Gala BURSA "Deceniul European din Centenarul României"
STUDIU ROLAND BERGER:
BURSA 12.09.2017
      *  "Vehiculele electrice autonome sunt așteptate să fie pregătite pentru comercializare până în anul 2021"
       Autovehiculele cu propulsie electrică și cele care se conduc singure vor stăpâni viitorul, datorită schimbărilor tehnologice, consideră consumatorii, potrivit unui studiu Roland Berger.
     Conform analizei, până la 46% din consumatorii globali nu ar mai cumpăra un autoturism dacă ar avea acces la taxiuri ce se conduc singure, cunoscute și ca robotaxiuri. De asemenea, 37% din consumatori deja iau în considerare ca următorul autoturism achiziționat să fie unul electric.
     Studiul prezintă faptul că digitizarea face din ce în ce mai accesibile servicii precum car sharing și ride sharing, dar deschide și noi canale de vânzare. În același timp, autovehiculele electrice devin din ce în ce mai prezente pe piață. Nu în ultimul rând, introducerea facilităților de asistență la condus și succesul tehnologiei autonome implementate până în prezent prefigurează o penetrare rapidă a pieței de către autoturismele autonome.
     Marcus Berret, partener în cadrul centrului global de competențe auto Roland Berger, a declarat: "Industria auto se confruntă cu numeroase tendințe disruptive pe care trebuie să le gestioneze simultan și această transformare radicală va avea consecințe importante asupra întregului sector. Lanțurile valorice complete vor suferi modificări și vor apărea noi modele de afaceri - producătorii de echipamente originale (OEM) și furnizorii de echipamente vor trebui să se adapteze la noul peisaj competițional".
     Studiul arată că, pe plan internațional, clienții din Singapore și China exprimă cel mai puternic interes pentru noile concepte de mobilitate. 84% dintre participanții la studiu în Singapore și 83% în China au menționat cel puțin o persoană care nu a mai dorit achiziționarea unui autoturism personal. Modelele car sharing și ride sharing au avut parte de un răspuns mai puțin favorabil în alte țări dezvoltate economic, cum ar fi Marea Britanie (37%), Franța (34%) și Japonia (29%), iar Statele Unite s-au situat pe ultimul loc cu 22%.
     Codruț Pascu, partener în cadrul biroului Roland Berger București, a precizat: "Atitudinea consumatorilor s-a schimbat, influențată în special de tendințele economiei de tip sharing. Astfel, noile modele de afaceri sunt într-o evoluție ascendentă. În măsura în care robotaxiurile vor deveni o alternativă economic viabilă față de a deține un autoturism, ponderea acestora se va accentua semnificativ în următorii ani".
     Conform analizei, consumatorii din țările cu o densitate mare a populației, precum Olanda (59%), Japonia (56%) și Singapore (51%) își pot imagina utilizarea robotaxiurilor în detrimentul autoturismului personal. Germania nu este departe, cu aproape 47%. Pe de altă parte, clienții din țările mari, cum ar fi SUA (35%), India (33%) și China (27%), sunt mai puțin deschiși la această idee.
     Marcus Berret a mai adăugat: "Vehiculele electrice autonome sunt așteptate să fie pregătite pentru comercializare până în anul 2021. Toți producătorii mari lucrează intens cu furnizorii și cu jucători din afara industriei auto, cum ar fi firmele IT, pentru a deveni competitivi în acest domeniu. La nivel global, aproximativ 40.000 de angajați lucrează la noi servicii de mobilitate și conducere autonomă".
     Studiul arată că electromobilitatea este un alt domeniu în care industria auto evidențiază variații regionale semnificative. Clienții din China exprimă o atitudine pozitivă față de vehiculele electrice - 60% din aceștia au în vedere un autoturism electric pentru următoarea achiziție. În Coreea de Sud mai mult de jumătate dintre cei întrebați ar considera un autoturism electric. Clienții menționează prețurile ridicate drept principala barieră în calea achiziționării unui astfel de vehicul.
     Codruț Pascu a explicat: "Vehiculele electrice reprezintă încă o parte restrânsă a pieței - însă ponderea modelelor electrice în producția totală a cunoscut o creștere semnificativă în 2016. Progresul în tehnologia bateriilor oferă vehiculelor o autonomie mai mare și, în consecință, o accesibilitate mai ridicată. În plus, costurile au scăzut semnificativ: costul bateriilor pentru vehiculele electrice este estimat la aproximativ 120 de euro per kilowatt în 2020, semnificativ mai mic față de costul inițial de producere a primelor modele. Aceste evoluții arată că întreaga industrie auto se apropie de sfârșitul unei ere. Iar noile tendințe ale pieței sunt determinate de o schimbare a așteptărilor clienților".
     Potrivit studiului, în țara noastră, deși este înregistrată o rată de penetrare încă foarte mică, ultimele 12 luni au marcat o creștere semnificativă a ofertei comerciale de autoturisme hibride și complet electrice. De asemenea, efervescența electrică a cuprins și jucători din alte sectoare care au demarat proiecte de infrastructură de încărcare - în special retail, inclusiv vânzare carburanți și utilități.
     Szabolcs Nemes, principal în cadrul biroului Roland Berger București, a precizat: "Ne așteptăm la o creștere accelerată a numărului de autoturisme cu propulsie electrică, atât hibride, cât și complet electrice. Noile subvenții vor contribui la această tendință, atenuând prețurile de achiziție mai mari în comparație cu modelele ce beneficiază de motoare cu combustie internă".
     În ceea ce privește tehnologia de conducere autonomă, Szabolcs Nemes consideră că trebuie subliniat avansul semnificativ deja existent: "Deși sistemele complet autonome sunt încă în stadiul de testare și calibrare, stadii incipiente de autonomie sunt deja prezente pe multe autoturisme sub forma echipamentelor de asistență sau a celor de conducere autonomă parțială, precum asistență la parcare, asistență pentru menținerea/schimbarea benzii de circulație, asistență la frânare, etc".
     Analiza arată că așa cum demonstrează exemplele internaționale, rata de acceptanță a acestor soluții poate lua amploare foarte rapid. Cadrul de reglementare are un cuvânt foarte important, însă tendința este clară spre un viitor electric, cu facilități extinse de către tehnologia autonomă.
     Analiza realizată de Roland Berger înregistrează sistematic procesele de transformare în industria auto și este bazată pe un studiu de caz cu peste 10.000 consumatori din peste 10 țări. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Miscellanea)
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Ediții precedente
Jurnal Bursier
24.11.2017
BVB
     * Transferuri de 3,72 milioane de lei cu acțiuni "Sphera Franchise Group" pe piața "deal"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a fost marcată, în ședința de tranzacționare de ieri, de oscilații relativ reduse ale indicilor, sigurul coș de acțiuni ce a înregistrat o...  detalii
24.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au recuperat ieri, în a doua parte a zilei, din pierderile consemnate mai devreme, revenirea datorându-se publicării unor date economice pozitive privind regiunea.  detalii
23.11.2017
BVB
     * Titlurile "Banca Transilvania", cele mai lichide
       Sedința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost marcată de scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacționare...  detalii
23.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în baza evoluțiilor din sectorul petrolier.  detalii
22.11.2017
BVB
     * Titlurile celor cinci SIF-uri au avut aprecieri de peste 1%
     * Rulaj de 8,6 milioane euro, în ședința de marți
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 40,28 milioane lei, sub media anuală de 48,45 milioane lei, în contextul în...  detalii
21.11.2017
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima ședință de tranzacționare a săptămânii, o lichiditate de 26,7 milioane de lei (5,7 milioane de euro), cu mult în scădere față de ședința de...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 noiembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
10.11.2017
DUMITRU COSTIN (BNS):
     * The executives of OMV Petrom, summoned to appear in the Parliament for the third time
     * Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru, the representatives of the state on the Supervisory Board of OMV Petrom, also called in for hearings
     * Costin: "We have notified the Audit Body of the Prime-Minister"
       The management of OMV Petrom, namely Mrs. Mariana Gheorghe, as well as the representatives of the Romanian state on the Supervisory Board of OMV Petrom, Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru will be invited to appear in the hearings on the Investigation Commission for the activity of the ANRE, the members of the Commission decided on Thursday.  details
09.11.2017
     * The fear that wages will drop is unjustified
       The government's proposal to transfer the social security contributions exclusively to the employee is not at all a social-democratic measure and not even one of redistribution, rather it is one of an ultra-liberal nature, which leaves the employer in the unique position in Europe of not contributing in no way whatsoever to the social security systems (retirement and unemployment) or healthcare.  details
08.11.2017
     * A 39% stake belongs to Russian millionaire Sergey Lobanov, who is being criminally investigated in Russia for alcohol contraband
       Banca Transilvania intends to buy an initial stake of over 39% of Victoriabank, the third largest bank in the Republic of Moldova, and together with the EBRD, would own a majority stake, according to a press release sent yesterday.  details
07.11.2017
     * Brokers: The depreciation of EL, amid the drop in the market, as well as due to deal with the FP
     * Adrian Simionescu: "Investors feel the price at which EL has acquired from the Proprietatea Fund its stakes is very high and unjustified"
     * The FP-Electrica deal, among the topics of the PNL vote of no-confidence against Energy minister Toma Petcu
       It seems the stock market did not take kindly to the approval of the transaction by which "Electrica" acquires the stakes of the Proprietatea Fund in its branches, at least for now, because EL stock dropped abruptly, immediately after the general shareholder meeting of October 26th.  details
06.11.2017
     Finally, after many statements concerning the fundamental changes in the fiscal policy, announced from one day to the next and then denied, we have the argumentation note and the draft of the emergency ordinance to amend the Tax Code published, which the Ministry of Public Finance will apply starting with the beginning of next year.  details
01.11.2017
PSD SENATOR EUGEN TEODOROVICI:
     * "The MADR made a «shopping list» of projects - with local level libraries and a ferry for crossing the Danube"
     * "Within three years at most, Romania can draw 3 billion Euros in European funds"
     * "Unfortunately, Romania promotes politicians instead of promoting specialists"
       Romania has embarrassed itself with the proposals that had been initially prepared for the Juncker plan, said Eugen Teodorovici. Mr. Teodorovici is the president of the Budget and Finance Commission of the Romanian Senate, member of the European Affairs Commission and former minister of European Funds.  details
01.11.2017
ADVERTISING
     Esports, no longer the "unruly" child of the tech and sports entertainment fields, has established itself as a legitimate and profitable industry. Romanian production company PGL is at the forefront of its acceptance and growth.  details
.