Electrica Furnizare
DOSARUL DE ȘANTAJ "ANTENA GROUP - RCS&RDS"
BURSA 10.06.2017

Alexandra Cismaru
 
mărește imaginea
     Fostul director general al Antena Group Sorin Alexandrescu a arătat, ieri, în fața instanței supreme, într-o declarație de inculpat în dosarul în care a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru șantaj, că nu a vorbit cu patronii postului de televiziune despre ancheta jurnalistică privind o presupusă mită în fotbal. Acesta a susținut că este nevinovat și a ținut un adevărat curs de jurnalism în sala de judecată, despre reguli și despre conduia jurnaliștilor, categorie în care s-a inclus, potrivit surselor din presă.
     Sorin Alexandrescu a transmis la începutul declarației, citat de News.ro: "Sunt nevinovat. Hotărârea instanței de fond este nefondată. Știu că fabricarea acestui dosar împotriva mea a urmărit unicul scop de a se ajunge la sarea și piperul din această cauză și aceste cuvinte nu îmi aparțin mie, ci procurorului șef din acea perioadă Lucian Papici, care a exprimat acest punct de vedere public. Sarea și piperul sunt doamna Camelia Voiculescu și domnul Dan Voiculescu și trebuie să declar ferm că nu am discutat niciodată cu dânșii despre ancheta jurnalistică sau întâlnirile mele cu Ioan Bendei. De altfel, declarațiile recente de presă ale DNA, începând cu 5 mai 2017, dovedesc cu claritate faptul că ancheta mea jurnalistică a fost perfect justificată".
     Fostul director general a mai spus că judecătorii de la Curtea de Apel București care l-au condamnat la o pedepasa de trei ani și șase luni de închisoare pentru șantaj au greșit când au susținut că documentul privind contractul dintre firma RCS și SC Bodu (firma care aparținea lui Dumitru Dragomir, fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal) i-a fost înmânat de fostul șef al Fiscului, Șerban Pop, potrivit sursei citate.
     Alexandrescu a mai arătat: "Instanța de fond a reținut că acele documente mi-ar fi parvenit de la Șerban Pop. Aceste concluzii sunt profund greșite. În aprilie 2013, am deținut din surse anonime mai multe seturi de documente reprezentând aceeași operațiune comercială".
     Acesta le-a mai spus judecătorilor că sursele anonime în mass-media nu reprezintă un accident, ci "o normalitate a activității noastre", se mai arată în sursă.
     Fostul director al Antena Group a continuat: "Dacă priviți pentru două zile programele de știri ale unor posturi TV din România, veți observa faptul că în acesta perioadă scurtă de timp sunt difuzate un număr important de știri de mare interes public, fără că sursa acelor informații sau documente să fie precizată la momentul difuzării".
     Conform sursei, cu referire la intersul public justificat de ancheta despre SC Bodu și RCS&RDS, Alexandrescu a mai arătat că legislația audiovizuală este clară în această privința.
     Fostul director general a transmis: "Acolo se precizează că sunt de interes public orice fapte sau evenimente care influențează societatea sau o comunitate cu privire la săvârșirea unor fapte de natură penală. Astăzi este mai evident decât oricând prin comunicatele DNA faptul că respectiva operațiune, ținută în sertat 4 ani, este de mare inters public (....) Instanța de fond a reținut faptul că nu se intenționa realizarea unei anchete jurnalistice pentru că eu am urmărit un scop ascuns demonstrat prin acțiunile infracționale realizate. Aceste concluzii sunt profund greșite pentru că instanța nu a făcut o minimă verificare judecătorească cu privire la realizarea unui asemenea demers jurnalistic. Instanța nu avea cum să cunoască parcursul unei anchete jurnalistice de la momentul primirii documentelor și până la momentul când aceastadevine publică".
     În sursă se mai relatează că Alexandrescu a susținut că inițiativa acelei anchete i-a aparținut în totalitate și că oricine care are ceva de spus poate deveni jurnalist.
     Alexandrescu a mai declarat: "Este cunoscut faptul că inițiativa acestei anchete jurnalistice mi-a aparținut în integralitate. Instanța de fond a reținut că la data evenimentelor eu eram directorul general al Antenei Group și nu eram jurnalist deoarece nu am făcut proba realizării unor emisiuni TV de către mine sau a semnării unor articole de presă. Este foarte important să definim termenul de jurnalist media. Consiliul Europei a arătat în 2000, cu privire la protecția surselor jurnalistice, că jurnalistul media este definit că fiind orice persoană fizică sau juridică ce practică regulat sau profesional activități de colectare și difuzare prin orice mijloace de comunicare în masă fără că respectiva persoană să aibă nevoie de o acreditare sau de certificare a autorităților statului. Din această perspectivă, calitatea mea de jurnalist media era determinată atât de activitățile mele curente în mass-media, cât și de faptul că la momentul respectiv eram singurul reprezentant legal al Antena Group. Mai mult, eram implicat în alte două anchete jurnalistice. Antena Grup a fost înființată în 2010 în timpul mandatului meu de director general. Toate fluxurile decizionale ale companiei, toate formatele de televiziune utilizate, toate politicile de marketing și PR au fost realizate cu contribuția mea covârșitoare. Nu am fost angajat al Antenei Grup nu am avut un contract de management".
     Fostul director a mai arătat că a făcut ancheta privind asocierea dintre Bodu și RCS&RDS împreună cu o colegă.
     Fostul director general a destăinuit: "Majoritatea anchetelor jurnalistice se realizează de o echipă de maxim două persoane. Ea nu este publică. Confidențialitatea este esențială. În faza de documentare a anchetei au lucrat în anumite etape doar două persoane - eu și Raluca Pușcaș. (...) După primirea documentelor, prima reacție a fost aceea de a considera faptul că nu sunt reale. La acel moment nu știam cine era SC Bodu și am verificat pe internet, observând cu surprindere faptul că respectiva societate îi aparținea lui Dumitru Dragomir, președintele LPF de atunci. Dacă informația era reală, ea explică nenumăratele semne de întrebare care existau în mass-media cu privire la relația apropiată dintre RCS și LPF. Am observant că societățile deținute de Dragomir erau implicate în operațiuni discutabile. Am considerat oportun ca în cadrul unei întâlniri avute cu Șerban Pop, în aprilie 2013, să discut cu el această problema și să-mi confirme bănuielile. Pop nu mi-a precizat că respectivele operațiuni sunt nelegale. Trebuia să verificăm realitatea acelei operațiuni de asociere. Nu ne puteam baza pe afirmațiile lui Pop, care erau făcute la nivel general".
     Alexandrescu a continuat să povestească cum a ajuns să se întâlnească cu Ioan Bendei, fost administrator al RCS-RDS.
     Sorin Alexandrescu a vădit: "La acel moment nu-l știam pe Bendei, semnatarul documentelor. Am cerut telefonul lui Bendei de la Dragomir Dumitriu. După, l-am sunat pe bendei și de comun acord am stabilit să ne întâlnim în 16 aprilie 2013.Ne-am văzut la un restaurant și față de întrebările mele, acesta mi-a zis că nu știe să existe o asemenea operațiune făcută de RCS și că el nu a semnat asemenea documente".
     La termenul de vineri al procesului urmează să fie audiată și Camelia Voiculescu.
     În 12 mai 2016, Curtea de Apel București i-a condamnat pe fostul director al Antena Group Sorin Alexandrescu la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, pe Dan Voiculescu la doi ani de închisoare cu executare și pe Camelia Voiculescu la doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Antena 3 și Intact Publishing au fost achitate. Decizia a fost contestată la instanța supremă, care va da o hotărâre definitivă în acest dosar, a mai fost notat în sursă.
     Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, și fiica sa Camelia au fost trimiși în judecată în 1 octombrie 2013, alături de Sorin Alexandrescu, atunci directorul general Antena TV Group SA, de George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, și de fostul șef al ANAF Șerban Pop.
     Potrivit anchetatorilor, în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat, în mod repetat și gradual, acte de constrângere asupra lui Ioan Bendei, atunci administrator al RCC&RDS, amenințându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupție, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat. Actele de constrângere s-ar fi exercitat verbal, prin afirmații legate de perspectiva declanșării unui scandal mediatic, dar și prin intermediul unui spot publicitar prin care publicul era informat că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupție în care ar putea fi implicat Ioan Bendei.
     Conform sursei, Anchetatorii susțin că acest spot publicitar a fost realizat din dispoziția Cameliei Voiculescu și a lui Sorin Alexandrescu, la 8 mai 2013, și a fost difuzat în perioada 9 - 30 mai 2013, cu o frecvență de cinci ori pe zi (în total de 401 ori) de toate posturile TV aparținând Antena TV Group și Antena 3. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2017, ora 10:00)  
 "Nu, domnu’ meu, e o problemă a mea, personală! Adică, înțelegi, pornești campania asta și vei, vei zice de mine, eu nu vreau să fiu distrus, dom’ne, că i-am dat șpagă lu’ ăsta? Sau cum… nu, aici eu… Eu, persoana mea nu vreau să fie distrusă!" Bendei
 Intrebat fiind despre un contract, Bendei vorbeste despre consecintele publicarii anchetei jurnalistice.
 Bandiții sistemului, înarmați cu tehnică de ascultare, s-au chinuit să întremeze o înscenare. Contractul, hoția, nu prezintă interes pentru DNA, important e să înfânfum jurnaliștii de investigație.


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Companii-Afaceri, 20:52
     Situația creată în urma sinuciderii patronului "Omnia Turism" este complexă, iar Ministerul Turismului caută soluții pentru mai multe probleme care au fost create de blocarea conturilor bancare ale agenției, imediat după ce s-a difuzat în mass-media vestea morții acestuia, se arată într-un comunicat al instituției trimis Redacției.  detalii
Companii-Afaceri, 20:10
     Agenția de turism "Christian Tour" se oferă să îi aducă în țară în cursul zilei de mâine pe turiștii români care au achiziționat vacanțe în stațiunea egipteană Hurghada de la compania "Omnia Turism".  detalii
Internaţional, 19:57
     Patru din principalii indici bursieri europeni au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  detalii
Companii-Afaceri, 19:30
     Comisia economică din Senat și Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților au amânat astăzi întocmirea unui raport de revocare din funcție a șefului Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Adrian Diță, până când Senatul, în calitate de Cameră decizională, va adopta o formă amendată a ordonanței ANCOM.  detalii
Companii-Afaceri, 19:10
     Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus astăzi, la Parlament, că este de acord cu schimbarea șefului Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și nu a negat că la șefia instituției ar putea fi numit fostul premier Sorin Grindeanu.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
17.10.2017
BVB
     * Titlurile "Fondul Proprietatea" conduc topul lichidității
       Săptămâna de tranzacționare a debutat cu un rulaj de 32,54 milioane de lei, superior celui înregistrat vineri, de circa 23 milioane de lei, în contextul în care cinci dintre indicii Bursei de...  detalii
16.10.2017
BVB / ÎN ULTIMA ȘEDINȚĂ A SĂPTĂMÂNII,
     * Dragoș Mesaroș, "Goldring": "După demisiile miniștrilor, de joi seară, probabil că investitorii au prins curaj, intrând la cumpărare"
       Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a încheiat în teritoriul pozitiv, toți indicii Bursei de Valori București (BVB) marcând creșteri.  detalii
16.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate pe piețele europene au înregistrat creșteri vineri, în baza evoluțiilor de pe segmentul materiilor prime.  detalii
13.10.2017
BVB
     * Avans de 0,26% pentru BET-NG
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii, o lichiditate de doar 20,72 milioane de lei (4,51 milioane de euro), sub rulajul de...  detalii
13.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile societăților listate pe piețele din Europa au fluctuat ieri, traderii așteptând unele declarații ale președintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, într-un panel de discuții...  detalii
12.10.2017
BVB
     Ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a ieșit în evidență prin scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), cea mai mare depreciere fiind înregistrată de BET-FI.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 17 octombrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0589
2,3419
3,1070
3,9868
0,1778
0,6153
0,2206
4,5802
5,1608
1,4882
3,4723
0,2231
0,4911
1,0825
0,0679
0,4784
1,0651
3,8939
0,2911
1,2277
0,5882
0,0600
0,3442
0,2044
2,7972
0,0384
0,1465
1,0601
0,6102
0,1176
161,4840
5,4946
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.10.2017
EXCLUSIVE
     * "The US and Saudi Arabia - the main sponsors of terrorism in the world"
     * (Interview with His Excellency, Mr. Hamid Moayyer, ambassador of the Republic of Iran in Romania)
       Donald Trump, the United States president, must decide by October 15th whether or not he will certify if Iran has followed the terms of the nuclear agreement signed in 2015 by Iran and six major western powers.  details
12.10.2017
EARTHLY LAWS, IGNORED ON THE BSE PLANET
     The Bucharest Stock Exchange (BVB), the operator of the Romanian capital market, still stands by the nonsensical claim made by its former CEO Ludwik Sobolewski, that his contract expired on August 21st, but not his mandate.  details
12.10.2017
AT THE INVESTIGATIVE COMMISSION OF THE ACTIVITY OF THE ANRE
     * Sources: PSD has four names for the head of the ANRE
     * Rumored names: Florentin Pandele, mayor of Voluntari, Iulian Iancu, president of the Industries Commission, former prime-minister Sorin Grindeanu and deputy Eugen Nicolicea
       Niculae Havrileț, the president of the National Authority for Regulation in the Energy Sector (ANRE), together with other members of the Regulatory Committee of the ANRE, will arrive before the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE.  details
11.10.2017
RADU CRĂCIUN, APAPR, ABOUT THE INVESTMENT OF PRIVATE PENSION FUNDS IN DIGI, A COMPANY WHICH HAS CRIMINAL ISSUES:
     Mandatory private pension funds which have invested in Digi Communications, the parent company of RCS&RDS, which was indicted on money laundering and offering bribes, have taken this operating risk into account, by offering a lower price in the IPO, Radu Crăciun, member on the Board of Directors of the Romanian Association of Privately Managed Pensions (APAPR).  details
09.10.2017
     President of BURSA Press Group, Florian Goldstein (MAKE), participated, as speaker, on September 26th, at a debate regarding the future of the European Union, in Brussels, at the invitation of Group of the European People's Party.
     The subject of the debate can be synthesized in four questions:
     1. Would it be recommendable for the EU Non-Eurozone States to adopt Euro currency?(...)
     -------------
     Question nr.1 answers given by my fellow citizens are divided, and this summer polemic between the Euro MP Theodor Stolojan and Daniel Daianu (member of the Romanian National Bank Board of Directors) in the financial newspaper BURSA has shaped up the idea we could adopt Euro anytime (given the condition of maintaining the macroeconomic balances), an idea opposed to the one claiming Euro adoption should wait till the convergence criteria would be fulfilled.  details
09.10.2017
UNICREDIT WARNS THAT THE ROMANIAN GOVERNMENT IS REPEATING MANY OF THE MISTAKES THAT HAVE LED TO THE RECESSION OF 2009-2010
     * Vasilescu: "There are many crystal ball readers, even in the banking system"
     * UniCredit estimates that the leu will continue to weaken against the Euro to 4.6-4.7, in the first quarter of 2018, and that the policy rate will increase to 2.5%
       UniCredit Bank analysts are issuing a warning that the Romanian government is repeating many of the mistakes that have led to the recession of 2009-2010. The quoted experts are mentioning both the fiscal policy that is risky for the economy, as well as the fact that the leu will significantly weaken in 2018, and the deficit may increase to 3.7%. Among other things, the UniCredit report issued on Friday predicts an EUR/RON exchange rate of 4.7 and a policy rate of 2.5%, for the beginning of next year.  details
05.10.2017
AFTER BEING FORCED TO MOVE THE BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY TOURNAMENT TO BUDAPEST
     * Ilie Năstase: "If I was Țiriac, I would sue Mugur Isărescu"
       PNL senator Daniel Zamfir, president of the Budget Commission in the Senate, a vocal critic of the banking system, of the NBR and of its governor is adamant about bringing up the activity of the NBR from all angles.  details
03.10.2017
     * The BSE may be taken off the watchlist
     * FTSE only noted improvements when it comes to stock lending, while the liquidity requirement has not yet been met
     * Poland, upgraded to the emerging market status
     * Mongolia and Nigeria, removed from the watchlists
       The Bucharest Stock Exchange (BSE) remains a frontier market, for at least a year, after, on Friday night, FTSE Russell did not give promote it.  details
02.10.2017
     * Iulian Iancu: "We shouldn't stand out by being silent in Brussels and be forced to give natural gas to the neighboring countries, by taking it away from our industrial consumers"
     * Emil Calotă: "If we do not take action, the natural gas stored by the Romanian producers will remain unused, because there will be far cheaper imported gas available"
       The National Authority for the Regulation of the Energy Market (ANRE) has asked for the reconsideration of gas storage policies in Romania to be made a priority, Emil Calotă, the vice-president of the ANRE recently said, in the debates in the Industry Commission of the Romania Parliament about the Draft Law concerning the approval of the Government Emergency Ordinance no.64/2016 for the amendment and completion of the Law of Electricity and of natural gas no. 123/ 2012.  details
29.09.2017
LUCIAN ANGHEL:
     We can't expect Romania to be upgraded to the emerging market status right now, BSE president Lucian Anghel said yesterday, as FTSE Russell will publish today its annual classification report.  details
28.09.2017
     Central European Media (CME), the owner of Pro TV, is currently in negotiations to sell the four TV stations it still holds in Central and Eastern Europe, according to Echo 24, which quotes several concerned sources.  details
27.09.2017
     The Romanian Commercial Bank (BCR) is saying for the first time, that the sale of the Cemacon was made at a price of 1 Euro, and the lender stressed that this was done to save the company.  details
26.09.2017
THE CONFERENCE "THE FUTURE OF THE ROMANIAN CAPITAL MARKET" - THE 6TH EDITION/MIRCEA URSACHE, ASF:
     * Cappon, Prodan and Sobolewski yesterday had their interviews for the position of CEO of the BSE
     Ludwik Sobolewski is no longer the CEO of the Bucharest Stock Exchange (BVB), Mircea Ursache, the vice-president of the Financial Oversight Authority (ASF) said yesterday. He added that the ASF has conducted an analysis concerning corporate governance at the BSE.  details
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that system for the next issue aimed at individual investors as early as this year, according to market sources.  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of the market operator. In his opinion it would be better for the BSE to remain one of the best frontier markets than joining the emerging market and then be demoted, as he told us in an interview.  details
.