BURSA 05.10.2017

OCTAVIAN DAN
 
mărește imaginea
     * Țiriac și Năstase au dat în judecată BNR
     --------
       * ACTUALIZARE 13:13 BNR face precizări cu privire la situația Arenelor BNR
     Reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR) au precizat, în contextul reluării discuțiilor legate de subiectul Arenele BNR, pentru corecta informare a opiniei publice, că odată cu aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, legislația europeană obligă BNR să se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei bănci centrale, respectiv stabilitatea prețurilor și, în paralel, stabilitatea financiară, ceea ce limitează capacitatea BNR să se implice financiar în activități care exced acestor obiective, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.
     Conform sursei, proprietatea BNR delimitată de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister găzduiește în principal activități de pregătire profesională și pentru funcționarea curentă a BNR, și nu este o bază sportivă în sine. În spațiul respectiv, pe lângă Arena Centrală de tenis și terenurile de antrenament, precum și terenul de fotbal - toate preluate de la MTS în 1991 - funcționează un centru de pregătire profesională, un spațiu restrâns de cazare cu circuit intern, două spații de alimentație cu circuit intern. În aceste locații se desfășoară în permanent diverse activități ale BNR și se organizează evenimente specifice în colaborare cu instituții financiare internaționale și cu parteneri academici interni și internaționali.
     Reprezentanții BNR precizează: "În prezent este necesară o reconstrucție din temelii a Arenei Centrale, din cauza unui cumul de factori obiectivi: uzura fizică a construcției edificate la începutul anilor `70; modificarea succesivă a standardelor privind siguranța în construcții, cu precădere modificarea survenită în anul 2016; creșterea exigențelor privind construcția de stadioane și arene sportive și organizarea de evenimente publice pe acestea, în special din perspectiva afluirii și defluirii de persoane".
     Totodată, până în prezent, BNR a înregistrat, în legătură cu Arena Centrală și terenurile de antrenament, cheltuieli cu întreținerea echipamentelor, instalațiilor și utilajelor din dotarea clădirilor și terenurilor Arenei BNR și a construcțiilor ce o deservesc, precum și cheltuieli administrative, în valoare de peste 5.000.000 lei în prețuri curente (igienizare și întreținere construcții, reparații și întreținere instalații și obiecte sanitare, reparații și întreținere instalații termice și electrice, reparații și întreținere utilaje, echipamente aer condiționat, sonorizare, alarmare și securitate, servicii de întreținere/curățenie specializate, servicii fito-sanitare, toaletare și plantare arbori, întreținere terenuri de tenis etc.). O latură importantă a acestor activități a fost reprezentată de salvarea și întreținerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantați la sfârșitul secolului XIX), protejați de lege și parte a patrimoniului național, informează sursa.
     BNR a inițiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activităților sportive, propunând o serie de soluții concrete. Astfel, au fost transmise scrisori către Guvernul României în iulie 2014, decembrie 2015 și mai 2017. BNR a avut și continuă să aibă toată disponibilitatea de a finaliza aceste demersuri, în condițiile legii.
     Reprezentanții BNR mai transmit că în anul 2007 România a aderat la UE, iar Banca Națională a României a devenit membră a Sistemului European al Băncilor Centrale. Legislația europeană obligă BNR să se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei bănci centrale, respectiv stabilitatea prețurilor și, în paralel, stabilitatea financiară, ceea ce limitează capacitatea BNR să se implice financiar în activități care exced acestor obiective.
     După anul 1991, BNR a realizat investiții în Arena Centrală și terenurile de antrenament în valoare de aproximativ 1.000.000 lei în prețuri curente (amenajare vestiare în anul 1997, tribuna metalică în anul 1999, instalație de nocturnă în anul 2000), se mai arată în comunicat.
     Începând cu anul 1991, competițiile de tenis organizate pe arena centrală și terenurile secundare (Cupa Davis, turnee internaționale din circuitele ATP și respectiv WTA, precum și alte turnee de tenis naționale și internaționale) au fost găzduite în regim de comodat, BNR punând la dispoziție cu titlu gratuit toate amenajările și dotările necesare, conform sursei menționate anterior.
     La data preluării, starea construcțiilor și a terenului din jurul acestora era deplorabilă, necesitând investiții semnificative.
     Arena Centrală de tenis, împreună cu alte construcții amenajate pe terenul BNR, a fost preluată în proprietate de către BNR, cu plată, în anul 1991, de la Ministerul Tineretului și Sportului.
     Potrivit sursei citate, terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn București.
     (A.C.)
     ------
     Comisia Economică a Senatului i-a audiat ieri pe omul de afaceri Ion Țiriac, pe ministrul Tineretului și Sporturilor, Marius Dunca și pe președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, subiectul fiind unul economico-sportiv: soarta Arenelor BNR. Meciul dintre omul de afaceri Ion Țiriac, deținătorul mai multor turnee de tenis, și Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ajuns într-o nouă fază, avansând de la simple discuții și deschiderea unui proces la audieri în fața unei comisii senatoriale. Miza este cunoscută: reintrarea în circuitul sportiv a complexului din Parcul cu Platani și implicit revenirea la București a turneului "Romanian Open", mutat temporar la Budapesta. De menționat că în urma unei declarații a ministrului Dunca au devenit publice și pretențiile conducerii BNR legate de cedarea definitivă a bazei, care ar dori să obțină de la stat 35.000.000 de euro.
     Audierile au reprezentat un schimb de "mingi", uneori ridicate la fileu, între președintele comisiei, senatorul PNL Daniel Zamfir și Ion Țiriac, cu scurte intervenții din partea senatorului Emanuel Savin (PSD) și a celor doi invitați, George Cosac și Marius Dunca. Senatorul Zamfir a dorit să afle dacă în acest complex se mai desfășoară activități sportive, care este stadiul de degradare a acestuia și ce se poate face concret pentru ca acesta să reintre în circuit.
     În stilul său, puțin sfătos, puțin alambicat, cu multe divagații, Ion Țiriac și-a expus punctul de vedere: "Mulțumesc mult că vă pierdeți vremea. Vă pierdeți vremea să ne ascultați pe noi. (...) Banca Națională ne apără de rău, ne ajută să intrăm în lumea internațională a finanțelor, dar nu e o instituție care să se ocupe de sport. Nu mai puțin de 17 hectare de teren în mijlocul Bucureștiului au fost vândute în 1991 pentru 250.000 de dolari. Respectuos spun că BNR a spus că a investit nu știu câți bani în Arenele Progresul în februarie 1990. Nu-i adevărat. Eu din banii mei am investit acolo. Noi am pornit cu Năstase un proces cu BNR pentru că ni s-a furat dreptul de a fi acolo unde ne e locul! În nume personal l-am pornit. Ăia de la ISU nu au venit dintr-o dată ci mai întâi au avertizat timp de 3 ani că sunt probleme, iar în 2016 le-au spus celor de la BNR că-l închid, iar BNR mi-a comunicat și mie. Nu mă pricep la bănci, am pus oameni care știu să facă banking. Nu știu asigurări dar mi-am luat oameni care știu. Dar tenis știu să fac! Și fiind cunoscut în lume, am închiriat Romanian Tenis Open la ATP și s-au bătut Milano cu Budapesta pentru turneul meu. Budapesta l-a închiriat și acum vor să-l cumpere de la mine, dar eu nu am de vânzare nimic. (...) Consider că această bază ne-a fost furată. Eu îi fac o ofertă Guvernatorului: Îi plătesc de două ori, de patru ori, de zece ori cât a dat pe ea. Și nici n-o duc din România. O las aici! BNR nici nu are ce face acolo. Au făcut acolo un hotelaș, nu știu ce e că nu m-a invitat domnul Guvernator. De ce au mai cumpărat-o, n-am nicio idee.(...). De 23 de ani, acolo a fost România Open, fără să cerem nici un ban de la Primărie sau de oriunde. Era un eveniment sportiv unic în România, care se transmitea în peste 100 de țări. Valoarea returului din publicitate este mai greu de descifrat. Acest turneu aducea Capitalei 30-40 de milioane de euro fără să bage un cent".
      Ministrul Marius Dunca a declarat că a purtat mai multe discuții cu Guvernatorul Mugur Isărescu în cadrul uneia dintre ele fiind avansată și o cifră de vânzare a complexului: "Arenele BNR nu mai îndeplinesc condițiile de funcționabilitate. Din câte știu acolo nu se mai desfășoară nicio activitate sportivă. Am vizitat complexul cu domnul Guvernator. Am avut două discuții cu domnia sa, există deschiderea să vândă această bază sau să facă un schimb de terenuri sau imobile. A avansat o sumă, 35.000.000 de euro, neoficială. Noi nu am făcut nicio evaluare, au fost simple discuții, nimic scris. Eu trebuie să văd dacă la nivel de guvern suntem interesați de această preluare. Important este ca baza să reintre în circuitul sportiv".
     Daniel Zamfir a ținut să-i asigure pe cei prezenți că activitatea comisiei e una serioasă și că are convingerea că situația Arenelor BNR va fi clarificată, de altfel, săptămâna viitoare urmând să fie invitați la audieri și reprezentanți ai Băncii Naționale: "Domnule Țiriac vă asigur că nu ați venit degeaba aici. Acesta a fost un prim pas. O să vedeți activitățile noastre ulterioare. Eu am făcut sport acolo și știu ce emulație era în acest complex. Nu vom lăsa lucrurile așa, vom solicita BNR să ne permită accesul în bază, ca să vedem în ce stadiu se află și dacă se face sport acolo. Am solicitat documentele de la cadastru și acestea îmi confirmă că sunt proprietari. O discuție legată de proprietate nu își are rostul, e un drum greșit. Nu e o variantă acceptabilă să plătim BNR suma avansată mai înainte, e uriașă. După discuțiile de săptămâna viitoare cu reprezentanții BNR mă angajez la două lucruri: să solicit MTS să continue demersurile pentru preluarea bazei, ministerul sau Primăria Capitalei, sau să promovăm o inițiativă legislativă prin care să facem acest lucru".
     Legat de eventual schimb pe care statul să-l facă cu BNR pentru obținerea complexului sportiv, Ion Țiriac a declarat că actuala conducere a Băncii Naționale ar dori să reintre în posesia unor clădiri din vecinătatea actualului sediu, care au aparținut acestei instituții în trecut. Pe de altă parte, Ion Țiriac a avansat și o dată până la care situația arenei centrale de tenis să fie rezolvată, decembrie 2017, altfel turneul de tenis organizat până nu demult la București va trece definitiv în proprietatea maghiarilor. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  inca un tun imobiliar
    (mesaj trimis de adrian în data de 05.10.2017, ora 00:32)  
 Daca ne gandim la zona si un pret al terenului de 700-800 EUR mp iese o valoare de 119-136m EUR pentru 17 hectare...dar Tiriac vrea sa ia terenul pe maruntis...Sa-mi dea si mie statul teren in centrul Bucurestiului la un pret de 50-100 EUR/mp.


 
  1.1.   Berbecule  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 05:19)
 
 Sigur nu construieste blocuri acolo, nici urmasul lui Tiriac.
 Doar cand se afla ca e lui Tiriac preturile in jur cresc cu 50% fata de acum, dupa ce e pusa la punct se dubleaza.
 Tu l-ai vinde doar pentru profit sau nu ai avea bani sa platesti impozit pe teren.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 07:20)
 
 Handy, tot arene de tenis raman...asa ca nu mai calcula...nu a fost tun sa il iei aproape gratis ca tu esti manole?apoi ceri 35 mil...dar bnr asta o fi privat, de stat sau cum? Sa il concesioneze ca sa nu se degradeze, dar e suficient sa vina 3 burtosi si 4 pensionari sa se dea tenismeni...cacao


 
2.  Wtf
    (mesaj trimis de anonim în data de 05.10.2017, ora 05:14)  
 Daca l-au cumparat cu 250 000$ sa il vanda la stat sau mai bine la Tiriac cu 250 000 + 1$. Tiriac o sa investeasca acolo tone de bani fara numar, e numele lui in joc si peste asta e de suflet, Tiriac e asociat cu Romania, culmea vrea sa investeasca in Romania si i se baga bete in roate. Are in Madrid baza sportiva dar nu are in Romania.
 Mi-ar placea ca Tiriac sa investeasca in Cluj dar cred ca e destept el alege doar capitale de tari, bravo lui.
 Tiriac -Budapesta e doar pentru bani, cred.
 Suma ceruta de Bnr poate ca era corecta daca o cerea lui Agassi, Wiliams la Tiriac NU.
 Statul trebuie sa faca toate demersurile ca pana in Dec sa ajunga la Tiriac. Din tva, acciza curent, contributi salariati pe 35 de ha statul incaseaza acum si peste 10 ani si plus de asta e reclama de tara (mai mult de Bucuresti) care o sa o faca.
 De poate face din turneu cu premi de 500 de puncte Atp o sa fie meritul doar al lui Tiriac.
 Pe terenurile de vanatoare ce nume grele au venit in tara.
 Asa Bnr e acoperita ca se ocupa de "stabilitatea preturilor" lasa bani sa intre in tara. Daca Tiriac o pune la punct hoteluri zbarnaie, taxiuri, zboruri toate se misca.
 Parerea mea este ca Bursa trebuia sa puna 5 imagini din Bucuresti cum arata si 5 imagini din Madrid.
 Nu am interes, este o simpla parere.


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 07:11)
 
 Totul pana la terenurile de vanatoare :un nemernic care aduce alti nemernici pentru a se bucura de spaima si groaza unor animale haituite.Distractie de cretini


 
  2.2.   Esti vegetarian?  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 08:19)
 
 Puiul de gostat care il papi e crescut in 1-3 luni sacrificat plin de concentrate, hormoni, cancer.
 De Craciun ce patesc porci din cotet?


 
  2.3.   Tiriac  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Obama , in data de 05.10.2017, ora 09:04)
 
 dar Tiriac de ce nu-si face teren de tenis langa complexul lui sau in Otopeni? sigur se poate face si cu bani europeni, ce tot trage de BNR sa ii dea baza aia, care pare oricum ca e privata, asa cum zice dl Zamfir.


 
  2.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 09:21)
 
 n-ai inteles sau nu judeci pina la capat :si oamenii din grote vinau , pentru ca asa i-a lasat Dumnezeu , sa manince si carne , nu doar radacini. Dar aceia o faceau de foame. Oamenii de azi maninca pui de gostat pentru ca trebuie sa bage ceva in burta-nu sustin o astfel de alimentatie , dar asa se petrc lucrurile. DAR SA TE DISTREZI CU MOARTEA ALTOR FIINTE E CU TOTUL ALTCEVA. SA faci sport cu asa ceva e o porcarie.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de micutu de la 5 în data de 05.10.2017, ora 07:00)  
 Treaba e mai complicata, BNR a dat si un comunicat in august, iar Tiriac cand se lauda ca-n filme ca-i da de 10 ori cat cere lui Mugurel vorbeste aiurea ca nu lui Mugurel ii da ci BNR iar BNR nu face nimic, dar nimic, nici nu deschide usile fara un articol de lege asta nu intelege nimeni. Toti au impresia ca BNR e SRL-ul lui Mugurel. Frati romani aia au departament juridic au CA au comitete si departamente sunt supravegheati de afara, chiar crede cineva ca 35 mil euro e scos asa de Mugurel ca sa mai apere cursu sau ceva? Chiar crede cineva ca BNR face ce face discretionar? Multe din problemele din tara asta pleaca de la legi, contradictorii, ambigue, aiurea. De-aia mergem cu frana de mana trasa.


 
4.  adevarul este ca ...
    (mesaj trimis de Simona în data de 05.10.2017, ora 10:05)  
 ... acest bandit pe nume Tiriac , si-a facut avere primind CADOURI NENUMARATE de la statul roman ...
 este un pomanagiu de joasa speta !!!
 Isarescu a cerut prea putin pe teren !!!!!!!! E JMEN IAR !!!!


 
5.  Brasov
    (mesaj trimis de costelus în data de 05.10.2017, ora 14:11)  
 Vedeti fosta arena a lui Tiriac din Brasov ca este in paragina de mult timp.
 Asta umbla numai dupa chilipiruri.
 Toti stau cu mana intinsa la stat.
 Construieste ceva de la zero pe banii tai si dupa aia vorbim,ca tot te dai miliardar.


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 14:23)
 
 Da?


 
6.  BANCA TIRIAC
    (mesaj trimis de EU în data de 05.10.2017, ora 16:20)  
 Poate nu stiti de actionarii de la Banca Tiriac,asta vrea sa fure de la oricine ,stat/particular nu conteaza,sa faca arene la Hotopeni sau sa cumpere teren sa faca arene de tenis,e simplu/ vrea moca,pomana ingrasa.


 
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în depreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ședința de tranzacționare de ieri în apreciere.  click să citești tot articolul
Internaţional
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Patru dintre principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Revista Presei
     * ADEVARUL
      * Trump, noi săgeți către Merkel: "O supervedetă, dar a fost foarte rău afectată din cauza imigrației"  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BET-FI, SINGURUL INDICE ÎN SCĂDERE
     Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au cunoscut aprecieri moderate, în ședința de tranzacționare de ieri, pe fondul unui volum de numai 26,2 milioane de lei, sub valoarea...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut o evoluție mixtă ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de corporațiile listate.  click să citești tot articolul
17.07.2018
BVB
     * Volum de numai 15 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut debut slab de săptămână din punctul de vedere al valorii tranzacționate, rulajul consemnat,...  click să citești tot articolul
17.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs descendent ieri, cu pierderi importante în sectorul minier, după ce publicarea unor date privind economia Chinei a evidențiat efectele războiului comercial global.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 18 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9463
2.3796
3.0232
4.0013
0.1801
0.6244
0.2239
4.6541
5.2164
1.4367
3.5431
0.2381
0.4898
1.0805
0.0635
0.4519
0.8375
4.0032
0.3006
1.0431
0.5958
0.0584
0.3534
0.2113
2.7069
0.0394
0.1521
1.0899
0.6297
0.1200
157.4017
5.6079
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.