BURSA 25.09.2017

A.C.
 
mărește imaginea
     Reprezentanții Asociației Difuzorilor de Presă (ADPR) din București au anunțat că vor face grevă generală, astăzi, urmând ca la chioșcurile de presă din Capitală să nu mai fie vândute ziare, aceștia acuzându-l pe primarul sectorului 4, Daniel Băluță, că a refuzat să le înnoiască avizele de funcționare și că dorește "să îi scoată în afara legii", potrivit unei surse din presă.
      Conform sursei, la rândul ei, Primăria Sectorului 4 acuză asociația că expune neadevăruri și precizează că toate solicitările acesteia au fost onorate în conformitate cu hotărârile Consiliului Local al Sectorului 4 aplicabile în cazul de față.
     În comunicatul de presă al ADPR, citat de News.ro, se menționează: "Luni nu vor mai fi ziare la chioșcurile de presă din Capitală! Închidem 300 de puncte de difuzare a presei din București! Suntem singura capitală din Europa unde nu se mai face difuzare a presei. Primarul sectorului 4 Daniel Băluță dorește cu orice preț înlăturarea chioșcurilor de ziare de pe domeniul public. A refuzat să ne înnoiască avizele de funcționare. Face totul intenționat ca să ne scoată în afara legii. Desființarea chioșcurilor de presă înseamnă 1.500 de oameni lăsați fără locuri de muncă și bucureștenii privați de un drept prevăzut în Constituției: dreptul la informație".
     Reprezentanții ADPR au susținut că au încercat în repetate rânduri să discute cu Daniel Băluță, care a refuzat, însă, dialogul, infomrează sursa.
     Reprezentanții asociației au adăugat: "Marți, 19 septembrie, mai mulți membri ai Asociației am stat 4 ore pe holurile primăriei încercând să vorbim cu domnul primar (avem hârtii și fotografii doveditoare în acest sens), ca să-l rugăm să respecte înțelegerea din iunie. Domnul primar nu ne-a primit, iar seara a trimis buldozerele peste noi. Marți seară, 19 septembrie, când angajații ADP și ai Poliției Locale a sectorului 4 au venit să ridice un chioșc de pe strada Turnu Măgurele ne-au lovit, ne-au amenințat și au dus la secție 4 membri ai asociației noastre. Deși primarul susține că ridică chioșcurile pentru lucrări de modernizare, în momentul de față toate chioșcurile de presă din sectorul 4 au primit somații de desființare".
     Aceștia au prezentat "un scurt istoric al evenimentelor", precizând că totul a început în august 2016, când Primăria Sectorului 4 a demolat șase chioșcuri, deși acestea aveau avize de funcționare și toate taxele plătite la zi.
     "Înainte ca domnul Daniel Băluță să ajungă primar, în sectorul 4, Asociația Difuzorilor de Presă ADPR - București avea 110 chioșcuri. În prezent mai avem doar 35 de chioșcuri", au adăugat ei, menționând că asociația a funcționat întotdeauna legal.
     "În urma scandalului provocat marți noapte, președintele Asociației Difuzorilor de Presă ADPR - București Ionuț Nejloveanu și soția sa au fost luați de lângă cei doi minori ai lor (care au rămas în stradă) și ținuți 16 ore la secția de poliție și Parchet", mai arată comunicatul asociației.
     Reprezentanții ADPR au menționat că "în urma violențelor de marți noapte" vor depune plângere penală împotriva directorului general al Poliției Locale, Marius Stancu, consilierilor primarului Cristian Zărescu și Bogdan Răducan, și a consilierului local Dan Marin Ștefănel.
     La rândul ei, Primăria Sectorului 4 spune că asociația "a expus o serie de neadevăruri" menite să creeze o stare de neliniște în rândul locuitorilor sectorului 4, precum și în rândul editorilor și patronilor instituțiilor de presă.
     În comunicatul Primăriei se precizeză: "Pentru o completă și corectă informare a opiniei publice, dar mai ales pentru a evita manipularea locuitorilor sectorului 4, Primăria Sectorului 4 face următoarele precizări cu privire la comunicatul Asociației Patronale a Difuzorilor de Presă din București: dreptul la informație este un drept fundamental al populației, iar Primăria Sectorului 4 își exprimă mâhnirea legată de faptul că anumite persoane ale căror acțiuni au depășit deja bariera agresivității, transformându-se rapid în violență, îl folosesc pentru a obține foloase personale. În comunicatul mai sus menționat sunt expuse în spațiul public o serie de neadevăruri menite să creeze o stare de neliniște în rândul locuitorilor sectorului 4, precum și în rândul editorilor și patronilor instituțiilor de presă".
     Primăria a precizat că de la începutul anului și până în prezent, au fost emise 73 de avize de amplasament privind punctele de difuzare a presei scrise, a cărților și a produselor de papetărie, dintr-un număr total de 81 de solicitări. Restul de opt cereri existente se află încă în lucru.
     În comunicat se adaugă: "În acest condiții, se impune precizat faptul că toate solicitările depuse de membrii Asociației Distribuitorilor de Presă au fost onorate în conformitate cu hotărârile Consiliului Local al Sectorului 4 aplicabile în cazul de față. Mai exact, de la începutul anului și până în prezent, au fost emise 73 de avize de amplasament privind punctele de difuzare a presei scrise, a cărților și a produselor de papetărie, dintr-un număr total de 81 de solicitări. Restul de 8 cereri se află încă în lucru".
     Primăria a negat și acuzația de comunicare deficitară între reprezentanții instituției și cei ai Asociației Distribuitorilor de Presă.
     "Adevărul este însă acela că Primăria Sectorului 4 a arătat tot timpul deschidere către dialog, dovada acestei susțineri reprezentând-o comunicatul oferit public de însăși Asociația Distribuitorilor de Presă în Iunie 2017. La acea vreme, chiar președintele asociației, domnul Ionuț Nejloveanu, declara că «azi am fost la negocieri chiar cu primarul Daniel Băluță, vom semna un protocol cu primăria Sectorului 4, care ne dă la dispoziție două luni pentru ca noi să ne îndeplinim obiectivele». Este așadar evident faptul că nerespectarea termenelor protocolului semnat între autoritatea locală și Asociația Distribuitorilor de Presă nu poate fi reținută în sarcina Primăriei Sectorului 4 și că acest conflict creat artificial nu are alt scop decât acela de a manipula opinia publică", mai arată comunicatul Primăriei.
     Reprezentanții instituției au contrazis și informația cu privire la numărul de persoane care vor rămâne fără loc de muncă din cauza chioșcurilor de presă ridicate, se mai arată în comunicat.
     "În plus, este important de precizat faptul că 90% dintre chioșcurile de presă ridicate din calea lucrărilor edilitare deosebit de importante aflate în derulare la nivelul sectorului 4, erau efectiv abandonate. Prin urmare, informația privind numărul de oameni care vor rămâne fără loc de muncă este evident eronată și folosită în scop manipulativ. Mai mult decât atât, este necesar să precizăm faptul că niciuna dintre dispozițiile de relocare sau de desființare a unor puncte de distribuție de presă nu a fost contestată în fața organelor judiciare", a mai transmis Primăria.
     Comunicatul instituției mai arată că demersurile Primăriei Sectorului 4 au doar scopul de "revenire la normalitate a activității de distribuție a presei", transformată în timp într-o "adevărată rețea de minimarket-uri aflate în afara legii".
     "Încheiem prin a spune că libertatea de exprimare este un principiu valabil pentru cetățenii României și pentru instituțiile statului. Primăria Sectorului 4 nu va comenta informații cuprinse în dosare penale și nici nu va furniza publicului date cuprinse în actele de procedură penală. În modul acesta, nu vom face sub nicio formă publicitate violenței", mai arată comunicatul primăriei.
     Potrivit sursei citate, Patronatul Difuzorilor de Presă (PDP) a comunicat, de asemenea, că problemele comercializării presei scrise se pot rezolva prin promovarea unui proiect de lege privind licențierea societăților comerciale care difuzează presa scrisă, proiect care va fi depus la Guvern în următoarele zile.
     PDP a adăugat că militează pentru un dialog al părților implicate în acest conflict, la care să participe reprezentanți ai Primăriei Municipiului București și ai Guvernului. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 11:02
     Primăria municipiului Timișoara și asociațiile de revoluționari din oraș au pregătit un program special dedicat marcării a 28 de ani de la Revoluția Română, printre manifestări numărându-se depuneri de coroane, slujbe religioase, dar și aprinderi de candele pe treptele Catedralei Mitropolitane.  detalii
Miscellanea, 10:38
     Traficul rutier va fi restricționat astăzi, în centrul Capitalei, până în a doua parte a zilei, pentru funeraliile Regelui Mihai I.  detalii
Revista Presei, 10:01
     * ADEVARUL
     * Înmormântarea Regelui Mihai I: programul evenimentelor de la Curtea de Argeș
     Regele Mihai I al României va fi înmormântat sâmbătă, 16 decembrie, în Curtea de Argeș. Sâmbătă, 16 decembrie 2017, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeș, la ora 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
15.12.2017
BVB
     Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de ieri a fost de 34,1 milioane lei sub media zilnică anuală de 48 milioane lei și în scădere față de...  detalii
15.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Piețele din Europa s-au înscris pe un curs descendent ieri, în majoritate, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să mențină nemodificată dobânda de politică monetară, promițând totodată că...  detalii
14.12.2017
BVB
     * Acțiunile Electrica au mai pierdut 1,82%, până la 10,78 lei/unitate
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost de 64,3 milioane lei, peste media zilnică anuală de 47,9 milioane lei și...  detalii
14.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând anunțul băncii centrale americane (Fed) privind politica sa monetară viitoare.  detalii
13.12.2017
BVB
     * "Întotdeauna, din piețele mici, se iese mai repede decât din cele mari, pentru că lichiditatea este mai scăzută", punctează analistul
     * "Deal" de aproape 17 milioane de lei cu titlurile DIGI
       Ședința de tranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) a fost marcată de o nouă scădere generalizată a pieței, toți indicii bursei suferind deprecieri ale cotațiilor.  detalii
13.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au urmat un curs ascendent ieri, în baza avansului din sectorul petrolului și gazelor.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 15 decembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0149
2,3697
3,0804
4,9729
0,1804
0,6226
0,2199
4,6346
5,2711
1,4767
3,5016
0,2275
0,4742
1,0989
0,0667
0,4662
1,0163
3,9285
0,2943
1,1755
0,5945
0,0613
0,3603
0,2053
2,7598
0,0389
0,1420
1,0696
0,6141
0,1208
158,8245
5,5552
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  details
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  details
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  details
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
.