Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
RAPORT EAST CENTER ȘI UKRAINE PRISM:
BURSA 22.08.2018

Gheorghe Iorgoveanu
 
mărește imaginea
     Evenimentele din 10 august hrănesc o campanie nouă de dezinformare din partea posturilor tv și cotidianelor apropiate puterii politice. Pentru jurnaliștii care servesc arcul guvernamental, imaginile filmate de oamenii simpli din Piața Victoriei nu sunt relevante, sunt trucate pentru că așa spune europarlamentarul și "specialista" Norica Nicolai, sunt niște fake-news-uri pentru că nu corespund pozițiilor oficiale prezentate de Ministerul de Interne și de Jandarmerie.
     Începând din 11 decembrie 2016, după câștigarea alegerilor parlamentare de către coaliția PSD-ALDE, ei și-au intensificat propaganda în favoarea puterii și împotriva Comisiei de la Bruxelles și a aliaților din NATO.
     Acest tip de propagandă este specifică instituțiilor mass-media folosite de Kremlin pentru campaniile de dezinformare din țările central și est-europene, conform unui studiu realizat de organizațiile neguvernamentale East Center (din Polonia) și Ukraine Prism (din Ucraina). Studiul a fost finanțat de German Marshall Fund of the United States, de Grupul de la Vișegrad și de guvernul Olandei.
     Conform documentului întocmit de East Center și Ukraine Prism, Româ­nia, din cauza apropierii față de aliații vestici din NATO, după anul 2004, și din Uniunea Europeană, după 1 ianuarie 2007, precum și a politicii față de Republica Moldova și a susținerii Ucrainei în cazul Euromaidan și al anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Rusia, a devenit ținta arsenalului de dezinformare folosit de puterea politică de la Kremlin. Această dezinformare "include campanii de comunicare și psihologice menite să destabilizeze mediul politic și social exis­tent și să schimbe atitudinea po­pulației față de agenda publică", după cum afirmă cei de la East Center și Ukraine Prism.
     Raportul întocmit de cele două organizații din Polonia și Ucraina susține că o amprentă asupra campaniei de dezinformare, începută de Moscova prin intermediul unor posturi de televiziune și a unor ziare din țara noastră, este constituită din faptul că România încearcă să devină independentă din punct de vedere energetic față de Rusia.
     Conform afirmațiilor autorilor studiului, în acest moment doar o pătrime din necesarul de consum este importată din Rusia, restul fiind asigurat de resursele naturale existente în țara noastră.
     Din ceea ce declara în urmă cu o lună șeful PSD Liviu Dragnea, demararea exploatării gazelor naturale din Marea Neagră ar crea o independență energetică totală a României care s-ar transforma și într-un actor important pe piața central și est-europeană a comerțului și distribuirii acestor resurse.
     Din coroborarea afirmațiilor din studiu și din declarațiile politicienilor români după adoptarea în Parlament a legii offshore, ar reieși că Rusia și propagandiștii ei din media din țara noas­tră au tot interesul ca actul normativ să intre în vigoare cât mai târziu și în actualele condiții care sunt neatractive pentru companiile care dețin resursele financiare pentru a dezvolta sectorul upstream. Lipsa investițiilor ar duce practic la inaplicabilitatea legii și la continuarea dependenței față de gazul rusesc.
     La această stare de fapt contribuie și faptul că, după ce UE a aplicat sanc­țiuni economice Rusiei pentru anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, s-a constatat o scădere cu 34% a relațiilor comerciale româno-ruse.
     *  Antena 3 și România TV, promotorii știrilor false
     Conform studiului întocmit de East Central și Ukraine Prism, în țara noas­tră există 71 de site-uri de știri care folosesc intens informațiile false. Printre acestea, autorii lucrării au inclus și site-urile de știri ale televiziunilor Antena 3 și România TV, precum și stiripesurse.ro și dcnews.ro
     Autorii documentului susțin că "știrile prezentate de aceste site-uri web și preluate de cele două posturi de televiziune sunt similare și variază de la paleta naționalistă la o campanie anti-UE, anti-NATO și anti-SUA, spunând des­pre țara noastră că nu este o colonie, un vasal sau o marionetă a puterilor occidentale, a decadenței acestuia. Totodată, sunt criticate valorile occidentale cum ar fi capitalismul, globalizarea, ideea de corectitudine politică, minoritățile, drepturile de gen etc. Valorile și principiile occidentale sunt analizate în opoziție evidentă cu societatea româ­nească ilustrată ca titulară a valorilor adevărate tradiționale, religioase și morale".
     Conform documentului întocmit de cele două organizații din Polonia și Ucraina, alte site-uri de știri critică faptul că țara noastră achiziționează de la americani doar echipamente militare second-hand, pentru care plătește sume exorbitante. De exemplu, achiziționarea unei escadrile de avioane F-16 folosite anterior de forțele aeriene portugheze a fost văzută ca o manevră costisitoare pentru un echipament care nu este necesar, deoarece țara noastră nu ar fi ținta vreunei amenințări externe.
     În studiu se afirmă că toate aceste știri false urmează "foaia de parcurs" stabilită de mașina de propagandă de la Kremlin și vizează crearea în rândul populației a unei stări psihologice de paranoia cu privire la partenerii euro-atlantici.
     *  Campania anti-Soros
     East Center și Ukraine Prism afirmă că punctul cel mai important al dezinformării practicate de cele două posturi de televiziuni și de site-urile de știri mai sus enumerate se referă la misiunea lor de a "ajuta" România să scape de influența "malefică" a cunoscutului om de afaceri și filantrop american George Soros.
     Autorii studiului afirmă că, din analiza știrilor prezentate de cele două pos­turi tv, reiese că rețeaua de ONG-uri a lui Soros ar conspira neîncetat, nu doar împotriva actualei puteri politice, ci și împotriva existenței statale și tradiționale a românilor.
     Reamintim în acest context că atât Antena 3, cât și România TV s-au declarat partizane ale proiectului de lege inițiat de un grup de social-democrați prin care se va încălca modul de des­fășurare a activității de către organizațiile neguvernamentale, precum și modul lor de finanțare. Totodată, cele două posturi tv au susținut în nenumărate rânduri că manifestanții din Piața Victoriei, pe parcursul celor aproape 20 de luni de protest, au fost finanțați de George Soros. Mai mult, în știrile din ianuarie și februarie 2017, când Antena 3 și România TV susțineau că fiecare manifestant împotriva guvernului Grindeanu și a celebrei OUG 13, a primit câte 50 lei de la filantropul american, fiind plătiți chiar și câinii prezenți în Piața Victoriei.
     Studiul făcut de cele două organizații din Polonia și Ucraina susține că această demonizare a lui George Soros a fost pregătită în laboratoarele de dez­informare de la Kremlin și a fost livrată celor două posturi de televiziune din țara noastră, precum și site-urilor de știri online apropiate de Moscova.
     În document se mai spune că, pe lângă propaganda rusă, știrile false sunt furnizate și de unii politicieni din coaliția de guvernământ, pentru a-și justifica acțiunile politice controversate, susținând că o fac din dorința de a proteja poporul de interesele companiilor multinaționale occidentale, care i-ar exploata pe românii simpli și decenți. În acest context amintim campania de dezinformare de la Antena 3 și România TV, ce, în emisiunile în care au fost prezenți Liviu Dragnea - șeful PSD, Olguța Vasilescu - Ministrul Muncii și Justiției Sociale și Eugen Teodorovici - Ministrul de Finanțe, au susținut că șefii companiilor multinaționale îi obligă pe angajați să participe la protestele din Piața Victoriei și că nu doresc să mărească salariile, în condițiile în care cele mai bune remunerații din țara noastră sunt plătite tocmai de aceste companii.
     *  Campania anti-UE
     Un alt aspect devoalat de cei de la East Center și Ukraine Prism este referitor la mesajele media împotriva Uniunii Europene. Conform autorilor studiului, în ultima vreme în cadrul emisiunilor realizate de posturile tv partizane politic din țara noastră sunt chemați, în calitate de invitați, anumiți specialiști și analiști politici care sus­țin că aderarea la UE a fost de fapt o eroare și că Mecanismul de Cooperare și Verificare și eforturile anticorupție întreprinse de România în ultimii ani sunt doar instrumente de intervenție străină de către puterile occidentale.
     Menționăm că la aceste păreri achiesează de multe ori și politicienii care participă la aceste emisiuni și care sus­țin că nici Comisia de la Bruxelles și nici aliații din NATO (vedeți cazul scrisorii întocmite de cei 12 ambasadori) nu trebuie să intervină în problemele interne ale României, probleme care însă afectează grav statul de drept, democrația și libera exprimare (vezi cazul intervenției violente a Jandarmeriei la mitingul din 10 august).
     În studiu se mai spune că, pentru a da un sens atacurilor, propaganda a identificat în ultimul an trei dușmani politici: președintele Klaus Iohannis, fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kövesi și Hans Klemm, ambasadorul SUA în Româ­nia. Conform autorilor, Klaus Iohannis și Codruța Kövesi nu au fost aleși aleatoriu de posturile de propagandă, deoarece ambii susțin valorile și principiile NATO și ale UE. Ei susțin că, în această strategie de demonizare a liderilor pro-occidentali, a fost inclus și fostul comisar european pe agricultură, fostul prim-ministru Dacian Cioloș despre care cele două posturi tv mai sus amintite au susținut că este fiul nelegitim al lui George Soros.
     Studiul mai afirmă că o mare parte din dezinformare este generată de politicieni și de persoanele cu influență care, împreună cu jurnaliștii și mijloacele media ce le deservesc interesele, au folosit și au propagat strategii de dez­informare similare cu cele angajate de propaganda susținută de Kremlin. Apărând agenda lor politică, asigurarea intereselor lor, înăsprirea stării lor de putere, politicienii de stânga și-au construit mesaje populiste în care Occidentul, Soros și companiile multinaționale sunt cei care nu vor binele țării.
     *  Grupurile vulnerabile supuse propagandei media
     East Center și Ukraine Prism susțin că toate știrile false, care apar în media românească și care servesc în primul rând politicii Kremlinului, sunt îndreptate către trei grupuri țintă. Dezinformarea subtilă se adresează politicilor locale instabile și atacă vulnerabilitățile instituțiilor democratice.
     În document se arată: "Primul grup vulnerabil este constituit din naționaliști, indiferent că aceștia se situează la stânga sau la dreapta politică. Propaganda susține că România este o națiune specială, că aliații din vest trebuie să respecte deciziile puterii politice de la București, că este necesară o poziție independentă și dezvoltarea de relații de prietenie și comerciale cu Rusia. Hegemonia NATO și a UE sunt combătute și catalogate ca imperialiste, iar despre România se spune că nu trebuie să fie colonia sau vasalul nimănui, în ciuda conflictelor regionale și a corupției liderilor politici".
     Studiul arată că un alt grup țintă al propagandei este constituit din ultraortodocși, conform cărora disfuncționalitatea și decadența Vestului sunt evidente în comparație cu etica superioară tradițională a societății româ­nești și cu credințele religioase. În acest context amintim campania privind referendumul pentru familia tradițională pe care posturile Antena 3 și România TV au demarat-o cu mult înaintea anunțării de către guvernul Dăncilă a datei la care va avea loc acest scrutin. În campania respectivă, s-a pus accentul pe imoralitatea UE și a aliaților vestici care susțin drepturile de gen, fără a li se da posibilitatea reală de exprimare celor care susțin că toți cetățenii au drepturi și libertăți egale.
     Conform autorilor studiului, ultimul grup țintă al propagandiștilor este constituit din nostalgicii regimului comunist, majoritatea fiind persoane vârstnice, care au fost afectate de tranziția din România, care sunt marginalizați economic și social și care sunt ușor manipulați de elitele politice.
     Poate, din această cauză, conform raportului World Press Freedom Index pentru anul 2017, România ocupă locul 46 din 180 de state, cu obiecțiunea că mass-media din țara noastră este "manipulată și spionată, că este politizată excesiv, cu mecanisme de finanțare corupte, cu politici editoriale subordonate proprietarului, cu interese și infiltrarea agențiilor de informații și personalului".
     Toată această stare de lucruri a dus la "transformarea mass-media din țara noastră în instrument de propagandă politică, lucru vizibil mai ales în anii electorali".
     Acest fapt a generat statistica din Digital News Report 2018 întocmit de Reuters Institute, în care, la capitolul privind încrederea în trusturile media din țara noastră, România TV și Antena 3 ocupă ultimele două locuri - 14 și 15 - cu 5,39, respectiv 5,36 puncte, pe o scară de la 0 la 10.
     Menționăm că studiul întocmit de Reuters Institute a fost realizat pe mai multe țări situate pe toate continentele, a fost comandat de BBC, în colaborare cu Broadcasting Authority of Ireland, și a fost realizat cu ajutorul Insititutului de cercetări media din cadrul Universității din Hamburg (Germania), al Universității din Canberra (Australia), cu Roskilde University, cu Centrul de cercetări media din Finlanda, cu Centrul francez de studii privind media și cu o universitate din Spania. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2018, ora 00:41)  
 Cam nasol .. primele 3 mesaje nu sunt din bula adevarului propovaduit de Bursa ..la 5:45 se trezeste Make si da cu festalaul ..nu esti din bula, esti psd-ist..postac platit ..in buna traditie a dublului standard


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 00:42)
 
 :))) ... uite ca e cineva si pe tura de noapte .. vai vai vai... ce presa libera si frumoasa !


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de MAKE , in data de 22.08.2018, ora 00:52)
 
 MAKE este treaz, a constatat ca primele 3 mesaje la care te referi, incalca grosolan Regulamentul postarilor si drept urmare, le-a trimis la gunoi.
 MAKE sta sa se gindeasca, acum, daca nu care cumva mesajul tau ar merita aceeasi soarta.


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 00:53)
 
 Tu stii cine l-a salvat de la moarte pe Dragnea??
 Tocmai ne-a zis la latrina tv ca ..patru străini s-au cazat la athenee palace plătiți de un om celebru.
 Ok.
 Cine l-a salvat, căci SRI nu da inf.decat la Iohanis (dragnea dixit)
 Cine i-a dat informatia despre călăi?
 :)


 
  1.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 00:55)
 
 Sper doar sa nu dureze 30 de zile..nu as suporta atatea emotii ..:)


 
  1.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 00:56)
 
 Poate o prostituată de lux le-a sucit mintea și le-a dezlegat mințile
 Dar, se știe, curvele de lux ciripesc la ...servicii (alea nasoale la politie)
 Deci dacă sri e paralel cu dragnea, cine l-a salvat pe Salvatorul neamului?


 
  1.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de MAKE , in data de 22.08.2018, ora 00:56)
 
 Prietene, elibereaza-te din aburii....nu stiu eu in ce aburi plutesti.... intre noi doi, eu reprezint presa, iar tu altceva.


 
  1.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 00:57)
 
 Wtf dude? ai visat urat? te bagi asa, tam-nesam, in dialog? ce oameni ..


 
  1.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 00:58)
 
 Le-a dezlegat limbile, erata


 
  1.9.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 01:02)
 
 SRI n-ar fi ajuns în prag de desființare dacă nu era constituit numai din sifoane.


 
  1.10.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 01:04)
 
 Tu reprezinți presa. Și Mălin Bot reprezintă presa. :)


 
  1.11.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 01:06)
 
 un pic lipsita de modestie afirmatia ta .. as zice ca doar faci parte din presa ..nu ca o reprezinti..pe de alta parte, chiar daca ai reprezenta presa iar eu altceva, asta nu te face cu nimic mai bun .. am impresia ca te urci pe un fals postament cand te reclami reprezentantul presei in relatia cu oricine..cu mine, in cazul de fata ..


 
  1.12.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.10 )
    (mesaj trimis de MAKE , in data de 22.08.2018, ora 01:07)
 
 Ce vrei?


 
  1.13.   E Kremlin din Neptun  (răspuns la opinia nr. 1.9 )
    (mesaj trimis de The Brute , in data de 22.08.2018, ora 01:07)
 
 sau cel din Piata Victoriei.


 
  1.14.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.11 )
    (mesaj trimis de MAKE , in data de 22.08.2018, ora 01:09)
 
 Ce vrei?


 
  1.15.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.12 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 01:10)
 
 Echitate între valori. :))


 
  1.16.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.15 )
    (mesaj trimis de MAKE , in data de 22.08.2018, ora 01:14)
 
 OK
 Mai vrea cineva ceva, sau ma duc sa ma culc?


 
  1.17.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.14 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 01:20)
 
 sa renunti la atitudinea condescendenta in relatia cu cititorii care au alte opinii fata de cele ale tale .. in situatii de genul acesta nici macar istoria nu va stabili cine a avut dreptate..de ce ai face-o tu?


 
  1.18.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.17 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 03:31)
 
 Nu crezi ca esti cam exagerata, draga?


 
  1.19.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.17 )
    (mesaj trimis de MAKE , in data de 22.08.2018, ora 08:25)
 
 "condescendént, ~ă a [At: SBIERA, F. S. 351 / Pl: ~nți, ~e / E: fr condescendant] 1-2 Care are o atitudine plină de respect (sau de bunăvoință) față de cineva Si: amabil, respectuos. sursa: MDA2 (2010)"
 Suspectez ca nu vrei sa renunt la respect fata de cititori, ci, doar, nu cunosti intelesul cuvintului.
 O nuanta potential criticabila in condescendenta este aceea de superioritate (binevoitoare), dar, suspectez, din nou, ca nu asta imi reprosezi.
 Sa evaluam atitudinea acestui raspuns, care este in curs:
 1. Este el condescendent? - Eu as zice ca da.
 2. Este el justificat? - Eu as zice, din nou, ca da.
 Prin urmare, sincer, nu inteleg ce-mi ceri?
 Imi ceri sa ramin fara reactie la insulte?, (ceea ce, de altfel, deseori fac).
 Sa nu dau replica atunci cind vreau?
 Este absurd.
 Vorba celui de la 1.18.: "Nu crezi ca esti cam exagerata, draga?"


 
  1.20.   Dragnea e o biata victima!  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de Camelia , in data de 22.08.2018, ora 09:47)
 
 Vai, cum a ajuns mititelul mustacios o biata victima! Uneori mafiotii nu pot sa faca ticalosii fara nici un fel de consecinte!


 
  1.21.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.20 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 10:48)
 
 E o învățătură pentru membrii grupării mafiote SRI.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2018, ora 01:21)  
 Antena 3 este confirmată de realitate de mai bine de 13 ani, ani grei pentru SRI.
 East Center și Ukraine Prism ce confirmări a prins până acum că marotele cu Rusia mai prind doar la grădiniță?


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 03:40)
 
 Pai nu la gradinita esti, mamicutule?De unde ai scos-o cu statul paralel si cu securistii stalinisti? Nu de la gradinita de retardati? De unde ti-ai scos-o pe Veorica? Nu de la analfabeti?


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 08:04)
 
 România are cei mai profesioniști securiști, o spun și alocările bugetare, s-au prins și copiii de grădiniță, numai postacii Securității neagă vehement evidența.


 
  2.3.   Pupa-ti Veorica!  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 08:35)
 
 Veorica ta e securista cea mai profesionista.
 Pupa-ti-o!


 
  2.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 09:20)
 
 600 milioane lei bugetul SRI. :)


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2018, ora 01:48)  
 toate bune si frumoase, dar, daca la increderea in trusturile media din Romania cele doua impricinate sunt pe ultimele locuri, cum ramane cu rating-ul lor absolut semnificativ, ca, dupa cum stiu eu, increderea se masoara solid prin nr. mediu de telespectatori fideli captati zilnic, nu?!


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 03:45)
 
 Haiu sa fim seriosi, mai bine nu mai deschideai gura! Ia uita-te la ratingul Estrada TV. Aoleu!, nu mai emite....


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 08:15)
 
 Ce treabă are postul de care n-a auzit nimeni cu ce spune anteanonimul?


 
  3.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.2 )
    (mesaj trimis de anonymus , in data de 22.08.2018, ora 09:50)
 
 In rating sunt inclusi si persoanele care se uita intamplator la o emisiune, dar asta nu inseamna ca u incredere in informatiile oferite de post. De exemplu, eu nu ma uit la Antena 3. Dar aseara am vurt sa urmaresc interviul cu Dragnea, mai bine zis prestatia jalnica a acestuia. Inseamna ca, daca eu am contribuit asera la ratingul Antenei 3, am si incredere in ei? Nicicdecum. Asa ca nu mai confunda notiunile si nu mai incerc sa manipulezi in favoarea slugilor PSD.


 
  3.4.   Erata  (răspuns la opinia nr. 3.3 )
    (mesaj trimis de anonymus , in data de 22.08.2018, ora 09:53)
 
 Sunt incuse, nu inclusi. Scuze.


 
  3.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 10:24)
 
 nu suport prostii si, mai ales, impostorii!! vezi ce-am scris, citeste pana intelegi si pe urma comenteaza!! este cineva care contesta ratingul a3 sau Romania tv? hai, sa-l aud ! da', documentat! pe cel de la 3.1 nu-l bag in seama pentru ca e...bolnav!


 
  3.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 10:47)
 
 N-auzi că el nu urmărește Antena 3, doar se uită.


 
  3.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 12:29)
 
 Nu, nu contesta nimeni ratingul de rahat al A3 si al Romania TV, poate doar prostii pe care nu-i suporti. Dar tu?


 
  3.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 12:38)
 
 Acolo unde adevărul se măsoară în cifre, harnelile artistice ale propagandei securiste prind la gușteri.


 
  3.9.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.8 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 14:14)
 
 Da, adevarul se masoara in cifre false.


 
  3.10.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.9 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 15:00)
 
 Dacă erau false n-ar mai fi fost executați, confiscați și bălăcăriți de SRI. :)


 
4.  Fum fără foc nu iese!
    (mesaj trimis de A politic în data de 22.08.2018, ora 05:55)  
 Studiu finanțat de Germania, Sua, Olanda e normal să vadă așa?
 Vânzător benzinărie Omw cu cât e plătit în țară (350 euro?)cu cât e plătit în Austria (1500?) că vinde o cisternă/zi? Tot așa cumpără un l de combustibil, hrană la preturi europene.
 Avioane second-hand de ce nu cumpărăm de la China?
 Armata apară bunurile străinilor în țară de ex Omw. (Am dat cazul Omw că e transnațional si cândva a fost românesc.) Tot așa putem vorbi de lucernă crescuta in Romania pentru cămile.


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de Iordanoglu , in data de 22.08.2018, ora 08:02)
 
 Prin ceea ce susții, faci politică A politicule!
 Dacă tăceai, filosof rămâneai.


 
  4.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 08:11)
 
 Zeci de miliarde euro din PIB extrase din România de către străini cu ajutorul Securității reprezintă politică. Euro-Atlantică.


 
  4.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.2 )
    (mesaj trimis de Iordanoglu , in data de 22.08.2018, ora 09:52)
 
 Era mai bine cand le luau rusii degeaba si poporul suferea de foame, asa-i?


 
  4.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 10:51)
 
 După ce s-au săturat rușii, prin anii '60, Securitatea a trecut la japcă pe față. Din '90 nu fac decât să intermedieze jaful. S-au prins și ei că dacă furi și tranșezi vaca, plâng copiii securiștilor după lapte.


 
  4.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 21:36)
 
 rusii nu au luat nimic degeaba ci doar despagubiri de razboi


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de grasutu de la 7 în data de 22.08.2018, ora 07:43)  
 Las'ca nici cu ailalti nu mi-e rusine. Sunt 2 gasti care se bat pentru influenta si noi suntem la mijloc, story of our life. Vestea buna e ca sunt numai 2 si nu suntem ca in Siria vreo 5.


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de Iordanoglu , in data de 22.08.2018, ora 08:03)
 
 Pentru că nu avem petrolul ălora și nu se știe exact câte gaze sunt în Marea Neagră.


 
  5.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 08:14)
 
 Exact se va ști după ce va fi furat și ultimul metru cub de gaz.


 
  5.3.   Daca noi nu suntem in stare...  (răspuns la opinia nr. 5.2 )
    (mesaj trimis de Mariana , in data de 22.08.2018, ora 09:43)
 
 De ca nu te duci tu sa scoti cu galeata gazul din Marea neagra? Exxon si OMV au cheltuit miliarde cu prospectiunile, ceea ce noi nu am fi in stare nici in 500 de ani


 
  5.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 10:53)
 
 Și pot avea profituri de sute de miliarde, dar să plătească taxe pe resursele României.
 România își poate valorifica resursele și peste câteva mii de ani. Exxon și OMV pot aștepta atât? :)


 
  5.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.4 )
    (mesaj trimis de Anonzmus , in data de 22.08.2018, ora 11:54)
 
 Și în acest timp să depindem de gazele rușilor, nu? Frumoasă gândire aveți! Nu ne vindem țara, dar stăm sclavi la ruși! Tipică unei persoane care urmărește Antena 3 și România Tv.


 
  5.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 12:14)
 
 Rusia e acționar majoritar Gazprom care e acționar majoritar OMV.
 Urmărește ce vrei tu și continuă propaganda proPutin. :D


 
6.  Hotul striga hotii!
    (mesaj trimis de Viza în data de 22.08.2018, ora 09:41)  
 Auzi la Dragnea! Cica traim intr-un stat mafiot! Pai e normal daca suntem condusi de un mafiot! Nu vine nici un mafiot sa ma omoare pe mine. Pe un mafiot il omoara tot un mafiot. Mafiotii celebrii s-au omorat unii pe altii.


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 10:54)
 
 El e viu și SRI suspină.


 
7.  Mesaj eliminat conform regulamentului
    (mesaj trimis de Cristi în data de 22.08.2018, ora 09:59)  
 ...


 
  7.1.   Ca sa parafrazam un personaj important...  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de Prostu satului , in data de 22.08.2018, ora 10:13)
 
 ... jandarul ala cu ochiul vanat de la A3 - oi fi scris matale ceva urat acolo, in mesajul ala, de-a fost sters...


 
  7.2.   Sau ca sa parafrazam un alt personaj  (răspuns la opinia nr. 7.1 )
    (mesaj trimis de Cosmin , in data de 22.08.2018, ora 10:33)
 
 O fi zis copilul ceva..a vorbit urat?


 
8.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2018, ora 10:03)  
 O simpla cautare pe net ne spune ca acest East Center Ukraine Prism nu exista.


 
  8.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 10:56)
 
 Mai era și arbitrul ăla de la OLAF care declara chestii în numele Justiției Terriene.
 SRI suspină adânc.


 
  8.2.   Dovadă că nu cauti bine  (răspuns la opinia nr. 8 )
    (mesaj trimis de anonzmus , in data de 22.08.2018, ora 11:57)
 
 Eu yic să cauți mai bine și să nu dezinformezi lumea. Este vorba despre două organizații: East Center din Polonia și Ukraine Prism din Ucraina. Ia caută+le și le vei găsi. Dar așa faceți voi anteniștii: vă ocupați cu dezinformarea.


 
  8.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 12:17)
 
 Material ambalat SIE.
 Ce treabă au cu sursele de informare ale românilor?
 De ce decredibilizează filmulețele lui Băsică și dezvăluirile lui Ghiță?
 Coldea și Kovesi au zburat cu puiul.


 
  8.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 15:48)
 
 Bravo dasteptule.
 Ia uita-te tu in organigrama Ukraine Prism si vezi pe cineva specialist in Romania sau vorbitor de romana. Ei se ocupa doar de spatiul fost CSI. Ukraine Prism nu are niciun expert despre Romania. De unde a primit materialul?


 
9.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2018, ora 10:40)  
 nici o data lumea nu a fost mai divizata ca acum, daca nu esti cu ei, esti inpotriva lor, asa vad ambele tabere.
 hoti striga hoti, numai spalatii pe creier vad numai corupti, astia se corup singuri?
 corupatorii unde sunt?
 unde e democratie in lume?
 unde e intradevar libertate de opinie? unde e respectata propietatea privata? au mai multe drepturi hotii, spargatorii, minoritatiele decat proprietari, victimele sau majoritatile.
 exemplu in spania iti ocupa casa, cand esti in concediu sau daca este casa ta de vacanta si nu poti sa i dai afara, ca nu au unde sa locuiasca, asta da corectitudine politica si democratie deplina.
 unde e egalitate de sanse?
 cand minoritatile sau diferite grupuri au locuri speciale, concurenta ioc si asa au si prostii acces la locuri unde cei multi au acces cu o concurenta de cateva zeci sau supe pe un loc.
 un alb ii spune unui negru ca e negru, e rasist, un negru ii spune uni negru ca e negru, nu mai e rasist, acelas lucru cand spune ceva insultator despre un alb.
 sunt pre multi idioti pe lunea asta, care cred ca ei detin adevarul absolut si au dreptate si drepturi depline.
 romanii au fost slugi de la daci incoace:
 ocupati de romani, tatari, austro-ungari, turci, rusi, mai nou americani.
 dar nu credeti ca toti astia au batut drumul pana aici sa faca acte caritabile, in caz contrar intradevar sunteti idioti si spalati pe creier.
 diferenta e ca modalitatile sau schimbat.


 
10.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2018, ora 11:48)  
 Vorbiti PROSTI!


 
  10.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 10 )
    (mesaj trimis de anonymus , in data de 22.08.2018, ora 11:59)
 
 Bine că ești tu dăștept și nu ca nărozii.


 
11.  fara
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2018, ora 12:09)  
 Este indeajuns sa te uiti sa vezi cine sunt partenerii lui Ukraine Prism = U.S.Embassy in Ukraine, Friedrich-Ebert-Stiftung Büro Kiew


 
  11.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 11 )
    (mesaj trimis de mitica , in data de 22.08.2018, ora 14:34)
 
 telemangleqsivolo.pricepeti tovarasi/?


 
  11.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 11.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 21:25)
 
 Ucrainienii se refera la Iohannis, Kovesi. Da, la ei. Ii ridica in slavi.
 
  Such allegations are personified by a group of three – the Ku Klux Klan of imposters– which includes the president, Klaus Iohannis, Laura Codruța Kövesi, the current chief prosecutor of Romania’s National Anti-corruption Directorate, and Hans George Klemm, the US ambassador to Romania. Interestingly, the names of the president and chief prosecutor were not chosen arbitrarily. They are both staunch supporters of the Western alliance (President Iohannis has often criticised the aggressive Russian foreign policy), and interestingly, their names have no Romanian origin. In fact, President Iohannis comes from the ethnic German minority. This has lately been a recurring strategy to demonise Romania’s pro-Western leaders.
 
 
 Tot studiul miroase atat de imputit ca facut de securisti imbecili. Si plin de minciuni. Iohannis n-a rostit cuvantul Rusia de mai mult de 5 ori in tot mandatul. Iar ucrainienii platiti de securisti spun ca daca il critici pe Iohannis esti anti-occidental. Daca spui ca Kovesi este abuziva, esti anti-occidental. Manipulare mai FAKE NEWS nu s-a vazut.


 
12.  regretabil
    (mesaj trimis de Nostradamus în data de 22.08.2018, ora 15:24)  
 este pur si simplu penibil ca intr-un ziar serios, cu o inalta tinuta profesionala si preocupat de a oferi stiri echidistante in special din domeniul economic dar si din alte domenii conexe,apare un asemenea articol ! ma intreb doar,daca Antena 3 si Romania TV produc fake news si sint agenti ai Kremlinului,atunci Realitatea TV si DIGI 24 unde se incadreaza ? Sincer,citind unele pasaje ma umfla rasul desi e foarte trist;o asemenea misitificare primitiva si nevoalata nu am mai citit de mult si cu atit mai putin in Bursa


 
  12.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 12 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 15:48)
 
 Mircea Băsescu n-a făcut pârnaie pentru trafic de influență, Coldea n-a fost destuit pentru factura concediului din Seychelles, nici Kovesi n-a fost revocată din funcție ca un gunoi, toate astea sunt fake news, nu s-au întâmplat, :) Bursa e martor! :))


 
  12.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 12 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 15:54)
 
 Articolul este total neprofesionist pentru ca nu citeaza din raportul ucrainienilor de unde vin opiniile "savante" privind propaganda. In raportul real se spune ca Corina Rebegea, an expert at the Center for European Policy Analysis (CEPA), este care care spune mizerii despre anumite posturi TV.
 
 CEPA este un ONG finanțat de Departamentul Apararii din SUA, Ministerul de Externe din SUA, NATO si alte companii producatoare de armament.


 
  12.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 12.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 15:55)
 
 CEPA analysis is credited as representing an Atlanticist world view of foreign policy and U.S.-European relations.[12] Russian state media outlets (including RT and Sputnik) have alleged that CEPA’s funding sources are of a dubious nature.[13][14] However, CEPA publishes a list of its funding sources on its website, citing that more than 50 percent of its recent financial support comes from U.S. foundations. Only seven percent originates from corporate donations. CEPA has listed its donors to include: The Hirsch Family Foundation, National Endowment for Democracy, The International Visegrad Fund, The Smith Richardson Foundation, The East Tennessee Foundation, The Poses Family Foundation, The Baltic American Freedom Foundation, U.S. Mission to NATO, NATO Public Diplomacy Division, U.S. Naval Postgraduate School, Project on Advanced Systems and Concepts for Countering WMD, U.S. Department of Defense, U.S. Department of State, American Friends of the Czech Republic, FireEye, Lockheed Martin Corporation, The Lynde and Harry Bradley Foundation, Raytheon Company, New Vista Partners, European Defense Agency/ Systems Consultants Services Limited, Chevron Corporation, Bell Helicopter, Textron Systems, Cheniere, BAE Systems, The Hungary Initiatives Foundation, United States Institute of Peace, and Friends of Slovakia


 
  12.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 12 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 16:44)
 
 Bai, dar va zvarcoleste, bai!


 
  12.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 12 )
    (mesaj trimis de anonymus , in data de 22.08.2018, ora 18:43)
 
 Ai fi surprins să constați că în studiul celor de la Reuters Institute, Realitatea TV este cu două locuri mai sus față de Antena 3. În schimb, pe un loc fruntaș este DIGI24. Să înțeleg, după rațiunea ta, că și studiul Reuters Institute, care ține de Agenția Reuters este făcut tot de SRI?


 
  12.6.   Pentru 12.2 și 12.3  (răspuns la opinia nr. 12 )
    (mesaj trimis de Iordanoglu , in data de 22.08.2018, ora 18:48)
 
 Te desfid pentru că manipulezi. În studiu sunt citate de trei ori opiniile tipei despre care vorbești. Și sunt puse separat, boldite, de către autorii studiului. Restul informațiilor despre România le aparține autorilor studiului. Așa că lasă manipularea și apucă-te să faci ceva util pentru societate.


 
  12.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 12.6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 21:15)
 
 Manipulezi, minti ca un securist mizerabil. Aceasta este singura mentiune in raport a A3.
 
 More than 71 news websites have been identified so far, which intensively make use of fake news, some of them extremely popular among internet users (e.g. Antena3.ro, Romaniatv.net, stiripesurse.ro or Dcnews.ro).
 
 
 In schimb, acest articol insalubru de manipulatoriu se transforma intr-un atac asupra Antena 3. Mizerabil. Ca si cum studiul ar fi despre A3.


 
  12.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 12.6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 21:29)
 
 Minti. Nu este nimic boldit. Studiul provine de la CEPA, un ONG platit de Pentagon, CIA, NATO si alte organisme militariste rusofobe.


 
13.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2018, ora 16:07)  
 Pentru cine nu a citit cu atentie articolul, relativ la fake news, nu sunt acuzate posturile TV, nu imaginea lui Gadea din ilustratie. Asta este un desen manipulatoriu, rusinos, degrandant pentru ziarul Bursa. Calomnios si chiar pasibil de despagubiri civile.
 
 Articolul spune  "site-urile de știri ale televiziunilor Antena 3 și România TV, precum și stiripesurse.ro și dcnews.ro". Deci de fapt antena3.ro si rtv.ro, nu posturile de televiziune. De ce Bursa titreaza Antena 3 și România TV, promotorii știrilor false? Chiar articolul in sine din Bursa este FAKE NEWS. Iar ziarul ar fi bine sa se pregateasca de milioane de euro despagubiri pentru prostia de care dau dovada.
 
 Pentru cine vrea textul original pentru a constata ca nu este vorba de posturile de televiziune ci doar de siteuri si ca sa ii dea in judecata pe cei de la Bursa, iata:
 
 More than 71 news websites have been identified so far, which intensively make use of fake news, some of them extremely popular among internet users (e.g. Antena3.ro, Romaniatv.net, stiripesurse.ro or Dcnews.ro).


 
  13.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 13 )
    (mesaj trimis de anonymus , in data de 22.08.2018, ora 18:36)
 
 Și site-urile cui aparțin, măi, deșteptule, în momentul în care au denumirea posturilor tv și au postate emisiunile de seară și videoclipuri din alte emisiuni? Aud? Este o corelație strânsă între cei spun ăia care au făcut studiul legat de site-uri și posturile tv respective. Sau ești vreunul care stă toată ziua și se uită la Antena 3 și România TV, iar, dacă îi cade cablul, dă fuga la blocul vecin ca să nu piardă Sinteza Zilei?


 
  13.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 13 )
    (mesaj trimis de Iordanoglu , in data de 22.08.2018, ora 18:45)
 
 Bravo, ai găsit studiul!
 Ți-a luat mult să îl cauți? Că dimineață erai tare departe de el. Nu te ajuta google-ul. Sau de fapt tu nu îl ajutai pe google ca să găsească raportul.


 
  13.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 13.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 21:17)
 
 Nu este nicio corelatie. siteul de stiri A3 preia stiri si de pe alte siteuri, libertatea, b1, cancan, etc.


 
  13.4.   Mă faci să râd  (răspuns la opinia nr. 13.3 )
    (mesaj trimis de anonymus , in data de 24.08.2018, ora 16:27)
 
 Nu ți-e rușine să vii cu manipularea asta ieftină legată de cancan și de libertatea? Intră pe site+ul Antena 3 ca să te convingi.


 
14.  fără titlu
    (mesaj trimis de Vanat în data de 22.08.2018, ora 21:40)  
 Postul tv Antena 3 face propaganda. Face propaganda sionista. Pro-rusa nu a facut si nu va face niciodata. Ucrainienii mint chiar si cand fac studii. Mai ales cand sunt plati de catre NATO, Ministerul Apararii si cel de Externe din America. Sau de catre fabricantii de arme americani.


 
15.  fără titlu
    (mesaj trimis de Costin Andries în data de 22.08.2018, ora 22:49)  
 Povestea a fost redata in G4media pe data de 27 iulie 2018 iar pe siteul In Linie Dreapta de catre mine pe 28 iulie.
 
 Am citit si capitolul din studiu despre Romania, scris de Teodor Lucian Moga, lector la Ioan Cuza din Iasi.
 
 O rusine. Iar forma in care a fost preluat de g4media ne vorbeste despre prostie tantosa, nu despre propaganda ruseasca
 
 Ce scrie Moga despre proaganda rusa in Romania, de la pag. 265, e urechism de mare clasa. Generalitati banale, ignorarea celei mai mari si de succes campanii de peopaganda ruseasca din cate cunosc eu – protestele impotriva gazelor de sist din 2013-14-15; in schimb, domnul lector se lupta cu dreptacii si conservatorii, pe care ii descrie pe toti ca fiind un metisaj intre capsali si dogaru (cunoscuti right wingers, evident). Ca sa ne zica cum sa ne ferim de manipularile rusesti e citat ActiveWatch al lui Mircea Toma, care a fost cu arme si bagaje pe baricadele Gazprom impotriva gaselor de sist, jucand astfel dupa cum canta propaganda ruseasca.
 
 Cu asa anti-propagandisti, ce nevoie mai ai de propagandisti? Si subiectul articolului nu este despre Antena 3 asa cum il transforma acest articol.


 
  15.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 15 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 22:58)
 
 Ca să fie foarte limpede, Teodor Lucian Moga a făcut un master in științe politice la Univ din Manchester unde a fost bursier Chevening/Open Society. Adică a fost bursier al fundației lui George Soroș.
 
 Acesta este cel care scrie despre peisajul mass-media din România. Un bursier al Fundației Soroș din Anglia.


 
  15.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 15.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 23:15)
 
 A fost și cercetător la George C. Marshall European Center for Security Studies din Germania, un centru practic al Ministerului Apărării din America. NATO până în dinți și în vârful urechilor. Propagandă NATO de dimineata pana seara.


 
  15.3.   Inteligenții care manipulează  (răspuns la opinia nr. 15.2 )
    (mesaj trimis de anonymus , in data de 24.08.2018, ora 16:30)
 
 Dar materialul de pe site-ul Agenției France Press referitor la fake-news-urile prezentate de Antena 3 și România Tv cu ocazia mitingurilor anti OUG 13 din februarie 2007 cine l-a scris, inteligenților?
 În mintea voastră, tot Moga.


 
Aceeasi sectiune (Media Advertising)
Ediții precedente