CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
NEVOIT SĂ MUTE LA BUDAPESTA TURNEUL BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY
BURSA 04.10.2017

ANCUȚA STANCIU
 
mărește imaginea
     *  Ilie Năstase: "În locul lui Țiriac, l-aș da în judecată pe Mugur Isărescu"
     -------------
       * ACTUALIZARE 19:00 Adrian Vasilescu: "BNR nu are dreptul să facă noi investiții pentru că investițiile în sport nu fac parte din obiectul de activitate al BNR"
     Banca Națională a României (BNR) nu are dreptul să facă noi investiții în baza sportivă "Arenele BNR" pentru că investițiile în sport nu fac parte din obiectul de activitate al instituției, a afirmat astăzi Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Centrale.
     Într-o intervenție telefonică la Antena 3, oficialul BNR a precizat: "Trebuie să faci investiții pentru sport de performanță. Banca Centrală nu are dreptul să facă noi investiții (în «Arenele BNR», n.r.) pentru că investițiile în sport nu fac parte din obiectul de activitate al BNR, iar a face investiții în afara obiectului de activitate înseamnă să încalci legea.(...) Obiectul de activitate al BNR nu este sportul".
     (S.A.)
     -------------
     * ACTUALIZARE 14:47 Daniel Zamfir: "O să depunem o inițiativă legislativă prin care să trecem din proprietatea BNR poate la Ministerul Sportului sau să-l predăm Primăriei Capitalei, dacă nu îl doriți"
     -------------
     * ACTUALIZARE 14:33 Ion Țiriac, în discuția cu Comisia economică din Senat: "Îi fac o ofertă Guvernatorului Isărescu: Îi plătesc de patru ori, de zece ori cât a dat pe Arenele BNR"
     Ion Țiriac a declarat, în discuția cu Comisia economice din Senat, că îi plătește Guvernatorului Mugur Isărescu de zece ori cât a dat pe Arenele BNR.
     Ion Țiriac a spus, potrivit Hotnews: "Respectuos spun că BNR a spus că au investit nu știu câți bani în Arenele Progresul în februarie 1990, în Arenele Davis. Nu-i adevarat. Eu din banii mei am investit acolo. Noi am pornit cu Năstase un proces cu BNR pentru că ni s-a furat dreptul de a fi acolo unde ne e locul! În nume personal l-am pornit. Turneul Romanian Tenis Open valorează câteva sute de milioane de dolari. Ăia de la ISU nu au venit dintr-o dată ci mai întâi au avertizat timp de 3 ani iar în 2016 le-au spus celor de la BNR că-l închid, iar BNR mi-a comunicat și mie. Nu mă pricep la bănci, am pus oameni care știe să facă banking. Nu știu asigurări dar mi-am luat oameni care știu. Dar tenis știu să fac! Și fiind cunoscut în lume, am închiriat Roamanian Tenis Open la ATP și s-au bătut Milan cu Budapesta pentru turneul meu. Budapesta l-a închiriat și acum vor să-l cumpere de la mine, dar eu nu am de vânzare nimic. Dar ca să vă faceți o idee, un turneu cum e Madridul, mâine îl vinzi cu 250 de milioane, dacă ești prost și nu faci niște calcule. Consider că această baza ne-a fost furată. Eu îi fac o ofertă Guvernatorului: Îi plătesc de patru ori. De zece ori cât a dat pe ea. Și nici n-o duc din România. O las aici! BNR nici nu au ce face acolo. Au făcut acolo un hotelaș, nu știu ce e că nu m-a invitat domnul Guvernatoru. De ce au mai cumpărat-o, n-am nicio idee".
     (M.I.)
     --------------
     * ACTUALIZARE 13:43 Comisia economică din Senat îl audiază pe Ion Țiriac
     Audierile făcute de Comisia economică din Senat privind "Arenele BNR" au început.
     Comisia economică a început prin a prezenta dosarul semnat prin care baza sportivă a fost retrocedată BNR-ului.
     (A.C.)
     ----
     Senatorul PNL Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice din Senat, un vehement critic al sistemului bancar, al BNR și al guvernatorului Mugur Isărescu, vrea cu tot dinadinsul să aducă în discuție, în Parlament, activitatea BNR din toate unghiurile.
     Implicațiile neutilizării bazei sportive "Arenele BNR" pentru competițiile internaționale urmează să fie analizate, astăzi, de senatorii din Comisia economică, împreună cu omul de afaceri Ion Țiriac, fost președinte al Comitetului Olimpic Român, Marius Alexandru Dunca, ministrul tineretului și sportului, și George Cosac, președintele Federației Române de Tenis.
     Surse parlamentare susțin că baza sportivă "Arenele BNR" nu a fost modernizată, ci lăsată în paragină, în condițiile în care, acolo, puteau avea loc competiții sportive internaționale. "Bancherii, atât din băncile private, cât și din BNR, merg și joacă tenis acolo, organizează evenimente în interes personal, această bază este folosită numai de sistemul bancar", ne-au mai spus sursele.
     Foștii tenismeni Ilie Năstase și Ion Țiriac l-au criticat, în vara acestui an, pe guvernatorul BNR, Mugur Isăres¬cu, pentru atitudinea indiferentă față de situația Arenelor BNR, aflate în stare avansată de degradare. Cei doi au acuzat conducerea BNR că nu dorește să cedeze terenul Primăriei Capitalei, dar nici să investească în modernizarea "Arenelor BNR" pentru a putea primi avizul ISU.
     Ilie Năstase chiar a spus că, în locul lui Ion Țiriac, cel care a fost nevoit să mute la Budapesta turneul BRD Năstase Țiriac Trophy, după ce Terenul Central din Complexul "Arenele BNR" a fost închis de ISU, l-ar da în judecată pe guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu. Ilie Năstase a spus: "Țiriac a scos bani din buzunar să țină acest turneu. Eu, în locul lui, l-aș da în judecată pe domnul Isărescu. Pe el personal, nu Banca Națională. Că i-a furat niște bani din buzunar, ca să moară un turneu de 20 de ani. (...)Terenul de la Arenele BNR nu este al lui Mugur Isărescu, este terenul românilor. Iar banca aia trebuie să se numească «Banca Românilor», pentru că este a românilor. Cineva care stă 27 de ani în postul ăla (n.r. la BNR), mai mult decât Ceaușescu, nu e normal. Au fost drăguți că au numit Arenele BNR Țiriac Năstase, dar, ca să ne dea cadou, le-au închis".
     În luna august a acestui an, omul de afaceri Ion Țiriac a acuzat că Banca Națională a României (BNR) "a luat ilegal" în anul 1991 Complexul sportiv "Arenele BNR", cel care a găzduit până în 2015 turneul BRD Năstase Țiriac Trophy, mutat acum la Budapesta. Țiriac a spus: "Să ai un eveniment sportiv unic în România (n.r. - turneul BRD Năstase Țiriac Trophy), cu 110 țări în care se televizează și gratis pentru România undeva la 25-30 de milioane de euro pe an din publicitate... și să-l muți în altă parte pentru că după 70 de ani nu ai o arenă de tenis. Pentru că și aia care a fost (n.r. - Arenele BNR) ți-a fost furată. Așa nu ai cum. Poate nu atât furată, dar dacă proprietarul e în drept, să fie în drept... dar nu putea să-l ia, pentru că era o lege că o bază sportivă rămâne acolo și este la dispoziția tuturor. (...) Banca Națională a luat ilegal parcul Arenele BNR în 1991 după părerea mea. Ilegal pentru că dintotdeauna a fost o bază sportivă. Nu era a băncii din 1700. Iar 1990 ne-a prins cu Arenele la Ministerul Sportului. Ceaușescu ne-a făcut arena aia în 7 zile pentru finala de Cupa Davis. Am zis că facem noi tribuna, că nu mai era bună... Au zis nu, că e proprietatea lor (n.r. - a BNR) și nu se poate. Și ce a pus capac a fost că au pus lanțurile acolo și nu am putut să fac o fotografie cu Năstase la Arene. La mine s-a terminat orice moralitate și relație pe care aș fi avut-o cu acești oameni. Nu știu dacă e legală treaba, dar o să aflu".
     El a menționat că Guvernul Ponta a intenționat la un moment dat să facă un schimb de proprietăți cu BNR pentru ca "Arenele BNR" să revină Ministerului Tineretului și Sportului, care la rândul lui să le renoveze.
     Ion Țiriac, proprietarul turneului BRD Năstase Țiriac Trophy, a cedat competiția pentru doi ani la Buda¬pes¬ta din cauza faptului că "Arenele BNR" nu mai corespundeau cerințelor ATP, Terenul Central fiind închis. În 2016, la ultima ediție a turneului la București, Terenul Central nu a putut fi folosit, deoarece nu are avizul Inspectoratului Special de Urgență (ISU) de funcționare, meciurile disputându-se doar pe terenurile secundare.
     * BNR: "BNR a inițiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activităților sportive"
     În replică la acuzațiile celor doi tenismeni, BNR a transmis: "Terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn București. Arena Centrală de tenis, împreună cu alte construcții amenajate pe terenul BNR, a fost preluată în proprietate de către BNR, cu plată, în anul 1991, de la Ministerul Tineretului și Sportului.
     La data preluării, starea construcțiilor și a terenului din jurul acestora era deplorabilă, necesitând investiții semnificative.
     După anul 1991, BNR a realizat investiții în Arena Centrală și terenurile de antrenament în valoare de aproximativ 1.000.000 lei în prețuri curente (amenajare vestiare în anul 1997, tribuna metalică în anul 1999, instalație de nocturnă în anul 2000 etc.).
     Totodată, până în prezent, BNR a înregistrat, în legătură cu Arena Centrală și terenurile de antrenament, cheltuieli cu întreținerea echipamentelor, instalațiilor și utilajelor din dotarea clădirilor și terenurilor Arenei BNR și a construcțiilor ce o deservesc, precum și cheltuieli administrative, în valoare de peste 5.000.000 lei în prețuri curente (igienizare și întreținere construcții, reparații și întreținere instalații și obiecte sanitare, reparații și întreținere instalații termice și electrice, reparații și întreținere utilaje, echipamente aer condiționat, sonorizare, alarmare și securitate, servicii de întreținere/curățenie specializate, servicii fito-sanitare, toaletare și plantare arbori, întreținere terenuri de tenis etc.). O latură importantă a acestor activități a fost reprezentată de salvarea și întreținerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantați la sfârșitul secolului XIX), protejați de lege și parte a patrimoniului național.
     Proprietatea BNR delimitată de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister găzduiește în principal activități de pregătire profesională și pentru funcționarea curentă a BNR, și nu este o bază sportivă în sine. În spațiul respectiv, pe lângă Arena Centrală de tenis și terenurile de antrenament, precum și terenul de fotbal - toate preluate de la MTS în 1991 - func¬ționează un centru de pregătire profesională, un spațiu restrâns de cazare cu circuit intern, două spații de alimentație cu circuit intern. În aceste locații se desfășoară în permanent diverse activități ale BNR și se organizează evenimente specifice în colaborare cu instituții financiare internaționale și cu parteneri academici interni și internaționali.
     Începând cu anul 1991, competițiile de tenis organizate pe arena centrală și terenurile secundare (Cupa Davis, turnee internaționale din circuitele ATP și respectiv WTA, precum și alte turnee de tenis naționale și internaționale) au fost găzduite în regim de comodat, BNR punând la dispoziție cu titlu gratuit toate amenajările și dotările necesare.
     În anul 2007 România a aderat la UE, iar Banca Națională a României a devenit membră a Sistemului European al Băncilor Centrale. Legis¬lația europeană obligă BNR să se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei bănci centrale, respectiv stabilitatea prețurilor și, în paralel, stabilitatea financiară, ceea ce limitează capacitatea BNR să se implice financiar în activități care exced acestor obiective.
     În prezent este necesară o recons¬trucție din temelii a Arenei Centrale, din cauza unui cumul de factori obiectivi: uzura fizică a construcției edificată la începutul anilor `70; modificarea succesivă a standardelor privind siguranța în construcții, cu precădere modificarea survenită în anul 2016; creșterea exigențelor privind construcția de stadioane și arene sportive și organizarea de evenimente publice pe acestea, în special din perspectiva afluirii și defluirii de persoane.
     BNR a inițiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activităților sportive, propunând o serie de soluții concrete. Astfel, au fost transmise scrisori către Guverul României în iulie 2014, decembrie 2015 și mai 2017. BNR a avut și continuă să aibă toată disponibilitatea de a finaliza aceste demersuri, în condițiile legii". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  Exemplu edificator de creștinism române
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, ora 04:17)  
 Situația asta ne arată cum poate sa se aleagă praful de ceva bun, din cauza filosofiei de bază a românilor: să moară și capra vecinului!


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 04.10.2017, ora 04:20)
 
 A se citi: Cretinism românesc.


 
2.  Cerintele Atp
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, ora 05:14)  
 Rusune Romania!
 Felicitari Ungaria !
 Asa fac bancile cu proprietatile, mai bine ruina decat ceva frumos.
 Era frumos daca se organiza la Cluj.


 
  2.1.   De ce nu organizeaza la baza Vointa?  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Vali , in data de 04.10.2017, ora 10:13)
 
 Dl Nastase a primit de la ststul roman baza sportiva Vointa. De ce nu organizeaza acolo faimosul lui turneu, daca tot zice ca e asa profitabila aceasta afacere a lui?


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, ora 08:41)  
 manole, manole...


 
4.  Omertha
    (mesaj trimis de Dyogene în data de 04.10.2017, ora 09:14)  
 Mi se pare mie sau Omertha asta din PSD vrea sa acapareze toate institutiile din tara asta? Tot, nu vor sa lase nimic necontrolat.


 
5.  Apucaturi de copii rasfatati ai partidului
    (mesaj trimis de Dyogene în data de 04.10.2017, ora 09:17)  
 Iar Nastase si Tiriac se comporta ca niste beizadele comuniste, ca niste rasfatati ai partidului ce erau ei inainte de 1990. Au probabil impresia ca li se cuvine totul, pentru faptul ca au jucat bine tenis? Au fost invatati sa intre prin spate, sa nu stea la coada.


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de zaza , in data de 04.10.2017, ora 12:54)
 
 ....vezi doamne spusele lui Nastase catre presa :Tiriac (saracul) a dat bani din buzunarul LUI pentru a tine turneul.Si noi chiar sa credem ca va pierde din acest turneu ???? Hai sictir....


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, ora 11:18)  
 De ce ar trebui,de ex ,sa i se dea lui Tiriac acele arene din Cotroceni ,asa pur si simplu ,si sa nu se faca ,sa zicem ,o licitatie?


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 04.10.2017, ora 12:11)
 
 Sa-i vezi pe bancheri cum merg ei la tenis, singuri singurei pe acolo?


 
  6.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 04.10.2017, ora 12:29)
 
 In afara de Tiriac sunt altii care vor sa aduca un turneu major de tenis,doar ca nu au loc de el,din circuitele WTA sau ATP.El vrea totul gratis. Mi e rusine numai cand vad ce ineptii poate emite .


 
  6.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.2 )
    (mesaj trimis de MIHAI , in data de 04.10.2017, ora 15:26)
 
 Niste golani ii critica pe mari nostrI sportivi, cei care au adus glorie ROMANIEI.si carora niste limitati gen" isarescu,"le" pun bete in roata"in detrimentul prestigiului tarii.Sa le fie rusine!(ca sa nu zic mai mult)


 
7.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, ora 16:51)  
 Ce proiect de lege?E ca moarta traba.
 Anulati conventia!!!!
 Tara conventiilor(sri-dna,bnr-judec atori,etc...,.,)


 
Aceeasi sectiune (Miscellanea)
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs negativ ieri, după publicarea unor date din care rezultă că activitățile de business din zona euro înregistrează cel mai lent ritm de creștere din ultimul...  click să citești tot articolul
23.03.2018
BVB
     * Deal de 12,4% cu titlurile Carbochim
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de o ședință negativă din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii bursei încheind ziua de tranzacționare în scădere.
     Rulajul...  click să citești tot articolul
22.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
       Volumul înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii de tranzacționare a scăzut la 44,97 milioane de lei (9,64 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de 46 de milioane de lei....  click să citești tot articolul
22.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând decizia de politică monetară a băncii centrale americane (Fed).
     Titlurile conglomeratului german "Bayer" AG s-au depreciat cu...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     * Boromir Ind a ajuns la o deținere de 96,25% din Boromir Prod și poate cere retragerea obligatorie a acționarilor și delistarea de la bursă
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a scăzut la 46,24 milioane de lei (9,91 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de aproape 55 de milioane de...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs poztiv ieri, pe fondul deprecierii euro, generată de publicarea unor date dezamăgitoare privind încrederea oamenilor de afaceri din Germania....  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9196
2.3853
2.9273
3.9936
0.1834
0.6263
0.2147
4.6651
5.3315
1.4900
3.6049
0.2286
0.4864
1.1025
0.0662
0.4571
0.9522
3.7841
0.3203
1.1414
0.5984
0.0582
0.3501
0.2029
2.7405
0.0394
0.1439
1.0303
0.6269
0.1212
163.3202
5.5044
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
.