Numărul de abonamente de telefonie mobilă a depăşit numărul de cartele preplătite active

Adi Iacob
Companii /

Numărul de abonamente de telefonie mobilă a depăşit numărul de cartele preplătite active

Pe parcursul anului 2016 s-a menţinut tendinţa de creştere a numărului utilizatorilor de abonamente la serviciile de telefonie mobilă, în detrimentul utilizatorilor pe bază de cartele preplătite active, ajungându-se pentru prima dată la un număr de abonamente mai mare decât cel de cartele preplătite active, informează un comunicat de presă al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Utilizatorii de telefonie din România au vorbit în medie în fiecare lună a anului 2016 câte 1 oră şi 4 minute prin intermediul reţelelor fixe şi de patru ori mai mult prin intermediul reţelelor mobile (4 ore şi 17 minute). Deşi, în continuare, un apel efectuat de pe telefonul fix (3 minute şi 4 secunde) durează, în medie, mai mult decât unul de pe mobil (2 minute şi 37 de secunde), diferenţa dintre cele două categorii de trafic se micşorează de la an la an, precizează comunicatul.

La sfârşitul anului 2016, în România erau 22,9 milioane de utilizatori activi de servicii de telefonie mobilă (în scădere cu 1% faţă de sfârşitul anului 2015), dintre care 11,5 milioane (+8%) erau utilizatori pe bază de abonament şi 11,4 milioane (-9%) utilizatori pe bază de cartele preplătite active. Creşterea numărului de abonamente se datorează, în principal, utilizatorilor persoane fizice care preferă acest tip de acces la serviciile de telefonie mobilă, numărul acestora înregistrând o creştere cu 11% în anul 2016, până la 8,6 milioane.

Rata de penetrare la nivelul populaţiei a cartelelor SIM active pentru serviciile de telefonie mobilă a ajuns la 116% la finalul anului 2016.

Deşi numărul total de utilizatori activi ai acestui serviciu a scăzut uşor, traficul total de voce (exclusiv roaming internaţional) efectuat de aceştia a crescut cu +2% în anul 2016 faţă de anul 2015, până la aproape 70,6 miliarde minute. Doar traficul în reţelele mobile proprii a înregistrat o scădere de -10%, până la 44 miliarde minute, celelalte categorii de trafic înregistrând creşteri în anul 2016: traficul către alte reţele de telefonie mobilă +36%, până la 20,3 miliarde minute, traficul către reţele din afara României +10%, până la 4,1 miliarde minute şi, respectiv, traficul către reţelele fixe +4%, până la 2,3 miliarde minute.

Numărul total de mesaje SMS a scăzut în anul 2016 cu 10%, până la 18 miliarde de mesaje, cel mai probabil ca urmare a utilizării tot mai intense a altor mijloace de transmitere a mesajelor instant. Majoritatea traficului de voce (60%) este realizat de utilizatorii pe bază de abonament, însă în cazul mesajelor SMS majoritatea traficului (52%) este realizat de cei care deţin cartele preplătite active.

Durata medie a unui apel realizat prin intermediul reţelelor publice mobile (exclusiv roaming internaţional) a crescut în anul 2016 la 2 minute şi 37 de secunde, iar traficul de voce efectuat de un utilizator activ într-o lună a fost în medie de 4 ore şi 17 minute, cu 4 minute mai mult decât în anul 2015. Totodată, un utilizator a transmis, în medie, 67 de mesaje SMS într-o lună.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită