Electrica Furnizare
CONFERINȚA "Fondurile Europene" - Ediția a IX-a
BURSA 11.01.2017

D.N.
 
mărește imaginea
     Elevii din Capitală au începând cu 2017 un nou idol. Nu e vorba de o vedetă pop-rock sau de un actor celebru, ci de un politician. Pare greu de crezut, dar lucrurile stau chiar așa. Un val de entuziasm a reușit să provoace Primarul General al Capitalei cu doar două anunțuri legate de prelungirea vacanței elevilor. Zeci de mii de mesaje au invadat internetul, au fost create evenimente, s-au propus mintinguri de susținere a Gabrielei Firea, iar rețelele de socializare sunt pline de promisiuni din partea minorilor (care teoretic nu ar trebui să aibă acces la ele, dar asta e o altă discuție) legate de votul lor când vor ajunge majori și de discuții în contradictoriu cu părinții care nu sunt de acord cu prelungirea vacanței.
     În spatele glumelor, ironiilor sau ale tendinței de a imita este evident că Gabriela Firea este unul dintre puținii politicieni autohtoni cunoscuți de către generația tânără. Spre nedumerirea colegilor de scenă politică nu a fost nevoie de multe promisiuni prealabile și nici de deblocarea unor sume mari de bani pentru a atinge acest vârf de popularitate. Au fost suficiente cinci zile în plus de vacanță și crearea speranței că la fiecare ninsoare sau la un vânt mai tare școlile vor fi închise. "Oprescu ne dădea și el câte o zi liberă când era viscol, dar pe lângă Firea e pistol cu apă. Actualul primar e deja la alt nivel, avem speranțe mari și o rugăm să nu uite că nici cu canicula nu ne împăcăm foarte bine", a postat pe contul său de facebook, Vlad, elev la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza. Ideea este de reținut, până acum școlile nu au fost închise niciodată din cauza caniculei, care mai nou se manifestă și în luna iunie, când elevii încă nu sunt în vacanță.
     Încă două viscole și Liviu Dragnea își poate lua adio de la șefia PSD, iar Iohannis de la viitoarele alegeri prezidențiale sau dacă mai ninge de trei ori facem marea unire, unim vacanța de Crăciun cu aceea de Paște, sunt două dintre glumele care circulă pe internet.
     Anunțul postat pe pagina oficială de Facebook a Gabrielei Firea, legat de prelungirea vacanței cu o săptămână, a strâns în primele 11 ore, peste 9000 de aprecieri, 920 de comentarii (majoritatea laudative și venite din partea unor tineri) și 1200 de distribuiri. "Mulțumim mult! Ne-ați scăpat de teza la română!", "Am auzit la meteo că prin sud va fi urgie mare până la începutul lui martie, deci vă dorim vacanță plăcută", "Doamnă Firea pe viitor să candidați la președinție cred ca o sa faceți lucruri grozave o să vă votez fără nici un regret", "Își asigură votanții încă de pe acum pentru următorul mandat, i-a câștigat pe ăștia de 16, 17 ani, cand i se va termina mandatul puștii vor avea drept de vot". Există și câteva intervenții ale unor părinți nemulțumiți, dar acestea sunt îngropate sub "troienele" de laude. Nebănuite sunt căile politicii, uneori un viscol bine gestionat poate rezolva problema absenteismului la vot în rândul tinerilor. Important este ca, în pană de inspirație, unui politician de la putere să nu-i treacă prin cap să le ceară tinerilor să pună mâna pe lopeți și să deszăpezească drumul către școală. Au și glumele o limită! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 11.01.2017, ora 00:09)  
 Articolul este o exagerare.... "la fiecare ninsoare sau vânt mai tare"....
 
 Autorule, vineri a fost cod roșu iar câteva sute de metri de mers pe jos au fost crâncene. Luni trotuarele nu erau curățate. Abia azi, marți, s-a putut circula în oraș pe jos - după cum toată lumea știe, școlarii nu au carnet și nici mașină (autorule, când ai folosit ultima oară un mijloc de transport în comun?). Firea a spus deja de ieri că decizia de a amâna școala s-a bazat pe furtuna ce tocmai s-a declanșat din nou în această seară deoarece nu avea sens (discutabil) să reînceapă școala joi sau vineri.
 
 Dacă cineva contestă închiderea școlilor de luni și marți, atunci acea persoană nu este sănătoasă la cap... chiar dacă scrie în Bursa. O să vedem mâine dacă meteorologii au dreptate despre miercuri.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 08:02)
 
 Sper ca DN inghite zapada in dimineata asta. Este juma de metru in parcari si niste dementi incearca sa iasa.
 
 Firea a avut dreptate.


 
  1.2.   Nu inchiderea scolilor capitalei este solutia!  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Axa , in data de 11.01.2017, ora 08:05)
 
 Cristi C esti fie partinitor - angajat politic, fie neinformat. Solutia ar fi ca primarii sa faca ceeace trebuie pentru buna functionare a capitalei si sa nu mai caute popularitate ieftina in randul tinerei generatii. Toate institutiile, de la cresa si gradinita, ar trebui sa functioneze normal, iar administratia sa actioneze, nu sa anunte cu zile inainte inchiderea capitalei. Ce ar tb sa faca parintii cu acei copii de cresa si gradinita care nu pot ramane singuri acasa, Intra toti in vacanta de iarna, nu?
 Oricum prezenta prescolarilor nu este obligatorie, asa ca cei care au alternative le pot folosi in aceasta perioada, fara a fi obligati insa sa-si ia concediu fortat.


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 08:11)
 
 Cristi, comentariul tau e o exagerare.


 
  1.4.   @Axa  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 08:25)
 
 Numai propaganda securistă putea scorni mizeria popularității ieftine.


 
  1.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 08:28)
 
 Voi nu vedeți ca ăștia nu fac nimic, doar închid...șosele, scoli, aeroporturi.


 
  1.6.   Sa circuli bine azi in capitala patriei  (răspuns la opinia nr. 1.4 )
    (mesaj trimis de Axa , in data de 11.01.2017, ora 08:41)
 
 Mesaj de la Firea&co


 
  1.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 08:47)
 
 Sunt părtinitor? Tu ești capabil să vezi realitatea de pe geam? Nu, și nici omuleții la care mă uit în parcare. Se luptă cu mormanele de zăpadă ... este adevărat că sunt doar 2-3 din vreo 20 de mașini. Restul rămân acasă sau iau alte mijloace de transport. Eu rămân acasă. Nu am nevoie să dau 40+ de cm de zăpadă din parcare.
 
 Da, soluția părinților este să își ia concediu. Problema nu este legată de drumurile principale. Acolo este simplu. A ajunge cu mașina acolo de pe străduțe este o nebunie. A merge pe trotuar acum este deja prea mult.


 
  1.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 08:54)
 
 Comentariul tau arata o neintelegere crasa a situatiei. Mai bine taceai.


 
  1.9.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 09:07)
 
 Axa, esti un postac securist sau liberal ... acelasi drac. Cata nesimtire sa aiba cineva care sa scrie asa tampenii!!!:))))))) Solutia este ca postaci ca tine sa fie trimisi la lopata sa dea zapada de pe trotuare ... sa scape internetul de specimene ca voi.


 
  1.10.   Ma confunzi cu tine si nu e ok.  (răspuns la opinia nr. 1.9 )
    (mesaj trimis de Axa , in data de 11.01.2017, ora 09:35)
 
 Oricum, te cunosti autoapreciezi just.


 
  1.11.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 09:58)
 
 Ghinion! La computergames mai primiți bani de la Securitate?


 
  1.12.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.10 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 10:17)
 
 Recunoaste ca ai gresit si atunci nu vei mai fi numit postac securist. Altfel, ai toate semnalmentele unui postac platit care minte sfidand realitatea care se vede pe geam ... cu nesimtire.


 
  1.13.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.12 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 10:29)
 
 E moderator pe computergames. În momente grele se activează toate clusterele securiste on-line să măcăne concomitent pe aceeași temă.


 
  1.14.   Ai circumstante atenuante, cum sa ma supar pe tine  (răspuns la opinia nr. 1.12 )
    (mesaj trimis de Axa , in data de 11.01.2017, ora 13:14)
 
 Nu esti decat o jivina bolsevica, fara nume, fara coloana, dar cu tupeu cat cuprinde.
 In cazul tau nesimtirea ar fi un nonsens, primatele nu pot fi invinuite de asa ceva.
 De ce crezi tu ca nu a circulat azi 185, de bine ce si-au facut treaba cei care ar fi in stare sa ne dea concediu la toti?
 Oricum, notiunea de concediu e improprie asistatilor social. Voi puteti dormi linistiti.


 
  1.15.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.9 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 13:55)
 
 Hai noroc PAVEL LUCIAN VASILE. Cum merge deszapezirea in Iasi? Aud ca pe voi astia asistatii social va scoate cu forta la lopata ca altfel nu va mai primeste la cantina sociala si din salarul de postac GCCC nu-ti scoti nici de 2 mese pe zi, asa ca dai zapada pana ti se albeste parul :))))


 
  1.16.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.15 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 14:00)
 
 Andrei Vacaru, pensionar la 40 de ani, declara la fisc venituri anuale de 5000 de lei pe agentia lui imobiliara, fara angajati, in timp ce declara public, din gura, venituri de 30 000 euro pe an.


 
  1.17.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.16 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 16:45)
 
 Lasa-l tu pe Vacaru spune tu, iti declari salariul de POSTAC primit de la speculantii imobiliari din spatele Grupului Clientilor cu Credite in CHF? Din surse sigure iti spun ca NU! Asa ca esti un evazionist curatator de podele pe la laboratorul de chimie de la Gheorghita Asachi si esti si restantier la camera de camin de 7,34mp cu closet in capatul culoarului :))))


 
  1.18.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 18:31)
 
 "soluția părinților este să își ia concediu"?? HAHAHAHAHAHA!!!! Ia intreaba-i pe patroni ce parere au de ideea asta!!!


 
  1.19.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.14 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 19:32)
 
 Minti [Fragment eliminat, conform regulamentului.]. Cursa 185 nu a fost intrerupta. Jivina penibila.


 
  1.20.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.18 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 19:34)
 
 Acela nu este patron, este stapan de sclav si esti liber sa iti dai demisia.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2017, ora 08:19)  
 Firea a decis evitarea haosului în capitală.
 Unde-i retorica "nimeni nu face nimic"?


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de liviu în data de 11.01.2017, ora 08:25)  
 Firea a zis sa rămâneți azi acasă! Nu stiu daca s-a referit si la postaci. Cu elevii a avut dreptate... știa ca nu va face absolut nimic sa deszăpezească. Nu ai mereu noroc sa ningă vineri seara!!!!


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 08:52)
 
 Băi postacule.... până și ambasadorul UK, Paul Brummell, a apreciat deszăpezirea din București de pe străzile principale. A postat așa: "cleared impressively quickly", sâmbătă.
 
 Hai la lopată și dă zăpada ... nu mai posta ca miticul.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 11.01.2017, ora 09:25)  
 În capitală, meteorologii spun că de la 29 cm strat de zăpadă aseară la ora 20, erau peste 60 de cm la ora 8.... și continuă să ningă.
 
 Firea a avut dreptate.


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 09:34)
 
 Pentru liberele de luni si marți, când s-a putut circula si nici gerul nu a fost unul extraordinar?


 
  4.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 10:05)
 
 macar sa ai atata bun simt si cand abordezi problema creditelor in CHF. vad ca la alte subiecte nu esti asa aberant


 
  4.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.1 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 10:11)
 
 Luni, cu excepția carosabilului, nu se putea circula pe trotuar. În fapt, se putea circula prin București tocmai pentru că școlile erau închise. Dacă erau deschise, traficul s-ar fi dublat/triplat și nu mai vorbeai tu acum aberații. Marți s-au folosit scule pentru curățarea trotuarelor și am putut merge pe jos prin oraș. Miercuri ar fi fost o zi bună de redeschidere a școlilor dacă nu ar fi fost viscolul de peste noapte.


 
  4.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.2 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 10:14)
 
 Deși pot greși și eu, în problema creditelor CHF am avut o părere de bun-simț. Dacă nu ai avea credit CHF, ai putea fi obiectiv când îmi apreciezi părerea... pe care nu o mai reiau că nu este subiectul articolului.


 
  4.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 11:12)
 
 atunci poate ar trebui sa ai un credit in CHF ca sa intelegi. nu e de bun simt sa nu ai solidaritate fata de oameni in nevoie si sa sustii partea celui tare. esti de stanga in plitica, dar in economie sustii un liberalism cretin. ori trebuie sa-ti pui la punct sistemul de valori si sa fii consustent cu tine insuti, ori sunteti 2 persoane diferite care ofera servicii pro-Firea si pro-banci, la comanda.


 
  4.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.5 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 11:39)
 
 Dle/dna, ești în profundă necunoaștere a poziției mele față de problema creditelor CHF. Una dintre soluțiile propuse de mine a fost ca eu (noi) să vă suportăm greșeala din contractul de credit și să beneficiați de solidaritatea societății. În aceste condiții, a mă acuza de lipsă de bun-simț este cel puțin bizar.
 
 Nu sunt pro-bănci. Vrei să caut mesajul de acum câteva luni în care am criticat Bancpost pentru un comision abuziv de cont dormant și după care mi-am retras economiile de la ei a doua zi? Dar cel în care dezvăluiam manevrele valutiste ale Creditbank în cazul creditelor CHF? Eu nu privesc lucrurile prin dogme simpliste politice. Mi-a mai spus cineva pe aici că nu înțelege amestecul de opinii. Acum vii și tu cu asta.


 
  4.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 12:04)
 
  greseala din contractul de credit este SI a bancii. si daca ma gandesc mai bine, nu as caracteriza-o drept greseala, ci un act care se duce catre penal.
 cat priveste comentariile anetrioare, nu de putine ori i-ati jignit grosolan (inclusiv pe mine) pe ce numiti dvs "postaci CHF". eronat. daca ne-am intalni fata in fata nu cred ca ati mai avea acceasi inclinare in a jigni oamenii atat de usor cum o faceti online. din pozitiile dvs exprimate aici, am retinut doar inflacarea impotriva celor cu credite in CHF. daca a fost ceva mai mult si poate demn, asta nu a iesit la iveala:(


 
  4.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 12:13)
 
 Cristi C spune adevărul. El este socialist neocolonialist. Sustine sprijinirea bancilor cu banii contribuabililor.
 Altfel spus, bancherii pot fi legati la ochi in timpul programului, sa acorde credite pentru orice, oricui, iar noi, contribuabilii, sa acoperim toate gaurile facute de bancheri, chipurile pentru a-i ajuta pe debitori.


 
  4.9.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.7 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 13:37)
 
 Înflăcărarea era împotriva armatei de comentatori care mințeau iar printre ei erau și avocați cu un interes material evident iar jignirile erau reciproce (și de multe ori ca ripostă la insultele unui "intelectual" Pavel Lucian Vasile). La un moment dat am improvizat o listă. Cred că pe primul loc se afla acest punct:
 
 ----------
  (mesaj trimis de Cristi C , in data de 06.05.2016, ora 02:12)
  Iar dacă vrei o soluție, ea este solidaritatea societății.
 
  A încălcat o bancă vreo reglementare existentă? Cam NU. Toate tâmpeniile de motivații judecătorești se folosesc de cunoașterea viitorului pentru a imputa gestionarea proastă a trecutului. Este total INACCEPTABIL.
 
  Soluția este solidaritatea socială. Câți datornici în nevoie sunt? 10 mii. Germania a impus o taxă de solidaritate când s-a unificat cu Estul. Se impune un 0.5% la salariu sau, nedeductibil, la profit, timp de 2-3 ani....
 ----------
 
 Iar referitor la greșeală părților în cazul CHF, am spus:
 ----------
  10.19. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.17 )
  (mesaj trimis de Cristi C , in data de 24.09.2016, ora 18:03)
 
  Solidaritatea respectivă recunoaște faptul că sistemul a dat greș. Iar prin sistem mă refer la presupunerile frumoase ale beneficiilor libertății capitalului, a schimbului valutar oricând, oricum, a depozitelor și creditelor în orice monedă ... A greșit inclusiv BNR (deci statul), a greșit și Parlamentul (deci tot statul), au greșit mult și băncile, au greșit și mai mult debitorii.
 
  Repet încă o dată, în SUA, multe credite au fost "predatory lending", semnături în alb, ilegalități cât carul și penale. Nu este cazul la noi. La noi este un caz tipic de eșec al libertății capitalismului. Acesta este motivul pentru care găsesc responsabilitatea colectivă mai nimerită.
 
  Abordarea este echitabilă deoarece vina este colectivă. Dacă vrei, o putem rafina. Nu va fi impozit global ci o taxă pe tranzacții imobiliare. Putem pune și o taxă pe tranzacții financiare speculative (mai mici de 6 luni, un an). Ca de exemplu, 0.2% aplicat la principalul unei tranzacții forex.
 
  Pentru că nici tu, 10.20, nici alții, nu pricepeți ce vreau să spun prin rezolvare etică, justă, echitabilă. Statul este obișnuit să rezolve probleme cu toporul: grosolan, primitiv (poate pentru că cei care lucrează pentru stat, inclusiv parlamentarii, sunt așa).
 ----------


 
  4.10.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.9 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 14:05)
 
 Pseudointelectualul Pavel mananca zacusca la ora asta.
 Important este faptul ca tu, angajat BNR, vrei ca noi sa acoperim toate gaurile facute de bancheri.
 Solidaritatea sociala nu inseamna ca statul sa gireze schemele piramidale ale bancilor.
 Solidaritate sociala nu inseamna interzicerea falimentului persoanelor fizice pentru indestularea bancilor.
 Capitalism fara faliment si capitalism implementat de comunisti precum Isarescu nu exista decat in Romania.
 Poti sa vorbesti de Pavel cat doresti, tot niste loaze comuniste ramaneti. :)))))))


 
  4.11.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.10 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 11.01.2017, ora 14:27)
 
 Falimentul personal era pe locul #2 în listă. Dezavantajul lui este că lasă debitorul într-o listă neagră pe mulți ani (cel puțin așa se întâmplă în țările unde există schema). Adio mașină în leasing, adio TV în rate la magazin, adio casă fără banii jos, în pungă.
 
 Capitalism fără recunoașterea legilor private (a contractelor) nu există. Riscul dării în plată nu exista la momentul semnării contractului. Dacă ar fi fost, dobânda ar fi fost măcar cu 1-2% mai mare. După 6-7 ani din desfășurarea contractului, se introduce acest risc pentru o parte iar cealaltă parte nu are voie să îl evalueze și să se retragă din contract sau să îl compenseze prin costuri suplimentare. Este aberant.
 
 Ca doctrină politică, eu nu vreau să fiu tratat așa de către stat. Că este socialism, că este liberalism, anarhism, nu contează eticheta. Este un abuz.


 
  4.12.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.11 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 18:12)
 
 daca cealalta parte (banca) a inselat, asa cum e in cazul creditelotr in CHF cu reclame mincinoase si recomandate de oamenii de la ghisee, atunci contractul ar trebui sa devina nul automat.


 
  4.13.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.11 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 18:14)
 
 eu as vrea ca fiecare om sa poate alege intre faliment personal si alta varianta. acum nu exista alegere, exista doar banca intr-o parte si executarea silita in alta parte. sau DIP-adica pierderea casei si mutatul in strada.


 
  4.14.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.13 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 19:47)
 
 Ce prosti sunteți.


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2017, ora 09:58)  
 articolul este bullshit; cred ca ieri cand il scriai nu ai plecat urechea la ce o sa fie azi. azi a fost dificil parintilor sa ajunga la serviciu, dar probabil ca tu inca esti in casa, la caldurica. a avut si Firea dreptate o data cu inchiderea scolilor


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 10:04)
 
 Ninsoarea de miercuri justifica liberul de luni si marti, gândire tipic pesedista.


 
  5.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2017, ora 12:27)
 
 Gândirea nihilista e tipic useristo-soroșistă. Instituțiile pesediste au introdus codurile de avertizare pentru a justifica măsurile lui Firea. Voi ați fi vrut să vă plângeți că nu se poate circula. Cumva trebuie să vă plângeți, doar sunteți români și nu vă bagă nimeni în traistă.


