CNA A HOTĂRÂT:
BURSA 03.02.2017
mărește imaginea
     Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a hotărât, ieri, că postul de televiziune Antena 3 trebuie să acorde drept la replică Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru ceea ce consideră cele două instituții a fi "acte de dezinformare" comise în ediții ale emisiunii "Sinteza zilei" și "Esențial", ce au fost reclamate la forul audiovizual. Dorina Rusu, membru în CNA, a spus că va cere rediscutarea deciziei.
     Acordarea dreptului la replică a fost propusă de Monica Gubernat și a fost votată de șase din cei 11 membri CNA - Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu și Monica Gubernat.
     "Consider că impactul este mult mai mare pentru a se ști adevărul. Impactul unui drept la replică este mult mai mare decât al unei amenzi", a explicat Monica Gubernat după încheierea ședinței, precizând că a făcut propunerea în baza unei prevederi din Codul audiovizualului.
     Înainte de vot, Valentin Jucan i-a atras atenția că CSM și DNA nu au solicitat drept la replică.
     "Deși nu se solicita drept la replică, noi am decis să dăm drept la replică, să considerăm noi că trebuie să dăm drept la replică pe postul respectiv, pentru a se afla adevărul. Avem o situație", a spus Monica Gubernat, potrivit News.ro.
     Dorina Rusu a declarat, după încheierea ședinței, că deși a votat pentru acordarea dreptului la replică, va cere rediscutarea deciziei.
     O altă propunere a fost formulată de Radu Herjeu, de amendare a postului de televiziune cu 5.000 de lei, pentru ediția "Sinteza zilei" difuzată în 16 noiembrie, care nu a întrunit, însă, numărul minim de șase voturi. Amenda a fost votată de Radu Herjeu și Viorel Vasile Buda. Ceilalți membri CNA au votat împotrivă.
     "Sunt de fapt două sau trei afirmații în toată emisiunea privind implicarea politică, una aparținea domnului Mircea Badea, celelalte aparțin domnului Decebal Traian Remeș, fără să fie contrazise sau interogate de moderator. Fiind pe Cod, propun 5.000 de lei. Celor care au de gând să mă atace în presă că de ce am propus așa puțin le sugerez să propună mai mult", a spus Radu Herjeu.
     Valentin Jucan a propus o amendă de 30.000 de lei, care a fost votată de trei membri CNA - Florin Gabrea, Dorina Rusu și Valentin Jucan. Ceilalți membri ai forului au fost împotrivă.
     "Am văzut că totul este formulat cât se poate de general (în reclamațiile CSM, n.r.). În paralel, vizionând și citind rapoartele de monitorizare constat că s-a discutat pe trei cazuri punctuale. Au fost nominalizate maxim trei nume de magistrați, dintre care s-a insistat pe unul, în contextul unor dezbateri publice mai ample, care au fost și la alte televiziuni, în contextul în care toți cei trei aveau niște decizii CEDO prin care se recunoștea că persoanelor respective nu li s-au respectat toate drepturile privind desfășurarea unui proces echitabil. (...) eu cred că în primul rând rolul unor instituții media este să atragă atenția asupra unor nereguli, chiar dacă acestea sunt ale unor instituții ale statului. De ce este un judecător sau un procuror un supraom? (...) nu trebuie să ne ascundem în spatele unor formulări precum «atacuri la independența justiției». Într-un stat de drept ideal independența justiției trebuie să fie o axiomă, nu o sintagmă negociabilă", a spus Norina Ionescu, reprezentantul televiziunii la CNA.
     "Eu nu cred că opiniile exprimate la adresa unui magistrat, că s-a insistat pe doamna Livia Stanciu a echivala cu o critică în general la adresa justiției în România. Nu cred că este un atac împotriva independenței justiției, pentru că în aceeași măsură consider că și deciziile CEDO ar trebui fie în acest caz tot un atac la adresa justiției în România", a adăugat ea.
     Membrii CNA au decis amânarea formulării unor propuneri de sancționare pentru modul în care Antena 3 a reflectat protestele din 22 ianuarie, până marți, la propunerea lui Răsvan Popescu, pentru a putea face comparații cu alte posturi de televiziune reclamate pentru același subiect, respectiv B1 TV, Realitatea TV și România TV. La CNA au fost înregistrate 690 de reclamații pentru acest caz.
     Amânarea a fost votată de șapte din cei 11 membri CNA - Orsolya Eva Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu și Răsvan Popescu. Ceilalți membri CNA au fost împotrivă.
     Valentin-Alexandru Jucan a propus amendarea postului Antena 3 cu 150.000 de lei, pentru modul de reflectare a protestelor din 22 ianuarie.
     "Mă refer la informările în legătură cu lovitura de stat, cu burtiere, aprecierile în legătură cu modul în care oamenii au fost manipulați să ajungă în piață", a precizat Valentin Jucan.
     Monica Gubernat a intervenit spunând că se fac propuneri "la mișto", întrucât încălcări asemănătoare ale legislației audiovizuale au fost sancționate cu sume mai mici, și a propus o somație.
     "Eu nu am făcut o propunere la mișto. V-am indicat articolele de lege și am repetat că este vorba despre toate emisiunile din ziua de 22 ianuarie, aproape o zi întreagă. Propunere la mișto este a dumneavoastră, somație. De ce trebuie să ducem în derizoriu?", a spus Valentin Jucan.
     Florin Gabrea a propus amendarea postului de televiziune Antena 3 cu 80.000 de lei, pentru aceleași încălcări semnalate de Valentin Jucan.
     Monica Gubernat l-a contrazis pe Valentin Jucan în privința articolului invocat cu privire la informarea corectă, care ar fi fost încălcat de Antena 3.
     "Cine deține informarea corectă în România cu atâta precizie încât să spuneți: «A fost atât de incorect încât propun o amendă de 150.000 de lei»", a spus Monica Gubernat.
     "Dacă acest post de televiziune ar fi informat corect, înseamnă că Digi 24 trebuie să renunțe la licență, fiindcă așezând lucrurile invers, acolo a fost dezinformare. Cum poți să vorbești despre lovitură de stat și să mă întrebați unde e informarea corectă sau cum poți să vorbești despre oameni trimiși de SRI și să mă întrebați unde e informarea corectă?", a răspuns Valentin Jucan. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 03.02.2017, ora 00:47)  
 Pare că Valentin Jucan este un securist. Caracterul acesta infectat de dictatură a preluat mizeria scrisă de A. Mungiu Pippidi care recomanda închiderea RTV pentru favorizarea infractorului Ghiță, și o dorea discutată în CNA chiar pentru a o pune în aplicare.
 
 Omul este total deraiat de la minime norme de libertate a expresiei. Și nici nu poate distinge dezinformarea securistă de la Digi, de adevăr. Că tot se întreabă în final "unde e informarea corectă".
 
 Îi răspund eu. Jucane, nu este nicăieri în media românească. Ar trebui să închizi toate posturile TV. Adevărul nu se poate afla decât prin filtrarea a 80% din întregul mesaj difuzat și combinarea, din puzzle-uri luate când și când. Este greu de știut care bucăți trebuie păstrate și asta se face căutând sursele la origine,
 
 Jucane, nu te duci tu la Iohannis să îi tai licența? După dezinformarea EurActiv referitoare la DNA, preluată de Realitatea TV (de ratatul Rares Bogdan), a ajuns minciuna și în gura plină a lui Iohannis. Jucane, Jucane, tu n-ai percepe adevărul nici dacă te-ar călca pe cap. Afară din CNA.


 
  1.1.   Like si share  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Tanar frumos si superficial , in data de 03.02.2017, ora 04:18)
 
 Like si share boss ! adica sa ne inteleaga si ienicerii astia frumosi cu printzipii si lozinci destepte


 
Aceeasi sectiune (Media Advertising)
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI" / ADRIAN VASILESCU, BNR:
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI" / MIRCEA URSACHE, ASF:
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI" / Eugen Teodorovici:
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI"
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI"
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI"
CURAJOS NEVOIE MARE ÎN FAȚA COMISIEI DE CONTROL A SRI
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Piaţa de Capital, 10:12
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  detalii
Macroeconomie, 09:39
     Volumul lucrărilor de construcții ca serie brută a crescut în luna octombrie 2017, față de luna precedentă cu 6,2% și a scăzut ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 1,3%, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).  detalii
Companii-Afaceri, 09:15
     Asociația Pro Infrastructură solicită ministrului Transporturilor demiterea conducerii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și înlocuirea acesteia cu profesioniști care să poată rezolva "dezastrul" din domeniul infrastructurii, relatează News.ro.  detalii
Companii-Afaceri, 09:04
     Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a încheiat un contract în valoare de peste 50.000 euro, cu una din filialele sale, Societatea pentru Servicii de Mentenanță a rețelei Electrice de Transport Smart SA, potrivit un raport transmis Bursei de Valori București (BVB).  detalii
Miscellanea, 08:29
     Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a anunțat că ieri au fost înregistrate un număr de 19.500 de locuri de muncă vacante, potrivit unui comunicat al ANOFM.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
14.12.2017
BVB
     * Acțiunile Electrica au mai pierdut 1,82%, până la 10,78 lei/unitate
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost de 64,3 milioane lei, peste media zilnică anuală de 47,9 milioane lei și...  detalii
14.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând anunțul băncii centrale americane (Fed) privind politica sa monetară viitoare.  detalii
13.12.2017
BVB
     * "Întotdeauna, din piețele mici, se iese mai repede decât din cele mari, pentru că lichiditatea este mai scăzută", punctează analistul
     * "Deal" de aproape 17 milioane de lei cu titlurile DIGI
       Ședința de tranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) a fost marcată de o nouă scădere generalizată a pieței, toți indicii bursei suferind deprecieri ale cotațiilor.  detalii
13.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au urmat un curs ascendent ieri, în baza avansului din sectorul petrolului și gazelor.  detalii
12.12.2017
BVB / SCĂDERI PE LINIE LA BVB
     * Lichiditate de numai 30 de milioane de lei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de luni, printr--o tranzacție realizată pe piața "deal", în valoare de 7,38 milioane...  detalii
12.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, în prima zi a unei săptămâni în care sunt așteptate reuniuni importante de politică monetară în SUA și Europa.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 13 decembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2,9803
2,3687
3,0632
4,9757
0,1805
0,6224
0,2210
4,6327
5,2626
1,4733
3,4772
0,2277
0,4716
1,0985
0,0667
0,4675
1,0248
3,9431
0,2886
1,1923
0,5956
0,0612
0,3612
0,2056
2,7351
0,0388
0,1446
1,0735
0,6132
0,1210
157,3742
5,5605
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  details
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  details
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
.