O făcătură la cel mai înalt nivel

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial /

Cornel Codiţă

Media internaţională se străduie din răsputeri să ne facă prizonierii iluziei că ceva de importanţă globală se întîmplă zilele acestea: "Marea întîlnire Putin-Trump". Epocală, piramidală, decisivă... ce mai... supercalifragilisticexpialidocious. În realitate, o simplă făcătură... e adevărat, cu dichis.

Mai întîi, de unde vine dichisul? Păi, să vedem! Poate mai puţin aşteptat, prima sursă este chiar locul ales: Helsinki! De ce nu Washington? Să nu spună cineva că nu se putea. Bush l-a găzduit pe Putin la ranch-ul personal din Texas... de ce nu ar fi venit acelaşi Putin la Washington, într-o "vizită de lucru", ori chiar oficială (cu covor roşu), pentru Trump, un preşedinte mult mai îngăduitor cu "micile" năravuri kaghebiste ale marelui Putin, decît s-a arătat vreodată Bush. De ce nu la Moscova? Trump tot era în Europa, a mai fost pe acolo... s-a simţit bine... ba chiar a fost sedus... de... farmecul locului. De ce nu la Lochnagar, în Scoţia, unde s-a retras strategic acelaşi preşedinte al Statelor Unite, asaltat de manifestaţiile anti-Trump de la Londra, se găsea şi ceva whisky de cea mai bună calitate, ori la Bruxelles, ori undeva pe un vaporaş, ori pe un portavion, prin Mediterană, aşa... pe lîngă Malta şi seducătoarele, plinele de miez amintiri ale relaţiilor dintre URSS (epoca de aur a lui Putin!) şi Statele Unite? Ei bine, nu! La Helsinki! Mai era un simbol de dărîmat şi ceva mă face să cred că propunerea a venit nu de la Trump, care nu ştie despre Europa decît că este dincolo de Atlantic, ci de la bunul său amic Putin.

Helsinki este locul de unde a pornit "coşmarul lui Putin", cel mai important proces politico-diplomatic, multilateral, din epoca post-belică, unul care a adus la aceeaşi masă de negociere Statele Unite, URSS şi aproape toate ţările Europei, inclusiv Vaticanul! Aici, în 1977, a prins rădăcină deznodămîntul din 1989: sfîrşitul războiului rece, căderea zidului Berlinului, retragerea trupelor URSS din Germania, dizolvarea Tratatului de la Varşovia şi în cele din urmă dispariţia juridică a Uniunii Sovietice, apariţia Rusiei ca stat succesor şi independenţa altor 15 state din fostul "coridor sanitar" al URSS. Peste această istorie, legată de Helsinki, s-a aşternut deja uitarea, iar organizaţia moştenitoare, OSCE, este în cel mai bun caz ridicolă în totala ei irelevanţă şi incapacitate de a mai influenţa astăzi mişcările politice ale marilor actori, Rusia şi Statele Unite. Simbolul, însă, trebuia acoperit definitiv, îngropat sub drapajul noilor realităţi şi ale raporturilor de forţe din lume, care au permis Rusiei să schimbe locul învinsului, cu cel al unui semi-învingător care dictează, dacă nu toate, multe dintre regulile jocului de putere în noua lume care s-a născut. Multilateralul a murit - trăiască bilateralul (Rusia-SUA); orizontul păcii eterne s-a dizolvat, trăiască gestiunea mutuală a multirăzboaielor de calibre şi forme atît de diferite care se desfăşoară pe mai toată suprafaţa globului şi nu în ultimul loc, tocmai în Europa!!! Visul egalităţii diplomatice în probleme cruciale ale lumii, dintre "cei mari" şi "cei mici", a fost definitiv îngropat - trăiască condominionul sau marele triunghi geo-politic; ridicarea Germaniei şi a Europei s-au încheiat, trăiască băgarea lor cu capul la fund, cît mai adînc!!! Asta înseamnă întîlnirea Trump-Putin la Helsinki!!!

De ce o făcătură? Primul motiv este chiar lipsa agendei! Ce discută şi sub imperiul căror forme de angajament se află cei doi interlocutori? Putin poate să îşi ia ce mandat doreşte el, ante şi post-factum! Nu trebuie să anunţe nimic; oricum nu pe noi... ăştia... muritorii de rînd. Omul face ce vrea şi nu trebuie să dea socoteală nimănui, de nimic. Trump, nu prea! Cutumele democratice ale diplomaţiei la nivel înalt, în America, cer ca Preşedintele să formuleze şi să anunţe agenda cu care intră în asemenea convorbiri/negocieri. Trump nu a făcut-o! O să spună cineva că are omul o agendă, dar este secretă! Ce, la Malta ne-a spus Bush senior ce o să dis­cute cu Gorbaciov? Nu ne-a spus! Această "mirifică" agendă secretă, însă, nu prea are din ce să se constituie. Absolut toate problemele care pot fi inventate şi aduse în discuţie între SUA şi Rusia puteau fi şi se cereau anunţate public: de la arme nucleare, la situaţia şi acţiunile în regiuni de conflict, Siria, Ucraina, pînă la relaţiile cu Europa şi cu terţi. În realitate, Trump nu are nimic de discutat cu Putin, care să intre în sfera relaţiilor politico-diplomatice dintre cele două ţări şi care să fie ţinut sub obrocul unui mare secret!

Bun, dacă agendă nema, ce mai chichirez gîlceava? Cel de-al doilea motiv care ar putea susţine "marea întîlnire" de la Helsinki este dorinţa fierbinte a lui Trump de a "reseta" relaţiile cu Rusia, nu de alta, dar este o ocazie minunată să arate că el poate şi reuşeşte acolo unde neputinciosul şi netrebnicul Obama a dat chix! Să reseteze, să reseteze... dar ce poate însemna asta? Va declara Trump la Washington, sub pînza unor măreţe focuri de artificii, deschiderea erei "Marii Prietenii a Statelor Unite cu Rusia"?? De făcut, ar putea să o facă... doar că nu o să fie nimeni prin preajmă să îl asculte. Despre democraţi nu mai este cazul să vă spun ce e la gura lor, iar republicanii din Congres sunt obligaţi să reacţioneze, deloc favorabil, la declaraţiile Preşedintelui, date anterior întîlnirii cu Putin, în care a susţinut sus şi tare că de vină pentru degradarea relaţiilor SUA cu Rusia sunt investigaţiile privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale, declanşate de instituţii cum ar fi Departamentul Justiţiei şi, res­pectiv, Congresul SUA!! Cuvîntul trădare a fost pronunţat deja la Washing­ton, iar de data aceasta nu de inamicii înrăiţi ai Preşedintelui Trump, ci de diplomaţi, oameni politici, membri cu greutate ai Partidului Republican.

Dacă de resetat relaţiile cu Rusia, nu prea are cum să le reseteze, atunci, ce mai rămîne? De ce se întîlneşte Trump cu Putin?

Nu rămîn decît două posibilităţi: prima, omul nu are ceva mai bun de făcut şi, în derapajele comportamentale de tip paranoid, care se succed tot mai des, crede sincer că e predestinat să schimbe lumea după capul lui; a doua, fript de la spate de focul tot mai arzător al investigaţiilor oficiale privind implicarea Rusiei în distorsionarea alegerilor prezidenţiale care l-au dus pe Trump la Casa Albă, are disperată nevoie de ajutor, iar singurul loc de unde ar mai putea veni ajutor este cel de unde i-a venit şi prima dată, în braţele lui Putin.

Cam asta-i tot ceea ce se alege de pe urma "Întîlnirii la nivel înalt" de la Helsinki! O făcătură.

Opinia Cititorului ( 21 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

 1. Tot la Helsinki s-a creat si canalul de comunicare dintre cele doua blocuri in 70, decalogul de la Helsinki.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  1. La 1 august 1975 Acordul de la Helsinki a incheiat Csce.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  at fi in titlu la fel de indreptatit , daca am analiza interviul unui dinosaur financiar din FT.

  Intalnirea de la Helsinki a adus o oferta de nerefuzat in legatura cu serverul doamnei HC. Ascultati conferinta de presa and have fun 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  1. Cu Cristi C nu te-ai intalnit?. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  Parcă oficiali ne-ar spune vreodată ce discută.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  La asta se rezumă din păcate politicăraia la nivel înalt din ziua de azi, dar și comentariile pătimașe și subiective ale celor de pe margine.

  Concret, ce ar fi atât de rău într-o "mare Prietenie a Statelor Unite cu Rusia"?? 

  Eh, probabil și răspunsul comentatorilor de pe la noi ar fi cusut cu ață albă, aidoma celebrelor de pe acum acuzații fără dovezi (deci penibile!) la adresa Rusiei (inamicul de serviciu). 

  Ce patetic sfârșit de editorial: Neajutoratul Trump în brațele mamei Russia, prin Putin, fără de care, vezi Doamne, nu pupa el Casa Albă! 

  Apropos de presupusele mânării rusești, de cazul Skripal se mai aude ceva? :) 

  O declarație recentă a lui Obama în Africa de Sud merită în schimb toată atenția, cred că și respectul ... dacă nu cumva o fi fake:) 

  'Prea mult din politică pare astăzi să respingă chiar conceptul de adevăr obiectiv. Oamenii pur şi simplu inventează lucruri. Vedem asta în creşterea propagandei susţinute de stat, o vedem în invenţiile promovate pe internet, în estomparea graniţelor dintre ştiri şi divertisment'.... 

  'Vedem o pierdere completă a ruşinii în rândul liderilor politici, care când sunt prinşi cu minciuna plusează şi mint şi mai mult'. 

  Aha:)

   

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  Neinformații, victimele unor astfel de articole, să-l caute pe tata FBI să vadă cine coordonează investigațiile oficialie privind implicarea Rusiei, derapajele comportamentale ale acestuia făcând din Coldea un biet veveriț.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  Din nou, Mafalda de Dambovita si-a pus pe cap o palarie prea mare! stie ce/cum ar trebui sa se poarte intalnirile mai marilor lumii. Atata doar ca nu-si vede si "lungul nasului". 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  1. Dar tu ti-l vezi? Cum iti permiti sa il persiflezi pe dl Codita?

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

   Sa-ti explic procesul tau de gindire: daca cineva este de pe malurile Dimbovitei, atunci trebuie sa-si vada de lungul nasului.

   Tu de unde esti? 

   Tu esti de pe malurile Oltetului. 

   Oltetul are 185 km lungime, iar Dimbovita are 286 km lungime. 

   Deci?

   Mucles! 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

   Gresit domnule Make!. Domnul Codita ar trebui sa ne spuna ca "dupa parerea domniei sale.........." nu sa ne dea verdicte in problemele mari ale lumii. 

   Iar de pe malul Dambovitei nu poti sa vezi bine nici Volga, nici Potomac.  

   Si Volga si Potomac sunt mai mari decat Oltetul; asta trebuie sa o stie orice tolomac. 

   Deci?......  

    

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

   Asa cum isi permite el sa-i persifleze pe mai marii lumii.

   Capisci?. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

   Dansul poate sa o faca, tu nu!...

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

   Iata ca am facut-o si eu. Ciuda!. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  Articol care ne pune pe ganduri! referitor la tradare si la lipsa de pregatire in domeniul relatiilor internationale a unor lideri de talie mondiala dar si damboviteana.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  1. Nu stati pe ganduri,

   Intrati in randuri........ 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  1. De ce Helsinki?: Explicația pe care o oferi este clară, credibilă, dar se întemeiază pe o premisă ce nu poate fi verificată (speculație) – obiectivul Rusiei (Putin) de a diminua OSCE (utilizată de UE și SUA în Ucraina împotriva sa). De ce nu pentru că este una dintre cele mai convenabile pentru ambele țări? Și ca o concesie din partea lui Putin față de problemele lui Trump în USA? Rusia este un adversar (competitor) al SUA, nu un aliat/partener, deci Washington, Florida, sau Moscova, Sochi – unde tocmai a fost Merkel, etc.) - ies din discuție. Un spațiu neutru, ca în cazul lui Kim Il Sun. Apele internaționale nu se poate căci fiecare dintre ei ar fi fost gazdă, pe rând. Rămâne o țară neutră sau dintr-un spațiu de dublă influență: Viena (a fost propusă de ruși și respinsă de americani), Reykjavik, Helsinki. A fost preferat Helsinki, probabil de către Trump din cauza logisticii de care are nevoie.

