Dezbaterea BURSA ELECTROMOBILITATEA - problematică şi soluţiiDezbaterea BURSA ELECTROMOBILITATEA - problematică şi soluţii

Moody's păstrează calificativul Ba2 pentru Transelectrica

V.B.
Companii #Energie /

Agenţia schimbă perspectiva TEL, de la negativă la stabilă 

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a menţinut, astăzi, calificativul Ba2 cu perspectivă stabilă pentru Transelectrica (simbol BVB: TEL), precum şi probabilitatea Ba2-PD de rating de default, schimbând, totuşi, perspectiva, de la negativă la stabilă, în contextul în care întreprinderea nu are nicio datorie nominală restantă, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Nicholas Stevens, analistul-şef al Moody's pentru Transelectrica, a declarat că perspective stabilizată reflectă progrese făcute de companie pentru a îşi consolida poziţia privind lichidităţile, poziţie susţinută considerabil de emisiunea de obligaţiuni din decembrie, în valoare totală de 200 milioane lei. Emisiunea a ajutat la reducerea dependenţei de datorii bancare pe termen scurt.

"Totuşi, pentru a crea o bază de lichidităţi stabilă structural, Transelectrica mai trebuie să facă eforturi, ca de exemplu să acorde facilităţi de lichidităţi valabile pe mai mulţi ani. Deocamdată, a intrat pe piaţa internă de obligaţiuni, situaţie care, probabil, va continua în acest an", a adăugat Stevens.

De-a lungul timpului, Transelectrica s-a bazat pe împrumuturi bancare pentru dezvoltare, în vederea finanţării unor proiecte importante bine definite. Aceste sume au constituit principalele datorii ale TEL, la care s-au adăugat împrumuturi pe termen relativ scurt, contractate pentru finanţarea cheltuielilor curente. Agenţia Moody's consideră că dependenţa TEL de finanţarea bancară, în absenţa unor facilităţi bancare dedicate, ar expune compania la riscuri legate de lichidităţi, în eventualitatea unei perturbări a pieţei. Datorită atragerii de investitori autohtoni, prin emisiunea de obligaţiuni, Transelectrica şi-a diversificat sursele de finanţare, beneficiind în prezent de suficiente fonduri pentru a îşi desfăşura programul de capital în următoarele 15 luni. Totuşi, această abordare nu este una ideală, întrucât necesită cheltuieli anuale pre-finanţare şi reţinerea de lichidităţi la bilanţ. Cu toate acestea, oferă companiei o bună vizibilitate asupra surselor de lichidităţi disponibile.

În plus, anul trecut, Transelectrica a demonstrat o stabilizare a performanţei fiscale, beneficiind atât de operaţiuni de rezervă favorabile şi tarife îmbunătăţite, cât şi de o reducere a pierderilor.

Chiar dacă Moody's a acordat Guvernului României calificativul Baa3 cu perspectivă negativă, agenţia se aşteaptă ca, în pe termen mediu şi lung, ratingul companiei de stat Transelectrica să crească, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility ForumConferinţa CCIB 'Excelena în afaceri. Modelul EFQM – soluţie pentru creşterea competitivităţii'
Cabinet de avocatTMPS