Nu e floare ca maşina, nici albină ca drezina

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial /

Cornel Codiţă

Poftim? Ce ziceţi? Unde am văzut eu vreo maşină care să semene a floare? Ce are drezina cu albina? Evident... nimic! Vorbele astea nu au nici o noimă? Desigur! M-a lovit vreo criză "urmuziană"? Nu! Titlul de astăzi nu are nici un sens ... recunosc! Ei şi, ce?... doar nu o să îmi spuneţi, acum, că tot ceea ce se întîmplă în viaţa dumneavoastră, despre lucrurile importante vorbesc, cele de care depinde bunăstarea, sănătatea, poziţia socială, averea, şansele de viitor, ba chiar diferenţa dintre viaţă şi moarte, stau cuminţi şi la locul lor în regatul raţionalităţii şi al lucrurilor cu sens! Vezi, să nu!

Nicăieri, însă, această "Pădure fără rost", în care s-a rătăcit lumea de astăzi, nu este mai deasă şi mai plină de cotloane decît regiunea numită politică. Politica Mare, vreau să zic. Nu vă supăraţi că întreb şi eu, de... cu mintea ca de femeie, vorba Efimiţei: ce e raţional în faptul că cea mai mare putere a lumii are în "foişorul de comandă", la Casa Albă, un personaj a cărui putere de înţelegere şi exprimare se reduce la perimetrul semantic "mama, caca", "me Tarzan, you Jane", respectiv "Winetou, good, Kakadou, bad... Me Winetou kills Kakadou... rapturous applause from the public"? Ce e raţional în secvenţa de "decizii strategice" ale sus-zisului personaj care acum nici zece zile anunţa că implicarea americană în Siria s-a încheiat, iar ieri anunţă că e gata să dezlănţuie o nouă ediţie, revăzută şi adăugită, a "furtunii în deşert", tot în Siria? O să spuneţi că între timp a avut loc un atac cu arme chimice cu numeroase victime în rîndul populaţiei civile. Să fim serioşi! De cinci ani şi mai bine, populaţia ţării respective este cufundă într-un iad al distrugerii şi morţii, cu sute de mii de victime, cu episoade cel puţin la fel de grave şi flagrante de încălcare a normelor internaţionale; cît despre situaţia invocată, oricum încă nu ştim cine, cum şi în ce condiţii a folosit agenţii ucigaşi şi nici despre ce substanţe este vorba. Dar, ca să ne aducem puţin aminte de istoria recentă, a făcut-o şi Saddam, nu o dată, ci pe scară mult mai largă, iar zece ani nimeni nu a băgat nimic de seamă, deşi pozele cu sutele de victime omorîte de gaze toxice aruncate asupra unor întregi localităţi au stat zile bune pe prima pagină a marilor agenţii de presă.

Ce este raţional în faptul că după o pauză de nici un deceniu, Rusia (şi aici nu este vorba doar despre clasa politică) se aruncă cu pasiune, cu mîndrie, cu voluptate, nedisimulate, în braţele unei dictaturi, căreia nu-i mai lipseşte decît un "mare război" şi încă un deceniu şi jumătate de "glorioasă istorie" ca să egaleze în aberaţii politice şi dezastre umane epoca "maestrului", astăzi resanctificat, Stalin? Recitiţi Bulgakov, "Maestrul şi Margareta" şi veţi avea revelaţia unei intuiţii premonitorii, dincolo de graniţele geniului!

Ce este raţional în faptul că o ţară, cum este Marea Britanie, cu o tradiţie şi un sistem politic modern, atît de complexe şi de bogate, să fie împinsă în aventura numită Brexit de nişte personaje care acum optzeci de ani nu ar fi ajuns în politică nici măcar la treapta celui care cobora scara la trăsura aleşilor ce soseau la Westminster, iar astăzi rezidează în 10 Downing Street sau în Parlamentul Uniunii Europene?

Lista semnelor de ruptură logică, discontinuitate şi pură aberaţie din "Marea Politică" a lumii de astăzi poate continua pe sute, dacă nu chiar pe mii de pagini dar, vorba unui clasic, sunt suficiente cinci sute de cuvinte pentru a exprima, a comunica, orice idee, oricît de complexă. (Pentru cei interesaţi, este bine de ştiut, poate, la nevoie există o reţetă şi pentru ca să nu spui nimic în cinci sute de cuvinte; ea aparţine lui Paul McHenry Roberts şi a fost propusă într-un eseu, exact cu acest nume, "How to say nothing in 500 words", prin 1950!)

OK şi, în condiţiile date, la ce să se aştepte omul obişnuit, mîine, de la "Marea Politică"? Începe Al doilea război rece, sau Al treilea război mondial? Ori, totul se încheie într-un "fîs" planetar, de care nu putem decît să ne bucurăm, căci pe noi muritorii privilegiaţi, de rînd, ne mai scapă, o vreme, de ororile altor nenorociri apocaliptice, măcar pentru un timp?

Păi, dacă-mi puneţi întrebarea asta, sunt obligat să constat că nu aţi priceput nimic, încă, din articolul de astăzi. Drept pentru care vă rog frumos şi respectos să o luaţi de la capăt. Titlul spune aproape totul, cît se poate de explicit: Nu e floare ca maşina, nici albină ca drezina....! Restul vine de la sine!

Opinia Cititorului ( 29 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Drezinele au fost fabricate prin 1936 în Cehoslovacia, iar 100 de exemplare au fost aduse în România, din care 5 au fost adaptate la sistemul feroviar, spune dintr-o suflare Gheorghe Galupa, care a reparat şi condus 9 ani drezina de la Feteşti, expusă acum în Gara din Sinaia: „A fost o maşină blindată, de război, şi luxoasă. Capitonată cu caşa, piele albă şi maro, sidef ca ornament, bordul tot din fosfor alb se vedea şi noaptea şi ziua la fel, capitonată şi cu geamuri securizate...

  Privirile călătorilor din trenurile care trec prin Gara Feteşti sunt atrase de un exponat bizar şi exotic, expus pe o linie moartă. Este o maşină blindată, marca Skoda, construită în anii ‘40 în Cehoslovacia, ajunsă în România printr-o comandă specială făcută de fostul lider comunist Ana Pauker/ Stalinul romanesc 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Potrivit istoricilor, „Stalin în fustă“, după cum era cunoscută Ana Pauker, obişnuia să folosească una dintre drezine pe ruta Bucureşti - Constanţa pentru a ajunge la Marea Neagră, fiind o împătimită a litoralului.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   drezina.wordpress.com

   De ce drezina? 

   Cu drezina nu poţi s-o iei pe arătură, dar, fără-ndoială, poţi să baţi câmpii. Ceea ce o limitează o face totodată şi funcţională: linia ferată. Ca să ajungi din punctul de plecare în cel de sosire nu poţi să alegi distanţa cea mai scurtă, ci traseul deja stabilit, cum o fi el. O drezină revoltată, care iese pe păşune şi prin zăvoie, e tot atât de folositoare precum trenul pe şosea. Poate că e spectaculoasă, dar îşi pierde rostul. 

   Drezina e o invenţie modernă care se leagă de expansiunea tehnicii. Constructorii de cale ferată călătoreau adesea cu drezina. Dar cât de inovator poate fi un asemenea constructor? N-avea cum să pună şine din cauciuc, nici să facă traverse din sticlă, ori să lărgească ecartamentul. Faptul că drezina putea să se deplaseze era dovada consecvenţei cu o idee iniţială. 

