Gala BURSA "Deceniul European din Centenarul României"
IOHANNIS:
BURSA 11.09.2017

Andrei Stan
 
mărește imaginea
     * ACTUALIZARE 12:03 Ministrul Educației: "Unii sunt cu vorbele, eu sunt cu faptele, chiar dacă nu am vorbele la mine întotdeauna"
     Guvernul pregătește o nouă lege a educației, iar documentul ar urma să fie trimis în Parlament în septembrie 2018, a anunțat, astăzi, la RFI, ministrul Liviu Pop.
     Întrebat de ce ar trebui să aibă încredere elevii și părinții în vorbele sale, Liviu Pop a răspuns: "Pentru că unii erau cu vorbele, eu sunt cu faptele. Chiar dacă nu am vorbele la mine întotdeauna, am faptele la mine".
     Liviu Pop vorbește despre viitoarea lege a educației: "Prin programul de guvernare, anul viitor, în septembrie, vom înainta Parlamentului un nou proiect de lege a educației naționale, o lege aplicabilă și dezbătută în Parlament. Actuala lege a educației naționale a fost angajată prin răspundere și vedem că deja a fost modificată în peste o treime din corpul ei".
     Reamintindu-i-se că a existat un pact politic național, semnat de toate partidele, ministrul a răspuns: "Din păcate, cei care erau atunci în Executiv nu au fost capabili să coreleze pactul cu realitatea școlii românești".
     Pop a răspuns, întrebat ce va conține viitoarea lege a educației: "Țintele pe care noi le urmărim prin legea educației naționale sunt legate de reducerea abandonului școlar, corelarea școlii cu piața muncii, în așa fel încât un absolvent de școală în învățământ liceal sau universitar să-și găsească foarte repede loc de muncă pe piață și în același timp să aibă capacitatea și competențele necesare adaptării noilor locuri de muncă pe care evident economia le-ar avea".
     Întrebat, la RFI, de ce ar trebui să aibă încredere elevii și părinții în vorbele sale, în condițiile în care au mai fost și alți miniștri ai Educației care au vorbit de corelarea școlii cu piața locurilor de muncă și nu s-a schimbat nimic, Liviu Pop a răspuns: "Pentru că unii erau cu vorbele, eu sunt cu faptele. Chiar dacă nu am vorbele la mine întotdeauna, am faptele la mine, iar cei peste 30 de ani pe care pot să spun că i-am petrecut în școala românească, alături de funcțiile pe care le-am ocupat vremelnic mă fac și mă determină, alături de echipa PSD-ALDE, să venim cu soluții concrete pentru sistemul de învățământ preuniversitar și universitar".
     (A.C.)
     -----
     * ACTUALIZARE 11:14
     Președintele Klaus Iohannis a criticat astăzi modul în care Guvernul gestionează situația din educație, amintind de reintroducerea unor metode "demult apuse", precum manualul unic, și a atras atenția asupra celor mai grave probleme cu care, în opinia sa, se confruntă sistemul de învățământ românesc: numărul tot mai mare al analfabeților funcțional care ies pe porțile școlilor și rata mare a abandonului școlar, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.
     În discursul susținut la festivitatea de deschidere a anului școlar de la Colegiul Național "Gheorghe Șincai" din București, șeful statului a declarat: "Există, din păcate, mulți elevi în România care încep anul școlar fără manuale sau în clădiri care nu respectă standarde minime. Se pare că de fiecare dată începerea noului an școlar pe unii îi ia prin surprindere. Fiecare Guvern ridică din umeri, arătând cu degetul spre Guvernul dinainte. Așa, însă, lucrurile nu se îmbunătățesc. În România anului 2017 soluția a ajuns să fie reintroducerea și reîntoarcerea la metode demult apuse, ca de exemplu manualul unic sau recentralizarea la București a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăți la nivel local".
     Președintele a spus că această abordare nu este cea bună și a continuat cu enumerarea problemelor sistemului românesc de educație: schimbările majore dese care limitează semnificativ posibilitatea elevilor de a-și planifica traseul profesional sau cadrul legislativ confuz și greoi.
     "Legea educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu pierzându-se, astfel, imaginea unitară", a atras atenția șeful statului.
