BURSA 07.07.2017
mărește imaginea
     * Dragnea: "Nu am nicio implicare, cred că se încearcă compromiterea mea"
     -----
       * ACTUALIZARE 19:38 Șeful Fiscului: "ANAF nu își face calendarul în funcție de declarațiile oamenilor politici"
     Fiscul este o instituție independentă, care nu își setează un calendar al acțiunilor în funcție de declarațiile oamenilor politici, iar acțiunile instituției nu sunt îndreptate împotriva libertății presei, a afirmat astăzi președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Stan.
     Într-o conferință de presă, Bogdan Stan a declarat: "ANAF nu este o instituție politică și nu își face calendarul de acțiuni de control în funcție de declarațiile anumitor politicieni sau de calendarul acestora. Noi avem un calendar și o strategie clară care nu are în vedere astfel de lucruri. Aseară (joi n.r.) am dat un comunicat de presă în acest sens și mai multe amănunte nu pot să va dau în momentul de față. La nivelul Direcției Antifraudă pe luna iulie sunt 4.000 de controale programate, probabil că Rise Project a fost în unul dintre acestea. (...) În momentul în care verificarea se va finaliza, probabil vom lua măsurile legale în funcție de constatările care sunt acolo".
     Întrebat dacă presa reprezintă, din punctul de vedere al instituției pe care o conduce, un risc fiscal, Stan a răspuns negativ.
     (S.A.)
     -----------
     * ACTUALIZARE 17:30 USR: "Conducerea ANAF trebuie demisă"
     Partidul Uniunea Salvați România (USR) cere demisia persoanelor din conducerea ANAF, responsabile pentru declanșarea controlului inopinat la redacția RISE Project, care urma să publice o nouă investigație despre afacerile personale ale liderului PSD Liviu Dragnea, potrivit unor surse din presă.
     Potrivit sursei citate, USR consideră că modul în care controlul ANAF s-a suprapus peste dezvăluirile despre afacerile "cu conexiuni transpartinice ale lui Liviu Dragnea ridică serioase semne de întrebare în legătură cu funcționarea democratică a instituțiilor publice ale statului român".
     Mihai Goțiu, senatorul USR a declarat, citat de News.ro: ''Nimeni nu neagă dreptul instituțiilor statului să efectueze controale, dar în baza experienței altor situații similare ale unor jurnaliști de investigație este greu de crezut că între controlul ANAF și seria de anchete despre Liviu Dragnea n-ar exista nicio legătură. Marele Zid Chinezesc și intenția de intimidare din acest caz sunt vizibile de pe Lună''.
     Reprezentanții USR mai susțin că ANAF ar trebui să recupereze prejudiciile "cauzate de politicienii corupți" decât "să hărțuiască politic jurnaliști".
     Aceștia reamintesc că, în urma unei interpelări a deputatului Claudiu Năsui, ANAF a informat că anul acesta, în primul trimestru, statul a recuperat abia 14 milioane de lei din prejudiciile constatate în dosarele de corupție.
     Potrivit sursei citate, "ritmul recuperării a scăzut puternic față de anul trecut când, fără PSD la guvernare, statul român a recuperat 151 de milioane de lei".
     Deputatul USR, Claudiu Năsui a afirmat: "ANAF se pare că a lăsat-o mai moale când vine vorba de recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupție, iar motivul este lesne de înțeles: e mai ușor să hărțuiești cetățeni fără putere politică decât să recuperezi prejudicii de la politicieni cu influență''.
     Pe de altă parte, USR semnalează "gravitatea dezvăluirilor realizate de RISE Project", care arată "mecanismul prin care președintele PSD și-a format o rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județul Teleorman prin care a fraudat fonduri europene și guvernamentale".
     Purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Dan Barna a mai transmis: "Dragnea, nu pentru acțiunea abuzivă a inspectorilor ANAF trebuie să dea explicații, ci exact pentru acele situații în care aceștia nu l-au vizitat niciodată cu o simplă întrebare: de unde, domnule Dragnea, aveți toată averea?''.
     USR așteaptă ca instituțiile statului abilitate să cerceteze informațiile publicate de jurnaliștii de la RISE Project și consideră că Liviu Dragnea trebuie să plece de la șefia PSD și a Camerei Deputaților, se mai arată în sursă.
     Tudor Benga precizează: "Reorganizarea DGPI am bănuit din primul moment că este o tentativă de a pune un serviciu de forță la dispoziția discreționară a lui Liviu Dragnea, dar nu mi-am închipuit nicio clipă cât de bine organizat și planificat era întreg planul".
     (A.C.)
     ------
     * ACTUALIZARE 10:52 Gelu Diaconu: "Dragnea a trecut la un nivel superior: folosește instituțiile statului să-și elimine adversarii"
     Fostul șef ANAF, Gelu Diaconu, a scris, pe blogul său, că Dragnea a trecut la un nivel superior, adică "folosește instituțiile statului să-și elimine adversarii".
     Fostul șef ANAF a precizat: "Au ales un coordonator docil, au simulat (pe baza unei "anonime") o analiză de risc, și-au ales executanții și au ordonat misiunea. Am numele tuturor dar nu vreau să-I expun linșajului mediatic. Șefa operativă a Antifraudei (o persoană fără relevanță profesională) raporta mai-marelui ANAF cât de scrupuloși vor fi ei în control. Dumneavoastră realizați gravitatea faptelor? Dar alte organe ale statului român? Va asigur că nu există nici un element de risc fiscal major care să justifice intervenția Antifraudei. De fapt pe domnii de la ANAF, cozile de topor ale lui Dragnea, îi interesa cine îi finanțează pe Rise Project și Hotnews. Aflând numele acestora, contractele în derulare, urmau să acționeze asupra acestor finanțatori. De asemenea, trimiteau un puternic mesaj că dacă mai stau «alături» de cele două redacții vor avea probleme cu fiscul. Era un mesaj puternic și pentru toată mass-media, care dacă nu se raliază celor care ridică osanale Farului din Alexandria pot să devină victime. După ce a păcălit votanții cu un program de guvernare iluzoriu, «transformat» între timp într-o adevărată bombă pentru România, după ce și-a plasat în Guvern persoane a căror calitate principala este slugărnicia (nu obediență!) față de liderul maxim, după ce a pus în pericol stabilitatea economico-bugetară a țării, după ce și-a subordonat Ministerul de Interne, DIPI, ANAF, Antifraudă, etc., iată că a trecut la un nivel superior: folosește instituțiile statului să-și elimine adversarii".
     Totodată, Diaconu a afirmat că desantul asupra Rise Project și Hotnews era pregătit de ceva timp.
     Gelu Diaconu a scris: "Desantul asupra Rise Project și Hotnews era pregătit de ceva timp. Nu aveau habar că aceștia urmau să mai facă dezvăluiri și mai aplicate despre Dragnea&co. A fost o coincidență, au căzut în propria capcană de moment!".
     (M.I.)
     -------
     * ACTUALIZARE 09:27 Tomac: "Acțiunea ANAF la Rise Project arată că Dragnea se comportă ca Erdogan"
     Liderul deputaților PMP, Eugen Tomac, a scris astăzi, pe pagina sa de Facebook, că acțiunea ANAF la Rise Project dovedește că țara noastră se îndreaptă spre o "democrație originală, de tip Erdogan", iar președintele PSD, Liviu Dragnea, se comportă ca un lider totalitar, încercând să bage pumnul în gură presei de opoziție prin utilizarea instituțiilor statului care îi sunt "umil subordonate".
     Deputatul PMP a precizat: "Cazul asaltului inspecției antifraudă la Rise Project dovedește, fără drept de tăgadă, că România se îndreaptă spre o democrație originală, de tip Erdogan. Liviu Dragnea se comportă ca un lider totalitar și încearcă să intimideze presa de opoziție, așa firavă cum e ea, să îi bage pumnul în gură, folosind în acest scop instituțiile statului care îi sunt umil subordonate".
     Tomac a susținut că șeful ANAF, Bogdan Stan, este "chiar penibil" când afirmă că acțiunea care a avut loc în redacția Rise Project a fost făcută în urma unei sesizări.
     Eugen Tomac a subliniat, conform sursei citate: "Liderul PSD este de-a dreptul caraghios când încearcă să se dezvinovățească și afirmă că nu are nimic de-a face cu prezența unor inspectori ANAF în redacția Rise Project. Șeful Fiscului este chiar penibil când spune că inspecția care a avut loc joi la sediul Rise Project a fost facută în urma unei analize de risc realizate de catre DGAF, după o sesizare, și că instituția desfășoara sute de controale, «fără legatură cu conținutul editorial al unor publicații»".
     (M.I.)
     -------
     * ACTUALIZARE 07:38 Președintele ANAF: "Inspectia desfășurată la sediul Rise Project a avut loc în urma unei analize de risc efectuată de către DGAF"
     Președintele ANAF, Bogdan Stan, a precizat că inspectia desfășurată la sediul Rise Project a avut loc în urma unei analize de risc efectuată de către DGAF, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacției.
     Bogdan Stan a mai declarat, conform documentului citat: "Din primele informații puse la dispoziție de conducerea DGAF rezultă că inspecția desfășurată la sediul Rise Project a avut loc în urma unei analize de risc efectuată de catre DGAF. Această analiză de risc a fost făcută ca urmare a unei sesizari depuse la sediul DGAF București. Precizăm că în fiecare zi DGAF desfășoară sute de controale, bazate pe analize interne minuțioase, care nu au legătură cu conținutul editorial al unor publicații".
     (M.I.)
     --------
     Inspectori Antifraudă de la ANAF au mers, ieri, în control în redacția Rise Project. Președintele PSD, Liviu Dragnea, vizat de mai multe anchete ale jurnaliștilor Rise, a transmis un comunicat de presă în care susține că nu are nicio implicare în acțiunea ANAF, că este "indignat" de ceea ce se întâmplă și că are sentimentul că se încearcă compromiterea sa. De asemenea, el le cere ministrului de Finanțe și șefului ANAF să dea "imediat" explicații publice cu privire la această acțiune.
     Într-un comunicat de presă transmis joi seară, liderul PSD spune că a aflat din presă că inspectori ai ANAF au descins în redacția Rise Project și că, în condițiile în care Rise Project a publicat articole care îl vizau, transmite că nu are nicio implicare.
     "Întrucât, de ceva vreme, Rise Project publică subiecte legate de persoana mea, vreau să fac următoarele declarații: 1. Nu am nici o implicare în prezența unor inspectori ANAF în redacția Rise Project. 2. Sunt indignat de ceea ce se întâmplă. 3. Am sentimentul că se încearcă compromiterea mea. 4. Faptul că o instituție de presă scrie despre un om politic nu trebuie să aibă nici o legătură cu implicarea instituțiilor statului în viața acelei instituții de presă", susține liderul PSD.
     El mai spune că "acest tip de comportament a existat în timpul unui regim prezidențial de tristă amintire, când instituții de presă ostile acestuia erau ținta instituțiilor de forță".
     De asemenea, președintele PSD cere ca ministrul de Finanțe și șeful ANAF "să dea explicații" imediat privind prezența inspectorilor ANAF în redacția Rise Project, iar aceste explicații să fie publice.
     Jurnalistul Attila Biro a postat, pe pagina sa de Facebook o captură de ecran cu un schimb de mesaje pe care l-a avut cu Liviu Dragnea și în care l-a întrebat dacă el i-a trimis pe inspectorii ANAF la sediul redacției. Președintele PSD a răspuns negativ, iar la distanță de 10 minute le-a mai transmis următorul mesaj: "Regret această situație și sper foarte mult să nu existe vreo legătură cu articolele publicate de dumneavoastră".
     Jurnaliștii de la Rise Project au publicat mai multe materiale în care susțineau că Liviu Dragnea are afaceri în Brazilia și că vizitează des această țară, alături de diverși oameni de afaceri și lideri PSD. În cel mai recent astfel de articol, Rise Project afirma că Dragnea a fost de 16 ori în Brazilia, inclusiv cu secretara sa, și acuză că există suspiciuni de spălare de bani. Pe 1 martie, președintele PSD afirma că nu are nicio afacere și nu deține nicio proprietate în Brazilia, fiind "o legendă" care circulă de mulți ani, iar dacă cineva îi descoperă vreo locuință acolo, el "promite" că o va dona. 

     PREȘEDINTELE PNL, LUDOVIC ORBAN:
     * "Solicităm demiterea de urgență a șefului ANAF pentru încălcarea libertății presei"
     Partidul Național Liberal a solicitat, aseară, demiterea de urgență a președintelui ANAF pentru încălcarea în mod grosolan a libertății presei prin folosirea abuzivă a unei instituții a statului împotriva unei publicații de investigații. Ludovic Orban a precizat: "Un astfel de comportament este intolerabil în orice țară care garantează drepturile și libertățile fundamentale. Nu putem considera drept o coincidență descinderea reprezentanților ANAF în redacția RISE Project, la câteva ore după anunțarea unor dezvăluiri despre președintele partidului de guvernământ, liderul PSD Liviu Dragnea.
     A tolera un astfel de comportament al unor instituții ale statului român înseamnă a tolera un precedent care aduce o gravă atingere valorilor democratice, respectiv de a ceda în favoarea abuzului din libertatea de exprimare garantată de Constituție. De asemenea, solicităm demiterea reprezentanților ANAF responsabili de dispunerea acestei măsuri".
     Ministerul Finanțelor Publice a cerut aseară ANAF o informare în legătură cu speța prezentată de jurnaliști în spațiul media, cu privire la controlul inopinat al unor inspectori ANAF la redacția Rise Project.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  Rise Project nu este presa
    (mesaj trimis de x în data de 07.07.2017, ora 06:52)  
 Orban sare reprede cu castravetele lui dar Rise Project nu are nici o legatura cu presa. Prea multe agenturi cu legitimatii false de presa. Orban nu mai stie ce sa zica. Poate zice cum a scapat nevinovat dupa ce si-a recunoscut fapta.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2017, ora 10:23)  
 scarbele de la ANAF tin sub pres mizeriile bancilor, dar se repede la comanda asupra unor ziaristi care il investigheaza pe Dragnea. institutii de rahat cu conducatori de rahat


 
3.  ANAF - banci
    (mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2017, ora 12:21)  
 ANAF sa mearga si la banci si la recuperatori - externalizarea creditelor a fost de fapt spalare de bani
 DGAP va face inspectioa de risc ?


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 07.07.2017, ora 19:03)  
 Lăsați războiul să meargă mai departe. Oricare ar fi calea.
 
 1) Dacă Dragnea nu este vinovat dar Rise project este intoxicată pe baza unor informații false (așa cum s-a făcut dosarul de discreditare a lui Trump de către serviciile britanice la cererea unor democrați), atunci este bine să aflăm sursa finanțării și a informațiilor din spatele Rise Project. Probabil că ei sunt destul de ușor de păcălit de niște servicii, deși au probabil intenții bune.
 
 2) Dacă Dragnea este vinovat, atunci se va găsi probabil un procuror dornic să investigheze pe baza a ceea ce s-a publicat deja. Dosarele anterioare ale lui Dragnea ne arată că există.
 
 Deci, keep calm and follow the money.


 
  4.1.   mosule ce tanar esti😁  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 19.07.2017, ora 09:58)
 
 Exista un singur domeniu in care nu iti dai cu parerea: bunul simt. Pentru ca nu il ai si nu sti cu ce se mananca...
 👀👀 👀


 
5.  Dilemă
    (mesaj trimis de Nelămuritu în data de 07.07.2017, ora 20:47)  
 La ziariști fu ANAFU. În schimb mă întreb: la Dragnea + Tări cine ajunge primul? DNAU pentru corupție, sau DIICOTU pentru constituire de grup infracțional? Dilemă grea, monșer...


 
Aceeasi sectiune (Media Advertising)
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI" / ADRIAN VASILESCU, BNR:
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI" / MIRCEA URSACHE, ASF:
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI" / Eugen Teodorovici:
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI"
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI"
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI"
CURAJOS NEVOIE MARE ÎN FAȚA COMISIEI DE CONTROL A SRI
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 13:11
     * Dolarul a câștigat 0,63 bani în fața monedei naționale
     * Francul a crescut la 3,9757 lei
       Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6327 lei pentru moneda europeană, în scădere cu 0,35 bani, comparativ cu ședința de ieri, când euro a fost cotat la 4,6362 lei.  detalii
Politică, 08:51
     * ACTUALIZARE 13:21
     Sesizările PNL și USR privind hotărârea Parlamentului de constituire a Comisiei speciale privind legile justiției, condusă de fostul ministru al Justiției Florin Iordache, au fost respinse astăzi de Curtea Constituțională.
     -------  detalii
Companii-Afaceri, 14:47
MCSI:
     Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Lucian Șova, a convocat astăzi o întâlnire cu delegația Fondului Proprietatea (FP), acționarul minoritar al Companiei Naționale "Poșta Română" pentru a-i prezenta ultimele acțiuni desfășurate pentru capitalizarea operatorului național de servicii poștale și a face un ultim efort în atragerea FP în procesul de capitalizare, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  detalii
Companii-Afaceri, 14:34
     Immochan va finaliza faza a doua a Coresi Business Park în vara anului viitor, cu livrarea clădirii N2, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  detalii
Piaţa de Capital, 14:25
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 29,8 milioane lei (6,4 milioane euro).  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
13.12.2017
BVB
     * "Întotdeauna, din piețele mici, se iese mai repede decât din cele mari, pentru că lichiditatea este mai scăzută", punctează analistul
     * "Deal" de aproape 17 milioane de lei cu titlurile DIGI
       Ședința de tranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) a fost marcată de o nouă scădere generalizată a pieței, toți indicii bursei suferind deprecieri ale cotațiilor.  detalii
13.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au urmat un curs ascendent ieri, în baza avansului din sectorul petrolului și gazelor.  detalii
12.12.2017
BVB / SCĂDERI PE LINIE LA BVB
     * Lichiditate de numai 30 de milioane de lei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de luni, printr--o tranzacție realizată pe piața "deal", în valoare de 7,38 milioane...  detalii
12.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, în prima zi a unei săptămâni în care sunt așteptate reuniuni importante de politică monetară în SUA și Europa.  detalii
11.12.2017
BVB
     Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost dominată de un transfer realizat pe piața "deal" cu acțiuni "Banca Transilvania" (TLV), în valoare de aproape 31,28 milioane de...  detalii
11.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv vineri, în majoritate, după acordul istoric încheiat, la Bruxelles, între Comisia Europeană și Marea Britanie privind termenii ieșirii acestei...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 13 decembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2,9803
2,3687
3,0632
4,9757
0,1805
0,6224
0,2210
4,6327
5,2626
1,4733
3,4772
0,2277
0,4716
1,0985
0,0667
0,4675
1,0248
3,9431
0,2886
1,1923
0,5956
0,0612
0,3612
0,2056
2,7351
0,0388
0,1446
1,0735
0,6132
0,1210
157,3742
5,5605
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  details
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
10.11.2017
DUMITRU COSTIN (BNS):
     * The executives of OMV Petrom, summoned to appear in the Parliament for the third time
     * Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru, the representatives of the state on the Supervisory Board of OMV Petrom, also called in for hearings
     * Costin: "We have notified the Audit Body of the Prime-Minister"
       The management of OMV Petrom, namely Mrs. Mariana Gheorghe, as well as the representatives of the Romanian state on the Supervisory Board of OMV Petrom, Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru will be invited to appear in the hearings on the Investigation Commission for the activity of the ANRE, the members of the Commission decided on Thursday.  details
.