BURSA 11.01.2017

D.N.
 
mărește imaginea
     Elevii din Capitală au începând cu 2017 un nou idol. Nu e vorba de o vedetă pop-rock sau de un actor celebru, ci de un politician. Pare greu de crezut, dar lucrurile stau chiar așa. Un val de entuziasm a reușit să provoace Primarul General al Capitalei cu doar două anunțuri legate de prelungirea vacanței elevilor. Zeci de mii de mesaje au invadat internetul, au fost create evenimente, s-au propus mintinguri de susținere a Gabrielei Firea, iar rețelele de socializare sunt pline de promisiuni din partea minorilor (care teoretic nu ar trebui să aibă acces la ele, dar asta e o altă discuție) legate de votul lor când vor ajunge majori și de discuții în contradictoriu cu părinții care nu sunt de acord cu prelungirea vacanței.
     În spatele glumelor, ironiilor sau ale tendinței de a imita este evident că Gabriela Firea este unul dintre puținii politicieni autohtoni cunoscuți de către generația tânără. Spre nedumerirea colegilor de scenă politică nu a fost nevoie de multe promisiuni prealabile și nici de deblocarea unor sume mari de bani pentru a atinge acest vârf de popularitate. Au fost suficiente cinci zile în plus de vacanță și crearea speranței că la fiecare ninsoare sau la un vânt mai tare școlile vor fi închise. "Oprescu ne dădea și el câte o zi liberă când era viscol, dar pe lângă Firea e pistol cu apă. Actualul primar e deja la alt nivel, avem speranțe mari și o rugăm să nu uite că nici cu canicula nu ne împăcăm foarte bine", a postat pe contul său de facebook, Vlad, elev la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza. Ideea este de reținut, până acum școlile nu au fost închise niciodată din cauza caniculei, care mai nou se manifestă și în luna iunie, când elevii încă nu sunt în vacanță.
     Încă două viscole și Liviu Dragnea își poate lua adio de la șefia PSD, iar Iohannis de la viitoarele alegeri prezidențiale sau dacă mai ninge de trei ori facem marea unire, unim vacanța de Crăciun cu aceea de Paște, sunt două dintre glumele care circulă pe internet.
     Anunțul postat pe pagina oficială de Facebook a Gabrielei Firea, legat de prelungirea vacanței cu o săptămână, a strâns în primele 11 ore, peste 9000 de aprecieri, 920 de comentarii (majoritatea laudative și venite din partea unor tineri) și 1200 de distribuiri. "Mulțumim mult! Ne-ați scăpat de teza la română!", "Am auzit la meteo că prin sud va fi urgie mare până la începutul lui martie, deci vă dorim vacanță plăcută", "Doamnă Firea pe viitor să candidați la președinție cred ca o sa faceți lucruri grozave o să vă votez fără nici un regret", "Își asigură votanții încă de pe acum pentru următorul mandat, i-a câștigat pe ăștia de 16, 17 ani, cand i se va termina mandatul puștii vor avea drept de vot". Există și câteva intervenții ale unor părinți nemulțumiți, dar acestea sunt îngropate sub "troienele" de laude. Nebănuite sunt căile politicii, uneori un viscol bine gestionat poate rezolva problema absenteismului la vot în rândul tinerilor. Important este ca, în pană de inspirație, unui politician de la putere să nu-i treacă prin cap să le ceară tinerilor să pună mâna pe lopeți și să deszăpezească drumul către școală. Au și glumele o limită! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 11.01.2017, ora 00:09)  
 Articolul este o exagerare.... "la fiecare ninsoare sau vânt mai tare"....
 
 Autorule, vineri a fost cod roșu iar câteva sute de metri de mers pe jos au fost crâncene. Luni trotuarele nu erau curățate. Abia azi, marți, s-a putut circula în oraș pe jos - după cum toată lumea știe, școlarii nu au carnet și nici mașină (autorule, când ai folosit ultima oară un mijloc de transport în comun?). Firea a spus deja de ieri că decizia de a amâna școala s-a bazat pe furtuna ce tocmai s-a declanșat din nou în această seară deoarece nu avea sens (discutabil) să reînceapă școala joi sau vineri.
 
 Dacă cineva contestă închiderea școlilor de luni și marți, atunci acea persoană nu este sănătoasă la cap... chiar dacă scrie în Bursa. O să vedem mâine dacă meteorologii au dreptate despre miercuri.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 08:02)
 
 Sper ca DN inghite zapada in dimineata asta. Este juma de metru in parcari si niste dementi incearca sa iasa.
 
 Firea a avut dreptate.


 
  1.2.   Nu inchiderea scolilor capitalei este solutia!  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Axa , in data de 11.01.2017, ora 08:05)
 
 Cristi C esti fie partinitor - angajat politic, fie neinformat. Solutia ar fi ca primarii sa faca ceeace trebuie pentru buna functionare a capitalei si sa nu mai caute popularitate ieftina in randul tinerei generatii. Toate institutiile, de la cresa si gradinita, ar trebui sa functioneze normal, iar administratia sa actioneze, nu sa anunte cu zile inainte inchiderea capitalei. Ce ar tb sa faca parintii cu acei copii de cresa si gradinita care nu pot ramane singuri acasa, Intra toti in vacanta de iarna, nu?
 Oricum prezenta prescolarilor nu este obligatorie, asa ca cei care au alternative le pot folosi in aceasta perioada, fara a fi obligati insa sa-si ia concediu fortat.


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 08:11)
 
 Cristi, comentariul tau e o exagerare.


 
  1.4.   @Axa  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 08:25)
 
 Numai propaganda securistă putea scorni mizeria popularității ieftine.


 
  1.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 08:28)
 
 Voi nu vedeți ca ăștia nu fac nimic, doar închid...șosele, scoli, aeroporturi.


 
  1.6.   Sa circuli bine azi in capitala patriei  (răspuns la opinia nr. 1.4 )
    (mesaj trimis de Axa , in data de 11.01.2017, ora 08:41)
 
 Mesaj de la Firea&co


 
  1.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 08:47)
 
 Sunt părtinitor? Tu ești capabil să vezi realitatea de pe geam? Nu, și nici omuleții la care mă uit în parcare. Se luptă cu mormanele de zăpadă ... este adevărat că sunt doar 2-3 din vreo 20 de mașini. Restul rămân acasă sau iau alte mijloace de transport. Eu rămân acasă. Nu am nevoie să dau 40+ de cm de zăpadă din parcare.
 
 Da, soluția părinților este să își ia concediu. Problema nu este legată de drumurile principale. Acolo este simplu. A ajunge cu mașina acolo de pe străduțe este o nebunie. A merge pe trotuar acum este deja prea mult.


 
  1.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 08:54)
 
 Comentariul tau arata o neintelegere crasa a situatiei. Mai bine taceai.


 
  1.9.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 09:07)
 
 Axa, esti un postac securist sau liberal ... acelasi drac. Cata nesimtire sa aiba cineva care sa scrie asa tampenii!!!:))))))) Solutia este ca postaci ca tine sa fie trimisi la lopata sa dea zapada de pe trotuare ... sa scape internetul de specimene ca voi.


 
  1.10.   Ma confunzi cu tine si nu e ok.  (răspuns la opinia nr. 1.9 )
    (mesaj trimis de Axa , in data de 11.01.2017, ora 09:35)
 
 Oricum, te cunosti autoapreciezi just.


 
  1.11.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 09:58)
 
 Ghinion! La computergames mai primiți bani de la Securitate?


 
  1.12.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.10 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 10:17)
 
 Recunoaste ca ai gresit si atunci nu vei mai fi numit postac securist. Altfel, ai toate semnalmentele unui postac platit care minte sfidand realitatea care se vede pe geam ... cu nesimtire.


 
  1.13.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.12 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 10:29)
 
 E moderator pe computergames. În momente grele se activează toate clusterele securiste on-line să măcăne concomitent pe aceeași temă.


 
  1.14.   Ai circumstante atenuante, cum sa ma supar pe tine  (răspuns la opinia nr. 1.12 )
    (mesaj trimis de Axa , in data de 11.01.2017, ora 13:14)
 
 Nu esti decat o jivina bolsevica, fara nume, fara coloana, dar cu tupeu cat cuprinde.
 In cazul tau nesimtirea ar fi un nonsens, primatele nu pot fi invinuite de asa ceva.
 De ce crezi tu ca nu a circulat azi 185, de bine ce si-au facut treaba cei care ar fi in stare sa ne dea concediu la toti?
 Oricum, notiunea de concediu e improprie asistatilor social. Voi puteti dormi linistiti.


 
  1.15.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.9 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 13:55)
 
 Hai noroc PAVEL LUCIAN VASILE. Cum merge deszapezirea in Iasi? Aud ca pe voi astia asistatii social va scoate cu forta la lopata ca altfel nu va mai primeste la cantina sociala si din salarul de postac GCCC nu-ti scoti nici de 2 mese pe zi, asa ca dai zapada pana ti se albeste parul :))))


 
  1.16.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.15 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 14:00)
 
 Andrei Vacaru, pensionar la 40 de ani, declara la fisc venituri anuale de 5000 de lei pe agentia lui imobiliara, fara angajati, in timp ce declara public, din gura, venituri de 30 000 euro pe an.


 
  1.17.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.16 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 16:45)
 
 Lasa-l tu pe Vacaru spune tu, iti declari salariul de POSTAC primit de la speculantii imobiliari din spatele Grupului Clientilor cu Credite in CHF? Din surse sigure iti spun ca NU! Asa ca esti un evazionist curatator de podele pe la laboratorul de chimie de la Gheorghita Asachi si esti si restantier la camera de camin de 7,34mp cu closet in capatul culoarului :))))


 
  1.18.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 18:31)
 
 "soluția părinților este să își ia concediu"?? HAHAHAHAHAHA!!!! Ia intreaba-i pe patroni ce parere au de ideea asta!!!


 
  1.19.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.14 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 19:32)
 
 Minti [Fragment eliminat, conform regulamentului.]. Cursa 185 nu a fost intrerupta. Jivina penibila.


 
  1.20.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.18 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 19:34)
 
 Acela nu este patron, este stapan de sclav si esti liber sa iti dai demisia.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2017, ora 08:19)  
 Firea a decis evitarea haosului în capitală.
 Unde-i retorica "nimeni nu face nimic"?


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de liviu în data de 11.01.2017, ora 08:25)  
 Firea a zis sa rămâneți azi acasă! Nu stiu daca s-a referit si la postaci. Cu elevii a avut dreptate... știa ca nu va face absolut nimic sa deszăpezească. Nu ai mereu noroc sa ningă vineri seara!!!!


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 08:52)
 
 Băi postacule.... până și ambasadorul UK, Paul Brummell, a apreciat deszăpezirea din București de pe străzile principale. A postat așa: "cleared impressively quickly", sâmbătă.
 
 Hai la lopată și dă zăpada ... nu mai posta ca miticul.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 11.01.2017, ora 09:25)  
 În capitală, meteorologii spun că de la 29 cm strat de zăpadă aseară la ora 20, erau peste 60 de cm la ora 8.... și continuă să ningă.
 
 Firea a avut dreptate.


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 09:34)
 
 Pentru liberele de luni si marți, când s-a putut circula si nici gerul nu a fost unul extraordinar?


 
  4.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 10:05)
 
 macar sa ai atata bun simt si cand abordezi problema creditelor in CHF. vad ca la alte subiecte nu esti asa aberant


 
  4.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.1 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 10:11)
 
 Luni, cu excepția carosabilului, nu se putea circula pe trotuar. În fapt, se putea circula prin București tocmai pentru că școlile erau închise. Dacă erau deschise, traficul s-ar fi dublat/triplat și nu mai vorbeai tu acum aberații. Marți s-au folosit scule pentru curățarea trotuarelor și am putut merge pe jos prin oraș. Miercuri ar fi fost o zi bună de redeschidere a școlilor dacă nu ar fi fost viscolul de peste noapte.


 
  4.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.2 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 10:14)
 
 Deși pot greși și eu, în problema creditelor CHF am avut o părere de bun-simț. Dacă nu ai avea credit CHF, ai putea fi obiectiv când îmi apreciezi părerea... pe care nu o mai reiau că nu este subiectul articolului.


 
  4.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 11:12)
 
 atunci poate ar trebui sa ai un credit in CHF ca sa intelegi. nu e de bun simt sa nu ai solidaritate fata de oameni in nevoie si sa sustii partea celui tare. esti de stanga in plitica, dar in economie sustii un liberalism cretin. ori trebuie sa-ti pui la punct sistemul de valori si sa fii consustent cu tine insuti, ori sunteti 2 persoane diferite care ofera servicii pro-Firea si pro-banci, la comanda.


 
  4.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.5 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 11:39)
 
 Dle/dna, ești în profundă necunoaștere a poziției mele față de problema creditelor CHF. Una dintre soluțiile propuse de mine a fost ca eu (noi) să vă suportăm greșeala din contractul de credit și să beneficiați de solidaritatea societății. În aceste condiții, a mă acuza de lipsă de bun-simț este cel puțin bizar.
 
 Nu sunt pro-bănci. Vrei să caut mesajul de acum câteva luni în care am criticat Bancpost pentru un comision abuziv de cont dormant și după care mi-am retras economiile de la ei a doua zi? Dar cel în care dezvăluiam manevrele valutiste ale Creditbank în cazul creditelor CHF? Eu nu privesc lucrurile prin dogme simpliste politice. Mi-a mai spus cineva pe aici că nu înțelege amestecul de opinii. Acum vii și tu cu asta.


 
  4.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 12:04)
 
  greseala din contractul de credit este SI a bancii. si daca ma gandesc mai bine, nu as caracteriza-o drept greseala, ci un act care se duce catre penal.
 cat priveste comentariile anetrioare, nu de putine ori i-ati jignit grosolan (inclusiv pe mine) pe ce numiti dvs "postaci CHF". eronat. daca ne-am intalni fata in fata nu cred ca ati mai avea acceasi inclinare in a jigni oamenii atat de usor cum o faceti online. din pozitiile dvs exprimate aici, am retinut doar inflacarea impotriva celor cu credite in CHF. daca a fost ceva mai mult si poate demn, asta nu a iesit la iveala:(


 
  4.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 12:13)
 
 Cristi C spune adevărul. El este socialist neocolonialist. Sustine sprijinirea bancilor cu banii contribuabililor.
 Altfel spus, bancherii pot fi legati la ochi in timpul programului, sa acorde credite pentru orice, oricui, iar noi, contribuabilii, sa acoperim toate gaurile facute de bancheri, chipurile pentru a-i ajuta pe debitori.


 
  4.9.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.7 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 13:37)
 
 Înflăcărarea era împotriva armatei de comentatori care mințeau iar printre ei erau și avocați cu un interes material evident iar jignirile erau reciproce (și de multe ori ca ripostă la insultele unui "intelectual" Pavel Lucian Vasile). La un moment dat am improvizat o listă. Cred că pe primul loc se afla acest punct:
 
 ----------
  (mesaj trimis de Cristi C , in data de 06.05.2016, ora 02:12)
  Iar dacă vrei o soluție, ea este solidaritatea societății.
 
  A încălcat o bancă vreo reglementare existentă? Cam NU. Toate tâmpeniile de motivații judecătorești se folosesc de cunoașterea viitorului pentru a imputa gestionarea proastă a trecutului. Este total INACCEPTABIL.
 
  Soluția este solidaritatea socială. Câți datornici în nevoie sunt? 10 mii. Germania a impus o taxă de solidaritate când s-a unificat cu Estul. Se impune un 0.5% la salariu sau, nedeductibil, la profit, timp de 2-3 ani....
 ----------
 
 Iar referitor la greșeală părților în cazul CHF, am spus:
 ----------
  10.19. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.17 )
  (mesaj trimis de Cristi C , in data de 24.09.2016, ora 18:03)
 
  Solidaritatea respectivă recunoaște faptul că sistemul a dat greș. Iar prin sistem mă refer la presupunerile frumoase ale beneficiilor libertății capitalului, a schimbului valutar oricând, oricum, a depozitelor și creditelor în orice monedă ... A greșit inclusiv BNR (deci statul), a greșit și Parlamentul (deci tot statul), au greșit mult și băncile, au greșit și mai mult debitorii.
 
  Repet încă o dată, în SUA, multe credite au fost "predatory lending", semnături în alb, ilegalități cât carul și penale. Nu este cazul la noi. La noi este un caz tipic de eșec al libertății capitalismului. Acesta este motivul pentru care găsesc responsabilitatea colectivă mai nimerită.
 
  Abordarea este echitabilă deoarece vina este colectivă. Dacă vrei, o putem rafina. Nu va fi impozit global ci o taxă pe tranzacții imobiliare. Putem pune și o taxă pe tranzacții financiare speculative (mai mici de 6 luni, un an). Ca de exemplu, 0.2% aplicat la principalul unei tranzacții forex.
 
  Pentru că nici tu, 10.20, nici alții, nu pricepeți ce vreau să spun prin rezolvare etică, justă, echitabilă. Statul este obișnuit să rezolve probleme cu toporul: grosolan, primitiv (poate pentru că cei care lucrează pentru stat, inclusiv parlamentarii, sunt așa).
 ----------


 
  4.10.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.9 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 14:05)
 
 Pseudointelectualul Pavel mananca zacusca la ora asta.
 Important este faptul ca tu, angajat BNR, vrei ca noi sa acoperim toate gaurile facute de bancheri.
 Solidaritatea sociala nu inseamna ca statul sa gireze schemele piramidale ale bancilor.
 Solidaritate sociala nu inseamna interzicerea falimentului persoanelor fizice pentru indestularea bancilor.
 Capitalism fara faliment si capitalism implementat de comunisti precum Isarescu nu exista decat in Romania.
 Poti sa vorbesti de Pavel cat doresti, tot niste loaze comuniste ramaneti. :)))))))


 
  4.11.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.10 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 14:27)
 
 Falimentul personal era pe locul #2 în listă. Dezavantajul lui este că lasă debitorul într-o listă neagră pe mulți ani (cel puțin așa se întâmplă în țările unde există schema). Adio mașină în leasing, adio TV în rate la magazin, adio casă fără banii jos, în pungă.
 
 Capitalism fără recunoașterea legilor private (a contractelor) nu există. Riscul dării în plată nu exista la momentul semnării contractului. Dacă ar fi fost, dobânda ar fi fost măcar cu 1-2% mai mare. După 6-7 ani din desfășurarea contractului, se introduce acest risc pentru o parte iar cealaltă parte nu are voie să îl evalueze și să se retragă din contract sau să îl compenseze prin costuri suplimentare. Este aberant.
 
 Ca doctrină politică, eu nu vreau să fiu tratat așa de către stat. Că este socialism, că este liberalism, anarhism, nu contează eticheta. Este un abuz.


 
  4.12.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.11 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 18:12)
 
 daca cealalta parte (banca) a inselat, asa cum e in cazul creditelotr in CHF cu reclame mincinoase si recomandate de oamenii de la ghisee, atunci contractul ar trebui sa devina nul automat.


 
  4.13.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.11 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 18:14)
 
 eu as vrea ca fiecare om sa poate alege intre faliment personal si alta varianta. acum nu exista alegere, exista doar banca intr-o parte si executarea silita in alta parte. sau DIP-adica pierderea casei si mutatul in strada.


 
  4.14.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.13 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 19:47)
 
 Ce prosti sunteți.


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2017, ora 09:58)  
 articolul este bullshit; cred ca ieri cand il scriai nu ai plecat urechea la ce o sa fie azi. azi a fost dificil parintilor sa ajunga la serviciu, dar probabil ca tu inca esti in casa, la caldurica. a avut si Firea dreptate o data cu inchiderea scolilor


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 10:04)
 
 Ninsoarea de miercuri justifica liberul de luni si marti, gândire tipic pesedista.


 
  5.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 12:27)
 
 Gândirea nihilista e tipic useristo-soroșistă. Instituțiile pesediste au introdus codurile de avertizare pentru a justifica măsurile lui Firea. Voi ați fi vrut să vă plângeți că nu se poate circula. Cumva trebuie să vă plângeți, doar sunteți români și nu vă bagă nimeni în traistă.


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Piaţa de Capital, 10:12
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  detalii
Macroeconomie, 09:39
     Volumul lucrărilor de construcții ca serie brută a crescut în luna octombrie 2017, față de luna precedentă cu 6,2% și a scăzut ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 1,3%, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).  detalii
Companii-Afaceri, 09:15
     Asociația Pro Infrastructură solicită ministrului Transporturilor demiterea conducerii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și înlocuirea acesteia cu profesioniști care să poată rezolva "dezastrul" din domeniul infrastructurii, relatează News.ro.  detalii
Companii-Afaceri, 09:04
     Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a încheiat un contract în valoare de peste 50.000 euro, cu una din filialele sale, Societatea pentru Servicii de Mentenanță a rețelei Electrice de Transport Smart SA, potrivit un raport transmis Bursei de Valori București (BVB).  detalii
Miscellanea, 08:29
     Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a anunțat că ieri au fost înregistrate un număr de 19.500 de locuri de muncă vacante, potrivit unui comunicat al ANOFM.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
14.12.2017
BVB
     * Acțiunile Electrica au mai pierdut 1,82%, până la 10,78 lei/unitate
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost de 64,3 milioane lei, peste media zilnică anuală de 47,9 milioane lei și...  detalii
14.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând anunțul băncii centrale americane (Fed) privind politica sa monetară viitoare.  detalii
13.12.2017
BVB
     * "Întotdeauna, din piețele mici, se iese mai repede decât din cele mari, pentru că lichiditatea este mai scăzută", punctează analistul
     * "Deal" de aproape 17 milioane de lei cu titlurile DIGI
       Ședința de tranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) a fost marcată de o nouă scădere generalizată a pieței, toți indicii bursei suferind deprecieri ale cotațiilor.  detalii
13.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au urmat un curs ascendent ieri, în baza avansului din sectorul petrolului și gazelor.  detalii
12.12.2017
BVB / SCĂDERI PE LINIE LA BVB
     * Lichiditate de numai 30 de milioane de lei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de luni, printr--o tranzacție realizată pe piața "deal", în valoare de 7,38 milioane...  detalii
12.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, în prima zi a unei săptămâni în care sunt așteptate reuniuni importante de politică monetară în SUA și Europa.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 13 decembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2,9803
2,3687
3,0632
4,9757
0,1805
0,6224
0,2210
4,6327
5,2626
1,4733
3,4772
0,2277
0,4716
1,0985
0,0667
0,4675
1,0248
3,9431
0,2886
1,1923
0,5956
0,0612
0,3612
0,2056
2,7351
0,0388
0,1446
1,0735
0,6132
0,1210
157,3742
5,5605
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  details
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  details
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
.