CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
DOSARUL DE ȘANTAJ "ANTENA GROUP - RCS&RDS"
BURSA 10.06.2017

Alexandra Cismaru
 
mărește imaginea
     Fostul director general al Antena Group Sorin Alexandrescu a arătat, ieri, în fața instanței supreme, într-o declarație de inculpat în dosarul în care a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru șantaj, că nu a vorbit cu patronii postului de televiziune despre ancheta jurnalistică privind o presupusă mită în fotbal. Acesta a susținut că este nevinovat și a ținut un adevărat curs de jurnalism în sala de judecată, despre reguli și despre conduia jurnaliștilor, categorie în care s-a inclus, potrivit surselor din presă.
     Sorin Alexandrescu a transmis la începutul declarației, citat de News.ro: "Sunt nevinovat. Hotărârea instanței de fond este nefondată. Știu că fabricarea acestui dosar împotriva mea a urmărit unicul scop de a se ajunge la sarea și piperul din această cauză și aceste cuvinte nu îmi aparțin mie, ci procurorului șef din acea perioadă Lucian Papici, care a exprimat acest punct de vedere public. Sarea și piperul sunt doamna Camelia Voiculescu și domnul Dan Voiculescu și trebuie să declar ferm că nu am discutat niciodată cu dânșii despre ancheta jurnalistică sau întâlnirile mele cu Ioan Bendei. De altfel, declarațiile recente de presă ale DNA, începând cu 5 mai 2017, dovedesc cu claritate faptul că ancheta mea jurnalistică a fost perfect justificată".
     Fostul director general a mai spus că judecătorii de la Curtea de Apel București care l-au condamnat la o pedepasa de trei ani și șase luni de închisoare pentru șantaj au greșit când au susținut că documentul privind contractul dintre firma RCS și SC Bodu (firma care aparținea lui Dumitru Dragomir, fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal) i-a fost înmânat de fostul șef al Fiscului, Șerban Pop, potrivit sursei citate.
     Alexandrescu a mai arătat: "Instanța de fond a reținut că acele documente mi-ar fi parvenit de la Șerban Pop. Aceste concluzii sunt profund greșite. În aprilie 2013, am deținut din surse anonime mai multe seturi de documente reprezentând aceeași operațiune comercială".
     Acesta le-a mai spus judecătorilor că sursele anonime în mass-media nu reprezintă un accident, ci "o normalitate a activității noastre", se mai arată în sursă.
     Fostul director al Antena Group a continuat: "Dacă priviți pentru două zile programele de știri ale unor posturi TV din România, veți observa faptul că în acesta perioadă scurtă de timp sunt difuzate un număr important de știri de mare interes public, fără că sursa acelor informații sau documente să fie precizată la momentul difuzării".
     Conform sursei, cu referire la intersul public justificat de ancheta despre SC Bodu și RCS&RDS, Alexandrescu a mai arătat că legislația audiovizuală este clară în această privința.
     Fostul director general a transmis: "Acolo se precizează că sunt de interes public orice fapte sau evenimente care influențează societatea sau o comunitate cu privire la săvârșirea unor fapte de natură penală. Astăzi este mai evident decât oricând prin comunicatele DNA faptul că respectiva operațiune, ținută în sertat 4 ani, este de mare inters public (....) Instanța de fond a reținut faptul că nu se intenționa realizarea unei anchete jurnalistice pentru că eu am urmărit un scop ascuns demonstrat prin acțiunile infracționale realizate. Aceste concluzii sunt profund greșite pentru că instanța nu a făcut o minimă verificare judecătorească cu privire la realizarea unui asemenea demers jurnalistic. Instanța nu avea cum să cunoască parcursul unei anchete jurnalistice de la momentul primirii documentelor și până la momentul când aceastadevine publică".
     În sursă se mai relatează că Alexandrescu a susținut că inițiativa acelei anchete i-a aparținut în totalitate și că oricine care are ceva de spus poate deveni jurnalist.
     Alexandrescu a mai declarat: "Este cunoscut faptul că inițiativa acestei anchete jurnalistice mi-a aparținut în integralitate. Instanța de fond a reținut că la data evenimentelor eu eram directorul general al Antenei Group și nu eram jurnalist deoarece nu am făcut proba realizării unor emisiuni TV de către mine sau a semnării unor articole de presă. Este foarte important să definim termenul de jurnalist media. Consiliul Europei a arătat în 2000, cu privire la protecția surselor jurnalistice, că jurnalistul media este definit că fiind orice persoană fizică sau juridică ce practică regulat sau profesional activități de colectare și difuzare prin orice mijloace de comunicare în masă fără că respectiva persoană să aibă nevoie de o acreditare sau de certificare a autorităților statului. Din această perspectivă, calitatea mea de jurnalist media era determinată atât de activitățile mele curente în mass-media, cât și de faptul că la momentul respectiv eram singurul reprezentant legal al Antena Group. Mai mult, eram implicat în alte două anchete jurnalistice. Antena Grup a fost înființată în 2010 în timpul mandatului meu de director general. Toate fluxurile decizionale ale companiei, toate formatele de televiziune utilizate, toate politicile de marketing și PR au fost realizate cu contribuția mea covârșitoare. Nu am fost angajat al Antenei Grup nu am avut un contract de management".
     Fostul director a mai arătat că a făcut ancheta privind asocierea dintre Bodu și RCS&RDS împreună cu o colegă.
     Fostul director general a destăinuit: "Majoritatea anchetelor jurnalistice se realizează de o echipă de maxim două persoane. Ea nu este publică. Confidențialitatea este esențială. În faza de documentare a anchetei au lucrat în anumite etape doar două persoane - eu și Raluca Pușcaș. (...) După primirea documentelor, prima reacție a fost aceea de a considera faptul că nu sunt reale. La acel moment nu știam cine era SC Bodu și am verificat pe internet, observând cu surprindere faptul că respectiva societate îi aparținea lui Dumitru Dragomir, președintele LPF de atunci. Dacă informația era reală, ea explică nenumăratele semne de întrebare care existau în mass-media cu privire la relația apropiată dintre RCS și LPF. Am observant că societățile deținute de Dragomir erau implicate în operațiuni discutabile. Am considerat oportun ca în cadrul unei întâlniri avute cu Șerban Pop, în aprilie 2013, să discut cu el această problema și să-mi confirme bănuielile. Pop nu mi-a precizat că respectivele operațiuni sunt nelegale. Trebuia să verificăm realitatea acelei operațiuni de asociere. Nu ne puteam baza pe afirmațiile lui Pop, care erau făcute la nivel general".
     Alexandrescu a continuat să povestească cum a ajuns să se întâlnească cu Ioan Bendei, fost administrator al RCS-RDS.
     Sorin Alexandrescu a vădit: "La acel moment nu-l știam pe Bendei, semnatarul documentelor. Am cerut telefonul lui Bendei de la Dragomir Dumitriu. După, l-am sunat pe bendei și de comun acord am stabilit să ne întâlnim în 16 aprilie 2013.Ne-am văzut la un restaurant și față de întrebările mele, acesta mi-a zis că nu știe să existe o asemenea operațiune făcută de RCS și că el nu a semnat asemenea documente".
     La termenul de vineri al procesului urmează să fie audiată și Camelia Voiculescu.
     În 12 mai 2016, Curtea de Apel București i-a condamnat pe fostul director al Antena Group Sorin Alexandrescu la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, pe Dan Voiculescu la doi ani de închisoare cu executare și pe Camelia Voiculescu la doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Antena 3 și Intact Publishing au fost achitate. Decizia a fost contestată la instanța supremă, care va da o hotărâre definitivă în acest dosar, a mai fost notat în sursă.
     Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, și fiica sa Camelia au fost trimiși în judecată în 1 octombrie 2013, alături de Sorin Alexandrescu, atunci directorul general Antena TV Group SA, de George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, și de fostul șef al ANAF Șerban Pop.
     Potrivit anchetatorilor, în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat, în mod repetat și gradual, acte de constrângere asupra lui Ioan Bendei, atunci administrator al RCC&RDS, amenințându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupție, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat. Actele de constrângere s-ar fi exercitat verbal, prin afirmații legate de perspectiva declanșării unui scandal mediatic, dar și prin intermediul unui spot publicitar prin care publicul era informat că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupție în care ar putea fi implicat Ioan Bendei.
     Conform sursei, Anchetatorii susțin că acest spot publicitar a fost realizat din dispoziția Cameliei Voiculescu și a lui Sorin Alexandrescu, la 8 mai 2013, și a fost difuzat în perioada 9 - 30 mai 2013, cu o frecvență de cinci ori pe zi (în total de 401 ori) de toate posturile TV aparținând Antena TV Group și Antena 3. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2017, ora 10:00)  
 "Nu, domnu’ meu, e o problemă a mea, personală! Adică, înțelegi, pornești campania asta și vei, vei zice de mine, eu nu vreau să fiu distrus, dom’ne, că i-am dat șpagă lu’ ăsta? Sau cum… nu, aici eu… Eu, persoana mea nu vreau să fie distrusă!" Bendei
 Intrebat fiind despre un contract, Bendei vorbeste despre consecintele publicarii anchetei jurnalistice.
 Bandiții sistemului, înarmați cu tehnică de ascultare, s-au chinuit să întremeze o înscenare. Contractul, hoția, nu prezintă interes pentru DNA, important e să înfânfum jurnaliștii de investigație.


 
Aceeasi sectiune (Media Advertising)
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut vineri, în baza datelor oficiale care arată o evoluție lentă a inflației în regiune. În zona euro, rata anuală a inflației a atins 1,1% în februarie, față de 1,3% în...  click să citești tot articolul
19.03.2018
     * BET urcă cu 1,49%
       Volumul înregistrat în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 117,15 milioane de lei (25,11 milioane de euro), aproape dublul valorii medii zilnice din acest an, de circa 59...  click să citești tot articolul
16.03.2018
BVB
     * Banca Transilvania, în topul creșterilor și al rulajului
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința bursieră de ieri, toți indicii încheind ziua în creștere, BET a urcat...  click să citești tot articolul
16.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în majoritate, pe fondul revenirii apetitului la risc.  click să citești tot articolul
15.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
       Volumul Pieței Principale a bursei locale a urcat, în ședința de ieri, la 45,83 milioane de lei, peste cel din ședința anterioară, de 36,3 milioane de lei, dar sub cel mediu înregistrat în acest...  click să citești tot articolul
15.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
Vezi harta temperaturilor
harta temperaturilor
     19.03.2018 
     Prognoza pentru România
     Vremea va fi deosebit de rece, mai ales în regiunile extracarpatice, iar în Moldova și în estul Transilvaniei, dimineața și noaptea, pe arii restrânse va fi ger. Temperaturile maxime se vor încadra între -7 grade în nordul Moldovei și 8...9 grade în Transilvania, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -9 și 1 grad. Cerul va fi mai mult noros. Temporar vor fi precipitații în toate regiunile, în extindere treptată dinspre sud-vest, iar în jumătatea de sud a țării și la munte vor fi în general moderate cantitativ. Acestea vor fi mixte ziua și mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare seara și noaptea. Se va semnala polei sau ghețuș, în special în sudul teritoriului. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în regiunile sudice, dar mai ales în Banat.
     Prognoza pentru București
     Vremea va fi deosebit de rece, astfel temperatura maximă se va situa în jurul valorii de -1 grad, iar cea minima va fi de -4...-3 grade. În cursul zilei, trecător se vor semnala precipitații slabe, mai ales sub formă de lapoviță, favorizând producerea poleiului. Noaptea, precipitațiile vor deveni moderate cantitativ și treptat vor predomina ninsorile, astfel până în dimineața zilei de marți se poate depune strat de zăpadă. Vântul va sulfa în general moderat, cu unele intensificări în cursul nopții, de până la 45 km/h.
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9445
2.3850
2.8943
3.9860
0.1835
0.6263
0.2148
4.6646
5.2815
1.4996
3.5796
0.2284
0.4907
1.1066
0.0657
0.4622
0.9670
3.7833
0.3162
1.1515
0.5981
0.0582
0.3545
0.2021
2.7418
0.0394
0.1437
1.0300
0.6274
0.1214
160.6617
5.4961
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
.