DOSARUL DE ȘANTAJ "ANTENA GROUP - RCS&RDS"
BURSA 10.06.2017

Alexandra Cismaru
 
mărește imaginea
     Fostul director general al Antena Group Sorin Alexandrescu a arătat, ieri, în fața instanței supreme, într-o declarație de inculpat în dosarul în care a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru șantaj, că nu a vorbit cu patronii postului de televiziune despre ancheta jurnalistică privind o presupusă mită în fotbal. Acesta a susținut că este nevinovat și a ținut un adevărat curs de jurnalism în sala de judecată, despre reguli și despre conduia jurnaliștilor, categorie în care s-a inclus, potrivit surselor din presă.
     Sorin Alexandrescu a transmis la începutul declarației, citat de News.ro: "Sunt nevinovat. Hotărârea instanței de fond este nefondată. Știu că fabricarea acestui dosar împotriva mea a urmărit unicul scop de a se ajunge la sarea și piperul din această cauză și aceste cuvinte nu îmi aparțin mie, ci procurorului șef din acea perioadă Lucian Papici, care a exprimat acest punct de vedere public. Sarea și piperul sunt doamna Camelia Voiculescu și domnul Dan Voiculescu și trebuie să declar ferm că nu am discutat niciodată cu dânșii despre ancheta jurnalistică sau întâlnirile mele cu Ioan Bendei. De altfel, declarațiile recente de presă ale DNA, începând cu 5 mai 2017, dovedesc cu claritate faptul că ancheta mea jurnalistică a fost perfect justificată".
     Fostul director general a mai spus că judecătorii de la Curtea de Apel București care l-au condamnat la o pedepasa de trei ani și șase luni de închisoare pentru șantaj au greșit când au susținut că documentul privind contractul dintre firma RCS și SC Bodu (firma care aparținea lui Dumitru Dragomir, fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal) i-a fost înmânat de fostul șef al Fiscului, Șerban Pop, potrivit sursei citate.
     Alexandrescu a mai arătat: "Instanța de fond a reținut că acele documente mi-ar fi parvenit de la Șerban Pop. Aceste concluzii sunt profund greșite. În aprilie 2013, am deținut din surse anonime mai multe seturi de documente reprezentând aceeași operațiune comercială".
     Acesta le-a mai spus judecătorilor că sursele anonime în mass-media nu reprezintă un accident, ci "o normalitate a activității noastre", se mai arată în sursă.
     Fostul director al Antena Group a continuat: "Dacă priviți pentru două zile programele de știri ale unor posturi TV din România, veți observa faptul că în acesta perioadă scurtă de timp sunt difuzate un număr important de știri de mare interes public, fără că sursa acelor informații sau documente să fie precizată la momentul difuzării".
     Conform sursei, cu referire la intersul public justificat de ancheta despre SC Bodu și RCS&RDS, Alexandrescu a mai arătat că legislația audiovizuală este clară în această privința.
     Fostul director general a transmis: "Acolo se precizează că sunt de interes public orice fapte sau evenimente care influențează societatea sau o comunitate cu privire la săvârșirea unor fapte de natură penală. Astăzi este mai evident decât oricând prin comunicatele DNA faptul că respectiva operațiune, ținută în sertat 4 ani, este de mare inters public (....) Instanța de fond a reținut faptul că nu se intenționa realizarea unei anchete jurnalistice pentru că eu am urmărit un scop ascuns demonstrat prin acțiunile infracționale realizate. Aceste concluzii sunt profund greșite pentru că instanța nu a făcut o minimă verificare judecătorească cu privire la realizarea unui asemenea demers jurnalistic. Instanța nu avea cum să cunoască parcursul unei anchete jurnalistice de la momentul primirii documentelor și până la momentul când aceastadevine publică".
     În sursă se mai relatează că Alexandrescu a susținut că inițiativa acelei anchete i-a aparținut în totalitate și că oricine care are ceva de spus poate deveni jurnalist.
     Alexandrescu a mai declarat: "Este cunoscut faptul că inițiativa acestei anchete jurnalistice mi-a aparținut în integralitate. Instanța de fond a reținut că la data evenimentelor eu eram directorul general al Antenei Group și nu eram jurnalist deoarece nu am făcut proba realizării unor emisiuni TV de către mine sau a semnării unor articole de presă. Este foarte important să definim termenul de jurnalist media. Consiliul Europei a arătat în 2000, cu privire la protecția surselor jurnalistice, că jurnalistul media este definit că fiind orice persoană fizică sau juridică ce practică regulat sau profesional activități de colectare și difuzare prin orice mijloace de comunicare în masă fără că respectiva persoană să aibă nevoie de o acreditare sau de certificare a autorităților statului. Din această perspectivă, calitatea mea de jurnalist media era determinată atât de activitățile mele curente în mass-media, cât și de faptul că la momentul respectiv eram singurul reprezentant legal al Antena Group. Mai mult, eram implicat în alte două anchete jurnalistice. Antena Grup a fost înființată în 2010 în timpul mandatului meu de director general. Toate fluxurile decizionale ale companiei, toate formatele de televiziune utilizate, toate politicile de marketing și PR au fost realizate cu contribuția mea covârșitoare. Nu am fost angajat al Antenei Grup nu am avut un contract de management".
     Fostul director a mai arătat că a făcut ancheta privind asocierea dintre Bodu și RCS&RDS împreună cu o colegă.
     Fostul director general a destăinuit: "Majoritatea anchetelor jurnalistice se realizează de o echipă de maxim două persoane. Ea nu este publică. Confidențialitatea este esențială. În faza de documentare a anchetei au lucrat în anumite etape doar două persoane - eu și Raluca Pușcaș. (...) După primirea documentelor, prima reacție a fost aceea de a considera faptul că nu sunt reale. La acel moment nu știam cine era SC Bodu și am verificat pe internet, observând cu surprindere faptul că respectiva societate îi aparținea lui Dumitru Dragomir, președintele LPF de atunci. Dacă informația era reală, ea explică nenumăratele semne de întrebare care existau în mass-media cu privire la relația apropiată dintre RCS și LPF. Am observant că societățile deținute de Dragomir erau implicate în operațiuni discutabile. Am considerat oportun ca în cadrul unei întâlniri avute cu Șerban Pop, în aprilie 2013, să discut cu el această problema și să-mi confirme bănuielile. Pop nu mi-a precizat că respectivele operațiuni sunt nelegale. Trebuia să verificăm realitatea acelei operațiuni de asociere. Nu ne puteam baza pe afirmațiile lui Pop, care erau făcute la nivel general".
     Alexandrescu a continuat să povestească cum a ajuns să se întâlnească cu Ioan Bendei, fost administrator al RCS-RDS.
     Sorin Alexandrescu a vădit: "La acel moment nu-l știam pe Bendei, semnatarul documentelor. Am cerut telefonul lui Bendei de la Dragomir Dumitriu. După, l-am sunat pe bendei și de comun acord am stabilit să ne întâlnim în 16 aprilie 2013.Ne-am văzut la un restaurant și față de întrebările mele, acesta mi-a zis că nu știe să existe o asemenea operațiune făcută de RCS și că el nu a semnat asemenea documente".
     La termenul de vineri al procesului urmează să fie audiată și Camelia Voiculescu.
     În 12 mai 2016, Curtea de Apel București i-a condamnat pe fostul director al Antena Group Sorin Alexandrescu la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, pe Dan Voiculescu la doi ani de închisoare cu executare și pe Camelia Voiculescu la doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Antena 3 și Intact Publishing au fost achitate. Decizia a fost contestată la instanța supremă, care va da o hotărâre definitivă în acest dosar, a mai fost notat în sursă.
     Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, și fiica sa Camelia au fost trimiși în judecată în 1 octombrie 2013, alături de Sorin Alexandrescu, atunci directorul general Antena TV Group SA, de George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, și de fostul șef al ANAF Șerban Pop.
     Potrivit anchetatorilor, în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat, în mod repetat și gradual, acte de constrângere asupra lui Ioan Bendei, atunci administrator al RCC&RDS, amenințându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupție, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat. Actele de constrângere s-ar fi exercitat verbal, prin afirmații legate de perspectiva declanșării unui scandal mediatic, dar și prin intermediul unui spot publicitar prin care publicul era informat că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupție în care ar putea fi implicat Ioan Bendei.
     Conform sursei, Anchetatorii susțin că acest spot publicitar a fost realizat din dispoziția Cameliei Voiculescu și a lui Sorin Alexandrescu, la 8 mai 2013, și a fost difuzat în perioada 9 - 30 mai 2013, cu o frecvență de cinci ori pe zi (în total de 401 ori) de toate posturile TV aparținând Antena TV Group și Antena 3. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2017, ora 10:00)  
 "Nu, domnu’ meu, e o problemă a mea, personală! Adică, înțelegi, pornești campania asta și vei, vei zice de mine, eu nu vreau să fiu distrus, dom’ne, că i-am dat șpagă lu’ ăsta? Sau cum… nu, aici eu… Eu, persoana mea nu vreau să fie distrusă!" Bendei
 Intrebat fiind despre un contract, Bendei vorbeste despre consecintele publicarii anchetei jurnalistice.
 Bandiții sistemului, înarmați cu tehnică de ascultare, s-au chinuit să întremeze o înscenare. Contractul, hoția, nu prezintă interes pentru DNA, important e să înfânfum jurnaliștii de investigație.


 
Aceeasi sectiune (Media Advertising)
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI" / ADRIAN VASILESCU, BNR:
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI" / MIRCEA URSACHE, ASF:
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI" / Eugen Teodorovici:
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI"
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI"
GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI"
CURAJOS NEVOIE MARE ÎN FAȚA COMISIEI DE CONTROL A SRI
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 17:35
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ședința de tranzacționare de ieri în apreciere.  detalii
Miscellanea, 16:34
BBC:
     Peste 20.000 de persoane și-au luat rămas bun la București de la Regele Mihai, funeralii naționale având loc în România pentru fostul monarh, care a încetat din viață la 5 decembrie, la 96 de ani.  detalii
Internaţional, 15:59
     Lactalis a rechemat săptămâna trecută peste 600 de doze de formule de lapte praf, fabricate la unitatea sa din Craon, în vestul Franței, după ce autoritățile au cerut retragerea a cinci noi loturi de pe piață, din cauza riscului contaminării cu salmonela.  detalii
Miscellanea, 14:39
     Traficul feroviar este blocat, astăzi, în județul Maramureș, pe magistrala 400, după ce un tren Regio a lovit un autoturism.  detalii
Miscellanea, 13:46
     Mai multe persoane participă astăzi la o acțiune de protest în fața sediului PSD Iași, cerându-le parlamentarilor social-democrați locali să nu voteze legile justiției.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
15.12.2017
BVB
     Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de ieri a fost de 34,1 milioane lei sub media zilnică anuală de 48 milioane lei și în scădere față de...  detalii
15.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Piețele din Europa s-au înscris pe un curs descendent ieri, în majoritate, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să mențină nemodificată dobânda de politică monetară, promițând totodată că...  detalii
14.12.2017
BVB
     * Acțiunile Electrica au mai pierdut 1,82%, până la 10,78 lei/unitate
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost de 64,3 milioane lei, peste media zilnică anuală de 47,9 milioane lei și...  detalii
14.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând anunțul băncii centrale americane (Fed) privind politica sa monetară viitoare.  detalii
13.12.2017
BVB
     * "Întotdeauna, din piețele mici, se iese mai repede decât din cele mari, pentru că lichiditatea este mai scăzută", punctează analistul
     * "Deal" de aproape 17 milioane de lei cu titlurile DIGI
       Ședința de tranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) a fost marcată de o nouă scădere generalizată a pieței, toți indicii bursei suferind deprecieri ale cotațiilor.  detalii
13.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au urmat un curs ascendent ieri, în baza avansului din sectorul petrolului și gazelor.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 15 decembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0149
2,3697
3,0804
4,9729
0,1804
0,6226
0,2199
4,6346
5,2711
1,4767
3,5016
0,2275
0,4742
1,0989
0,0667
0,4662
1,0163
3,9285
0,2943
1,1755
0,5945
0,0613
0,3603
0,2053
2,7598
0,0389
0,1420
1,0696
0,6141
0,1208
158,8245
5,5552
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  details
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  details
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  details
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
.