MUGUR ISĂRESCU:"Piaţa muncii rămâne tensionată. Creşterile salariale din sectorul bugetar sunt masive"

D.I.
Macroeconomie /

Mugur Isarescu

Mugur Isarescu

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, de la 3,2% la 3,5%, prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3,1% pentru decembrie 2019, a anunţat, astăzi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Principalii factori care au pus presiune pe inflaţie au fost majorarea tarifului energiei electrice, o nouă majorare a accizei la combustibil, excedentul de cerere, creşterea consumului, potrivit raportului prezentat astăzi de guvernatorul BNR.

Guvernatorul BNR a declarat: "Cifrele nu arată bine. Avem o creştere a tarifului energiei electrice şi o nouă majorare a aacizei la conbustibil. (...) Există şi un deficit de ofertă la nivel european în cazul unor produse alimentare".

Mugur Isărescu a avertizat că puseul inflaţionist s-a produs pe fondul unei succesiuni de şocuri, pe partea ofertei, care s-au văzut rapid în tarifele la energie şi alimente.

Referitor la evoluţiile de pe piaţa forţei de muncă, Isărescu a afirmat: "Piaţa muncii rămâne tensionată. Avem cel mai mare efectiv al salariaţilor de după criză, dar costurile sunt în creştere. Creşterile salariale din sectorul bugetar sunt masive", a spus Isărescu.

Guvernatorul a avertizat că motorul creşterii economice a rămas consumul, ceea ce afectează echilibrul extern al economiei.

Comentând asupra problemerlor structural, Isărescu a precizat: "Deficitul comercial s-a accentuat acolo unde am crede că România are potenţial: produsele agroalimentare".

Isărescu a avertizat totodată că există o competitivitate scăzută a industriei alimentare, dar nu neapărat din punct de vedere al preţurilor, în contextul în care randamentele din agricultură sunt mult scăzute faţă de ţările din regiune.

Potrivit raportului prezent de guvernatorul BNR, există o mărire a decalajului dintre viteza de creştere a exporturilor şi a importurilor şi o creştere a deficitului structural.

În legătură cu absorbţia de fonduri europene, Mugur Isărescu a precizat: "Avem o reluare cu întârziere a finanţării din fonduri europene, rata de absorbţie fiind de numai 10% în cadrul actualului exerciţiu financiar, 2014-2020"

Guvernatorul a avertizat de asemenea asupra creşterii deficitului structural anul trecut: "Deficitul structural a crescut de la 2,2% în 2016 la peste 3% din PIB în 2017, valoare peste obiectivul pe termen mediu, de 1%".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Depozitarul Central
Ecosmart
Cotnari
Flixi
Erfi

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro