CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
12 ANI DE LA ÎNTOARCEREA JURNALIȘTILOR ROMÂNI RĂPIȚI
BURSA 23.05.2017

E.O.O.
 
mărește imaginea
     *  "Am fost audiați în complexul SRI K2 - T14"
     *  "Un ofițer SRI a vehiculat o răscumpărare de peste 12 milioane de euro pentru eliberarea noastră"
         Acum 12 ani, pe 23 mai 2005, ziariștii Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, răpiți în 28 martie și ținuți ostatici 55 de zile în împrejurimile orașului Bagdad, aterizau pe Aeroportul Otopeni.
       O telegramă clasificată a Ambasadei SUA de la București, emisă în 23 mai 2015, nota că eliberarea jurnaliștilor a fost o surpriză totală pentru diplomații americani acreditați la București. Presa a notat și faptul că, deși fusese eliberat odată cu românii, printre cei care au aterizat pe Baza Militară 90 nu se afla și cetățeanul american Mohammad Munaf, ghidul celor trei în epopeea irakiană.
       Cabinetul președintelui de la acea dată, Traian Băsescu, a precizat că Munaf fusese reținut pentru audieri de Forțele Multinaționale campate în Irak. Printr-o complicitate între două state aliate și membre NATO, mai bine de un deceniu, teroristul american Mohammad Munaf avea să fie ținut departe de justiția română. Astfel, din rațiuni de stat, oficialii de la București demarau afacerea "Răpirea din Irak" cu o minciună. Rememorăm evenimentul debarcării jurnaliștilor răpiți pe Baza Militară 90 și sejurul acestora de la vila K2 a SRI, alături de fostul președinte Traian Băsescu și alte personalități ale vremii, prin intermediul mărturiei scrise de jurnalistul Ohanesian Eduard. Aceeași vilă care a găzduit actorii celui mai recent scandal, referitor la fraudarea alegerilor prezidențiale din 2009, în care au fost implicați unii capi ai instituților de forță ale țării: Laura Codruța Kovesi, Gabriel Oprea, Florian Coldea și Sebastian Ghiță.

 
     Sosirea noastră pe aeroport a întrecut orice așteptări. În vârtejul evenimentului, explozia unui pneu din trenul de aterizare al aeronavei Hercules C130B (afacere despre care scrisesem cu puțin timp în urmă) a trecut aproape neobservată. Călătoria am petrecut-o în compania celui ce avea să devină mare "grangur" al Serviciului Român de Informații - colonelul de la Direcția Antitero, Florian Coldea. Din cauza procedurilor de coborâre cu blindatul înaripat, am dat afară mâncarea primită de la MApN. Nu era prima oară. O pățisem și la întoarcerea din Afganistan, în 2004.
     După aterizarea cu peripeții, polițiștii de frontieră se mișcau aproape robotic, ștampilându-ne la foc automat pașapoartele mult încercate în Irak. În grabă și pe genunchi, n-au făcut decât să-mi mânjească documentul de călătorie cu tuș.
     Primii coborâți din avion, perechea de la postul Prima TV, Marie-Jeanne Ion și Sorin Mișcoci. Pe aeroport, show-ul mediatic demarase în trombă. Mai rezervat, am coborât ultimul. Anemia și zilele petrecute la orizontală în beciul răpitorilor și-au spus cuvântul. Picioarele refuzau să mă asculte. Odată cu noi au coborât membrii echipelor speciale deplasate la Bagdad, fiecare având câte două sau mai multe genți negre de piele în mâini. Toți erau cagulați, unii dintre ei ușor de recunoscut pentru specialiștii în domeniu. S-au remarcat viitorul general și prim-adjunct al directorului SRI, colonelul Florin Coldea, cu un cap mai înalt decât ceilalți și un subordonat al său, Cristi, în tricou de culoare roșie. Ce competențe avea Serviciul Român de Informații într-o operațiune desfășurată în afara țării este greu de explicat chiar și astăzi. În fața familiei, am rămas fără cuvinte. Am reușit să bâigui totuși câteva cuvinte mamei mele și cam atât.
     Vârtejul îmbrățișărilor nu a putut acoperi atitudinea promptă a mamei jurnalistei Marie-Jeanne, o femeie dintr-o bucată. "Tot nu te potolești ?!", a șuierat ea către odor.
     Era de față crema puterii portocalii la acea oră. Traian Băsescu pe buze cu zâmbetul său inconfundabil, premierul Tăriceanu rânjea pătrat și miniștrii, secretarii de stat, șefii serviciilor speciale stăteau înșirați de-a lungul traseului ca și cum ar fi asistat la vizita unui important șef de stat. Iureșul de pe aeroport m-a surprins total. Parcă s-a strâns o țară întreagă să ne aclame. Printre ei, mătuși, veri, colegi, prieteni pe care nu-i mai văzusem de o viață. Și atât de mulți necunoscuți ! O surpriză neașteptată.
     Plini de recunoștință, Marie-Jeanne și Mișcoci l-au ridicat în slăvi pe Traian Băsescu. Puțini "specialiști în ale terorismului" au observat că am fost lăsați să ne apropiem de președintele țării și de părinți fără nici o opreliște. Fără să fi fost supuși unei perioade de carantină. Orice ar fi fost în sufletul meu, nu puteam face opinie separată, cel puțin nu în acel moment de euforie generală. Președintele speculase din plin evenimentele. Nu noi, ci Traian Băsescu era omul zilei.
     * Debriefing la vila K2, construită pentru Drăghici
     Fostul președintele Traian Băsescu a scurtat întrevederea cu părinții și cu un zâmbet larg le-a spus: "Acum sunt invitații mei ". Carantina de-abia acum începea. Am fost conduși în hangarul pentru elicoptere. Multă lume, ofițeri, generali, servicii, personal de întreținere, cunoscuți, necunoscuți. Mai multe dube ale Serviciului Român de Informații așteptau cuminți, încolonate. Mașinile identice, împodobite cu girofaruri și perdeluțe la geamuri aveau sa plece în trombă atrăgând ziariștii ca niște magneți. S-au împrăștiat în toate direcțiile. Ne-am suit în ultima dubă și am plecat după ce s-a eliberat aeroportul. Pe traseu, am fost ascunși după perdeluțe. Dar am putut vedea în urma noastră Casa Presei Libere. Trei zile am stat ascunși sub nasul jurnaliștilor, într-o vilă diplomatică aparținând Serviciului Român de Informații, despre care, după fuga deputatului Sebastian Ghiță, am aflat că se numea K2 (denumirea vine de la fosta stradă Kalinin, actuala Mircea Eliade). Clădirea, înconjurată de copaci înalți, a găzduit de-a lungul timpului numeroase personalități aflate în vizită în România. Inițial, fusese construită pentru Alexandru Drăghici, nefastul ministru de interne din perioada dejistă. Nu a apucat să locuiască în vilă.
     Clădirea, proiectată după model sovietic, era deosebit de frumoasă, protejată de o curte imensă și străjuită de jur-împrejur de copaci înalți și stufoși. Camerele erau luxoase, cu băi, cămări, living room, mese din marmură placate cu mozaic pictat de o frumusețe aparte. Încăperile de la parter, foarte înalte, erau folosite pe post de birouri sau saloane.
     Deși televizorul din camera mea avea imaginea tulbure, am putut vedea cum îl săltau mascații pe Omar Hayssam. Inițial, fusese arestat într-un dosar economic.
     Dulapurile erau burdușite cu halate albe de baie și alte răsfățuri. Trei zile nu ne-a lipsit nimic în afară de libertatea de mișcare. Eram deținuți de lux, într-o casă păzită 24 de ore din 24 de ofițeri SRI. O scară interioară șerpuia de la apartamentele noastre în jos, într-un uriaș living. Acolo au fost organizate audierile noastre, cu procurori și psihologi, fără avocat. În niște camere cu uși mari și grele din lemn, cu aer de săli de tribunal. Una din acestea era sala de mese. Colonelul Florian Coldea era pretutindeni. Mă întrebam când mai are timp să doarmă. Mi-a acordat o atenție specială (fie ea și la ordin), fiind apropiați o perioadă lungă de timp. Alături de el, ocazional mai apăreau și alți grei ai statului. Făceam ce făceam și le stricam pofta de mâncare, întrebându-i ba de jaful de la CIM Krivoi Rog, din Ucraina, ba de tunurile de la Bancorex. Nu doream ca specialiștii în informații să creadă că mi-au fost afectate memoria sau spiritul critic.
     Puteam doar să bănuiesc ce se ascunde în spatele firmelor (controlate de Securitate).
     * Binomul lucra încă din 2005
     Încă de la sosirea pe aeroport era foarte clar că nu reprezentăm nici un pericol epidemiologic sau de altă natură. Altfel, nu am fi stat în apropierea președintelui, oficialilor, părinților. Personalul medical ne-a recoltat probe și au făcut analize complexe. Medicii au fost aduși de la Spitalul Militar de Urgență "Profesor Doctor Agrippa Ionescu", din cadrul Serviciului Român de Informații. Ulterior, am primit doar o mică parte din analize (cu parafa laboratorului UM 0502 București), după cum relevă lipsa paginilor listate într-un sistem informatic specializat. Nu s-au făcut teste anti-drog sau, dacă s-au făcut, nu sunt publice. În cazul nostru, acest tip de analize erau extrem de importante.
     Vila K2 era păzită strașnic de cohorte de ofițeri ai spionajului intern. Pe holuri și în jurul clădirii străjuiau permanent echipe de băieți bine făcuți, îmbrăcați la costum și cravată. Ca pe vremuri. Peste noapte, trei jurnaliști deveniseră obiectiv strategic de importanță națională. Sau electorală.
     De abia acum am aflat că vila K2 se află într-un imens complex al SRI, care cuprindea terenuri de sport și alte clădiri cu destinație specială.
     Atunci aveam libertatea să explorăm doar casa. Afară însă, nu puteam trece de "firul roșu" invizibil. Cum depășeam limita virtuală, un băiat cu ochi albaștri ne apostrofa. Prin grădină ne-am plimbat numai însoțiți de șeful spitalului SRI, colonelul Cristian Celea, sau împreună cu președintele țării. Un țarc din sârmă adăpostea două căprioare jigărite și un câine ciobănesc care-i trezeau doctorului Celea amintiri plăcute de la țară.
     Comportamentul autorităților a fost exemplar. Fiecare ziarist a fost audiat separat de o echipă formată dintr-un procuror DIICOT și un psiholog SRI, prima atestare oficială a binomului. Toți tineri, cu vârsta în jur de 30 de ani. Toți raportau, personal, președintelui Traian Băsescu. Zi de zi, era prezent la vilă actualul prim-adjunct SRI Coldea, un fel de maestru de ceremonii al evenimentului. Generalul (pe stil nou) este genul omului nou de tip iliescian: sărac și cinstit, dar cu mai multe medalii americane în vitrină decât Nicolae Ceaușescu. Procurorul Raluca Botea m-a audiat în prezența psihologului SRI Florin Glință. S-a consemnat un prim set de declarații (semnate de audiat si de procuror), documente care nu trebuiau să apară la dosarul public al răpirii. Cel puțin așa ni s-a promis. Procurorii ne-au prezentat seturi de fotografii cu niște arabi și am ascultat înregistrări cu Hadji Saadi (șeful răpitorilor) din timpul negocierilor. I-am recunoscut în poze pe Youssef Al Amin, fratele ghidului nostru Munaf, și pe cel care ne-a interogat imediat după răpire. Trebuie să recunosc faptul că înregistrarea cu Abu Sahar, numele adevărat Hadji Saadi, m-a impresionat profund și am simțit nevoia să scot căștile de pe urechi cât mai repede. Nu era o amintire tocmai plăcută. Echipa care a audiat-o pe jurnalista Marie-Jeane era formată dintr-un excelent procuror, Alina Albu, și psihologul Raluca Gladoveanu.
     Pentru prima dată am pomenit numele "jurnalistului" Ion Bocioacă și am vorbit despre rolul său în răpire. Mai târziu, la audierile de la Parchetul General, procurorul de caz Ciprian Nastasiu jongla liniștit cu aceste declarații, de parcă ar fi vrut să ne spună: "Știu eu ce știu!". Nu s-au făcut profiluri psihologice sau cel puțin nu ni s-a adus la cunoștință acest lucru. Alături de analizele toxicologice, părerea psihologilor putea atârna greu în analiza magistraților care au instrumentat cazul.
     În dimineața celei de-a doua zi de detenție la vila de lux, în holul mare, Marie-Jeanne a primit o casetă audio de la mine. A rămas cu gura cascată. Nu se aștepta să primească de la mine singura dovadă a periplului nostru irakian (toate înregistrările celor doi fuseseră confiscate de teroriști). Era vorba de înregistrările audio cu afaceristul Raad Halool sau premierul Iyad Allawi. Faptul că nu a dat publicității singura dovadă palpabilă a periplului nostru jurnalistic în Irak ar putea spune mult despre statutul ei.
     Marie-Jeanne stătea ca pe ace, imediat după începerea audierilor manifestându-și nemulțumirea și amenințând că va pleca acasă imediat, dacă lucrurile continuau după același tipic. O deranjau întrebările magistraților și a izbucnit violent după prima audiere. "Prințesa" Buzăului devenise nervoasă, neobișnuită fiind ca cineva să o chestioneze.
     La rândul meu, sătul de scormoneala psihologilor, i-am spus tânărului Glință:
     "Vrei să știi ce este în capul meu ? Du-te și citește ce am scris în perioada februarie-martie 2005 !".
     Am constatat cu surprindere că psihologul m-a ascultat. A citit și a doua zi mi-a spus textual :
     "Dumitale îți lipsește instinctul de conservare ! Acolo este opera unui întreg serviciu de informații".
     La un moment dat, după episodul debrifuirii, Raluca Botea a părăsit dosarul răpirii. Dealtfel, la intervențiile politice făcute de putere asupra Parchetului General, toată echipa condusă de procurorul George Muscalu a avut probleme cu noul șef interimar, Doru Ioan Cristescu, magistratul sereiului, omul de încredere al președintelui Traian Băsescu și cu un trecut pătat. Nici procurorul Alina Albu, care s-a ocupat și ea de noi, nu a făcut mulți purici pe la Ministerul Public. După ce a scos la iveală complicitățile serviciilor secrete în dosarele celebrului Zaher Iskandarani, a fost mutată (sau a plecat din proprie inițiativă) la Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului de Interne. Dosarele arabilor s-au închis cu NUP, Iskandarani a fost trimis la tratament, iar afacerile cu tutun de contrabandă au devenit secrete de stat. Procurorii dăduseră din nou peste ofițeri SRI.
     * La ușa mea, capul SRI
     Traian Băsescu ne-a onorat cu prezența sa în fiecare seară. Lucru mare să te viziteze trei zile la rând cel mai mare important om din stat. Cum îl vedeam pe șeful SRI Radu Timofte la ușa camerei, cumințel și tăcut, pe băncuță, știam că vine Băsescu. Aveam să aflu curând adevăratul scop al debriefingului. Tot ce declaram în cursul zilei echipei de procurori și psihologi auzeam seara din gura președintelui. Absolut totul.
     În momentele de destindere de pe terasa vilei de protocol SRI, Băsescu, un individ deschis de felul lui, era cât p-aci să ne pună în temă cu statutul blondei de la Golden Blitz. Marie-Jeanne, curioasă ca de obicei, a deschis subiectul. "Elena... Ha! Ha! Ha!", s-a abținut președintele de la comentarii.
     Își amintise că are de a face cu ziariști. Însă și-a manifestat deschis nemulțumirea față de prestația generală a premierului Călin Popescu Tăriceanu.
     Atmosfera de detenție de lux era animată doar de glumele prezidențiale. Ne-a împărtășit câte ceva din experiența sa prin parchete și ne-a atras atenția asupra metodelor folosite de procurori. După dosarul "Flota", Băsescu nu avea păreri prea bune despre magistrații țării. Ne-a sfătuit să ne constituim părți civile în procesul ce va urma. Știind că totul nu era decât o cacealma, mai târziu, președintele avea să ne îndemne public printr-o conferință de presă să urmăm această procedură. Interesant este faptul că statul român, deși a mobilizat resurse importante pentru eliberarea jurnaliștilor, nu s-a constituit parte civilă. Nu avea de recuperat chiar nimic de la "organizatorii răpirii" ? Nu. Oficialii români au vegheat ca până la audierea victimelor, teroristul să-și înstrăineze averea din spatele gratiilor.
