Electrica Furnizare
CONFERINȚA "Fondurile Europene" - Ediția a IX-a
12 ANI DE LA ÎNTOARCEREA JURNALIȘTILOR ROMÂNI RĂPIȚI
BURSA 23.05.2017

E.O.O.
 
mărește imaginea
     *  "Am fost audiați în complexul SRI K2 - T14"
     *  "Un ofițer SRI a vehiculat o răscumpărare de peste 12 milioane de euro pentru eliberarea noastră"
         Acum 12 ani, pe 23 mai 2005, ziariștii Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, răpiți în 28 martie și ținuți ostatici 55 de zile în împrejurimile orașului Bagdad, aterizau pe Aeroportul Otopeni.
       O telegramă clasificată a Ambasadei SUA de la București, emisă în 23 mai 2015, nota că eliberarea jurnaliștilor a fost o surpriză totală pentru diplomații americani acreditați la București. Presa a notat și faptul că, deși fusese eliberat odată cu românii, printre cei care au aterizat pe Baza Militară 90 nu se afla și cetățeanul american Mohammad Munaf, ghidul celor trei în epopeea irakiană.
       Cabinetul președintelui de la acea dată, Traian Băsescu, a precizat că Munaf fusese reținut pentru audieri de Forțele Multinaționale campate în Irak. Printr-o complicitate între două state aliate și membre NATO, mai bine de un deceniu, teroristul american Mohammad Munaf avea să fie ținut departe de justiția română. Astfel, din rațiuni de stat, oficialii de la București demarau afacerea "Răpirea din Irak" cu o minciună. Rememorăm evenimentul debarcării jurnaliștilor răpiți pe Baza Militară 90 și sejurul acestora de la vila K2 a SRI, alături de fostul președinte Traian Băsescu și alte personalități ale vremii, prin intermediul mărturiei scrise de jurnalistul Ohanesian Eduard. Aceeași vilă care a găzduit actorii celui mai recent scandal, referitor la fraudarea alegerilor prezidențiale din 2009, în care au fost implicați unii capi ai instituților de forță ale țării: Laura Codruța Kovesi, Gabriel Oprea, Florian Coldea și Sebastian Ghiță.

 
     Sosirea noastră pe aeroport a întrecut orice așteptări. În vârtejul evenimentului, explozia unui pneu din trenul de aterizare al aeronavei Hercules C130B (afacere despre care scrisesem cu puțin timp în urmă) a trecut aproape neobservată. Călătoria am petrecut-o în compania celui ce avea să devină mare "grangur" al Serviciului Român de Informații - colonelul de la Direcția Antitero, Florian Coldea. Din cauza procedurilor de coborâre cu blindatul înaripat, am dat afară mâncarea primită de la MApN. Nu era prima oară. O pățisem și la întoarcerea din Afganistan, în 2004.
     După aterizarea cu peripeții, polițiștii de frontieră se mișcau aproape robotic, ștampilându-ne la foc automat pașapoartele mult încercate în Irak. În grabă și pe genunchi, n-au făcut decât să-mi mânjească documentul de călătorie cu tuș.
     Primii coborâți din avion, perechea de la postul Prima TV, Marie-Jeanne Ion și Sorin Mișcoci. Pe aeroport, show-ul mediatic demarase în trombă. Mai rezervat, am coborât ultimul. Anemia și zilele petrecute la orizontală în beciul răpitorilor și-au spus cuvântul. Picioarele refuzau să mă asculte. Odată cu noi au coborât membrii echipelor speciale deplasate la Bagdad, fiecare având câte două sau mai multe genți negre de piele în mâini. Toți erau cagulați, unii dintre ei ușor de recunoscut pentru specialiștii în domeniu. S-au remarcat viitorul general și prim-adjunct al directorului SRI, colonelul Florin Coldea, cu un cap mai înalt decât ceilalți și un subordonat al său, Cristi, în tricou de culoare roșie. Ce competențe avea Serviciul Român de Informații într-o operațiune desfășurată în afara țării este greu de explicat chiar și astăzi. În fața familiei, am rămas fără cuvinte. Am reușit să bâigui totuși câteva cuvinte mamei mele și cam atât.
     Vârtejul îmbrățișărilor nu a putut acoperi atitudinea promptă a mamei jurnalistei Marie-Jeanne, o femeie dintr-o bucată. "Tot nu te potolești ?!", a șuierat ea către odor.
     Era de față crema puterii portocalii la acea oră. Traian Băsescu pe buze cu zâmbetul său inconfundabil, premierul Tăriceanu rânjea pătrat și miniștrii, secretarii de stat, șefii serviciilor speciale stăteau înșirați de-a lungul traseului ca și cum ar fi asistat la vizita unui important șef de stat. Iureșul de pe aeroport m-a surprins total. Parcă s-a strâns o țară întreagă să ne aclame. Printre ei, mătuși, veri, colegi, prieteni pe care nu-i mai văzusem de o viață. Și atât de mulți necunoscuți ! O surpriză neașteptată.
     Plini de recunoștință, Marie-Jeanne și Mișcoci l-au ridicat în slăvi pe Traian Băsescu. Puțini "specialiști în ale terorismului" au observat că am fost lăsați să ne apropiem de președintele țării și de părinți fără nici o opreliște. Fără să fi fost supuși unei perioade de carantină. Orice ar fi fost în sufletul meu, nu puteam face opinie separată, cel puțin nu în acel moment de euforie generală. Președintele speculase din plin evenimentele. Nu noi, ci Traian Băsescu era omul zilei.
     * Debriefing la vila K2, construită pentru Drăghici
     Fostul președintele Traian Băsescu a scurtat întrevederea cu părinții și cu un zâmbet larg le-a spus: "Acum sunt invitații mei ". Carantina de-abia acum începea. Am fost conduși în hangarul pentru elicoptere. Multă lume, ofițeri, generali, servicii, personal de întreținere, cunoscuți, necunoscuți. Mai multe dube ale Serviciului Român de Informații așteptau cuminți, încolonate. Mașinile identice, împodobite cu girofaruri și perdeluțe la geamuri aveau sa plece în trombă atrăgând ziariștii ca niște magneți. S-au împrăștiat în toate direcțiile. Ne-am suit în ultima dubă și am plecat după ce s-a eliberat aeroportul. Pe traseu, am fost ascunși după perdeluțe. Dar am putut vedea în urma noastră Casa Presei Libere. Trei zile am stat ascunși sub nasul jurnaliștilor, într-o vilă diplomatică aparținând Serviciului Român de Informații, despre care, după fuga deputatului Sebastian Ghiță, am aflat că se numea K2 (denumirea vine de la fosta stradă Kalinin, actuala Mircea Eliade). Clădirea, înconjurată de copaci înalți, a găzduit de-a lungul timpului numeroase personalități aflate în vizită în România. Inițial, fusese construită pentru Alexandru Drăghici, nefastul ministru de interne din perioada dejistă. Nu a apucat să locuiască în vilă.
     Clădirea, proiectată după model sovietic, era deosebit de frumoasă, protejată de o curte imensă și străjuită de jur-împrejur de copaci înalți și stufoși. Camerele erau luxoase, cu băi, cămări, living room, mese din marmură placate cu mozaic pictat de o frumusețe aparte. Încăperile de la parter, foarte înalte, erau folosite pe post de birouri sau saloane.
     Deși televizorul din camera mea avea imaginea tulbure, am putut vedea cum îl săltau mascații pe Omar Hayssam. Inițial, fusese arestat într-un dosar economic.
     Dulapurile erau burdușite cu halate albe de baie și alte răsfățuri. Trei zile nu ne-a lipsit nimic în afară de libertatea de mișcare. Eram deținuți de lux, într-o casă păzită 24 de ore din 24 de ofițeri SRI. O scară interioară șerpuia de la apartamentele noastre în jos, într-un uriaș living. Acolo au fost organizate audierile noastre, cu procurori și psihologi, fără avocat. În niște camere cu uși mari și grele din lemn, cu aer de săli de tribunal. Una din acestea era sala de mese. Colonelul Florian Coldea era pretutindeni. Mă întrebam când mai are timp să doarmă. Mi-a acordat o atenție specială (fie ea și la ordin), fiind apropiați o perioadă lungă de timp. Alături de el, ocazional mai apăreau și alți grei ai statului. Făceam ce făceam și le stricam pofta de mâncare, întrebându-i ba de jaful de la CIM Krivoi Rog, din Ucraina, ba de tunurile de la Bancorex. Nu doream ca specialiștii în informații să creadă că mi-au fost afectate memoria sau spiritul critic.
     Puteam doar să bănuiesc ce se ascunde în spatele firmelor (controlate de Securitate).
     * Binomul lucra încă din 2005
     Încă de la sosirea pe aeroport era foarte clar că nu reprezentăm nici un pericol epidemiologic sau de altă natură. Altfel, nu am fi stat în apropierea președintelui, oficialilor, părinților. Personalul medical ne-a recoltat probe și au făcut analize complexe. Medicii au fost aduși de la Spitalul Militar de Urgență "Profesor Doctor Agrippa Ionescu", din cadrul Serviciului Român de Informații. Ulterior, am primit doar o mică parte din analize (cu parafa laboratorului UM 0502 București), după cum relevă lipsa paginilor listate într-un sistem informatic specializat. Nu s-au făcut teste anti-drog sau, dacă s-au făcut, nu sunt publice. În cazul nostru, acest tip de analize erau extrem de importante.
     Vila K2 era păzită strașnic de cohorte de ofițeri ai spionajului intern. Pe holuri și în jurul clădirii străjuiau permanent echipe de băieți bine făcuți, îmbrăcați la costum și cravată. Ca pe vremuri. Peste noapte, trei jurnaliști deveniseră obiectiv strategic de importanță națională. Sau electorală.
     De abia acum am aflat că vila K2 se află într-un imens complex al SRI, care cuprindea terenuri de sport și alte clădiri cu destinație specială.
     Atunci aveam libertatea să explorăm doar casa. Afară însă, nu puteam trece de "firul roșu" invizibil. Cum depășeam limita virtuală, un băiat cu ochi albaștri ne apostrofa. Prin grădină ne-am plimbat numai însoțiți de șeful spitalului SRI, colonelul Cristian Celea, sau împreună cu președintele țării. Un țarc din sârmă adăpostea două căprioare jigărite și un câine ciobănesc care-i trezeau doctorului Celea amintiri plăcute de la țară.
     Comportamentul autorităților a fost exemplar. Fiecare ziarist a fost audiat separat de o echipă formată dintr-un procuror DIICOT și un psiholog SRI, prima atestare oficială a binomului. Toți tineri, cu vârsta în jur de 30 de ani. Toți raportau, personal, președintelui Traian Băsescu. Zi de zi, era prezent la vilă actualul prim-adjunct SRI Coldea, un fel de maestru de ceremonii al evenimentului. Generalul (pe stil nou) este genul omului nou de tip iliescian: sărac și cinstit, dar cu mai multe medalii americane în vitrină decât Nicolae Ceaușescu. Procurorul Raluca Botea m-a audiat în prezența psihologului SRI Florin Glință. S-a consemnat un prim set de declarații (semnate de audiat si de procuror), documente care nu trebuiau să apară la dosarul public al răpirii. Cel puțin așa ni s-a promis. Procurorii ne-au prezentat seturi de fotografii cu niște arabi și am ascultat înregistrări cu Hadji Saadi (șeful răpitorilor) din timpul negocierilor. I-am recunoscut în poze pe Youssef Al Amin, fratele ghidului nostru Munaf, și pe cel care ne-a interogat imediat după răpire. Trebuie să recunosc faptul că înregistrarea cu Abu Sahar, numele adevărat Hadji Saadi, m-a impresionat profund și am simțit nevoia să scot căștile de pe urechi cât mai repede. Nu era o amintire tocmai plăcută. Echipa care a audiat-o pe jurnalista Marie-Jeane era formată dintr-un excelent procuror, Alina Albu, și psihologul Raluca Gladoveanu.
     Pentru prima dată am pomenit numele "jurnalistului" Ion Bocioacă și am vorbit despre rolul său în răpire. Mai târziu, la audierile de la Parchetul General, procurorul de caz Ciprian Nastasiu jongla liniștit cu aceste declarații, de parcă ar fi vrut să ne spună: "Știu eu ce știu!". Nu s-au făcut profiluri psihologice sau cel puțin nu ni s-a adus la cunoștință acest lucru. Alături de analizele toxicologice, părerea psihologilor putea atârna greu în analiza magistraților care au instrumentat cazul.
     În dimineața celei de-a doua zi de detenție la vila de lux, în holul mare, Marie-Jeanne a primit o casetă audio de la mine. A rămas cu gura cascată. Nu se aștepta să primească de la mine singura dovadă a periplului nostru irakian (toate înregistrările celor doi fuseseră confiscate de teroriști). Era vorba de înregistrările audio cu afaceristul Raad Halool sau premierul Iyad Allawi. Faptul că nu a dat publicității singura dovadă palpabilă a periplului nostru jurnalistic în Irak ar putea spune mult despre statutul ei.
     Marie-Jeanne stătea ca pe ace, imediat după începerea audierilor manifestându-și nemulțumirea și amenințând că va pleca acasă imediat, dacă lucrurile continuau după același tipic. O deranjau întrebările magistraților și a izbucnit violent după prima audiere. "Prințesa" Buzăului devenise nervoasă, neobișnuită fiind ca cineva să o chestioneze.
     La rândul meu, sătul de scormoneala psihologilor, i-am spus tânărului Glință:
     "Vrei să știi ce este în capul meu ? Du-te și citește ce am scris în perioada februarie-martie 2005 !".
     Am constatat cu surprindere că psihologul m-a ascultat. A citit și a doua zi mi-a spus textual :
     "Dumitale îți lipsește instinctul de conservare ! Acolo este opera unui întreg serviciu de informații".
     La un moment dat, după episodul debrifuirii, Raluca Botea a părăsit dosarul răpirii. Dealtfel, la intervențiile politice făcute de putere asupra Parchetului General, toată echipa condusă de procurorul George Muscalu a avut probleme cu noul șef interimar, Doru Ioan Cristescu, magistratul sereiului, omul de încredere al președintelui Traian Băsescu și cu un trecut pătat. Nici procurorul Alina Albu, care s-a ocupat și ea de noi, nu a făcut mulți purici pe la Ministerul Public. După ce a scos la iveală complicitățile serviciilor secrete în dosarele celebrului Zaher Iskandarani, a fost mutată (sau a plecat din proprie inițiativă) la Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului de Interne. Dosarele arabilor s-au închis cu NUP, Iskandarani a fost trimis la tratament, iar afacerile cu tutun de contrabandă au devenit secrete de stat. Procurorii dăduseră din nou peste ofițeri SRI.
     * La ușa mea, capul SRI
     Traian Băsescu ne-a onorat cu prezența sa în fiecare seară. Lucru mare să te viziteze trei zile la rând cel mai mare important om din stat. Cum îl vedeam pe șeful SRI Radu Timofte la ușa camerei, cumințel și tăcut, pe băncuță, știam că vine Băsescu. Aveam să aflu curând adevăratul scop al debriefingului. Tot ce declaram în cursul zilei echipei de procurori și psihologi auzeam seara din gura președintelui. Absolut totul.
     În momentele de destindere de pe terasa vilei de protocol SRI, Băsescu, un individ deschis de felul lui, era cât p-aci să ne pună în temă cu statutul blondei de la Golden Blitz. Marie-Jeanne, curioasă ca de obicei, a deschis subiectul. "Elena... Ha! Ha! Ha!", s-a abținut președintele de la comentarii.
     Își amintise că are de a face cu ziariști. Însă și-a manifestat deschis nemulțumirea față de prestația generală a premierului Călin Popescu Tăriceanu.
     Atmosfera de detenție de lux era animată doar de glumele prezidențiale. Ne-a împărtășit câte ceva din experiența sa prin parchete și ne-a atras atenția asupra metodelor folosite de procurori. După dosarul "Flota", Băsescu nu avea păreri prea bune despre magistrații țării. Ne-a sfătuit să ne constituim părți civile în procesul ce va urma. Știind că totul nu era decât o cacealma, mai târziu, președintele avea să ne îndemne public printr-o conferință de presă să urmăm această procedură. Interesant este faptul că statul român, deși a mobilizat resurse importante pentru eliberarea jurnaliștilor, nu s-a constituit parte civilă. Nu avea de recuperat chiar nimic de la "organizatorii răpirii" ? Nu. Oficialii români au vegheat ca până la audierea victimelor, teroristul să-și înstrăineze averea din spatele gratiilor.
     Traian Băsescu avea de ce să fie binedispus. Ne-a povestit cât de mult a ajutat eliberarea noastră la imaginea României, dar și cât a crescut cota sa în sondaje. O sinceritate confortabilă pentru un președinte democrat, șef al celulei de criză de la București. Odată cu eliberarea ostaticilor, procentajul său o luase razna. Evenimentul eliberării ostaticilor s-a suprapus peste problemele de sănătate ale pesedistului numărul unu, Ion Iliescu, sondajele creditându-l pe șeful statului cu un procentaj de 56% în preferințele electoratului. Și era în creștere. La sfârșitul lunii mai 2005, Traian Băsescu atingea apogeul puterii. N-am reușit să înțeleg de ce a dat cu bâta-n baltă. De ce a secretizat operațiunile speciale din spatele afacerii Răpirea din Irak, traficul cu armament, operațiunea Livada și legăturile cu traficantul Viktor Bout ?
     În ultima zi a debriefingului, am aflat că Marie-Jeanne se temea în legătură cu relația dintre tatăl ei, senatorul PSD Ion Vasile, și "teroristul numărul unu al României", Omar Hayssam. A confirmat-o chiar președintele. Sorin Mișcoci nu comenta, mai ales nu înceta cu mulțumirile.
     Am așteptat răbdător, ultima seară. Băsescu a vrut să ne ducă la localul său preferat, mai ales că, spunea el "nu este departe de locul acesta". Cum securiștii aveau un loc preferat de întâlnire și interceptări, așa avea președintele o atracție către Golden Blitz. Se pare că un potențial filaj al presei de scandal l-a făcut să renunțe la idee.
     Am profitat de ocazie să-l întreb pe demnitar de ce l-a trimis ca responsabil direct cu eliberarea tocmai pe generalul SIE Isac Adrian. Un personaj pe care, înainte de răpire, îl scuturasem zdravăn în articolele mele. Mai puteam să scriu despre abuzurile unor cadre de la conducerea Serviciului de Informații Externe ?
     N-aveam de unde să știu de prietenia veche și trainică (înainte de 1989) care-i lega pe ofițerii de securitate Isac Adrian, Silvian Ionescu și Marin Antonescu de Traian Băsescu. După Revoluție, cei trei au ajuns în funcții de conducere importante: Isac - șeful unor direcții din cadrul Serviciul de Informații Externe, Silvian Ionescu - șef în Partidul Democrat, ulterior numit la comanda Gărzii de Mediu (plătit și pe statele SIE la rubrica "relație operativă"). Securistul DIE, Marin Antonescu, vicepreședinte al filialei PD Dâmbovița, figura ca acționar al Parcului Industrial Mija (ridicat pe terenurile și în clădirile Uzinei Mecanice Mija, aparținând Romarm), alături de arabii Mohammad Yassin și Fatih Taher. Acolo unde se produc grenade, bombe, blindaje și obuze antitanc. Cum în politică nimic nu este întâmplător, supraveghetorul lui Traian Băsescu la post, la Anvers, Marin Antonescu, și-a promovat odrasla Oana pe post de europarlamentar, alături de Elena Băsescu.
     * Sinceritatea unui Președinte și "Filiera japoneză"
     Admirația mea pentru Traian Băsescu, neclintită după eliberarea din iadul din Bagdad, a început să se clatine odată cu unul din accesele sale de sinceritate. Deși a bâiguit încurcat că Portul Constanța (aproape de locul în care aliații americani și-au așezat bazele militare) și Zona Liberă ba ar fi, ba n-ar fi obiective strategice, Băsescu a recunoscut că a semnat cu mânuța lui (de ministru al transporturilor la acea dată) intrarea agenției semiguvernamentale Japan International Cooperation Agency (JICA) în România. O agenție ticsită cu spioni pro-ruși, care nu are nici o legătură cu NATO sau cu Uniunea Europeană. Despre JICA pomenisem în articolele premergătoare răpirii din Irak. "Problema" niponă a fost semnalată conducerii Serviciului Român de Informații care, în mod curios, nu a făcut nimic. Mi-a luat ceva timp să înțeleg vechile contacte și frății din epoca sovietică, orașul Constanța fiind înfrațit cu portul Yokohama din anii 70 (o prefectură condusă de comuniști), unde au fost construite o parte dintre navele celebrei și dispărutei flote românești.
     " Este normal Ovidiu. Noi avem spioni la ei, cum au și ei la noi", mi-a spus el cu multă naturalețe președintele.
     Am rămas stupefiat de atâta sinceritate prezidențială, convins fiind că nu a făcut-o în deplină cunoștință de cauză. Mai târziu, când aveam să-l întreb pe atașatul "cultural" al Ambasadei Japoniei la București, Kazutoshi Hayashi (fost secretar II, astăzi traducător de limbă română la curtea imperială niponă) ce era cu gașca de generali SIE (foști securiști DIE) la Tokio, m-am lămurit pe deplin. Hayashi a tăcut, neștiind cum să se topescă în canapeaua de sub el.
     La un moment dat, într-un exces de generozitate, Traian Băsescu ne-a propus să mergem la odihnă, la un prieten din Austria. Cel mai probabil la hotelul din Viena la care era proprietar pedelistul Vasile Blaga. Am refuzat toți. Marie Jeanne era invitată la bunul ei prieten, celebrul cântăreț italian Al Bano.
     Orice s-ar spune, președintele este om de lume, un adevărat maestru în detensionarea atmosferei în societate. Între ofițerii serviciilor secrete se simțea ca peștele în apă. Fiindcă discuțiile intraseră în impas și cei de față nu își mai găseau cuvintele, măgăreața a picat pe cel mai apropiat ofițer SRI. Tânărul care ne servea la masă era un adevărat Van Damme dâmbovițean.
     "Tu ce ești, ofițer ? Ha! Ha! Ha! Adu-mi o placintă cu brânză", a ordonat comandantul suprem.
     Toată lumea zâmbea din nou.
     Timofte cel tăcut și-a manifestat interesul reținut pentru mine o singură dată. Cred că mă știa foarte bine din interceptările făcute de trupa de la centrul de ascultări Tonola, condusă de subordonatul său, generalul-maior Dumitru Zamfir, urechist vechi al Securității la serviciul AB 13, Direcția "R".
     * Băsescu: "Măi, copii, ce vreți voi de la mine?"
     Într-un moment de sinceritate maximă, Băsescu ne-a dat de înțeles că armata română ar fi făcut ceva acte de caritate în schimbul eliberării noastre. Apoi, fără un motiv anume, președintele a schimbat registrul. Spunea că va fi nevoit să ne tragă de urechi public pentru modul în care am plecat. "Ca berbecii", fără protecția armatei. Era un atac direct la adresa libertății presei. Cu alte cuvinte, jurnalism să fie, dar cu arma la spate. Am sesizat șmecheria și am taxat-o dur la timpul potrivit.
     În vila lui Drăghici am avut prima confirmare a faptului că s-a plătit în schimbul eliberării noastre. Unul dintre ofițerii SRI participanți la operațiune, din proprie inițiativă, înaintase în șoaptă o cifră cuprinsă între 9 și 12 milioane dolari. Am fost și eu de față la discuție. Informația părea o tentativă de intoxicare, dar a fost confirmată după câțiva ani chiar de procurorul de caz, Ciprian Nastasiu.
     "Mai sus sau mai jos?", am întrebat.
     "Mai jos", a venit răspunsul ofițerului.
     Ulterior, Băsescu avea să spulbere orice îndoială:
     "Măi copii, știți cine v-a eliberat ? S-a întâlnit Securitatea lui Ceaușescu cu Securitatea lui Saddam ! Simplu ca bună ziua".
     Sinceritatea prezidențială clocotea și... în ultima seară, sătul de gargară, dar prietenos, Traian Băsescu a luat taurul de coarne. Ne-a spus direct:
     "Măi, copii, ce vreți voi de la mine?".
     Mai în glumă, mai în serios, Marie Jeanne l-a întrebat dacă nu ne ia la el (se referea la echipa de la Cotroceni). Vedeta fusese de nenumărate ori în staffurile prezidențiale iliesciene, prezentă cu obiective precise.
     Tot atunci, președintele mi-a acordat câteva minute între patru ochi. O plimbare prin grădina vilei lui Drăghici cu un democrat original avea să fie hotărâtoare pentru viitorul meu. I-am spus că, în lipsa unor măsuri drastice, lupta anticorupție nu valorează doi bani găuriți, că trebuia găsită o soluție ca serviciile secrete să fie mai transparente pe domenii ce țin de corupție instituționalizată și criminalitate economico-financiară. Altfel, responsabilitatea dosarelor sensibile va rămâne veșnic suspendată între serviciile speciale (care au strâns informațiile, au raportat corupția sau nu) și beneficiarii (de obicei procurorii care se ocupă de dosare sau le pun la sertar să le umple praful), i-am mai precizat lui Băsescu, menționând că nu vom ști niciodată pe cine să tragem la răspundere, fiindcă serviciile secrete sunt mute, nu spun cine sunt beneficiarii notelor informative.
     Câtă naivitate din partea mea!
     Propunerile mele veniseră mult prea repede.
     Ce-i expuneam eu, acolo și atunci, președintelui Traian Băsescu, avea să capete contur după șapte ani, când lupta împotriva corupților era dictată de Uniunea Europeană. Ca și protejații săi din noua Securitate, președintele mi-a oferit un compromis: să fiu informat preferențial când am nevoie, într-un dosar sensibil sau în altul.
     Am sesizat pericolul și am refuzat.
     Doream ca totul să se desfășoare într-un cadru legal. Eu nu-i cerusem favoruri. Nu eram șantajabil, nu aveam nici tată senator, prieten de afaceri cu teroriștii, nici șmenuri de milioane de dolari cu Serviciul de Telecomunicații Speciale. Eram un simplu jurnalist de investigații și asta am rămas. Președintele mi-a spus că va reflecta asupra problemei și vom sta de vorbă.
     Am avut grijă să-i atrag atenția asupra americanului Mohammad Munaf, factor cheie în răpire. Știa totul despre relațiile teroristului Omar Hayssam cu oameni politici (mai ales cu un senator de la Buzău) și cu mass-media. Nu aflasem încă de legăturile teroriștilor cu faimosul traficant de arme Viktor Bout. Dacă Munaf sau Hayssam vorbeau, pre mulți aveau să popească.
     "Știu, știu și lui Marie Jeanne îi este frică de asta", mi-a spus președintele.
     Am rămas cu impresia că vom mai sta de vorbă. N-a fost să fie.
     După doi ani de la aceste discuții, aveam să aflu cel mai mare secret din spatele afacerii Răpirea din Irak : dosarul 628/D/P/2005, mai cunoscut ca Armamentul și Operațiunea "Livada". Două ticăloșii secretizate de Traian Băsescu și serviciile sale secrete pentru 50 de ani. 

     * Francezii și "Imprecatorul"
     Jurnalista Florence Aubenas, cu care am stat în timpul răpirii, rămăsese sub pământ și a fost eliberată după noi.
     La prima întâlnire cu un înalt demnitar pe probleme de securitate din staff-ul președintelui francez Jacques Chirac, am observat la acesta o stare de nervozitate. Imediat după eliberarea noastră, presiunea opiniei publice asupra Palatului Elysee crescuse simțitor. Lipseau informațiile despre jurnalista Florence Aubenas, răpită la Bagdad cu câteva luni înaintea noastră. Eliberarea timpurie a românilor din mâinile răpitorilor a pus gaz pe foc. Ce făceau serviciile secrete franceze ? Se pare că au hotărât să treacă peste orgolii și să stea de vorbă cu noi. Se comenta prea mult în Franța despre lipsa de interes a oficialilor în cazul Aubenas.
     După ce ne-au trimis pe cap consilierul personal al președintelui Chirac, am înțeles că francezii au o problemă de comunicare. Demnitarul ne-a tratat de sus, aș putea spune chiar cu silă, când l-am rugat să discute cu negociatorul român și cu Abu Sahar. Trecuți prin toate cele, noi doream ca Florence să iasă cât mai repede din iadul subpământean în care zăcea de circa jumătate de an. Cum ar putea să discute astfel de oameni cu Abu Sahar, poreclit "Imprecator-Mitocanul" de presa franceză, din cauza, amenințărilor și injuriilor proferate la adresa negociatorilor ? Nu este de mirare că lipsea comunicarea cu Abu Sahar (Hadji Saadi). Neștiind ce hram poartă Florence, am ajuns la concluzia că orgoliul francezilor n-are leac. Vizita demnitarului a avut efect. Ne-au trimis alți doi membri ai serviciilor secrete franceze, cărora le-am furnizat toate detaliile referitoare la ferma cu ostatici. Tot ce știam, informații, scheme, observații. I-am orientat mai întâi către cel care a negociat pentru noi. Era vorba de ofițerul SIE, Octavian Hârșeu, mai cunoscut sub numele de "Negociatorul". Cei doi franțuji subțirei păreau mai degrabă jenați de faptul că cereau date de la români. În perioada debriefingului am aflat că președintele francez telefona zilnic la Palatul Cotroceni pe tema răpirii.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Redactia în data de 23.05.2017, ora 13:43)  
 [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2017, ora 10:04)  
 
  Daca n-ar fi fost "omul zilei" ai fi stat mult si bine la orizontala in beciul rapitorilor.
  Daca presedintele francez telefona zilnic la Cotroceni, tu ar trebui sa-i multumesti zilnic fostului la Cotroceni.