   Cu toată banalitatea sa indiscutabilă, acest vehicol a reuşit să-şi facă loc în memoria culturală a omenirii. A ajuns în cărţi, în filme şi în fotografii cu valoare documentară. E drept că pictorii, poeţii şi muzicienii nu s-au prea înghesuit să o ridice în slăvi (deşi n-aş putea jura că n-o fi existat vreun avangardist care s-a extaziat privind-o). Dar asta chiar nu prea contează. E chestie de destin artistic, dacă doriţi. 

   Vă poftesc aşadar ca, din când în când, să priviţi, dacă aveţi chef, cum se văd lucrurile de pe drezină (e dintre cele acţionate manual). Vă promit cărări bătătorite. Inventate de alţii. Nu extindem infrastructura. Nu mai facem căi ferate. Doar le străbatem pe cele existente. Cel mult unele ar putea fi mai vechi şi de aceea, uitate. Iar dacă, la un moment dat, vom nimeri pe ogor, măcar veţi avea un spectacol amuzant. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Lumea aşteaptă cu sufletul la gură decizia preşedintelui Trump privind un atac armat asupra Siriei. Liderul de la Casa Albă a declarat pe Twitter că relaţiile SUA-Rusia sunt la cel mai periculos nivel din istorie, adăugând că rachetele americane, „noi, drăguţe şi inteligente, vor veni asupra Siriei”. Rusia ameninţă că va ataca atât rachetele, cât şi bazele americane de lansare. Omenirea se află în faţa izbucnirii unui conflict global.Va izbucni războiul între marile puteri sau va fi o escaladare a conflictului în zonă? Am discutat, la Dezbaterile Historia de la Adevărul Live, împreună cu generalul (r) Alexandru Grumaz. O emisiune moderată de Ion M. Ioniţă, redactor-şef Historia.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  „După cum se ştie, există un singur mod decent de a muri: lovit de glonţ, dar, din păcate, nu am o asemenea armă“.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. De unde ai citat?

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Bulgakov

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Romanul Maestrul si Margareta este o uriasa punere in scena a doua lumi istorice cu totul diferite. In plina epoca stalinista, in care ratiunea exclude orice interventie a supranaturalului, Moscova e rascolita de ispravile unui magician si ale acolitilor sai, un motan negru si-un personaj ciudat, cu pince-nez, care-i pedepsesc pe moscoviti pentru pacatele ascunse. Retras fara speranta intr-un sanatoriu, autorul unui roman monumental, acum ars, despre viata in vremea lui Pilat din Pont, isi traieste deznadejdea amoroasa, caci nu-si vede viitorul alaturi de frumoasa lui iubita, Margareta. Intr-o alta vreme, Pilat din Pont ingaduie scirbit executia lui Yeshua Ha-Nozri, cunoscut mai apoi ca Iisus, si-l blestema inciudat pe preotul Caiafa cel ticalos. Totul isi gaseste insa reparatie in lumea draceasca, „cu cinci dimensiuni”, a lui Bulgakov: maestrul isi revede iubirea pierduta, pe Margareta, dar si romanul, caci „manuscrisele nu ard”; Iuda, tradatorul lui Yeshua, isi pierde argintii si viata, iar lumea moscovita putrida isi primeste lectia.

  Ce poate salva o lume in care raul produs metodic de om nu mai lasa loc nici unui strop de speranta? Bineinteles, nimic din elementele lumii paralizate. Si atunci e nevoie de ceva din afara. Diavolul ia chipul iluzionistului Woland si se amuza sa puna pe jar Moscova, orasul unde Maestrul si Margareta incearca sa-si traiasca iubirea. Departe in timp si spatiu, Pontius Pilat il judeca pe Isus. Planurile aluneca unul spre altul, intalnindu-se intr-o poveste a suferintei si sacrificiului si, abia astfel, ceea ce nu poate fi rostit in viata de la Moscova se spune in cer. Impanzit de date autobiografice, de aluzii livresti, religioase, demonologice, ezoterice, monumentalul roman al lui Bulgakov da impresia paradoxala ca a fost scris dintr-o suflare, antrenandu-si cititorul in iuresul nebunesc al intamplarilor din Moscova anilor '30. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Cred că din anii '50 până la zi politica a inventat-cizelat să nu spui nimic în oricâte cuvinte, unde nu se poate se secretizeaza cică ca e mai bine dar uita ca au fost aleși transparent(sau nu) să conducă transparent.

  Uni spun că politica e cur vă-i.

  Era politică e pe sfârșite? 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Unii

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Nu e floare ca maşina, nici albină ca drezina....!

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. A oferi un buchet de flori este un gest simbolic efectiv inutil. Sunt multe alte cadouri folositoare ce se pot dărui. Și, cu toate astea, continuăm să dăm flori cu diverse ocazii. Probabil că și cei care consideră că gesturile simbolice sunt inutile mai oferă din când în când astfel de cadouri… simbolice. Măcar din reflex, dacă nu din alt motiv.

   Există, pesemne, un reflex adânc împământenit în cultura noastră de a recurge la astfel de gesturi lipsite de eficiență, dar purtătoare de mesaj. În funcție de context, ele transmit diverse tipuri de conținut. O categorie aparte, între gesturile simbolice, o reprezintă comemorările. 

   Nu se câștigă nimic atunci când se comemorează un eveniment de tristă amintire. Nu se (mai) face dreptate, nu se mai obține vreo răzbunare pentru cei nedreptățiți. Dar se exersează memoria, se perpetuează ne-uitarea. 

   Una dintre cele mai înspăimântătoare maladii ale zilelor noastre are ca principal simptom uitarea. Numai încercând să-ți imaginezi cum ar fi să uiți tot ce știi (până și cine ești sau cum să faci gesturi elementare) te ia cu fiori. Se investește enorm în cercetarea unor remedii. Se vede astfel că, atunci când te afectează direct, personal, uitarea este percepută ca fiind gravă. 

   La nivel istoric însă, individul nu mai resimte același disconfort atunci când societatea preferă să uite. Ba chiar ni se pare cumva normal ca praful timpului să se așeze peste unele dintre orori. Într-un sens, evident, este bine că se mai atenuează intensitatea suferinței. Dar a uita de tot presupune cel puțin riscul de a repeta un derapaj nedorit. 

   Și aici intervine, zic eu, importanța unor gesturi comemorative simbolice. Ele dovedesc că o societate, o cumunitate, este decisă să nu uite unele lucruri. Că, chiar dacă nu le-a gestionat cum se cuvine la vremea lor, măcar resimte o responsabilitate post-factum. Că nu fuge cu orice preț de amintirea unor evenimente incomode. 

   De aceea trebuie reiterată an de an, pe cât se poate, condamnarea simbolică a represiunilor din timpul mineriadei (13-15 iunie 1990) încurajate de regimul iliescian, aflat într-un moment de orbire autoritaristă. Dreptatea ține de Justiție, dar rememorarea evenimentelor ține de fiecare în parte și de societate în ansamblu. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   În iarnă, când s-au pornit protestele împotriva OUG 13, a existat la un moment dat același scenariu aruncat iresponsabil tot de partidul la putere: apărarea democrației prin chemarea unor mulțimi care să potolească alte mulțimi (care nu făceau decât să incomodeze puterea și nimic altceva). Bine că n-a fost pus în aplicare, dar prototipul acestui procedeu diabolic există din iunie 1990. Iată un motiv util pentru a nu uita!

   În esență, mesajul e foarte simplu (oricât de lipsit de eficacitate ar părea): mineriadele nu trebuie uitate! Indiferent de explicațiile decidenților implicați, au fost uciși oameni atunci. Iar numărul real al victimelor se pare că ar fi fost semnificativ mai mare decât o spun datele oficiale. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Exemplu dat in calitate de profesor de limba romana, pentru folosiea corecta a cuvantuli de legatura ca sau ca si...doar cand se face o comparatie...

   Multi spun incorect ca si profesor...sau ca profesor...corect este in calitate de profesor.pentru ca nu se face comparatie. 

   Sa tratezi omul ca mijloc ar insemna ca cetatile sufletului tau sunt pline de nedreptate, pentru ca nu faci nimic altceva decit sa vezi omul dat ca pe un lucru, care te-ar ajuta sa-ti usurezi viata si sa-ti atingi interesele, sa-l tratezi pe om ca scop, ar putea fi asemuit cu "iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti", adica insisi noi ne avem drept scop pe noi insine, scopul de a ne cunoaste, si trebuie sa tratezi toti oamenii de pe o pozitie de egalitate fata de tine, caci si ei sunt dotati cu ratiune ca si noi. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Multimea se aruncă cu pasiune, cu mîndrie, cu voluptate, nedisimulate, în braţele unei dictaturi, căreia nu-i mai lipseşte decît un "mare război" şi încă un deceniu şi jumătate de "glorioasă istorie" ca să egaleze în aberaţii politice şi dezastre umane epoca "maestrului", astăzi resanctificat, Stalin?

  Lideri autoritari conemporani, vezi Putin sau Trump in aplauzele multimii pot declansa un mare razboi planetar. 

  Nu trebuie sa uitam acet lucru! 

  Acelasi lucru s/a intamplat la nivel national..cum ne povesteste, in drezina, mineriada din iunie 1990.

  Florile ne ajuta sa comemoram astfel de evenimente, sa nu uitam consecintele sangeroase ale violentei. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Personajele autoritare ajunse la carma pot influenta Marea Politica.Politica depinde de personajele ajunse la butoane, implicit de caracterul, cultura,mediul si educatia lor.

   Mica politica are aceeasi soarta, la scara nationala...violenta. 

   Dictatu ra naste violenta.Democratiile cu lideri autoritari pot naste violenta extrema.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Ati inteles bine? .... o minte ca de femeie, vorba Efimiţei, doreste a fi comparata cu mintea din cea mai mare putere a lumii, cea din "foişorul de comandă", de la Casa Albă.

  Modestia'ntruchipata. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Fiecare intelege alt mesaj...frumusetea articolului lasa loc interpretarilor, e deschis.

   Fiecare cu sensibilitatea si eruditia lui.Exista si un mesaj incriptata in toate articoleel amestrului, pe care nu doresc sa il desconspir...si/ar pierde frumusetea! 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Am inteles bine dar nu vreau sa va luminez si pe dv!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Nu esti consecventa, cand pui diacritice..cand nu pui.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Ati inteles bine? ce este acest Efimist; mizantrop sai misogin?. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Salomeea este cea mai "sensibila" cand vine vorba de domn profesor. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Citeste Miere de Tudor Gane.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Calitatea si directia politicii depinde de calitatea personajelor care ajung in politica!

  Daca dorim o lume mai sigura, mai linistita trebuie sa promovam in politica personaje care au tel asigurarea securitatii umane.  

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Salomeeo; iar ai chiulit de la gramatica: se spune gramatical: ....personaje care au ca tel asigurarea securitatii umane. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Iti dau exemple din care sa intelegi ca acest cuvant de legatura ca sau ca si se folosese doar cand doresti sa faci o comparatie. O spun in calitate de profesor de limba romana..si nu ca profesor de limba romana, cum incorect gramatical se exprima unii. 

   Sa tratezi omul ca mijloc ar insemna ca cetatile sufletului tau sunt pline de nedreptate, pentru ca nu faci nimic altceva decat sa vezi omul dat ca pe un lucru, care te-ar ajuta sa-ti usurezi viata si sa-ti atingi interesele, sinonim cu "iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti", adica noi insine ne avem drept scop pe noi insine, scopul de a ne cunoaste.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Sa-l tratezi pe om ca scop, ar putea fi asemuit cu "iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti", adica noi insine ne avem drept scop pe noi insine, scopul de a ne cunoaste...

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  masina nu e floare

  Albina nu e drezina

  Solutia este masina/ drezina 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Lettre ouverte à

  Monsieur Juncker 

  Monsieur le Président de la Commission, 

  Votre nomination par le Parlement Européen (PE) a consacré votre fonction comme celle d’un chef 

  de gouvernement. Détenteur, et responsable de l’Exécutif de l’Union Européenne (UE), c’est à vous 

  qu’il incombe de prendre les décisions opérationnelles, d’en informer les populations et de rendre 

  compte au PE. Vous avez donc le pouvoir et le devoir d’agir quand une situation 

  grave se produit. Or des situations très préoccupantes nous entourent sans réactions fortes de 

  votre part à la hauteur de leur gravité, ou en tous cas telle fut la perception des populations : 

  -notre allié américain déclenche une très dangereuse guerre des tarifs douaniers, 

  -notre voisin turc envahit un pays voisin, la Syrie, tient des propos insupportablement agressifs 

  contre notre Union, alors que sont encore théoriquement ouvertes des négociations pour son entrée 

  dans l’UE et qu’il est notre allié dans l’OTAN ! 

  -nos partenaires polonais ou hongrois prennent des décisions antidémocratiques graves tandis qu’ils 

  continuent à percevoir d’importantes subventions de l’UE, 

  -et dans tous nos pays un afflux d’immigrés est géré de manière désordonnée, même les modestes 

  décisions communes sont refusées par certains pays, et l’Italie comme la Grèce, les plus touchés, 

  reçoivent peu d’aide à ce sujet. Or ce problème est gravissime car il nourrit l’inquiétude de nos 

  populations. Il génère en profondeur un nationalisme mortifère pour l’Union qui se traduit dans 

  les élections de tous les pays avec la montée des partis nationalistes. 

  TOUS NOS CONCITOYENS EUROPEENES SONT INQUIETS POUR LEUR IDENTITE. 

  QUEL QUE SOIT LE SUJET ILS NE SE SENTENT PAS PROTEGES. 

  L’Union Européenne, au contraire apparaît molle et sans vision à long terme. 

  Vous avez le devoir et le pouvoir d’agir, et en tous cas de parler fort. Or on ne voit pas d’actions 

  vigoureuses et on n’entend pas de votre part une communication puissante qui rassureraient nos 

  concitoyens sur la capacité d’agir de l’UE. Comment, dans ces conditions, voulez-vous que ces 

  Européens aient confiance dans une Union qui ne les protège pas ? Les populations sont poussées au 

  repli sur soi, alors que, paradoxalement, au fond d’elles-mêmes elles comprennent que seule une 

  Europe Puissante peut les protéger vraiment et les entraîner vers un avenir prometteur. 

  Monsieur Juncker, nous avons en son temps soutenu fortement votre candidature car il était 

  essentiel que ce soit le Parlement qui impose le nom du président de la Commission, de telle sorte 

  que l’Exécutif de l’UE ait toute la légitimité démocratique pour agir. Notre déception d’aujourd’hui 

  doi t nous aider à préparer les prochaines élections européennes de telle sorte que les candidats 

  à la députation, aux postes de commissaires et à celui de président de la Commission soient choisis 

  en fonction des politiques précises qu’ils proposeront pour l’UE et non plus sur des critère 

  nationaux. Le rôle de la Commission est de proposer et de conduire une politique pour l’UE sous le 

  contrôle du Parlement, et du Conseil Européen. Dans l’année qui vous reste avant les élections 

  européennes de 2019, mettez toute votre expérience et toute votre énergie pour que le processus 

  électoral renforce ces rôles du Parlement et de la Commission, les Européens vous en seront

  reconnaissants. Lettre adressée à M. JUNKER le 30 mars 2018 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS