Ministrul afacerilor europene din Italia va conduce autoritatea pieţei de capital

A.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Ministrul afacerilor europene din Italia va conduce autoritatea pieţei de capital

Cabinetul italian condus de premierul Giuseppe Conte a aprobat, ieri, numirea ministrului afacerilor europene, Paolo Savona, în vârstă de 82 de ani, în funcţia de preşedinte al autorităţii pieţei de capital din ţară, Consob, conform presei italiene.

Opoziţia de centru-stânga reprezentată de Partidul Democrat susţine că numirea lui Savona este nelegitimă.

"Ministrul Savona nu poate fi preşedintele Consob. Guvernul nu poate ignora legea", a afirmat senatorul democrat Simona Malpezzi, adăugând: "Sunt mai multe motive care îl fac incompatibil. Ministrul a lucrat până în mai 2018 pentru fondul Euklid, organism aflat sub supravegherea Consob. Numirea sa în fruntea autorităţii pieţei de capital ar încălca, de asemenea, alte legi şi ar reprezenta o situaţie fără precedent".

Savona, care a fost un critic al euro în trecut, a fost alegerea iniţială a Ligii Nordului şi Mişcării 5 Stele pentru funcţia de ministru al Economiei. Însă, preşedintele Sergio Mattarella s-a opus, iar Giovanni Tria a devenit ministru de resort.

Numirea lui Savona trebuie ratificată de preşedintele Italiei, care anul trecut a refuzat numirea acestuia în funcţia de ministru al Economiei pe motiv că viziunea sa anti-euro poate submina poziţia internaţională a Italiei şi ar crea nervozitate pe pieţele financiare.

Postul din fruntea Consob este vacant din septembrie 2018, când preşedintele de atunci, Mario Nava, a demisionat la presiunea Ligii şi a Mişcării 5 Stele, efectuată din cauza legăturilor sale continue cu Comisia Europeană, unde a lucrat anterior.

Postul de ministru al afacerilor europene din Guvernul de la Roma va fi preluat, interimar, de premierul Giuseppe Conte.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS