CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 25.09.2017

A.C.
 
mărește imaginea
     Reprezentanții Asociației Difuzorilor de Presă (ADPR) din București au anunțat că vor face grevă generală, astăzi, urmând ca la chioșcurile de presă din Capitală să nu mai fie vândute ziare, aceștia acuzându-l pe primarul sectorului 4, Daniel Băluță, că a refuzat să le înnoiască avizele de funcționare și că dorește "să îi scoată în afara legii", potrivit unei surse din presă.
      Conform sursei, la rândul ei, Primăria Sectorului 4 acuză asociația că expune neadevăruri și precizează că toate solicitările acesteia au fost onorate în conformitate cu hotărârile Consiliului Local al Sectorului 4 aplicabile în cazul de față.
     În comunicatul de presă al ADPR, citat de News.ro, se menționează: "Luni nu vor mai fi ziare la chioșcurile de presă din Capitală! Închidem 300 de puncte de difuzare a presei din București! Suntem singura capitală din Europa unde nu se mai face difuzare a presei. Primarul sectorului 4 Daniel Băluță dorește cu orice preț înlăturarea chioșcurilor de ziare de pe domeniul public. A refuzat să ne înnoiască avizele de funcționare. Face totul intenționat ca să ne scoată în afara legii. Desființarea chioșcurilor de presă înseamnă 1.500 de oameni lăsați fără locuri de muncă și bucureștenii privați de un drept prevăzut în Constituției: dreptul la informație".
     Reprezentanții ADPR au susținut că au încercat în repetate rânduri să discute cu Daniel Băluță, care a refuzat, însă, dialogul, infomrează sursa.
     Reprezentanții asociației au adăugat: "Marți, 19 septembrie, mai mulți membri ai Asociației am stat 4 ore pe holurile primăriei încercând să vorbim cu domnul primar (avem hârtii și fotografii doveditoare în acest sens), ca să-l rugăm să respecte înțelegerea din iunie. Domnul primar nu ne-a primit, iar seara a trimis buldozerele peste noi. Marți seară, 19 septembrie, când angajații ADP și ai Poliției Locale a sectorului 4 au venit să ridice un chioșc de pe strada Turnu Măgurele ne-au lovit, ne-au amenințat și au dus la secție 4 membri ai asociației noastre. Deși primarul susține că ridică chioșcurile pentru lucrări de modernizare, în momentul de față toate chioșcurile de presă din sectorul 4 au primit somații de desființare".
     Aceștia au prezentat "un scurt istoric al evenimentelor", precizând că totul a început în august 2016, când Primăria Sectorului 4 a demolat șase chioșcuri, deși acestea aveau avize de funcționare și toate taxele plătite la zi.
     "Înainte ca domnul Daniel Băluță să ajungă primar, în sectorul 4, Asociația Difuzorilor de Presă ADPR - București avea 110 chioșcuri. În prezent mai avem doar 35 de chioșcuri", au adăugat ei, menționând că asociația a funcționat întotdeauna legal.
     "În urma scandalului provocat marți noapte, președintele Asociației Difuzorilor de Presă ADPR - București Ionuț Nejloveanu și soția sa au fost luați de lângă cei doi minori ai lor (care au rămas în stradă) și ținuți 16 ore la secția de poliție și Parchet", mai arată comunicatul asociației.
     Reprezentanții ADPR au menționat că "în urma violențelor de marți noapte" vor depune plângere penală împotriva directorului general al Poliției Locale, Marius Stancu, consilierilor primarului Cristian Zărescu și Bogdan Răducan, și a consilierului local Dan Marin Ștefănel.
     La rândul ei, Primăria Sectorului 4 spune că asociația "a expus o serie de neadevăruri" menite să creeze o stare de neliniște în rândul locuitorilor sectorului 4, precum și în rândul editorilor și patronilor instituțiilor de presă.
     În comunicatul Primăriei se precizeză: "Pentru o completă și corectă informare a opiniei publice, dar mai ales pentru a evita manipularea locuitorilor sectorului 4, Primăria Sectorului 4 face următoarele precizări cu privire la comunicatul Asociației Patronale a Difuzorilor de Presă din București: dreptul la informație este un drept fundamental al populației, iar Primăria Sectorului 4 își exprimă mâhnirea legată de faptul că anumite persoane ale căror acțiuni au depășit deja bariera agresivității, transformându-se rapid în violență, îl folosesc pentru a obține foloase personale. În comunicatul mai sus menționat sunt expuse în spațiul public o serie de neadevăruri menite să creeze o stare de neliniște în rândul locuitorilor sectorului 4, precum și în rândul editorilor și patronilor instituțiilor de presă".
     Primăria a precizat că de la începutul anului și până în prezent, au fost emise 73 de avize de amplasament privind punctele de difuzare a presei scrise, a cărților și a produselor de papetărie, dintr-un număr total de 81 de solicitări. Restul de opt cereri existente se află încă în lucru.
     În comunicat se adaugă: "În acest condiții, se impune precizat faptul că toate solicitările depuse de membrii Asociației Distribuitorilor de Presă au fost onorate în conformitate cu hotărârile Consiliului Local al Sectorului 4 aplicabile în cazul de față. Mai exact, de la începutul anului și până în prezent, au fost emise 73 de avize de amplasament privind punctele de difuzare a presei scrise, a cărților și a produselor de papetărie, dintr-un număr total de 81 de solicitări. Restul de 8 cereri se află încă în lucru".
     Primăria a negat și acuzația de comunicare deficitară între reprezentanții instituției și cei ai Asociației Distribuitorilor de Presă.
     "Adevărul este însă acela că Primăria Sectorului 4 a arătat tot timpul deschidere către dialog, dovada acestei susțineri reprezentând-o comunicatul oferit public de însăși Asociația Distribuitorilor de Presă în Iunie 2017. La acea vreme, chiar președintele asociației, domnul Ionuț Nejloveanu, declara că «azi am fost la negocieri chiar cu primarul Daniel Băluță, vom semna un protocol cu primăria Sectorului 4, care ne dă la dispoziție două luni pentru ca noi să ne îndeplinim obiectivele». Este așadar evident faptul că nerespectarea termenelor protocolului semnat între autoritatea locală și Asociația Distribuitorilor de Presă nu poate fi reținută în sarcina Primăriei Sectorului 4 și că acest conflict creat artificial nu are alt scop decât acela de a manipula opinia publică", mai arată comunicatul Primăriei.
     Reprezentanții instituției au contrazis și informația cu privire la numărul de persoane care vor rămâne fără loc de muncă din cauza chioșcurilor de presă ridicate, se mai arată în comunicat.
     "În plus, este important de precizat faptul că 90% dintre chioșcurile de presă ridicate din calea lucrărilor edilitare deosebit de importante aflate în derulare la nivelul sectorului 4, erau efectiv abandonate. Prin urmare, informația privind numărul de oameni care vor rămâne fără loc de muncă este evident eronată și folosită în scop manipulativ. Mai mult decât atât, este necesar să precizăm faptul că niciuna dintre dispozițiile de relocare sau de desființare a unor puncte de distribuție de presă nu a fost contestată în fața organelor judiciare", a mai transmis Primăria.
     Comunicatul instituției mai arată că demersurile Primăriei Sectorului 4 au doar scopul de "revenire la normalitate a activității de distribuție a presei", transformată în timp într-o "adevărată rețea de minimarket-uri aflate în afara legii".
     "Încheiem prin a spune că libertatea de exprimare este un principiu valabil pentru cetățenii României și pentru instituțiile statului. Primăria Sectorului 4 nu va comenta informații cuprinse în dosare penale și nici nu va furniza publicului date cuprinse în actele de procedură penală. În modul acesta, nu vom face sub nicio formă publicitate violenței", mai arată comunicatul primăriei.
     Potrivit sursei citate, Patronatul Difuzorilor de Presă (PDP) a comunicat, de asemenea, că problemele comercializării presei scrise se pot rezolva prin promovarea unui proiect de lege privind licențierea societăților comerciale care difuzează presa scrisă, proiect care va fi depus la Guvern în următoarele zile.
     PDP a adăugat că militează pentru un dialog al părților implicate în acest conflict, la care să participe reprezentanți ai Primăriei Municipiului București și ai Guvernului. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Miscellanea)
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut vineri, în baza datelor oficiale care arată o evoluție lentă a inflației în regiune. În zona euro, rata anuală a inflației a atins 1,1% în februarie, față de 1,3% în...  click să citești tot articolul
19.03.2018
     * BET urcă cu 1,49%
       Volumul înregistrat în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 117,15 milioane de lei (25,11 milioane de euro), aproape dublul valorii medii zilnice din acest an, de circa 59...  click să citești tot articolul
16.03.2018
BVB
     * Banca Transilvania, în topul creșterilor și al rulajului
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința bursieră de ieri, toți indicii încheind ziua în creștere, BET a urcat...  click să citești tot articolul
16.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în majoritate, pe fondul revenirii apetitului la risc.  click să citești tot articolul
15.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
       Volumul Pieței Principale a bursei locale a urcat, în ședința de ieri, la 45,83 milioane de lei, peste cel din ședința anterioară, de 36,3 milioane de lei, dar sub cel mediu înregistrat în acest...  click să citești tot articolul
15.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
Vezi harta temperaturilor
harta temperaturilor
     19.03.2018 
     Prognoza pentru România
     Vremea va fi deosebit de rece, mai ales în regiunile extracarpatice, iar în Moldova și în estul Transilvaniei, dimineața și noaptea, pe arii restrânse va fi ger. Temperaturile maxime se vor încadra între -7 grade în nordul Moldovei și 8...9 grade în Transilvania, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -9 și 1 grad. Cerul va fi mai mult noros. Temporar vor fi precipitații în toate regiunile, în extindere treptată dinspre sud-vest, iar în jumătatea de sud a țării și la munte vor fi în general moderate cantitativ. Acestea vor fi mixte ziua și mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare seara și noaptea. Se va semnala polei sau ghețuș, în special în sudul teritoriului. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în regiunile sudice, dar mai ales în Banat.
     Prognoza pentru București
     Vremea va fi deosebit de rece, astfel temperatura maximă se va situa în jurul valorii de -1 grad, iar cea minima va fi de -4...-3 grade. În cursul zilei, trecător se vor semnala precipitații slabe, mai ales sub formă de lapoviță, favorizând producerea poleiului. Noaptea, precipitațiile vor deveni moderate cantitativ și treptat vor predomina ninsorile, astfel până în dimineața zilei de marți se poate depune strat de zăpadă. Vântul va sulfa în general moderat, cu unele intensificări în cursul nopții, de până la 45 km/h.
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9445
2.3850
2.8943
3.9860
0.1835
0.6263
0.2148
4.6646
5.2815
1.4996
3.5796
0.2284
0.4907
1.1066
0.0657
0.4622
0.9670
3.7833
0.3162
1.1515
0.5981
0.0582
0.3545
0.2021
2.7418
0.0394
0.1437
1.0300
0.6274
0.1214
160.6617
5.4961
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
.