BURSA 05.10.2017

OCTAVIAN DAN
 
mărește imaginea
     * Țiriac și Năstase au dat în judecată BNR
     --------
       * ACTUALIZARE 13:13 BNR face precizări cu privire la situația Arenelor BNR
     Reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR) au precizat, în contextul reluării discuțiilor legate de subiectul Arenele BNR, pentru corecta informare a opiniei publice, că odată cu aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, legislația europeană obligă BNR să se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei bănci centrale, respectiv stabilitatea prețurilor și, în paralel, stabilitatea financiară, ceea ce limitează capacitatea BNR să se implice financiar în activități care exced acestor obiective, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.
     Conform sursei, proprietatea BNR delimitată de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister găzduiește în principal activități de pregătire profesională și pentru funcționarea curentă a BNR, și nu este o bază sportivă în sine. În spațiul respectiv, pe lângă Arena Centrală de tenis și terenurile de antrenament, precum și terenul de fotbal - toate preluate de la MTS în 1991 - funcționează un centru de pregătire profesională, un spațiu restrâns de cazare cu circuit intern, două spații de alimentație cu circuit intern. În aceste locații se desfășoară în permanent diverse activități ale BNR și se organizează evenimente specifice în colaborare cu instituții financiare internaționale și cu parteneri academici interni și internaționali.
     Reprezentanții BNR precizează: "În prezent este necesară o reconstrucție din temelii a Arenei Centrale, din cauza unui cumul de factori obiectivi: uzura fizică a construcției edificate la începutul anilor `70; modificarea succesivă a standardelor privind siguranța în construcții, cu precădere modificarea survenită în anul 2016; creșterea exigențelor privind construcția de stadioane și arene sportive și organizarea de evenimente publice pe acestea, în special din perspectiva afluirii și defluirii de persoane".
     Totodată, până în prezent, BNR a înregistrat, în legătură cu Arena Centrală și terenurile de antrenament, cheltuieli cu întreținerea echipamentelor, instalațiilor și utilajelor din dotarea clădirilor și terenurilor Arenei BNR și a construcțiilor ce o deservesc, precum și cheltuieli administrative, în valoare de peste 5.000.000 lei în prețuri curente (igienizare și întreținere construcții, reparații și întreținere instalații și obiecte sanitare, reparații și întreținere instalații termice și electrice, reparații și întreținere utilaje, echipamente aer condiționat, sonorizare, alarmare și securitate, servicii de întreținere/curățenie specializate, servicii fito-sanitare, toaletare și plantare arbori, întreținere terenuri de tenis etc.). O latură importantă a acestor activități a fost reprezentată de salvarea și întreținerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantați la sfârșitul secolului XIX), protejați de lege și parte a patrimoniului național, informează sursa.
     BNR a inițiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activităților sportive, propunând o serie de soluții concrete. Astfel, au fost transmise scrisori către Guvernul României în iulie 2014, decembrie 2015 și mai 2017. BNR a avut și continuă să aibă toată disponibilitatea de a finaliza aceste demersuri, în condițiile legii.
     Reprezentanții BNR mai transmit că în anul 2007 România a aderat la UE, iar Banca Națională a României a devenit membră a Sistemului European al Băncilor Centrale. Legislația europeană obligă BNR să se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei bănci centrale, respectiv stabilitatea prețurilor și, în paralel, stabilitatea financiară, ceea ce limitează capacitatea BNR să se implice financiar în activități care exced acestor obiective.
     După anul 1991, BNR a realizat investiții în Arena Centrală și terenurile de antrenament în valoare de aproximativ 1.000.000 lei în prețuri curente (amenajare vestiare în anul 1997, tribuna metalică în anul 1999, instalație de nocturnă în anul 2000), se mai arată în comunicat.
     Începând cu anul 1991, competițiile de tenis organizate pe arena centrală și terenurile secundare (Cupa Davis, turnee internaționale din circuitele ATP și respectiv WTA, precum și alte turnee de tenis naționale și internaționale) au fost găzduite în regim de comodat, BNR punând la dispoziție cu titlu gratuit toate amenajările și dotările necesare, conform sursei menționate anterior.
     La data preluării, starea construcțiilor și a terenului din jurul acestora era deplorabilă, necesitând investiții semnificative.
     Arena Centrală de tenis, împreună cu alte construcții amenajate pe terenul BNR, a fost preluată în proprietate de către BNR, cu plată, în anul 1991, de la Ministerul Tineretului și Sportului.
     Potrivit sursei citate, terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn București.
     (A.C.)
     ------
     Comisia Economică a Senatului i-a audiat ieri pe omul de afaceri Ion Țiriac, pe ministrul Tineretului și Sporturilor, Marius Dunca și pe președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, subiectul fiind unul economico-sportiv: soarta Arenelor BNR. Meciul dintre omul de afaceri Ion Țiriac, deținătorul mai multor turnee de tenis, și Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ajuns într-o nouă fază, avansând de la simple discuții și deschiderea unui proces la audieri în fața unei comisii senatoriale. Miza este cunoscută: reintrarea în circuitul sportiv a complexului din Parcul cu Platani și implicit revenirea la București a turneului "Romanian Open", mutat temporar la Budapesta. De menționat că în urma unei declarații a ministrului Dunca au devenit publice și pretențiile conducerii BNR legate de cedarea definitivă a bazei, care ar dori să obțină de la stat 35.000.000 de euro.
     Audierile au reprezentat un schimb de "mingi", uneori ridicate la fileu, între președintele comisiei, senatorul PNL Daniel Zamfir și Ion Țiriac, cu scurte intervenții din partea senatorului Emanuel Savin (PSD) și a celor doi invitați, George Cosac și Marius Dunca. Senatorul Zamfir a dorit să afle dacă în acest complex se mai desfășoară activități sportive, care este stadiul de degradare a acestuia și ce se poate face concret pentru ca acesta să reintre în circuit.
     În stilul său, puțin sfătos, puțin alambicat, cu multe divagații, Ion Țiriac și-a expus punctul de vedere: "Mulțumesc mult că vă pierdeți vremea. Vă pierdeți vremea să ne ascultați pe noi. (...) Banca Națională ne apără de rău, ne ajută să intrăm în lumea internațională a finanțelor, dar nu e o instituție care să se ocupe de sport. Nu mai puțin de 17 hectare de teren în mijlocul Bucureștiului au fost vândute în 1991 pentru 250.000 de dolari. Respectuos spun că BNR a spus că a investit nu știu câți bani în Arenele Progresul în februarie 1990. Nu-i adevărat. Eu din banii mei am investit acolo. Noi am pornit cu Năstase un proces cu BNR pentru că ni s-a furat dreptul de a fi acolo unde ne e locul! În nume personal l-am pornit. Ăia de la ISU nu au venit dintr-o dată ci mai întâi au avertizat timp de 3 ani că sunt probleme, iar în 2016 le-au spus celor de la BNR că-l închid, iar BNR mi-a comunicat și mie. Nu mă pricep la bănci, am pus oameni care știu să facă banking. Nu știu asigurări dar mi-am luat oameni care știu. Dar tenis știu să fac! Și fiind cunoscut în lume, am închiriat Romanian Tenis Open la ATP și s-au bătut Milano cu Budapesta pentru turneul meu. Budapesta l-a închiriat și acum vor să-l cumpere de la mine, dar eu nu am de vânzare nimic. (...) Consider că această bază ne-a fost furată. Eu îi fac o ofertă Guvernatorului: Îi plătesc de două ori, de patru ori, de zece ori cât a dat pe ea. Și nici n-o duc din România. O las aici! BNR nici nu are ce face acolo. Au făcut acolo un hotelaș, nu știu ce e că nu m-a invitat domnul Guvernator. De ce au mai cumpărat-o, n-am nicio idee.(...). De 23 de ani, acolo a fost România Open, fără să cerem nici un ban de la Primărie sau de oriunde. Era un eveniment sportiv unic în România, care se transmitea în peste 100 de țări. Valoarea returului din publicitate este mai greu de descifrat. Acest turneu aducea Capitalei 30-40 de milioane de euro fără să bage un cent".
      Ministrul Marius Dunca a declarat că a purtat mai multe discuții cu Guvernatorul Mugur Isărescu în cadrul uneia dintre ele fiind avansată și o cifră de vânzare a complexului: "Arenele BNR nu mai îndeplinesc condițiile de funcționabilitate. Din câte știu acolo nu se mai desfășoară nicio activitate sportivă. Am vizitat complexul cu domnul Guvernator. Am avut două discuții cu domnia sa, există deschiderea să vândă această bază sau să facă un schimb de terenuri sau imobile. A avansat o sumă, 35.000.000 de euro, neoficială. Noi nu am făcut nicio evaluare, au fost simple discuții, nimic scris. Eu trebuie să văd dacă la nivel de guvern suntem interesați de această preluare. Important este ca baza să reintre în circuitul sportiv".
     Daniel Zamfir a ținut să-i asigure pe cei prezenți că activitatea comisiei e una serioasă și că are convingerea că situația Arenelor BNR va fi clarificată, de altfel, săptămâna viitoare urmând să fie invitați la audieri și reprezentanți ai Băncii Naționale: "Domnule Țiriac vă asigur că nu ați venit degeaba aici. Acesta a fost un prim pas. O să vedeți activitățile noastre ulterioare. Eu am făcut sport acolo și știu ce emulație era în acest complex. Nu vom lăsa lucrurile așa, vom solicita BNR să ne permită accesul în bază, ca să vedem în ce stadiu se află și dacă se face sport acolo. Am solicitat documentele de la cadastru și acestea îmi confirmă că sunt proprietari. O discuție legată de proprietate nu își are rostul, e un drum greșit. Nu e o variantă acceptabilă să plătim BNR suma avansată mai înainte, e uriașă. După discuțiile de săptămâna viitoare cu reprezentanții BNR mă angajez la două lucruri: să solicit MTS să continue demersurile pentru preluarea bazei, ministerul sau Primăria Capitalei, sau să promovăm o inițiativă legislativă prin care să facem acest lucru".
     Legat de eventual schimb pe care statul să-l facă cu BNR pentru obținerea complexului sportiv, Ion Țiriac a declarat că actuala conducere a Băncii Naționale ar dori să reintre în posesia unor clădiri din vecinătatea actualului sediu, care au aparținut acestei instituții în trecut. Pe de altă parte, Ion Țiriac a avansat și o dată până la care situația arenei centrale de tenis să fie rezolvată, decembrie 2017, altfel turneul de tenis organizat până nu demult la București va trece definitiv în proprietatea maghiarilor. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  inca un tun imobiliar
    (mesaj trimis de adrian în data de 05.10.2017, ora 00:32)  
 Daca ne gandim la zona si un pret al terenului de 700-800 EUR mp iese o valoare de 119-136m EUR pentru 17 hectare...dar Tiriac vrea sa ia terenul pe maruntis...Sa-mi dea si mie statul teren in centrul Bucurestiului la un pret de 50-100 EUR/mp.


 
  1.1.   Berbecule  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 05:19)
 
 Sigur nu construieste blocuri acolo, nici urmasul lui Tiriac.
 Doar cand se afla ca e lui Tiriac preturile in jur cresc cu 50% fata de acum, dupa ce e pusa la punct se dubleaza.
 Tu l-ai vinde doar pentru profit sau nu ai avea bani sa platesti impozit pe teren.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 07:20)
 
 Handy, tot arene de tenis raman...asa ca nu mai calcula...nu a fost tun sa il iei aproape gratis ca tu esti manole?apoi ceri 35 mil...dar bnr asta o fi privat, de stat sau cum? Sa il concesioneze ca sa nu se degradeze, dar e suficient sa vina 3 burtosi si 4 pensionari sa se dea tenismeni...cacao


 
2.  Wtf
    (mesaj trimis de anonim în data de 05.10.2017, ora 05:14)  
 Daca l-au cumparat cu 250 000$ sa il vanda la stat sau mai bine la Tiriac cu 250 000 + 1$. Tiriac o sa investeasca acolo tone de bani fara numar, e numele lui in joc si peste asta e de suflet, Tiriac e asociat cu Romania, culmea vrea sa investeasca in Romania si i se baga bete in roate. Are in Madrid baza sportiva dar nu are in Romania.
 Mi-ar placea ca Tiriac sa investeasca in Cluj dar cred ca e destept el alege doar capitale de tari, bravo lui.
 Tiriac -Budapesta e doar pentru bani, cred.
 Suma ceruta de Bnr poate ca era corecta daca o cerea lui Agassi, Wiliams la Tiriac NU.
 Statul trebuie sa faca toate demersurile ca pana in Dec sa ajunga la Tiriac. Din tva, acciza curent, contributi salariati pe 35 de ha statul incaseaza acum si peste 10 ani si plus de asta e reclama de tara (mai mult de Bucuresti) care o sa o faca.
 De poate face din turneu cu premi de 500 de puncte Atp o sa fie meritul doar al lui Tiriac.
 Pe terenurile de vanatoare ce nume grele au venit in tara.
 Asa Bnr e acoperita ca se ocupa de "stabilitatea preturilor" lasa bani sa intre in tara. Daca Tiriac o pune la punct hoteluri zbarnaie, taxiuri, zboruri toate se misca.
 Parerea mea este ca Bursa trebuia sa puna 5 imagini din Bucuresti cum arata si 5 imagini din Madrid.
 Nu am interes, este o simpla parere.


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 07:11)
 
 Totul pana la terenurile de vanatoare :un nemernic care aduce alti nemernici pentru a se bucura de spaima si groaza unor animale haituite.Distractie de cretini


 
  2.2.   Esti vegetarian?  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 08:19)
 
 Puiul de gostat care il papi e crescut in 1-3 luni sacrificat plin de concentrate, hormoni, cancer.
 De Craciun ce patesc porci din cotet?


 
  2.3.   Tiriac  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Obama , in data de 05.10.2017, ora 09:04)
 
 dar Tiriac de ce nu-si face teren de tenis langa complexul lui sau in Otopeni? sigur se poate face si cu bani europeni, ce tot trage de BNR sa ii dea baza aia, care pare oricum ca e privata, asa cum zice dl Zamfir.


 
  2.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 09:21)
 
 n-ai inteles sau nu judeci pina la capat :si oamenii din grote vinau , pentru ca asa i-a lasat Dumnezeu , sa manince si carne , nu doar radacini. Dar aceia o faceau de foame. Oamenii de azi maninca pui de gostat pentru ca trebuie sa bage ceva in burta-nu sustin o astfel de alimentatie , dar asa se petrc lucrurile. DAR SA TE DISTREZI CU MOARTEA ALTOR FIINTE E CU TOTUL ALTCEVA. SA faci sport cu asa ceva e o porcarie.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de micutu de la 5 în data de 05.10.2017, ora 07:00)  
 Treaba e mai complicata, BNR a dat si un comunicat in august, iar Tiriac cand se lauda ca-n filme ca-i da de 10 ori cat cere lui Mugurel vorbeste aiurea ca nu lui Mugurel ii da ci BNR iar BNR nu face nimic, dar nimic, nici nu deschide usile fara un articol de lege asta nu intelege nimeni. Toti au impresia ca BNR e SRL-ul lui Mugurel. Frati romani aia au departament juridic au CA au comitete si departamente sunt supravegheati de afara, chiar crede cineva ca 35 mil euro e scos asa de Mugurel ca sa mai apere cursu sau ceva? Chiar crede cineva ca BNR face ce face discretionar? Multe din problemele din tara asta pleaca de la legi, contradictorii, ambigue, aiurea. De-aia mergem cu frana de mana trasa.


 
4.  adevarul este ca ...
    (mesaj trimis de Simona în data de 05.10.2017, ora 10:05)  
 ... acest bandit pe nume Tiriac , si-a facut avere primind CADOURI NENUMARATE de la statul roman ...
 este un pomanagiu de joasa speta !!!
 Isarescu a cerut prea putin pe teren !!!!!!!! E JMEN IAR !!!!


 
5.  Brasov
    (mesaj trimis de costelus în data de 05.10.2017, ora 14:11)  
 Vedeti fosta arena a lui Tiriac din Brasov ca este in paragina de mult timp.
 Asta umbla numai dupa chilipiruri.
 Toti stau cu mana intinsa la stat.
 Construieste ceva de la zero pe banii tai si dupa aia vorbim,ca tot te dai miliardar.


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 14:23)
 
 Da?


 
6.  BANCA TIRIAC
    (mesaj trimis de EU în data de 05.10.2017, ora 16:20)  
 Poate nu stiti de actionarii de la Banca Tiriac,asta vrea sa fure de la oricine ,stat/particular nu conteaza,sa faca arene la Hotopeni sau sa cumpere teren sa faca arene de tenis,e simplu/ vrea moca,pomana ingrasa.


 
Aceeasi sectiune (Miscellanea)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 13:29
ORBAN:
     * ACTUALIZARE 14:40 Orban: "Mergem la Cotroceni cu solicitarea de declanșare a anticipatelor. PNL e pregătit să își asume guvernarea"
     Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, astăzi, după ședința Biroului Executiv al partidului, că liberalii merg la consultările de la Cotroceni cu solicitarea de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate, iar PNL este pregătit să își asume guvernarea.
     ----------
     Președintele PNL Ludovic Orban a declarat că a convocat Biroul Executiv al PNL pentru a stabili mandatul la discuțiile de la Cotroceni pe tema nominalizării premierului, potrivit News.ro.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 17:25
     Primarul General, Gabriela Firea, a vizitat astazi, impreuna cu Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, Gradina Japoneza din parcul Regele Mihai (Herastrau), care a fost reabilitata la sfarsitul anului trecut de Primaria Capitalei, prin ALPAB.  click să citești tot articolul
Internaţional, 16:52
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Politică, 16:34
     Ioana Andreea Lambru a fost numită în funcția de secretar general al Guvernului, printr-o decizie semnată de premierul Mihai Tudose, publicată astăzi în Monitorul Oficial, relatează Agerpres.  click să citești tot articolul
Politică, 16:26
     Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a fost primit de președintele Klaus Iohannis, astăzi după-amiază, la Palatul Cotroceni. Premierul japonez avea programată pentru vizita la București și o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, însă, în condițiile demisiei lui Tudose, întâlnirea a fost anulată, iar Shinzo Abe a mers la Muzeul Satului.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
16.01.2018
     Fondurile de pensii administrate de NN au ajuns să aibă o participație de 6,42% din acțiunile MedLife, în urma unui schimb, pe piața secundară a Bursei de Valori București, se arată într-un raport...  click să citești tot articolul
16.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care firma britanică de construcții "Carillion" Plc, cu 43.000 de angajați, a intrat în procedură de...  click să citești tot articolul
15.01.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
       Valoarea tranzacțiilor a urcat la aproape 60 millioane lei, în ultima zi de tranzacționare a săptămânii, peste cea înregistrată în ședința anterioară de circa 55 de milioane de lei, în contextul în...  click să citești tot articolul
15.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs pozitiv vineri, investitorii reacționând la rezultatele financiare anunțate de companii, dar și la rezultatele preliminare pozitive...  click să citești tot articolul
12.01.2018
BVB
     * Cotația Fondul Proprietatea urcă cu 2,24%, la prețul de 0,912 lei/unitate
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) și-a continuat creșterea din acest an, toate coșurile de acțiuni încheind ședința de tranzacționare în teritoriul pozitiv.  click să citești tot articolul
12.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, din cauza unor rezultate financiare dezamăgitoare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 ianuarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3.0333
2.3826
3.0695
3.9533
0.1826
0.6256
0.2151
4.6599
5.2494
1.5080
3.4491
0.2233
0.4838
1.1147
0.0676
0.4744
0.9993
3.8182
0.3110
1.1869
0.5926
0.0596
0.3581
0.2025
2.7747
0.0394
0.1333
1.0395
0.6272
0.1194
163.5981
5.4907
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
20.12.2017
     The red spot on the white paper becomes greenish, but maintains it's shape, when you move your eyes to the empty part.  click here to read the entire article
19.12.2017
     Approximately 700 magistrates from several courts and prosecutor offices in the country have gathered yesterday on the steps of the Bucharest Court of Appeal.  click here to read the entire article
18.12.2017
     * The Secretary General of the European Federation of Journalists has pledged to support with all his strength, the efforts of FAIR-MediaSind to halt the politicians' attacks on the independence of Romanian journalists
       The political assault on the freedom of the press in Romania, through the amendment of the laws of justice by the coalition in power, was one of the main issues today in the meeting of the Social Dialog Commission of the European Commission, which was attended, on behalf of Romania, Leonard Pădureț, president of the FAIR - MediaSind Culture and Mass Media Federation, together with executive president Cristi Godinac.  click here to read the entire article
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  click here to read the entire article
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  click here to read the entire article
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  click here to read the entire article
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  click here to read the entire article
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  click here to read the entire article
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  click here to read the entire article
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  click here to read the entire article
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  click here to read the entire article
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  click here to read the entire article
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  click here to read the entire article
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  click here to read the entire article
.