Oferta de preluare obligatorie a "Cemacon" a fraţilor Pavăl, sub preţul din piaţă

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii /

Cotaţia nu pare atractivă pentru BOF - fondul controlat de Erste şi Florin Pogonaru 

PIF Industrial, deţinută de proprietarii Dedeman, fraţii Pavăl, a lansat o ofertă publică de preluare obligatorie, pentru 55,5% din producătorul de cărămizi "Cemacon" (63,27 milioane de acţiuni), la preţul de 0,55 lei/unitate.

În piaţă, cotaţia CEON a încheiat ziua de miercuri la 0,606 lei/unitate, cu 5,3% sub nivelul de la începutul anului (0,64 lei/unitate). Astfel, preţul din ofertă este cu 14% sub cel de la începutul anului. În aceste condiţii, oferta nu pare atractivă pentru ceilalţi acţionari, între care se numără fondul Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief U.A. (BOF), deţinut de Erste Bank (83,33%) şi Florin Pogonaru, care controlează 33% din Cemacon, sau CIT Resources, cu 10,92%.

PIF Industrial face oferta la acelaşi preţ la care Dedeman a cumpărat, în decembrie, 11,8% din "Cemacon" de la Consultanţa Andrei&Andrei SRL. Potrivit legii pieţei de capital, "o persoană care, ca urmare a achiziţiilor sale sau ale persoanelor cu care acţionează în mod concertat, deţine valori mobiliare emise de un emitent care, adăugate la deţinerile sale anterioare sau ale persoanelor cu care acţionează concertat îi conferă acestuia, direct sau indirect, mai mult de 33% din drepturile de vot asupra emitentului este obligată să lanseze o ofertă publică adresată tuturor deţinătorilor de valori mobiliare, la un preţ echitabil şi având ca obiect toate deţinerile acestora, cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de două luni de la momentul atingerii respectivei deţineri".

De asemenea, "preţul în oferta publică de preluare obligatorie este cel puţin egal cu cel mai mare preţ plătit de ofertant sau de persoanele cu care acesta acţionează în mod concertat în perioada de 12 luni anterioară datei de depunere la ASF, a documentaţiei de ofertă".

Anterior tranzacţiei din decembrie, Dedeman deţinea concertat 33% din Cemacon.

Compania a înregis­trat un profit de 13,2 milioane de lei, în 2017, cu 58% mai mare faţă de 2016, pe fondul unor afaceri de 98,77 milioane de lei, în urcare cu 7,8%. Datoriile companiei s-au menţinut la 91milioane de lei, la finalul anului trecut.

În noiembrie 2013, "Cemacon", acţionarii săi majoritari şi Banca Comercială Română au semnat un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro. La finalul lui 2013, banca a cesionat 12 milioane de euro din creditul societăţii către Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief U.A. (BOF), cu sediul în Olanda, fond la care banca avea o participaţie de 83,33%, care ulterior a fost transferată către Erste Bank, restul fiind în posesia omului de afaceri Florin Pogonaru.

În iulie 2015, fondul Business Capital for Romania Opportunity Fund a intrat în acţionariatul producătorului de cărămizi "Cemacon", după ce şi-a convertit în titluri creanţa de 12 milioane de euro.

Creditele neperformante de 16,5 milioane de euro ale companiilor "Cemacon" şi "Ambient" au fost cedate de BCR către BOF pe 2 euro. Ziarul "BURSA" a scris, în septembrie 2017, că aceste tranzacţii se numără printre problemele identificate de ANAF, în urma controlului efectuat la BCR, în perioada 3 mai 2016 - 9 iunie 2017, încheiat cu un impozit suplimentar de peste 100 de milioane de lei impus ins­tituţiei financiare, conform unor surse din piaţă.

Se pare că Autoritatea Fiscală a evaluat diferit faţă de BCR transferurile de credite neperformante, dar şi vânzarea, din ianuarie 2014, a pachetului deţinut de BCR la fondul Business Capital for Romania Opportunity Fund (BOF) către Erste Bank, pentru suma de 15,5 milioane de euro, în baza unui raport de evaluare întocmit de KPMG. La acest caz s-a referit şi fos­tul ministru de finanţe, Ionuţ Mişa. La data respectivă, BCR a transmis că vânzarea datoriei Cemacon pe un euro a avut ca scop salvarea companiei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
ApanovaAdvertisement
Comercianti de Diamante
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS