BURSA 18.01.2017

D.N.
 
     "Dispariția" lui Sebastian Ghiță repune în atenție discuția legată de problemele din ultimul deceniu ale marilor "moguli" de presă. S-a vorbit de un adevărat blestem care i-a lovit fără milă pe marii finanțatori media, deși în lumina ultimelor dezvăluiri ale patronului postului România TV, lucrurile sunt ceva mai nuanțate și nu țin doar de ghinion și noroc.
     În urmă cu un deceniu, când se realiza prima suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu, aveau loc repoziționări interesante în ceea ce privește simpatiile și antipatiile celor mai puternice trusturi media vizavi de anumite partide și lideri politici, lucru care s-a văzut din plin în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2009. Între timp unii moguli și-au pierdut libertatea, alții influența, iar Dinu Patriciu chiar viața. A fost un război din care absolut toată lumea a avut de pierdut, de la fostul președinte până la moguli, de la ziariști până la public.
     Dan Voiculescu, Dinu Patriciu și Sorin Ovidiu Vântu au reprezentat principalele ținte ale președintelui Băsescu la finalul primului său mandat și pe parcursul celui de-al doilea. Atitudinea față de Adrian Sârbu a fost una variabilă, iar Dan Diaconescu a fost privit în permanență ca un "element exotic". În octombrie 2009, Traian Băsescu se lansa în mai multe atacuri dure la adresa patronilor de presă pe care îi considera ostili: "Face Voiculescu din deget și se prezintă în pas alergător și Iliescu și Hrebenciuc și Crin Antonescu și Radu Stroe, la firmă la el, la Grivco. Face Patriciu din deget și dă fuguța și Adrian Năstase și Meleșcanu și turnătorul Roșca Stănescu, de bună seamă. Cred că această putere politică își face iluzii că va guverna România (...) Oare cum o reuși să spună noi vrem respect și în fața celor de la FNI? Cum i-o fi domnului Vântu să meargă la FNI și să spună: noi vrem respect? De unde vrei, măi Vântule, respect? Intreabă-i pe aia de la FNI că vrei respect! (...) Cât de important s-o crede un Vântu, un Voiculescu sau chiar și un Patriciu să gândească că ei trebuie să controleze decizia politică? Sunt oameni deformați". Replicile nu au întârziat să apară fiind lansate din zeci de guri sau pixuri, într-o adevărată cavalcadă. Treptat, principalii actori ai acestui război au ieșit din scenă într-un fel sau altul, dar urmele luptelor sunt vizibile și astăzi.
     Dinu Patriciu a vândut trustul Adevărul lui Cristian Burci, în 2012, după care s-a concentrat exclusiv pe divorțul de prima soție și pe problemele de sănătate. În momentul realizării acestei tranzacții, Dinu Patriciu avea dificultăți financiare enorme atât cu Adevărul Holding SRL, cât și cu firma Mic.ro Retail SRL care intrase în faliment, pe lista creditorilor aflându-se la vremea respectivă peste 1.200 de societăți și persoane fizice și aproximativ 5.000 de salariați neplătiți. În august 2014 omul de afaceri a murit.
     Cu unsprezece zile înainte de moartea lui Patriciu, pe 8 august 2014, fondatorul Intact Media Group, Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
     Trustul de presă, condus de fiica sa și-a continuat activitatea, existând și mici sincope, cum a fost episodul din februarie 2016, când ANAF a somat posturile Antena 1, Antena 3, Zu TV, Euforia și Antena Stars să părăsească sediul în care își desfășurau activitatea, fiind pusă în aplicare sentința penală nr. 701/26.09.2013, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 888/A/08.08.2014, pronunțată de Curtea de Apel București.
     Intrat într-un adevărat malaxor al justiției, din care reușește uneori să iasă, pentru scurte perioade, în libertate, Sorin Ovidiu Vântu a pierdut treptat legătura cu trustul Realitatea (care cuprindea posturi TV, posturi de radio, ziare, reviste, site-uri). În 2011 copii săi au vândut toate acțiunile la Realitatea TV lui Elan Schwartzenberg. Ulterior au apărut informații că acțiunile postului tv s-ar fi întors la fiica lui Vântu, după care au apărut alți acționari la postul TV, Cozmin Gușă și Maricel Păcurariu. În ultimii șase ani Sorin Ovidiu Vântu a suferit mai multe condamnări definitive, în diverse dosare, inclusiv cu executare, acuzațiile fiind din cele mai diverse, de la șantaj și spălare de bani la favorizarea infractorului. În iulie 2016, Vântu a revenit, pentru a treia oara, în închisoare, după ce a fost condamnat definitiv la 6 ani și două luni de închisoare cu executare în dosarul devalizării companiei Petromservice.
     Pe 1 ianuarie 2014, contractul lui Adrian Sârbu cu Central European Media Enterprises, compania-mamă a Pro TV, a ajuns oficial la final, după ce acesta își depusese demisia din funcția de președinte al CME, în luna august 2013. Chiar dacă a rămas proprietar al Mediafax Group - care deține agenția de presă Mediafax și mai multe publicații, majoritatea online - Adrian Sârbu și-a pierdut mult din influența pe care o avea în urmă cu 10 ani. Problemele lui Sârbu cu justiția au început în februarie 2015, când Curtea de Apel București a decis arestarea preventivă a acestuia sub acuzațiile de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani și instigare la delapidare. În mai 2015 a fost eliberat din arest, iar în aprilie 2016 a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General, în dosarul de evaziune fiscală de la Mediafax Group.
     Reușind să cucerească audiențe importante, dar și mai multe locuri în Parlamentul României la alegerile din 2012, cu o "televiziune de apartament", Dan Diaconescu, supranumit "mogulașul" a dispărut din peisajul media în martie 2015 când a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București, la cinci ani și șase luni de închisoare cu executare, pentru șantajarea lui Ion Moț, fost primar al comunei arădene Zărand, precum și a omului de afaceri Paul Petru Țârdea. Pe 22 ianuarie 2013, OTV, postul deținut de Dan Diaconescu, s-a închis după ce Consiliul Național al Audiovizualului a retras licența televiziunii , în conformitate cu legislația audiovizualului, pentru neplata unor amenzi mai vechi.
     După cum se poate observa, în ultimii ani tabloul mass-media din țara noastră a suferit modificări majore, multe instituții de presă au dispărut, altele, mai puține, au apărut, dar termenul de "mogul" este tot mai puțin folosit și pentru faptul că se consideră că aduce ... "ghinion". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  Mowgli...
    (mesaj trimis de MA în data de 18.01.2017, ora 00:52)  
 ... e mai nimerit ca "mogul", patronul media al viitorului e oarecum biped, imatur, nu poate articula cuvinte, e crescut de haita si incapabil de a deveni o fiara adevarata - vezi Burci, Alexander, Chemicul Brothers...


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2017, ora 08:10)  
 Au omorât ideea de presa acești moguli.


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.01.2017, ora 08:45)
 
 Securitatea a încercat să omoare presa. În locul ei era prevăzută propaganda securistă.
 Antena 3 a fost premiată 10 ani fără mogulul care băga euro în tonomate. Antenei 3 i-au fost executate sediile oferindu-i-se posibilitatea modernizării.
 Securiștii n-aveau de unde să știe că o televiziune care câștigă bani din piață, nu de la Securitate, în loc să dea faliment, devine HD. :))))))))))))


 
  2.2.   Diavolul e in detalii!  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 18.01.2017, ora 09:05)
 
 Acum pot sa nu ma uit la Gadea cu rezolutie maxima...


 
  2.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.01.2017, ora 10:23)
 
 Tu poti, dar rezolutia a crescut dupa ce ati incercat sa-i inchideti, voi, toata propaganda.


 
  2.4.   Am telecomanda...  (răspuns la opinia nr. 2.3 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 18.01.2017, ora 12:30)
 
 ... Inchid cind vreau. In rest, n-am militat niciodata pentru interzicerea sau inchiderea a ceva, cuiva. Eu vreau sa se fumeze in avion, sa poti nega Holocaustul, daca ai chef, sa nu te oblige nimeni sa ai card de sanatate sau sa faci vaccin, sa microcipezi ciinele sau sa-ti declari averea, rasa, religia. Daca ar fi dupa mine, ar exista televiziuni misogine, sioniste, jihadiste, naziste, comuniste, secesioniste, unioniste, expansioniste, revizioniste, sandiniste, ar fi legal sa urinezi pe morminte si sa faci statui ecvestre in holul blocului...


 
  2.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.4 )
    (mesaj trimis de MAKE , in data de 18.01.2017, ora 15:08)
 
 Pai, mai normal decit sa urinezi in holul blocului si sa pui ecvestre in cimitir.


 
  2.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.5 )
    (mesaj trimis de MAKE , in data de 18.01.2017, ora 15:11)
 
 Televiziunile sioniste s-ar bucura mereu de vizita neanuntata a reporterilor televiziunilor jihadiste.


 
  2.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.6 )
    (mesaj trimis de MAKE , in data de 18.01.2017, ora 15:13)
 
 in televiziunile misogine ar fi interzis accesul homosexualilor.


 
  2.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.4 )
    (mesaj trimis de MAKE , in data de 18.01.2017, ora 15:15)
 
 De televiziunile securiste, nimic, nimic?!


 
  2.9.   Si viceversa, vorba lui Lefter...  (răspuns la opinia nr. 2.6 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 18.01.2017, ora 15:30)
 
 Ar fi cu corespondente de razboi direct din studio, mai ieftin, in prima faza... E adevarat ca studiourile ar fi de unica folosinta, ceea ce ar implica oarece cheltuieli, dar macar se va relansa piata imobiliara...


 
  2.10.   D-alea avem...  (răspuns la opinia nr. 2.8 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 18.01.2017, ora 15:31)
 
 ... si vad ca sint licite...


 
  2.11.   Ar fi interesanta...  (răspuns la opinia nr. 2.7 )
    (mesaj trimis de MA , in data de 18.01.2017, ora 15:33)
 
 ... o televiziune homofobofila...


 
  2.12.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.9 )
    (mesaj trimis de MAKE , in data de 18.01.2017, ora 16:19)
 
 O singura regula: amenzi pentru degradarea echipamentelor de transmisie (interzise interviurile cu aruncatoare de flacari).


 
  2.13.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.12 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.01.2017, ora 16:43)
 
 Fara aruncatoare degradante asadar... Si arderea trebuie sa nu fie poluanta, combustibilul accizat, timbru de mediu, taxa pe piromanie, autorizatie de non ignifugare, aviz de la pompieri, taxa pe demisia de premier, permis de napalm, care napalm trebuie sa fie fara gluten, fara E-uri, cu denumire de origine controlata... De unde am plecat si unde am ajuns... Tot la restrictii...


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2017, ora 09:39)  
 Regii Midas cu polaritate schimbata, puneau mana pe aur si il transformau in fier sau piatra.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2017, ora 09:39)  
 Regii Midas cu polaritate schimbata, puneau mana pe aur si il transformau in fier sau piatra.


 
5.  I-ul lipsa, mama lui...
    (mesaj trimis de Prale în data de 18.01.2017, ora 13:51)  
 In 2011 copiii!
 Nu 'copii'.


 
Aceeasi sectiune (Media Advertising)
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI" / ADRIAN VASILESCU, BNR:
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI" / MIRCEA URSACHE, ASF:
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI" / Eugen Teodorovici:
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI"
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI"
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI"
CURAJOS NEVOIE MARE ÎN FAȚA COMISIEI DE CONTROL A SRI
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 13:19
     Fostul colonel SRI Daniel Dragomir a organizat, astăzi, o conferință de presă, pentru a anunța că lansează inițiativa civică România 3.0, el susținând că românii sunt "arestați de o putere ascunsă, ilegitimă și abuzivă care, recurgând la subversiune, șantaj, amenințări, determină deciziile politice, subminând astfel mecanismele democratice stabilite de Constituție și de legile țării".  detalii
Miscellanea, 12:47
     Al șaptelea fashmob în fața sediului PSD din Sibiu a avut loc, astăzi, la prânz, câteva sute de persoane venind cu trolere pentru a atrage atenția asupra faptului că mulți români, în special tineri, sunt atât de dezamăgiți încât se gândesc serios să plece din țară.  detalii
Fonduri Europene, 12:01
MDRAPFE:
     Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a elaborat două modele contractuale standardizate pentru contractele de lucrări (execuție, respectiv proiectare și execuție) aferente obiectivelor de investiții finanțate din fonduri publice.  detalii
Internaţional, 11:33
     Consiliul de Securitate al ONU examinează un proiect de rezoluție ce vizează respingerea deciziei președintelui american Donal Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.  detalii
Miscellanea, 11:11
IGPR:
     Poliția Română, cu sprijinul unui operator autorizat, a distrus 1.280 de kilograme de droguri de risc și de mare risc, substanțe stupefiante confiscate în peste cinci sute de dosare penale din ultimii ani.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
15.12.2017
BVB
     Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de ieri a fost de 34,1 milioane lei sub media zilnică anuală de 48 milioane lei și în scădere față de...  detalii
15.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Piețele din Europa s-au înscris pe un curs descendent ieri, în majoritate, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să mențină nemodificată dobânda de politică monetară, promițând totodată că...  detalii
14.12.2017
BVB
     * Acțiunile Electrica au mai pierdut 1,82%, până la 10,78 lei/unitate
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost de 64,3 milioane lei, peste media zilnică anuală de 47,9 milioane lei și...  detalii
14.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând anunțul băncii centrale americane (Fed) privind politica sa monetară viitoare.  detalii
13.12.2017
BVB
     * "Întotdeauna, din piețele mici, se iese mai repede decât din cele mari, pentru că lichiditatea este mai scăzută", punctează analistul
     * "Deal" de aproape 17 milioane de lei cu titlurile DIGI
       Ședința de tranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) a fost marcată de o nouă scădere generalizată a pieței, toți indicii bursei suferind deprecieri ale cotațiilor.  detalii
13.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au urmat un curs ascendent ieri, în baza avansului din sectorul petrolului și gazelor.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 15 decembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0149
2,3697
3,0804
4,9729
0,1804
0,6226
0,2199
4,6346
5,2711
1,4767
3,5016
0,2275
0,4742
1,0989
0,0667
0,4662
1,0163
3,9285
0,2943
1,1755
0,5945
0,0613
0,3603
0,2053
2,7598
0,0389
0,1420
1,0696
0,6141
0,1208
158,8245
5,5552
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  details
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  details
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  details
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
.