GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
IOHANNIS:
BURSA 11.09.2017

Andrei Stan
 
mărește imaginea
     * ACTUALIZARE 12:03 Ministrul Educației: "Unii sunt cu vorbele, eu sunt cu faptele, chiar dacă nu am vorbele la mine întotdeauna"
     Guvernul pregătește o nouă lege a educației, iar documentul ar urma să fie trimis în Parlament în septembrie 2018, a anunțat, astăzi, la RFI, ministrul Liviu Pop.
     Întrebat de ce ar trebui să aibă încredere elevii și părinții în vorbele sale, Liviu Pop a răspuns: "Pentru că unii erau cu vorbele, eu sunt cu faptele. Chiar dacă nu am vorbele la mine întotdeauna, am faptele la mine".
     Liviu Pop vorbește despre viitoarea lege a educației: "Prin programul de guvernare, anul viitor, în septembrie, vom înainta Parlamentului un nou proiect de lege a educației naționale, o lege aplicabilă și dezbătută în Parlament. Actuala lege a educației naționale a fost angajată prin răspundere și vedem că deja a fost modificată în peste o treime din corpul ei".
     Reamintindu-i-se că a existat un pact politic național, semnat de toate partidele, ministrul a răspuns: "Din păcate, cei care erau atunci în Executiv nu au fost capabili să coreleze pactul cu realitatea școlii românești".
     Pop a răspuns, întrebat ce va conține viitoarea lege a educației: "Țintele pe care noi le urmărim prin legea educației naționale sunt legate de reducerea abandonului școlar, corelarea școlii cu piața muncii, în așa fel încât un absolvent de școală în învățământ liceal sau universitar să-și găsească foarte repede loc de muncă pe piață și în același timp să aibă capacitatea și competențele necesare adaptării noilor locuri de muncă pe care evident economia le-ar avea".
     Întrebat, la RFI, de ce ar trebui să aibă încredere elevii și părinții în vorbele sale, în condițiile în care au mai fost și alți miniștri ai Educației care au vorbit de corelarea școlii cu piața locurilor de muncă și nu s-a schimbat nimic, Liviu Pop a răspuns: "Pentru că unii erau cu vorbele, eu sunt cu faptele. Chiar dacă nu am vorbele la mine întotdeauna, am faptele la mine, iar cei peste 30 de ani pe care pot să spun că i-am petrecut în școala românească, alături de funcțiile pe care le-am ocupat vremelnic mă fac și mă determină, alături de echipa PSD-ALDE, să venim cu soluții concrete pentru sistemul de învățământ preuniversitar și universitar".
     (A.C.)
     -----
     * ACTUALIZARE 11:14
     Președintele Klaus Iohannis a criticat astăzi modul în care Guvernul gestionează situația din educație, amintind de reintroducerea unor metode "demult apuse", precum manualul unic, și a atras atenția asupra celor mai grave probleme cu care, în opinia sa, se confruntă sistemul de învățământ românesc: numărul tot mai mare al analfabeților funcțional care ies pe porțile școlilor și rata mare a abandonului școlar, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.
     În discursul susținut la festivitatea de deschidere a anului școlar de la Colegiul Național "Gheorghe Șincai" din București, șeful statului a declarat: "Există, din păcate, mulți elevi în România care încep anul școlar fără manuale sau în clădiri care nu respectă standarde minime. Se pare că de fiecare dată începerea noului an școlar pe unii îi ia prin surprindere. Fiecare Guvern ridică din umeri, arătând cu degetul spre Guvernul dinainte. Așa, însă, lucrurile nu se îmbunătățesc. În România anului 2017 soluția a ajuns să fie reintroducerea și reîntoarcerea la metode demult apuse, ca de exemplu manualul unic sau recentralizarea la București a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăți la nivel local".
     Președintele a spus că această abordare nu este cea bună și a continuat cu enumerarea problemelor sistemului românesc de educație: schimbările majore dese care limitează semnificativ posibilitatea elevilor de a-și planifica traseul profesional sau cadrul legislativ confuz și greoi.
     "Legea educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu pierzându-se, astfel, imaginea unitară", a atras atenția șeful statului.
     Klaus Iohannis a indicat și "o serie de probleme urgente" care necesită un răspuns: "Chiar dacă ne place să credem că am bifat «misiune îndeplinită» pe tema alfabetizării cândva prin anii '60, o mare parte dintre elevi termină școala ca analfabeți funcțional. Adică, deși pot citi, nu pot înțelege semnificația unui text scris și, prin urmare, întâmpină dificultăți chiar și în cele mai ușoare situații. O altă problemă gravă este abandonul școlar, care în ultimii ani a atins o rată alarmantă, una dintre cele mai mari în Uniunea Europeană. Nu ne putem permite acest lucru ca societate. Nu ajută cu nimic să mutăm vina de la autoritățile centrale la autoritățile locale, de la un guvern la altul sau de la școală în familie. Succesul sistemului educațional este singura cale de supraviețuire a României puternice, iar eșecul său ne condamnă la involuție".
     Președintele României a explicat că proiectul demarat la Palatul Cotroceni, "România educată", rămâne o prioritate care își propune crearea unui sistem de învățământ așezat pe un făgaș predictibil și care are elevul în centru.
     Iohannis a mai spus: "Eu cred într-o viziune pe termen lung asupra educației, care să fie construită prin participarea tuturor celor implicați. De aceea, am creat grupuri de lucru, care au inclus atât reprezentanți ai cadrelor didactice, cât și ai părinților și elevilor, împreună cu experți, reprezentanți ai societății civile și ai mediului privat. Proiectul național «România educată» se dezvoltă, dincolo de vocile stridente, de scandaluri, de polemici sterile, adunând împreună pe toți cei care pot da o mână de ajutor, în mod constructiv, profesionist și mai ales coerent".
     Șeful statului i-a îndemnat pe părinți să își încurajeze copiii să-și urmeze potențialul, să fie alături de ei și să îi ajute să devină adulți responsabili și implicați, explicându-le că șansa de mai bine a României stă în capacitatea lor de a transforma lumea potrivit propriului lor ideal.
     Președintele le-a spus elevilor: "Dragi elevi, urmează un an plin pentru voi. Un an în care veți face încă un pas spre viața de adult. Însă, dincolo de programa școlară, dezvoltați-vă pe cât mai multe planuri! Nu ezitați să vă extindeți orizonturile, să legați ceea ce învățați la școală de preocupările și de hobby-urile voastre! Fiți toleranți, deschiși spre nou, creativi și autonomi în învățare! Conștientizați atât importanța drepturilor pe care le aveți, cât și a obligațiilor de cetățean! Este lumea voastră și este timpul să începeți să o descoperiți și să o înțelegeți, construindu-vă propria personalitate și sistemul propriu de valori. Viitorul este în mâinile voastre și vă invit să pășiți înainte pentru a-l îmbrățișa. Vă urez tuturor un an școlar nou frumos, cu realizări și fie ca la sfârșit să aveți impresii la fel de frumoase despre anul școlar care a trecut cum au avut cei care ne-au prezentat înainte școala".
     --------------
     Președintele Klaus Iohannis va participa astăzi la festivitatea de deschidere a noului an școlar preuniversitar la Liceul "Gheorghe Șincai" din Capitală, în timp ce ministrul Educașiei, Liviu Pop, merge la o școală din județul Maramureș, scrie News.ro.
     Ceremonia de deschidere a noului an școlar lala Liceul "Gheorghe Șincai" este programat să înceapă la ora 10.00.
     "Luni, 11 septembrie, începând cu ora 10.00, președintele României, Klaus Iohannis, va participa la deschiderea anului școlar 2017- 2108 la Colegiul Gheorghe Șincai. Colegiul împlinește 125 de ani de când funcționează ca instituție de învățământ independentă", a precizat purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi.
     Anul trecut, președintele a participat la deschiderea anului școlar la liceul "Mihai Eminescu", iar în 2015 a fost la Târgoviște, la Colegiul Economic "Ion Ghica".
     Ministrul Educației, Liviu Pop, a anunțat că va merge în județul Maramureș, la festivitatea de la Școala Gimnazială Vișeu de Jos, la inaugurarea grădiniței din aceeași localitate, construită prin Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), precum și la inaugurarea sălii școlare de sport din comuna Petrova.
     Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, va merge și ea la festivități de deschidere a noului an școlar și se va afla la Colegiul Agricol "Viaceslav Harnaj".
     Și-a mai anunțat prezența la astfel de evenimente și liderul UDMR Kelemen Hunor, care va merge la Baia Mare, la Liceul Teoretic "Nemeth Laszlo". Alături de el vor mai fi prezenți Köver Laszlo - președintele Parlamentului Ungar, Csûry Istvan - episcopul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, Kovacs Iren Erzsebet - secretar de stat în Ministerul Educației, responsabil pentru învățământul în limba minorităților și Vida Noemi - viceprimarul municipiului Baia Mare.
     Liderii PSD, PNL și ALDE nu au anunțat dacă vor participa la evenimentele dedicate noului an școlar, și nici premierul Mihai Tudose.
     Aproximativ 2,3 milioane de elevi și copii de grădiniță din învățământul preuniversitar încep astăzi cursurile anului școlar 2017-2018. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.06.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
20.06.2018
BVB
     * Circa jumătate din volum, realizat cu titlurile Banca Transilvania și BRD - Groupe Societe Generale
     
     Acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB) au înregistrat, în mare parte,...  click să citești tot articolul
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9802
2.3857
3.0328
4.0467
0.1806
0.6261
0.2258
4.6660
5.3083
1.4443
3.6638
0.2398
0.4925
1.0812
0.0635
0.4532
0.8485
4.0348
0.2950
1.0767
0.6234
0.0592
0.3649
0.1966
2.7766
0.0395
0.1524
1.0985
0.6318
0.1230
165.0626
5.6813
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
.