CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
IOHANNIS:
BURSA 11.09.2017

Andrei Stan
 
mărește imaginea
     * ACTUALIZARE 12:03 Ministrul Educației: "Unii sunt cu vorbele, eu sunt cu faptele, chiar dacă nu am vorbele la mine întotdeauna"
     Guvernul pregătește o nouă lege a educației, iar documentul ar urma să fie trimis în Parlament în septembrie 2018, a anunțat, astăzi, la RFI, ministrul Liviu Pop.
     Întrebat de ce ar trebui să aibă încredere elevii și părinții în vorbele sale, Liviu Pop a răspuns: "Pentru că unii erau cu vorbele, eu sunt cu faptele. Chiar dacă nu am vorbele la mine întotdeauna, am faptele la mine".
     Liviu Pop vorbește despre viitoarea lege a educației: "Prin programul de guvernare, anul viitor, în septembrie, vom înainta Parlamentului un nou proiect de lege a educației naționale, o lege aplicabilă și dezbătută în Parlament. Actuala lege a educației naționale a fost angajată prin răspundere și vedem că deja a fost modificată în peste o treime din corpul ei".
     Reamintindu-i-se că a existat un pact politic național, semnat de toate partidele, ministrul a răspuns: "Din păcate, cei care erau atunci în Executiv nu au fost capabili să coreleze pactul cu realitatea școlii românești".
     Pop a răspuns, întrebat ce va conține viitoarea lege a educației: "Țintele pe care noi le urmărim prin legea educației naționale sunt legate de reducerea abandonului școlar, corelarea școlii cu piața muncii, în așa fel încât un absolvent de școală în învățământ liceal sau universitar să-și găsească foarte repede loc de muncă pe piață și în același timp să aibă capacitatea și competențele necesare adaptării noilor locuri de muncă pe care evident economia le-ar avea".
     Întrebat, la RFI, de ce ar trebui să aibă încredere elevii și părinții în vorbele sale, în condițiile în care au mai fost și alți miniștri ai Educației care au vorbit de corelarea școlii cu piața locurilor de muncă și nu s-a schimbat nimic, Liviu Pop a răspuns: "Pentru că unii erau cu vorbele, eu sunt cu faptele. Chiar dacă nu am vorbele la mine întotdeauna, am faptele la mine, iar cei peste 30 de ani pe care pot să spun că i-am petrecut în școala românească, alături de funcțiile pe care le-am ocupat vremelnic mă fac și mă determină, alături de echipa PSD-ALDE, să venim cu soluții concrete pentru sistemul de învățământ preuniversitar și universitar".
     (A.C.)
     -----
     * ACTUALIZARE 11:14
     Președintele Klaus Iohannis a criticat astăzi modul în care Guvernul gestionează situația din educație, amintind de reintroducerea unor metode "demult apuse", precum manualul unic, și a atras atenția asupra celor mai grave probleme cu care, în opinia sa, se confruntă sistemul de învățământ românesc: numărul tot mai mare al analfabeților funcțional care ies pe porțile școlilor și rata mare a abandonului școlar, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.
     În discursul susținut la festivitatea de deschidere a anului școlar de la Colegiul Național "Gheorghe Șincai" din București, șeful statului a declarat: "Există, din păcate, mulți elevi în România care încep anul școlar fără manuale sau în clădiri care nu respectă standarde minime. Se pare că de fiecare dată începerea noului an școlar pe unii îi ia prin surprindere. Fiecare Guvern ridică din umeri, arătând cu degetul spre Guvernul dinainte. Așa, însă, lucrurile nu se îmbunătățesc. În România anului 2017 soluția a ajuns să fie reintroducerea și reîntoarcerea la metode demult apuse, ca de exemplu manualul unic sau recentralizarea la București a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăți la nivel local".
     Președintele a spus că această abordare nu este cea bună și a continuat cu enumerarea problemelor sistemului românesc de educație: schimbările majore dese care limitează semnificativ posibilitatea elevilor de a-și planifica traseul profesional sau cadrul legislativ confuz și greoi.
     "Legea educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu pierzându-se, astfel, imaginea unitară", a atras atenția șeful statului.
     Klaus Iohannis a indicat și "o serie de probleme urgente" care necesită un răspuns: "Chiar dacă ne place să credem că am bifat «misiune îndeplinită» pe tema alfabetizării cândva prin anii '60, o mare parte dintre elevi termină școala ca analfabeți funcțional. Adică, deși pot citi, nu pot înțelege semnificația unui text scris și, prin urmare, întâmpină dificultăți chiar și în cele mai ușoare situații. O altă problemă gravă este abandonul școlar, care în ultimii ani a atins o rată alarmantă, una dintre cele mai mari în Uniunea Europeană. Nu ne putem permite acest lucru ca societate. Nu ajută cu nimic să mutăm vina de la autoritățile centrale la autoritățile locale, de la un guvern la altul sau de la școală în familie. Succesul sistemului educațional este singura cale de supraviețuire a României puternice, iar eșecul său ne condamnă la involuție".
     Președintele României a explicat că proiectul demarat la Palatul Cotroceni, "România educată", rămâne o prioritate care își propune crearea unui sistem de învățământ așezat pe un făgaș predictibil și care are elevul în centru.
