Conferinţa BURSA Antreprenoriat fără genConferinţa BURSA Antreprenoriat fără gen

Ministerul Educaţiei apelează, din nou, la erată

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură /

Ministerul Educaţiei apelează, din nou, la erată

Greşelile din manualele publicate la Editura Didactică şi Pedagogică se revarsă în valuri succesive peste şcolile autohtone. Ministerul Educaţiei pare a avea un singur instrument de a îndrepta, pe cât se mai poate, greşelile: erata. Folosirea ei la fiecare manual publicat poate deveni penibilă, dar aceasta este situaţia.

Ministerul Educaţiei Naţionale precizează că, având în vedere greşelile sesizate în cele două manuale şcolare de Biologie (clasa a VI-a), variantele digitale corectate ale acestora vor fi postate pe platforma manuale.edu.ro, cu celeritate, astfel încât să poată fi utilizate de elevi şi profesori din prima zi de şcoală.

Totodată, va fi realizată şi trimisă în şcoli o erată tipărită. MEN precizea-ză, într-un comunicat de presă, că a constituit o Comisie pentru a stabili cine este responsabil de aceste greşeli şi explică etapele prin care au trecut cele două manuale, de la depunerea proiectelor la avizarea acestora. La nivelul ministerului a fost constituită o Comisie de cercetare pentru a stabili persoanele responsabile, instituţia urmând a lua ulterior măsurile legale ce se impun: "În baza contractului subsecvent semnat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Editura Didactică şi Pedagogică SA, EDP s-a obligat să «realizeze cu profesionalism obligaţiile asumate în conformitate cu standardele de editare şi tipografice în vigoare, specifice manualelor şcolare, respectiv să asigure protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, tehnoredactarea, conceptul grafic, verificarea de formă şi conţinut, realizarea manualelor digitale, inclusiv interactive, reproducerea în format tipărit şi electronic, editarea manualelor, traducerea în limbile minorităţilor naţionale şi livrarea manualelor la sediile Inspectoratelor Şcolare judeţene/al Municipiului Bucureşti»".

Reprezentanţii MEN precizează că, potrivit contractului de prestări servicii încheiat cu evaluatorii şi în conformitate cu angajamentul individual, evaluatorii îşi asumă responsabilitatea pentru calitatea activităţii desfăşurate. Aceeaşi responsabilitate a fost asumată şi de avizatorul ştiinţific: "Pentru evitarea unor astfel de situaţii regretabile, procedura de realizare a manualelor şcolare va fi revizuită şi îmbunătăţită, inclusiv prin introducerea unei etape suplimentare de verificare a variantelor finale ale manualelor şcolare, la nivelul inspectoratelor şcolare, prin inspectorii de specialitate".

MEN precizează că, în ceea ce priveşte depunerea, evaluarea şi avizarea proiectelor de manuale şcolare, au fost parcurse mai multe etape. Astfel, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a coordonat procesul de evaluare a calităţii ştiinţifice şi didactice a proiectelor de manuale şcolare pentru clasele I-VI (Apelul 1), organizat în conformitate cu ordinul de minis-tru nr. 5.645/12.12.2017 privind aprobarea Metodologiei de evaluare a calităţii proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar pentru anul şcolar 2018-2019, în perioada 6 martie - 11 mai.

Autorii/coautorii sau delegaţii aces-tora au depus la Registratura MEN 144 de proiecte de manuale şcolare, dintre care două pentru disciplina Biologie (clasa a VI-a), în perioada 6-19 martie. În urma evaluării calităţii ştiinţifice, cele două proiecte de manuale de Biologie au primit 86,92 puncte, respectiv 85,25 puncte, fiind declarate admise. Cele două proiecte de manuale declarate admise au fost supuse avizării ştiinţifice de către un specialist extern, cadru didactic din învăţământul superior, specialist în Biologie. De asemenea, între 29 iunie şi 6 iulie, cele două proiecte de manuale de Biologie au fost postate pe site-ul manuale.edu.ro, unde profesorii au putut consulta şi alege una dintre cele două variante.

În 27 august, pe platforma CNEE dedicată comenzilor de manuale, manualul de Biologie (clasa a VI-a) al autoarei Elena Crocnan fusese comandat în 39.405 de exemplare, în timp ce manualul autorilor Elena Camelia Afrim, Silvia Olteanu, Ştefania Giersch, Iuliana Tanur, Camelia Manea şi Florina Miricel a fost comandat în 121.736 de exemplare, menţionează reprezentanţii MEN.

Foarte multe etape, dar, din câte se pare, nimeni nu a studiat respectivele manuale cu atenţie.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS