CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 11.01.2017

D.N.
 
mărește imaginea
     Elevii din Capitală au începând cu 2017 un nou idol. Nu e vorba de o vedetă pop-rock sau de un actor celebru, ci de un politician. Pare greu de crezut, dar lucrurile stau chiar așa. Un val de entuziasm a reușit să provoace Primarul General al Capitalei cu doar două anunțuri legate de prelungirea vacanței elevilor. Zeci de mii de mesaje au invadat internetul, au fost create evenimente, s-au propus mintinguri de susținere a Gabrielei Firea, iar rețelele de socializare sunt pline de promisiuni din partea minorilor (care teoretic nu ar trebui să aibă acces la ele, dar asta e o altă discuție) legate de votul lor când vor ajunge majori și de discuții în contradictoriu cu părinții care nu sunt de acord cu prelungirea vacanței.
     În spatele glumelor, ironiilor sau ale tendinței de a imita este evident că Gabriela Firea este unul dintre puținii politicieni autohtoni cunoscuți de către generația tânără. Spre nedumerirea colegilor de scenă politică nu a fost nevoie de multe promisiuni prealabile și nici de deblocarea unor sume mari de bani pentru a atinge acest vârf de popularitate. Au fost suficiente cinci zile în plus de vacanță și crearea speranței că la fiecare ninsoare sau la un vânt mai tare școlile vor fi închise. "Oprescu ne dădea și el câte o zi liberă când era viscol, dar pe lângă Firea e pistol cu apă. Actualul primar e deja la alt nivel, avem speranțe mari și o rugăm să nu uite că nici cu canicula nu ne împăcăm foarte bine", a postat pe contul său de facebook, Vlad, elev la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza. Ideea este de reținut, până acum școlile nu au fost închise niciodată din cauza caniculei, care mai nou se manifestă și în luna iunie, când elevii încă nu sunt în vacanță.
     Încă două viscole și Liviu Dragnea își poate lua adio de la șefia PSD, iar Iohannis de la viitoarele alegeri prezidențiale sau dacă mai ninge de trei ori facem marea unire, unim vacanța de Crăciun cu aceea de Paște, sunt două dintre glumele care circulă pe internet.
     Anunțul postat pe pagina oficială de Facebook a Gabrielei Firea, legat de prelungirea vacanței cu o săptămână, a strâns în primele 11 ore, peste 9000 de aprecieri, 920 de comentarii (majoritatea laudative și venite din partea unor tineri) și 1200 de distribuiri. "Mulțumim mult! Ne-ați scăpat de teza la română!", "Am auzit la meteo că prin sud va fi urgie mare până la începutul lui martie, deci vă dorim vacanță plăcută", "Doamnă Firea pe viitor să candidați la președinție cred ca o sa faceți lucruri grozave o să vă votez fără nici un regret", "Își asigură votanții încă de pe acum pentru următorul mandat, i-a câștigat pe ăștia de 16, 17 ani, cand i se va termina mandatul puștii vor avea drept de vot". Există și câteva intervenții ale unor părinți nemulțumiți, dar acestea sunt îngropate sub "troienele" de laude. Nebănuite sunt căile politicii, uneori un viscol bine gestionat poate rezolva problema absenteismului la vot în rândul tinerilor. Important este ca, în pană de inspirație, unui politician de la putere să nu-i treacă prin cap să le ceară tinerilor să pună mâna pe lopeți și să deszăpezească drumul către școală. Au și glumele o limită! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 11.01.2017, ora 00:09)  
 Articolul este o exagerare.... "la fiecare ninsoare sau vânt mai tare"....
 
 Autorule, vineri a fost cod roșu iar câteva sute de metri de mers pe jos au fost crâncene. Luni trotuarele nu erau curățate. Abia azi, marți, s-a putut circula în oraș pe jos - după cum toată lumea știe, școlarii nu au carnet și nici mașină (autorule, când ai folosit ultima oară un mijloc de transport în comun?). Firea a spus deja de ieri că decizia de a amâna școala s-a bazat pe furtuna ce tocmai s-a declanșat din nou în această seară deoarece nu avea sens (discutabil) să reînceapă școala joi sau vineri.
 
 Dacă cineva contestă închiderea școlilor de luni și marți, atunci acea persoană nu este sănătoasă la cap... chiar dacă scrie în Bursa. O să vedem mâine dacă meteorologii au dreptate despre miercuri.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 08:02)
 
 Sper ca DN inghite zapada in dimineata asta. Este juma de metru in parcari si niste dementi incearca sa iasa.
 
 Firea a avut dreptate.


 
  1.2.   Nu inchiderea scolilor capitalei este solutia!  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Axa , in data de 11.01.2017, ora 08:05)
 
 Cristi C esti fie partinitor - angajat politic, fie neinformat. Solutia ar fi ca primarii sa faca ceeace trebuie pentru buna functionare a capitalei si sa nu mai caute popularitate ieftina in randul tinerei generatii. Toate institutiile, de la cresa si gradinita, ar trebui sa functioneze normal, iar administratia sa actioneze, nu sa anunte cu zile inainte inchiderea capitalei. Ce ar tb sa faca parintii cu acei copii de cresa si gradinita care nu pot ramane singuri acasa, Intra toti in vacanta de iarna, nu?
 Oricum prezenta prescolarilor nu este obligatorie, asa ca cei care au alternative le pot folosi in aceasta perioada, fara a fi obligati insa sa-si ia concediu fortat.


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 08:11)
 
 Cristi, comentariul tau e o exagerare.


 
  1.4.   @Axa  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 08:25)
 
 Numai propaganda securistă putea scorni mizeria popularității ieftine.


 
  1.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 08:28)
 
 Voi nu vedeți ca ăștia nu fac nimic, doar închid...șosele, scoli, aeroporturi.


 
  1.6.   Sa circuli bine azi in capitala patriei  (răspuns la opinia nr. 1.4 )
    (mesaj trimis de Axa , in data de 11.01.2017, ora 08:41)
 
 Mesaj de la Firea&co


 
  1.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 08:47)
 
 Sunt părtinitor? Tu ești capabil să vezi realitatea de pe geam? Nu, și nici omuleții la care mă uit în parcare. Se luptă cu mormanele de zăpadă ... este adevărat că sunt doar 2-3 din vreo 20 de mașini. Restul rămân acasă sau iau alte mijloace de transport. Eu rămân acasă. Nu am nevoie să dau 40+ de cm de zăpadă din parcare.
 
 Da, soluția părinților este să își ia concediu. Problema nu este legată de drumurile principale. Acolo este simplu. A ajunge cu mașina acolo de pe străduțe este o nebunie. A merge pe trotuar acum este deja prea mult.


 
  1.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 08:54)
 
 Comentariul tau arata o neintelegere crasa a situatiei. Mai bine taceai.


 
  1.9.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 09:07)
 
 Axa, esti un postac securist sau liberal ... acelasi drac. Cata nesimtire sa aiba cineva care sa scrie asa tampenii!!!:))))))) Solutia este ca postaci ca tine sa fie trimisi la lopata sa dea zapada de pe trotuare ... sa scape internetul de specimene ca voi.


 
  1.10.   Ma confunzi cu tine si nu e ok.  (răspuns la opinia nr. 1.9 )
    (mesaj trimis de Axa , in data de 11.01.2017, ora 09:35)
 
 Oricum, te cunosti autoapreciezi just.


 
  1.11.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 09:58)
 
 Ghinion! La computergames mai primiți bani de la Securitate?


 
  1.12.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.10 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 10:17)
 
 Recunoaste ca ai gresit si atunci nu vei mai fi numit postac securist. Altfel, ai toate semnalmentele unui postac platit care minte sfidand realitatea care se vede pe geam ... cu nesimtire.


 
  1.13.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.12 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 10:29)
 
 E moderator pe computergames. În momente grele se activează toate clusterele securiste on-line să măcăne concomitent pe aceeași temă.


 
  1.14.   Ai circumstante atenuante, cum sa ma supar pe tine  (răspuns la opinia nr. 1.12 )
    (mesaj trimis de Axa , in data de 11.01.2017, ora 13:14)
 
 Nu esti decat o jivina bolsevica, fara nume, fara coloana, dar cu tupeu cat cuprinde.
 In cazul tau nesimtirea ar fi un nonsens, primatele nu pot fi invinuite de asa ceva.
 De ce crezi tu ca nu a circulat azi 185, de bine ce si-au facut treaba cei care ar fi in stare sa ne dea concediu la toti?
 Oricum, notiunea de concediu e improprie asistatilor social. Voi puteti dormi linistiti.


 
  1.15.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.9 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 13:55)
 
 Hai noroc PAVEL LUCIAN VASILE. Cum merge deszapezirea in Iasi? Aud ca pe voi astia asistatii social va scoate cu forta la lopata ca altfel nu va mai primeste la cantina sociala si din salarul de postac GCCC nu-ti scoti nici de 2 mese pe zi, asa ca dai zapada pana ti se albeste parul :))))


 
  1.16.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.15 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 14:00)
 
 Andrei Vacaru, pensionar la 40 de ani, declara la fisc venituri anuale de 5000 de lei pe agentia lui imobiliara, fara angajati, in timp ce declara public, din gura, venituri de 30 000 euro pe an.


 
  1.17.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.16 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 16:45)
 
 Lasa-l tu pe Vacaru spune tu, iti declari salariul de POSTAC primit de la speculantii imobiliari din spatele Grupului Clientilor cu Credite in CHF? Din surse sigure iti spun ca NU! Asa ca esti un evazionist curatator de podele pe la laboratorul de chimie de la Gheorghita Asachi si esti si restantier la camera de camin de 7,34mp cu closet in capatul culoarului :))))


 
  1.18.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 18:31)
 
 "soluția părinților este să își ia concediu"?? HAHAHAHAHAHA!!!! Ia intreaba-i pe patroni ce parere au de ideea asta!!!


 
  1.19.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.14 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 19:32)
 
 Minti [Fragment eliminat, conform regulamentului.]. Cursa 185 nu a fost intrerupta. Jivina penibila.


 
  1.20.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.18 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 19:34)
 
 Acela nu este patron, este stapan de sclav si esti liber sa iti dai demisia.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2017, ora 08:19)  
 Firea a decis evitarea haosului în capitală.
 Unde-i retorica "nimeni nu face nimic"?


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de liviu în data de 11.01.2017, ora 08:25)  
 Firea a zis sa rămâneți azi acasă! Nu stiu daca s-a referit si la postaci. Cu elevii a avut dreptate... știa ca nu va face absolut nimic sa deszăpezească. Nu ai mereu noroc sa ningă vineri seara!!!!


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 08:52)
 
 Băi postacule.... până și ambasadorul UK, Paul Brummell, a apreciat deszăpezirea din București de pe străzile principale. A postat așa: "cleared impressively quickly", sâmbătă.
 
 Hai la lopată și dă zăpada ... nu mai posta ca miticul.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 11.01.2017, ora 09:25)  
 În capitală, meteorologii spun că de la 29 cm strat de zăpadă aseară la ora 20, erau peste 60 de cm la ora 8.... și continuă să ningă.
 
 Firea a avut dreptate.


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 09:34)
 
 Pentru liberele de luni si marți, când s-a putut circula si nici gerul nu a fost unul extraordinar?


 
  4.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 10:05)
 
 macar sa ai atata bun simt si cand abordezi problema creditelor in CHF. vad ca la alte subiecte nu esti asa aberant


 
  4.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.1 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 10:11)
 
 Luni, cu excepția carosabilului, nu se putea circula pe trotuar. În fapt, se putea circula prin București tocmai pentru că școlile erau închise. Dacă erau deschise, traficul s-ar fi dublat/triplat și nu mai vorbeai tu acum aberații. Marți s-au folosit scule pentru curățarea trotuarelor și am putut merge pe jos prin oraș. Miercuri ar fi fost o zi bună de redeschidere a școlilor dacă nu ar fi fost viscolul de peste noapte.


 
  4.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.2 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 10:14)
 
 Deși pot greși și eu, în problema creditelor CHF am avut o părere de bun-simț. Dacă nu ai avea credit CHF, ai putea fi obiectiv când îmi apreciezi părerea... pe care nu o mai reiau că nu este subiectul articolului.


 
  4.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 11:12)
 
 atunci poate ar trebui sa ai un credit in CHF ca sa intelegi. nu e de bun simt sa nu ai solidaritate fata de oameni in nevoie si sa sustii partea celui tare. esti de stanga in plitica, dar in economie sustii un liberalism cretin. ori trebuie sa-ti pui la punct sistemul de valori si sa fii consustent cu tine insuti, ori sunteti 2 persoane diferite care ofera servicii pro-Firea si pro-banci, la comanda.


 
  4.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.5 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 11:39)
 
 Dle/dna, ești în profundă necunoaștere a poziției mele față de problema creditelor CHF. Una dintre soluțiile propuse de mine a fost ca eu (noi) să vă suportăm greșeala din contractul de credit și să beneficiați de solidaritatea societății. În aceste condiții, a mă acuza de lipsă de bun-simț este cel puțin bizar.
 
 Nu sunt pro-bănci. Vrei să caut mesajul de acum câteva luni în care am criticat Bancpost pentru un comision abuziv de cont dormant și după care mi-am retras economiile de la ei a doua zi? Dar cel în care dezvăluiam manevrele valutiste ale Creditbank în cazul creditelor CHF? Eu nu privesc lucrurile prin dogme simpliste politice. Mi-a mai spus cineva pe aici că nu înțelege amestecul de opinii. Acum vii și tu cu asta.


 
  4.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 12:04)
 
  greseala din contractul de credit este SI a bancii. si daca ma gandesc mai bine, nu as caracteriza-o drept greseala, ci un act care se duce catre penal.
 cat priveste comentariile anetrioare, nu de putine ori i-ati jignit grosolan (inclusiv pe mine) pe ce numiti dvs "postaci CHF". eronat. daca ne-am intalni fata in fata nu cred ca ati mai avea acceasi inclinare in a jigni oamenii atat de usor cum o faceti online. din pozitiile dvs exprimate aici, am retinut doar inflacarea impotriva celor cu credite in CHF. daca a fost ceva mai mult si poate demn, asta nu a iesit la iveala:(


 
  4.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 12:13)
 
 Cristi C spune adevărul. El este socialist neocolonialist. Sustine sprijinirea bancilor cu banii contribuabililor.
 Altfel spus, bancherii pot fi legati la ochi in timpul programului, sa acorde credite pentru orice, oricui, iar noi, contribuabilii, sa acoperim toate gaurile facute de bancheri, chipurile pentru a-i ajuta pe debitori.


 
  4.9.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.7 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 13:37)
 
 Înflăcărarea era împotriva armatei de comentatori care mințeau iar printre ei erau și avocați cu un interes material evident iar jignirile erau reciproce (și de multe ori ca ripostă la insultele unui "intelectual" Pavel Lucian Vasile). La un moment dat am improvizat o listă. Cred că pe primul loc se afla acest punct:
 
 ----------
  (mesaj trimis de Cristi C , in data de 06.05.2016, ora 02:12)
  Iar dacă vrei o soluție, ea este solidaritatea societății.
 
  A încălcat o bancă vreo reglementare existentă? Cam NU. Toate tâmpeniile de motivații judecătorești se folosesc de cunoașterea viitorului pentru a imputa gestionarea proastă a trecutului. Este total INACCEPTABIL.
 
  Soluția este solidaritatea socială. Câți datornici în nevoie sunt? 10 mii. Germania a impus o taxă de solidaritate când s-a unificat cu Estul. Se impune un 0.5% la salariu sau, nedeductibil, la profit, timp de 2-3 ani....
 ----------
 
 Iar referitor la greșeală părților în cazul CHF, am spus:
 ----------
  10.19. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.17 )
  (mesaj trimis de Cristi C , in data de 24.09.2016, ora 18:03)
 
  Solidaritatea respectivă recunoaște faptul că sistemul a dat greș. Iar prin sistem mă refer la presupunerile frumoase ale beneficiilor libertății capitalului, a schimbului valutar oricând, oricum, a depozitelor și creditelor în orice monedă ... A greșit inclusiv BNR (deci statul), a greșit și Parlamentul (deci tot statul), au greșit mult și băncile, au greșit și mai mult debitorii.
 
  Repet încă o dată, în SUA, multe credite au fost "predatory lending", semnături în alb, ilegalități cât carul și penale. Nu este cazul la noi. La noi este un caz tipic de eșec al libertății capitalismului. Acesta este motivul pentru care găsesc responsabilitatea colectivă mai nimerită.
 
  Abordarea este echitabilă deoarece vina este colectivă. Dacă vrei, o putem rafina. Nu va fi impozit global ci o taxă pe tranzacții imobiliare. Putem pune și o taxă pe tranzacții financiare speculative (mai mici de 6 luni, un an). Ca de exemplu, 0.2% aplicat la principalul unei tranzacții forex.
 
  Pentru că nici tu, 10.20, nici alții, nu pricepeți ce vreau să spun prin rezolvare etică, justă, echitabilă. Statul este obișnuit să rezolve probleme cu toporul: grosolan, primitiv (poate pentru că cei care lucrează pentru stat, inclusiv parlamentarii, sunt așa).
 ----------


 
  4.10.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.9 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 14:05)
 
 Pseudointelectualul Pavel mananca zacusca la ora asta.
 Important este faptul ca tu, angajat BNR, vrei ca noi sa acoperim toate gaurile facute de bancheri.
 Solidaritatea sociala nu inseamna ca statul sa gireze schemele piramidale ale bancilor.
 Solidaritate sociala nu inseamna interzicerea falimentului persoanelor fizice pentru indestularea bancilor.
 Capitalism fara faliment si capitalism implementat de comunisti precum Isarescu nu exista decat in Romania.
 Poti sa vorbesti de Pavel cat doresti, tot niste loaze comuniste ramaneti. :)))))))


 
  4.11.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.10 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 14:27)
 
 Falimentul personal era pe locul #2 în listă. Dezavantajul lui este că lasă debitorul într-o listă neagră pe mulți ani (cel puțin așa se întâmplă în țările unde există schema). Adio mașină în leasing, adio TV în rate la magazin, adio casă fără banii jos, în pungă.
 
 Capitalism fără recunoașterea legilor private (a contractelor) nu există. Riscul dării în plată nu exista la momentul semnării contractului. Dacă ar fi fost, dobânda ar fi fost măcar cu 1-2% mai mare. După 6-7 ani din desfășurarea contractului, se introduce acest risc pentru o parte iar cealaltă parte nu are voie să îl evalueze și să se retragă din contract sau să îl compenseze prin costuri suplimentare. Este aberant.
 
 Ca doctrină politică, eu nu vreau să fiu tratat așa de către stat. Că este socialism, că este liberalism, anarhism, nu contează eticheta. Este un abuz.


 
  4.12.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.11 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 18:12)
 
 daca cealalta parte (banca) a inselat, asa cum e in cazul creditelotr in CHF cu reclame mincinoase si recomandate de oamenii de la ghisee, atunci contractul ar trebui sa devina nul automat.


 
  4.13.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.11 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 18:14)
 
 eu as vrea ca fiecare om sa poate alege intre faliment personal si alta varianta. acum nu exista alegere, exista doar banca intr-o parte si executarea silita in alta parte. sau DIP-adica pierderea casei si mutatul in strada.


 
  4.14.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.13 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 19:47)
 
 Ce prosti sunteți.


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2017, ora 09:58)  
 articolul este bullshit; cred ca ieri cand il scriai nu ai plecat urechea la ce o sa fie azi. azi a fost dificil parintilor sa ajunga la serviciu, dar probabil ca tu inca esti in casa, la caldurica. a avut si Firea dreptate o data cu inchiderea scolilor


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 10:04)
 
 Ninsoarea de miercuri justifica liberul de luni si marti, gândire tipic pesedista.


 
  5.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 12:27)
 
 Gândirea nihilista e tipic useristo-soroșistă. Instituțiile pesediste au introdus codurile de avertizare pentru a justifica măsurile lui Firea. Voi ați fi vrut să vă plângeți că nu se poate circula. Cumva trebuie să vă plângeți, doar sunteți români și nu vă bagă nimeni în traistă.


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.02.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii trecute în creștere, cea mai mare apreciere, dintre indicii bursei, de 1,19%, fiind marcată...  click să citești tot articolul
19.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au crescut vineri, încheind cea mai bună săptămână din 2016 până în prezent, pe fondul reducerii semnificative a volatilității.  click să citești tot articolul
16.02.2018
BVB
     * Volum de 66,5 milioane de lei
       Rulajul înregistrat ieri la Bursa de Valori București (BVB) a urcat la 66,55 milioane de lei (14,28 milioane de euro), cu mult peste valoarea înregistrată în ședința anterioară, de 24 de milioane...  click să citești tot articolul
16.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, după ce "Airbus" SE a raportat o situație financiară bine primită de piață.
     Titlurile constructorului de avioane "Airbus"...  click să citești tot articolul
15.02.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul pozitiv, majoritatea cotațiilor emitenților listați înregistrând creșteri.  click să citești tot articolul
15.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut un curs mixt ieri, în condițiile în care SUA au anunțat o creștere peste așteptări a prețurilor de consum în ianuarie, generând temeri privind...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9702
2.3824
2.9904
4.0452
0.1838
0.6256
0.2114
4.6595
5.2498
1.4962
3.5186
0.2229
0.4807
1.1207
0.0662
0.4698
0.9946
3.7306
0.3209
1.1557
0.5877
0.0581
0.3503
0.2016
2.7663
0.0394
0.1381
1.0157
0.6264
0.1193
162.9856
5.4429
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
.