     Klaus Iohannis a indicat și "o serie de probleme urgente" care necesită un răspuns: "Chiar dacă ne place să credem că am bifat «misiune îndeplinită» pe tema alfabetizării cândva prin anii '60, o mare parte dintre elevi termină școala ca analfabeți funcțional. Adică, deși pot citi, nu pot înțelege semnificația unui text scris și, prin urmare, întâmpină dificultăți chiar și în cele mai ușoare situații. O altă problemă gravă este abandonul școlar, care în ultimii ani a atins o rată alarmantă, una dintre cele mai mari în Uniunea Europeană. Nu ne putem permite acest lucru ca societate. Nu ajută cu nimic să mutăm vina de la autoritățile centrale la autoritățile locale, de la un guvern la altul sau de la școală în familie. Succesul sistemului educațional este singura cale de supraviețuire a României puternice, iar eșecul său ne condamnă la involuție".
     Președintele României a explicat că proiectul demarat la Palatul Cotroceni, "România educată", rămâne o prioritate care își propune crearea unui sistem de învățământ așezat pe un făgaș predictibil și care are elevul în centru.
     Iohannis a mai spus: "Eu cred într-o viziune pe termen lung asupra educației, care să fie construită prin participarea tuturor celor implicați. De aceea, am creat grupuri de lucru, care au inclus atât reprezentanți ai cadrelor didactice, cât și ai părinților și elevilor, împreună cu experți, reprezentanți ai societății civile și ai mediului privat. Proiectul național «România educată» se dezvoltă, dincolo de vocile stridente, de scandaluri, de polemici sterile, adunând împreună pe toți cei care pot da o mână de ajutor, în mod constructiv, profesionist și mai ales coerent".
     Șeful statului i-a îndemnat pe părinți să își încurajeze copiii să-și urmeze potențialul, să fie alături de ei și să îi ajute să devină adulți responsabili și implicați, explicându-le că șansa de mai bine a României stă în capacitatea lor de a transforma lumea potrivit propriului lor ideal.
     Președintele le-a spus elevilor: "Dragi elevi, urmează un an plin pentru voi. Un an în care veți face încă un pas spre viața de adult. Însă, dincolo de programa școlară, dezvoltați-vă pe cât mai multe planuri! Nu ezitați să vă extindeți orizonturile, să legați ceea ce învățați la școală de preocupările și de hobby-urile voastre! Fiți toleranți, deschiși spre nou, creativi și autonomi în învățare! Conștientizați atât importanța drepturilor pe care le aveți, cât și a obligațiilor de cetățean! Este lumea voastră și este timpul să începeți să o descoperiți și să o înțelegeți, construindu-vă propria personalitate și sistemul propriu de valori. Viitorul este în mâinile voastre și vă invit să pășiți înainte pentru a-l îmbrățișa. Vă urez tuturor un an școlar nou frumos, cu realizări și fie ca la sfârșit să aveți impresii la fel de frumoase despre anul școlar care a trecut cum au avut cei care ne-au prezentat înainte școala".
     --------------
     Președintele Klaus Iohannis va participa astăzi la festivitatea de deschidere a noului an școlar preuniversitar la Liceul "Gheorghe Șincai" din Capitală, în timp ce ministrul Educașiei, Liviu Pop, merge la o școală din județul Maramureș, scrie News.ro.
     Ceremonia de deschidere a noului an școlar lala Liceul "Gheorghe Șincai" este programat să înceapă la ora 10.00.
     "Luni, 11 septembrie, începând cu ora 10.00, președintele României, Klaus Iohannis, va participa la deschiderea anului școlar 2017- 2108 la Colegiul Gheorghe Șincai. Colegiul împlinește 125 de ani de când funcționează ca instituție de învățământ independentă", a precizat purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi.
     Anul trecut, președintele a participat la deschiderea anului școlar la liceul "Mihai Eminescu", iar în 2015 a fost la Târgoviște, la Colegiul Economic "Ion Ghica".
     Ministrul Educației, Liviu Pop, a anunțat că va merge în județul Maramureș, la festivitatea de la Școala Gimnazială Vișeu de Jos, la inaugurarea grădiniței din aceeași localitate, construită prin Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), precum și la inaugurarea sălii școlare de sport din comuna Petrova.
     Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, va merge și ea la festivități de deschidere a noului an școlar și se va afla la Colegiul Agricol "Viaceslav Harnaj".
     Și-a mai anunțat prezența la astfel de evenimente și liderul UDMR Kelemen Hunor, care va merge la Baia Mare, la Liceul Teoretic "Nemeth Laszlo". Alături de el vor mai fi prezenți Köver Laszlo - președintele Parlamentului Ungar, Csûry Istvan - episcopul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, Kovacs Iren Erzsebet - secretar de stat în Ministerul Educației, responsabil pentru învățământul în limba minorităților și Vida Noemi - viceprimarul municipiului Baia Mare.
     Liderii PSD, PNL și ALDE nu au anunțat dacă vor participa la evenimentele dedicate noului an școlar, și nici premierul Mihai Tudose.
     Aproximativ 2,3 milioane de elevi și copii de grădiniță din învățământul preuniversitar încep astăzi cursurile anului școlar 2017-2018. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Miscellanea)
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Ediții precedente
Jurnal Bursier
24.11.2017
BVB
     * Transferuri de 3,72 milioane de lei cu acțiuni "Sphera Franchise Group" pe piața "deal"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a fost marcată, în ședința de tranzacționare de ieri, de oscilații relativ reduse ale indicilor, sigurul coș de acțiuni ce a înregistrat o...  detalii
24.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au recuperat ieri, în a doua parte a zilei, din pierderile consemnate mai devreme, revenirea datorându-se publicării unor date economice pozitive privind regiunea.  detalii
23.11.2017
BVB
     * Titlurile "Banca Transilvania", cele mai lichide
       Sedința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost marcată de scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacționare...  detalii
23.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în baza evoluțiilor din sectorul petrolier.  detalii
22.11.2017
BVB
     * Titlurile celor cinci SIF-uri au avut aprecieri de peste 1%
     * Rulaj de 8,6 milioane euro, în ședința de marți
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 40,28 milioane lei, sub media anuală de 48,45 milioane lei, în contextul în...  detalii
21.11.2017
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima ședință de tranzacționare a săptămânii, o lichiditate de 26,7 milioane de lei (5,7 milioane de euro), cu mult în scădere față de ședința de...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 noiembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
10.11.2017
DUMITRU COSTIN (BNS):
     * The executives of OMV Petrom, summoned to appear in the Parliament for the third time
     * Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru, the representatives of the state on the Supervisory Board of OMV Petrom, also called in for hearings
     * Costin: "We have notified the Audit Body of the Prime-Minister"
       The management of OMV Petrom, namely Mrs. Mariana Gheorghe, as well as the representatives of the Romanian state on the Supervisory Board of OMV Petrom, Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru will be invited to appear in the hearings on the Investigation Commission for the activity of the ANRE, the members of the Commission decided on Thursday.  details
09.11.2017
     * The fear that wages will drop is unjustified
       The government's proposal to transfer the social security contributions exclusively to the employee is not at all a social-democratic measure and not even one of redistribution, rather it is one of an ultra-liberal nature, which leaves the employer in the unique position in Europe of not contributing in no way whatsoever to the social security systems (retirement and unemployment) or healthcare.  details
08.11.2017
     * A 39% stake belongs to Russian millionaire Sergey Lobanov, who is being criminally investigated in Russia for alcohol contraband
       Banca Transilvania intends to buy an initial stake of over 39% of Victoriabank, the third largest bank in the Republic of Moldova, and together with the EBRD, would own a majority stake, according to a press release sent yesterday.  details
07.11.2017
     * Brokers: The depreciation of EL, amid the drop in the market, as well as due to deal with the FP
     * Adrian Simionescu: "Investors feel the price at which EL has acquired from the Proprietatea Fund its stakes is very high and unjustified"
     * The FP-Electrica deal, among the topics of the PNL vote of no-confidence against Energy minister Toma Petcu
       It seems the stock market did not take kindly to the approval of the transaction by which "Electrica" acquires the stakes of the Proprietatea Fund in its branches, at least for now, because EL stock dropped abruptly, immediately after the general shareholder meeting of October 26th.  details
06.11.2017
     Finally, after many statements concerning the fundamental changes in the fiscal policy, announced from one day to the next and then denied, we have the argumentation note and the draft of the emergency ordinance to amend the Tax Code published, which the Ministry of Public Finance will apply starting with the beginning of next year.  details
01.11.2017
PSD SENATOR EUGEN TEODOROVICI:
     * "The MADR made a «shopping list» of projects - with local level libraries and a ferry for crossing the Danube"
     * "Within three years at most, Romania can draw 3 billion Euros in European funds"
     * "Unfortunately, Romania promotes politicians instead of promoting specialists"
       Romania has embarrassed itself with the proposals that had been initially prepared for the Juncker plan, said Eugen Teodorovici. Mr. Teodorovici is the president of the Budget and Finance Commission of the Romanian Senate, member of the European Affairs Commission and former minister of European Funds.  details
01.11.2017
ADVERTISING
     Esports, no longer the "unruly" child of the tech and sports entertainment fields, has established itself as a legitimate and profitable industry. Romanian production company PGL is at the forefront of its acceptance and growth.  details
.