Conferinţa BURSA Antreprenoriat fără genConferinţa BURSA Antreprenoriat fără gen

Mediul rural, fără asistenţă medicală de urgenţă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate /

Mediul rural, fără asistenţă medicală de urgenţă

Serviciile din domeniu suferă, sănătatea românilor este în suferinţă, naţiunea este pe perfuzii, arată cifrele prezentate într-un raport al Institutului Naţional de Statistică cu privire la situaţia din sistemul medical.

În ţara noastră erau contabilizate 576 de spitale, la sfârşitul anului 2017. Numărul total de paturi din aceste spitale este 132.480. Dacă împărţim la numărul de judeţe, ar reieşi câte 13,7 unităţi sanitare spitaliceşti pentru un judeţ. În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa, pentru că în jurul marilor aglomerări urbane - Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Constanţa, Craiova şi Sibiu se află mai multe spitale, pe diferite domenii, în comparaţie cu judeţele mai slab dezvoltate din punct de vedere economic.

Din acest număr, 115 sunt spitale de rang inferior, deoarece nu sunt dotate cu ambulatoriu. La nivel naţional există doar 461 de ambulatorii de specialitate pe lângă spitale. Datele oferite de INS nu arată câte dintre spitalele ţării sunt private şi câte aparţin sistemului public finanţat de stat.

Din numărul total al spitalelor din sistemul de stat, 91% se află în mediul urban şi doar 9% deservesc mediul rural. Procentele se menţin şi în privinţa spitalelor private: 91,9 % se află în zonele urbane şi doar 8,1% sunt situate în mediul rural.

În privinţa policlinicilor, lucrurile stau şi mai rău. Dacă în anul 2014 în ţara noastră erau 297 de unităţi, la sfârşitul lui decembrie 2017 mai puteau fi numărate la nivel naţional doar 143. În schimb, numărul dispensarelor medicale a rămas constant:184 de unităţi la sfârşitul anului trecut. În raportul statistic nu este menţionat câte dintre aceste dispensare medicale se află în mediul rural şi câte sunt în mediul urban.

În ţara noastră, în decembrie 2017, lucrau independent de sistemul de stat 37.229 medici, dintre care 15.095 stomatologi, 11.055 doctori de familie şi 11.079 medici specialişti. Raportând aceste cifre la numărul total de cetăţeni din decembrie 2017, reiese că un medic stomatolog deserveşte 1255 oameni, adică avem 8 stomatologi la 10.000 de persoane, un medic de familie are arondaţi 1771 de cetăţeni şi un medic specialist are 1773 de eventuali pacienţi.

Numărul total al medicilor din România, incluzându-i şi pe cei din spitale, fără a-i contabiliza pe stomatologi, se ridică la 58.575 persoane, la care se adaugă 142.103 de angajaţi ca personal medical auxiliar.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS