OPINIIOperaţiunea "Independentu" "

Radu Sârbu
Ziarul BURSA #Editorial /

Românii par să se fi împăcat cu gândul că sunt conduşi de oligarhie. Ultimele evoluţii electorale demonstrează că oligarhii noştri nu mai acţionea­ză unitar (doar sunt şi ei ro­mâni!) şi că raporturile de forţă din interiorul oligarhiei s-au răsturnat. Dacă la început serviciile hotărau cine să fie preşedinte şi cine (dintre cei trimişi sub acoperire în "civilie") să se îmbogăţească cu banul public, astăzi cei "din afară", cei cu bani, îşi promovează oamenii în servicii, în instituţiile statului şi la Cotroceni. Ca şi clasa politică, oligarhii se împart în funcţie de atitudinea faţă de preşedinte. Cei care au trăit bine în spatele lui Adrian Năstase sunt majoritari şi sunt împotriva lui Băsescu. Fractura oligarhiei este extinsă şi în componenta ei fundamentală, serviciile secrete, divizate şi ele cel puţin la nivelul ofiţerilor superiori. Băsescu nu le mai controlează, dacă le-a ţinut vreodată cu adevărat în mână. Grupurile de afaceri (de genul Golden Blitz) din apropierea sa, ca şi şefii numiţi de el în serviciile secrete, sunt copleşite sub toate aspectele de potrivnicii săi.

Păi, dacă preşedintele nu este în stare să le stăpânească, de ce să nu-l trădeze? Şi l-au trădat! Este primul preşedinte trădat. Alternanţa Ilies­cu-Constantinescu, din 1996, a fost făcută cu ştiinţa - poate chiar şi cu acordul lui Iliescu - care a fost "retras" temporar, pentru evitarea crahului. La revenirea lui Iliescu din anul 2000, Constantinescu nu a fost trădat, pentru că el fusese cu bună ştiinţă preşedinte interimar; precum Faust, făcuse pact cu diavolul/oligarhia, pentru a fi preşedinte, măcar un mandat. Şi a fost... Dar să revenim la berbecul nostru: dovada trădării este operaţiunea "Independentu" pentru Bucureşti".

Reeşaparea lui Sorin Opres­cu cu prilejul alegerilor pentru primăria Capitalei este o operă de artă, care demonstrează profesionalismul laboratoarelor din culisele puterii de la noi şi superioritatea mijloacelor de care dispun în comparaţie cu tot felul de guru electorali, aduşi pe bani grei din Israel ori din Statele Unite. Lucrarea este întoarsă din condei ca un film produs la Hollywood; are happy end şi va avea - sunt convins - o continuare: "Independentu" pentru Cotroceni". De fapt, aceasta este miza reală: crearea contracandidatului lui Traian Băsescu. Între liderii de prim plan ai partidelor parlamentare nu există nici unul cu carisma necesară - respectiv cu şanse pentru prezidenţiale - şi pentru că nici partidele nu au forţa de a-şi impune candidatul, s-a inventat "independentu" ", în spatele căruia se vor uni partidele anti-Băsescu.

Datele personajului Oprescu nu îi dădeau vreo şansă la primăria Bucureştiului. A fost învins în anii 1998 şi 2000, iar o partidă pierdută de două ori, de regulă nici nu se mai joacă. Părinţii lui au fost securişti cu grad mare (despre taică-său, general de securitate, spune admirativ că "a fost superbăiat în ţara băieţilor", că doar a lor era România), dar Dan Voiculescu ne-a demonstrat în mod repetat că poporul nu se dă în vânt după securişti. Este membru marcant al PSD şi apropiat al lui Ion Iliescu, dar bucureştenii au luat destulă bătaie de la minerii aduşi de "patron", pentru a nu mai vota cu el şi cu ai lui. Mai degrabă director decât doctor, este un şmecheraş din cartierul Primăverii, care se spală cu spirt după ce dă mâna cu "gloata", iar mulţimea nu se poate identifica în el, chiar dacă zâmbeşte strâmb şi trage tot timpul cu ochiul. Nu are nici o viziune asupra dezvoltării Capitalei, nu are proiect, nu are substanţă, are doar tupeu. Şi totuşi, a câştigat alegerile.

Dar ce scenariu! Ce lucrătură! Amploarea campaniei de imagine, instituţiile implicate (în primul rând, justiţia şi presa) şi sumele imense de bani cheltuite, toate acestea demonstrează importanţa forţelor angajate şi a mizei jocului. Nimic nu a fost lăsat la întâmplare. Totul a început cu un sondaj de opinie din iarnă, care-l desemna pe locul întâi în preferinţele bucureştenilor la capitolul încredere. De unde până unde încredere în Oprescu?!? Probabil de la cine a plătit sondajul... Povestea s-a repetat în preajma campaniei electorale, când conducea nu numai la "încredere", ci şi la "opţiunea de vot". Apoi a venit partea cea mai frumoasă, cu victimizarea; mai întâi în partid, care parcă a înnebunit şi nu l-a vrut de candidat, iar apoi în justiţie. S-a luptat şi cu PSD-ul şi cu justiţia - două instituţii corupte - şi a învins: măi, ce om! De aşa o mitizare nu a avut parte nici măcar Traian Băsescu, "alergat" doar de Adrian Năstase. A urmat pe­rioada electorală, când i s-a confecţionat un discurs antisistem, lui, omul sistemului.

La noi, bătălia politică nu se duce între stânga şi dreapta şi nici între un independent şi sis­tem. De fapt, se luptă oligarhii între ei. Dacă aşa stau lucrurile, iar eu cred că aşa stau, atunci mişcările următoare sunt previzibile.

În primul rând se va pompa în imaginea lui Sorin Oprescu, care va trebui să dea impresia că îşi îndeplineşte promisiunile. În acelaşi timp, va fi în continuare victimizat (ca şi Băses­cu în primul mandat de primar general) în confruntarea cu opoziţia pedelistă: el, săracul, ar vrea mai multe, dar ăia răi nu-l lasă.

Apoi, mi se pare probabil ca alegerile parlamentare să fie amânate spre primăvara anului 2009. PDL trebuie să scadă cât mai mult, procesul amplificându-se după pierderea Bucureştiului, iar previzibilul lor eşec (relativ) de la "generale" să fie cât mai apropiat de campania prezidenţială. Vor continua atacurile la adresa preşedintelui Băsescu, în care, oricum, trag deja toţi, din toate poziţiile. Simultan, se va urmări consolidarea mitului "independentului" în mintea electoratului. Parcă văd cum, la anul, românii vor "descoperi" că pot fi salvaţi numai de un independent.

Operaţiunea necesită nu numai timp destul, dar şi bani foarte mulţi. Nu pare să fie vreo problemă nici cu una, nici cu alta.

Opinia Cititorului ( 4 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Articol bun, cu o corectura: schimbati "oligarhi" cu "cleptocrati" si totul e OK.

  In al doilea rind, nu limitati analiza la viata politica interna. Miza aici e si in ce tabara externa vom fi. Si aici lucrurile sunt mai complicate: pe de o parte noul imperiu Rus, pe de alta parte partidele "democratice" de stinga din Occident. Ambele apara cu ghearele si coltii curuptii de la noi, pentru a conduce turma de boi aborigeni. Ramine dreapta Occidentala, care este total izolata (si ineficienta) de cele doua forte amintite anterior. 

  Inca este nevoie de o revolutie adevarata pe aici.

  Si asta se va produce doar cind majoritatea va veni la vot si va sti sa aleaga corect (tehnic, in primul rind, ca sa nu li se anuleze voturile). 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Sunt de acord cu dumneavoastra!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Desi precizeaza la un moment dat ca se bat oligarhii intre ei, pe de o parte Basescu si PDL, pe de alta restul clasei politice, tot articolul nu face decat sa fie o propaganda pro-basesciana (presedintele tradat) si acuze complet gratuite la adresa celorlalti.

  Pai daca se bat oligarhii intre ei, iar Basescu e una din parti, atunci el e oligarh sau nu? (autorul zice ca nu, deoarece e tradat). De banii si oligarhii din spatele lui Basescu ce sa mai spunem. 

  Sincer, manipularea e janica, precum prosteala cu 322. 

  Daca autorul articolului este cunoscutul membru PNTCD, este o mare dezamagire. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Prostia cu Basescu "primul presedinte tradat" e chiar antologica.

  Lasand la o parte gratuitatea enuntului precum Iliescu si Constantinescu erau mana in mana(schimbarea de la unul la altul nefiind o tradare, ei fiind vorbiti!?!), aplicand logica de mai sus impreuna cu afirmatia incriminata, rezulta si ca Iliescu si Basescu ar fi fost vorbiti, deoarece Iliescu n'a fost tradat atunci cand Basescu a preluat puterea, ("Basescu fiind primul presedinte tradat"). 

  Pai daca Iliescu si Basescu au fost vorbiti,  

  aplicand logica de la Iliescu-Constantinescu, rezulta ca nu e vorba de nici o tradare pt a trece puterea la loc de la Basescu la Iliescu. 

  Sincer, jalnic articol. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS