DOSARUL DE ȘANTAJ "ANTENA GROUP - RCS&RDS"
BURSA 10.06.2017

Alexandra Cismaru
 
mărește imaginea
     Fostul director general al Antena Group Sorin Alexandrescu a arătat, ieri, în fața instanței supreme, într-o declarație de inculpat în dosarul în care a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru șantaj, că nu a vorbit cu patronii postului de televiziune despre ancheta jurnalistică privind o presupusă mită în fotbal. Acesta a susținut că este nevinovat și a ținut un adevărat curs de jurnalism în sala de judecată, despre reguli și despre conduia jurnaliștilor, categorie în care s-a inclus, potrivit surselor din presă.
     Sorin Alexandrescu a transmis la începutul declarației, citat de News.ro: "Sunt nevinovat. Hotărârea instanței de fond este nefondată. Știu că fabricarea acestui dosar împotriva mea a urmărit unicul scop de a se ajunge la sarea și piperul din această cauză și aceste cuvinte nu îmi aparțin mie, ci procurorului șef din acea perioadă Lucian Papici, care a exprimat acest punct de vedere public. Sarea și piperul sunt doamna Camelia Voiculescu și domnul Dan Voiculescu și trebuie să declar ferm că nu am discutat niciodată cu dânșii despre ancheta jurnalistică sau întâlnirile mele cu Ioan Bendei. De altfel, declarațiile recente de presă ale DNA, începând cu 5 mai 2017, dovedesc cu claritate faptul că ancheta mea jurnalistică a fost perfect justificată".
     Fostul director general a mai spus că judecătorii de la Curtea de Apel București care l-au condamnat la o pedepasa de trei ani și șase luni de închisoare pentru șantaj au greșit când au susținut că documentul privind contractul dintre firma RCS și SC Bodu (firma care aparținea lui Dumitru Dragomir, fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal) i-a fost înmânat de fostul șef al Fiscului, Șerban Pop, potrivit sursei citate.
     Alexandrescu a mai arătat: "Instanța de fond a reținut că acele documente mi-ar fi parvenit de la Șerban Pop. Aceste concluzii sunt profund greșite. În aprilie 2013, am deținut din surse anonime mai multe seturi de documente reprezentând aceeași operațiune comercială".
     Acesta le-a mai spus judecătorilor că sursele anonime în mass-media nu reprezintă un accident, ci "o normalitate a activității noastre", se mai arată în sursă.
     Fostul director al Antena Group a continuat: "Dacă priviți pentru două zile programele de știri ale unor posturi TV din România, veți observa faptul că în acesta perioadă scurtă de timp sunt difuzate un număr important de știri de mare interes public, fără că sursa acelor informații sau documente să fie precizată la momentul difuzării".
     Conform sursei, cu referire la intersul public justificat de ancheta despre SC Bodu și RCS&RDS, Alexandrescu a mai arătat că legislația audiovizuală este clară în această privința.
     Fostul director general a transmis: "Acolo se precizează că sunt de interes public orice fapte sau evenimente care influențează societatea sau o comunitate cu privire la săvârșirea unor fapte de natură penală. Astăzi este mai evident decât oricând prin comunicatele DNA faptul că respectiva operațiune, ținută în sertat 4 ani, este de mare inters public (....) Instanța de fond a reținut faptul că nu se intenționa realizarea unei anchete jurnalistice pentru că eu am urmărit un scop ascuns demonstrat prin acțiunile infracționale realizate. Aceste concluzii sunt profund greșite pentru că instanța nu a făcut o minimă verificare judecătorească cu privire la realizarea unui asemenea demers jurnalistic. Instanța nu avea cum să cunoască parcursul unei anchete jurnalistice de la momentul primirii documentelor și până la momentul când aceastadevine publică".
     În sursă se mai relatează că Alexandrescu a susținut că inițiativa acelei anchete i-a aparținut în totalitate și că oricine care are ceva de spus poate deveni jurnalist.
     Alexandrescu a mai declarat: "Este cunoscut faptul că inițiativa acestei anchete jurnalistice mi-a aparținut în integralitate. Instanța de fond a reținut că la data evenimentelor eu eram directorul general al Antenei Group și nu eram jurnalist deoarece nu am făcut proba realizării unor emisiuni TV de către mine sau a semnării unor articole de presă. Este foarte important să definim termenul de jurnalist media. Consiliul Europei a arătat în 2000, cu privire la protecția surselor jurnalistice, că jurnalistul media este definit că fiind orice persoană fizică sau juridică ce practică regulat sau profesional activități de colectare și difuzare prin orice mijloace de comunicare în masă fără că respectiva persoană să aibă nevoie de o acreditare sau de certificare a autorităților statului. Din această perspectivă, calitatea mea de jurnalist media era determinată atât de activitățile mele curente în mass-media, cât și de faptul că la momentul respectiv eram singurul reprezentant legal al Antena Group. Mai mult, eram implicat în alte două anchete jurnalistice. Antena Grup a fost înființată în 2010 în timpul mandatului meu de director general. Toate fluxurile decizionale ale companiei, toate formatele de televiziune utilizate, toate politicile de marketing și PR au fost realizate cu contribuția mea covârșitoare. Nu am fost angajat al Antenei Grup nu am avut un contract de management".
     Fostul director a mai arătat că a făcut ancheta privind asocierea dintre Bodu și RCS&RDS împreună cu o colegă.
     Fostul director general a destăinuit: "Majoritatea anchetelor jurnalistice se realizează de o echipă de maxim două persoane. Ea nu este publică. Confidențialitatea este esențială. În faza de documentare a anchetei au lucrat în anumite etape doar două persoane - eu și Raluca Pușcaș. (...) După primirea documentelor, prima reacție a fost aceea de a considera faptul că nu sunt reale. La acel moment nu știam cine era SC Bodu și am verificat pe internet, observând cu surprindere faptul că respectiva societate îi aparținea lui Dumitru Dragomir, președintele LPF de atunci. Dacă informația era reală, ea explică nenumăratele semne de întrebare care existau în mass-media cu privire la relația apropiată dintre RCS și LPF. Am observant că societățile deținute de Dragomir erau implicate în operațiuni discutabile. Am considerat oportun ca în cadrul unei întâlniri avute cu Șerban Pop, în aprilie 2013, să discut cu el această problema și să-mi confirme bănuielile. Pop nu mi-a precizat că respectivele operațiuni sunt nelegale. Trebuia să verificăm realitatea acelei operațiuni de asociere. Nu ne puteam baza pe afirmațiile lui Pop, care erau făcute la nivel general".
     Alexandrescu a continuat să povestească cum a ajuns să se întâlnească cu Ioan Bendei, fost administrator al RCS-RDS.
     Sorin Alexandrescu a vădit: "La acel moment nu-l știam pe Bendei, semnatarul documentelor. Am cerut telefonul lui Bendei de la Dragomir Dumitriu. După, l-am sunat pe bendei și de comun acord am stabilit să ne întâlnim în 16 aprilie 2013.Ne-am văzut la un restaurant și față de întrebările mele, acesta mi-a zis că nu știe să existe o asemenea operațiune făcută de RCS și că el nu a semnat asemenea documente".
     La termenul de vineri al procesului urmează să fie audiată și Camelia Voiculescu.
     În 12 mai 2016, Curtea de Apel București i-a condamnat pe fostul director al Antena Group Sorin Alexandrescu la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, pe Dan Voiculescu la doi ani de închisoare cu executare și pe Camelia Voiculescu la doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Antena 3 și Intact Publishing au fost achitate. Decizia a fost contestată la instanța supremă, care va da o hotărâre definitivă în acest dosar, a mai fost notat în sursă.
     Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, și fiica sa Camelia au fost trimiși în judecată în 1 octombrie 2013, alături de Sorin Alexandrescu, atunci directorul general Antena TV Group SA, de George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, și de fostul șef al ANAF Șerban Pop.
     Potrivit anchetatorilor, în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat, în mod repetat și gradual, acte de constrângere asupra lui Ioan Bendei, atunci administrator al RCC&RDS, amenințându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupție, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat. Actele de constrângere s-ar fi exercitat verbal, prin afirmații legate de perspectiva declanșării unui scandal mediatic, dar și prin intermediul unui spot publicitar prin care publicul era informat că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupție în care ar putea fi implicat Ioan Bendei.
     Conform sursei, Anchetatorii susțin că acest spot publicitar a fost realizat din dispoziția Cameliei Voiculescu și a lui Sorin Alexandrescu, la 8 mai 2013, și a fost difuzat în perioada 9 - 30 mai 2013, cu o frecvență de cinci ori pe zi (în total de 401 ori) de toate posturile TV aparținând Antena TV Group și Antena 3. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2017, ora 10:00)  
 "Nu, domnu’ meu, e o problemă a mea, personală! Adică, înțelegi, pornești campania asta și vei, vei zice de mine, eu nu vreau să fiu distrus, dom’ne, că i-am dat șpagă lu’ ăsta? Sau cum… nu, aici eu… Eu, persoana mea nu vreau să fie distrusă!" Bendei
 Intrebat fiind despre un contract, Bendei vorbeste despre consecintele publicarii anchetei jurnalistice.
 Bandiții sistemului, înarmați cu tehnică de ascultare, s-au chinuit să întremeze o înscenare. Contractul, hoția, nu prezintă interes pentru DNA, important e să înfânfum jurnaliștii de investigație.


 
Aceeasi sectiune (Media Advertising)
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 10.63 milioane lei (2.28 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut, astăzi, la 3,39%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
Indicii BVB au deschis în creștere
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Patru dintre principalii indici bursieri asiatici erau în apreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BET-FI, SINGURUL INDICE ÎN SCĂDERE
     Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au cunoscut aprecieri moderate, în ședința de tranzacționare de ieri, pe fondul unui volum de numai 26,2 milioane de lei, sub valoarea...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut o evoluție mixtă ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de corporațiile listate.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9463
2.3807
3.0169
4.0019
0.1800
0.6248
0.2232
4.6562
5.2019
1.4298
3.5534
0.2409
0.4865
1.0765
0.0630
0.4491
0.8319
3.9954
0.2967
1.0432
0.5894
0.0580
0.3522
0.2098
2.7025
0.0395
0.1511
1.0877
0.6297
0.1195
157.3290
5.5975
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.