     Iohannis a mai spus: "Eu cred într-o viziune pe termen lung asupra educației, care să fie construită prin participarea tuturor celor implicați. De aceea, am creat grupuri de lucru, care au inclus atât reprezentanți ai cadrelor didactice, cât și ai părinților și elevilor, împreună cu experți, reprezentanți ai societății civile și ai mediului privat. Proiectul național «România educată» se dezvoltă, dincolo de vocile stridente, de scandaluri, de polemici sterile, adunând împreună pe toți cei care pot da o mână de ajutor, în mod constructiv, profesionist și mai ales coerent".
     Șeful statului i-a îndemnat pe părinți să își încurajeze copiii să-și urmeze potențialul, să fie alături de ei și să îi ajute să devină adulți responsabili și implicați, explicându-le că șansa de mai bine a României stă în capacitatea lor de a transforma lumea potrivit propriului lor ideal.
     Președintele le-a spus elevilor: "Dragi elevi, urmează un an plin pentru voi. Un an în care veți face încă un pas spre viața de adult. Însă, dincolo de programa școlară, dezvoltați-vă pe cât mai multe planuri! Nu ezitați să vă extindeți orizonturile, să legați ceea ce învățați la școală de preocupările și de hobby-urile voastre! Fiți toleranți, deschiși spre nou, creativi și autonomi în învățare! Conștientizați atât importanța drepturilor pe care le aveți, cât și a obligațiilor de cetățean! Este lumea voastră și este timpul să începeți să o descoperiți și să o înțelegeți, construindu-vă propria personalitate și sistemul propriu de valori. Viitorul este în mâinile voastre și vă invit să pășiți înainte pentru a-l îmbrățișa. Vă urez tuturor un an școlar nou frumos, cu realizări și fie ca la sfârșit să aveți impresii la fel de frumoase despre anul școlar care a trecut cum au avut cei care ne-au prezentat înainte școala".
     --------------
     Președintele Klaus Iohannis va participa astăzi la festivitatea de deschidere a noului an școlar preuniversitar la Liceul "Gheorghe Șincai" din Capitală, în timp ce ministrul Educașiei, Liviu Pop, merge la o școală din județul Maramureș, scrie News.ro.
     Ceremonia de deschidere a noului an școlar lala Liceul "Gheorghe Șincai" este programat să înceapă la ora 10.00.
     "Luni, 11 septembrie, începând cu ora 10.00, președintele României, Klaus Iohannis, va participa la deschiderea anului școlar 2017- 2108 la Colegiul Gheorghe Șincai. Colegiul împlinește 125 de ani de când funcționează ca instituție de învățământ independentă", a precizat purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi.
     Anul trecut, președintele a participat la deschiderea anului școlar la liceul "Mihai Eminescu", iar în 2015 a fost la Târgoviște, la Colegiul Economic "Ion Ghica".
     Ministrul Educației, Liviu Pop, a anunțat că va merge în județul Maramureș, la festivitatea de la Școala Gimnazială Vișeu de Jos, la inaugurarea grădiniței din aceeași localitate, construită prin Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), precum și la inaugurarea sălii școlare de sport din comuna Petrova.
     Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, va merge și ea la festivități de deschidere a noului an școlar și se va afla la Colegiul Agricol "Viaceslav Harnaj".
     Și-a mai anunțat prezența la astfel de evenimente și liderul UDMR Kelemen Hunor, care va merge la Baia Mare, la Liceul Teoretic "Nemeth Laszlo". Alături de el vor mai fi prezenți Köver Laszlo - președintele Parlamentului Ungar, Csûry Istvan - episcopul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, Kovacs Iren Erzsebet - secretar de stat în Ministerul Educației, responsabil pentru învățământul în limba minorităților și Vida Noemi - viceprimarul municipiului Baia Mare.
     Liderii PSD, PNL și ALDE nu au anunțat dacă vor participa la evenimentele dedicate noului an școlar, și nici premierul Mihai Tudose.
     Aproximativ 2,3 milioane de elevi și copii de grădiniță din învățământul preuniversitar încep astăzi cursurile anului școlar 2017-2018. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Miscellanea)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
22.02.2018
BVB
     * Piața a înregistrat a treia scădere consecutivă
     * Titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,14%
       Piața a înregistrat în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, cea de a treia zi de scădere consecutivă, majoritatea cotațiilor emitenților listați la Bursa de Valori București (BVB)...  click să citești tot articolul
22.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în special în sectorul tehnologic, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
21.02.2018
BVB
     * George Brande, Interfinbrok: "Investitorii stau într­-o stare de expectativă, ceea ce poate explica rulajul redus"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de ieri preponderent în scădere, singurul indice ce a cunoscut o creștere fiind BET-FI, al celor cinci...  click să citești tot articolul
21.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în a doua parte a zilei, datorită rezultator financiare peste așteptări anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
20.02.2018
BVB
     * BET­-FI, singurul indice în creștere
       Volumul înregistrat în prima zi de tranzacționare a săptămânii a fost de doar 25,5 milioane de lei (5,47 milioane de euro), cu mult sub nivelul înregistrat în ședința anterioară, de circa 66...  click să citești tot articolul
20.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, în contextul unui volum redus, dat fiind că au fost închise atât piețele americane, cât și unele din Asia.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9707
2.3829
2.9874
4.0372
0.1839
0.6259
0.2134
4.6606
5.2734
1.4934
3.5192
0.2269
0.4819
1.1215
0.0668
0.4671
0.9980
3.7828
0.3218
1.1619
0.5959
0.0584
0.3522
0.2019
2.7777
0.0395
0.1401
1.0299
0.6263
0.1201
161.5578
5.4841
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
.