NEVOIT SĂ MUTE LA BUDAPESTA TURNEUL BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY
BURSA 04.10.2017

ANCUȚA STANCIU
 
mărește imaginea
     *  Ilie Năstase: "În locul lui Țiriac, l-aș da în judecată pe Mugur Isărescu"
     -------------
       * ACTUALIZARE 19:00 Adrian Vasilescu: "BNR nu are dreptul să facă noi investiții pentru că investițiile în sport nu fac parte din obiectul de activitate al BNR"
     Banca Națională a României (BNR) nu are dreptul să facă noi investiții în baza sportivă "Arenele BNR" pentru că investițiile în sport nu fac parte din obiectul de activitate al instituției, a afirmat astăzi Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Centrale.
     Într-o intervenție telefonică la Antena 3, oficialul BNR a precizat: "Trebuie să faci investiții pentru sport de performanță. Banca Centrală nu are dreptul să facă noi investiții (în «Arenele BNR», n.r.) pentru că investițiile în sport nu fac parte din obiectul de activitate al BNR, iar a face investiții în afara obiectului de activitate înseamnă să încalci legea.(...) Obiectul de activitate al BNR nu este sportul".
     (S.A.)
     -------------
     * ACTUALIZARE 14:47 Daniel Zamfir: "O să depunem o inițiativă legislativă prin care să trecem din proprietatea BNR poate la Ministerul Sportului sau să-l predăm Primăriei Capitalei, dacă nu îl doriți"
     -------------
     * ACTUALIZARE 14:33 Ion Țiriac, în discuția cu Comisia economică din Senat: "Îi fac o ofertă Guvernatorului Isărescu: Îi plătesc de patru ori, de zece ori cât a dat pe Arenele BNR"
     Ion Țiriac a declarat, în discuția cu Comisia economice din Senat, că îi plătește Guvernatorului Mugur Isărescu de zece ori cât a dat pe Arenele BNR.
     Ion Țiriac a spus, potrivit Hotnews: "Respectuos spun că BNR a spus că au investit nu știu câți bani în Arenele Progresul în februarie 1990, în Arenele Davis. Nu-i adevarat. Eu din banii mei am investit acolo. Noi am pornit cu Năstase un proces cu BNR pentru că ni s-a furat dreptul de a fi acolo unde ne e locul! În nume personal l-am pornit. Turneul Romanian Tenis Open valorează câteva sute de milioane de dolari. Ăia de la ISU nu au venit dintr-o dată ci mai întâi au avertizat timp de 3 ani iar în 2016 le-au spus celor de la BNR că-l închid, iar BNR mi-a comunicat și mie. Nu mă pricep la bănci, am pus oameni care știe să facă banking. Nu știu asigurări dar mi-am luat oameni care știu. Dar tenis știu să fac! Și fiind cunoscut în lume, am închiriat Roamanian Tenis Open la ATP și s-au bătut Milan cu Budapesta pentru turneul meu. Budapesta l-a închiriat și acum vor să-l cumpere de la mine, dar eu nu am de vânzare nimic. Dar ca să vă faceți o idee, un turneu cum e Madridul, mâine îl vinzi cu 250 de milioane, dacă ești prost și nu faci niște calcule. Consider că această baza ne-a fost furată. Eu îi fac o ofertă Guvernatorului: Îi plătesc de patru ori. De zece ori cât a dat pe ea. Și nici n-o duc din România. O las aici! BNR nici nu au ce face acolo. Au făcut acolo un hotelaș, nu știu ce e că nu m-a invitat domnul Guvernatoru. De ce au mai cumpărat-o, n-am nicio idee".
     (M.I.)
     --------------
     * ACTUALIZARE 13:43 Comisia economică din Senat îl audiază pe Ion Țiriac
     Audierile făcute de Comisia economică din Senat privind "Arenele BNR" au început.
     Comisia economică a început prin a prezenta dosarul semnat prin care baza sportivă a fost retrocedată BNR-ului.
     (A.C.)
     ----
     Senatorul PNL Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice din Senat, un vehement critic al sistemului bancar, al BNR și al guvernatorului Mugur Isărescu, vrea cu tot dinadinsul să aducă în discuție, în Parlament, activitatea BNR din toate unghiurile.
     Implicațiile neutilizării bazei sportive "Arenele BNR" pentru competițiile internaționale urmează să fie analizate, astăzi, de senatorii din Comisia economică, împreună cu omul de afaceri Ion Țiriac, fost președinte al Comitetului Olimpic Român, Marius Alexandru Dunca, ministrul tineretului și sportului, și George Cosac, președintele Federației Române de Tenis.
     Surse parlamentare susțin că baza sportivă "Arenele BNR" nu a fost modernizată, ci lăsată în paragină, în condițiile în care, acolo, puteau avea loc competiții sportive internaționale. "Bancherii, atât din băncile private, cât și din BNR, merg și joacă tenis acolo, organizează evenimente în interes personal, această bază este folosită numai de sistemul bancar", ne-au mai spus sursele.
     Foștii tenismeni Ilie Năstase și Ion Țiriac l-au criticat, în vara acestui an, pe guvernatorul BNR, Mugur Isăres¬cu, pentru atitudinea indiferentă față de situația Arenelor BNR, aflate în stare avansată de degradare. Cei doi au acuzat conducerea BNR că nu dorește să cedeze terenul Primăriei Capitalei, dar nici să investească în modernizarea "Arenelor BNR" pentru a putea primi avizul ISU.
     Ilie Năstase chiar a spus că, în locul lui Ion Țiriac, cel care a fost nevoit să mute la Budapesta turneul BRD Năstase Țiriac Trophy, după ce Terenul Central din Complexul "Arenele BNR" a fost închis de ISU, l-ar da în judecată pe guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu. Ilie Năstase a spus: "Țiriac a scos bani din buzunar să țină acest turneu. Eu, în locul lui, l-aș da în judecată pe domnul Isărescu. Pe el personal, nu Banca Națională. Că i-a furat niște bani din buzunar, ca să moară un turneu de 20 de ani. (...)Terenul de la Arenele BNR nu este al lui Mugur Isărescu, este terenul românilor. Iar banca aia trebuie să se numească «Banca Românilor», pentru că este a românilor. Cineva care stă 27 de ani în postul ăla (n.r. la BNR), mai mult decât Ceaușescu, nu e normal. Au fost drăguți că au numit Arenele BNR Țiriac Năstase, dar, ca să ne dea cadou, le-au închis".
     În luna august a acestui an, omul de afaceri Ion Țiriac a acuzat că Banca Națională a României (BNR) "a luat ilegal" în anul 1991 Complexul sportiv "Arenele BNR", cel care a găzduit până în 2015 turneul BRD Năstase Țiriac Trophy, mutat acum la Budapesta. Țiriac a spus: "Să ai un eveniment sportiv unic în România (n.r. - turneul BRD Năstase Țiriac Trophy), cu 110 țări în care se televizează și gratis pentru România undeva la 25-30 de milioane de euro pe an din publicitate... și să-l muți în altă parte pentru că după 70 de ani nu ai o arenă de tenis. Pentru că și aia care a fost (n.r. - Arenele BNR) ți-a fost furată. Așa nu ai cum. Poate nu atât furată, dar dacă proprietarul e în drept, să fie în drept... dar nu putea să-l ia, pentru că era o lege că o bază sportivă rămâne acolo și este la dispoziția tuturor. (...) Banca Națională a luat ilegal parcul Arenele BNR în 1991 după părerea mea. Ilegal pentru că dintotdeauna a fost o bază sportivă. Nu era a băncii din 1700. Iar 1990 ne-a prins cu Arenele la Ministerul Sportului. Ceaușescu ne-a făcut arena aia în 7 zile pentru finala de Cupa Davis. Am zis că facem noi tribuna, că nu mai era bună... Au zis nu, că e proprietatea lor (n.r. - a BNR) și nu se poate. Și ce a pus capac a fost că au pus lanțurile acolo și nu am putut să fac o fotografie cu Năstase la Arene. La mine s-a terminat orice moralitate și relație pe care aș fi avut-o cu acești oameni. Nu știu dacă e legală treaba, dar o să aflu".
     El a menționat că Guvernul Ponta a intenționat la un moment dat să facă un schimb de proprietăți cu BNR pentru ca "Arenele BNR" să revină Ministerului Tineretului și Sportului, care la rândul lui să le renoveze.
     Ion Țiriac, proprietarul turneului BRD Năstase Țiriac Trophy, a cedat competiția pentru doi ani la Buda¬pes¬ta din cauza faptului că "Arenele BNR" nu mai corespundeau cerințelor ATP, Terenul Central fiind închis. În 2016, la ultima ediție a turneului la București, Terenul Central nu a putut fi folosit, deoarece nu are avizul Inspectoratului Special de Urgență (ISU) de funcționare, meciurile disputându-se doar pe terenurile secundare.
     * BNR: "BNR a inițiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activităților sportive"
     În replică la acuzațiile celor doi tenismeni, BNR a transmis: "Terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn București. Arena Centrală de tenis, împreună cu alte construcții amenajate pe terenul BNR, a fost preluată în proprietate de către BNR, cu plată, în anul 1991, de la Ministerul Tineretului și Sportului.
     La data preluării, starea construcțiilor și a terenului din jurul acestora era deplorabilă, necesitând investiții semnificative.
     După anul 1991, BNR a realizat investiții în Arena Centrală și terenurile de antrenament în valoare de aproximativ 1.000.000 lei în prețuri curente (amenajare vestiare în anul 1997, tribuna metalică în anul 1999, instalație de nocturnă în anul 2000 etc.).
     Totodată, până în prezent, BNR a înregistrat, în legătură cu Arena Centrală și terenurile de antrenament, cheltuieli cu întreținerea echipamentelor, instalațiilor și utilajelor din dotarea clădirilor și terenurilor Arenei BNR și a construcțiilor ce o deservesc, precum și cheltuieli administrative, în valoare de peste 5.000.000 lei în prețuri curente (igienizare și întreținere construcții, reparații și întreținere instalații și obiecte sanitare, reparații și întreținere instalații termice și electrice, reparații și întreținere utilaje, echipamente aer condiționat, sonorizare, alarmare și securitate, servicii de întreținere/curățenie specializate, servicii fito-sanitare, toaletare și plantare arbori, întreținere terenuri de tenis etc.). O latură importantă a acestor activități a fost reprezentată de salvarea și întreținerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantați la sfârșitul secolului XIX), protejați de lege și parte a patrimoniului național.
     Proprietatea BNR delimitată de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister găzduiește în principal activități de pregătire profesională și pentru funcționarea curentă a BNR, și nu este o bază sportivă în sine. În spațiul respectiv, pe lângă Arena Centrală de tenis și terenurile de antrenament, precum și terenul de fotbal - toate preluate de la MTS în 1991 - func¬ționează un centru de pregătire profesională, un spațiu restrâns de cazare cu circuit intern, două spații de alimentație cu circuit intern. În aceste locații se desfășoară în permanent diverse activități ale BNR și se organizează evenimente specifice în colaborare cu instituții financiare internaționale și cu parteneri academici interni și internaționali.
     Începând cu anul 1991, competițiile de tenis organizate pe arena centrală și terenurile secundare (Cupa Davis, turnee internaționale din circuitele ATP și respectiv WTA, precum și alte turnee de tenis naționale și internaționale) au fost găzduite în regim de comodat, BNR punând la dispoziție cu titlu gratuit toate amenajările și dotările necesare.
     În anul 2007 România a aderat la UE, iar Banca Națională a României a devenit membră a Sistemului European al Băncilor Centrale. Legis¬lația europeană obligă BNR să se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei bănci centrale, respectiv stabilitatea prețurilor și, în paralel, stabilitatea financiară, ceea ce limitează capacitatea BNR să se implice financiar în activități care exced acestor obiective.
     În prezent este necesară o recons¬trucție din temelii a Arenei Centrale, din cauza unui cumul de factori obiectivi: uzura fizică a construcției edificată la începutul anilor `70; modificarea succesivă a standardelor privind siguranța în construcții, cu precădere modificarea survenită în anul 2016; creșterea exigențelor privind construcția de stadioane și arene sportive și organizarea de evenimente publice pe acestea, în special din perspectiva afluirii și defluirii de persoane.
     BNR a inițiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activităților sportive, propunând o serie de soluții concrete. Astfel, au fost transmise scrisori către Guverul României în iulie 2014, decembrie 2015 și mai 2017. BNR a avut și continuă să aibă toată disponibilitatea de a finaliza aceste demersuri, în condițiile legii". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Exemplu edificator de creștinism române
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, ora 04:17)  
 Situația asta ne arată cum poate sa se aleagă praful de ceva bun, din cauza filosofiei de bază a românilor: să moară și capra vecinului!


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 04.10.2017, ora 04:20)
 
 A se citi: Cretinism românesc.


 
2.  Cerintele Atp
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, ora 05:14)  
 Rusune Romania!
 Felicitari Ungaria !
 Asa fac bancile cu proprietatile, mai bine ruina decat ceva frumos.
 Era frumos daca se organiza la Cluj.


 
  2.1.   De ce nu organizeaza la baza Vointa?  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Vali , in data de 04.10.2017, ora 10:13)
 
 Dl Nastase a primit de la ststul roman baza sportiva Vointa. De ce nu organizeaza acolo faimosul lui turneu, daca tot zice ca e asa profitabila aceasta afacere a lui?


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, ora 08:41)  
 manole, manole...


 
4.  Omertha
    (mesaj trimis de Dyogene în data de 04.10.2017, ora 09:14)  
 Mi se pare mie sau Omertha asta din PSD vrea sa acapareze toate institutiile din tara asta? Tot, nu vor sa lase nimic necontrolat.


 
5.  Apucaturi de copii rasfatati ai partidului
    (mesaj trimis de Dyogene în data de 04.10.2017, ora 09:17)  
 Iar Nastase si Tiriac se comporta ca niste beizadele comuniste, ca niste rasfatati ai partidului ce erau ei inainte de 1990. Au probabil impresia ca li se cuvine totul, pentru faptul ca au jucat bine tenis? Au fost invatati sa intre prin spate, sa nu stea la coada.


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de zaza , in data de 04.10.2017, ora 12:54)
 
 ....vezi doamne spusele lui Nastase catre presa :Tiriac (saracul) a dat bani din buzunarul LUI pentru a tine turneul.Si noi chiar sa credem ca va pierde din acest turneu ???? Hai sictir....


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, ora 11:18)  
 De ce ar trebui,de ex ,sa i se dea lui Tiriac acele arene din Cotroceni ,asa pur si simplu ,si sa nu se faca ,sa zicem ,o licitatie?


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 04.10.2017, ora 12:11)
 
 Sa-i vezi pe bancheri cum merg ei la tenis, singuri singurei pe acolo?


 
  6.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 04.10.2017, ora 12:29)
 
 In afara de Tiriac sunt altii care vor sa aduca un turneu major de tenis,doar ca nu au loc de el,din circuitele WTA sau ATP.El vrea totul gratis. Mi e rusine numai cand vad ce ineptii poate emite .


 
  6.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.2 )
    (mesaj trimis de MIHAI , in data de 04.10.2017, ora 15:26)
 
 Niste golani ii critica pe mari nostrI sportivi, cei care au adus glorie ROMANIEI.si carora niste limitati gen" isarescu,"le" pun bete in roata"in detrimentul prestigiului tarii.Sa le fie rusine!(ca sa nu zic mai mult)


 
7.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, ora 16:51)  
 Ce proiect de lege?E ca moarta traba.
 Anulati conventia!!!!
 Tara conventiilor(sri-dna,bnr-judec atori,etc...,.,)


 
Aceeasi sectiune (Miscellanea)
De la începutul războiului de la granița celor două state
Secretarul al Comisiei de finanțe din Camera Deputaților, Marilen Pirtea:
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BET-FI, SINGURUL INDICE ÎN SCĂDERE
     Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au cunoscut aprecieri moderate, în ședința de tranzacționare de ieri, pe fondul unui volum de numai 26,2 milioane de lei, sub valoarea...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut o evoluție mixtă ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de corporațiile listate.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9463
2.3807
3.0169
4.0019
0.1800
0.6248
0.2232
4.6562
5.2019
1.4298
3.5534
0.2409
0.4865
1.0765
0.0630
0.4491
0.8319
3.9954
0.2967
1.0432
0.5894
0.0580
0.3522
0.2098
2.7025
0.0395
0.1511
1.0877
0.6297
0.1195
157.3290
5.5975
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.