GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
STUDIU ROLAND BERGER:
BURSA 12.09.2017
      *  "Vehiculele electrice autonome sunt așteptate să fie pregătite pentru comercializare până în anul 2021"
       Autovehiculele cu propulsie electrică și cele care se conduc singure vor stăpâni viitorul, datorită schimbărilor tehnologice, consideră consumatorii, potrivit unui studiu Roland Berger.
     Conform analizei, până la 46% din consumatorii globali nu ar mai cumpăra un autoturism dacă ar avea acces la taxiuri ce se conduc singure, cunoscute și ca robotaxiuri. De asemenea, 37% din consumatori deja iau în considerare ca următorul autoturism achiziționat să fie unul electric.
     Studiul prezintă faptul că digitizarea face din ce în ce mai accesibile servicii precum car sharing și ride sharing, dar deschide și noi canale de vânzare. În același timp, autovehiculele electrice devin din ce în ce mai prezente pe piață. Nu în ultimul rând, introducerea facilităților de asistență la condus și succesul tehnologiei autonome implementate până în prezent prefigurează o penetrare rapidă a pieței de către autoturismele autonome.
     Marcus Berret, partener în cadrul centrului global de competențe auto Roland Berger, a declarat: "Industria auto se confruntă cu numeroase tendințe disruptive pe care trebuie să le gestioneze simultan și această transformare radicală va avea consecințe importante asupra întregului sector. Lanțurile valorice complete vor suferi modificări și vor apărea noi modele de afaceri - producătorii de echipamente originale (OEM) și furnizorii de echipamente vor trebui să se adapteze la noul peisaj competițional".
     Studiul arată că, pe plan internațional, clienții din Singapore și China exprimă cel mai puternic interes pentru noile concepte de mobilitate. 84% dintre participanții la studiu în Singapore și 83% în China au menționat cel puțin o persoană care nu a mai dorit achiziționarea unui autoturism personal. Modelele car sharing și ride sharing au avut parte de un răspuns mai puțin favorabil în alte țări dezvoltate economic, cum ar fi Marea Britanie (37%), Franța (34%) și Japonia (29%), iar Statele Unite s-au situat pe ultimul loc cu 22%.
     Codruț Pascu, partener în cadrul biroului Roland Berger București, a precizat: "Atitudinea consumatorilor s-a schimbat, influențată în special de tendințele economiei de tip sharing. Astfel, noile modele de afaceri sunt într-o evoluție ascendentă. În măsura în care robotaxiurile vor deveni o alternativă economic viabilă față de a deține un autoturism, ponderea acestora se va accentua semnificativ în următorii ani".
     Conform analizei, consumatorii din țările cu o densitate mare a populației, precum Olanda (59%), Japonia (56%) și Singapore (51%) își pot imagina utilizarea robotaxiurilor în detrimentul autoturismului personal. Germania nu este departe, cu aproape 47%. Pe de altă parte, clienții din țările mari, cum ar fi SUA (35%), India (33%) și China (27%), sunt mai puțin deschiși la această idee.
     Marcus Berret a mai adăugat: "Vehiculele electrice autonome sunt așteptate să fie pregătite pentru comercializare până în anul 2021. Toți producătorii mari lucrează intens cu furnizorii și cu jucători din afara industriei auto, cum ar fi firmele IT, pentru a deveni competitivi în acest domeniu. La nivel global, aproximativ 40.000 de angajați lucrează la noi servicii de mobilitate și conducere autonomă".
     Studiul arată că electromobilitatea este un alt domeniu în care industria auto evidențiază variații regionale semnificative. Clienții din China exprimă o atitudine pozitivă față de vehiculele electrice - 60% din aceștia au în vedere un autoturism electric pentru următoarea achiziție. În Coreea de Sud mai mult de jumătate dintre cei întrebați ar considera un autoturism electric. Clienții menționează prețurile ridicate drept principala barieră în calea achiziționării unui astfel de vehicul.
     Codruț Pascu a explicat: "Vehiculele electrice reprezintă încă o parte restrânsă a pieței - însă ponderea modelelor electrice în producția totală a cunoscut o creștere semnificativă în 2016. Progresul în tehnologia bateriilor oferă vehiculelor o autonomie mai mare și, în consecință, o accesibilitate mai ridicată. În plus, costurile au scăzut semnificativ: costul bateriilor pentru vehiculele electrice este estimat la aproximativ 120 de euro per kilowatt în 2020, semnificativ mai mic față de costul inițial de producere a primelor modele. Aceste evoluții arată că întreaga industrie auto se apropie de sfârșitul unei ere. Iar noile tendințe ale pieței sunt determinate de o schimbare a așteptărilor clienților".
     Potrivit studiului, în țara noastră, deși este înregistrată o rată de penetrare încă foarte mică, ultimele 12 luni au marcat o creștere semnificativă a ofertei comerciale de autoturisme hibride și complet electrice. De asemenea, efervescența electrică a cuprins și jucători din alte sectoare care au demarat proiecte de infrastructură de încărcare - în special retail, inclusiv vânzare carburanți și utilități.
     Szabolcs Nemes, principal în cadrul biroului Roland Berger București, a precizat: "Ne așteptăm la o creștere accelerată a numărului de autoturisme cu propulsie electrică, atât hibride, cât și complet electrice. Noile subvenții vor contribui la această tendință, atenuând prețurile de achiziție mai mari în comparație cu modelele ce beneficiază de motoare cu combustie internă".
     În ceea ce privește tehnologia de conducere autonomă, Szabolcs Nemes consideră că trebuie subliniat avansul semnificativ deja existent: "Deși sistemele complet autonome sunt încă în stadiul de testare și calibrare, stadii incipiente de autonomie sunt deja prezente pe multe autoturisme sub forma echipamentelor de asistență sau a celor de conducere autonomă parțială, precum asistență la parcare, asistență pentru menținerea/schimbarea benzii de circulație, asistență la frânare, etc".
     Analiza arată că așa cum demonstrează exemplele internaționale, rata de acceptanță a acestor soluții poate lua amploare foarte rapid. Cadrul de reglementare are un cuvânt foarte important, însă tendința este clară spre un viitor electric, cu facilități extinse de către tehnologia autonomă.
     Analiza realizată de Roland Berger înregistrează sistematic procesele de transformare în industria auto și este bazată pe un studiu de caz cu peste 10.000 consumatori din peste 10 țări. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.06.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
20.06.2018
BVB
     * Circa jumătate din volum, realizat cu titlurile Banca Transilvania și BRD - Groupe Societe Generale
     
     Acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB) au înregistrat, în mare parte,...  click să citești tot articolul
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9802
2.3857
3.0328
4.0467
0.1806
0.6261
0.2258
4.6660
5.3083
1.4443
3.6638
0.2398
0.4925
1.0812
0.0635
0.4532
0.8485
4.0348
0.2950
1.0767
0.6234
0.0592
0.3649
0.1966
2.7766
0.0395
0.1524
1.0985
0.6318
0.1230
165.0626
5.6813
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
.