabil, nu aveam nici tată senator, prieten de afaceri cu teroriștii, nici șmenuri de milioane de dolari cu Serviciul de Telecomunicații Speciale. Eram un simplu jurnalist de investigații și asta am rămas. Președintele mi-a spus că va reflecta asupra problemei și vom sta de vorbă.
     Am avut grijă să-i atrag atenția asupra americanului Mohammad Munaf, factor cheie în răpire. Știa totul despre relațiile teroristului Omar Hayssam cu oameni politici (mai ales cu un senator de la Buzău) și cu mass-media. Nu aflasem încă de legăturile teroriștilor cu faimosul traficant de arme Viktor Bout. Dacă Munaf sau Hayssam vorbeau, pre mulți aveau să popească.
     "Știu, știu și lui Marie Jeanne îi este frică de asta", mi-a spus președintele.
     Am rămas cu impresia că vom mai sta de vorbă. N-a fost să fie.
     După doi ani de la aceste discuții, aveam să aflu cel mai mare secret din spatele afacerii Răpirea din Irak : dosarul 628/D/P/2005, mai cunoscut ca Armamentul și Operațiunea "Livada". Două ticăloșii secretizate de Traian Băsescu și serviciile sale secrete pentru 50 de ani. 

     * Francezii și "Imprecatorul"
     Jurnalista Florence Aubenas, cu care am stat în timpul răpirii, rămăsese sub pământ și a fost eliberată după noi.
     La prima întâlnire cu un înalt demnitar pe probleme de securitate din staff-ul președintelui francez Jacques Chirac, am observat la acesta o stare de nervozitate. Imediat după eliberarea noastră, presiunea opiniei publice asupra Palatului Elysee crescuse simțitor. Lipseau informațiile despre jurnalista Florence Aubenas, răpită la Bagdad cu câteva luni înaintea noastră. Eliberarea timpurie a românilor din mâinile răpitorilor a pus gaz pe foc. Ce făceau serviciile secrete franceze ? Se pare că au hotărât să treacă peste orgolii și să stea de vorbă cu noi. Se comenta prea mult în Franța despre lipsa de interes a oficialilor în cazul Aubenas.
     După ce ne-au trimis pe cap consilierul personal al președintelui Chirac, am înțeles că francezii au o problemă de comunicare. Demnitarul ne-a tratat de sus, aș putea spune chiar cu silă, când l-am rugat să discute cu negociatorul român și cu Abu Sahar. Trecuți prin toate cele, noi doream ca Florence să iasă cât mai repede din iadul subpământean în care zăcea de circa jumătate de an. Cum ar putea să discute astfel de oameni cu Abu Sahar, poreclit "Imprecator-Mitocanul" de presa franceză, din cauza, amenințărilor și injuriilor proferate la adresa negociatorilor ? Nu este de mirare că lipsea comunicarea cu Abu Sahar (Hadji Saadi). Neștiind ce hram poartă Florence, am ajuns la concluzia că orgoliul francezilor n-are leac. Vizita demnitarului a avut efect. Ne-au trimis alți doi membri ai serviciilor secrete franceze, cărora le-am furnizat toate detaliile referitoare la ferma cu ostatici. Tot ce știam, informații, scheme, observații. I-am orientat mai întâi către cel care a negociat pentru noi. Era vorba de ofițerul SIE, Octavian Hârșeu, mai cunoscut sub numele de "Negociatorul". Cei doi franțuji subțirei păreau mai degrabă jenați de faptul că cereau date de la români. În perioada debriefingului am aflat că președintele francez telefona zilnic la Palatul Cotroceni pe tema răpirii.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Redactia în data de 23.05.2017, ora 13:43)  
 [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2017, ora 10:04)  
 
  Daca n-ar fi fost "omul zilei" ai fi stat mult si bine la orizontala in beciul rapitorilor.
  Daca presedintele francez telefona zilnic la Cotroceni, tu ar trebui sa-i multumesti zilnic fostului la Cotroceni.


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 21:53
      Comisia parlamentară specială a dat miercuri un raport de admitere pentru Codul administrativ cu opt voturi "pentru" și trei "împotrivă", urmând ca actul normativ să fie trimis săptămâna viitoare în plenul Camerei Deputaților.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări, 21:03
INSTANȚA A DECIS:
     Alior Bank a pierdut procesul cu Claudia Butac, fostul CEO al sucursalei de la București, după ce a concediat-o pe aceasta, în decembrie anul trecut.  click să citești tot articolul
Sport, 20:27
CM RUSIA
     Uruguay și Rusia merg împreună în optimile de finală ale Campionatului Mondial. Ordinea se va decide în urma meciului direct. Arabia Saudită și Egipt nu și-au depășit condiția fotbalistică și mai au doar 90 de minute, împreună, la acest turneu.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 19:59
SUA
     Statele Unite au redevenit anul trecut prima țară de solicitare de azil din cadrul OCDE, a anunțat miercuri organizația, criticând despărțirea familiilor de migranți de către administrația lui Donald Trump, care a provocat un potop de critici, relatează AFP.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 19:26
     * ACTUALIZARE 21:00 Două persoane au fost ridicate de jandarmi și sancționate cu amenzi în valoare totală de 4.500 de lei, pentru instigare la acțiuni violente cu intenția de tulburare a adunării publice, în timpul manifestației de astăzi seară din Piața Victoriei, potrivit Jandarmeriei București.
     ------
     Peste 300 de persoane protestează la această oră în Piața Victoriei din Capitală față de modificarea codurilor penale, iar circulația este restricționată în fața Guvernului, o parte dintre manifestanți fiind așezați pe carosabil, după ce a avut loc o altercație cu jandarmii. Proteste au loc miercuri seară și la Sibiu, Iași, Brașov sau Oradea.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.06.2018
BVB
     * Circa jumătate din volum, realizat cu titlurile Banca Transilvania și BRD - Groupe Societe Generale
     
     Acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB) au înregistrat, în mare parte,...  click să citești tot articolul
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
14.06.2018
BVB
     * Salt de 12,44% pentru SIF Moldova, ca urmare a aprobării programului de răscumpărare de acțiuni la un preț cu mult peste cel din piață
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9802
2.3857
3.0328
4.0467
0.1806
0.6261
0.2258
4.6660
5.3083
1.4443
3.6638
0.2398
0.4925
1.0812
0.0635
0.4532
0.8485
4.0348
0.2950
1.0767
0.6234
0.0592
0.3649
0.1966
2.7766
0.0395
0.1524
1.0985
0.6318
0.1230
165.0626
5.6813
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
.