  2. De ce fără agendă? a) pentru că discuția a fost despre ce agendă ar putea să aibă la întâlnire ulterioară; b) pentru că în cazul unei agende (de fapt două: Trump și Putin) fiecare ar fi trebuit să comunice ce a obținut; c) pentru că în cazul unei agende ar fi trebuit să decidă ceva în comun și nici unul nu era dispus să facă asta. 

  3. Concluzia ta– sau Trump nu are nimic mai bun de făcut, sau are nevoie de sprijnul Rusiei, este vulnerabilă. Alternativă: Trump continuă pur și simplu să-și aplice ideea sa cea nouă: se poate negocia cu orice dușman. A început cu Kim, a continuat cu Marcon și Merkel, normal să continue cu Putin. În opinia mea este pregătit să discute și cu Assad sau Khamenei! 

  4. Nu este vorba despre o făcătură, ci despre o schimbare radicală a politicii externe americane pe care nici măcar republicanii nu sunt pregătiți să o facă. Dar Trump (și elita financiară din spatele lui) sunt! Cel mai probabil este că va avea loc.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  1. Nu prea cred în punctul 4. Politica externă a unui stat nu se poate schimba prin voința unui cerc restrâns de oameni. A lui Trump și a vreo 4-5 consilieri. Restul staffului Dep de Stat trebuie să dorească să conlucreze în noua politică. Altfel, ea va fi sabotată permanent și nu se va îndeplini. Mai mult, Congresul poate lua contra-măsuri care să împiedice Președintele să își execute politica externă pe care o vrea.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  Nu este adevărat:

  "Cuvîntul trădare a fost pronunţat deja la Washing­ton, iar de data aceasta nu de inamicii înrăiţi ai Preşedintelui Trump, ci de diplomaţi, oameni politici, membri cu greutate ai Partidului Republican." 

   

  A fost pronunțat de fostul șef al CIA John Brennan. Orice adevărat diplomat nu l-ar pronunța. Iar John Brennan este aproape un gunoi uman. Deci el nu este o referință de dat decât în sens negativ. 

   

  Dar sunt de acord cu concluzia autorului, nici mie nu mi se pare că există substanță în spatele întâlnirii. Dar, la nivel interuman, această întâlnire a permis celor doi să discute cât de sincer au putut fără riscul scurgerilor sau interferențelor staffului. De exemplu, Trump ar fi putut astfel să evalueze eventualitatea unei depărtări a Rusiei de China și ce ar costa America pentru a obține asta. Un astfel de scenariu nu prea poți să îl discuți cu alții de față fără să apară în presă. Și nici nu poți să îl pregătești, cu o agendă, cu documente. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  1. Cristi C habar n-ai, te bagi si tu in seama. Ai idee de trilioanele care ar costa-o pe Rusia departarea de China? Crezi ca relatia Rusia-China este ca relatia dintre tine si Maria? Ptiu!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

   Eu am ideea că americanii nu pot fi crezuți. Sunt prea mari și încrezuți ca să le mai pese de un tratat semnat sau angajament. Și mai știu că Rusia nu va renunța la relația cu China. Dar americanii par să nu înțeleagă și încearcă diferite variante. De fapt Trump încearcă diferite variante.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
FNGCIMM
Cotnari
Erfi
Flixi
Vila Timo
Mozart Spirits
Schlumberger
Verattiva
Contessina
Primigi
Adhouse
Legestart
Calendarul BURSA 2018
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită