CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
STUDIU ROLAND BERGER:
BURSA 12.09.2017
      *  "Vehiculele electrice autonome sunt așteptate să fie pregătite pentru comercializare până în anul 2021"
       Autovehiculele cu propulsie electrică și cele care se conduc singure vor stăpâni viitorul, datorită schimbărilor tehnologice, consideră consumatorii, potrivit unui studiu Roland Berger.
     Conform analizei, până la 46% din consumatorii globali nu ar mai cumpăra un autoturism dacă ar avea acces la taxiuri ce se conduc singure, cunoscute și ca robotaxiuri. De asemenea, 37% din consumatori deja iau în considerare ca următorul autoturism achiziționat să fie unul electric.
     Studiul prezintă faptul că digitizarea face din ce în ce mai accesibile servicii precum car sharing și ride sharing, dar deschide și noi canale de vânzare. În același timp, autovehiculele electrice devin din ce în ce mai prezente pe piață. Nu în ultimul rând, introducerea facilităților de asistență la condus și succesul tehnologiei autonome implementate până în prezent prefigurează o penetrare rapidă a pieței de către autoturismele autonome.
     Marcus Berret, partener în cadrul centrului global de competențe auto Roland Berger, a declarat: "Industria auto se confruntă cu numeroase tendințe disruptive pe care trebuie să le gestioneze simultan și această transformare radicală va avea consecințe importante asupra întregului sector. Lanțurile valorice complete vor suferi modificări și vor apărea noi modele de afaceri - producătorii de echipamente originale (OEM) și furnizorii de echipamente vor trebui să se adapteze la noul peisaj competițional".
     Studiul arată că, pe plan internațional, clienții din Singapore și China exprimă cel mai puternic interes pentru noile concepte de mobilitate. 84% dintre participanții la studiu în Singapore și 83% în China au menționat cel puțin o persoană care nu a mai dorit achiziționarea unui autoturism personal. Modelele car sharing și ride sharing au avut parte de un răspuns mai puțin favorabil în alte țări dezvoltate economic, cum ar fi Marea Britanie (37%), Franța (34%) și Japonia (29%), iar Statele Unite s-au situat pe ultimul loc cu 22%.
     Codruț Pascu, partener în cadrul biroului Roland Berger București, a precizat: "Atitudinea consumatorilor s-a schimbat, influențată în special de tendințele economiei de tip sharing. Astfel, noile modele de afaceri sunt într-o evoluție ascendentă. În măsura în care robotaxiurile vor deveni o alternativă economic viabilă față de a deține un autoturism, ponderea acestora se va accentua semnificativ în următorii ani".
     Conform analizei, consumatorii din țările cu o densitate mare a populației, precum Olanda (59%), Japonia (56%) și Singapore (51%) își pot imagina utilizarea robotaxiurilor în detrimentul autoturismului personal. Germania nu este departe, cu aproape 47%. Pe de altă parte, clienții din țările mari, cum ar fi SUA (35%), India (33%) și China (27%), sunt mai puțin deschiși la această idee.
     Marcus Berret a mai adăugat: "Vehiculele electrice autonome sunt așteptate să fie pregătite pentru comercializare până în anul 2021. Toți producătorii mari lucrează intens cu furnizorii și cu jucători din afara industriei auto, cum ar fi firmele IT, pentru a deveni competitivi în acest domeniu. La nivel global, aproximativ 40.000 de angajați lucrează la noi servicii de mobilitate și conducere autonomă".
     Studiul arată că electromobilitatea este un alt domeniu în care industria auto evidențiază variații regionale semnificative. Clienții din China exprimă o atitudine pozitivă față de vehiculele electrice - 60% din aceștia au în vedere un autoturism electric pentru următoarea achiziție. În Coreea de Sud mai mult de jumătate dintre cei întrebați ar considera un autoturism electric. Clienții menționează prețurile ridicate drept principala barieră în calea achiziționării unui astfel de vehicul.
     Codruț Pascu a explicat: "Vehiculele electrice reprezintă încă o parte restrânsă a pieței - însă ponderea modelelor electrice în producția totală a cunoscut o creștere semnificativă în 2016. Progresul în tehnologia bateriilor oferă vehiculelor o autonomie mai mare și, în consecință, o accesibilitate mai ridicată. În plus, costurile au scăzut semnificativ: costul bateriilor pentru vehiculele electrice este estimat la aproximativ 120 de euro per kilowatt în 2020, semnificativ mai mic față de costul inițial de producere a primelor modele. Aceste evoluții arată că întreaga industrie auto se apropie de sfârșitul unei ere. Iar noile tendințe ale pieței sunt determinate de o schimbare a așteptărilor clienților".
     Potrivit studiului, în țara noastră, deși este înregistrată o rată de penetrare încă foarte mică, ultimele 12 luni au marcat o creștere semnificativă a ofertei comerciale de autoturisme hibride și complet electrice. De asemenea, efervescența electrică a cuprins și jucători din alte sectoare care au demarat proiecte de infrastructură de încărcare - în special retail, inclusiv vânzare carburanți și utilități.
     Szabolcs Nemes, principal în cadrul biroului Roland Berger București, a precizat: "Ne așteptăm la o creștere accelerată a numărului de autoturisme cu propulsie electrică, atât hibride, cât și complet electrice. Noile subvenții vor contribui la această tendință, atenuând prețurile de achiziție mai mari în comparație cu modelele ce beneficiază de motoare cu combustie internă".
     În ceea ce privește tehnologia de conducere autonomă, Szabolcs Nemes consideră că trebuie subliniat avansul semnificativ deja existent: "Deși sistemele complet autonome sunt încă în stadiul de testare și calibrare, stadii incipiente de autonomie sunt deja prezente pe multe autoturisme sub forma echipamentelor de asistență sau a celor de conducere autonomă parțială, precum asistență la parcare, asistență pentru menținerea/schimbarea benzii de circulație, asistență la frânare, etc".
     Analiza arată că așa cum demonstrează exemplele internaționale, rata de acceptanță a acestor soluții poate lua amploare foarte rapid. Cadrul de reglementare are un cuvânt foarte important, însă tendința este clară spre un viitor electric, cu facilități extinse de către tehnologia autonomă.
     Analiza realizată de Roland Berger înregistrează sistematic procesele de transformare în industria auto și este bazată pe un studiu de caz cu peste 10.000 consumatori din peste 10 țări. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Miscellanea)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
22.02.2018
BVB
     * Piața a înregistrat a treia scădere consecutivă
     * Titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,14%
       Piața a înregistrat în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, cea de a treia zi de scădere consecutivă, majoritatea cotațiilor emitenților listați la Bursa de Valori București (BVB)...  click să citești tot articolul
22.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în special în sectorul tehnologic, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
21.02.2018
BVB
     * George Brande, Interfinbrok: "Investitorii stau într­-o stare de expectativă, ceea ce poate explica rulajul redus"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de ieri preponderent în scădere, singurul indice ce a cunoscut o creștere fiind BET-FI, al celor cinci...  click să citești tot articolul
21.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în a doua parte a zilei, datorită rezultator financiare peste așteptări anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
20.02.2018
BVB
     * BET­-FI, singurul indice în creștere
       Volumul înregistrat în prima zi de tranzacționare a săptămânii a fost de doar 25,5 milioane de lei (5,47 milioane de euro), cu mult sub nivelul înregistrat în ședința anterioară, de circa 66...  click să citești tot articolul
20.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, în contextul unui volum redus, dat fiind că au fost închise atât piețele americane, cât și unele din Asia.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9707
2.3829
2.9874
4.0372
0.1839
0.6259
0.2134
4.6606
5.2734
1.4934
3.5192
0.2269
0.4819
1.1215
0.0668
0.4671
0.9980
3.7828
0.3218
1.1619
0.5959
0.0584
0.3522
0.2019
2.7777
0.0395
0.1401
1.0299
0.6263
0.1201
161.5578
5.4841
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
.