METROREX:"Metroul din Drumul Taberei va fi gata la finele anului viitor"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi /

"Metroul din Drumul Taberei va fi gata la finele anului viitor"

Secţiunea metroului bucureştean Râul Doamnei - Eroilor (Operă), inclusiv staţia şi depoul Valea Ialomiţei are termen de punere în funcţiune la finalul anului 2016, a anunţat, ieri, conducerea Metrorex. Această secţiune face parte din Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon, care va realiza legătura între vestul Bucureştiului şi zona de est, prin centrul oraşului. Această rută are o lungime de 16,2 km, 22 de staţii şi două depouri, şi oferă o capacitate maximă de transport de 50.000 călători/ oră/sens, arată oficialii Metrorex într-un comunicat.

Pentru punerea în funcţiune a acestei magistrale vor fi achiziţionate între 43 şi 51 trenuri noi de metrou. Secţiunea Piaţa Iancului (Traian) - Pantelimon din Magistrala 5 are termen de punere în funcţiune în anul 2018, iar secţiunea Eroilor - Universitate - Piaţa Iancului trebuie să fie gata în 2020.

Metrorex mai are în lucru Magistrala 4 cu secţiunea Parc Bazilescu - Lac Străuleşti. Realizarea acestei investiţii face posibilă extinderea tronsonului II al Magistralei 4, aflat în funcţiune, de la Gara de Nord la Parc Bazilesu, cu încă două staţii, respectiv Staţia Laminorului şi Staţia Lac Străuleşti. Pe lângă aceste două staţii, proiectul mai prevede execuţia unui depou pentru realizarea mentenanţei cât şi a unui Park&Ride, cu rolul de a înlătura aglomeraţia din traficul rutier prin asigurarea locurilor de parcare pentru locuitorii din zona periurbană de nord a Capitalei, afirmă Aurel Radu, directorul general al Metrorex. Termenul de realizare a investiţiei este primul semestrul al anului 2016.

"În acest moment, lucrările se află într-un stadiu de execuţie de aproximativ 35%, lungimea obiectivului fiind de 2,2 km, şi include două staţii şi un depou. Estimăm că în cursul anului 2015, în funcţie de obţinerea surselor de finanţare, vor începe şi lucrările de execuţie a Park&Ride"; a completat domnia sa.

Pentru realizarea liniei 4 de metrou, este în pregătire documentaţia tehnică şi caietul de sarcini pentru licitaţia privind elaborarea Studiului de prefezabilitate şi fezabilitate. Acţiunea privind elaborarea studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate a fost propusă şi aprobată pe lista obiectivelor care urmează să fie finanţate în cadrul programului de cooperare elveţiano - român printr-un grant acordat de statul elveţian.

Un alt proiect aflat pe masa Metrorex este Linia 6, care va asigura legătura reţelei de metrou cu aeroportul Otopeni. Prin executarea acestei linii, metroul realizează o legătură rapidă cu două moduri de transport vitale ale economiei - calea ferată şi transport aerian.

Aurel Radu apreciază: "Prin extinderea liniei 4 de la Gara de Nord la Gara Progresu, se va realiza cea mai mare şi importantă linie de metrou pe diametrala Nord - Sud a oraşului care va lega Aeroporturile Internaţionale Bucureşti Otopeni şi Băneasa cu gările de cale ferată Băneasa, Basarab, Gara de Nord şi Gara Progresu şi, implicit, interconectarea cu transportul public de suprafaţă. Magistrala 6 va avea o lungime totală de 16 km, 19 staţii şi 1 depou pentru asigurarea mentenanţei, iar pentru punerea în funcţiune este prevăzută achiziţia a 21 trenuri noi de metrou".

Domnia sa susţine că Metrorex face demersuri pentru obţinerea de fonduri externe nerambursabile pentru acoperirea diferenţei de finanţat necesară executării lucrărilor la metrou şi respectării termenului de punere în funcţiune - 2020.

Pentru acest an, Metrorex are un buget de investiţii de 1,74 miliarde lei - fonduri externe nerambursabile atrase pentru Magistrala 5 - Drumul Taberei Pantelimon. Anul trecut, compania a investit 1,14 miliarde de lei. Aurel Radu susţine că bugetul de investiţii alocat în perioada 2013-2014 se încadrează în strategia de dezvoltare a reţelei de metrou până în anul 2030 şi a fost destinat efectuării de lucrărilor de investiţii sus-menţionate.

Până acum Metrorex a obţinut peste patru sute de milioane de euro din fonduri europene, iar obiectivul propus este ca până la finele acestui an este să obţină de la Comisia Europeană 1,3 miliarde de euro.

Metrorex susţine că cifra sa de afaceri netă a crescut cu circa 7,89 % de la 526.099.000 lei în anul 2013, la 567.614.000 lei în anul 2014, urmare a majorării veniturilor societăţii - având în vedere subvenţia pentru transportul de călători cu metroul, alocată companiei anul trecut, la nivelul fundamentat

Compania susţine că rezultatul exerciţiului financiar pe anul 2014 este 0 şi aceasta se datorează aplicării măsurilor de diminuare a cheltuielilor pe anul 2014 corelată cu creşterea veniturilor.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS