Electrica Furnizare
CONFERINȚA "Fondurile Europene" - Ediția a IX-a
NEVOIT SĂ MUTE LA BUDAPESTA TURNEUL BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY
BURSA 04.10.2017

ANCUȚA STANCIU
 
mărește imaginea
     *  Ilie Năstase: "În locul lui Țiriac, l-aș da în judecată pe Mugur Isărescu"
     -------------
       * ACTUALIZARE 19:00 Adrian Vasilescu: "BNR nu are dreptul să facă noi investiții pentru că investițiile în sport nu fac parte din obiectul de activitate al BNR"
     Banca Națională a României (BNR) nu are dreptul să facă noi investiții în baza sportivă "Arenele BNR" pentru că investițiile în sport nu fac parte din obiectul de activitate al instituției, a afirmat astăzi Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Centrale.
     Într-o intervenție telefonică la Antena 3, oficialul BNR a precizat: "Trebuie să faci investiții pentru sport de performanță. Banca Centrală nu are dreptul să facă noi investiții (în «Arenele BNR», n.r.) pentru că investițiile în sport nu fac parte din obiectul de activitate al BNR, iar a face investiții în afara obiectului de activitate înseamnă să încalci legea.(...) Obiectul de activitate al BNR nu este sportul".
     (S.A.)
     -------------
     * ACTUALIZARE 14:47 Daniel Zamfir: "O să depunem o inițiativă legislativă prin care să trecem din proprietatea BNR poate la Ministerul Sportului sau să-l predăm Primăriei Capitalei, dacă nu îl doriți"
     -------------
     * ACTUALIZARE 14:33 Ion Țiriac, în discuția cu Comisia economică din Senat: "Îi fac o ofertă Guvernatorului Isărescu: Îi plătesc de patru ori, de zece ori cât a dat pe Arenele BNR"
     Ion Țiriac a declarat, în discuția cu Comisia economice din Senat, că îi plătește Guvernatorului Mugur Isărescu de zece ori cât a dat pe Arenele BNR.
     Ion Țiriac a spus, potrivit Hotnews: "Respectuos spun că BNR a spus că au investit nu știu câți bani în Arenele Progresul în februarie 1990, în Arenele Davis. Nu-i adevarat. Eu din banii mei am investit acolo. Noi am pornit cu Năstase un proces cu BNR pentru că ni s-a furat dreptul de a fi acolo unde ne e locul! În nume personal l-am pornit. Turneul Romanian Tenis Open valorează câteva sute de milioane de dolari. Ăia de la ISU nu au venit dintr-o dată ci mai întâi au avertizat timp de 3 ani iar în 2016 le-au spus celor de la BNR că-l închid, iar BNR mi-a comunicat și mie. Nu mă pricep la bănci, am pus oameni care știe să facă banking. Nu știu asigurări dar mi-am luat oameni care știu. Dar tenis știu să fac! Și fiind cunoscut în lume, am închiriat Roamanian Tenis Open la ATP și s-au bătut Milan cu Budapesta pentru turneul meu. Budapesta l-a închiriat și acum vor să-l cumpere de la mine, dar eu nu am de vânzare nimic. Dar ca să vă faceți o idee, un turneu cum e Madridul, mâine îl vinzi cu 250 de milioane, dacă ești prost și nu faci niște calcule. Consider că această baza ne-a fost furată. Eu îi fac o ofertă Guvernatorului: Îi plătesc de patru ori. De zece ori cât a dat pe ea. Și nici n-o duc din România. O las aici! BNR nici nu au ce face acolo. Au făcut acolo un hotelaș, nu știu ce e că nu m-a invitat domnul Guvernatoru. De ce au mai cumpărat-o, n-am nicio idee".
     (M.I.)
     --------------
     * ACTUALIZARE 13:43 Comisia economică din Senat îl audiază pe Ion Țiriac
     Audierile făcute de Comisia economică din Senat privind "Arenele BNR" au început.
     Comisia economică a început prin a prezenta dosarul semnat prin care baza sportivă a fost retrocedată BNR-ului.
     (A.C.)
     ----
     Senatorul PNL Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice din Senat, un vehement critic al sistemului bancar, al BNR și al guvernatorului Mugur Isărescu, vrea cu tot dinadinsul să aducă în discuție, în Parlament, activitatea BNR din toate unghiurile.
     Implicațiile neutilizării bazei sportive "Arenele BNR" pentru competițiile internaționale urmează să fie analizate, astăzi, de senatorii din Comisia economică, împreună cu omul de afaceri Ion Țiriac, fost președinte al Comitetului Olimpic Român, Marius Alexandru Dunca, ministrul tineretului și sportului, și George Cosac, președintele Federației Române de Tenis.
     Surse parlamentare susțin că baza sportivă "Arenele BNR" nu a fost modernizată, ci lăsată în paragină, în condițiile în care, acolo, puteau avea loc competiții sportive internaționale. "Bancherii, atât din băncile private, cât și din BNR, merg și joacă tenis acolo, organizează evenimente în interes personal, această bază este folosită numai de sistemul bancar", ne-au mai spus sursele.
     Foștii tenismeni Ilie Năstase și Ion Țiriac l-au criticat, în vara acestui an, pe guvernatorul BNR, Mugur Isăres¬cu, pentru atitudinea indiferentă față de situația Arenelor BNR, aflate în stare avansată de degradare. Cei doi au acuzat conducerea BNR că nu dorește să cedeze terenul Primăriei Capitalei, dar nici să investească în modernizarea "Arenelor BNR" pentru a putea primi avizul ISU.
     Ilie Năstase chiar a spus că, în locul lui Ion Țiriac, cel care a fost nevoit să mute la Budapesta turneul BRD Năstase Țiriac Trophy, după ce Terenul Central din Complexul "Arenele BNR" a fost închis de ISU, l-ar da în judecată pe guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu. Ilie Năstase a spus: "Țiriac a scos bani din buzunar să țină acest turneu. Eu, în locul lui, l-aș da în judecată pe domnul Isărescu. Pe el personal, nu Banca Națională. Că i-a furat niște bani din buzunar, ca să moară un turneu de 20 de ani. (...)Terenul de la Arenele BNR nu este al lui Mugur Isărescu, este terenul românilor. Iar banca aia trebuie să se numească «Banca Românilor», pentru că este a românilor. Cineva care stă 27 de ani în postul ăla (n.r. la BNR), mai mult decât Ceaușescu, nu e normal. Au fost drăguți că au numit Arenele BNR Țiriac Năstase, dar, ca să ne dea cadou, le-au închis".
     În luna august a acestui an, omul de afaceri Ion Țiriac a acuzat că Banca Națională a României (BNR) "a luat ilegal" în anul 1991 Complexul sportiv "Arenele BNR", cel care a găzduit până în 2015 turneul BRD Năstase Țiriac Trophy, mutat acum la Budapesta. Țiriac a spus: "Să ai un eveniment sportiv unic în România (n.r. - turneul BRD Năstase Țiriac Trophy), cu 110 țări în care se televizează și gratis pentru România undeva la 25-30 de milioane de euro pe an din publicitate... și să-l muți în altă parte pentru că după 70 de ani nu ai o arenă de tenis. Pentru că și aia care a fost (n.r. - Arenele BNR) ți-a fost furată. Așa nu ai cum. Poate nu atât furată, dar dacă proprietarul e în drept, să fie în drept... dar nu putea să-l ia, pentru că era o lege că o bază sportivă rămâne acolo și este la dispoziția tuturor. (...) Banca Națională a luat ilegal parcul Arenele BNR în 1991 după părerea mea. Ilegal pentru că dintotdeauna a fost o bază sportivă. Nu era a băncii din 1700. Iar 1990 ne-a prins cu Arenele la Ministerul Sportului. Ceaușescu ne-a făcut arena aia în 7 zile pentru finala de Cupa Davis. Am zis că facem noi tribuna, că nu mai era bună... Au zis nu, că e proprietatea lor (n.r. - a BNR) și nu se poate. Și ce a pus capac a fost că au pus lanțurile acolo și nu am putut să fac o fotografie cu Năstase la Arene. La mine s-a terminat orice moralitate și relație pe care aș fi avut-o cu acești oameni. Nu știu dacă e legală treaba, dar o să aflu".
     El a menționat că Guvernul Ponta a intenționat la un moment dat să facă un schimb de proprietăți cu BNR pentru ca "Arenele BNR" să revină Ministerului Tineretului și Sportului, care la rândul lui să le renoveze.
     Ion Țiriac, proprietarul turneului BRD Năstase Țiriac Trophy, a cedat competiția pentru doi ani la Buda¬pes¬ta din cauza faptului că "Arenele BNR" nu mai corespundeau cerințelor ATP, Terenul Central fiind închis. În 2016, la ultima ediție a turneului la București, Terenul Central nu a putut fi folosit, deoarece nu are avizul Inspectoratului Special de Urgență (ISU) de funcționare, meciurile disputându-se doar pe terenurile secundare.
     * BNR: "BNR a inițiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activităților sportive"
     În replică la acuzațiile celor doi tenismeni, BNR a transmis: "Terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn București. Arena Centrală de tenis, împreună cu alte construcții amenajate pe terenul BNR, a fost preluată în proprietate de către BNR, cu plată, în anul 1991, de la Ministerul Tineretului și Sportului.
     La data preluării, starea construcțiilor și a terenului din jurul acestora era deplorabilă, necesitând investiții semnificative.
     După anul 1991, BNR a realizat investiții în Arena Centrală și terenurile de antrenament în valoare de aproximativ 1.000.000 lei în prețuri curente (amenajare vestiare în anul 1997, tribuna metalică în anul 1999, instalație de nocturnă în anul 2000 etc.).
     Totodată, până în prezent, BNR a înregistrat, în legătură cu Arena Centrală și terenurile de antrenament, cheltuieli cu întreținerea echipamentelor, instalațiilor și utilajelor din dotarea clădirilor și terenurilor Arenei BNR și a construcțiilor ce o deservesc, precum și cheltuieli administrative, în valoare de peste 5.000.000 lei în prețuri curente (igienizare și întreținere construcții, reparații și întreținere instalații și obiecte sanitare, reparații și întreținere instalații termice și electrice, reparații și întreținere utilaje, echipamente aer condiționat, sonorizare, alarmare și securitate, servicii de întreținere/curățenie specializate, servicii fito-sanitare, toaletare și plantare arbori, întreținere terenuri de tenis etc.). O latură importantă a acestor activități a fost reprezentată de salvarea și întreținerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantați la sfârșitul secolului XIX), protejați de lege și parte a patrimoniului național.
     Proprietatea BNR delimitată de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister găzduiește în principal activități de pregătire profesională și pentru funcționarea curentă a BNR, și nu este o bază sportivă în sine. În spațiul respectiv, pe lângă Arena Centrală de tenis și terenurile de antrenament, precum și terenul de fotbal - toate preluate de la MTS în 1991 - func¬ționează un centru de pregătire profesională, un spațiu restrâns de cazare cu circuit intern, două spații de alimentație cu circuit intern. În aceste locații se desfășoară în permanent diverse activități ale BNR și se organizează evenimente specifice în colaborare cu instituții financiare internaționale și cu parteneri academici interni și internaționali.
     Începând cu anul 1991, competițiile de tenis organizate pe arena centrală și terenurile secundare (Cupa Davis, turnee internaționale din circuitele ATP și respectiv WTA, precum și alte turnee de tenis naționale și internaționale) au fost găzduite în regim de comodat, BNR punând la dispoziție cu titlu gratuit toate amenajările și dotările necesare.
     În anul 2007 România a aderat la UE, iar Banca Națională a României a devenit membră a Sistemului European al Băncilor Centrale. Legis¬lația europeană obligă BNR să se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei bănci centrale, respectiv stabilitatea prețurilor și, în paralel, stabilitatea financiară, ceea ce limitează capacitatea BNR să se implice financiar în activități care exced acestor obiective.
     În prezent este necesară o recons¬trucție din temelii a Arenei Centrale, din cauza unui cumul de factori obiectivi: uzura fizică a construcției edificată la începutul anilor `70; modificarea succesivă a standardelor privind siguranța în construcții, cu precădere modificarea survenită în anul 2016; creșterea exigențelor privind construcția de stadioane și arene sportive și organizarea de evenimente publice pe acestea, în special din perspectiva afluirii și defluirii de persoane.
     BNR a inițiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activităților sportive, propunând o serie de soluții concrete. Astfel, au fost transmise scrisori către Guverul României în iulie 2014, decembrie 2015 și mai 2017. BNR a avut și continuă să aibă toată disponibilitatea de a finaliza aceste demersuri, în condițiile legii". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  Exemplu edificator de creștinism române
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, ora 04:17)  
 Situația asta ne arată cum poate sa se aleagă praful de ceva bun, din cauza filosofiei de bază a românilor: să moară și capra vecinului!


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 04.10.2017, ora 04:20)
 
 A se citi: Cretinism românesc.


 
2.  Cerintele Atp
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, ora 05:14)  
 Rusune Romania!
 Felicitari Ungaria !
 Asa fac bancile cu proprietatile, mai bine ruina decat ceva frumos.
 Era frumos daca se organiza la Cluj.


 
  2.1.   De ce nu organizeaza la baza Vointa?  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Vali , in data de 04.10.2017, ora 10:13)
 
 Dl Nastase a primit de la ststul roman baza sportiva Vointa. De ce nu organizeaza acolo faimosul lui turneu, daca tot zice ca e asa profitabila aceasta afacere a lui?


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, ora 08:41)  
 manole, manole...


 
4.  Omertha
    (mesaj trimis de Dyogene în data de 04.10.2017, ora 09:14)  
 Mi se pare mie sau Omertha asta din PSD vrea sa acapareze toate institutiile din tara asta? Tot, nu vor sa lase nimic necontrolat.


 
5.  Apucaturi de copii rasfatati ai partidului
    (mesaj trimis de Dyogene în data de 04.10.2017, ora 09:17)  
 Iar Nastase si Tiriac se comporta ca niste beizadele comuniste, ca niste rasfatati ai partidului ce erau ei inainte de 1990. Au probabil impresia ca li se cuvine totul, pentru faptul ca au jucat bine tenis? Au fost invatati sa intre prin spate, sa nu stea la coada.


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de zaza , in data de 04.10.2017, ora 12:54)
 
 ....vezi doamne spusele lui Nastase catre presa :Tiriac (saracul) a dat bani din buzunarul LUI pentru a tine turneul.Si noi chiar sa credem ca va pierde din acest turneu ???? Hai sictir....


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, ora 11:18)  
 De ce ar trebui,de ex ,sa i se dea lui Tiriac acele arene din Cotroceni ,asa pur si simplu ,si sa nu se faca ,sa zicem ,o licitatie?


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 04.10.2017, ora 12:11)
 
 Sa-i vezi pe bancheri cum merg ei la tenis, singuri singurei pe acolo?


 
  6.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 04.10.2017, ora 12:29)
 
 In afara de Tiriac sunt altii care vor sa aduca un turneu major de tenis,doar ca nu au loc de el,din circuitele WTA sau ATP.El vrea totul gratis. Mi e rusine numai cand vad ce ineptii poate emite .


 
  6.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.2 )
    (mesaj trimis de MIHAI , in data de 04.10.2017, ora 15:26)
 
 Niste golani ii critica pe mari nostrI sportivi, cei care au adus glorie ROMANIEI.si carora niste limitati gen" isarescu,"le" pun bete in roata"in detrimentul prestigiului tarii.Sa le fie rusine!(ca sa nu zic mai mult)


 
7.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, ora 16:51)  
 Ce proiect de lege?E ca moarta traba.
 Anulati conventia!!!!
 Tara conventiilor(sri-dna,bnr-judec atori,etc...,.,)


 
Aceeasi sectiune (Miscellanea)
UPDATE/ NEMULȚUMIȚI DE SALARIZAREA DIN SISTEM,
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 14:32
UPDATE
     * ACTUALIZARE 18:19
     Licența de turism a Omnia Turism a fost retrasă de către direcția de specialitate din cadrul Ministerului Turismului, a anunțat sâmbătă ministerul, care subliniază că verifică, alături de ANAF, toate contractele încheiate de touroperator, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.
     * ACTUALIZARE 15:11 Burcea, ANAT: "Vom lansa un fond de sprijin pentru turiștii afectați în cazul Omnia Turism"
     * Dobre: "ANAF va începe în scurt timp un control pentru a identifica toate companiile ce au avut contract cu Omnia Turism"  detalii
Miscellanea, 12:43
UPDATE
     Tânărul evadat de la Spitalul de Psihiatrie de la Grajduri a fost găsit pe raza localității
     Potrivit Poliției, bărbatul a fost găsit și a fost din nou internat.  detalii
Internaţional, 10:20
     * ACTUALIZARE 13:36
     Guvernul spaniol s-a reunit astăzi într-o ședința extraordinară pentru a analiza pașii în vederea suspendării autonomiei Cataloniei, în contextul în care liderii acestei regiuni amenință că vor declara independența, potrivit DPA.
     * Guvernul spaniol urmează să își impună controlul direct asupra Cataloniei  detalii
Politică, 16:30
TUDOSE:
     Premierul Mihai Tudose a declarat, astăzi, în Valea Jiului, la finalul unei întâlniri cu sindicaliștii și cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara, că își dorește ca anul viitor România să nu mai fie nevoită să importe jumătate din stocurile de cărbune pentru iarnă, așa cum s-a întâmplat anul acesta, potrivit unei surse din presă.  detalii
Companii-Afaceri, 13:09
     CE Oltenia a achizitionat peste 3,7 milioane certificate de CO2 aferente producției de energie realizate în acest an, din care circa 3,4 milioane unități EUA au fost alocate prin Planul Național de Investiții (PNI), restul fiind achiziționate de pe piața primară EEX, pentru respectarea obligatiilor de conformare impuse de prevederile HG nr.780/2006, potrivitt unui comunicat de presă.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.10.2017
BVB
     Ședința din penultima zi de tranzacționare a săptămânii a înregistrat o lichiditate de 32,82 milioane de lei, mai mare decât cea înregistrată miercuri, de 31 milioane de lei, dar sub media zilnică...  detalii
20.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza escaladării tensiunilor politice din Spania.  detalii
19.10.2017
BVB
     * Acțiunile "Aerostar" - avans de aproape 15%, după semnarea memorandumului cu "Raytheon International Defence System" privind înzestrarea armatei cu sisteme Patriot
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 31 milioane de lei (6,75 milioane euro), sub media zilnică a acestui an (48,13 milioane...  detalii
19.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  detalii
18.10.2017
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     * Acțiunile "Impact Developer & Contractor" înregistrează un salt de 3,04%
       După evoluția mixtă de luni a indicilor Bursei de Valori București (BVB), ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de creșterea generală a pieței, în contextul unui rulaj de aproape 24...  detalii
18.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ieri, în majoritate, în special cele din sectorul auto, din cauza slăbirii cererii din domeniu.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 octombrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0552
2,3507
3,1140
3,9646
0,1788
0,6176
0,2207
4,5975
5,1203
1,4922
3,4365
0,2242
0,4883
1,0831
0,0676
0,4769
1,0615
3,8945
0,2846
1,2299
0,5882
0,0599
0,3443
0,2062
2,7187
0,0386
0,1467
1,0603
0,6125
0,1174
160,3963
5,4940
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.10.2017
AFTER FINDING THAT THE STRATEGY OF RAIFFEISEN BANK WAS DISHONEST
     * Daniel Zamfir: "It has been proven that Raiffeisen has cheated people. There is nothing left to debate"
     * Bogdan Pandelică: "The order for the cessation of the unfair practice of Raiffeisen Bank has been issued, I will sign it in a few days"
       All the banks that have granted CHF loans will be audited by the National Consumer Protection Authority (ANPC), its chairman Bogdan Pandelică, announced yesterday in the Economic Commission of the Senate.  details
18.10.2017
OVIDIU DEMETRESCU, ARBA:
     * The management of the company accepted two applications that were sent in late, for the elections of October 26th, claiming they were submitted "within reasonable delays"
     * "I think that we are embarrassing ourselves, by the mere fact that we were able to interpret the law in such a way", said Ovidiu Demetrescu
     * "Demetrescu: "ASF and BVB should react, in the case of Electrica, if they had a management with a free spirit"
       The directors of "Electrica" (EL) violated the law when accepting the applications backed by the government for the elections of the new management, recorded eight minutes after the deadline from the convening notice, claiming they were submitted "within a reasonable delay", says Ovidiu Demetrescu, the president of the Romanian Association for Good Management (Asociația Română de Bună Administrare - ARBA).  details
16.10.2017
EXCLUSIVE
     * "The US and Saudi Arabia - the main sponsors of terrorism in the world"
     * (Interview with His Excellency, Mr. Hamid Moayyer, ambassador of the Republic of Iran in Romania)
       Donald Trump, the United States president, must decide by October 15th whether or not he will certify if Iran has followed the terms of the nuclear agreement signed in 2015 by Iran and six major western powers.  details
12.10.2017
EARTHLY LAWS, IGNORED ON THE BSE PLANET
     The Bucharest Stock Exchange (BVB), the operator of the Romanian capital market, still stands by the nonsensical claim made by its former CEO Ludwik Sobolewski, that his contract expired on August 21st, but not his mandate.  details
12.10.2017
AT THE INVESTIGATIVE COMMISSION OF THE ACTIVITY OF THE ANRE
     * Sources: PSD has four names for the head of the ANRE
     * Rumored names: Florentin Pandele, mayor of Voluntari, Iulian Iancu, president of the Industries Commission, former prime-minister Sorin Grindeanu and deputy Eugen Nicolicea
       Niculae Havrileț, the president of the National Authority for Regulation in the Energy Sector (ANRE), together with other members of the Regulatory Committee of the ANRE, will arrive before the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE.  details
11.10.2017
RADU CRĂCIUN, APAPR, ABOUT THE INVESTMENT OF PRIVATE PENSION FUNDS IN DIGI, A COMPANY WHICH HAS CRIMINAL ISSUES:
     Mandatory private pension funds which have invested in Digi Communications, the parent company of RCS&RDS, which was indicted on money laundering and offering bribes, have taken this operating risk into account, by offering a lower price in the IPO, Radu Crăciun, member on the Board of Directors of the Romanian Association of Privately Managed Pensions (APAPR).  details
09.10.2017
     President of BURSA Press Group, Florian Goldstein (MAKE), participated, as speaker, on September 26th, at a debate regarding the future of the European Union, in Brussels, at the invitation of Group of the European People's Party.
     The subject of the debate can be synthesized in four questions:
     1. Would it be recommendable for the EU Non-Eurozone States to adopt Euro currency?(...)
     -------------
     Question nr.1 answers given by my fellow citizens are divided, and this summer polemic between the Euro MP Theodor Stolojan and Daniel Daianu (member of the Romanian National Bank Board of Directors) in the financial newspaper BURSA has shaped up the idea we could adopt Euro anytime (given the condition of maintaining the macroeconomic balances), an idea opposed to the one claiming Euro adoption should wait till the convergence criteria would be fulfilled.  details
09.10.2017
UNICREDIT WARNS THAT THE ROMANIAN GOVERNMENT IS REPEATING MANY OF THE MISTAKES THAT HAVE LED TO THE RECESSION OF 2009-2010
     * Vasilescu: "There are many crystal ball readers, even in the banking system"
     * UniCredit estimates that the leu will continue to weaken against the Euro to 4.6-4.7, in the first quarter of 2018, and that the policy rate will increase to 2.5%
       UniCredit Bank analysts are issuing a warning that the Romanian government is repeating many of the mistakes that have led to the recession of 2009-2010. The quoted experts are mentioning both the fiscal policy that is risky for the economy, as well as the fact that the leu will significantly weaken in 2018, and the deficit may increase to 3.7%. Among other things, the UniCredit report issued on Friday predicts an EUR/RON exchange rate of 4.7 and a policy rate of 2.5%, for the beginning of next year.  details
05.10.2017
AFTER BEING FORCED TO MOVE THE BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY TOURNAMENT TO BUDAPEST
     * Ilie Năstase: "If I was Țiriac, I would sue Mugur Isărescu"
       PNL senator Daniel Zamfir, president of the Budget Commission in the Senate, a vocal critic of the banking system, of the NBR and of its governor is adamant about bringing up the activity of the NBR from all angles.  details
03.10.2017
     * The BSE may be taken off the watchlist
     * FTSE only noted improvements when it comes to stock lending, while the liquidity requirement has not yet been met
     * Poland, upgraded to the emerging market status
     * Mongolia and Nigeria, removed from the watchlists
       The Bucharest Stock Exchange (BSE) remains a frontier market, for at least a year, after, on Friday night, FTSE Russell did not give promote it.  details
02.10.2017
     * Iulian Iancu: "We shouldn't stand out by being silent in Brussels and be forced to give natural gas to the neighboring countries, by taking it away from our industrial consumers"
     * Emil Calotă: "If we do not take action, the natural gas stored by the Romanian producers will remain unused, because there will be far cheaper imported gas available"
       The National Authority for the Regulation of the Energy Market (ANRE) has asked for the reconsideration of gas storage policies in Romania to be made a priority, Emil Calotă, the vice-president of the ANRE recently said, in the debates in the Industry Commission of the Romania Parliament about the Draft Law concerning the approval of the Government Emergency Ordinance no.64/2016 for the amendment and completion of the Law of Electricity and of natural gas no. 123/ 2012.  details
29.09.2017
LUCIAN ANGHEL:
     We can't expect Romania to be upgraded to the emerging market status right now, BSE president Lucian Anghel said yesterday, as FTSE Russell will publish today its annual classification report.  details
28.09.2017
     Central European Media (CME), the owner of Pro TV, is currently in negotiations to sell the four TV stations it still holds in Central and Eastern Europe, according to Echo 24, which quotes several concerned sources.  details
27.09.2017
     The Romanian Commercial Bank (BCR) is saying for the first time, that the sale of the Cemacon was made at a price of 1 Euro, and the lender stressed that this was done to save the company.  details
26.09.2017
THE CONFERENCE "THE FUTURE OF THE ROMANIAN CAPITAL MARKET" - THE 6TH EDITION/MIRCEA URSACHE, ASF:
     * Cappon, Prodan and Sobolewski yesterday had their interviews for the position of CEO of the BSE
     Ludwik Sobolewski is no longer the CEO of the Bucharest Stock Exchange (BVB), Mircea Ursache, the vice-president of the Financial Oversight Authority (ASF) said yesterday. He added that the ASF has conducted an analysis concerning corporate governance at the BSE.  details
.