BURSA 25.09.2017

A.C.
 
mărește imaginea
     Reprezentanții Asociației Difuzorilor de Presă (ADPR) din București au anunțat că vor face grevă generală, astăzi, urmând ca la chioșcurile de presă din Capitală să nu mai fie vândute ziare, aceștia acuzându-l pe primarul sectorului 4, Daniel Băluță, că a refuzat să le înnoiască avizele de funcționare și că dorește "să îi scoată în afara legii", potrivit unei surse din presă.
      Conform sursei, la rândul ei, Primăria Sectorului 4 acuză asociația că expune neadevăruri și precizează că toate solicitările acesteia au fost onorate în conformitate cu hotărârile Consiliului Local al Sectorului 4 aplicabile în cazul de față.
     În comunicatul de presă al ADPR, citat de News.ro, se menționează: "Luni nu vor mai fi ziare la chioșcurile de presă din Capitală! Închidem 300 de puncte de difuzare a presei din București! Suntem singura capitală din Europa unde nu se mai face difuzare a presei. Primarul sectorului 4 Daniel Băluță dorește cu orice preț înlăturarea chioșcurilor de ziare de pe domeniul public. A refuzat să ne înnoiască avizele de funcționare. Face totul intenționat ca să ne scoată în afara legii. Desființarea chioșcurilor de presă înseamnă 1.500 de oameni lăsați fără locuri de muncă și bucureștenii privați de un drept prevăzut în Constituției: dreptul la informație".
     Reprezentanții ADPR au susținut că au încercat în repetate rânduri să discute cu Daniel Băluță, care a refuzat, însă, dialogul, infomrează sursa.
     Reprezentanții asociației au adăugat: "Marți, 19 septembrie, mai mulți membri ai Asociației am stat 4 ore pe holurile primăriei încercând să vorbim cu domnul primar (avem hârtii și fotografii doveditoare în acest sens), ca să-l rugăm să respecte înțelegerea din iunie. Domnul primar nu ne-a primit, iar seara a trimis buldozerele peste noi. Marți seară, 19 septembrie, când angajații ADP și ai Poliției Locale a sectorului 4 au venit să ridice un chioșc de pe strada Turnu Măgurele ne-au lovit, ne-au amenințat și au dus la secție 4 membri ai asociației noastre. Deși primarul susține că ridică chioșcurile pentru lucrări de modernizare, în momentul de față toate chioșcurile de presă din sectorul 4 au primit somații de desființare".
     Aceștia au prezentat "un scurt istoric al evenimentelor", precizând că totul a început în august 2016, când Primăria Sectorului 4 a demolat șase chioșcuri, deși acestea aveau avize de funcționare și toate taxele plătite la zi.
     "Înainte ca domnul Daniel Băluță să ajungă primar, în sectorul 4, Asociația Difuzorilor de Presă ADPR - București avea 110 chioșcuri. În prezent mai avem doar 35 de chioșcuri", au adăugat ei, menționând că asociația a funcționat întotdeauna legal.
     "În urma scandalului provocat marți noapte, președintele Asociației Difuzorilor de Presă ADPR - București Ionuț Nejloveanu și soția sa au fost luați de lângă cei doi minori ai lor (care au rămas în stradă) și ținuți 16 ore la secția de poliție și Parchet", mai arată comunicatul asociației.
     Reprezentanții ADPR au menționat că "în urma violențelor de marți noapte" vor depune plângere penală împotriva directorului general al Poliției Locale, Marius Stancu, consilierilor primarului Cristian Zărescu și Bogdan Răducan, și a consilierului local Dan Marin Ștefănel.
     La rândul ei, Primăria Sectorului 4 spune că asociația "a expus o serie de neadevăruri" menite să creeze o stare de neliniște în rândul locuitorilor sectorului 4, precum și în rândul editorilor și patronilor instituțiilor de presă.
     În comunicatul Primăriei se precizeză: "Pentru o completă și corectă informare a opiniei publice, dar mai ales pentru a evita manipularea locuitorilor sectorului 4, Primăria Sectorului 4 face următoarele precizări cu privire la comunicatul Asociației Patronale a Difuzorilor de Presă din București: dreptul la informație este un drept fundamental al populației, iar Primăria Sectorului 4 își exprimă mâhnirea legată de faptul că anumite persoane ale căror acțiuni au depășit deja bariera agresivității, transformându-se rapid în violență, îl folosesc pentru a obține foloase personale. În comunicatul mai sus menționat sunt expuse în spațiul public o serie de neadevăruri menite să creeze o stare de neliniște în rândul locuitorilor sectorului 4, precum și în rândul editorilor și patronilor instituțiilor de presă".
     Primăria a precizat că de la începutul anului și până în prezent, au fost emise 73 de avize de amplasament privind punctele de difuzare a presei scrise, a cărților și a produselor de papetărie, dintr-un număr total de 81 de solicitări. Restul de opt cereri existente se află încă în lucru.
     În comunicat se adaugă: "În acest condiții, se impune precizat faptul că toate solicitările depuse de membrii Asociației Distribuitorilor de Presă au fost onorate în conformitate cu hotărârile Consiliului Local al Sectorului 4 aplicabile în cazul de față. Mai exact, de la începutul anului și până în prezent, au fost emise 73 de avize de amplasament privind punctele de difuzare a presei scrise, a cărților și a produselor de papetărie, dintr-un număr total de 81 de solicitări. Restul de 8 cereri se află încă în lucru".
     Primăria a negat și acuzația de comunicare deficitară între reprezentanții instituției și cei ai Asociației Distribuitorilor de Presă.
     "Adevărul este însă acela că Primăria Sectorului 4 a arătat tot timpul deschidere către dialog, dovada acestei susțineri reprezentând-o comunicatul oferit public de însăși Asociația Distribuitorilor de Presă în Iunie 2017. La acea vreme, chiar președintele asociației, domnul Ionuț Nejloveanu, declara că «azi am fost la negocieri chiar cu primarul Daniel Băluță, vom semna un protocol cu primăria Sectorului 4, care ne dă la dispoziție două luni pentru ca noi să ne îndeplinim obiectivele». Este așadar evident faptul că nerespectarea termenelor protocolului semnat între autoritatea locală și Asociația Distribuitorilor de Presă nu poate fi reținută în sarcina Primăriei Sectorului 4 și că acest conflict creat artificial nu are alt scop decât acela de a manipula opinia publică", mai arată comunicatul Primăriei.
     Reprezentanții instituției au contrazis și informația cu privire la numărul de persoane care vor rămâne fără loc de muncă din cauza chioșcurilor de presă ridicate, se mai arată în comunicat.
     "În plus, este important de precizat faptul că 90% dintre chioșcurile de presă ridicate din calea lucrărilor edilitare deosebit de importante aflate în derulare la nivelul sectorului 4, erau efectiv abandonate. Prin urmare, informația privind numărul de oameni care vor rămâne fără loc de muncă este evident eronată și folosită în scop manipulativ. Mai mult decât atât, este necesar să precizăm faptul că niciuna dintre dispozițiile de relocare sau de desființare a unor puncte de distribuție de presă nu a fost contestată în fața organelor judiciare", a mai transmis Primăria.
     Comunicatul instituției mai arată că demersurile Primăriei Sectorului 4 au doar scopul de "revenire la normalitate a activității de distribuție a presei", transformată în timp într-o "adevărată rețea de minimarket-uri aflate în afara legii".
     "Încheiem prin a spune că libertatea de exprimare este un principiu valabil pentru cetățenii României și pentru instituțiile statului. Primăria Sectorului 4 nu va comenta informații cuprinse în dosare penale și nici nu va furniza publicului date cuprinse în actele de procedură penală. În modul acesta, nu vom face sub nicio formă publicitate violenței", mai arată comunicatul primăriei.
     Potrivit sursei citate, Patronatul Difuzorilor de Presă (PDP) a comunicat, de asemenea, că problemele comercializării presei scrise se pot rezolva prin promovarea unui proiect de lege privind licențierea societăților comerciale care difuzează presa scrisă, proiect care va fi depus la Guvern în următoarele zile.
     PDP a adăugat că militează pentru un dialog al părților implicate în acest conflict, la care să participe reprezentanți ai Primăriei Municipiului București și ai Guvernului. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
17.07.2018
BVB
     * Volum de numai 15 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut debut slab de săptămână din punctul de vedere al valorii tranzacționate, rulajul consemnat,...  click să citești tot articolul
17.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs descendent ieri, cu pierderi importante în sectorul minier, după ce publicarea unor date privind economia Chinei a evidențiat efectele războiului comercial global.  click să citești tot articolul
16.07.2018
BVB
     * Avans de 0,27% pentru BET-NG
     
     Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii de la Bursa de Valori București (BVB) s-a încheiat în teritoriul pozitiv din punctul de vedere al cotațiilor, opt...  click să citești tot articolul
16.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs pozitiv vineri, în condițiile în care investitorii și-au îndreptat atenția către rezultatele financiare anunțate de băncile din SUA.  click să citești tot articolul
13.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile societăților listate la bursele europene au înregistrat, ieri, o ușoară redresare față de ziua anterioară, când investitorii aveau temeri legate de escaladarea războiului comercial dintre...  click să citești tot articolul
13.07.2018
BVB
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii, a fost de 16,19 milioane de lei, atât sub cel din ședința...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9583
2.3800
3.0258
3.9781
0.1800
0.6244
0.2223
4.6550
5.2757
1.4457
3.5378
0.2400
0.4913
1.0811
0.0640
0.4500
0.8220
3.9774
0.3013
1.0331
0.5960
0.0579
0.3530
0.2115
2.6971
0.0394
0.1518
1.0828
0.6294
0.1195
159.1016
5.5979
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.