Moon Jae-in, pregătit de al patrulea summit cu Kim Jong Un

L.A.
Internaţional /

Moon Jae-in (Sursă foto: Twitter)

Moon Jae-in (Sursă foto: Twitter)

Preşedintele nord-coreean Moon Jae-in se declară pregătit să se ducă oriunde pentru a se întâlni cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în al patrulea summit, salutând voinţa acestuia din urmă de a relansa negocierile cu Statele Unite, relatează AFP.

Liderul nord-coreean s-a declarat vineri, deschis ideii unui al treilea summit cu preşedintele american Donald Trump, dacă Washingtonul vine la masa negocierilor cu "atitudinea bună", la două luni după fiscoul de la Hanoi, unde a avut loc cea de-a doua lor întâlnire, mai scrie agenţia.

Moon Jae-in, unul dintre marii artizani ai destinderii în peninsulă şi ai apropierii între Washington şi Phenian, a salutat "angajamentul ferm (al lui Kim Jong-un) în favoarea denuclearizării peninsulei" şi şi-a exprimat dorinţa unui nou summit intercoreean, care ar fi al patrulea în decurs de un an.

"De îndată ce Coreea de Nord va fi pregătită, sper ca cele două Corei să se aşeze împreună, indiferent care va fi locul, indiferent de formă", a declarat preşedintele sud-coreean într-o întâlnire cu principalii săi consilieri, potrivit AFP.

"Eu nu-mi voi menaja eforturile în a mă asigura ca viitorul summit intercoreean va fi trambulina către o oportunitate şi mai mare şi un rezultat şi mai important", a spus el.

Moon Jae-in s-a întâlnit săptămâna trecută cu Donald Trump, într-o încercare de a relansa procesul de pace.

Primul summit istoric, în iunie 2016, la Singapore, între Donald Trump şi Kim Jong Un s-a încheiat cu o declaraţie comună foarte vagă cu privire la "denuclearizarea completă a peninsulei coreene". Al doilea, în februarie, la Hanoi, s-a soldat cu un fiasco, fără să se înregistreze vreo avansare concretă în acest dosar şi fără vreo declaraţie, mai scrie AFP.

Acest inconvenient a ridicat întrebări despre viitorul procesului. În Vietnam, Nordul a explicat că voia ridicarea doar a sancţiunilor care afectează condiţiile de trai ale nord-coreenilor. Însă Statele Unite au considerat că Phenianul cerea de fapt dispariţia principalelor sancţiuni, fără să propună mare lucru în mod precis în schimb.

Cu toate acestea, ambele tabere şi-au exprimat dorinţa de a continua discuţiile.

Moon Jae-in, un vechi susţinător al dialogului cu Nordul, militează în favoarea reluării unor proiecte de cooperare intercoreeană. Însă acestea riscă să încalce sancţiuni internaţionale impuse Phenianului.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS