CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 05.10.2017

OCTAVIAN DAN
 
mărește imaginea
     * Țiriac și Năstase au dat în judecată BNR
     --------
       * ACTUALIZARE 13:13 BNR face precizări cu privire la situația Arenelor BNR
     Reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR) au precizat, în contextul reluării discuțiilor legate de subiectul Arenele BNR, pentru corecta informare a opiniei publice, că odată cu aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, legislația europeană obligă BNR să se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei bănci centrale, respectiv stabilitatea prețurilor și, în paralel, stabilitatea financiară, ceea ce limitează capacitatea BNR să se implice financiar în activități care exced acestor obiective, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.
     Conform sursei, proprietatea BNR delimitată de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister găzduiește în principal activități de pregătire profesională și pentru funcționarea curentă a BNR, și nu este o bază sportivă în sine. În spațiul respectiv, pe lângă Arena Centrală de tenis și terenurile de antrenament, precum și terenul de fotbal - toate preluate de la MTS în 1991 - funcționează un centru de pregătire profesională, un spațiu restrâns de cazare cu circuit intern, două spații de alimentație cu circuit intern. În aceste locații se desfășoară în permanent diverse activități ale BNR și se organizează evenimente specifice în colaborare cu instituții financiare internaționale și cu parteneri academici interni și internaționali.
     Reprezentanții BNR precizează: "În prezent este necesară o reconstrucție din temelii a Arenei Centrale, din cauza unui cumul de factori obiectivi: uzura fizică a construcției edificate la începutul anilor `70; modificarea succesivă a standardelor privind siguranța în construcții, cu precădere modificarea survenită în anul 2016; creșterea exigențelor privind construcția de stadioane și arene sportive și organizarea de evenimente publice pe acestea, în special din perspectiva afluirii și defluirii de persoane".
     Totodată, până în prezent, BNR a înregistrat, în legătură cu Arena Centrală și terenurile de antrenament, cheltuieli cu întreținerea echipamentelor, instalațiilor și utilajelor din dotarea clădirilor și terenurilor Arenei BNR și a construcțiilor ce o deservesc, precum și cheltuieli administrative, în valoare de peste 5.000.000 lei în prețuri curente (igienizare și întreținere construcții, reparații și întreținere instalații și obiecte sanitare, reparații și întreținere instalații termice și electrice, reparații și întreținere utilaje, echipamente aer condiționat, sonorizare, alarmare și securitate, servicii de întreținere/curățenie specializate, servicii fito-sanitare, toaletare și plantare arbori, întreținere terenuri de tenis etc.). O latură importantă a acestor activități a fost reprezentată de salvarea și întreținerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantați la sfârșitul secolului XIX), protejați de lege și parte a patrimoniului național, informează sursa.
     BNR a inițiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activităților sportive, propunând o serie de soluții concrete. Astfel, au fost transmise scrisori către Guvernul României în iulie 2014, decembrie 2015 și mai 2017. BNR a avut și continuă să aibă toată disponibilitatea de a finaliza aceste demersuri, în condițiile legii.
     Reprezentanții BNR mai transmit că în anul 2007 România a aderat la UE, iar Banca Națională a României a devenit membră a Sistemului European al Băncilor Centrale. Legislația europeană obligă BNR să se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei bănci centrale, respectiv stabilitatea prețurilor și, în paralel, stabilitatea financiară, ceea ce limitează capacitatea BNR să se implice financiar în activități care exced acestor obiective.
     După anul 1991, BNR a realizat investiții în Arena Centrală și terenurile de antrenament în valoare de aproximativ 1.000.000 lei în prețuri curente (amenajare vestiare în anul 1997, tribuna metalică în anul 1999, instalație de nocturnă în anul 2000), se mai arată în comunicat.
     Începând cu anul 1991, competițiile de tenis organizate pe arena centrală și terenurile secundare (Cupa Davis, turnee internaționale din circuitele ATP și respectiv WTA, precum și alte turnee de tenis naționale și internaționale) au fost găzduite în regim de comodat, BNR punând la dispoziție cu titlu gratuit toate amenajările și dotările necesare, conform sursei menționate anterior.
     La data preluării, starea construcțiilor și a terenului din jurul acestora era deplorabilă, necesitând investiții semnificative.
     Arena Centrală de tenis, împreună cu alte construcții amenajate pe terenul BNR, a fost preluată în proprietate de către BNR, cu plată, în anul 1991, de la Ministerul Tineretului și Sportului.
     Potrivit sursei citate, terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn București.
     (A.C.)
     ------
     Comisia Economică a Senatului i-a audiat ieri pe omul de afaceri Ion Țiriac, pe ministrul Tineretului și Sporturilor, Marius Dunca și pe președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, subiectul fiind unul economico-sportiv: soarta Arenelor BNR. Meciul dintre omul de afaceri Ion Țiriac, deținătorul mai multor turnee de tenis, și Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ajuns într-o nouă fază, avansând de la simple discuții și deschiderea unui proces la audieri în fața unei comisii senatoriale. Miza este cunoscută: reintrarea în circuitul sportiv a complexului din Parcul cu Platani și implicit revenirea la București a turneului "Romanian Open", mutat temporar la Budapesta. De menționat că în urma unei declarații a ministrului Dunca au devenit publice și pretențiile conducerii BNR legate de cedarea definitivă a bazei, care ar dori să obțină de la stat 35.000.000 de euro.
     Audierile au reprezentat un schimb de "mingi", uneori ridicate la fileu, între președintele comisiei, senatorul PNL Daniel Zamfir și Ion Țiriac, cu scurte intervenții din partea senatorului Emanuel Savin (PSD) și a celor doi invitați, George Cosac și Marius Dunca. Senatorul Zamfir a dorit să afle dacă în acest complex se mai desfășoară activități sportive, care este stadiul de degradare a acestuia și ce se poate face concret pentru ca acesta să reintre în circuit.
     În stilul său, puțin sfătos, puțin alambicat, cu multe divagații, Ion Țiriac și-a expus punctul de vedere: "Mulțumesc mult că vă pierdeți vremea. Vă pierdeți vremea să ne ascultați pe noi. (...) Banca Națională ne apără de rău, ne ajută să intrăm în lumea internațională a finanțelor, dar nu e o instituție care să se ocupe de sport. Nu mai puțin de 17 hectare de teren în mijlocul Bucureștiului au fost vândute în 1991 pentru 250.000 de dolari. Respectuos spun că BNR a spus că a investit nu știu câți bani în Arenele Progresul în februarie 1990. Nu-i adevărat. Eu din banii mei am investit acolo. Noi am pornit cu Năstase un proces cu BNR pentru că ni s-a furat dreptul de a fi acolo unde ne e locul! În nume personal l-am pornit. Ăia de la ISU nu au venit dintr-o dată ci mai întâi au avertizat timp de 3 ani că sunt probleme, iar în 2016 le-au spus celor de la BNR că-l închid, iar BNR mi-a comunicat și mie. Nu mă pricep la bănci, am pus oameni care știu să facă banking. Nu știu asigurări dar mi-am luat oameni care știu. Dar tenis știu să fac! Și fiind cunoscut în lume, am închiriat Romanian Tenis Open la ATP și s-au bătut Milano cu Budapesta pentru turneul meu. Budapesta l-a închiriat și acum vor să-l cumpere de la mine, dar eu nu am de vânzare nimic. (...) Consider că această bază ne-a fost furată. Eu îi fac o ofertă Guvernatorului: Îi plătesc de două ori, de patru ori, de zece ori cât a dat pe ea. Și nici n-o duc din România. O las aici! BNR nici nu are ce face acolo. Au făcut acolo un hotelaș, nu știu ce e că nu m-a invitat domnul Guvernator. De ce au mai cumpărat-o, n-am nicio idee.(...). De 23 de ani, acolo a fost România Open, fără să cerem nici un ban de la Primărie sau de oriunde. Era un eveniment sportiv unic în România, care se transmitea în peste 100 de țări. Valoarea returului din publicitate este mai greu de descifrat. Acest turneu aducea Capitalei 30-40 de milioane de euro fără să bage un cent".
      Ministrul Marius Dunca a declarat că a purtat mai multe discuții cu Guvernatorul Mugur Isărescu în cadrul uneia dintre ele fiind avansată și o cifră de vânzare a complexului: "Arenele BNR nu mai îndeplinesc condițiile de funcționabilitate. Din câte știu acolo nu se mai desfășoară nicio activitate sportivă. Am vizitat complexul cu domnul Guvernator. Am avut două discuții cu domnia sa, există deschiderea să vândă această bază sau să facă un schimb de terenuri sau imobile. A avansat o sumă, 35.000.000 de euro, neoficială. Noi nu am făcut nicio evaluare, au fost simple discuții, nimic scris. Eu trebuie să văd dacă la nivel de guvern suntem interesați de această preluare. Important este ca baza să reintre în circuitul sportiv".
     Daniel Zamfir a ținut să-i asigure pe cei prezenți că activitatea comisiei e una serioasă și că are convingerea că situația Arenelor BNR va fi clarificată, de altfel, săptămâna viitoare urmând să fie invitați la audieri și reprezentanți ai Băncii Naționale: "Domnule Țiriac vă asigur că nu ați venit degeaba aici. Acesta a fost un prim pas. O să vedeți activitățile noastre ulterioare. Eu am făcut sport acolo și știu ce emulație era în acest complex. Nu vom lăsa lucrurile așa, vom solicita BNR să ne permită accesul în bază, ca să vedem în ce stadiu se află și dacă se face sport acolo. Am solicitat documentele de la cadastru și acestea îmi confirmă că sunt proprietari. O discuție legată de proprietate nu își are rostul, e un drum greșit. Nu e o variantă acceptabilă să plătim BNR suma avansată mai înainte, e uriașă. După discuțiile de săptămâna viitoare cu reprezentanții BNR mă angajez la două lucruri: să solicit MTS să continue demersurile pentru preluarea bazei, ministerul sau Primăria Capitalei, sau să promovăm o inițiativă legislativă prin care să facem acest lucru".
     Legat de eventual schimb pe care statul să-l facă cu BNR pentru obținerea complexului sportiv, Ion Țiriac a declarat că actuala conducere a Băncii Naționale ar dori să reintre în posesia unor clădiri din vecinătatea actualului sediu, care au aparținut acestei instituții în trecut. Pe de altă parte, Ion Țiriac a avansat și o dată până la care situația arenei centrale de tenis să fie rezolvată, decembrie 2017, altfel turneul de tenis organizat până nu demult la București va trece definitiv în proprietatea maghiarilor. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  inca un tun imobiliar
    (mesaj trimis de adrian în data de 05.10.2017, ora 00:32)  
 Daca ne gandim la zona si un pret al terenului de 700-800 EUR mp iese o valoare de 119-136m EUR pentru 17 hectare...dar Tiriac vrea sa ia terenul pe maruntis...Sa-mi dea si mie statul teren in centrul Bucurestiului la un pret de 50-100 EUR/mp.


 
  1.1.   Berbecule  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 05:19)
 
 Sigur nu construieste blocuri acolo, nici urmasul lui Tiriac.
 Doar cand se afla ca e lui Tiriac preturile in jur cresc cu 50% fata de acum, dupa ce e pusa la punct se dubleaza.
 Tu l-ai vinde doar pentru profit sau nu ai avea bani sa platesti impozit pe teren.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 07:20)
 
 Handy, tot arene de tenis raman...asa ca nu mai calcula...nu a fost tun sa il iei aproape gratis ca tu esti manole?apoi ceri 35 mil...dar bnr asta o fi privat, de stat sau cum? Sa il concesioneze ca sa nu se degradeze, dar e suficient sa vina 3 burtosi si 4 pensionari sa se dea tenismeni...cacao


 
2.  Wtf
    (mesaj trimis de anonim în data de 05.10.2017, ora 05:14)  
 Daca l-au cumparat cu 250 000$ sa il vanda la stat sau mai bine la Tiriac cu 250 000 + 1$. Tiriac o sa investeasca acolo tone de bani fara numar, e numele lui in joc si peste asta e de suflet, Tiriac e asociat cu Romania, culmea vrea sa investeasca in Romania si i se baga bete in roate. Are in Madrid baza sportiva dar nu are in Romania.
 Mi-ar placea ca Tiriac sa investeasca in Cluj dar cred ca e destept el alege doar capitale de tari, bravo lui.
 Tiriac -Budapesta e doar pentru bani, cred.
 Suma ceruta de Bnr poate ca era corecta daca o cerea lui Agassi, Wiliams la Tiriac NU.
 Statul trebuie sa faca toate demersurile ca pana in Dec sa ajunga la Tiriac. Din tva, acciza curent, contributi salariati pe 35 de ha statul incaseaza acum si peste 10 ani si plus de asta e reclama de tara (mai mult de Bucuresti) care o sa o faca.
 De poate face din turneu cu premi de 500 de puncte Atp o sa fie meritul doar al lui Tiriac.
 Pe terenurile de vanatoare ce nume grele au venit in tara.
 Asa Bnr e acoperita ca se ocupa de "stabilitatea preturilor" lasa bani sa intre in tara. Daca Tiriac o pune la punct hoteluri zbarnaie, taxiuri, zboruri toate se misca.
 Parerea mea este ca Bursa trebuia sa puna 5 imagini din Bucuresti cum arata si 5 imagini din Madrid.
 Nu am interes, este o simpla parere.


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 07:11)
 
 Totul pana la terenurile de vanatoare :un nemernic care aduce alti nemernici pentru a se bucura de spaima si groaza unor animale haituite.Distractie de cretini


 
  2.2.   Esti vegetarian?  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 08:19)
 
 Puiul de gostat care il papi e crescut in 1-3 luni sacrificat plin de concentrate, hormoni, cancer.
 De Craciun ce patesc porci din cotet?


 
  2.3.   Tiriac  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Obama , in data de 05.10.2017, ora 09:04)
 
 dar Tiriac de ce nu-si face teren de tenis langa complexul lui sau in Otopeni? sigur se poate face si cu bani europeni, ce tot trage de BNR sa ii dea baza aia, care pare oricum ca e privata, asa cum zice dl Zamfir.


 
  2.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 09:21)
 
 n-ai inteles sau nu judeci pina la capat :si oamenii din grote vinau , pentru ca asa i-a lasat Dumnezeu , sa manince si carne , nu doar radacini. Dar aceia o faceau de foame. Oamenii de azi maninca pui de gostat pentru ca trebuie sa bage ceva in burta-nu sustin o astfel de alimentatie , dar asa se petrc lucrurile. DAR SA TE DISTREZI CU MOARTEA ALTOR FIINTE E CU TOTUL ALTCEVA. SA faci sport cu asa ceva e o porcarie.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de micutu de la 5 în data de 05.10.2017, ora 07:00)  
 Treaba e mai complicata, BNR a dat si un comunicat in august, iar Tiriac cand se lauda ca-n filme ca-i da de 10 ori cat cere lui Mugurel vorbeste aiurea ca nu lui Mugurel ii da ci BNR iar BNR nu face nimic, dar nimic, nici nu deschide usile fara un articol de lege asta nu intelege nimeni. Toti au impresia ca BNR e SRL-ul lui Mugurel. Frati romani aia au departament juridic au CA au comitete si departamente sunt supravegheati de afara, chiar crede cineva ca 35 mil euro e scos asa de Mugurel ca sa mai apere cursu sau ceva? Chiar crede cineva ca BNR face ce face discretionar? Multe din problemele din tara asta pleaca de la legi, contradictorii, ambigue, aiurea. De-aia mergem cu frana de mana trasa.


 
4.  adevarul este ca ...
    (mesaj trimis de Simona în data de 05.10.2017, ora 10:05)  
 ... acest bandit pe nume Tiriac , si-a facut avere primind CADOURI NENUMARATE de la statul roman ...
 este un pomanagiu de joasa speta !!!
 Isarescu a cerut prea putin pe teren !!!!!!!! E JMEN IAR !!!!


 
5.  Brasov
    (mesaj trimis de costelus în data de 05.10.2017, ora 14:11)  
 Vedeti fosta arena a lui Tiriac din Brasov ca este in paragina de mult timp.
 Asta umbla numai dupa chilipiruri.
 Toti stau cu mana intinsa la stat.
 Construieste ceva de la zero pe banii tai si dupa aia vorbim,ca tot te dai miliardar.


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 05.10.2017, ora 14:23)
 
 Da?


 
6.  BANCA TIRIAC
    (mesaj trimis de EU în data de 05.10.2017, ora 16:20)  
 Poate nu stiti de actionarii de la Banca Tiriac,asta vrea sa fure de la oricine ,stat/particular nu conteaza,sa faca arene la Hotopeni sau sa cumpere teren sa faca arene de tenis,e simplu/ vrea moca,pomana ingrasa.


 
Aceeasi sectiune (Miscellanea)
O NOUĂ CAMPANIE ANTICONTRABANDĂ, ÎN REGIUNILE DE FRONTIERĂ
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 14:08
     Câteva zeci de biolologi și biochimiști protestează, astăzi, în Piața Victoriei din Capitală, nemulțumiți de modul de aplicare a legii salarizării. Aceștia susțin că există diferențe salariale prea mari între ei și medicii de laborator.  click să citești tot articolul
Politică, 13:34
     Ministerul Afacerilor de Externe (MAE) susține și se alătură Declarației Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate privind anexarea ilegală a peninsulei, potrivit comunicatului de presă remis de către MAE.  click să citești tot articolul
Internaţional, 13:15
     Ambasadorul britanic la Moscova Laurie Bristow a denunțat, astăzi, otrăvirea lui Serghei Skripal, un fost dublu agent rus și a fiicei sale, Iulia, pe 4 martie, în Anglia, drept un atac asupra valorilor internaționale, relatează The Associated Press.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 12:28
     În această săptămână, retailerul american de jucării Toys "R" Us a solicitat, în mod oficial, intrarea în faliment, anunțând că va inchide sau va vinde toate cele 735 de magazine deținute în Statele Unite, iar unul din factorii care ar fi putut să contribuie la declinul companiei este scăderea natalității, relatează Business Insider.  click să citești tot articolul
Internaţional, 11:49
     Rusia a decis să expulzeze 23 de diplomați britanici, care au termen o săptămână să plece de la Moscova, a anunțat astăzi, Ministerul rus de Externe, după ce l-a convocat pe ambasadorul britanic, Laurie Bristow, să-i comunice aceste măsuri, relatează Reuters.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
16.03.2018
BVB
     * Banca Transilvania, în topul creșterilor și al rulajului
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința bursieră de ieri, toți indicii încheind ziua în creștere, BET a urcat...  click să citești tot articolul
16.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în majoritate, pe fondul revenirii apetitului la risc.  click să citești tot articolul
15.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
       Volumul Pieței Principale a bursei locale a urcat, în ședința de ieri, la 45,83 milioane de lei, peste cel din ședința anterioară, de 36,3 milioane de lei, dar sub cel mediu înregistrat în acest...  click să citești tot articolul
15.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
14.03.2018
BVB
     * Apreciere de 195% pentru acțiunile Condmag, la reluarea tranzacționării după mai bine de doi ani și jumătate
       Indicele BET, principalul coș de acțiuni al Bursei de Valori București (BVB), a înregistrat, în ședința de ieri, cea de-a șaptea creștere consecutivă, urcând cu 0,57%, până 8.608,3 puncte.  click să citești tot articolul
14.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, în așteptarea publicării datelor privind evoluția inflației din SUA.
     Titlurile companiei german de utilități E.ON SE au urcat cu 11,2%, la 6,47 euro, iar cele...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9445
2.3850
2.8943
3.9860
0.1835
0.6263
0.2148
4.6646
5.2815
1.4996
3.5796
0.2284
0.4907
1.1066
0.0657
0.4622
0.9670
3.7833
0.3162
1.1515
0.5981
0.0582
0.3545
0.2021
2.7418
0.0394
0.1437
1.0300
0.6274
0.1214
160.6617
5.4961
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
.