Electrica Furnizare
CONFERINȚA "Fondurile Europene" - Ediția a IX-a
BURSA 05.10.2017

OCTAVIAN DAN
 
mărește imaginea
     * Țiriac și Năstase au dat în judecată BNR
     --------
       * ACTUALIZARE 13:13 BNR face precizări cu privire la situația Arenelor BNR
     Reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR) au precizat, în contextul reluării discuțiilor legate de subiectul Arenele BNR, pentru corecta informare a opiniei publice, că odată cu aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, legislația europeană obligă BNR să se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei bănci centrale, respectiv stabilitatea prețurilor și, în paralel, stabilitatea financiară, ceea ce limitează capacitatea BNR să se implice financiar în activități care exced acestor obiective, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.
     Conform sursei, proprietatea BNR delimitată de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister găzduiește în principal activități de pregătire profesională și pentru funcționarea curentă a BNR, și nu este o bază sportivă în sine. În spațiul respectiv, pe lângă Arena Centrală de tenis și terenurile de antrenament, precum și terenul de fotbal - toate preluate de la MTS în 1991 - funcționează un centru de pregătire profesională, un spațiu restrâns de cazare cu circuit intern, două spații de alimentație cu circuit intern. În aceste locații se desfășoară în permanent diverse activități ale BNR și se organizează evenimente specifice în colaborare cu instituții financiare internaționale și cu parteneri academici interni și internaționali.
     Reprezentanții BNR precizează: "În prezent este necesară o reconstrucție din temelii a Arenei Centrale, din cauza unui cumul de factori obiectivi: uzura fizică a construcției edificate la începutul anilor `70; modificarea succesivă a standardelor privind siguranța în construcții, cu precădere modificarea survenită în anul 2016; creșterea exigențelor privind construcția de stadioane și arene sportive și organizarea de evenimente publice pe acestea, în special din perspectiva afluirii și defluirii de persoane".
     Totodată, până în prezent, BNR a înregistrat, în legătură cu Arena Centrală și terenurile de antrenament, cheltuieli cu întreținerea echipamentelor, instalațiilor și utilajelor din dotarea clădirilor și terenurilor Arenei BNR și a construcțiilor ce o deservesc, precum și cheltuieli administrative, în valoare de peste 5.000.000 lei în prețuri curente (igienizare și întreținere construcții, reparații și întreținere instalații și obiecte sanitare, reparații și întreținere instalații termice și electrice, reparații și întreținere utilaje, echipamente aer condiționat, sonorizare, alarmare și securitate, servicii de întreținere/curățenie specializate, servicii fito-sanitare, toaletare și plantare arbori, întreținere terenuri de tenis etc.). O latură importantă a acestor activități a fost reprezentată de salvarea și întreținerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantați la sfârșitul secolului XIX), protejați de lege și parte a patrimoniului național, informează sursa.
     BNR a inițiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activităților sportive, propunând o serie de soluții concrete. Astfel, au fost transmise scrisori către Guvernul României în iulie 2014, decembrie 2015 și mai 2017. BNR a avut și continuă să aibă toată disponibilitatea de a finaliza aceste demersuri, în condițiile legii.
     Reprezentanții BNR mai transmit că în anul 2007 România a aderat la UE, iar Banca Națională a României a devenit membră a Sistemului European al Băncilor Centrale. Legislația europeană obligă BNR să se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei bănci centrale, respectiv stabilitatea prețurilor și, în paralel, stabilitatea financiară, ceea ce limitează capacitatea BNR să se implice financiar în activități care exced acestor obiective.
     După anul 1991, BNR a realizat investiții în Arena Centrală și terenurile de antrenament în valoare de aproximativ 1.000.000 lei în prețuri curente (amenajare vestiare în anul 1997, tribuna metalică în anul 1999, instalație de nocturnă în anul 2000), se mai arată în comunicat.
     Începând cu anul 1991, competițiile de tenis organizate pe arena centrală și terenurile secundare (Cupa Davis, turnee internaționale din circuitele ATP și respectiv WTA, precum și alte turnee de tenis naționale și internaționale) au fost găzduite în regim de comodat, BNR punând la dispoziție cu titlu gratuit toate amenajările și dotările necesare, conform sursei menționate anterior.
     La data preluării, starea construcțiilor și a terenului din jurul acestora era deplorabilă, necesitând investiții semnificative.
     Arena Centrală de tenis, împreună cu alte construcții amenajate pe terenul BNR, a fost preluată în proprietate de către BNR, cu plată, în anul 1991, de la Ministerul Tineretului și Sportului.
     Potrivit sursei citate, terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn București.
     (A.C.)
     ------
     Comisia Economică a Senatului i-a audiat ieri pe omul de afaceri Ion Țiriac, pe ministrul Tineretului și Sporturilor, Marius Dunca și pe președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, subiectul fiind unul economico-sportiv: soarta Arenelor BNR. Meciul dintre omul de afaceri Ion Țiriac, deținătorul mai multor turnee de tenis, și Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ajuns într-o nouă fază, avansând de la simple discuții și deschiderea unui proces la audieri în fața unei comisii senatoriale. Miza este cunoscută: reintrarea în circuitul sportiv a complexului din Parcul cu Platani și implicit revenirea la București a turneului "Romanian Open", mutat temporar la Budapesta. De menționat că în urma unei declarații a ministrului Dunca au devenit publice și pretențiile conducerii BNR legate de cedarea definitivă a bazei, care ar dori să obțină de la stat 35.000.000 de euro.
     Audierile au reprezentat un schimb de "mingi", uneori ridicate la fileu, între președintele comisiei, senatorul PNL Daniel Zamfir și Ion Țiriac, cu scurte intervenții din partea senatorului Emanuel Savin (PSD) și a celor doi invitați, George Cosac și Marius Dunca. Senatorul Zamfir a dorit să afle dacă în acest complex se mai desfășoară activități sportive, care este stadiul de degradare a acestuia și ce se poate face concret pentru ca acesta să reintre în circuit.
     În stilul său, puțin sfătos, puțin alambicat, cu multe divagații, Ion Țiriac și-a expus punctul de vedere: "Mulțumesc mult că vă pierdeți vremea. Vă pierdeți vremea să ne ascultați pe noi. (...) Banca Națională ne apără de rău, ne ajută să intrăm în lumea internațională a finanțelor, dar nu e o instituție care să se ocupe de sport. Nu mai puțin de 17 hectare de teren în mijlocul Bucureștiului au fost vândute în 1991 pentru 250.000 de dolari. Respectuos spun că BNR a spus că a investit nu știu câți bani în Arenele Progresul în februarie 1990. Nu-i adevărat. Eu din banii mei am investit acolo. Noi am pornit cu Năstase un proces cu BNR pentru că ni s-a furat dreptul de a fi acolo unde ne e locul! În nume personal l-am pornit. Ăia de la ISU nu au venit dintr-o dată ci mai întâi au avertizat timp de 3 ani că sunt probleme, iar în 2016 le-au spus celor de la BNR că-l închid, iar BNR mi-a comunicat și mie. Nu mă pricep la bănci, am pus oameni care știu să facă banking. Nu știu asigurări dar mi-am luat oameni care știu. Dar tenis știu să fac! Și fiind cunoscut în lume, am închiriat Romanian Tenis Open la ATP și s-au bătut Milano cu Budapesta pentru turneul meu. Budapesta l-a închiriat și acum vor să-l cumpere de la mine, dar eu nu am de vânzare nimic. (...) Consider că această bază ne-a fost furată. Eu îi fac o ofertă Guvernatorului: Îi plătesc de două ori, de patru ori, de zece ori cât a dat pe ea. Și nici n-o duc din România. O las aici! BNR nici nu are ce face acolo. Au făcut acolo un hotelaș, nu știu ce e că nu m-a invitat domnul Guvernator. De ce au mai cumpărat-o, n-am nicio idee.(...). De 23 de ani, acolo a fost România Open, fără să cerem nici un ban de la Primărie sau de oriunde. Era un eveniment sportiv unic în România, care se transmitea în peste 100 de țări. Valoarea returului din publicitate este mai greu de descifrat. Acest turneu aducea Capitalei 30-40 de milioane de euro fără să bage un cent".
      Ministrul Marius Dunca a declarat că a purtat mai multe discuții cu Guvernatorul Mugur Isărescu în cadrul uneia dintre ele fiind avansată și o cifră de vânzare a complexului: "Arenele BNR nu mai îndeplinesc condițiile de funcționabilitate. Din câte știu acolo nu se mai desfășoară nicio activitate sportivă. Am vizitat complexul cu domnul Guvernator. Am avut două discuții cu domnia sa, există deschiderea să vândă această bază sau să facă un schimb de terenuri sau imobile. A avansat o sumă, 35.000.000 de euro, neoficială. Noi nu am făcut nicio evaluare, au fost simple discuții, nimic scris. Eu trebuie să văd dacă la nivel de guvern suntem interesați de această preluare. Important este ca baza să reintre în circuitul sportiv".
     Daniel Zamfir a ținut să-i asigure pe cei prezenți că activitatea comisiei e una serioasă și că are convingerea că situația Arenelor BNR va fi clarificată, de altfel, săptămâna viitoare urmând să fie invitați la audieri și reprezentanți ai Băncii Naționale: "Domnule Țiriac vă asigur că nu ați venit degeaba aici. Acesta a fost un prim pas. O să vedeți activitățile noastre ulterioare. Eu am făcut sport acolo și știu ce emulație era în acest complex. Nu vom lăsa lucrurile așa, vom solicita BNR să ne permită accesul în bază, ca să vedem în ce stadiu se află și dacă se face sport acolo. Am solicitat documentele de la cadastru și acestea îmi confirmă că sunt proprietari. O discuție legată de proprietate nu își are rostul, e un drum greșit. Nu e o variantă acceptabilă să plătim BNR suma avansată mai înainte, e uriașă. După discuțiile de săptămâna viitoare cu reprezentanții BNR mă angajez la două lucruri: să solicit MTS să continue demersurile pentru preluarea bazei, ministerul sau Primăria Capitalei, sau să promovăm o inițiativă legislativă prin care să facem acest lucru".
     Legat de eventual schimb pe care statul să-l facă cu BNR pentru obținerea complexului sportiv, Ion Țiriac a declarat că actuala conducere a Băncii Naționale ar dori să reintre în posesia unor clădiri din vecinătatea actualului sediu, care au aparținut acestei instituții în trecut. Pe de altă parte, Ion Țiriac a avansat și o dată până la care situația arenei centrale de tenis să fie rezolvată, decembrie 2017, altfel turneul de tenis organizat până nu demult la București va trece definitiv în proprietatea maghiarilor. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  inca un tun imobiliar
    (mesaj trimis de adrian în data de 05.10.2017, ora 00:32)  
 Daca ne gandim la zona si un pret al terenului de 700-800 EUR mp iese o valoare de 119-136m EUR pentru 17 hectare...dar Tiriac vrea sa ia terenul pe maruntis...Sa-mi dea si mie statul teren in centrul Bucurestiului la un pret de 50-100 EUR/mp.


 
  1.1.   Berbecule  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 05:19)
 
 Sigur nu construieste blocuri acolo, nici urmasul lui Tiriac.
 Doar cand se afla ca e lui Tiriac preturile in jur cresc cu 50% fata de acum, dupa ce e pusa la punct se dubleaza.
 Tu l-ai vinde doar pentru profit sau nu ai avea bani sa platesti impozit pe teren.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 07:20)
 
 Handy, tot arene de tenis raman...asa ca nu mai calcula...nu a fost tun sa il iei aproape gratis ca tu esti manole?apoi ceri 35 mil...dar bnr asta o fi privat, de stat sau cum? Sa il concesioneze ca sa nu se degradeze, dar e suficient sa vina 3 burtosi si 4 pensionari sa se dea tenismeni...cacao


 
2.  Wtf
    (mesaj trimis de anonim în data de 05.10.2017, ora 05:14)  
 Daca l-au cumparat cu 250 000$ sa il vanda la stat sau mai bine la Tiriac cu 250 000 + 1$. Tiriac o sa investeasca acolo tone de bani fara numar, e numele lui in joc si peste asta e de suflet, Tiriac e asociat cu Romania, culmea vrea sa investeasca in Romania si i se baga bete in roate. Are in Madrid baza sportiva dar nu are in Romania.
 Mi-ar placea ca Tiriac sa investeasca in Cluj dar cred ca e destept el alege doar capitale de tari, bravo lui.
 Tiriac -Budapesta e doar pentru bani, cred.
 Suma ceruta de Bnr poate ca era corecta daca o cerea lui Agassi, Wiliams la Tiriac NU.
 Statul trebuie sa faca toate demersurile ca pana in Dec sa ajunga la Tiriac. Din tva, acciza curent, contributi salariati pe 35 de ha statul incaseaza acum si peste 10 ani si plus de asta e reclama de tara (mai mult de Bucuresti) care o sa o faca.
 De poate face din turneu cu premi de 500 de puncte Atp o sa fie meritul doar al lui Tiriac.
 Pe terenurile de vanatoare ce nume grele au venit in tara.
 Asa Bnr e acoperita ca se ocupa de "stabilitatea preturilor" lasa bani sa intre in tara. Daca Tiriac o pune la punct hoteluri zbarnaie, taxiuri, zboruri toate se misca.
 Parerea mea este ca Bursa trebuia sa puna 5 imagini din Bucuresti cum arata si 5 imagini din Madrid.
 Nu am interes, este o simpla parere.


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 07:11)
 
 Totul pana la terenurile de vanatoare :un nemernic care aduce alti nemernici pentru a se bucura de spaima si groaza unor animale haituite.Distractie de cretini


 
  2.2.   Esti vegetarian?  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 08:19)
 
 Puiul de gostat care il papi e crescut in 1-3 luni sacrificat plin de concentrate, hormoni, cancer.
 De Craciun ce patesc porci din cotet?


 
  2.3.   Tiriac  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Obama , in data de 05.10.2017, ora 09:04)
 
 dar Tiriac de ce nu-si face teren de tenis langa complexul lui sau in Otopeni? sigur se poate face si cu bani europeni, ce tot trage de BNR sa ii dea baza aia, care pare oricum ca e privata, asa cum zice dl Zamfir.


 
  2.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 09:21)
 
 n-ai inteles sau nu judeci pina la capat :si oamenii din grote vinau , pentru ca asa i-a lasat Dumnezeu , sa manince si carne , nu doar radacini. Dar aceia o faceau de foame. Oamenii de azi maninca pui de gostat pentru ca trebuie sa bage ceva in burta-nu sustin o astfel de alimentatie , dar asa se petrc lucrurile. DAR SA TE DISTREZI CU MOARTEA ALTOR FIINTE E CU TOTUL ALTCEVA. SA faci sport cu asa ceva e o porcarie.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de micutu de la 5 în data de 05.10.2017, ora 07:00)  
 Treaba e mai complicata, BNR a dat si un comunicat in august, iar Tiriac cand se lauda ca-n filme ca-i da de 10 ori cat cere lui Mugurel vorbeste aiurea ca nu lui Mugurel ii da ci BNR iar BNR nu face nimic, dar nimic, nici nu deschide usile fara un articol de lege asta nu intelege nimeni. Toti au impresia ca BNR e SRL-ul lui Mugurel. Frati romani aia au departament juridic au CA au comitete si departamente sunt supravegheati de afara, chiar crede cineva ca 35 mil euro e scos asa de Mugurel ca sa mai apere cursu sau ceva? Chiar crede cineva ca BNR face ce face discretionar? Multe din problemele din tara asta pleaca de la legi, contradictorii, ambigue, aiurea. De-aia mergem cu frana de mana trasa.


 
4.  adevarul este ca ...
    (mesaj trimis de Simona în data de 05.10.2017, ora 10:05)  
 ... acest bandit pe nume Tiriac , si-a facut avere primind CADOURI NENUMARATE de la statul roman ...
 este un pomanagiu de joasa speta !!!
 Isarescu a cerut prea putin pe teren !!!!!!!! E JMEN IAR !!!!


 
5.  Brasov
    (mesaj trimis de costelus în data de 05.10.2017, ora 14:11)  
 Vedeti fosta arena a lui Tiriac din Brasov ca este in paragina de mult timp.
 Asta umbla numai dupa chilipiruri.
 Toti stau cu mana intinsa la stat.
 Construieste ceva de la zero pe banii tai si dupa aia vorbim,ca tot te dai miliardar.


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 14:23)
 
 Da?


 
6.  BANCA TIRIAC
    (mesaj trimis de EU în data de 05.10.2017, ora 16:20)  
 Poate nu stiti de actionarii de la Banca Tiriac,asta vrea sa fure de la oricine ,stat/particular nu conteaza,sa faca arene la Hotopeni sau sa cumpere teren sa faca arene de tenis,e simplu/ vrea moca,pomana ingrasa.


 
Aceeasi sectiune (Miscellanea)
UPDATE/ NEMULȚUMIȚI DE SALARIZAREA DIN SISTEM,
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Piaţa de Capital, 10:32
     Opt dintre indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  detalii
Internaţional, 10:20
     Un minor în vârstă de 17 ani ar fi atacat și rănit mai multe persoane - cu un topor -, duminică seara, într-o localitate în nord-estul Elveției, a anunțat poliția, potrivit The Associated Press.  detalii
Miscellanea, 09:54
IGSU:
     Peste două mii de pompieri cu patru sute de mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în zonele vizate de avertizările meteorologice. Până acum au fost anunțate comitetele locale pentru situații de urgență și s-au verificat cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor poate produce inundații, potrivit unui comunicat de presă.  detalii
Miscellanea, 09:34
IGPR:
     Un număr de 38 de persoane care circulau cu viteză excesivă pe autostrăzi au fost depistate de polițiștii Brigăzii Autostrăzi și Misiuni Speciale a Poliției Române, în ultimele trei zile, potrivit unui comunicat de presă remis de Poliția Română.  detalii
Miscellanea, 09:19
     Un bărbat de 39 de ani și o adolescentă de 14 ani au fost atacați, luni dimineață, de un urs în fața unui bloc din Făgăraș. Ambii au ajuns la Spitalul Municipal din oraș, dar sunt conștienți și nu au răni grave, potrivit unei surse din presă.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.10.2017
BVB
     * Acțiunile "Banca Transilvania" și BRD - deprecieri de peste 2%
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, o lichiditate de 21,05 milioane de lei (4,57 milioane de euro), în scădere față de ședința de...  detalii
23.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv vineri, în baza rezultatelor financiare peste așteptări anunțate de companii printre care "Ericsson" și "Volvo" AB din Suedia.  detalii
20.10.2017
BVB
     Ședința din penultima zi de tranzacționare a săptămânii a înregistrat o lichiditate de 32,82 milioane de lei, mai mare decât cea înregistrată miercuri, de 31 milioane de lei, dar sub media zilnică...  detalii
20.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza escaladării tensiunilor politice din Spania.  detalii
19.10.2017
BVB
     * Acțiunile "Aerostar" - avans de aproape 15%, după semnarea memorandumului cu "Raytheon International Defence System" privind înzestrarea armatei cu sisteme Patriot
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 31 milioane de lei (6,75 milioane euro), sub media zilnică a acestui an (48,13 milioane...  detalii
19.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 octombrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0552
2,3507
3,1140
3,9646
0,1788
0,6176
0,2207
4,5975
5,1203
1,4922
3,4365
0,2242
0,4883
1,0831
0,0676
0,4769
1,0615
3,8945
0,2846
1,2299
0,5882
0,0599
0,3443
0,2062
2,7187
0,0386
0,1467
1,0603
0,6125
0,1174
160,3963
5,4940
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.10.2017
AFTER FINDING THAT THE STRATEGY OF RAIFFEISEN BANK WAS DISHONEST
     * Daniel Zamfir: "It has been proven that Raiffeisen has cheated people. There is nothing left to debate"
     * Bogdan Pandelică: "The order for the cessation of the unfair practice of Raiffeisen Bank has been issued, I will sign it in a few days"
       All the banks that have granted CHF loans will be audited by the National Consumer Protection Authority (ANPC), its chairman Bogdan Pandelică, announced yesterday in the Economic Commission of the Senate.  details
18.10.2017
OVIDIU DEMETRESCU, ARBA:
     * The management of the company accepted two applications that were sent in late, for the elections of October 26th, claiming they were submitted "within reasonable delays"
     * "I think that we are embarrassing ourselves, by the mere fact that we were able to interpret the law in such a way", said Ovidiu Demetrescu
     * "Demetrescu: "ASF and BVB should react, in the case of Electrica, if they had a management with a free spirit"
       The directors of "Electrica" (EL) violated the law when accepting the applications backed by the government for the elections of the new management, recorded eight minutes after the deadline from the convening notice, claiming they were submitted "within a reasonable delay", says Ovidiu Demetrescu, the president of the Romanian Association for Good Management (Asociația Română de Bună Administrare - ARBA).  details
16.10.2017
EXCLUSIVE
     * "The US and Saudi Arabia - the main sponsors of terrorism in the world"
     * (Interview with His Excellency, Mr. Hamid Moayyer, ambassador of the Republic of Iran in Romania)
       Donald Trump, the United States president, must decide by October 15th whether or not he will certify if Iran has followed the terms of the nuclear agreement signed in 2015 by Iran and six major western powers.  details
12.10.2017
EARTHLY LAWS, IGNORED ON THE BSE PLANET
     The Bucharest Stock Exchange (BVB), the operator of the Romanian capital market, still stands by the nonsensical claim made by its former CEO Ludwik Sobolewski, that his contract expired on August 21st, but not his mandate.  details
12.10.2017
AT THE INVESTIGATIVE COMMISSION OF THE ACTIVITY OF THE ANRE
     * Sources: PSD has four names for the head of the ANRE
     * Rumored names: Florentin Pandele, mayor of Voluntari, Iulian Iancu, president of the Industries Commission, former prime-minister Sorin Grindeanu and deputy Eugen Nicolicea
       Niculae Havrileț, the president of the National Authority for Regulation in the Energy Sector (ANRE), together with other members of the Regulatory Committee of the ANRE, will arrive before the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE.  details
11.10.2017
RADU CRĂCIUN, APAPR, ABOUT THE INVESTMENT OF PRIVATE PENSION FUNDS IN DIGI, A COMPANY WHICH HAS CRIMINAL ISSUES:
     Mandatory private pension funds which have invested in Digi Communications, the parent company of RCS&RDS, which was indicted on money laundering and offering bribes, have taken this operating risk into account, by offering a lower price in the IPO, Radu Crăciun, member on the Board of Directors of the Romanian Association of Privately Managed Pensions (APAPR).  details
09.10.2017
     President of BURSA Press Group, Florian Goldstein (MAKE), participated, as speaker, on September 26th, at a debate regarding the future of the European Union, in Brussels, at the invitation of Group of the European People's Party.
     The subject of the debate can be synthesized in four questions:
     1. Would it be recommendable for the EU Non-Eurozone States to adopt Euro currency?(...)
     -------------
     Question nr.1 answers given by my fellow citizens are divided, and this summer polemic between the Euro MP Theodor Stolojan and Daniel Daianu (member of the Romanian National Bank Board of Directors) in the financial newspaper BURSA has shaped up the idea we could adopt Euro anytime (given the condition of maintaining the macroeconomic balances), an idea opposed to the one claiming Euro adoption should wait till the convergence criteria would be fulfilled.  details
09.10.2017
UNICREDIT WARNS THAT THE ROMANIAN GOVERNMENT IS REPEATING MANY OF THE MISTAKES THAT HAVE LED TO THE RECESSION OF 2009-2010
     * Vasilescu: "There are many crystal ball readers, even in the banking system"
     * UniCredit estimates that the leu will continue to weaken against the Euro to 4.6-4.7, in the first quarter of 2018, and that the policy rate will increase to 2.5%
       UniCredit Bank analysts are issuing a warning that the Romanian government is repeating many of the mistakes that have led to the recession of 2009-2010. The quoted experts are mentioning both the fiscal policy that is risky for the economy, as well as the fact that the leu will significantly weaken in 2018, and the deficit may increase to 3.7%. Among other things, the UniCredit report issued on Friday predicts an EUR/RON exchange rate of 4.7 and a policy rate of 2.5%, for the beginning of next year.  details
05.10.2017
AFTER BEING FORCED TO MOVE THE BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY TOURNAMENT TO BUDAPEST
     * Ilie Năstase: "If I was Țiriac, I would sue Mugur Isărescu"
       PNL senator Daniel Zamfir, president of the Budget Commission in the Senate, a vocal critic of the banking system, of the NBR and of its governor is adamant about bringing up the activity of the NBR from all angles.  details
03.10.2017
     * The BSE may be taken off the watchlist
     * FTSE only noted improvements when it comes to stock lending, while the liquidity requirement has not yet been met
     * Poland, upgraded to the emerging market status
     * Mongolia and Nigeria, removed from the watchlists
       The Bucharest Stock Exchange (BSE) remains a frontier market, for at least a year, after, on Friday night, FTSE Russell did not give promote it.  details
02.10.2017
     * Iulian Iancu: "We shouldn't stand out by being silent in Brussels and be forced to give natural gas to the neighboring countries, by taking it away from our industrial consumers"
     * Emil Calotă: "If we do not take action, the natural gas stored by the Romanian producers will remain unused, because there will be far cheaper imported gas available"
       The National Authority for the Regulation of the Energy Market (ANRE) has asked for the reconsideration of gas storage policies in Romania to be made a priority, Emil Calotă, the vice-president of the ANRE recently said, in the debates in the Industry Commission of the Romania Parliament about the Draft Law concerning the approval of the Government Emergency Ordinance no.64/2016 for the amendment and completion of the Law of Electricity and of natural gas no. 123/ 2012.  details
29.09.2017
LUCIAN ANGHEL:
     We can't expect Romania to be upgraded to the emerging market status right now, BSE president Lucian Anghel said yesterday, as FTSE Russell will publish today its annual classification report.  details
28.09.2017
     Central European Media (CME), the owner of Pro TV, is currently in negotiations to sell the four TV stations it still holds in Central and Eastern Europe, according to Echo 24, which quotes several concerned sources.  details
27.09.2017
     The Romanian Commercial Bank (BCR) is saying for the first time, that the sale of the Cemacon was made at a price of 1 Euro, and the lender stressed that this was done to save the company.  details
26.09.2017
THE CONFERENCE "THE FUTURE OF THE ROMANIAN CAPITAL MARKET" - THE 6TH EDITION/MIRCEA URSACHE, ASF:
     * Cappon, Prodan and Sobolewski yesterday had their interviews for the position of CEO of the BSE
     Ludwik Sobolewski is no longer the CEO of the Bucharest Stock Exchange (BVB), Mircea Ursache, the vice-president of the Financial Oversight Authority (ASF) said yesterday. He added that the ASF has conducted an analysis concerning corporate governance at the BSE.  details
.