CONFERINȚA "Viitorul pieței de capital românești" - Ediția a VI-a
IOHANNIS:
BURSA 11.09.2017

Andrei Stan
 
mărește imaginea
     * ACTUALIZARE 12:03 Ministrul Educației: "Unii sunt cu vorbele, eu sunt cu faptele, chiar dacă nu am vorbele la mine întotdeauna"
     Guvernul pregătește o nouă lege a educației, iar documentul ar urma să fie trimis în Parlament în septembrie 2018, a anunțat, astăzi, la RFI, ministrul Liviu Pop.
     Întrebat de ce ar trebui să aibă încredere elevii și părinții în vorbele sale, Liviu Pop a răspuns: "Pentru că unii erau cu vorbele, eu sunt cu faptele. Chiar dacă nu am vorbele la mine întotdeauna, am faptele la mine".
     Liviu Pop vorbește despre viitoarea lege a educației: "Prin programul de guvernare, anul viitor, în septembrie, vom înainta Parlamentului un nou proiect de lege a educației naționale, o lege aplicabilă și dezbătută în Parlament. Actuala lege a educației naționale a fost angajată prin răspundere și vedem că deja a fost modificată în peste o treime din corpul ei".
     Reamintindu-i-se că a existat un pact politic național, semnat de toate partidele, ministrul a răspuns: "Din păcate, cei care erau atunci în Executiv nu au fost capabili să coreleze pactul cu realitatea școlii românești".
     Pop a răspuns, întrebat ce va conține viitoarea lege a educației: "Țintele pe care noi le urmărim prin legea educației naționale sunt legate de reducerea abandonului școlar, corelarea școlii cu piața muncii, în așa fel încât un absolvent de școală în învățământ liceal sau universitar să-și găsească foarte repede loc de muncă pe piață și în același timp să aibă capacitatea și competențele necesare adaptării noilor locuri de muncă pe care evident economia le-ar avea".
     Întrebat, la RFI, de ce ar trebui să aibă încredere elevii și părinții în vorbele sale, în condițiile în care au mai fost și alți miniștri ai Educației care au vorbit de corelarea școlii cu piața locurilor de muncă și nu s-a schimbat nimic, Liviu Pop a răspuns: "Pentru că unii erau cu vorbele, eu sunt cu faptele. Chiar dacă nu am vorbele la mine întotdeauna, am faptele la mine, iar cei peste 30 de ani pe care pot să spun că i-am petrecut în școala românească, alături de funcțiile pe care le-am ocupat vremelnic mă fac și mă determină, alături de echipa PSD-ALDE, să venim cu soluții concrete pentru sistemul de învățământ preuniversitar și universitar".
     (A.C.)
     -----
     * ACTUALIZARE 11:14
     Președintele Klaus Iohannis a criticat astăzi modul în care Guvernul gestionează situația din educație, amintind de reintroducerea unor metode "demult apuse", precum manualul unic, și a atras atenția asupra celor mai grave probleme cu care, în opinia sa, se confruntă sistemul de învățământ românesc: numărul tot mai mare al analfabeților funcțional care ies pe porțile școlilor și rata mare a abandonului școlar, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.
     În discursul susținut la festivitatea de deschidere a anului școlar de la Colegiul Național "Gheorghe Șincai" din București, șeful statului a declarat: "Există, din păcate, mulți elevi în România care încep anul școlar fără manuale sau în clădiri care nu respectă standarde minime. Se pare că de fiecare dată începerea noului an școlar pe unii îi ia prin surprindere. Fiecare Guvern ridică din umeri, arătând cu degetul spre Guvernul dinainte. Așa, însă, lucrurile nu se îmbunătățesc. În România anului 2017 soluția a ajuns să fie reintroducerea și reîntoarcerea la metode demult apuse, ca de exemplu manualul unic sau recentralizarea la București a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăți la nivel local".
     Președintele a spus că această abordare nu este cea bună și a continuat cu enumerarea problemelor sistemului românesc de educație: schimbările majore dese care limitează semnificativ posibilitatea elevilor de a-și planifica traseul profesional sau cadrul legislativ confuz și greoi.
     "Legea educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu pierzându-se, astfel, imaginea unitară", a atras atenția șeful statului.
     Klaus Iohannis a indicat și "o serie de probleme urgente" care necesită un răspuns: "Chiar dacă ne place să credem că am bifat «misiune îndeplinită» pe tema alfabetizării cândva prin anii '60, o mare parte dintre elevi termină școala ca analfabeți funcțional. Adică, deși pot citi, nu pot înțelege semnificația unui text scris și, prin urmare, întâmpină dificultăți chiar și în cele mai ușoare situații. O altă problemă gravă este abandonul școlar, care în ultimii ani a atins o rată alarmantă, una dintre cele mai mari în Uniunea Europeană. Nu ne putem permite acest lucru ca societate. Nu ajută cu nimic să mutăm vina de la autoritățile centrale la autoritățile locale, de la un guvern la altul sau de la școală în familie. Succesul sistemului educațional este singura cale de supraviețuire a României puternice, iar eșecul său ne condamnă la involuție".
     Președintele României a explicat că proiectul demarat la Palatul Cotroceni, "România educată", rămâne o prioritate care își propune crearea unui sistem de învățământ așezat pe un făgaș predictibil și care are elevul în centru.
     Iohannis a mai spus: "Eu cred într-o viziune pe termen lung asupra educației, care să fie construită prin participarea tuturor celor implicați. De aceea, am creat grupuri de lucru, care au inclus atât reprezentanți ai cadrelor didactice, cât și ai părinților și elevilor, împreună cu experți, reprezentanți ai societății civile și ai mediului privat. Proiectul național «România educată» se dezvoltă, dincolo de vocile stridente, de scandaluri, de polemici sterile, adunând împreună pe toți cei care pot da o mână de ajutor, în mod constructiv, profesionist și mai ales coerent".
     Șeful statului i-a îndemnat pe părinți să își încurajeze copiii să-și urmeze potențialul, să fie alături de ei și să îi ajute să devină adulți responsabili și implicați, explicându-le că șansa de mai bine a României stă în capacitatea lor de a transforma lumea potrivit propriului lor ideal.
     Președintele le-a spus elevilor: "Dragi elevi, urmează un an plin pentru voi. Un an în care veți face încă un pas spre viața de adult. Însă, dincolo de programa școlară, dezvoltați-vă pe cât mai multe planuri! Nu ezitați să vă extindeți orizonturile, să legați ceea ce învățați la școală de preocupările și de hobby-urile voastre! Fiți toleranți, deschiși spre nou, creativi și autonomi în învățare! Conștientizați atât importanța drepturilor pe care le aveți, cât și a obligațiilor de cetățean! Este lumea voastră și este timpul să începeți să o descoperiți și să o înțelegeți, construindu-vă propria personalitate și sistemul propriu de valori. Viitorul este în mâinile voastre și vă invit să pășiți înainte pentru a-l îmbrățișa. Vă urez tuturor un an școlar nou frumos, cu realizări și fie ca la sfârșit să aveți impresii la fel de frumoase despre anul școlar care a trecut cum au avut cei care ne-au prezentat înainte școala".
     --------------
     Președintele Klaus Iohannis va participa astăzi la festivitatea de deschidere a noului an școlar preuniversitar la Liceul "Gheorghe Șincai" din Capitală, în timp ce ministrul Educașiei, Liviu Pop, merge la o școală din județul Maramureș, scrie News.ro.
     Ceremonia de deschidere a noului an școlar lala Liceul "Gheorghe Șincai" este programat să înceapă la ora 10.00.
     "Luni, 11 septembrie, începând cu ora 10.00, președintele României, Klaus Iohannis, va participa la deschiderea anului școlar 2017- 2108 la Colegiul Gheorghe Șincai. Colegiul împlinește 125 de ani de când funcționează ca instituție de învățământ independentă", a precizat purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi.
     Anul trecut, președintele a participat la deschiderea anului școlar la liceul "Mihai Eminescu", iar în 2015 a fost la Târgoviște, la Colegiul Economic "Ion Ghica".
     Ministrul Educației, Liviu Pop, a anunțat că va merge în județul Maramureș, la festivitatea de la Școala Gimnazială Vișeu de Jos, la inaugurarea grădiniței din aceeași localitate, construită prin Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), precum și la inaugurarea sălii școlare de sport din comuna Petrova.
     Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, va merge și ea la festivități de deschidere a noului an școlar și se va afla la Colegiul Agricol "Viaceslav Harnaj".
     Și-a mai anunțat prezența la astfel de evenimente și liderul UDMR Kelemen Hunor, care va merge la Baia Mare, la Liceul Teoretic "Nemeth Laszlo". Alături de el vor mai fi prezenți Köver Laszlo - președintele Parlamentului Ungar, Csûry Istvan - episcopul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, Kovacs Iren Erzsebet - secretar de stat în Ministerul Educației, responsabil pentru învățământul în limba minorităților și Vida Noemi - viceprimarul municipiului Baia Mare.
     Liderii PSD, PNL și ALDE nu au anunțat dacă vor participa la evenimentele dedicate noului an școlar, și nici premierul Mihai Tudose.
     Aproximativ 2,3 milioane de elevi și copii de grădiniță din învățământul preuniversitar încep astăzi cursurile anului școlar 2017-2018. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Miscellanea)
DUPĂ NAUFRAGIUL UNUI VAS CU MIGRANȚI ÎN MAREA NEAGRĂ,
TAXIMETRIȘTII DIN ZONA AEROPORTURILOR, VERIFICAȚI DE POLIȚIȘTI:
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 13:09
     * Dolarul a câștigat 2,42 bani în fața monedei naționale
     * Francul a urcat la 4,0091 lei
       Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,5990 lei pentru moneda europeană, în creștere cu 0,25 bani, comparativ cu ședința de ieri, când euro a fost cotat la 4,5965 lei.  detalii
Politică, 09:17
UPDATE/MINISTRUL JUSTIȚIEI, DUPĂ DECLARAȚIILE LUI KOVESI:
     * ACTUALIZARE 13:42 Șefa DNA sesizează CSM ca urmare a declarațiilor ministrului Justiției
     Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) să analizeze dacă afirmațiile ministrului Justiției Tudorel Toader conform cărora procurorii nu pot verifica legalitatea hotărârilor de guvern sunt de natură să afecteze independența sistemului judiciar, considerând că ministrul a indus în opinia publică ideea că activitatea procurorilor nu se desfășoară în limitele cadrului legal, potrivit unei surse din presă.
     ------
     Ministerul justiției, Tudorel Toader a afirmat în această dimineață că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii și judecătorii de contencios administrativ, declarația venind în contextul anchetei DNA în dosarul Belina.  detalii
Companii-Afaceri, 13:36
     Țara noastră va găzdui, joi, cea de-a 4 reuniune ministerială a inițiativei de cooperare regională în Centrul și Sud-Estul Europei (CESEC) în domeniul energiei, la care vor participa reprezentanți ai Comisiei Europene, Vicepreședintele Comisiei Europene Maroč ©efèoviè, responsabil de Uniunea Energiei, Comisarul pentru energie și schimbări climatice, Miguel Arias Canete și miniștrii energiei din 9 State Membre UE și 8 State Părți Contractante ale Comunității Energiei, implicate în această inițiativă de cooperare regională, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacției.  detalii
Companii-Afaceri, 13:05
     Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost audiat azi dimineață, prin sistem de videoconferință, la Tribunalul Prahova, în dosarul cunoscut sub denumirea Hidro Prahova, în care procourorii au cerut emiterea unui mandat de arestare pe numele său.  detalii
Companii-Afaceri, 12:43
     ABB a anunțat astăzi achiziția GE Industrial Solutions, business-ul pentru soluții de electrificare a GE, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, după ce, în alegerile de duminică, cancelarul german Angela Merkel a câștigat cel de-al patrulea mandat în fruntea țării, însă și-a redus majoritatea...  detalii
26.09.2017
BVB
     * Titlurile FP, cele mai lichide
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 83,83 milioane de lei (18,23 milioane de euro), în contextul în care opt...  detalii
25.09.2017
BVB
     * Acțiunile "Fondul Proprietatea" au scăzut cu 1,41%
       Ședința de tranzacționare de vineri a ieșit în evidență prin scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), BET coborând cu 0,48%, aceasta fiind cea de-a șaptea ședință consecutivă în...  detalii
25.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs mixt vineri, în urma unui discurs al premierului britanic Theresa May privind ieșirea țării sale din UE.  detalii
22.09.2017
BVB
     * Piața, dominată de raportarea tranzacției prin care FP a vândut 2,56% din SNP și de listarea obligațiunilor IIB
     * "SIF Banat-Crișana" și-a răscumpărat aproape 540.000 din acțiuni,...  detalii
22.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs pozitiv ieri, sectorul bancar fiind în ascensiune după ce Federal Reserve (Fed) din SUA a indicat, în ziua precedentă, că va continua să majoreze costul...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0783
2,3502
3,1374
3,9747
0,1766
0,6178
0,2188
4,5965
5,2337
1,4807
3,4515
0,2175
0,4942
1,0767
0,0675
0,4818
1,0992
3,8670
0,2914
1,2374
0,5840
0,0595
0,3417
0,2173
2,8148
0,0385
0,1467
1,0528
0,6142
0,1168
161,0893
5,4848
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that...  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of...  details
19.09.2017
     * Anghel continues to act illegally and puts Sobolewski on the list, even though he didn't submit his candidacy
       Three candidates have been included in the race for the CEO seat of the Bucharest Stoch Exchange (BVB), during the internal selection process initiated by the Board of Directors, namely, Paul...  details
13.09.2017
