Oamenii de ştiinţă israelieni au realizat prima inimă vascularizată imprimată 3D

A.L.
Miscellanea /

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Tel Aviv au realizat prima inimă imprimată 3D, completă, cu vase de sânge, pentru care a fost folosită "cerneală" personalizată, bazată pe colagen, potrivit Haaretz.

Pentru această inimă au fost folosite ţesuturi de la un pacient. Până în prezent, cercetătorii au reuşit să realizeze inima umană doar ca muşchi, fără vasele de sânge, scrie Haaretz.

Noua realizare se potriveşte exact proprietăţilor imonologice, celulare, biochimice şi anatomice ale pacientului.

Rezultatul a fost publicat în revista Advanced Science de liderul echipei de cercetători, profesorul Tal Dvir, de la Universitatea din Tel Aviv. El a fost asistat de Nadav Noor, Assaf Shapira, Reuven Edri, Idan Gal şi Lior Wertheim, mai informează agenţia.

"Este pentru prima dată când cineva, undeva, a reuşit cu succes să creeze şi printeze o inimă întreagă plină de celule, vase de sânge, ventricule", a spus Dvir. "În procesul nostru, aceste materiale (celule şi ţesut uman, n.r.) au servit ca bio-cerneluri, substanţe realizate din zaharuri şi proteine care pot fi folosite pentru imprimarea 3D a modelelor complexe de ţesut. Rezultatele noastre demonstrează potenţialul abordării privind ingineria tesutului personalizat şi a înlocuirii organelor în viitor".

El a continuat: "În acest stadiu, inima noastră 3D este mică, de dimensiunea unei inimi de iepure". Inimi de dimensiuni similare cu cele umane pot fi create folosind aceeaşi tehnologie, a mai precizat profesorul.

Cercetătorii plănuiesc acum cultivarea inimilor imprimate în laborator şi "să le înveţe să se comporte" ca inimi, a mai spus Dvir. Apoi au ca scop realizarea de inimi imprimate 3D pentru animale.

"Trebuie să dezvoltăm mai departe inima imprimată. Celulele trebuie să deprindă abilitatea de a pompa. În prezent, se pot contracta, dar trebuie să lucreze împreună. Sperăm că vom reuşi şi că vom demonstra eficacitatea şi utilitatea metodei noastre. Probabil, în zece ani, vor exista imprimante pentru organe în cele mai bune spitale din lume şi aceste proceduri vor fi obişnuite".

Anul trecut, Dvir şi echipa lui au produs primul implant de ţesut complet personalizat, realizat din celule ale unui pacient, scrie Haaretz.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS