NEVOIT SĂ MUTE LA BUDAPESTA TURNEUL BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY
BURSA 04.10.2017

ANCUȚA STANCIU
 
mărește imaginea
     *  Ilie Năstase: "În locul lui Țiriac, l-aș da în judecată pe Mugur Isărescu"
     -------------
       * ACTUALIZARE 19:00 Adrian Vasilescu: "BNR nu are dreptul să facă noi investiții pentru că investițiile în sport nu fac parte din obiectul de activitate al BNR"
     Banca Națională a României (BNR) nu are dreptul să facă noi investiții în baza sportivă "Arenele BNR" pentru că investițiile în sport nu fac parte din obiectul de activitate al instituției, a afirmat astăzi Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Centrale.
     Într-o intervenție telefonică la Antena 3, oficialul BNR a precizat: "Trebuie să faci investiții pentru sport de performanță. Banca Centrală nu are dreptul să facă noi investiții (în «Arenele BNR», n.r.) pentru că investițiile în sport nu fac parte din obiectul de activitate al BNR, iar a face investiții în afara obiectului de activitate înseamnă să încalci legea.(...) Obiectul de activitate al BNR nu este sportul".
     (S.A.)
     -------------
     * ACTUALIZARE 14:47 Daniel Zamfir: "O să depunem o inițiativă legislativă prin care să trecem din proprietatea BNR poate la Ministerul Sportului sau să-l predăm Primăriei Capitalei, dacă nu îl doriți"
     -------------
     * ACTUALIZARE 14:33 Ion Țiriac, în discuția cu Comisia economică din Senat: "Îi fac o ofertă Guvernatorului Isărescu: Îi plătesc de patru ori, de zece ori cât a dat pe Arenele BNR"
     Ion Țiriac a declarat, în discuția cu Comisia economice din Senat, că îi plătește Guvernatorului Mugur Isărescu de zece ori cât a dat pe Arenele BNR.
     Ion Țiriac a spus, potrivit Hotnews: "Respectuos spun că BNR a spus că au investit nu știu câți bani în Arenele Progresul în februarie 1990, în Arenele Davis. Nu-i adevarat. Eu din banii mei am investit acolo. Noi am pornit cu Năstase un proces cu BNR pentru că ni s-a furat dreptul de a fi acolo unde ne e locul! În nume personal l-am pornit. Turneul Romanian Tenis Open valorează câteva sute de milioane de dolari. Ăia de la ISU nu au venit dintr-o dată ci mai întâi au avertizat timp de 3 ani iar în 2016 le-au spus celor de la BNR că-l închid, iar BNR mi-a comunicat și mie. Nu mă pricep la bănci, am pus oameni care știe să facă banking. Nu știu asigurări dar mi-am luat oameni care știu. Dar tenis știu să fac! Și fiind cunoscut în lume, am închiriat Roamanian Tenis Open la ATP și s-au bătut Milan cu Budapesta pentru turneul meu. Budapesta l-a închiriat și acum vor să-l cumpere de la mine, dar eu nu am de vânzare nimic. Dar ca să vă faceți o idee, un turneu cum e Madridul, mâine îl vinzi cu 250 de milioane, dacă ești prost și nu faci niște calcule. Consider că această baza ne-a fost furată. Eu îi fac o ofertă Guvernatorului: Îi plătesc de patru ori. De zece ori cât a dat pe ea. Și nici n-o duc din România. O las aici! BNR nici nu au ce face acolo. Au făcut acolo un hotelaș, nu știu ce e că nu m-a invitat domnul Guvernatoru. De ce au mai cumpărat-o, n-am nicio idee".
     (M.I.)
     --------------
     * ACTUALIZARE 13:43 Comisia economică din Senat îl audiază pe Ion Țiriac
     Audierile făcute de Comisia economică din Senat privind "Arenele BNR" au început.
     Comisia economică a început prin a prezenta dosarul semnat prin care baza sportivă a fost retrocedată BNR-ului.
     (A.C.)
     ----
     Senatorul PNL Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice din Senat, un vehement critic al sistemului bancar, al BNR și al guvernatorului Mugur Isărescu, vrea cu tot dinadinsul să aducă în discuție, în Parlament, activitatea BNR din toate unghiurile.
     Implicațiile neutilizării bazei sportive "Arenele BNR" pentru competițiile internaționale urmează să fie analizate, astăzi, de senatorii din Comisia economică, împreună cu omul de afaceri Ion Țiriac, fost președinte al Comitetului Olimpic Român, Marius Alexandru Dunca, ministrul tineretului și sportului, și George Cosac, președintele Federației Române de Tenis.
     Surse parlamentare susțin că baza sportivă "Arenele BNR" nu a fost modernizată, ci lăsată în paragină, în condițiile în care, acolo, puteau avea loc competiții sportive internaționale. "Bancherii, atât din băncile private, cât și din BNR, merg și joacă tenis acolo, organizează evenimente în interes personal, această bază este folosită numai de sistemul bancar", ne-au mai spus sursele.
     Foștii tenismeni Ilie Năstase și Ion Țiriac l-au criticat, în vara acestui an, pe guvernatorul BNR, Mugur Isăres¬cu, pentru atitudinea indiferentă față de situația Arenelor BNR, aflate în stare avansată de degradare. Cei doi au acuzat conducerea BNR că nu dorește să cedeze terenul Primăriei Capitalei, dar nici să investească în modernizarea "Arenelor BNR" pentru a putea primi avizul ISU.
     Ilie Năstase chiar a spus că, în locul lui Ion Țiriac, cel care a fost nevoit să mute la Budapesta turneul BRD Năstase Țiriac Trophy, după ce Terenul Central din Complexul "Arenele BNR" a fost închis de ISU, l-ar da în judecată pe guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu. Ilie Năstase a spus: "Țiriac a scos bani din buzunar să țină acest turneu. Eu, în locul lui, l-aș da în judecată pe domnul Isărescu. Pe el personal, nu Banca Națională. Că i-a furat niște bani din buzunar, ca să moară un turneu de 20 de ani. (...)Terenul de la Arenele BNR nu este al lui Mugur Isărescu, este terenul românilor. Iar banca aia trebuie să se numească «Banca Românilor», pentru că este a românilor. Cineva care stă 27 de ani în postul ăla (n.r. la BNR), mai mult decât Ceaușescu, nu e normal. Au fost drăguți că au numit Arenele BNR Țiriac Năstase, dar, ca să ne dea cadou, le-au închis".
     În luna august a acestui an, omul de afaceri Ion Țiriac a acuzat că Banca Națională a României (BNR) "a luat ilegal" în anul 1991 Complexul sportiv "Arenele BNR", cel care a găzduit până în 2015 turneul BRD Năstase Țiriac Trophy, mutat acum la Budapesta. Țiriac a spus: "Să ai un eveniment sportiv unic în România (n.r. - turneul BRD Năstase Țiriac Trophy), cu 110 țări în care se televizează și gratis pentru România undeva la 25-30 de milioane de euro pe an din publicitate... și să-l muți în altă parte pentru că după 70 de ani nu ai o arenă de tenis. Pentru că și aia care a fost (n.r. - Arenele BNR) ți-a fost furată. Așa nu ai cum. Poate nu atât furată, dar dacă proprietarul e în drept, să fie în drept... dar nu putea să-l ia, pentru că era o lege că o bază sportivă rămâne acolo și este la dispoziția tuturor. (...) Banca Națională a luat ilegal parcul Arenele BNR în 1991 după părerea mea. Ilegal pentru că dintotdeauna a fost o bază sportivă. Nu era a băncii din 1700. Iar 1990 ne-a prins cu Arenele la Ministerul Sportului. Ceaușescu ne-a făcut arena aia în 7 zile pentru finala de Cupa Davis. Am zis că facem noi tribuna, că nu mai era bună... Au zis nu, că e proprietatea lor (n.r. - a BNR) și nu se poate. Și ce a pus capac a fost că au pus lanțurile acolo și nu am putut să fac o fotografie cu Năstase la Arene. La mine s-a terminat orice moralitate și relație pe care aș fi avut-o cu acești oameni. Nu știu dacă e legală treaba, dar o să aflu".
     El a menționat că Guvernul Ponta a intenționat la un moment dat să facă un schimb de proprietăți cu BNR pentru ca "Arenele BNR" să revină Ministerului Tineretului și Sportului, care la rândul lui să le renoveze.
     Ion Țiriac, proprietarul turneului BRD Năstase Țiriac Trophy, a cedat competiția pentru doi ani la Buda¬pes¬ta din cauza faptului că "Arenele BNR" nu mai corespundeau cerințelor ATP, Terenul Central fiind închis. În 2016, la ultima ediție a turneului la București, Terenul Central nu a putut fi folosit, deoarece nu are avizul Inspectoratului Special de Urgență (ISU) de funcționare, meciurile disputându-se doar pe terenurile secundare.
     * BNR: "BNR a inițiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activităților sportive"
     În replică la acuzațiile celor doi tenismeni, BNR a transmis: "Terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn București. Arena Centrală de tenis, împreună cu alte construcții amenajate pe terenul BNR, a fost preluată în proprietate de către BNR, cu plată, în anul 1991, de la Ministerul Tineretului și Sportului.
     La data preluării, starea construcțiilor și a terenului din jurul acestora era deplorabilă, necesitând investiții semnificative.
     După anul 1991, BNR a realizat investiții în Arena Centrală și terenurile de antrenament în valoare de aproximativ 1.000.000 lei în prețuri curente (amenajare vestiare în anul 1997, tribuna metalică în anul 1999, instalație de nocturnă în anul 2000 etc.).
     Totodată, până în prezent, BNR a înregistrat, în legătură cu Arena Centrală și terenurile de antrenament, cheltuieli cu întreținerea echipamentelor, instalațiilor și utilajelor din dotarea clădirilor și terenurilor Arenei BNR și a construcțiilor ce o deservesc, precum și cheltuieli administrative, în valoare de peste 5.000.000 lei în prețuri curente (igienizare și întreținere construcții, reparații și întreținere instalații și obiecte sanitare, reparații și întreținere instalații termice și electrice, reparații și întreținere utilaje, echipamente aer condiționat, sonorizare, alarmare și securitate, servicii de întreținere/curățenie specializate, servicii fito-sanitare, toaletare și plantare arbori, întreținere terenuri de tenis etc.). O latură importantă a acestor activități a fost reprezentată de salvarea și întreținerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantați la sfârșitul secolului XIX), protejați de lege și parte a patrimoniului național.
     Proprietatea BNR delimitată de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister găzduiește în principal activități de pregătire profesională și pentru funcționarea curentă a BNR, și nu este o bază sportivă în sine. În spațiul respectiv, pe lângă Arena Centrală de tenis și terenurile de antrenament, precum și terenul de fotbal - toate preluate de la MTS în 1991 - func¬ționează un centru de pregătire profesională, un spațiu restrâns de cazare cu circuit intern, două spații de alimentație cu circuit intern. În aceste locații se desfășoară în permanent diverse activități ale BNR și se organizează evenimente specifice în colaborare cu instituții financiare internaționale și cu parteneri academici interni și internaționali.
     Începând cu anul 1991, competițiile de tenis organizate pe arena centrală și terenurile secundare (Cupa Davis, turnee internaționale din circuitele ATP și respectiv WTA, precum și alte turnee de tenis naționale și internaționale) au fost găzduite în regim de comodat, BNR punând la dispoziție cu titlu gratuit toate amenajările și dotările necesare.
     În anul 2007 România a aderat la UE, iar Banca Națională a României a devenit membră a Sistemului European al Băncilor Centrale. Legis¬lația europeană obligă BNR să se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei bănci centrale, respectiv stabilitatea prețurilor și, în paralel, stabilitatea financiară, ceea ce limitează capacitatea BNR să se implice financiar în activități care exced acestor obiective.
     În prezent este necesară o recons¬trucție din temelii a Arenei Centrale, din cauza unui cumul de factori obiectivi: uzura fizică a construcției edificată la începutul anilor `70; modificarea succesivă a standardelor privind siguranța în construcții, cu precădere modificarea survenită în anul 2016; creșterea exigențelor privind construcția de stadioane și arene sportive și organizarea de evenimente publice pe acestea, în special din perspectiva afluirii și defluirii de persoane.
     BNR a inițiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activităților sportive, propunând o serie de soluții concrete. Astfel, au fost transmise scrisori către Guverul României în iulie 2014, decembrie 2015 și mai 2017. BNR a avut și continuă să aibă toată disponibilitatea de a finaliza aceste demersuri, în condițiile legii". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  Exemplu edificator de creștinism române
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, ora 04:17)  
 Situația asta ne arată cum poate sa se aleagă praful de ceva bun, din cauza filosofiei de bază a românilor: să moară și capra vecinului!


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 04.10.2017, ora 04:20)
 
 A se citi: Cretinism românesc.


 
2.  Cerintele Atp
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, ora 05:14)  
 Rusune Romania!
 Felicitari Ungaria !
 Asa fac bancile cu proprietatile, mai bine ruina decat ceva frumos.
 Era frumos daca se organiza la Cluj.


 
  2.1.   De ce nu organizeaza la baza Vointa?  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Vali , in data de 04.10.2017, ora 10:13)
 
 Dl Nastase a primit de la ststul roman baza sportiva Vointa. De ce nu organizeaza acolo faimosul lui turneu, daca tot zice ca e asa profitabila aceasta afacere a lui?


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, ora 08:41)  
 manole, manole...


 
4.  Omertha
    (mesaj trimis de Dyogene în data de 04.10.2017, ora 09:14)  
 Mi se pare mie sau Omertha asta din PSD vrea sa acapareze toate institutiile din tara asta? Tot, nu vor sa lase nimic necontrolat.


 
5.  Apucaturi de copii rasfatati ai partidului
    (mesaj trimis de Dyogene în data de 04.10.2017, ora 09:17)  
 Iar Nastase si Tiriac se comporta ca niste beizadele comuniste, ca niste rasfatati ai partidului ce erau ei inainte de 1990. Au probabil impresia ca li se cuvine totul, pentru faptul ca au jucat bine tenis? Au fost invatati sa intre prin spate, sa nu stea la coada.


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de zaza , in data de 04.10.2017, ora 12:54)
 
 ....vezi doamne spusele lui Nastase catre presa :Tiriac (saracul) a dat bani din buzunarul LUI pentru a tine turneul.Si noi chiar sa credem ca va pierde din acest turneu ???? Hai sictir....


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, ora 11:18)  
 De ce ar trebui,de ex ,sa i se dea lui Tiriac acele arene din Cotroceni ,asa pur si simplu ,si sa nu se faca ,sa zicem ,o licitatie?


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 04.10.2017, ora 12:11)
 
 Sa-i vezi pe bancheri cum merg ei la tenis, singuri singurei pe acolo?


 
  6.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 04.10.2017, ora 12:29)
 
 In afara de Tiriac sunt altii care vor sa aduca un turneu major de tenis,doar ca nu au loc de el,din circuitele WTA sau ATP.El vrea totul gratis. Mi e rusine numai cand vad ce ineptii poate emite .


 
  6.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.2 )
    (mesaj trimis de MIHAI , in data de 04.10.2017, ora 15:26)
 
 Niste golani ii critica pe mari nostrI sportivi, cei care au adus glorie ROMANIEI.si carora niste limitati gen" isarescu,"le" pun bete in roata"in detrimentul prestigiului tarii.Sa le fie rusine!(ca sa nu zic mai mult)


 
7.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, ora 16:51)  
 Ce proiect de lege?E ca moarta traba.
 Anulati conventia!!!!
 Tara conventiilor(sri-dna,bnr-judec atori,etc...,.,)


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
15.12.2017
BVB
     Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de ieri a fost de 34,1 milioane lei sub media zilnică anuală de 48 milioane lei și în scădere față de...  detalii
15.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Piețele din Europa s-au înscris pe un curs descendent ieri, în majoritate, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să mențină nemodificată dobânda de politică monetară, promițând totodată că...  detalii
14.12.2017
BVB
     * Acțiunile Electrica au mai pierdut 1,82%, până la 10,78 lei/unitate
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost de 64,3 milioane lei, peste media zilnică anuală de 47,9 milioane lei și...  detalii
14.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând anunțul băncii centrale americane (Fed) privind politica sa monetară viitoare.  detalii
13.12.2017
BVB
     * "Întotdeauna, din piețele mici, se iese mai repede decât din cele mari, pentru că lichiditatea este mai scăzută", punctează analistul
     * "Deal" de aproape 17 milioane de lei cu titlurile DIGI
       Ședința de tranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) a fost marcată de o nouă scădere generalizată a pieței, toți indicii bursei suferind deprecieri ale cotațiilor.  detalii
13.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au urmat un curs ascendent ieri, în baza avansului din sectorul petrolului și gazelor.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 15 decembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0149
2,3697
3,0804
4,9729
0,1804
0,6226
0,2199
4,6346
5,2711
1,4767
3,5016
0,2275
0,4742
1,0989
0,0667
0,4662
1,0163
3,9285
0,2943
1,1755
0,5945
0,0613
0,3603
0,2053
2,7598
0,0389
0,1420
1,0696
0,6141
0,1208
158,8245
5,5552
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  details
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  details
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  details
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
.