Electrica Furnizare
CONFERINȚA "Fondurile Europene" - Ediția a IX-a
BURSA 25.09.2017

A.C.
 
mărește imaginea
     Reprezentanții Asociației Difuzorilor de Presă (ADPR) din București au anunțat că vor face grevă generală, astăzi, urmând ca la chioșcurile de presă din Capitală să nu mai fie vândute ziare, aceștia acuzându-l pe primarul sectorului 4, Daniel Băluță, că a refuzat să le înnoiască avizele de funcționare și că dorește "să îi scoată în afara legii", potrivit unei surse din presă.
      Conform sursei, la rândul ei, Primăria Sectorului 4 acuză asociația că expune neadevăruri și precizează că toate solicitările acesteia au fost onorate în conformitate cu hotărârile Consiliului Local al Sectorului 4 aplicabile în cazul de față.
     În comunicatul de presă al ADPR, citat de News.ro, se menționează: "Luni nu vor mai fi ziare la chioșcurile de presă din Capitală! Închidem 300 de puncte de difuzare a presei din București! Suntem singura capitală din Europa unde nu se mai face difuzare a presei. Primarul sectorului 4 Daniel Băluță dorește cu orice preț înlăturarea chioșcurilor de ziare de pe domeniul public. A refuzat să ne înnoiască avizele de funcționare. Face totul intenționat ca să ne scoată în afara legii. Desființarea chioșcurilor de presă înseamnă 1.500 de oameni lăsați fără locuri de muncă și bucureștenii privați de un drept prevăzut în Constituției: dreptul la informație".
     Reprezentanții ADPR au susținut că au încercat în repetate rânduri să discute cu Daniel Băluță, care a refuzat, însă, dialogul, infomrează sursa.
     Reprezentanții asociației au adăugat: "Marți, 19 septembrie, mai mulți membri ai Asociației am stat 4 ore pe holurile primăriei încercând să vorbim cu domnul primar (avem hârtii și fotografii doveditoare în acest sens), ca să-l rugăm să respecte înțelegerea din iunie. Domnul primar nu ne-a primit, iar seara a trimis buldozerele peste noi. Marți seară, 19 septembrie, când angajații ADP și ai Poliției Locale a sectorului 4 au venit să ridice un chioșc de pe strada Turnu Măgurele ne-au lovit, ne-au amenințat și au dus la secție 4 membri ai asociației noastre. Deși primarul susține că ridică chioșcurile pentru lucrări de modernizare, în momentul de față toate chioșcurile de presă din sectorul 4 au primit somații de desființare".
     Aceștia au prezentat "un scurt istoric al evenimentelor", precizând că totul a început în august 2016, când Primăria Sectorului 4 a demolat șase chioșcuri, deși acestea aveau avize de funcționare și toate taxele plătite la zi.
     "Înainte ca domnul Daniel Băluță să ajungă primar, în sectorul 4, Asociația Difuzorilor de Presă ADPR - București avea 110 chioșcuri. În prezent mai avem doar 35 de chioșcuri", au adăugat ei, menționând că asociația a funcționat întotdeauna legal.
     "În urma scandalului provocat marți noapte, președintele Asociației Difuzorilor de Presă ADPR - București Ionuț Nejloveanu și soția sa au fost luați de lângă cei doi minori ai lor (care au rămas în stradă) și ținuți 16 ore la secția de poliție și Parchet", mai arată comunicatul asociației.
     Reprezentanții ADPR au menționat că "în urma violențelor de marți noapte" vor depune plângere penală împotriva directorului general al Poliției Locale, Marius Stancu, consilierilor primarului Cristian Zărescu și Bogdan Răducan, și a consilierului local Dan Marin Ștefănel.
     La rândul ei, Primăria Sectorului 4 spune că asociația "a expus o serie de neadevăruri" menite să creeze o stare de neliniște în rândul locuitorilor sectorului 4, precum și în rândul editorilor și patronilor instituțiilor de presă.
     În comunicatul Primăriei se precizeză: "Pentru o completă și corectă informare a opiniei publice, dar mai ales pentru a evita manipularea locuitorilor sectorului 4, Primăria Sectorului 4 face următoarele precizări cu privire la comunicatul Asociației Patronale a Difuzorilor de Presă din București: dreptul la informație este un drept fundamental al populației, iar Primăria Sectorului 4 își exprimă mâhnirea legată de faptul că anumite persoane ale căror acțiuni au depășit deja bariera agresivității, transformându-se rapid în violență, îl folosesc pentru a obține foloase personale. În comunicatul mai sus menționat sunt expuse în spațiul public o serie de neadevăruri menite să creeze o stare de neliniște în rândul locuitorilor sectorului 4, precum și în rândul editorilor și patronilor instituțiilor de presă".
     Primăria a precizat că de la începutul anului și până în prezent, au fost emise 73 de avize de amplasament privind punctele de difuzare a presei scrise, a cărților și a produselor de papetărie, dintr-un număr total de 81 de solicitări. Restul de opt cereri existente se află încă în lucru.
     În comunicat se adaugă: "În acest condiții, se impune precizat faptul că toate solicitările depuse de membrii Asociației Distribuitorilor de Presă au fost onorate în conformitate cu hotărârile Consiliului Local al Sectorului 4 aplicabile în cazul de față. Mai exact, de la începutul anului și până în prezent, au fost emise 73 de avize de amplasament privind punctele de difuzare a presei scrise, a cărților și a produselor de papetărie, dintr-un număr total de 81 de solicitări. Restul de 8 cereri se află încă în lucru".
     Primăria a negat și acuzația de comunicare deficitară între reprezentanții instituției și cei ai Asociației Distribuitorilor de Presă.
     "Adevărul este însă acela că Primăria Sectorului 4 a arătat tot timpul deschidere către dialog, dovada acestei susțineri reprezentând-o comunicatul oferit public de însăși Asociația Distribuitorilor de Presă în Iunie 2017. La acea vreme, chiar președintele asociației, domnul Ionuț Nejloveanu, declara că «azi am fost la negocieri chiar cu primarul Daniel Băluță, vom semna un protocol cu primăria Sectorului 4, care ne dă la dispoziție două luni pentru ca noi să ne îndeplinim obiectivele». Este așadar evident faptul că nerespectarea termenelor protocolului semnat între autoritatea locală și Asociația Distribuitorilor de Presă nu poate fi reținută în sarcina Primăriei Sectorului 4 și că acest conflict creat artificial nu are alt scop decât acela de a manipula opinia publică", mai arată comunicatul Primăriei.
     Reprezentanții instituției au contrazis și informația cu privire la numărul de persoane care vor rămâne fără loc de muncă din cauza chioșcurilor de presă ridicate, se mai arată în comunicat.
     "În plus, este important de precizat faptul că 90% dintre chioșcurile de presă ridicate din calea lucrărilor edilitare deosebit de importante aflate în derulare la nivelul sectorului 4, erau efectiv abandonate. Prin urmare, informația privind numărul de oameni care vor rămâne fără loc de muncă este evident eronată și folosită în scop manipulativ. Mai mult decât atât, este necesar să precizăm faptul că niciuna dintre dispozițiile de relocare sau de desființare a unor puncte de distribuție de presă nu a fost contestată în fața organelor judiciare", a mai transmis Primăria.
     Comunicatul instituției mai arată că demersurile Primăriei Sectorului 4 au doar scopul de "revenire la normalitate a activității de distribuție a presei", transformată în timp într-o "adevărată rețea de minimarket-uri aflate în afara legii".
     "Încheiem prin a spune că libertatea de exprimare este un principiu valabil pentru cetățenii României și pentru instituțiile statului. Primăria Sectorului 4 nu va comenta informații cuprinse în dosare penale și nici nu va furniza publicului date cuprinse în actele de procedură penală. În modul acesta, nu vom face sub nicio formă publicitate violenței", mai arată comunicatul primăriei.
     Potrivit sursei citate, Patronatul Difuzorilor de Presă (PDP) a comunicat, de asemenea, că problemele comercializării presei scrise se pot rezolva prin promovarea unui proiect de lege privind licențierea societăților comerciale care difuzează presa scrisă, proiect care va fi depus la Guvern în următoarele zile.
     PDP a adăugat că militează pentru un dialog al părților implicate în acest conflict, la care să participe reprezentanți ai Primăriei Municipiului București și ai Guvernului. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Miscellanea)
UPDATE/ NEMULȚUMIȚI DE SALARIZAREA DIN SISTEM,
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 11:24
ANUL TRECUT,
     Cheltuielile pentru protecția mediului au fost, în anul trecut, de nouă miliarde lei la nivel național, reprezentând 1,2% din PIB, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Institutului Național de Statistică (INS).  detalii
Miscellanea, 11:07
     Capacitatea de cazare turistică a crescut cu 4,5% în primele șapte luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, de la 328.900 locuri de cazare, la 343.700, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Institutului Național de Statistică (INS).  detalii
Internaţional, 10:50
     Principalii indici bursieri europeni au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în urcare.  detalii
Piaţa de Capital, 10:41
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  detalii
Piaţa de Capital, 10:31
     Consiliul de Administrație al furnizorului și distribuitorului de energie Electrica SA a aprobat acordarea unei linii de credit revolving intragrup pe termen scurt de 100 de milioane de lei către filiala de furnizare Electrica Furnizare, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB).  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.10.2017
BVB
     Ședința din penultima zi de tranzacționare a săptămânii a înregistrat o lichiditate de 32,82 milioane de lei, mai mare decât cea înregistrată miercuri, de 31 milioane de lei, dar sub media zilnică...  detalii
20.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza escaladării tensiunilor politice din Spania.  detalii
19.10.2017
BVB
     * Acțiunile "Aerostar" - avans de aproape 15%, după semnarea memorandumului cu "Raytheon International Defence System" privind înzestrarea armatei cu sisteme Patriot
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 31 milioane de lei (6,75 milioane euro), sub media zilnică a acestui an (48,13 milioane...  detalii
19.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  detalii
18.10.2017
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     * Acțiunile "Impact Developer & Contractor" înregistrează un salt de 3,04%
       După evoluția mixtă de luni a indicilor Bursei de Valori București (BVB), ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de creșterea generală a pieței, în contextul unui rulaj de aproape 24...  detalii
18.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ieri, în majoritate, în special cele din sectorul auto, din cauza slăbirii cererii din domeniu.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 18 octombrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0529
2,3438
3,1159
3,9799
0,1783
0,6158
0,2211
4,5841
5,1388
1,4872
3,4624
0,2244
0,4904
1,0831
0,0680
0,4778
1,0591
3,9032
0,2893
1,2360
0,5892
0,0599
0,3449
0,2076
2,7804
0,0385
0,1468
1,0627
0,6106
0,1178
160,6797
5,4996
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.10.2017
AFTER FINDING THAT THE STRATEGY OF RAIFFEISEN BANK WAS DISHONEST
     * Daniel Zamfir: "It has been proven that Raiffeisen has cheated people. There is nothing left to debate"
     * Bogdan Pandelică: "The order for the cessation of the unfair practice of Raiffeisen Bank has been issued, I will sign it in a few days"
       All the banks that have granted CHF loans will be audited by the National Consumer Protection Authority (ANPC), its chairman Bogdan Pandelică, announced yesterday in the Economic Commission of the Senate.  details
18.10.2017
OVIDIU DEMETRESCU, ARBA:
     * The management of the company accepted two applications that were sent in late, for the elections of October 26th, claiming they were submitted "within reasonable delays"
     * "I think that we are embarrassing ourselves, by the mere fact that we were able to interpret the law in such a way", said Ovidiu Demetrescu
     * "Demetrescu: "ASF and BVB should react, in the case of Electrica, if they had a management with a free spirit"
       The directors of "Electrica" (EL) violated the law when accepting the applications backed by the government for the elections of the new management, recorded eight minutes after the deadline from the convening notice, claiming they were submitted "within a reasonable delay", says Ovidiu Demetrescu, the president of the Romanian Association for Good Management (Asociația Română de Bună Administrare - ARBA).  details
16.10.2017
EXCLUSIVE
     * "The US and Saudi Arabia - the main sponsors of terrorism in the world"
     * (Interview with His Excellency, Mr. Hamid Moayyer, ambassador of the Republic of Iran in Romania)
       Donald Trump, the United States president, must decide by October 15th whether or not he will certify if Iran has followed the terms of the nuclear agreement signed in 2015 by Iran and six major western powers.  details
12.10.2017
EARTHLY LAWS, IGNORED ON THE BSE PLANET
     The Bucharest Stock Exchange (BVB), the operator of the Romanian capital market, still stands by the nonsensical claim made by its former CEO Ludwik Sobolewski, that his contract expired on August 21st, but not his mandate.  details
12.10.2017
AT THE INVESTIGATIVE COMMISSION OF THE ACTIVITY OF THE ANRE
     * Sources: PSD has four names for the head of the ANRE
     * Rumored names: Florentin Pandele, mayor of Voluntari, Iulian Iancu, president of the Industries Commission, former prime-minister Sorin Grindeanu and deputy Eugen Nicolicea
       Niculae Havrileț, the president of the National Authority for Regulation in the Energy Sector (ANRE), together with other members of the Regulatory Committee of the ANRE, will arrive before the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE.  details
11.10.2017
RADU CRĂCIUN, APAPR, ABOUT THE INVESTMENT OF PRIVATE PENSION FUNDS IN DIGI, A COMPANY WHICH HAS CRIMINAL ISSUES:
     Mandatory private pension funds which have invested in Digi Communications, the parent company of RCS&RDS, which was indicted on money laundering and offering bribes, have taken this operating risk into account, by offering a lower price in the IPO, Radu Crăciun, member on the Board of Directors of the Romanian Association of Privately Managed Pensions (APAPR).  details
09.10.2017
     President of BURSA Press Group, Florian Goldstein (MAKE), participated, as speaker, on September 26th, at a debate regarding the future of the European Union, in Brussels, at the invitation of Group of the European People's Party.
     The subject of the debate can be synthesized in four questions:
     1. Would it be recommendable for the EU Non-Eurozone States to adopt Euro currency?(...)
     -------------
     Question nr.1 answers given by my fellow citizens are divided, and this summer polemic between the Euro MP Theodor Stolojan and Daniel Daianu (member of the Romanian National Bank Board of Directors) in the financial newspaper BURSA has shaped up the idea we could adopt Euro anytime (given the condition of maintaining the macroeconomic balances), an idea opposed to the one claiming Euro adoption should wait till the convergence criteria would be fulfilled.  details
09.10.2017
UNICREDIT WARNS THAT THE ROMANIAN GOVERNMENT IS REPEATING MANY OF THE MISTAKES THAT HAVE LED TO THE RECESSION OF 2009-2010
     * Vasilescu: "There are many crystal ball readers, even in the banking system"
     * UniCredit estimates that the leu will continue to weaken against the Euro to 4.6-4.7, in the first quarter of 2018, and that the policy rate will increase to 2.5%
       UniCredit Bank analysts are issuing a warning that the Romanian government is repeating many of the mistakes that have led to the recession of 2009-2010. The quoted experts are mentioning both the fiscal policy that is risky for the economy, as well as the fact that the leu will significantly weaken in 2018, and the deficit may increase to 3.7%. Among other things, the UniCredit report issued on Friday predicts an EUR/RON exchange rate of 4.7 and a policy rate of 2.5%, for the beginning of next year.  details
05.10.2017
AFTER BEING FORCED TO MOVE THE BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY TOURNAMENT TO BUDAPEST
     * Ilie Năstase: "If I was Țiriac, I would sue Mugur Isărescu"
       PNL senator Daniel Zamfir, president of the Budget Commission in the Senate, a vocal critic of the banking system, of the NBR and of its governor is adamant about bringing up the activity of the NBR from all angles.  details
03.10.2017
     * The BSE may be taken off the watchlist
     * FTSE only noted improvements when it comes to stock lending, while the liquidity requirement has not yet been met
     * Poland, upgraded to the emerging market status
     * Mongolia and Nigeria, removed from the watchlists
       The Bucharest Stock Exchange (BSE) remains a frontier market, for at least a year, after, on Friday night, FTSE Russell did not give promote it.  details
02.10.2017
     * Iulian Iancu: "We shouldn't stand out by being silent in Brussels and be forced to give natural gas to the neighboring countries, by taking it away from our industrial consumers"
     * Emil Calotă: "If we do not take action, the natural gas stored by the Romanian producers will remain unused, because there will be far cheaper imported gas available"
       The National Authority for the Regulation of the Energy Market (ANRE) has asked for the reconsideration of gas storage policies in Romania to be made a priority, Emil Calotă, the vice-president of the ANRE recently said, in the debates in the Industry Commission of the Romania Parliament about the Draft Law concerning the approval of the Government Emergency Ordinance no.64/2016 for the amendment and completion of the Law of Electricity and of natural gas no. 123/ 2012.  details
29.09.2017
LUCIAN ANGHEL:
     We can't expect Romania to be upgraded to the emerging market status right now, BSE president Lucian Anghel said yesterday, as FTSE Russell will publish today its annual classification report.  details
28.09.2017
     Central European Media (CME), the owner of Pro TV, is currently in negotiations to sell the four TV stations it still holds in Central and Eastern Europe, according to Echo 24, which quotes several concerned sources.  details
27.09.2017
     The Romanian Commercial Bank (BCR) is saying for the first time, that the sale of the Cemacon was made at a price of 1 Euro, and the lender stressed that this was done to save the company.  details
26.09.2017
THE CONFERENCE "THE FUTURE OF THE ROMANIAN CAPITAL MARKET" - THE 6TH EDITION/MIRCEA URSACHE, ASF:
     * Cappon, Prodan and Sobolewski yesterday had their interviews for the position of CEO of the BSE
     Ludwik Sobolewski is no longer the CEO of the Bucharest Stock Exchange (BVB), Mircea Ursache, the vice-president of the Financial Oversight Authority (ASF) said yesterday. He added that the ASF has conducted an analysis concerning corporate governance at the BSE.  details
.