CONFERINȚA "Viitorul pieței de capital românești" - Ediția a VI-a
STUDIU ROLAND BERGER:
BURSA 12.09.2017
      *  "Vehiculele electrice autonome sunt așteptate să fie pregătite pentru comercializare până în anul 2021"
       Autovehiculele cu propulsie electrică și cele care se conduc singure vor stăpâni viitorul, datorită schimbărilor tehnologice, consideră consumatorii, potrivit unui studiu Roland Berger.
     Conform analizei, până la 46% din consumatorii globali nu ar mai cumpăra un autoturism dacă ar avea acces la taxiuri ce se conduc singure, cunoscute și ca robotaxiuri. De asemenea, 37% din consumatori deja iau în considerare ca următorul autoturism achiziționat să fie unul electric.
     Studiul prezintă faptul că digitizarea face din ce în ce mai accesibile servicii precum car sharing și ride sharing, dar deschide și noi canale de vânzare. În același timp, autovehiculele electrice devin din ce în ce mai prezente pe piață. Nu în ultimul rând, introducerea facilităților de asistență la condus și succesul tehnologiei autonome implementate până în prezent prefigurează o penetrare rapidă a pieței de către autoturismele autonome.
     Marcus Berret, partener în cadrul centrului global de competențe auto Roland Berger, a declarat: "Industria auto se confruntă cu numeroase tendințe disruptive pe care trebuie să le gestioneze simultan și această transformare radicală va avea consecințe importante asupra întregului sector. Lanțurile valorice complete vor suferi modificări și vor apărea noi modele de afaceri - producătorii de echipamente originale (OEM) și furnizorii de echipamente vor trebui să se adapteze la noul peisaj competițional".
     Studiul arată că, pe plan internațional, clienții din Singapore și China exprimă cel mai puternic interes pentru noile concepte de mobilitate. 84% dintre participanții la studiu în Singapore și 83% în China au menționat cel puțin o persoană care nu a mai dorit achiziționarea unui autoturism personal. Modelele car sharing și ride sharing au avut parte de un răspuns mai puțin favorabil în alte țări dezvoltate economic, cum ar fi Marea Britanie (37%), Franța (34%) și Japonia (29%), iar Statele Unite s-au situat pe ultimul loc cu 22%.
     Codruț Pascu, partener în cadrul biroului Roland Berger București, a precizat: "Atitudinea consumatorilor s-a schimbat, influențată în special de tendințele economiei de tip sharing. Astfel, noile modele de afaceri sunt într-o evoluție ascendentă. În măsura în care robotaxiurile vor deveni o alternativă economic viabilă față de a deține un autoturism, ponderea acestora se va accentua semnificativ în următorii ani".
     Conform analizei, consumatorii din țările cu o densitate mare a populației, precum Olanda (59%), Japonia (56%) și Singapore (51%) își pot imagina utilizarea robotaxiurilor în detrimentul autoturismului personal. Germania nu este departe, cu aproape 47%. Pe de altă parte, clienții din țările mari, cum ar fi SUA (35%), India (33%) și China (27%), sunt mai puțin deschiși la această idee.
     Marcus Berret a mai adăugat: "Vehiculele electrice autonome sunt așteptate să fie pregătite pentru comercializare până în anul 2021. Toți producătorii mari lucrează intens cu furnizorii și cu jucători din afara industriei auto, cum ar fi firmele IT, pentru a deveni competitivi în acest domeniu. La nivel global, aproximativ 40.000 de angajați lucrează la noi servicii de mobilitate și conducere autonomă".
     Studiul arată că electromobilitatea este un alt domeniu în care industria auto evidențiază variații regionale semnificative. Clienții din China exprimă o atitudine pozitivă față de vehiculele electrice - 60% din aceștia au în vedere un autoturism electric pentru următoarea achiziție. În Coreea de Sud mai mult de jumătate dintre cei întrebați ar considera un autoturism electric. Clienții menționează prețurile ridicate drept principala barieră în calea achiziționării unui astfel de vehicul.
     Codruț Pascu a explicat: "Vehiculele electrice reprezintă încă o parte restrânsă a pieței - însă ponderea modelelor electrice în producția totală a cunoscut o creștere semnificativă în 2016. Progresul în tehnologia bateriilor oferă vehiculelor o autonomie mai mare și, în consecință, o accesibilitate mai ridicată. În plus, costurile au scăzut semnificativ: costul bateriilor pentru vehiculele electrice este estimat la aproximativ 120 de euro per kilowatt în 2020, semnificativ mai mic față de costul inițial de producere a primelor modele. Aceste evoluții arată că întreaga industrie auto se apropie de sfârșitul unei ere. Iar noile tendințe ale pieței sunt determinate de o schimbare a așteptărilor clienților".
     Potrivit studiului, în țara noastră, deși este înregistrată o rată de penetrare încă foarte mică, ultimele 12 luni au marcat o creștere semnificativă a ofertei comerciale de autoturisme hibride și complet electrice. De asemenea, efervescența electrică a cuprins și jucători din alte sectoare care au demarat proiecte de infrastructură de încărcare - în special retail, inclusiv vânzare carburanți și utilități.
     Szabolcs Nemes, principal în cadrul biroului Roland Berger București, a precizat: "Ne așteptăm la o creștere accelerată a numărului de autoturisme cu propulsie electrică, atât hibride, cât și complet electrice. Noile subvenții vor contribui la această tendință, atenuând prețurile de achiziție mai mari în comparație cu modelele ce beneficiază de motoare cu combustie internă".
     În ceea ce privește tehnologia de conducere autonomă, Szabolcs Nemes consideră că trebuie subliniat avansul semnificativ deja existent: "Deși sistemele complet autonome sunt încă în stadiul de testare și calibrare, stadii incipiente de autonomie sunt deja prezente pe multe autoturisme sub forma echipamentelor de asistență sau a celor de conducere autonomă parțială, precum asistență la parcare, asistență pentru menținerea/schimbarea benzii de circulație, asistență la frânare, etc".
     Analiza arată că așa cum demonstrează exemplele internaționale, rata de acceptanță a acestor soluții poate lua amploare foarte rapid. Cadrul de reglementare are un cuvânt foarte important, însă tendința este clară spre un viitor electric, cu facilități extinse de către tehnologia autonomă.
     Analiza realizată de Roland Berger înregistrează sistematic procesele de transformare în industria auto și este bazată pe un studiu de caz cu peste 10.000 consumatori din peste 10 țări. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Miscellanea)
DUPĂ NAUFRAGIUL UNUI VAS CU MIGRANȚI ÎN MAREA NEAGRĂ,
TAXIMETRIȘTII DIN ZONA AEROPORTURILOR, VERIFICAȚI DE POLIȚIȘTI:
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 13:09
     * Dolarul a câștigat 2,42 bani în fața monedei naționale
     * Francul a urcat la 4,0091 lei
       Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,5990 lei pentru moneda europeană, în creștere cu 0,25 bani, comparativ cu ședința de ieri, când euro a fost cotat la 4,5965 lei.  detalii
Politică, 09:17
UPDATE/MINISTRUL JUSTIȚIEI, DUPĂ DECLARAȚIILE LUI KOVESI:
     * ACTUALIZARE 13:42 Șefa DNA sesizează CSM ca urmare a declarațiilor ministrului Justiției
     Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) să analizeze dacă afirmațiile ministrului Justiției Tudorel Toader conform cărora procurorii nu pot verifica legalitatea hotărârilor de guvern sunt de natură să afecteze independența sistemului judiciar, considerând că ministrul a indus în opinia publică ideea că activitatea procurorilor nu se desfășoară în limitele cadrului legal, potrivit unei surse din presă.
     ------
     Ministerul justiției, Tudorel Toader a afirmat în această dimineață că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii și judecătorii de contencios administrativ, declarația venind în contextul anchetei DNA în dosarul Belina.  detalii
Companii-Afaceri, 13:36
     Țara noastră va găzdui, joi, cea de-a 4 reuniune ministerială a inițiativei de cooperare regională în Centrul și Sud-Estul Europei (CESEC) în domeniul energiei, la care vor participa reprezentanți ai Comisiei Europene, Vicepreședintele Comisiei Europene Maroč ©efèoviè, responsabil de Uniunea Energiei, Comisarul pentru energie și schimbări climatice, Miguel Arias Canete și miniștrii energiei din 9 State Membre UE și 8 State Părți Contractante ale Comunității Energiei, implicate în această inițiativă de cooperare regională, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacției.  detalii
Companii-Afaceri, 13:05
     Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost audiat azi dimineață, prin sistem de videoconferință, la Tribunalul Prahova, în dosarul cunoscut sub denumirea Hidro Prahova, în care procourorii au cerut emiterea unui mandat de arestare pe numele său.  detalii
Companii-Afaceri, 12:43
     ABB a anunțat astăzi achiziția GE Industrial Solutions, business-ul pentru soluții de electrificare a GE, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, după ce, în alegerile de duminică, cancelarul german Angela Merkel a câștigat cel de-al patrulea mandat în fruntea țării, însă și-a redus majoritatea...  detalii
26.09.2017
BVB
     * Titlurile FP, cele mai lichide
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 83,83 milioane de lei (18,23 milioane de euro), în contextul în care opt...  detalii
25.09.2017
BVB
     * Acțiunile "Fondul Proprietatea" au scăzut cu 1,41%
       Ședința de tranzacționare de vineri a ieșit în evidență prin scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), BET coborând cu 0,48%, aceasta fiind cea de-a șaptea ședință consecutivă în...  detalii
25.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs mixt vineri, în urma unui discurs al premierului britanic Theresa May privind ieșirea țării sale din UE.  detalii
22.09.2017
BVB
     * Piața, dominată de raportarea tranzacției prin care FP a vândut 2,56% din SNP și de listarea obligațiunilor IIB
     * "SIF Banat-Crișana" și-a răscumpărat aproape 540.000 din acțiuni,...  detalii
22.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs pozitiv ieri, sectorul bancar fiind în ascensiune după ce Federal Reserve (Fed) din SUA a indicat, în ziua precedentă, că va continua să majoreze costul...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0783
2,3502
3,1374
3,9747
0,1766
0,6178
0,2188
4,5965
5,2337
1,4807
3,4515
0,2175
0,4942
1,0767
0,0675
0,4818
1,0992
3,8670
0,2914
1,2374
0,5840
0,0595
0,3417
0,2173
2,8148
0,0385
0,1467
1,0528
0,6142
0,1168
161,0893
5,4848
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that...  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of...  details
19.09.2017
     * Anghel continues to act illegally and puts Sobolewski on the list, even though he didn't submit his candidacy
       Three candidates have been included in the race for the CEO seat of the Bucharest Stoch Exchange (BVB), during the internal selection process initiated by the Board of Directors, namely, Paul...  details
13.09.2017
PSD LEADERS HAVE APPROVED THE CREATION OF A COMMISSION TO INVESTIGATE THE ANRE
     * Elections at the ANRE this autumn
       Social Democrat leaders have approved the request of PM Mihai Tudose to set up an investigation commission which would audit the activity of the National Authority for the Regulation of the Energy...  details
12.09.2017
THE MISSION OF BSE PRESIDENT LUCIAN ANGHEL
     * The press release about the results of the BSE has omitted mentioning the IPO of Nuclearelectrica
     * Even though it quotes PwC, the data posted by the BSE differs from that of the consulting firm
       In a promotional campaign that isn't justified by reality in any way, the Bucharest Stock Exchange (BVB) is being maneuvered by its president Lucian Anghel into posting wacky press releases...  details
11.09.2017
THE CONTRACT INCLUDES A NON-COMPETE CLAUSE
     Even though the Bucharest Stock Exchange has announced it is looking for a CEO, it is likely that Ludwik Sobolewski will remain on the payroll of the BSE for two more years, because his contract...  details
11.09.2017
FINANCE MINISTRY ONCE AGAIN CONFIRMS WHAT BURSA HAS REPORTED BEFORE:
     Hundreds of millions of Euros have gone from our banks to tax havens, Minister of Public Finance Ionuț Mișa states, in an interview with a financial newspaper. The official thus confirms what BURSA...  details
07.09.2017
     * "I hope that the government won't use the new fiscal regime of royalties as an intimidation tool against hydrocarbon producers"
     * Interview with PNL Lucian Bode, former minister of the economy
       Reporter: What is your opinion on the decision of the authorities to once again change the Energy Strategy?
     Lucian Bode: To me, the unreliability of the current government is...  details
05.09.2017
THE ONLY CANDIDATE FOR THE BOARD OF THE EXCHANGE, IN THE GENERAL SHAREHOLDER MEETING OF SEPTEMBER 14TH
     * Mr. Hanga hopes for a constructive approach and aimed at the future, and at the development of the BSE
       Radu Hanga, senior advisor for the Board of Directors of Banca Transilvania, is the only candidate proposed to fill out the Board of the Bucharest Stock Exchange, after the death of Cristian Micu,...  details
05.09.2017
ENERGY MINISTRY WANTS TO UPDATE THE ENERGY STRATEGY, BY MID-OCTOBER
     * State secretary Andrei Maioreanu: "The updating of the Strategy was necessary, because the existing draft was predominantly focused on the objectives expressed by the EU and less on the objectives of the Romanian energy system"
     * Ion Lungu: "Each government devises a new strategy"
       The amendment of the Energy Strategy in one month is a bad joke, says Jack Cutișteanu, CEO of Petprod, reacting to the announcement made by the representatives of the Ministry of Energy, according...  details
30.08.2017
ISAR, ABOUT THE CONSTANT INCREASE OF THE EURO:
     * Senator Daniel Zamfir wants to call Mugur Isărescu in for hearings, next week
     * Isar: "The opening of the parliamentary session involves multiple negotiations"
     * The leu has weakened to 4.5985 lei against the Euro
       The leu yesterday weakened again, reaching the level of 4.5985 lei against the Euro, after on Monday it was quoted at 4.5958 lei.  details
29.08.2017
     * Dochia: "The pension fund management firms will close down on their own if the fee gets eliminated"
     * Aurelian Dochia: "The government's communication is a permanent blunder, and the result is that nobody is interested anymore in what the authorities are saying"
     * PFP: "The current government, starting with its own prime-minister, is characterized by a ferocious economic illiteracy"
       The 2nd pension pillar continues to be the focus of politicians, who come out with conflicting statements on the matter. After last week, PM Mihai Tudose and deputy prime-minister Marcel have...  details
25.08.2017
THE BSE CRISIS
     The embarrassing situation generated at the Bucharest Stock Exchange (BSE) by its former CEO Ludwik Sobolewski, who, with the complicity of BSE president Lucian Anghel, has tried, against the will...  details
24.08.2017
IF THE CONTRIBUTION IS REDUCED
     * "If the state pension system is the only one that gets kept, eventually the state may be unable to pay the pensions", says Dochia
       The 2nd pension pillar is once again grabs the attention of the public, after information from sources surfaced yesterday that the Ministry of Public Finances intends to cut by half the...  details
23.08.2017
     Ludwik Sobolewski announced, on Monday night, that he has decided not to exercise his mandate as CEO of the Bucharest Stock Exchange, "even though he could", invoking an alleged difference...  details
.