PSD LEADERS HAVE APPROVED THE CREATION OF A COMMISSION TO INVESTIGATE THE ANRE
     * Elections at the ANRE this autumn
       Social Democrat leaders have approved the request of PM Mihai Tudose to set up an investigation commission which would audit the activity of the National Authority for the Regulation of the Energy...  details
12.09.2017
THE MISSION OF BSE PRESIDENT LUCIAN ANGHEL
     * The press release about the results of the BSE has omitted mentioning the IPO of Nuclearelectrica
     * Even though it quotes PwC, the data posted by the BSE differs from that of the consulting firm
       In a promotional campaign that isn't justified by reality in any way, the Bucharest Stock Exchange (BVB) is being maneuvered by its president Lucian Anghel into posting wacky press releases...  details
11.09.2017
THE CONTRACT INCLUDES A NON-COMPETE CLAUSE
     Even though the Bucharest Stock Exchange has announced it is looking for a CEO, it is likely that Ludwik Sobolewski will remain on the payroll of the BSE for two more years, because his contract...  details
11.09.2017
FINANCE MINISTRY ONCE AGAIN CONFIRMS WHAT BURSA HAS REPORTED BEFORE:
     Hundreds of millions of Euros have gone from our banks to tax havens, Minister of Public Finance Ionuț Mișa states, in an interview with a financial newspaper. The official thus confirms what BURSA...  details
07.09.2017
     * "I hope that the government won't use the new fiscal regime of royalties as an intimidation tool against hydrocarbon producers"
     * Interview with PNL Lucian Bode, former minister of the economy
       Reporter: What is your opinion on the decision of the authorities to once again change the Energy Strategy?
     Lucian Bode: To me, the unreliability of the current government is...  details
05.09.2017
THE ONLY CANDIDATE FOR THE BOARD OF THE EXCHANGE, IN THE GENERAL SHAREHOLDER MEETING OF SEPTEMBER 14TH
     * Mr. Hanga hopes for a constructive approach and aimed at the future, and at the development of the BSE
       Radu Hanga, senior advisor for the Board of Directors of Banca Transilvania, is the only candidate proposed to fill out the Board of the Bucharest Stock Exchange, after the death of Cristian Micu,...  details
05.09.2017
ENERGY MINISTRY WANTS TO UPDATE THE ENERGY STRATEGY, BY MID-OCTOBER
     * State secretary Andrei Maioreanu: "The updating of the Strategy was necessary, because the existing draft was predominantly focused on the objectives expressed by the EU and less on the objectives of the Romanian energy system"
     * Ion Lungu: "Each government devises a new strategy"
       The amendment of the Energy Strategy in one month is a bad joke, says Jack Cutișteanu, CEO of Petprod, reacting to the announcement made by the representatives of the Ministry of Energy, according...  details
30.08.2017
ISAR, ABOUT THE CONSTANT INCREASE OF THE EURO:
     * Senator Daniel Zamfir wants to call Mugur Isărescu in for hearings, next week
     * Isar: "The opening of the parliamentary session involves multiple negotiations"
     * The leu has weakened to 4.5985 lei against the Euro
       The leu yesterday weakened again, reaching the level of 4.5985 lei against the Euro, after on Monday it was quoted at 4.5958 lei.  details
29.08.2017
     * Dochia: "The pension fund management firms will close down on their own if the fee gets eliminated"
     * Aurelian Dochia: "The government's communication is a permanent blunder, and the result is that nobody is interested anymore in what the authorities are saying"
     * PFP: "The current government, starting with its own prime-minister, is characterized by a ferocious economic illiteracy"
       The 2nd pension pillar continues to be the focus of politicians, who come out with conflicting statements on the matter. After last week, PM Mihai Tudose and deputy prime-minister Marcel have...  details
25.08.2017
THE BSE CRISIS
     The embarrassing situation generated at the Bucharest Stock Exchange (BSE) by its former CEO Ludwik Sobolewski, who, with the complicity of BSE president Lucian Anghel, has tried, against the will...  details
24.08.2017
IF THE CONTRIBUTION IS REDUCED
     * "If the state pension system is the only one that gets kept, eventually the state may be unable to pay the pensions", says Dochia
       The 2nd pension pillar is once again grabs the attention of the public, after information from sources surfaced yesterday that the Ministry of Public Finances intends to cut by half the...  details
23.08.2017
     Ludwik Sobolewski announced, on Monday night, that he has decided not to exercise his mandate as CEO of the Bucharest Stock Exchange, "even though he could", invoking an alleged difference...  details
.