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 14:07
     * Dolarul a pierdut 1,31 bani în fața monedei naționale
     * Francul a coborât la 3,9774 lei
       Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,5921 lei pentru moneda europeană, în creștere cu 0,80 bani, comparativ cu ședința de ieri, când euro a fost cotat la 4,5841 lei.  detalii
Politică, 15:04
     Miniștrii justiției din perioada 2004 - 2008, Cristian Diaconescu, Monica Macovei, Tudor Chiuariu și Cătălin Predoiu, vor fi chemați săptămâna viitoare pentru audieri în fața comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA, a anunțat astăzi Șerban Nicolae.  detalii
Companii-Afaceri, 14:34
     Bonami este pe cale să atingă cifra de afaceri de 3 milioane de euro, la un an de când s-a lansat pe piața din țara noastră, informează compania, prin intermediul unui comunicat de presă.  detalii
Internaţional, 14:23
     Patru dintre indicii burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  detalii
Piaţa de Capital, 14:15
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 10,93 milioane lei (2,38 milioane euro).  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.10.2017
BVB
     * Acțiunile "Aerostar" - avans de aproape 15%, după semnarea memorandumului cu "Raytheon International Defence System" privind înzestrarea armatei cu sisteme Patriot
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 31 milioane de lei (6,75 milioane euro), sub media zilnică a acestui an (48,13 milioane...  detalii
19.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  detalii
18.10.2017
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     * Acțiunile "Impact Developer & Contractor" înregistrează un salt de 3,04%
       După evoluția mixtă de luni a indicilor Bursei de Valori București (BVB), ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de creșterea generală a pieței, în contextul unui rulaj de aproape 24...  detalii
18.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ieri, în majoritate, în special cele din sectorul auto, din cauza slăbirii cererii din domeniu.  detalii
17.10.2017
BVB
     * Titlurile "Fondul Proprietatea" conduc topul lichidității
       Săptămâna de tranzacționare a debutat cu un rulaj de 32,54 milioane de lei, superior celui înregistrat vineri, de circa 23 milioane de lei, în contextul în care cinci dintre indicii Bursei de...  detalii
16.10.2017
BVB / ÎN ULTIMA ȘEDINȚĂ A SĂPTĂMÂNII,
     * Dragoș Mesaroș, "Goldring": "După demisiile miniștrilor, de joi seară, probabil că investitorii au prins curaj, intrând la cumpărare"
       Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a încheiat în teritoriul pozitiv, toți indicii Bursei de Valori București (BVB) marcând creșteri.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 18 octombrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0529
2,3438
3,1159
3,9799
0,1783
0,6158
0,2211
4,5841
5,1388
1,4872
3,4624
0,2244
0,4904
1,0831
0,0680
0,4778
1,0591
3,9032
0,2893
1,2360
0,5892
0,0599
0,3449
0,2076
2,7804
0,0385
0,1468
1,0627
0,6106
0,1178
160,6797
5,4996
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
18.10.2017
OVIDIU DEMETRESCU, ARBA:
     * The management of the company accepted two applications that were sent in late, for the elections of October 26th, claiming they were submitted "within reasonable delays"
     * "I think that we are embarrassing ourselves, by the mere fact that we were able to interpret the law in such a way", said Ovidiu Demetrescu
     * "Demetrescu: "ASF and BVB should react, in the case of Electrica, if they had a management with a free spirit"
       The directors of "Electrica" (EL) violated the law when accepting the applications backed by the government for the elections of the new management, recorded eight minutes after the deadline from the convening notice, claiming they were submitted "within a reasonable delay", says Ovidiu Demetrescu, the president of the Romanian Association for Good Management (Asociația Română de Bună Administrare - ARBA).  details
16.10.2017
EXCLUSIVE
     * "The US and Saudi Arabia - the main sponsors of terrorism in the world"
     * (Interview with His Excellency, Mr. Hamid Moayyer, ambassador of the Republic of Iran in Romania)
       Donald Trump, the United States president, must decide by October 15th whether or not he will certify if Iran has followed the terms of the nuclear agreement signed in 2015 by Iran and six major western powers.  details
12.10.2017
EARTHLY LAWS, IGNORED ON THE BSE PLANET
     The Bucharest Stock Exchange (BVB), the operator of the Romanian capital market, still stands by the nonsensical claim made by its former CEO Ludwik Sobolewski, that his contract expired on August 21st, but not his mandate.  details
12.10.2017
AT THE INVESTIGATIVE COMMISSION OF THE ACTIVITY OF THE ANRE
     * Sources: PSD has four names for the head of the ANRE
     * Rumored names: Florentin Pandele, mayor of Voluntari, Iulian Iancu, president of the Industries Commission, former prime-minister Sorin Grindeanu and deputy Eugen Nicolicea
       Niculae Havrileț, the president of the National Authority for Regulation in the Energy Sector (ANRE), together with other members of the Regulatory Committee of the ANRE, will arrive before the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE.  details
11.10.2017
RADU CRĂCIUN, APAPR, ABOUT THE INVESTMENT OF PRIVATE PENSION FUNDS IN DIGI, A COMPANY WHICH HAS CRIMINAL ISSUES:
     Mandatory private pension funds which have invested in Digi Communications, the parent company of RCS&RDS, which was indicted on money laundering and offering bribes, have taken this operating risk into account, by offering a lower price in the IPO, Radu Crăciun, member on the Board of Directors of the Romanian Association of Privately Managed Pensions (APAPR).  details
09.10.2017
     President of BURSA Press Group, Florian Goldstein (MAKE), participated, as speaker, on September 26th, at a debate regarding the future of the European Union, in Brussels, at the invitation of Group of the European People's Party.
     The subject of the debate can be synthesized in four questions:
     1. Would it be recommendable for the EU Non-Eurozone States to adopt Euro currency?(...)
     -------------
     Question nr.1 answers given by my fellow citizens are divided, and this summer polemic between the Euro MP Theodor Stolojan and Daniel Daianu (member of the Romanian National Bank Board of Directors) in the financial newspaper BURSA has shaped up the idea we could adopt Euro anytime (given the condition of maintaining the macroeconomic balances), an idea opposed to the one claiming Euro adoption should wait till the convergence criteria would be fulfilled.  details
09.10.2017
UNICREDIT WARNS THAT THE ROMANIAN GOVERNMENT IS REPEATING MANY OF THE MISTAKES THAT HAVE LED TO THE RECESSION OF 2009-2010
     * Vasilescu: "There are many crystal ball readers, even in the banking system"
     * UniCredit estimates that the leu will continue to weaken against the Euro to 4.6-4.7, in the first quarter of 2018, and that the policy rate will increase to 2.5%
       UniCredit Bank analysts are issuing a warning that the Romanian government is repeating many of the mistakes that have led to the recession of 2009-2010. The quoted experts are mentioning both the fiscal policy that is risky for the economy, as well as the fact that the leu will significantly weaken in 2018, and the deficit may increase to 3.7%. Among other things, the UniCredit report issued on Friday predicts an EUR/RON exchange rate of 4.7 and a policy rate of 2.5%, for the beginning of next year.  details
05.10.2017
AFTER BEING FORCED TO MOVE THE BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY TOURNAMENT TO BUDAPEST
     * Ilie Năstase: "If I was Țiriac, I would sue Mugur Isărescu"
       PNL senator Daniel Zamfir, president of the Budget Commission in the Senate, a vocal critic of the banking system, of the NBR and of its governor is adamant about bringing up the activity of the NBR from all angles.  details
03.10.2017
     * The BSE may be taken off the watchlist
     * FTSE only noted improvements when it comes to stock lending, while the liquidity requirement has not yet been met
     * Poland, upgraded to the emerging market status
     * Mongolia and Nigeria, removed from the watchlists
       The Bucharest Stock Exchange (BSE) remains a frontier market, for at least a year, after, on Friday night, FTSE Russell did not give promote it.  details
02.10.2017
     * Iulian Iancu: "We shouldn't stand out by being silent in Brussels and be forced to give natural gas to the neighboring countries, by taking it away from our industrial consumers"
     * Emil Calotă: "If we do not take action, the natural gas stored by the Romanian producers will remain unused, because there will be far cheaper imported gas available"
       The National Authority for the Regulation of the Energy Market (ANRE) has asked for the reconsideration of gas storage policies in Romania to be made a priority, Emil Calotă, the vice-president of the ANRE recently said, in the debates in the Industry Commission of the Romania Parliament about the Draft Law concerning the approval of the Government Emergency Ordinance no.64/2016 for the amendment and completion of the Law of Electricity and of natural gas no. 123/ 2012.  details
29.09.2017
LUCIAN ANGHEL:
     We can't expect Romania to be upgraded to the emerging market status right now, BSE president Lucian Anghel said yesterday, as FTSE Russell will publish today its annual classification report.  details
28.09.2017
     Central European Media (CME), the owner of Pro TV, is currently in negotiations to sell the four TV stations it still holds in Central and Eastern Europe, according to Echo 24, which quotes several concerned sources.  details
27.09.2017
     The Romanian Commercial Bank (BCR) is saying for the first time, that the sale of the Cemacon was made at a price of 1 Euro, and the lender stressed that this was done to save the company.  details
26.09.2017
THE CONFERENCE "THE FUTURE OF THE ROMANIAN CAPITAL MARKET" - THE 6TH EDITION/MIRCEA URSACHE, ASF:
     * Cappon, Prodan and Sobolewski yesterday had their interviews for the position of CEO of the BSE
     Ludwik Sobolewski is no longer the CEO of the Bucharest Stock Exchange (BVB), Mircea Ursache, the vice-president of the Financial Oversight Authority (ASF) said yesterday. He added that the ASF has conducted an analysis concerning corporate governance at the BSE.  details
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that system for the next issue aimed at individual investors as early as this year, according to market sources.  details
.