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 11:00
     Polițiștii de frontieră români au salvat 60 de cetățeni din Sudan, Siria, Somalia și Irak, aflați pe o barcă gonflabilă care risca să se scufunde în apele Mării Egee. Numărul celor salvați de la începutul acestui an de polițiștii români flați în misiune Frontex în Grecia este de aproximativ 1.300 de persoane, potrivit unui comunicat din presă.  detalii
Internaţional, 10:20
     Cabinetul premierului spaniol Mariano Rajoy ar urma să aprobe măsuri conform cărora guvernul își va impune controlul direct asupra Cataloniei, potrivit BBC.  detalii
Internaţional, 10:11
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ședința de tranzacționare de ieri în apreciere.  detalii
Revista Presei, 10:01
     * ADEVARUL
     * S-a desemnat câștigătorul proiectului de construire a Podului suspendat Brăila-Jijila
      "Asocierea ASTALDI S.p.A. - IHI INFRASTRUCTURE SYSTEMS CO. LTD. a fost declarată vineri, 20 octombrie, câștigătoarea contractului pentru proiectarea și execuția Podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila, cu o valoare de 1.995.932.260,25 lei, fără TVA. Durata contractului, care va fi semnat după expirarea perioadei legale de depunere a contestațiilor, este de 48 de luni din care 12 luni proiectare și 36 luni execuție", anunță CNAIR într-un comunicat.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.10.2017
BVB
     Ședința din penultima zi de tranzacționare a săptămânii a înregistrat o lichiditate de 32,82 milioane de lei, mai mare decât cea înregistrată miercuri, de 31 milioane de lei, dar sub media zilnică...  detalii
20.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza escaladării tensiunilor politice din Spania.  detalii
19.10.2017
BVB
     * Acțiunile "Aerostar" - avans de aproape 15%, după semnarea memorandumului cu "Raytheon International Defence System" privind înzestrarea armatei cu sisteme Patriot
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 31 milioane de lei (6,75 milioane euro), sub media zilnică a acestui an (48,13 milioane...  detalii
19.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  detalii
18.10.2017
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     * Acțiunile "Impact Developer & Contractor" înregistrează un salt de 3,04%
       După evoluția mixtă de luni a indicilor Bursei de Valori București (BVB), ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de creșterea generală a pieței, în contextul unui rulaj de aproape 24...  detalii
18.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ieri, în majoritate, în special cele din sectorul auto, din cauza slăbirii cererii din domeniu.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 octombrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0552
2,3507
3,1140
3,9646
0,1788
0,6176
0,2207
4,5975
5,1203
1,4922
3,4365
0,2242
0,4883
1,0831
0,0676
0,4769
1,0615
3,8945
0,2846
1,2299
0,5882
0,0599
0,3443
0,2062
2,7187
0,0386
0,1467
1,0603
0,6125
0,1174
160,3963
5,4940
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.10.2017
AFTER FINDING THAT THE STRATEGY OF RAIFFEISEN BANK WAS DISHONEST
     * Daniel Zamfir: "It has been proven that Raiffeisen has cheated people. There is nothing left to debate"
     * Bogdan Pandelică: "The order for the cessation of the unfair practice of Raiffeisen Bank has been issued, I will sign it in a few days"
       All the banks that have granted CHF loans will be audited by the National Consumer Protection Authority (ANPC), its chairman Bogdan Pandelică, announced yesterday in the Economic Commission of the Senate.  details
18.10.2017
OVIDIU DEMETRESCU, ARBA:
     * The management of the company accepted two applications that were sent in late, for the elections of October 26th, claiming they were submitted "within reasonable delays"
     * "I think that we are embarrassing ourselves, by the mere fact that we were able to interpret the law in such a way", said Ovidiu Demetrescu
     * "Demetrescu: "ASF and BVB should react, in the case of Electrica, if they had a management with a free spirit"
       The directors of "Electrica" (EL) violated the law when accepting the applications backed by the government for the elections of the new management, recorded eight minutes after the deadline from the convening notice, claiming they were submitted "within a reasonable delay", says Ovidiu Demetrescu, the president of the Romanian Association for Good Management (Asociația Română de Bună Administrare - ARBA).  details
16.10.2017
EXCLUSIVE
     * "The US and Saudi Arabia - the main sponsors of terrorism in the world"
     * (Interview with His Excellency, Mr. Hamid Moayyer, ambassador of the Republic of Iran in Romania)
       Donald Trump, the United States president, must decide by October 15th whether or not he will certify if Iran has followed the terms of the nuclear agreement signed in 2015 by Iran and six major western powers.  details
12.10.2017
EARTHLY LAWS, IGNORED ON THE BSE PLANET
     The Bucharest Stock Exchange (BVB), the operator of the Romanian capital market, still stands by the nonsensical claim made by its former CEO Ludwik Sobolewski, that his contract expired on August 21st, but not his mandate.  details
12.10.2017
AT THE INVESTIGATIVE COMMISSION OF THE ACTIVITY OF THE ANRE
     * Sources: PSD has four names for the head of the ANRE
     * Rumored names: Florentin Pandele, mayor of Voluntari, Iulian Iancu, president of the Industries Commission, former prime-minister Sorin Grindeanu and deputy Eugen Nicolicea
       Niculae Havrileț, the president of the National Authority for Regulation in the Energy Sector (ANRE), together with other members of the Regulatory Committee of the ANRE, will arrive before the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE.  details
11.10.2017
RADU CRĂCIUN, APAPR, ABOUT THE INVESTMENT OF PRIVATE PENSION FUNDS IN DIGI, A COMPANY WHICH HAS CRIMINAL ISSUES:
     Mandatory private pension funds which have invested in Digi Communications, the parent company of RCS&RDS, which was indicted on money laundering and offering bribes, have taken this operating risk into account, by offering a lower price in the IPO, Radu Crăciun, member on the Board of Directors of the Romanian Association of Privately Managed Pensions (APAPR).  details
09.10.2017
     President of BURSA Press Group, Florian Goldstein (MAKE), participated, as speaker, on September 26th, at a debate regarding the future of the European Union, in Brussels, at the invitation of Group of the European People's Party.
     The subject of the debate can be synthesized in four questions:
     1. Would it be recommendable for the EU Non-Eurozone States to adopt Euro currency?(...)
     -------------
     Question nr.1 answers given by my fellow citizens are divided, and this summer polemic between the Euro MP Theodor Stolojan and Daniel Daianu (member of the Romanian National Bank Board of Directors) in the financial newspaper BURSA has shaped up the idea we could adopt Euro anytime (given the condition of maintaining the macroeconomic balances), an idea opposed to the one claiming Euro adoption should wait till the convergence criteria would be fulfilled.  details
09.10.2017
UNICREDIT WARNS THAT THE ROMANIAN GOVERNMENT IS REPEATING MANY OF THE MISTAKES THAT HAVE LED TO THE RECESSION OF 2009-2010
     * Vasilescu: "There are many crystal ball readers, even in the banking system"
     * UniCredit estimates that the leu will continue to weaken against the Euro to 4.6-4.7, in the first quarter of 2018, and that the policy rate will increase to 2.5%
       UniCredit Bank analysts are issuing a warning that the Romanian government is repeating many of the mistakes that have led to the recession of 2009-2010. The quoted experts are mentioning both the fiscal policy that is risky for the economy, as well as the fact that the leu will significantly weaken in 2018, and the deficit may increase to 3.7%. Among other things, the UniCredit report issued on Friday predicts an EUR/RON exchange rate of 4.7 and a policy rate of 2.5%, for the beginning of next year.  details
05.10.2017
AFTER BEING FORCED TO MOVE THE BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY TOURNAMENT TO BUDAPEST
     * Ilie Năstase: "If I was Țiriac, I would sue Mugur Isărescu"
       PNL senator Daniel Zamfir, president of the Budget Commission in the Senate, a vocal critic of the banking system, of the NBR and of its governor is adamant about bringing up the activity of the NBR from all angles.  details
03.10.2017
     * The BSE may be taken off the watchlist
     * FTSE only noted improvements when it comes to stock lending, while the liquidity requirement has not yet been met
     * Poland, upgraded to the emerging market status
     * Mongolia and Nigeria, removed from the watchlists
       The Bucharest Stock Exchange (BSE) remains a frontier market, for at least a year, after, on Friday night, FTSE Russell did not give promote it.  details
02.10.2017
     * Iulian Iancu: "We shouldn't stand out by being silent in Brussels and be forced to give natural gas to the neighboring countries, by taking it away from our industrial consumers"
     * Emil Calotă: "If we do not take action, the natural gas stored by the Romanian producers will remain unused, because there will be far cheaper imported gas available"
       The National Authority for the Regulation of the Energy Market (ANRE) has asked for the reconsideration of gas storage policies in Romania to be made a priority, Emil Calotă, the vice-president of the ANRE recently said, in the debates in the Industry Commission of the Romania Parliament about the Draft Law concerning the approval of the Government Emergency Ordinance no.64/2016 for the amendment and completion of the Law of Electricity and of natural gas no. 123/ 2012.  details
29.09.2017
LUCIAN ANGHEL:
     We can't expect Romania to be upgraded to the emerging market status right now, BSE president Lucian Anghel said yesterday, as FTSE Russell will publish today its annual classification report.  details
28.09.2017
     Central European Media (CME), the owner of Pro TV, is currently in negotiations to sell the four TV stations it still holds in Central and Eastern Europe, according to Echo 24, which quotes several concerned sources.  details
27.09.2017
     The Romanian Commercial Bank (BCR) is saying for the first time, that the sale of the Cemacon was made at a price of 1 Euro, and the lender stressed that this was done to save the company.  details
26.09.2017
THE CONFERENCE "THE FUTURE OF THE ROMANIAN CAPITAL MARKET" - THE 6TH EDITION/MIRCEA URSACHE, ASF:
     * Cappon, Prodan and Sobolewski yesterday had their interviews for the position of CEO of the BSE
     Ludwik Sobolewski is no longer the CEO of the Bucharest Stock Exchange (BVB), Mircea Ursache, the vice-president of the Financial Oversight Authority (ASF) said yesterday. He added that the ASF has conducted an analysis concerning corporate governance at the BSE.  details
.