     Traian Băsescu avea de ce să fie binedispus. Ne-a povestit cât de mult a ajutat eliberarea noastră la imaginea României, dar și cât a crescut cota sa în sondaje. O sinceritate confortabilă pentru un președinte democrat, șef al celulei de criză de la București. Odată cu eliberarea ostaticilor, procentajul său o luase razna. Evenimentul eliberării ostaticilor s-a suprapus peste problemele de sănătate ale pesedistului numărul unu, Ion Iliescu, sondajele creditându-l pe șeful statului cu un procentaj de 56% în preferințele electoratului. Și era în creștere. La sfârșitul lunii mai 2005, Traian Băsescu atingea apogeul puterii. N-am reușit să înțeleg de ce a dat cu bâta-n baltă. De ce a secretizat operațiunile speciale din spatele afacerii Răpirea din Irak, traficul cu armament, operațiunea Livada și legăturile cu traficantul Viktor Bout ?
     În ultima zi a debriefingului, am aflat că Marie-Jeanne se temea în legătură cu relația dintre tatăl ei, senatorul PSD Ion Vasile, și "teroristul numărul unu al României", Omar Hayssam. A confirmat-o chiar președintele. Sorin Mișcoci nu comenta, mai ales nu înceta cu mulțumirile.
     Am așteptat răbdător, ultima seară. Băsescu a vrut să ne ducă la localul său preferat, mai ales că, spunea el "nu este departe de locul acesta". Cum securiștii aveau un loc preferat de întâlnire și interceptări, așa avea președintele o atracție către Golden Blitz. Se pare că un potențial filaj al presei de scandal l-a făcut să renunțe la idee.
     Am profitat de ocazie să-l întreb pe demnitar de ce l-a trimis ca responsabil direct cu eliberarea tocmai pe generalul SIE Isac Adrian. Un personaj pe care, înainte de răpire, îl scuturasem zdravăn în articolele mele. Mai puteam să scriu despre abuzurile unor cadre de la conducerea Serviciului de Informații Externe ?
     N-aveam de unde să știu de prietenia veche și trainică (înainte de 1989) care-i lega pe ofițerii de securitate Isac Adrian, Silvian Ionescu și Marin Antonescu de Traian Băsescu. După Revoluție, cei trei au ajuns în funcții de conducere importante: Isac - șeful unor direcții din cadrul Serviciul de Informații Externe, Silvian Ionescu - șef în Partidul Democrat, ulterior numit la comanda Gărzii de Mediu (plătit și pe statele SIE la rubrica "relație operativă"). Securistul DIE, Marin Antonescu, vicepreședinte al filialei PD Dâmbovița, figura ca acționar al Parcului Industrial Mija (ridicat pe terenurile și în clădirile Uzinei Mecanice Mija, aparținând Romarm), alături de arabii Mohammad Yassin și Fatih Taher. Acolo unde se produc grenade, bombe, blindaje și obuze antitanc. Cum în politică nimic nu este întâmplător, supraveghetorul lui Traian Băsescu la post, la Anvers, Marin Antonescu, și-a promovat odrasla Oana pe post de europarlamentar, alături de Elena Băsescu.
     * Sinceritatea unui Președinte și "Filiera japoneză"
     Admirația mea pentru Traian Băsescu, neclintită după eliberarea din iadul din Bagdad, a început să se clatine odată cu unul din accesele sale de sinceritate. Deși a bâiguit încurcat că Portul Constanța (aproape de locul în care aliații americani și-au așezat bazele militare) și Zona Liberă ba ar fi, ba n-ar fi obiective strategice, Băsescu a recunoscut că a semnat cu mânuța lui (de ministru al transporturilor la acea dată) intrarea agenției semiguvernamentale Japan International Cooperation Agency (JICA) în România. O agenție ticsită cu spioni pro-ruși, care nu are nici o legătură cu NATO sau cu Uniunea Europeană. Despre JICA pomenisem în articolele premergătoare răpirii din Irak. "Problema" niponă a fost semnalată conducerii Serviciului Român de Informații care, în mod curios, nu a făcut nimic. Mi-a luat ceva timp să înțeleg vechile contacte și frății din epoca sovietică, orașul Constanța fiind înfrațit cu portul Yokohama din anii 70 (o prefectură condusă de comuniști), unde au fost construite o parte dintre navele celebrei și dispărutei flote românești.
     " Este normal Ovidiu. Noi avem spioni la ei, cum au și ei la noi", mi-a spus el cu multă naturalețe președintele.
     Am rămas stupefiat de atâta sinceritate prezidențială, convins fiind că nu a făcut-o în deplină cunoștință de cauză. Mai târziu, când aveam să-l întreb pe atașatul "cultural" al Ambasadei Japoniei la București, Kazutoshi Hayashi (fost secretar II, astăzi traducător de limbă română la curtea imperială niponă) ce era cu gașca de generali SIE (foști securiști DIE) la Tokio, m-am lămurit pe deplin. Hayashi a tăcut, neștiind cum să se topescă în canapeaua de sub el.
     La un moment dat, într-un exces de generozitate, Traian Băsescu ne-a propus să mergem la odihnă, la un prieten din Austria. Cel mai probabil la hotelul din Viena la care era proprietar pedelistul Vasile Blaga. Am refuzat toți. Marie Jeanne era invitată la bunul ei prieten, celebrul cântăreț italian Al Bano.
     Orice s-ar spune, președintele este om de lume, un adevărat maestru în detensionarea atmosferei în societate. Între ofițerii serviciilor secrete se simțea ca peștele în apă. Fiindcă discuțiile intraseră în impas și cei de față nu își mai găseau cuvintele, măgăreața a picat pe cel mai apropiat ofițer SRI. Tânărul care ne servea la masă era un adevărat Van Damme dâmbovițean.
     "Tu ce ești, ofițer ? Ha! Ha! Ha! Adu-mi o placintă cu brânză", a ordonat comandantul suprem.
     Toată lumea zâmbea din nou.
     Timofte cel tăcut și-a manifestat interesul reținut pentru mine o singură dată. Cred că mă știa foarte bine din interceptările făcute de trupa de la centrul de ascultări Tonola, condusă de subordonatul său, generalul-maior Dumitru Zamfir, urechist vechi al Securității la serviciul AB 13, Direcția "R".
     * Băsescu: "Măi, copii, ce vreți voi de la mine?"
     Într-un moment de sinceritate maximă, Băsescu ne-a dat de înțeles că armata română ar fi făcut ceva acte de caritate în schimbul eliberării noastre. Apoi, fără un motiv anume, președintele a schimbat registrul. Spunea că va fi nevoit să ne tragă de urechi public pentru modul în care am plecat. "Ca berbecii", fără protecția armatei. Era un atac direct la adresa libertății presei. Cu alte cuvinte, jurnalism să fie, dar cu arma la spate. Am sesizat șmecheria și am taxat-o dur la timpul potrivit.
     În vila lui Drăghici am avut prima confirmare a faptului că s-a plătit în schimbul eliberării noastre. Unul dintre ofițerii SRI participanți la operațiune, din proprie inițiativă, înaintase în șoaptă o cifră cuprinsă între 9 și 12 milioane dolari. Am fost și eu de față la discuție. Informația părea o tentativă de intoxicare, dar a fost confirmată după câțiva ani chiar de procurorul de caz, Ciprian Nastasiu.
     "Mai sus sau mai jos?", am întrebat.
     "Mai jos", a venit răspunsul ofițerului.
     Ulterior, Băsescu avea să spulbere orice îndoială:
     "Măi copii, știți cine v-a eliberat ? S-a întâlnit Securitatea lui Ceaușescu cu Securitatea lui Saddam ! Simplu ca bună ziua".
     Sinceritatea prezidențială clocotea și... în ultima seară, sătul de gargară, dar prietenos, Traian Băsescu a luat taurul de coarne. Ne-a spus direct:
     "Măi, copii, ce vreți voi de la mine?".
     Mai în glumă, mai în serios, Marie Jeanne l-a întrebat dacă nu ne ia la el (se referea la echipa de la Cotroceni). Vedeta fusese de nenumărate ori în staffurile prezidențiale iliesciene, prezentă cu obiective precise.
     Tot atunci, președintele mi-a acordat câteva minute între patru ochi. O plimbare prin grădina vilei lui Drăghici cu un democrat original avea să fie hotărâtoare pentru viitorul meu. I-am spus că, în lipsa unor măsuri drastice, lupta anticorupție nu valorează doi bani găuriți, că trebuia găsită o soluție ca serviciile secrete să fie mai transparente pe domenii ce țin de corupție instituționalizată și criminalitate economico-financiară. Altfel, responsabilitatea dosarelor sensibile va rămâne veșnic suspendată între serviciile speciale (care au strâns informațiile, au raportat corupția sau nu) și beneficiarii (de obicei procurorii care se ocupă de dosare sau le pun la sertar să le umple praful), i-am mai precizat lui Băsescu, menționând că nu vom ști niciodată pe cine să tragem la răspundere, fiindcă serviciile secrete sunt mute, nu spun cine sunt beneficiarii notelor informative.
     Câtă naivitate din partea mea!
     Propunerile mele veniseră mult prea repede.
     Ce-i expuneam eu, acolo și atunci, președintelui Traian Băsescu, avea să capete contur după șapte ani, când lupta împotriva corupților era dictată de Uniunea Europeană. Ca și protejații săi din noua Securitate, președintele mi-a oferit un compromis: să fiu informat preferențial când am nevoie, într-un dosar sensibil sau în altul.
     Am sesizat pericolul și am refuzat.
     Doream ca totul să se desfășoare într-un cadru legal. Eu nu-i cerusem favoruri. Nu eram șantajabil, nu aveam nici tată senator, prieten de afaceri cu teroriștii, nici șmenuri de milioane de dolari cu Serviciul de Telecomunicații Speciale. Eram un simplu jurnalist de investigații și asta am rămas. Președintele mi-a spus că va reflecta asupra problemei și vom sta de vorbă.
     Am avut grijă să-i atrag atenția asupra americanului Mohammad Munaf, factor cheie în răpire. Știa totul despre relațiile teroristului Omar Hayssam cu oameni politici (mai ales cu un senator de la Buzău) și cu mass-media. Nu aflasem încă de legăturile teroriștilor cu faimosul traficant de arme Viktor Bout. Dacă Munaf sau Hayssam vorbeau, pre mulți aveau să popească.
     "Știu, știu și lui Marie Jeanne îi este frică de asta", mi-a spus președintele.
     Am rămas cu impresia că vom mai sta de vorbă. N-a fost să fie.
     După doi ani de la aceste discuții, aveam să aflu cel mai mare secret din spatele afacerii Răpirea din Irak : dosarul 628/D/P/2005, mai cunoscut ca Armamentul și Operațiunea "Livada". Două ticăloșii secretizate de Traian Băsescu și serviciile sale secrete pentru 50 de ani. 

     * Francezii și "Imprecatorul"
     Jurnalista Florence Aubenas, cu care am stat în timpul răpirii, rămăsese sub pământ și a fost eliberată după noi.
     La prima întâlnire cu un înalt demnitar pe probleme de securitate din staff-ul președintelui francez Jacques Chirac, am observat la acesta o stare de nervozitate. Imediat după eliberarea noastră, presiunea opiniei publice asupra Palatului Elysee crescuse simțitor. Lipseau informațiile despre jurnalista Florence Aubenas, răpită la Bagdad cu câteva luni înaintea noastră. Eliberarea timpurie a românilor din mâinile răpitorilor a pus gaz pe foc. Ce făceau serviciile secrete franceze ? Se pare că au hotărât să treacă peste orgolii și să stea de vorbă cu noi. Se comenta prea mult în Franța despre lipsa de interes a oficialilor în cazul Aubenas.
     După ce ne-au trimis pe cap consilierul personal al președintelui Chirac, am înțeles că francezii au o problemă de comunicare. Demnitarul ne-a tratat de sus, aș putea spune chiar cu silă, când l-am rugat să discute cu negociatorul român și cu Abu Sahar. Trecuți prin toate cele, noi doream ca Florence să iasă cât mai repede din iadul subpământean în care zăcea de circa jumătate de an. Cum ar putea să discute astfel de oameni cu Abu Sahar, poreclit "Imprecator-Mitocanul" de presa franceză, din cauza, amenințărilor și injuriilor proferate la adresa negociatorilor ? Nu este de mirare că lipsea comunicarea cu Abu Sahar (Hadji Saadi). Neștiind ce hram poartă Florence, am ajuns la concluzia că orgoliul francezilor n-are leac. Vizita demnitarului a avut efect. Ne-au trimis alți doi membri ai serviciilor secrete franceze, cărora le-am furnizat toate detaliile referitoare la ferma cu ostatici. Tot ce știam, informații, scheme, observații. I-am orientat mai întâi către cel care a negociat pentru noi. Era vorba de ofițerul SIE, Octavian Hârșeu, mai cunoscut sub numele de "Negociatorul". Cei doi franțuji subțirei păreau mai degrabă jenați de faptul că cereau date de la români. În perioada debriefingului am aflat că președintele francez telefona zilnic la Palatul Cotroceni pe tema răpirii.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Redactia în data de 23.05.2017, ora 13:43)  
 [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2017, ora 10:04)  
 
  Daca n-ar fi fost "omul zilei" ai fi stat mult si bine la orizontala in beciul rapitorilor.
  Daca presedintele francez telefona zilnic la Cotroceni, tu ar trebui sa-i multumesti zilnic fostului la Cotroceni.


 
Aceeasi sectiune (Media Advertising)
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI" / ADRIAN VASILESCU, BNR:
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI" / Eugen Teodorovici:
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 10:05
     Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat tarifele de referință pentru polițele auto obligatorii (RCA), conform prevederilor Legii nr. 132/2017 și a Normei 22/2017 privind metodologia de calcul a acestora, se arată într-un comunicat al instituției, remis astăzi Redacției.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 09:51
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în depreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 09:39
INS:
     Inovația în întreprinderile din țara noastră a înregistrat o depreciere în perioada 2014 - 2016, comparativ cu 2012 - 2014, iar ponderea firmelor inovatoare s-a redus 2,6%, informează Institutul Național de Statistică, printr-un comunicat de presă.  click să citești tot articolul
Internaţional, 07:33
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ședința de tranzacționare de ieri în apreciere.  click să citești tot articolul
Internaţional, 07:30
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Principalii indici bursieri asiatici erau în apreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.02.2018
BVB
     O treime din rulajul ședinței de tranzacționare de ieri a venit din transferul "deal" efectuat cu 1,5% din acțiunile SIF5 Oltenia, în valoare de 17,68 milioane lei. Schimbul a fost realizat...  click să citești tot articolul
23.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care așteptările tot mai mari legate de majorarea dobânzilor în SUA au afectat apetitul pentru risc, la nivel global.  click să citești tot articolul
22.02.2018
BVB
     * Piața a înregistrat a treia scădere consecutivă
     * Titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,14%
       Piața a înregistrat în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, cea de a treia zi de scădere consecutivă, majoritatea cotațiilor emitenților listați la Bursa de Valori București (BVB)...  click să citești tot articolul
22.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în special în sectorul tehnologic, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
21.02.2018
BVB
     * George Brande, Interfinbrok: "Investitorii stau într­-o stare de expectativă, ceea ce poate explica rulajul redus"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de ieri preponderent în scădere, singurul indice ce a cunoscut o creștere fiind BET-FI, al celor cinci...  click să citești tot articolul
21.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în a doua parte a zilei, datorită rezultator financiare peste așteptări anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 22 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9612
2.3795
2.9864
4.0377
0.1838
0.6249
0.2143
4.6539
5.2607
1.4903
3.5285
0.2269
0.4799
1.1137
0.0667
0.4656
0.9950
3.7867
0.3237
1.1583
0.5952
0.0583
0.3500
0.2017
2.7767
0.0395
0.1399
1.0309
0.6249
0.1200
161.1363
5.4832
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
.